Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Firefox geheugen * Niet te snel * Open Source showcase en licentievrede * OS/2 teruggevonden *

i-nieuws 6 na 6 ** April 13th, 2017 by wim.webgang **

Firefox geheugen
Firefox zou in de toekomst gebruikers meer laten bepalen hoe het geheugen gebruikt wordt. Dat laat toe een balans te maken tussen geheugengebruik en snelheid. Firefox is een open source project, met inbreng van gebruikers en programmeurs van over de hele wereld. Ze verzamelen foutmeldingen op zogenaamde “buglists”, waarvoor ze hun eigen “Bugzilla” systeem hebben op de website bugzilla.mozilla.org. Wat als een fout gemeld wordt, kan soms eerder als een nieuwigheid beschouwd worden. Zo ging de opmerking over “gebrek aan fijnregeling van geheugengebruik” naar een nieuw te implementeren eigenschap in de “preferences”. De nieuwe fijninstellingen zouden gaan in de richting van:

  • gebruik van prefetching
  • gebruik van animaties (in de UI – toekomstige ontwikkeling)
  • gebruik van aparte processen voor inhoud (toekomstige ontwikkeling)

Modern

COBOL komt nog maar eens in het nieuws in de VS, vanwege de problemen die de bedrijven en overheden hebben met het draaiende houden van oude computersystemen. De computers van de jaren 90 gebruiken programmeertalen als COBOL. Maar die taal verloor zijn aantrekkingskracht toen grafische gebruiksomgevingen terrein wonnen, en kreeg de genadeklap toen ‘object oriented’ doorbrak met talen als Java. Cobol stond voor COmmon Business Oriented Language. In de financiele sektor zou per dag nog meer dan 3 triljard dollar aan financiele belangen door Cobol systemen gaan.
Met als gevolg dat gepensioneerde programmeurs tot ver in hun zeventig aan de slag kunnen blijven op freelance basis.

Niet te snel

Bij een patentruzie tussen Apple en Qualcomm over een bedrag van zo’n 1 miljard dollar, wordt heen en weer ook wat met modder gegooid.
Apple beschudigt Qualcomm ervan voor 1 miljard aan betalingen achtergehouden te hebben. Volgens Apple zou Qualcomm dat beginnen doen zijn uit wraak. Namelijk nadat bleek dat Apple medewerking had verleend aan een onderzoek van de Koreaanse antitrust authoriteiten, die leidde tot een boete van meer dan 850 miljoen dollar voor Qualcomm.
Nu klaagt Apple Qualcomm aan voor de 1 miljard, voor te veel aangerekende rechten. Blackberry lag trouwens ook overhoop met Qualcomm over te hoge royalties, en wist 815 miljoen dollar terug te krijgen. Er was een onderzoek van de Amerikaanse federale antitrust authoriteiten tegen Qualcomm. Dat leidde tot een rechtzaak tegen Qualcomm over onregelmatige handelspraktijken, afspraken en prijsstelling van technologie geleverd aan smartphone fabrikanten. Qualcomm is daar een van de belangrijkste spelers en zou proberen een monopoly te houden.
Maar nu bijt Qualcomm terug. Apple zou de chips van Qualcomm niet op de juiste manier gebruikt hebben in de iPhone7, waardoor ze niet normaal konden werken. Apple zou de chips van Qualcomm beperkt hebben in hun snelheid, omdat er geen verschil merkbaar zou zijn met de iPhones die de tragere chips van Intel ingebouwd hebben.
Begint stilaan stof voor een film te worden.

Open Source showcase en patent-wapenstilstand

Google pakt uit met zijn open source projecten. Ze hebben er zelfs een aparte website voor opgericht: opensource.google.com
Die bevat niet enkel een opsomming en beschrijving van hun open source projecten, maar beschrijft ook op welke manier ze open source gebruiken, hoe ze er mee omgaan.

Google pakt ook uit met een “PAX-community” rond Android. In de praktijk blijkt het een onderonsje van grote bedrijven als Samsung, LG, BQ, HTC, Foxconn, enz, allemaal smartphone makers, die elkaar trouw beloven in een patenthuwelijk. De website heet paxlicense.org. De tekst van de overeenkomst tussen de leden zal je er niet vinden; wel kan je een aanvraag indienen om mee te doen, en Google zal dan oordelen. Ze stellen het voor als een verdediging tegen patent trollen, en moet ervoor zorgen dat de bedrijven bezig kunnen zijn met vernieuwing ten voordele van de gebruikers, in plaats van elkaar processen aan te doen.

Dat klinkt positief, maar je moet je afvragen wat er gebeurt met de bedrijven buiten het genootschap. De grootste speler aan de overkant is dan Apple met zijn iPhone systeem. En wat zijn bv de gevolgen voor een bedrijf als Jolla, dat een onafhankelijk systeem voor smartphones ontwikkelt, Sailfish, niet gebonden aan Google, of aan hardware zoals bij Apple. Dat baseert ook op een Linux kern, net als Android, maar heeft daarrond een eigen ecosysteem gebaseerd op Qt. Zij hebben samenwerking met hardwarefabrikanten nodig omdat ze zelf geen toestellen maken. Of is het gericht tegen Microsoft, dat jaren probeerde een eigen smartphone systeem op de markt te krijgen, maar uiteindelijk Android in het vizier nam. Ze brachten honderden patenten in stelling tegen smartphone fabrikanten die Android gebruikten, en onder die druk begonnen die bedrijven licentiegeld aan Microsoft te betalen. Dat brengt het bedrijf miljarden op, en daarmee is het een van de goede geldverdieners aan Android, en misschien de grootste patent trol.

OS/2 teruggevonden
IBM heeft blijkbaar een verloren gewaande versie van OS/2 teruggevonden. Dat gebeurde kort na de 25e verjaardag van OS/2, het systeem dat na DOS op de IBM pc’s werd geïnstalleerd, waar op de IBM-compatibele pc’s van andere merken het eerste Windows systeem van Microsoft verscheen. OS/2 was oorspronkelijk een samenwerking tussen Microsoft en IBM, maar ging daarna zijn eigen weg, ondermeer als OS/2 Warp. Het heeft ondertussen een beetje een legendarische status bereikt, en heeft nog steeds fans die het proberen te blijven gebruiken.
Er is zelfs een OS/2 museum-website, waar je hierover ook meer kan lezen: http://www.os2museum.com/wp/os2-2-0-summer-91-edition/

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.