Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Aanval op open technologie * Gelaatsherkenning * 2.3 Tbps aanval * Linux hardware * Methaanlek * In de fik

i-nieuws 6 na 6 ** June 18th, 2020 by wim.webgang **

Aanval op open technologie

Libby Liu is het hoofd van de Open Technology Fund Corporation. Die non-profit organisatie stimuleert de wereldwijde ontwikkeling van open technologie en valt onder het ministerie van Global Media in de VS.

Ze ondersteunen de vrijheid van meningsuiting, en technologie die ingaat tegen censuur en bewakings- en repressiemaatregelen, ten dienste van de mensenrechten.
In de praktijk werd gekeken naar het belang van technologie en vrijheid in de Arabische lente en de groene revolutie in Iran.

Open technologie Fund werkt met een transparante financiering, en ondersteunde de meeste veilige en best werkende vrije technologieën voor het internet, voor bestaande en vernieuwende projecten.

Onder te regering van Trump had dit beleid geen prioriteit meer, en kwam de toekomst van OTF in het gedrang. Ze probeerden zich nog af te scheuren en onafhankelijk verder te gaan met financiering van het congres. Maar Trump heeft ondertussen de top van het Global Media ministerie vervangen, en er Michael Peck geïnstalleerd, een oude Bannon-getrouwe (uit zijn vroegere campagne) waar net een sjoemelonderzoek tegen geopende was. Libby Liu, directeur van het Open Technology Fund, kreeg daarop een smeercampagne te verwerken. Ze gaf uiteindelijk haar ontslag omdat ze merkte dat er sterk gelobbiet werd om geld aan commerciële, gesloten technologie te besteden in de tools voor privacy op internet.

Ook een paar topmensen van The Voice of America, dat ook onder het Agency for Global Media valt, namen ontslag. Ook bij hen werd dat voorafgegaan door een denigrerende publieke aanval uit het Trump kamp.

Het werk van opentech.fund:

https://www.opentech.fund/results/

De mensen erachter:

https://www.opentech.fund/about/people/

Je vindt er mensen als Cory Doctorow, Bruce Schneier enz.

https://www.opentech.fund/news/

Gelaatsherkenning

Plots is de technologie van gelaatsherkenning, soms gecombineerd met Kunstmatige Intelligentie, in het oog van de storm terechtgekomen. De lang bewierrookte “Facial Recognition Technologie lijkt ook wel Racial Recognition Technology” te zijn.
Eerder al kondigde IBM aan zijn technologie niet meer verder te ontwikkelen. Nu Zegt Microsoft zijn gelaatsherkenningssoftware niet te verkopen aan de politie. Misschien betekent dat “niet aan de politie rechtstreeks maar wie weet langs welke leverancier-omweg..”? Of zit het venijn in de staart: “zolang er geen federale wet is de de technologie reguleert”. (Een Presidentieel decreet van Trump?)

In ieder geval toont het aan dat er nu over nagedacht wordt. Dat de technologie en de verspreiding ervan niet meer zo onschuldig wordt ingeschat.

2.3 Tbps aanval

Amazon gaf toe dat ze in februari een zware internetaanval hebben ondergaan. Ze kregen een DDOS-of overbelastingsaanval te verduren met een capaciteit van 2,3 terabit per seconde. Het was een gecoöridineerde aanval vanop een groot aantal internetadressen tegelijk naar hun cloudservers. De aanval duurde drie dagen en was waarschijnlijk gericht tegen een bepaalde klant van hun AWS cloud diensten, maar details daarover gaf Amazon niet. Bij de aanval werden gekaapte CLDAP servers gebruikt om het effect van de aanval te versterken.
Internetproviders werken al samen om dergelijke internetaanvallen af te remmen of in te dijken, en het was al van 2018 geleden dat er nog zo’n grote aanval gesignaleerd was. Meestal zaten die in de schaalgrootte van meer dan 1000 Gibabit ofwel 1 Terabit per seconde, maar dit was de eerste keer dat meer dan 2000 Gigabit werd gehaald.

Linux hardware

Linux hardware, in de betekenis van een Personal computer met het Linux besturingssysteem erop, is bij ons een zeldzaamheid in de computerafdelingen van winkels.

Meestal zijn het gespecialiseerde bedrijven die de combinatie aanbieden, en je moet dus iets verder zoeken dan de electro-grootwarenhuizen.

Een van die bedrijven dat in de VS opereert is System76. Zij bouwen zelf computers en moeten als kleinschalige speler opboksen tegen de grote computerbouwers en merken, die met veel grotere aantallen kunnen werken. Maar stap voor stap bouwt System76 zijn assortiment uit. Ze hadden al pc’s met intel en AMD processoren, en laptops met intel, maar nu komen ze op de markt met een laptop met een AMD processor.

Het is een zware laptop, voor zware gebruikers, de Serval WS

Hij heeft een 3rd Gen Ryzen 3600, 3700X, of 3900 CPU. De 3900 heeft 12 Cores en 24 threads, wat deze laptop een werkpaard maakt dat zware taken aankan als ingewikkelde simulaties en het renderen van 3D beelden. Hij kan tot 64 GB werkgeheugen krijgen en tot 4 Terabyte opslag ingebouwd krijgen. De batterij is verwisselbaar.

Klanten kunnen hun toestel zelf configureren op

https://system76.com/laptops/serval


Een Linux PC is ook bij ons moeilijk in verkoop te vinden. Een server met Linux is iets gemakkelijker te bestellen, althans voor bedrijven.

Methaanlek

In de VS wordt 281.000 ton methaan niet gebruikt. Het is methaan die weglekt uit oude oliebronnen. Af en toe zorgt die zelfs voor een uitbarsting, zoals vorig jaar in Californie. Bij bouwwerken in een dichtbevolkte buurt werd op een verlaten oliebron uit de jaren dertig gestoten. Het onderliggende probleem: het zijn oliebronnen die niet meer rendabel zijn en door de olieboorders zijn verlaten. In het beste geval wordt er een stop in gestoken, maar ze worden niet meer onderhouden.
Behalve de methaan die opstijgt en in de dampkring belandt, lekken de aangeboorde olielagen ook naar grondwater.
De daling van de olieprijzen maakt dit probleem van verlaten boringen steeds groter, en de scherpe daling door de coronacrisis deed er nog een schepje bovenop. Alleen al in Californie zijn er meer dan honderdduizend verlaten olieboorputten. Voor heel de VS zijn dat er een paar miljoen. En eigenlijk is er zelfs geen nauwkeurige data over.

In de fik

The Verge heeft een verhaal over een vrouw die tijdens rellen eind mei in Philadelphia een politieauto in de fik stak.

Het artikel bevat een mooie aktiefoto van een vrouw die brandend afval naar een vernielde politieauto mikt:

https://www.theverge.com/2020/6/18/21295301/philadelphia-protester-arson-identified-social-media-etsy-instagram-linkedin

De vrouw heeft een lichtblauwe t-shirt aan met ongedefinieerd opschrift, heeft een zakdoek voor haar mond gebonden en draagt oogbescherming, waardoor ze onherkenbaar is.

Maar door het bij elkaar leggen van veel verschillende beelden van die manifestatie kon ze wel geïdentificeerd worden. Op één van die foto’s staat ze, nog steeds gemaskerd, met de tekst op haar t-shirt wel leesbaar:

https://philadelphia.cbslocal.com/wp-content/uploads/sites/15116066/2020/06/cop-arson.jpg

“Keep the immigrants, deport the racists” staat er op.

Ook een tattoo op de rechterarm is zichtbaar, en die kan een identificatie bevestigen.

https://www.google.com/search?q=Keep+the+immigrants,+deport+the+racists&tbm=isch&source=iu&ictx=1&fir=J_JI-0-xuDOZiM%253A%252CtNp3tOrsZvdOdM%252C_&vet=1&usg=AI4_-kRKRRumHsfEXN5VbsrITeuwPCmcIQ&sa=X&ved=2ahUKEwiNtKrDqovqAhXRGewKHcHcBZgQ9QEwCnoECAEQFg&biw=1280&bih=611#imgrc=PZqBdHI3cte9DM

Volgens het rapport van de FBI hebben ze enkel gebruik gemaakt van zoeken op internet om het beeldmateriaal te verzamelen, op zoek te gaan naar de website waar die t-shirt verkocht werd. Daar hebben ze de recenties van kopers gelezen, vonden ze een lovende bespreking van “alleycatlore” over dat ontwerp, en met die naam zijn ze via een sociale netwerksite bij het profiel van de verdachte gekomen, iemand uit Philadelphia.

Nota:
Zelf konden we die bepaalde t-shirt niet terugvinden in de online shop die vermeld wordt door de FBI.

https://www.etsy.com/search?q=keep+the+immigrants&ref=pagination&page=2

Wel het profiel met die naam (id=23864?), maar in haar lievelings-items kwam dat t-shirt in ieder geval niet voor.

https://www.etsy.com/people/alleycatlore?

Het zou natuurlijk kunnen dat ze andere technieken gebruikten om het te weten te komen, maar die niet wilden vrijgeven. Met dit verhaaltje bewijzen ze dat ze geen gelaatsherkenningssoftware nodig hebben om iemand op te sporen op basis van opnamen in de publieke ruimte.

compiled by BCP v.0.4.8

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.