Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Games en andere computerrampen

Uitzending do 18:00 ** September 26th, 2013 by wim.webgang **

Tip van Floris: een nieuwe distributie:

http://www.linuxuser.co.uk/news/steamos-the-linux-based-valve-gaming-distro

IT-aspecten van Manning’s onthullingen.

Muziek:
- ADM: Antares
- SleepingHills : 4400
- Ravi: Wind
- SleepingHills: Gyrus Angularis
- Synthetic Valhalla / Artist: mrgasmask
- …

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Extra internet * Sorry verkeerde bestemmeling * VLC * Kleiner

i-nieuws 6 na 6 ** September 26th, 2013 by wim.webgang **

Extra internet

Als antwoord op de uitgelekte aktiviteiten van de NSA, is er in de wereld hardop nagedacht over het alternatief voor het internet zoals het nu is. De struktuur van het internet is ontworpen in de VS, en is grotendeels nog onder controle van de VS. Ondermeer Brazilïe was niet gediend met de spionage die ook gericht was tegen hun burgers, en mogelijk hun economie. De Braziliaanse president Dilma Roussef zei in een boze speech voro de Verenigde Naties dat persoonlijke en bedrijfsinformatie zonder onderscheid werden afgeluisterd, en dat strategische industrietakken van het land het doelwit van de spionage vormden. Dat zou bv slaan op de olie-maatschappij Petrobras, dat een staatsbedrijf is.
Roussef stelde zelfs voor om een eigen internet te bouwen, los van de VS-controle. Daarin zou e-mail standaard altijd versleuteld worden. Er zou een eigen, rechtstreekse kabel moeten komen naar Europa, zodat de verbinding niet langs Amerikaanse bedrijven moet.
Sociale media-sites en diensten als Google zouden data over Brazilianen enkel nog mogen bewaren op servers in Brazilie.

Sorry verkeerde bestemmeling

Volgens berichten op internet zou de Google dienst “Hangouts”, een soort sociale-netwerksite en chatdienst, zich vergissen in de bestemmelingen van sommige berichten. Verschillende gebruikers zouden daarover klagen. Volgens ZDNet zou het gaan over Google Apps for Business Accounts, en zouden ongewone berichten zichtbaar zijn over de mobiele toepassing.

VLC

Een van de bekendste videospelers voor de Linux desktop is toe aan een nieuwe versie: VLC 2.1.
VLC is een project van de non-profit “VideoLAN Organisation”, en maak naast de VLC player ook nog andere software en softwarebibliotheken, zoals DVBlast voor streaming op Linux.
Het herkenbare symbool voor de VLC speler is een oranje-witte gestreepte verkeers-kegel.
Er bestaat ook een versie voor andere besturingssystemen, zelfs voor Windows 8 en WinRT.

http://www.videolan.org/projects/


Kleiner

Aan de universiteit van Stanford is onderzoek gedaan naar toekomstige computertoepassingen die zouden werken op basis van “carbon nanotubes”, microskopische koolstofbuisjes die een duizendste van een menselijk haar dik zijn. Die zouden in de plaats komen van de huidige halfgeleidertechnologie.
Ze zouden er in geslaagd zijn om een zeer eenvoudig computermodel te maken dat een berekening kan doen.
De technologie laat toe in de toekomst computers nog te verkleinen. Bovendien gebruikt ze minder energie.

Meer op http://phys.org

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Sailfish

Uitzending do 18:00 ** September 19th, 2013 by wim.webgang **

Muziek:
Yuroiun vs gloomer- vision
Sleepinghills: 4400
Ravi: Wind
ekalokasari: travelling men
Sleepinghills : Gyrus Angularis Hallucinations
Sailfish en andere mobiele Linuxen

Jolla blijft wel streven naar ontwikkeling van eigen Sailfish apps, want die zullen het vlotst werken. Er zijn al een aantal Android apps vertaald naar Sailfish.

Het Sailfish systeeem van de Jolla phone is gebaseerd op het MeeGo project. Daarmee komt het in het rijtje van Firefox OS, Ubuntu Phone en Tizen.

De voorspelling dat Google met Android hetzelde monopoly opbouwt als Microsoft op de desktop, lijkt voorlopig niet uit te komen. En dat lijkt het gevolg te zijn van de oorsprong van de open-source oorsprong van het systeem, die het toegankelijker maakt voor andere partijen.

Jolla, de makers van het Sailfish systeem en de bijhorende Jolla smartphones, kondigde aan een tweede lichting apparaten te gaan beschikbaar maken voor bestelling. Het eerste lot was uitverkocht in augustus.

De Jolla phone gebruikt het Qt framework, wat goed nieuws is voor Linux gebruikers. Die Qt programmeeromgeving wordt immers ook gebruikt voor de Linux KDE-Desktop. Nokia ondersteunde vroeger het Maemo project, dat Qt gebruikte, en waarvan veel ontwikkelaars nu bij Sailfish zitten.
Nokia voegde na korte tijd echter zijn inspanningen samen met die van Intel, en zo ging het Maemo project over in het MeeGo project. Dat evolueerde zonder Nokia verder tot het Tizen project, dat zelfs geen Qt meer gebruikt.

Tizen is trouwens ook wel een interessant project, dat in 2011 aangekondigd werd door de Linux Foundation. Het is open source, en wordt gesteund door Intel en Samsung. Intel probeert waarschijnlijk een voet aan de grond te krijgen met zijn processoren in de mobiele markt, misschien eerder voor tablets. Samsung ziet het als opvolging van hun “LiMo” project (Linux Mobile). Samsung weegt waarschijnlijk af wanneer en hoe ze een open source apparaat in de markt zetten, zodat hun goed verkopende apparaten niet getroffen worden; zij zijn het best verkopende Android merk. Zij hebben er belang bij minder afhankelijk te zijn van Google’s Android, en Samsung is groot genoeg om bv zelf een team van open source programmeurs aan het werk te zetten, en ook bijdragen te leveren aan de Linux kern.

https://sailfishos.org/

tizen.org

http://linuxgizmos.com/sailfish-gains-two-way-android-compatibility/

http://files.linuxgizmos.com/sailfish-arch-diag-sm.jpg

Wijzigende aktiviteit in bijdragen aan de Linux kernel:

http://www.tizenexperts.com/2013/07/linux-sponsors-shift-samsung-tops-list/

Bountysource

https://opensource.com/business/13/9/bountysource-CEO-interview

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Sailfish * Multipath TCP

i-nieuws 6 na 6 ** September 19th, 2013 by wim.webgang **

Multipath TCP

Er schijnt meer interesse te komen voor Mutipath TCP. Dat is een manier om de commmunicatie met het internet te verdelen over verschillende verbindingen. Tot nu toe werd het vooral gebruikt door onderzoekers, die er de Linux kern voor aanpassen om de testen te doen.
Volgens een Belgische blogger van de universiteit van Louvain-La-Neuve, zou het nieuwe apple OS 7 al gebruik maken van multipath TCP verbindingen voor connecties met Apple’s eigen servers en diensten. Bij het gebruik van Siri zou hij zo’n verkeer waargenomen hebben via en netwerk monitoring programma als wireshark.

http://perso.uclouvain.be/olivier.bonaventure/blog/html/2013/09/18/mptcp.html

Sailfish compatibel

Volgens linuxgizmos zou het Sailfish systeem voor smartphones nu volledig compatibel zijn met Android. Dat betekent dat Sailfish de apps voor Android kan draaien. Dat betekent ook dat Sailfish op dezelfde apparaten kan werken waar Android op werkt. Dat betekent echter niet dat ze automatisch toegang zullen hebben tot Google Play, de online winkel van Android. Jolla zal met diverse partijen onderhandelen, en zich misschien meer richten op de Chinese en Europese markt, dan de Amerikaanse. Een Chinees telekombedrijf heeft zelfs aandelen in Jolla.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Vrijheidsprijs * Blue tuesday * Blijf van mijn wolk! * Linux 3.12 crash * Verboden te werken voor… * Nieuwe smartphone uitverkocht

i-nieuws 6 na 6 ** September 12th, 2013 by wim.webgang **

Nieuwe smartphone uitverkocht

De Finse smartphone fabrikant en “startup” Jolla, heeft de eerste reeks van zijn smartphones uitverkocht. Ze draaien op Sailfish, een op Linux gebaseerd systeem.

Toen Nokia zich terugtrok uit het MeeGo project terugtrok, zetten een aantal enthousiastelingen, waaronder (ex)-werknemers van Nokia, het project voort.

Het toestel draait dus op een open source besturingssysteem, maar grappig genoeg lijkt het vanbuiten door zijn rechthoekige vorm nogal op de Nokia smartphones.

Maar er is wel nagedacht over het ontwerp, en er zijn enkele opvallende verschillen met de andere grote smartphoneverkopers. Zo is de batterij bv uitneembaar, zodat ze verwisseld kan worden indien defect.

Verboden te werken voor…

Deze zomer merkte een journalist op dat Microsoft vooral bang is om te verliezen in de “cloud-race”. Dat leiden ze af uit een document dat overgemaakt werd aan de beurs-waakhond SEC. Daarin staat dat een vroegere topman van Microsoft het verbod heeft gekregen om te werken voor Amazon, Apple, EMC, Facebook, Google, Oracle en VMWare. Toevallig allemaal firma’s die bezig zijn met cloud, behalve Facebook misschien voor wat bekend is.

Even sprekend is het omgekeerd welke bedrijven er *niet* bij staan: Sony bv, wat erop duidt dat Microsoft niet bang is op de spelconsole-markt.

Wat op zich ook overeenkomt met onze vroegere opmerking dat aan spelconsoles niet of nauwelijks geld te verdienen is.

Linux 3.12 crash

Linus Torvalds heeft de werkzaamheden aan de Linux kern versie 3.12 tijdelijk stilgelegd. De aanleiding: in zijn belangrijkste computer was een SSD drive onverklaarbaar gecrasht, en blijkbaar stond daar uniek werk op. Het bleek niet mogelijk werk van de ssd drive terug te halen of te repareren, en dus zullen een aantal ontwikkelaars hun laatste bijdragen terug moeten opsturen. Gelukkig heeft hij nog een laptop waarmee hij ondertussen verder kan werken. Eigenlijk was de kern bijna klaar, en mogelijk loopt de release nu vertraging op.
Hopelijk heeft het niets te maken met die Linux kern die erop draaide, maar voorlopig is het dus niet de kern zelf, maar de harde schijf waar de nieuwe versie op staat die gecrasht is.

Misschien biedt de maker van de drive wel hulp aan? (waarschijnlijk intel volgens geruchten).

Blijf van mijn wolk!

Een computerprogrammeur-IT journalist heeft ontdekt dat er een mogelijk zwakke plek zit in de cloud dienst van Amazon Web Services. Met een lichtjes gewijzigde versie van een veelgebruikt wachtwoord-testprogramma zou een kwaadwillige binnenkunnen in the cloud-servers, en daar data kopiëren naar hartelust.
De gebruikers kunnen dat zo goed als niet te weten komen. In tegenstelling tot gegevens binnen het bedrijf kan de data in de cloud niet fysiek afgeschermd worden.

Blue tuesday

De automatische software updates van Microsoft gebeuren altijd op een dinsdag, en vormen soms een nachtmerrie voor systeembeheerders. Zeker als er iets fout is met die update kan dat hele afdelingen van bedrijven lamleggen.
(Hier een beschrijving van zo’n automatic update hell)

Green thursday: In OpenSUSE gaat een updat bv zo:
- je ziet in je takenbalk onderaan rechts een icoontje verschijnen dat er een update beschikbaar is.
- als je erop klikt start Apper, het “remove and update software” programma. Je krijgt een duidelijke lijst met de paketten die een upgrade klaar hebben staan. Je herkent er bv upgrades voor de videospeler, libreoffice, de webserver of databanksoftware, de kde dekstop of de Linux kern zelf. Het totaal aantal updates wordt weergegeven, en je kan kiezen welke updates je aan of af wil zetten, meestal laat je ze allemaal aanstaan.
- je kiest om die uit te voeren (“Apply”), of – bv omdat je op batterij werkt via een wifi verbinding – juist niet op dit moment. Dan krijg je later terug de kans. Je moet trouwens nog eens bevestigen voor het echt begint: je moet je wachtwoord ingeven.

Na de update krijg je een melding “your system is up to date”. Soms de melding dat je bv het office pakket moet afsluiten en terug openen, of als er een kde aanpassing was, dat je moet uitloggen en terug inloggen. Alleen als er updates waren van het niveau van de kernel, moet je herstarten om ze aktief te maken, hoewel dat meestal niet zo dringend is op de desktop.

Linux distributies werken al lang met online updates, en hebben het voordeel dat ze geen beperkingen moeten inbouwen om bv de licentie te checken en de download te verbieden voor wie geen officiële licentie heeft.


Vrijheidsprijs

Het Europees parlement heeft een signaal gegeven door Snowden te nomineren voor de “Freedom of Thought” prijs. Ondermeer de Zweedse piratenpartij en de groenen steunden die nominatie.
Deze Sacharov-prijs werd voor het eerst toegekend in 1988, door het Europees parlement, aan Nelson Mandela. De prijs kreeg de naam van een Russische dessident, Sacharov, wat de Soviet-Unie toen een doorn in het oog was. Het is interessant om te zien dat die prijs nu gebruikt wordt om aandacht te vestigen op een schandaal in het westen.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Duivelsberg

Uitzending do 18:00 ** September 12th, 2013 by wim.webgang **

Duivelsberg

Deze week loopt in Berlijn een tentoonstelling van Brendan Jamison, een Noord-Ierse kunstenaar, die zich verdiepte in een afluisterstation van de NSA in West-Berlijn.

In het westen van de stad Berlijn, een beetje voorbij Charlottenburg, ligt in de bossen tussen de heuvels het “Teufelsberg” afluisterstation. Van ver ziet het eruit als grote witten bollen, die dichterbijgekomen, boven op gebouwen blijken te staan. Dit afluisterstation werd voor de val van de muur gebruikt door Amerikanen en Britten om het oostblok en Rusland af te luisteren. De exacte aktiviteiten daar vallen nog steeds onder de geheimhouding.

De site ligt er nu verlaten bij, de gebouwen zijn beschadigd en ingekleurd met graffiti. In de heuvels is een bunker verwerkt, maar geen ondergrondse u-boot haven zoals vroeger de geruchtenmolen ging.

Jamison startte oorspronkelijk met een blog over het station, en kreeg zo contact met vroeger werknemers van de spionagediensten die daar zaten. Zo kreeg hij een interessant inzicht in het leven op de site, en kwam hij uiteindelijk tot een tentoonstelling over het ontwerp.

Zijn meest karakteriserend werk tot nu toe waren sculpturen opgebouwd uit suikerklontjes. Vorig jaar plantte hij bv een suiker-miniatuur neer voor de deur van Downing Street 10.

De tentoonstelling begon vorige donderdag (5/9) en loopt nog tot 28 september.
Adres: Emser Strasse 124, wat in Neuköln ligt, een wijk 20 km verder, in het zuiden van Berlijn.


WerkStadt, Emser Straße 124, Neukölln, 12051 Berlin.
Opening Hours are Monday to Saturday 7pm to 10pm.

Hier een foto van hoe het er uitzag in 1965:

http://www.thelocal.de/gallery/news/1971/

De site van de kunstenaar:

http://www.brendanjamison.com/

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Nieuwe evergreen * MicroWolf in schaapsvacht * Linux 3.11 * myOpenID sluit

i-nieuws 6 na 6 ** September 5th, 2013 by wim.webgang **

Nieuwe evergreen

Het openSUSE project heeft aangekondigd dat er een nieuwe “evergreen” gekozen is. Met evergreen kan je het geïnstalleerde systeem langer blijven gebruiken. De komende nieuwe openSUSE versie 13.1 wordt de nieuwe Evergreen. Dat betekent dat die onderhouden zal worden tot minimum 3 jaar, en dus zolang bug fixes zal krijgen. De normale levensduur van een openSUSE versie is 18 maand (1,5 jaar). Dat is een goede frequentie voor wie bij wil blijven met de stand van technologie, maar op heel wat plaatsen is dat niet zo belangrijk, en wil de gebruiker toch updates om bv de veiligheid van zijn toestel te garanderen. Vooral computer die voor internet gebruikt worden moeten toch minstens de beveiligingsupdates volgen. De eerste openSUSE evergreen versie is ondertussen ook al uit zijn verlengde onderhoudstijd, en dus definitief gestopt. De verlengingen zijn niet altijd exact tot 3 jaar, soms lopen ze verder uit, zoals versie 11.2, die totaal vier jaar lang zal zijn onderhouden.

Behalve het evergreen programma bestaat er ook een omgekeerd programma, voor wie juist vooruit wil zijn op de huidige distributie. Dat heet “factory”, en daarmee haal je software op je computer die nog niet helemaal uitgetest is, maar waar je meestal toch geen grote problemen mee ondervindt. Deze versies worden wel afgeraden voor productie.


MicroWolf in schaapsvacht

Microsoft heeft nu ook officieel Nokia overgenomen. Voorheen was het eigenlijk al duidelijk, toen een van Microsofts topmensen (Stephen Elop) overstapte naar Nokia. Hij zette zowat alles op het Windows besturingssysteem, terwijl Nokia ontwikkelingsprojecten voor Linux op de smartphone had lopen. En Nokia was ook een belangrijke sponsor van QT, de programmeerwerktuigen waarmee KDE gemaakt wordt (een van de meestgebruikte desktops).
Nu Nokia overgenomen wordt en de “overloper” Stephen Elop bovendien getipt wordt als opvolger van topman Steve Balmer, vallen de maskers af, en kan je eigenlijk alleen maar concluderen dat het een goed uitgewerkt plan was. De hele operatie gaat gepaard met geld; het was van het begin duidelijk dat Microsoft Nokia moest rechthouden.

Linux 3.11

Aan het begin van het schooljaar is ook een nieuwe Linux kern verschenen. Linus Torvalds kondigde de nieuwe stabiele versie 3.11 van de Linux kern aan. Niet alle nieuwigheden in de kern zijn automatisch in gebruik. Bv de nieuwe Radeon drivers die gebruik maken van stroombesparingsmaatregelen moeten geaktiveerd worden door een module parameter te geven bij het starten: “radeon.dpm=1″.
Er is ook een eerste aanzet voor het gebruik van Lustre, een experimenteel bestandssysteem voor clusters.

“Lustre is a parallel distributed file system. It can support multiple compute clusters with tens of thousands of client nodes, tens of petabytes (PB) of storage on hundreds of servers, and more than a terabyte per second (TB/s) of aggregate I/O throughput. It is the most popular cluster file system in high performance computing: six of the top 10 and more than 60 of the top 100 supercomputers in the world have Lustre file systems in them.”


myOpenID sluit

Larry Drebes, CEO van Janrain inc heeft aangekondigd dat het bedrijf eind januari stopt met myOpenID. Sinds ze in
2006 begonnen met het systeem om gemakkelijker in te kunnen loggen op verschillende websites, is er veel veranderd. In 2009 werd hen al duidelijk dat de grote internetbedrijven als Google, Facebook enz hun eigen openID systeem wilden gebruiken. Het idee van het gemak van 1 login vond wel ingang, maar gebruikers deden daarvoor geen beroep op een onafhankelijke partij.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Evergreen en Factory

Uitzending do 18:00 ** September 5th, 2013 by wim.webgang **

EverGreen

Het openSUSE project kondigde een nieuwe “Evergreen” aan. Het Evergreen verhaal gekaderd in verleden en toekomst. Die toekomst heeft een andere naam in opensuse distributies: “factory”. Yast, software repositories enz..

Muziek:

YNST: Passie (Nederlandstalige hiphop)
AMF: Crushed
ravi: When You Leave Me
Gloomer: Yuroun VS Gloomer – Vision

Lift ^ | Lift v | Comments Off