Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Mexico muur of firewall? * Hard disk nog niet dood * Leren programmeren: wat? * Linux draaien: waarop?

i-nieuws 6 na 6 ** April 27th, 2017 by wim.webgang **

Mexico muur of firewall?
Het opperste gerechtshof van Mexico besliste dat het verplichten van internetproviders om websites te blokkeren wegens copyright inbreuken, overdreven is. Met zo’n blokkade wordt alles van een site geblokkeerd, niet alleen de mogelijke overtreding. Die maatregel is buiten verhouding, vindt de rechtbank; ook de andere inhoud, de vrijheid van meningsuiting van andere gebruikers enz worden daarmee geschonden. Een blokkade van bepaalde omstreden inhoud kan wel. Een lokale internetprovider in Mexico had geprotesteerd tegen de algemen blokkades van websites, opgelegd door de overheid. De geblokkeerde site waar de zaak over gaat bestaat ondertussen niet meer, maar dit is natuurlijk wel een precedent voor andere zaken.

Hard disk nog niet dood

Met de opkomst van de veel snellere SSD schijven, leek de harddisk ten dode opgeschreven. SSD wordt gebruikt als een harde schijf, maar er zit helemaal geen ronddraaiende schijf in als bij harddisks. Het is eerder vergelijkbaar met een hele schuif usb-sticks. Het enige probleem is nog de prijs die je voor de opslagcapaciteit betaalt. SSD is duurder, en wordt meestal in kleinere capaciteit geïnstalleerd, of in een hybride combinatie met een harde schijf.
Nu heeft intel een eigen lijn van SSD drives uitgebracht op basis van technologie ontwikkeld samen met Micron. Hun Optane memory wordt geïnstalleerd voor de harde schijf, en treed op als een soort optimaliseerder. Daardoor krijgt de harde schijf het gebruiksgevoel als een volwaardige SSD. De Optane treedt op als een soort cache, en heeft zelf de intelligentie in huis om te bepalen wat best in de cache wordt opgeslagen om het hele systeem te versnellen.
Het zal niet verwonderen dat het Optane geheugen alleen bruikbaar is op aangepaste systemen met de juiste en recente intel moederborden en chipsets. De huidige generatie ziet eruit als een langwerpig geheugenlatje, waar de aansluitingen niet over de lengtezijde zitten, maar op de korte zijde. Die passen in het M2 slot op het moederbord.

Linux draaien: waarop?
Verkopers van computers die Linux als systeem willen aanbieden hebben het moeilijk om te vechten tegen de marketingmachines en aankoopspierballen van de grote computerbouwers en softwaremakers. Een bedrijfje in de VS had toch de moed om de strijd aan te gaan, en beslist binnenkort om een derde belangrijke stap te zetten: zelf hardware bouwen.
Met een knipoog naar de Amerikaanse revolutie van 1776, waarbij de VS zich losmaakte van GB, richten ze System 76 op. De oprichter registreerde de domeinnaam System76.com in 2003. Ze zitten nu in Denver, Colorado, een paar straten verwijderd van de universiteit. Het kleine, vernieuwende bedrijfje bestaat uit een enthousiaste groep van wat je op zijn minst “betrokkenen” zou kunnen noemen. Denk richting hardcore nerds, geeks, makers, creators, builders, enz. Hun keuze om Linux te leveren op hun pc’s is niet de gemakkelijkste keuze, en ze hebben rustig opgebouwd vanuit de observatie dat er voor zo’n computers toch wel interesse is. Ze kozen zelf voor Ubuntu als Linux variant die ze installeren, maar in principe maakt de keuze voor distributie niet zoveel uit. Het gaat er eerder over of de nodige drivers voor de hardware bestaan en goed werken, dat zit meestal op niveau van de Linux kern.
Ze begonnen in 2005 met de verkoop van pc’s met Linux.
Ondertussen werken ze aan ontwerpen van eigen computers. Ze willen het echt open source houden, en zullen hun CAD bestanden ook publiceren.

http://blog.system76.com/post/159767214983/entering-phase-three

programmeertalen gegeven aan Amerikaanse universiteiten

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1TQsv1ykVOTSfkeLc21jsx1-f2LRnV94z3OLWcv6I2OM/edit#gid=1852095133

Ik tel zo ongeveer:
76 x Java
31 x Javascript
(samen 107)
62 x Python
32 x C
58 x C++
19 x PHP
14 x SQL
10 x Ruby
1 x Perl
Basic komt nog 2 keer voor in dit staal.
Verder ook Assembly, Scratch, R, Processing, Prolog, Fortran,

En hoe zou het ondertussen met Marissa zijn?

http://www.cnbc.com/2017/04/25/marissa-mayer-will-make-186-million-on-yahoos-sale-to-verizon.html

Lift ^ | Lift v | Comments Off

De KCG kraak

Kraak van de maand, Uitzending do 18:00 ** April 27th, 2017 by wim.webgang **

KCG

https://slashdot.org/index2.pl?fhfilter=trading+platform+source+IT

https://en.wikipedia.org/wiki/KCG_Holdings

Een IT werknemer van een financieel bedrijf werd betrapt op het inbreken in het eigen computersysteem.
Hij gebruikte de login van een andere werknemer om geheime gegevens af te halen. Het bedrijf was aktief in beurstransacties.
De IT-er probeerde de geheime broncode van het programma, waarop de hele handel draaide, te kopieren.
Dat was niet eenvoudig, want die broncode werd bewaard in een versleutelde vorm.
Sommige werknemers hadden een digitale sleutel waarmee ze broncode konden ontcijferen, maar niet alle broncode.
Hij werkte sinds 2010 voor het bedrijf, maar had onlangs een promotie gemaakt.
Door die promotie werd hij mee beheerder van de broncodeverzameling.
Ma

Volgens wikipedia was hun handelsplatform waarop ze buitenlandse handel dreven 365 miljoen dollar waard, wat bleek toen het overgenomen werd door een ander bedrijf in januari 2015.

365 miljoen dollar, dat is één jaar lang 1 miljoen dollar per dag! Deed dit de dollartekens in de ogen van de softwareingenieur verschijnen? Uiteindelijk is zo’n platform niet meer dan wat computercode …

Virtu Financial bereikte op 20 april een definitieve overeenkomst met de directieraad van KCG om het bedrijf over te nemen aan zo’n 20 dollar per aandeel, waarop de koers ook die richting sprong.

Volgens de beursduivel schoot de koers van KCG Holdings rond maart naar boven, en vorige week op 20 april nog eens.

https://www.beursduivel.be/Aandeel-Koers/330002022/KCG-Holdings.aspx

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Generieke naam

Uitzending do 18:00 ** April 20th, 2017 by wim.webgang **

Een snapchatje doen
Een bedrijf dat een succesvol produkt op de markt zet, komt soms op een punt dat hun produktnaam zoveel gebruikt wordt, en zo geassocieerd wordt met het gebruik zelf, dat de produktnaam als algemene term gebruikt wordt. Oude voorbeelden zijn Bic, nieuwer voorbeeld is Googelen. Niemand die iets op internet opzoekt zegt “Bingen”. Zoekfunctie Bing was Microsoft’s manier om Google aan te vallen: zelf een zoekmachine maken, die ze konden verspreiden via hun dominante positie op de desktopcomputers. Meer dan tien jaar later is Bing nog altijd maar een marginale zoekmachine. Maar toch heeft het ook een status van “generieke” term bereikt. Op internet zie je nu bv de uitspraak: “Facebook heeft zijn Bing-moment”. Facebook is bezig met alles wat Snapchat doet te kopieren in zijn eigen sociale netwerksite, om gebruikers weg te houden bij Snapchat, of zelfs terug te winnen. Dat soort reakties lijkt dikwijls gedoemd om te mislukken, en dat is wat de term “Bing moment” naar verwijst. Proficiat, Microsoft!

Microsoft had in het verleden wel een geslaagde poging gedaan om een concurrent onderuit te halen met behulp van zijn monopoliepositie van Windows op de PC. Toen het leek dat ze de internethype gingen missen, bouwden ze snel hun eerste Internet Explorer. Op dat moment was Netscape Navigator de beste browser, die bovendien beschikbaar was op alle computerplatformen, Mac, Windows, en Unix-achtige werstations. Microsoft maakte Internet Explorer vast onderdeel van Windows, dus iedereen had vanzelf die browser op zijn pc, en zorgde ervoor dat de gebruikers er niet rond konden. Terwijls Netscape apart moest aangeschaft worden, was de prijs van Explorer verstopt in de aankoop van de computer, want in die prijs zit de hele Microsoft software bij in. Ook toen Netscape gratis werd, was het al te laat; ze werden van de markt gedrukt, en op het graf van Netscape werd nadien de open source Mozilla Firefox gebouwd. Ook Google maakte zijn eigen browser, en dat is beter gelukt. Zij deden dat als reaktie op de zoekmachine van Microsoft. Microsoft kon Bing de standaard zoekmachine maken in hun monopoliesterke Internet Explorer, en dan zou Google zijn zoekopdrachtenstroom zien opdrogen. Hun naam was echter sterk genoeg, en Microsoft zag waarschijnlijk knarsentandend hun gebruikers in Bingel intikken: “Google”, om daarna in Google verder te gaan zoeken. Het feit dat MS hun zoekmachine eerst MSN Search of zo noemde, droeg daar natuurlijk aan bij. Google deed net het omgekeerde, ze veranderde niet hun zoekmachine van naam, maar hun bedrijf. Google had naast zijn zoekmachine ondertussen nog zoveel andere aktiviteiten, dat ze een een extra bedrijf boven Google maakten, met de naam Alphabet, en onder die koepel staken ze dan alle andere zaken.

Maar ook Google had zijn Bing-moment. Ze zagen dat Facebook veel reklame-inkomsten begon aan te trekken binnen zijn sociale netwerkplatform, wat de adverteerders heel dicht bij de mensen bracht. Toen richtten ze hun eigen sociale netwerk op: Google +. Dat was in beperkte kring wel een klein succesje, maar op lange termijn een flop.

De meest succesvolle bedreiging voor een grote speler, blijkt niet een kopie van de eigen dienst te zijn, maar wel een kleine omwenteling die de relevantie ervan vermindert. Omwentelingen als Windows-pc tegenover internet. In het begin van de internet tijd maakte Sun nogal luidruchtige reklame met “The network is the computer”. Toen heeft Microsoft zich even verslikt, en er vakkundig mee voor gezorgd dat de twee “internet” spelers: Netscape aan de gebruikerskant, en Sun aan de serverkant, wel, van kant gemaakt werden. Sun trok het nog het langst, en deelde een lelijke steek uit aan Microsoft door een gratis officepakket te verspreiden, StarOffice, wat nu voortleeft als de neefjes Open Office en Libre Office. Maar Sun had zelf een omwentelingsprobleem. Zij waren de dominante speler op servergebied met hun eigen Solaris unix en dure servers, maar werden daar in de tang genomen door opkomende goedkopere serverplatforms zoals als Linux. De bedreiging kwam niet van het nabouwen van goede dure Sun-servers. De omwenteling was dat een goed unix-achtig systeem open source en vrij beschikbaar was, en kon draaien op veel goedkopere standaard pc’s en servers. Hun mooie en dure servers waren gewoon niet meer relevant; een internetgebruiker *ziet* de server immers niet, als het maar werkt. Spartelend probeerde Sun nog zelf over te schakelen naar open source, ondermeer door hun Solaris te open sourcen, Solaris voor pc’s uit te brengen, enzovoort, maar het eindigde als makkelijke prooi voor Oracle.

Oracle is zo’n andere grote, die lang onopvallend in de achtergrond groeide met zijn databanksoftware voor grote bedrijven en overheden. Als je gebruiker bent van zo’n database, heb je massa’s gegevens. Die zijn niet zo gemakkelijk over te zetten naar een andere databank, vooral als je dan ook je programma’s allemaal moet aanpassen. Vaste en trouwe klanten, een heel rendabele zaak. Oracle wist meestal wel handig de klippen te omzeilen, misschien ook wel omdat hun topman een ervaren zeiler is. Toen de leverancier van één van de grote serversystemen waar hun databank op draait in de problemen kwam, namen ze hem over: juist, Sun. En ze zorgden dat hun databank ook goed draaide op Linux. Toen ze ruzie kregen met een van de Linux distributeurs, richtten ze hun eigen Linux op. En toen open source databank MySQL wat populair werd, en in handen kwam van een serverfabrikant, namen ze die over, dat kwam goed uit want dat was diezelfde Sun. Ze hebben het voordeel dat de evolutie aan de binnenkant van het internet soms wat trager gaat dan aan de oppervlakte. Gebruikers zijn volatiel, en om de paar jaar kan de hele gebruiks-oppervlakte veranderd zijn.

Google heeft daar juist gebruik van gemaakt met hun Android-omwenteling. De pc werd minder relevant toen een groot aantal gebruikers smartphones in handen kreeg die niet alle programma’s zelf moeten draaien, maar gebruik maken van online diensten; de perfecte “fit” voor Google. Dat werd nog uitgebreid met tablets, die de tussenruimte met de pc nog kleiner maken. En uiteindelijk Chromebooks, een soort lichte laptop die werkt als een tablet, zo veel mogelijk onine dus. Als kern voor die apparaten gebruikt Google Linux, dat ze goed kenden omdat het ook de kern is op hun eigen servers. Daarop legden ze een Android laag die ze lieten gebruiken en aanpassen door veel verschillende smartphone fabrikanten, zodat Android verspreid werd. Een beetje zoals ms-dos zich verspreidde op de eerste pc’s.

Een van de slachtoffers in de omwenteling van dos-computers naar windows computers was Wordperfect. Al die gespecialiseerde softwarepaketten van aparte fabrikanten die zich concentreerden op één type toepassing, bv tekstverwerking, rekenblad, enz, werden van de markt verdrongen door de combinatie Windows-MSOffice. MS-Dos was niet meer relevant, en de fabrikanten van de Dos-programma’s keken toe hoe Microsoft zijn windows platform uitbracht, en er zelf ook de meestgebruikte programma’s voor begon te verkopen. Dat deden ze soms in een aantrekkelijk bundel, of of met probeerversies die vooraf geïnstalleerd werden op nieuwe computers. En door onderwijs goedkope bundels en/of gratis versies te geven zodat de leerlingen massaal richting Microsoft produkten geduwd werden. Wat nu trouwens nog gebeurt.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Kindernieuws van 6 na 6: Leerboeken zijn te duur * Piraat

i-nieuws 6 na 6 ** April 20th, 2017 by wim.webgang **

Leerboeken zijn te duur

Leren wordt steeds duurder in Amerika. Alles wat met leren te maken heeft wordt duurder. Maar vooral leerboeken. De kost van leerboeken is gestegen met 88 procent in tien jaar tijd.
Andere dingen werden maar 50 procent duurder.
Dus leerboeken worden sneller duurder.
Amerikaanse scholen zoek nu een oplossing.
Ze zoeken boeken die gratis mogen gebruikt worden. Het zijn een soort open source boeken, of copyleft.
De school mag die boeken gebruiken en kopieren.
Voor zoveel leerlingen als ze willen.
Een bekende universiteit is daar al vroeg mee begonnen. Ze heet M.I.T. Ze liet haar boeken door haar studenten onbeperkt kopieren. Ze brengen zo veel mogelijk boeken en teksten uit waarmee dat mag.
De staat New York gaat ook open leerboeken steunen. Dat is vorige week beslist. Ze willen er 8 miljoen dollar voor gebruiken.

Piraat
Peter Sunde heeft een nieuw plan.
Hij richt een nieuw bedrijf op.
Dat krijgt de naam Njalla.
Het bedrijf registreert domein-namen. Dat zijn namen van websites op internet. De klant kiest welke naam voor hen geregistreerd wordt.
De klant huurt dan die naam van het bedrijf.
Daardoor kan de klant onbekend blijven op het internet. Alleen Njalla kent de klanten.
Peter Sunde is bekend van zijn oud bedrijf. Dat heette de piraten baai.

De website heet njal.la (njal.la)

Njalla is een woord in de taal van de Sami.
De Sami of in het Nederlands “Samen”, is een volk dat in Lapland woont. Vroeger trokken rond en woonden in tenten.
Ze hadden een speciaal kastje op een poot om eten in te bewaren. De roofdieren kunnen er zo niet aan.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Jolla vervolg

Uitzending do 18:00 ** April 13th, 2017 by wim.webgang **

Sony met Sailfish
Het is ondertussen (meer dan) een maand geleden dat Jolla aankondigde om samen te gaan werken met Sony, om het Sailfish besturingssysteem voor smartphones klaar te maken voor gebruik op Sony’s Xperia toestellen. Sony heeft een Open Devices programma, waar ze al ontwikkelaars de kans gaven om met een open source project voor Android aan de slag te gaan. De toestellen zijn niet gelocked zoals de meeste apparaten die verkocht worden, en de gebruiker kan er zelf een ander systeem op installeren. Daarvoor kan zelfs de bootloader ge-unlocked worden. Op het Mobile World congres eind februari in Barcelona pakten ze al uit met een Xperia X.

Langverwacht
Als alles goedgaat zou het toestel in de zomer beschikbaar moeten zijn voor gebruikers. Dat zou een trendbreuk vormen. Jolla leek zich de laatste tijd meer toe te leggen op samenwerking met overheden en multinationals, waardoor een Sailfish een elitair verschijnsel dreigde te worden. Jolla had onlangs enkel nog een Jolla-C uitgebracht, in bepekrte oplage, en bedoeld voor ontwikkelaars. Die moesten daarvoor intekenen op een site, en de toestellen waren direct uitgeput.

Linux
Het Sailfish systeem is waarschijnlijk het dichtst bij een echte Linux-smartphone, maar was nooit beschikbaar voor de gewone consument, behalve misschien in Finland. Ook nu is nog altijd niet duidelijk of het een online te bestellen speeltje voor programmeurs blijft, of het echt als produkt in de winkel komt.

Wereldwijd
Op een Finse website zijn nog meer sporen van Sailfish gebruik in de wereld te vinden. Er zou ook een project opgestart zijn met China. Daar werd al op verschillende manieren geprobeerd een eigen systeem te ontwikkelen, buiten de invloed van de Amerikaanse (software) monopolisten.
En in Rusland zou er ook een overeenkomst zijn, waarbij de Russische overheid het systeem zou gaan gebruiken. In Latijns-Amerika is een pril project gestart om een sailfish-toestel onder de naam “Accion” op de markt te brengen.

https://developer.sonymobile.com/open-devices/

pdf : https://jolla.com/wp-content/uploads/2017/02/Sony_Jolla_press_release_MWC2017_FINAL.pdf?x12599

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Firefox geheugen * Niet te snel * Open Source showcase en licentievrede * OS/2 teruggevonden *

i-nieuws 6 na 6 ** April 13th, 2017 by wim.webgang **

Firefox geheugen
Firefox zou in de toekomst gebruikers meer laten bepalen hoe het geheugen gebruikt wordt. Dat laat toe een balans te maken tussen geheugengebruik en snelheid. Firefox is een open source project, met inbreng van gebruikers en programmeurs van over de hele wereld. Ze verzamelen foutmeldingen op zogenaamde “buglists”, waarvoor ze hun eigen “Bugzilla” systeem hebben op de website bugzilla.mozilla.org. Wat als een fout gemeld wordt, kan soms eerder als een nieuwigheid beschouwd worden. Zo ging de opmerking over “gebrek aan fijnregeling van geheugengebruik” naar een nieuw te implementeren eigenschap in de “preferences”. De nieuwe fijninstellingen zouden gaan in de richting van:

  • gebruik van prefetching
  • gebruik van animaties (in de UI – toekomstige ontwikkeling)
  • gebruik van aparte processen voor inhoud (toekomstige ontwikkeling)

Modern

COBOL komt nog maar eens in het nieuws in de VS, vanwege de problemen die de bedrijven en overheden hebben met het draaiende houden van oude computersystemen. De computers van de jaren 90 gebruiken programmeertalen als COBOL. Maar die taal verloor zijn aantrekkingskracht toen grafische gebruiksomgevingen terrein wonnen, en kreeg de genadeklap toen ‘object oriented’ doorbrak met talen als Java. Cobol stond voor COmmon Business Oriented Language. In de financiele sektor zou per dag nog meer dan 3 triljard dollar aan financiele belangen door Cobol systemen gaan.
Met als gevolg dat gepensioneerde programmeurs tot ver in hun zeventig aan de slag kunnen blijven op freelance basis.

Niet te snel

Bij een patentruzie tussen Apple en Qualcomm over een bedrag van zo’n 1 miljard dollar, wordt heen en weer ook wat met modder gegooid.
Apple beschudigt Qualcomm ervan voor 1 miljard aan betalingen achtergehouden te hebben. Volgens Apple zou Qualcomm dat beginnen doen zijn uit wraak. Namelijk nadat bleek dat Apple medewerking had verleend aan een onderzoek van de Koreaanse antitrust authoriteiten, die leidde tot een boete van meer dan 850 miljoen dollar voor Qualcomm.
Nu klaagt Apple Qualcomm aan voor de 1 miljard, voor te veel aangerekende rechten. Blackberry lag trouwens ook overhoop met Qualcomm over te hoge royalties, en wist 815 miljoen dollar terug te krijgen. Er was een onderzoek van de Amerikaanse federale antitrust authoriteiten tegen Qualcomm. Dat leidde tot een rechtzaak tegen Qualcomm over onregelmatige handelspraktijken, afspraken en prijsstelling van technologie geleverd aan smartphone fabrikanten. Qualcomm is daar een van de belangrijkste spelers en zou proberen een monopoly te houden.
Maar nu bijt Qualcomm terug. Apple zou de chips van Qualcomm niet op de juiste manier gebruikt hebben in de iPhone7, waardoor ze niet normaal konden werken. Apple zou de chips van Qualcomm beperkt hebben in hun snelheid, omdat er geen verschil merkbaar zou zijn met de iPhones die de tragere chips van Intel ingebouwd hebben.
Begint stilaan stof voor een film te worden.

Open Source showcase en patent-wapenstilstand

Google pakt uit met zijn open source projecten. Ze hebben er zelfs een aparte website voor opgericht: opensource.google.com
Die bevat niet enkel een opsomming en beschrijving van hun open source projecten, maar beschrijft ook op welke manier ze open source gebruiken, hoe ze er mee omgaan.

Google pakt ook uit met een “PAX-community” rond Android. In de praktijk blijkt het een onderonsje van grote bedrijven als Samsung, LG, BQ, HTC, Foxconn, enz, allemaal smartphone makers, die elkaar trouw beloven in een patenthuwelijk. De website heet paxlicense.org. De tekst van de overeenkomst tussen de leden zal je er niet vinden; wel kan je een aanvraag indienen om mee te doen, en Google zal dan oordelen. Ze stellen het voor als een verdediging tegen patent trollen, en moet ervoor zorgen dat de bedrijven bezig kunnen zijn met vernieuwing ten voordele van de gebruikers, in plaats van elkaar processen aan te doen.

Dat klinkt positief, maar je moet je afvragen wat er gebeurt met de bedrijven buiten het genootschap. De grootste speler aan de overkant is dan Apple met zijn iPhone systeem. En wat zijn bv de gevolgen voor een bedrijf als Jolla, dat een onafhankelijk systeem voor smartphones ontwikkelt, Sailfish, niet gebonden aan Google, of aan hardware zoals bij Apple. Dat baseert ook op een Linux kern, net als Android, maar heeft daarrond een eigen ecosysteem gebaseerd op Qt. Zij hebben samenwerking met hardwarefabrikanten nodig omdat ze zelf geen toestellen maken. Of is het gericht tegen Microsoft, dat jaren probeerde een eigen smartphone systeem op de markt te krijgen, maar uiteindelijk Android in het vizier nam. Ze brachten honderden patenten in stelling tegen smartphone fabrikanten die Android gebruikten, en onder die druk begonnen die bedrijven licentiegeld aan Microsoft te betalen. Dat brengt het bedrijf miljarden op, en daarmee is het een van de goede geldverdieners aan Android, en misschien de grootste patent trol.

OS/2 teruggevonden
IBM heeft blijkbaar een verloren gewaande versie van OS/2 teruggevonden. Dat gebeurde kort na de 25e verjaardag van OS/2, het systeem dat na DOS op de IBM pc’s werd geïnstalleerd, waar op de IBM-compatibele pc’s van andere merken het eerste Windows systeem van Microsoft verscheen. OS/2 was oorspronkelijk een samenwerking tussen Microsoft en IBM, maar ging daarna zijn eigen weg, ondermeer als OS/2 Warp. Het heeft ondertussen een beetje een legendarische status bereikt, en heeft nog steeds fans die het proberen te blijven gebruiken.
Er is zelfs een OS/2 museum-website, waar je hierover ook meer kan lezen: http://www.os2museum.com/wp/os2-2-0-summer-91-edition/

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Vrije radio, wraak van de fabrikant

Uitzending do 18:00 ** April 6th, 2017 by wim.webgang **

De radio
Marthe heeft gasten in de studio van het seed journey project..

En verder een hoop hardware, met inspiratie uit Parijs?:
Zender-Marthe-20170406
(hier herken je een klein fm zendertje, met batterijvoeding – niet afgebeeld- en een audio ingang in de vorm van een mini jack stekker)

Hoe vrij kan een radio zijn: zelfgebouwd, lokaal uitzenden, mobiel…

p-node.org: devices, doc bevat alle documentatie van de dingen die ze hebben gemaakt.
http://p-node.org/metaradio/

translocal.jp


Dit apparaat is wat geavanceerder; je kan van verschillende bronnen op de ingang uitzenden: stream, audio in, bestanden.
Je herkent misschien het voor zelfbouwprojecten populaire vierkante (“nokia”) scherm, en de vorm van een radio voor de printplaat.

In onze uitzending valt minder te herkennen; geluiden van experimentele sessies met hardware. Ok, het klinkt als wraak van de radio.

Wraak van de fabrikant

Het lijkt een script voor een thriller: je koopt een product -niet zomaar een product, een afstandsbediening voor de toegangdeur tot je garage (en huis?). Je bent om één of andere reden niet tevreden. Je schrijft er een artikel over op één of ander online forum. De fabrikant leest het. Dan zou je in een normaal scenario verwachten dat die je vriendelijk benadert en alles doet om het mogelijke probleem op te lossen.
Het kan ook anders aflopen. De maker van de app, want dat is het, is zo boos op je negatieve bespreking, dat hij je app buiten gebruik stelt. Dat doet hij door de verbinding van het serienummer van je app te weigeren op de server; hij wordt gesuggereerd om zijn geld terug te vragen via het platform waar hij de aankoop deed (begint met een A).

Een app op je smartphone om je garage te openen, hmmm. Via de server van iemand anders? Hmmm. Sommige mensen vragen er gewoon om …

https://arstechnica.com/information-technology/2017/04/iot-garage-door-opener-maker-bricks-customers-product-after-bad-review/

Lift ^ | Lift v | Comments Off

H-1B visa verschil * Bitcoin in japan *

WebGang blog ** April 6th, 2017 by wim.webgang **

H-1B visa verschil

Tijdens de campagne van Trump zag het er naar uit dat er een breuklijn zou komen in de aantallen van de verschafte visa voor buitenlandse werknemers. In de praktijk is daar nog niet veel van te merken. De regels voor de visa blijven ongeveer hetzelfde, dus dezelfde import van goedkope it werkkrachten valt te verwachten.

Bitcoin in japan
Virtueel geld, zoals cryptocurrency, zal in japan erkend gaan worden als betaalmiddel. Daardoor valt het onder allerlei wetgeving, en zal er ook belast worden op de winsten die gemaakt worden op het handelen in de munten.
Ondertussen zou facebook via zijn whatsapp app werken aan een systeem van onderlinge betaling tussen gebruikers in India. Ze zouden daarvoor samenwerken met o.a. Aadhaar, dat biometrische gegevens opslaat van miljoenen Indiers. Aadhaar moest dienen om een soort identiteitskaart te maken op basis van eigenschappen als Irisscan, vingerafdruk, foto en andere gegevens. Stilaan wordt het systeem ingevoerd, ondermeer voor sociale voorzieningen en voor algemene erkenning van diploma’s.
Een systeem waar miljoenen persoonsgegevens in worden opgeslagen, en in de toekomst meer dan een miljard, moet natuurlijk goed werken, en goed beveiigd zijn.
Dat het goed werkt, daar zijn de ontwikkelaars van IndiaStack van overtuigd. Dat blijkt uit een foto die ze twitterenden ivm het prive bedrijf ONGRID waarmee ze zouden samenwerken.

Lift ^ | Lift v | Comments Off