Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Sailfish

Uitzending do 18:00 ** September 19th, 2013 by wim.webgang **

Muziek:
Yuroiun vs gloomer- vision
Sleepinghills: 4400
Ravi: Wind
ekalokasari: travelling men
Sleepinghills : Gyrus Angularis Hallucinations
Sailfish en andere mobiele Linuxen

Jolla blijft wel streven naar ontwikkeling van eigen Sailfish apps, want die zullen het vlotst werken. Er zijn al een aantal Android apps vertaald naar Sailfish.

Het Sailfish systeeem van de Jolla phone is gebaseerd op het MeeGo project. Daarmee komt het in het rijtje van Firefox OS, Ubuntu Phone en Tizen.

De voorspelling dat Google met Android hetzelde monopoly opbouwt als Microsoft op de desktop, lijkt voorlopig niet uit te komen. En dat lijkt het gevolg te zijn van de oorsprong van de open-source oorsprong van het systeem, die het toegankelijker maakt voor andere partijen.

Jolla, de makers van het Sailfish systeem en de bijhorende Jolla smartphones, kondigde aan een tweede lichting apparaten te gaan beschikbaar maken voor bestelling. Het eerste lot was uitverkocht in augustus.

De Jolla phone gebruikt het Qt framework, wat goed nieuws is voor Linux gebruikers. Die Qt programmeeromgeving wordt immers ook gebruikt voor de Linux KDE-Desktop. Nokia ondersteunde vroeger het Maemo project, dat Qt gebruikte, en waarvan veel ontwikkelaars nu bij Sailfish zitten.
Nokia voegde na korte tijd echter zijn inspanningen samen met die van Intel, en zo ging het Maemo project over in het MeeGo project. Dat evolueerde zonder Nokia verder tot het Tizen project, dat zelfs geen Qt meer gebruikt.

Tizen is trouwens ook wel een interessant project, dat in 2011 aangekondigd werd door de Linux Foundation. Het is open source, en wordt gesteund door Intel en Samsung. Intel probeert waarschijnlijk een voet aan de grond te krijgen met zijn processoren in de mobiele markt, misschien eerder voor tablets. Samsung ziet het als opvolging van hun “LiMo” project (Linux Mobile). Samsung weegt waarschijnlijk af wanneer en hoe ze een open source apparaat in de markt zetten, zodat hun goed verkopende apparaten niet getroffen worden; zij zijn het best verkopende Android merk. Zij hebben er belang bij minder afhankelijk te zijn van Google’s Android, en Samsung is groot genoeg om bv zelf een team van open source programmeurs aan het werk te zetten, en ook bijdragen te leveren aan de Linux kern.

https://sailfishos.org/

tizen.org

http://linuxgizmos.com/sailfish-gains-two-way-android-compatibility/

http://files.linuxgizmos.com/sailfish-arch-diag-sm.jpg

Wijzigende aktiviteit in bijdragen aan de Linux kernel:

http://www.tizenexperts.com/2013/07/linux-sponsors-shift-samsung-tops-list/

Bountysource

https://opensource.com/business/13/9/bountysource-CEO-interview

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.