Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Privacy in Belgium: werk aan je eigen winkel

Uitzending do 18:00 ** February 27th, 2014 by wim.webgang **

Red je privacy:
Een oproep van Liga voor mensenrechten in verband met de wetgeving die operatoren verplicht gegevens over ons (internet/gsm-) data verkeer bij te houden gedurende 1 jaar:
Laad het juridisch geschut!
http://stopdataretention.be/nl/welkom

Maar natuurlijk moet je er ook zelf aan werken. Installeer Linux, gebruik encryptie, ssl, https, enz. En word geen Facebookvriend, zelfs niet van de Liga :p

Zelf versleutelen

Binnenkort kan je leren hoe, op de Cryptoparty georganiseerd door de Piraten Partij Antwerpen, in jeugdhuis Josto (vermoedelijk van/via/bij de hackerspace Void Warranties?) :

http://antwerpsepiraten.be/Cryptoparty

Op 3 april 2014. Een donderdag! Dus eerst luisteren, en dan erheen!

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Wifi-virus * Electrische auto krijgt pluim * Ford naar Unix

i-nieuws 6 na 6 ** February 27th, 2014 by wim.webgang **

Wifi-virus

Onderzoekers aan een labo in Liverpool, onderzochten of een computer virus zich zou kunnen voortplanten als griep bij de mensen. De beste besmettingsweg leek hen via draadloze netwerken, die in dichtbevolkte gebieden overvloedig aanwezig zijn.

Ze maakten een virus met de naam Chameleon, dat draadloze netwerkpunten identificeert, hun systeem overschrijft door een aangepast systeem, maar het “access point” wel in werking laat.
Het netwerkapparaat wordt dus eigenlijk gekaapt, en werkt verder onder controle van de aanvaller.
Dan worden de gegevens van de gebruikers van het access point verzameld. Tenslotte wordt gezocht naar een volgend draadloze netwerkverbinding om te kapen.

Het virus werd alleen uitgeprobeerd in een labo, maar het maakte duidelijk dat het virus zich in een dichtbewoond gebied snel zou verspreiden. De gewone anti-virusbescherming zal dit virus niet opmerken. Het virus besmet ook niet de pc’s, maar enkel de draadloze netwerkpunten.

Access Point: afkorting voor “Wireless Access Point” (WAP) of draadloze internettoegang.

Electrische auto krijgt pluim

In de VS heeft de Tesla Model S een pluim gekregen van de consumentenwebsite ConsumerReports.org. Hij werd verkozen tot allerbeste auto. Ze zijn erg lovend over de eigenschappen van de auto, maar ook over de combinatie van technologie en auto.
De auto heeft geen uitstoot, wel een uitstekend reaktievermogen, en de stilte is ook een grote luxe.
Hij is alleen wat duur.
En ook ondervind hij weerstand van de traditionele auto-sektor. De auto wordt immers via internet verkocht.

Ford naar Unix

Ford zou afscheid genomen hebben van Windows als besturingssysteem voor de MyFord Touch computerfuncties in zijn auto’s. Ze hadden de voorbije jaren veel problemen met de betrouwbaarheid van hun systeem, en kiezen nu voor een bewezen technologie: QNX.
Het zou zelfs kunnen dat gebruikers hun huidig systeem kunnen laten vervangen door QNX.
De N en de X doen misschien denken aan Linux, maar QNX is een andere unix variant dan Linux. Het systeem heeft een lange geschiedenis als ingebouwd besturingssysteem in netwerk en media-apparaten. Blackberry kocht QNX en gebruikte het ondermeer voor hun playbook tablets.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Distributies en vlaggen, word de vertaalcrowd

Uitzending do 18:00 ** February 20th, 2014 by wim.webgang **

Rode vlag
Ook met Red Hat is iets aan de hand. Ze zouden een distributie gaan steunen die als goedkope concurrentie beschouwd wordt… CentOS. Maar eigenlijk heeft Red Hat toch al een community-project: “Fedora”?

Vertaalcrowd
Open Source / Free Software projecten zijn dikwijls beschikbaar in veel talen; door het open source karakter kan een geïnteresseerde zijn eigen taalversie maken, zelfs zonder zelf iets aan het programma te veranderen.
Sommige projecten hebben nu een manier gevonden om nog gemakkelijker te laten vertalen, via het web: www.transifex.com

Muziek:
Speakersystem: RubTheDub
AMF: Helden van de Nacht
ADM: Fall in June
Sleepinghills: Ain’t It?

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Vlag gestreken * Bezoek eens wikileaks * Amazon’s eigen bitcoin?

i-nieuws 6 na 6 ** February 20th, 2014 by wim.webgang **

Vlag gestreken

De Chinese Linux distributie Red Flag Linux zou ermee opgehouden zijn. Het was een Chinese Linux distributie, gesticht in 2000, die rond 2002 in het nieuws kwam.
Red Flag zou onder zijn klanten de Chinese post gerekend hebben.

De ambitie reikte verder dan China, en er werd een aziatische samenwerking opgericht. Asianux was een consortium dat door Red Flag werd gesticht om een aziatisch Linux platform te ontwikkelen. In 2007 zouden ze volgens een studie al de derdegrootste Linux verkoper zijn. In 2008 hadden ze 5 leden uit China, Japan, Korea, Vietnam en Thailand.

Maar de roep naar een eigen, onafhankelijke systeemsoftwarebouwer leek in Azië wat naar de achtergrond verdrongen te zijn in de daaropvolgende jaren, en Red Flag zakte weg.

De naam deed vermoeden dat het de ambitie was om de Chinese versie te worden van Red Hat, het eerste bedrijf dat met een Linux-distributie naar de beurs ging. De website bestaat nog, en spreekt over Asianux, en Red Flag Linux inwise V. 8.0. En over 20 jaar Linux, wat dateert van 2011. De nieuwsrubriek op het Engelstalig stuk van de site stopt dus in 2008, en de “Solutions” rubriek stopt in 2011. De laatste desktop distributie waarvan sprake is Red Flag Linux Desktop 6.0, maar daar staat geen jaar bij, en die schijnt al van 2007 te dateren.

Het bedrijf zou sinds 2013 in slechte papieren hebben gezeten, en nu de boeken neergelegd hebben begin februari, na een conflict met een van de geldschieters. Ze zouden al maanden loonachterstand hebben bij hun werknemers.

De oorzaken van de neergang zouden te zoeken zijn in gebrek aan financiering, management-fouten, marketingfouten, en de sterke opkomst van Red Hat en Suse op de enterprise markt.

En versnippering van de inspanningen in China misschien ook, als je ziet dat de Chinese overheid er ook een Ubuntu-versie op nahield, Ubuntu Kylin, en een China Operating System (COS), dat moet concerreren tegen iOs en Android.

Bezoek eens wikileaks

Het ligt voor de hand dat de makers van de wikileaks websites nauw in het oog gehouden worden door de geheime diensten van de VS. Maar het gaat veel verder; de VS zou op allerlei manieren druk hebben gezet op het menselijke netwerk dat WikiLeaks steunt.
Het wordt duidelijk dat geheime diensten, zoals de Britse, door het afluisteren van het internetverkeer van en naar de wikileaks site, ook de bezoekers van die site bespioneerde, en er zelfs een speciaal programma voor opzette. .

Amazon’s eigen bitcoin?

Amazon is het bereik van zijn Amazon Coins aan het uitbreiden. Amazon creerde zijn coins om de gebruikers een digitale portefeuille met virtuele cash te geven, waarmee ze gemakkelijk allerlei kleine aankopen mee kunnen doen, zonder ellenlange lijsten te zien verschijnen in de uittreksels van hun creditcards.
Maar er is wel een keerzijde voor de gebruikers; in tegenstelling tot cash geld zijn de Amazon Coins niet anoniem, en zal Amazon al te graag alle gegevens rond het gebruik van het geld bijhouden en analyseren.
Amazon is in mei vorig jaar gestart met zijn coins. Ze hebben een vaste waarde tov de dollar; 1 coin is 1 cent. Ze lanceerden het voor hun Kindle Fire tablet, en breiden nu uit naar alle Android gebruikers, die er een app voor kunnen installeren.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Borsten spelen geen rol

Uitzending do 18:00 ** February 13th, 2014 by wim.webgang **

Girls and software
Op de site van Linux Journal, het ooit-legendarische papieren tijdschrift- vind je een artikel van “HedgeMage”, met die titel. Hoe een hackster hackster werd en waarom haar zoontje geweerd wordt uit de “robotica klas” (omdat die alleen voor meisjes is). Lees wat er veranderd is sinds “My boobs don’t matter” door Susan Sons.

Van Bitkeeper naar Git
Linus Torvalds veegt de vloer aan met het broncodebeheer systeem dat ze bij Google gebruiken op een lezing bij … Google thuis.
Meer dan een uur uitleg over zijn eigen systeem (GIT) en waarom je het moet gebruiken. Wij halen er het stukje uit waarin hij spreekt over een inbraak op hun vroegere broncode systeem van de Linux kern, interessant in de context van de uitgelekte data van de NSA aktiviteiten ….
De hele lezing hier op YouTube

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Van E17 naar E19 * …

i-nieuws 6 na 6 ** February 13th, 2014 by wim.webgang **

FOSDEM2014Enlightenment

FOSDEM 2014: Enlightenment (foto:Floris)

Van E17 naar E19

E17 of Enlightenment 0.17 is een lichtgewicht desktop omgeving voor Linux systemen die in gebruik is sinds eind 2012. Er is in 2013 een volgende versie 0.18 van uitgekomen, maar die is nog niet doorgedrongen in alle Linux distributies die Enlightenment aanbieden. Ondertussen verschijnt al een alfa versie van de volgende versie E19, of Enlightment 0.19.
Een alfa versie is de ontwikkelversie voor ze officiëel wordt vrijgegeven, dus niet voor normaal gebruik bestemd. Maar ze geeft wel inzage in de ontwikkeling van Enlightment. Er wordt hard gewerkt aan betere ondersteuning voor Wayland,

Enlightenment bestaat 17 jaar, de eerste Enlightenment verscheen in 1997.

enenlightlightenment.org

https://phab.enlightenment.org/phame/live/3/post/1_9_0_alpha1_pre_release/

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Firefox OS- en Arduino-hardware @ FOSDEM 2014

Uitzending do 18:00 ** February 6th, 2014 by wim.webgang **

Sfeerbeeld en verslagen van op FOSDEM 2014

Arduino soldeerbord, ene kant

1. Arduino soldeerbord, ene kant

Floris Soldeert

3. Floris Soldeert

Arduino soldeerbord, andere kant

2. Arduino soldeerbord, andere kant

Arduino op een pinguin
Floris brengt verslag uit van in het hardwaregebouw met een stukje participerende journalistiek: hij soldeert een computerbordje dat de functie van een arduino heeft. Het bordje heeft de vorm van een pinguin, en de onderdelen krijg je ter plaatse, samen met een bouwplan dat toont waar alle onderdelen moeten komen. Soldeerbouten zijn voorzien en de tafel van vier zit altijd vol…

Firefox OS
Interview aan de Mozilla stand waar we de knal-oranje “developers”-versie zien van de gsm/smartphone ontwikkeld door het Mozilla project voor hun Firefox OS.
Het toestel zou zo’n 70 euro kosten, en begint in Europa hier en daar verkrijgbaar te zijn.
Ondertussen werken ze ook aan een opvolger.

Smartphone met FirefoxOS

4. Smartphone met FirefoxOS

Foto 1 en 2 door Floris
Foto 3 en 4 door Wim

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Geen veilige Firefox voor iPhone

i-nieuws 6 na 6 ** February 6th, 2014 by wim.webgang **

Geen i-Firefox

Nu veel internetgebruikers zich vragen stellen over de veiligheid en de privacy van hun internetgedrag, gaan ze op zoek naar veiligere surfgewoonten. Een daarvan is gebruik maken van https in plaats van http, tenminste zover de servers het aanbieden. Firefox heeft daar een handige plugin voor, die steeds probeert de https versie van websites te gebruiken als die bestaat.
De plugin heet \
‘https Everywhere’, en wordt uitgebracht door de EFF, Electronic Fronteer Foundation. Ook voor de mobiele gebruiker werd een versie uitgebracht, nl voor Firefox voor Android. Android gebruikers moeten dan wel de Firefox app installeren, en daarin de plugin.
Voor Apple’s iPhone bestaat geen Firefox, en dus blijven gebruikers daar met hun privacy in de kou staan. De EFF zou wel willen een versie voor iOS uitbrengen, maar Apple houdt greep op de software die aangeboden wordt in hun app store. Ze hebben er natuurlijk financieel geen belang bij om hun gebruikers vrije software te laten gebruiken in plaats van apps te kopen waar ze een derde van de verkoopprijs van binnenhalen.

Lift ^ | Lift v | Comments Off