Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Welkom Linux Voice

Uitzending do 18:00 ** June 26th, 2014 by wim.webgang **

Of zijn ze anders?
Een (late) ontdekking: issue 4 van “Linux Voice”, een nieuw Linux tijdschrift uit het VK! Of is het een Linux Format clone? Lijkt wel zo aan de vormgeving, het formaat, en de auteurs te zien. Of wacht- nee- ze zijn uit het Linux Format team gestapt, om met crowdfunding een eigen gedrukt tijdschrift op te richten. Moedig. Ze zeggen zelf zich te onderscheiden door de helft van hun winst aan free software projecten te zullen schenken, hun inhoud na 9 maanden onder een Creative Commons licentie uit te geven, en het derde onderscheid: ze zijn een klein onafhankelijk bedrijf, dus ze hebben geen druk van aandeelhouders; alleen de lezers zijn van belang. En dat bent u hopelijk.
In versie 4 (nog altijd) geen reklame. Niet uit principe, maar bij gebrek aan reklameregie? Onderdeel zijn van een grote uitgeverij heeft dus ook zijn voordelen, ontdekken ze nu. Of hebben ze wel wat marge? Laat ons hopen, en in ieder geval: Welkom Linux Voice.

Linux Mint 17

Er is een nieuwe uitgave van Linux Mint, versienummer 17, met de naam “Qiana”, en die levert een KDE desktop. Het is een zogenaamde “long term support release”, wat betekent dat er updates worden gegarandeerd tot 2019. Ze melden sterke verbeteringen in hun update managaer, en ook andere dingen in de gebruikersomgeving werden mooier en sneller.

Vorige week kondigden ze al hun Linux Mint 17 Xfce editie aan, en eind mei ging hun Linux Mint 17 “MATE” versie in premiere.

Vanzelfsprekend is een download beschikbaar, bv als ISO om op een DVD te branden. Van die DVD kan je dan starten om te installeren.

Ze voorzien ook “OEM” ISO’s, speciaal voor computerbouwers of fabrikanten die een systeem willen voorinstalleren op de harde schijf van de computers die ze verkopen. Bij het starten van de harde schijf begint dan de installatie na een vraag om een paar instellingen, als taal, toetsenbord, gebruikersnaam en wachtwoord.

Linux mint gebruikt hetzelfde udpate systeem als Debian, en Ubuntu het bekende “apt”.

Hieronder de “Belgische” download-link: (opgelet, hele ISO!)

http://linuxmint.cu.be//stable/17/linuxmint-17-kde-dvd-64bit.iso

Mageia 4.1

Mageia heeft een tussenrelease uitgebracht, die een update vormt op hun 4.0 release van februari. Er zitten wat bugfixes en een nieuwe kernel in. Wie zijn DVD niet geïnstalleerd kreeg op een oudere pc, zou met deze versie bv wel verder moeten kunnen.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Tisa op Wikileaks * Ga naar gevangenis * Patent freedom day?

i-nieuws 6 na 6 ** June 26th, 2014 by wim.webgang **

Ga (niet) naar gevangenis

In Dallas in de VS is vanaf juni een nieuwe software ingevoerd voor het beheer van de gevangenen. Doordat de politie niet snel genoeg met de software kan werken, zijn al verschillende tientallen opgepakte verdachten vrijgelaten omdat ze niet binnen de 3 dagen op de juiste manier geregistreerd werden.

Het probleem met de software zou ook gedeeltelijk aan een gebrek aan opleiding kunnen liggen. Of, volgens een getuige, omdat de opleiding al te lang geleden was. Of omdat niet iedereen die opleiding volgde, dat was immers vrijwillig.
Het vorige systeem was 30 jaar in gebruik, en het wordt zeker niet terug ingevoerd.

Pech voor de pinguins

De keizerspinguins voelen de gevolgen van de klimaatopwarming al. Deze sympathieke pinguins worden al 60 jaar intensief bestudeerd. Wetenschappers zagen in de jaren 70 de populatie zowat halveren, en vreesden dat de dieren door de opwarming van de aarde zouden uitsterven door het verdwijnen van hun broedplaatsen. Over de opwarmin van de aarde twisten de mensen nog steeds, maar de pinguins hebben zich blijkbaar toch weten aan te passen. Hoewel ze als extreem honkvast beschouwd werden, veranderen ze nu toch van broedplaats.

Ook de witte haai leek sinds de jaren 70 uit te sterven, ondermeer door de commerciële jacht op de soort als soepvlees, en voor haai-attributen gebruikt in bijgeloof.
Sinds de jaren 90 zou de populatie zich herstellen, omdat er toen beschermingsmaatregelen werden uitgevaardigd. Misschien ook pech voor de pinguins dus.

Tisa op Wikileaks

De Wikileaks website heeft zijn nut weer bewezen: ze geven inzicht in de geheime TISA akkoorden. Deze wereldwijd afgesloten akkoorden werden in het geheim onderhandeld tussen de VS en verschillende bondgenoten. Ook de Europese Unie is daarbij betrokken, en het lijkt democratisch niet te kloppen dat het Europees Parlement geen controle kan uitoefenen op dat soort overeenkomsten en de manier waarop ze tot stand komen.
Niet alleen zouden de teksten geheim blijven tijdens de onderhandelingen, maar ook tot 5 jaar nadat ze in voege gaan. De VS lijken bv vooral erg veel interesse te hebben voor uitwisseling van data. De pdf’s zijn te downloaden van de wikileaks website.

patent freedom day?

19 juni besliste het opperste gerechtshof van de VS dat ideeën niet gepatenteerd kunnen worden. Ook geen software-ideeën. Dat betekent dat “software patenten” niet geldig zijn voor abstracte ideeën. Daarmee zou een einde kunnen komen aan het misbruik van patenten, waarbij voor een heel algemeen idee een patent wordt aangevraagd, om zo concurrenten van de markt te houden of nadien af te persen voor het overtreden van het patent.

Een analyse op opensource.com:

http://opensource.com/law/14/6/supreme-court-invalidates-software-patent

http://www.supremecourt.gov/opinions/13pdf/13-298_7lh8.pdf

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Stop de electrische auto + RMS deel II

Uitzending do 18:00 ** June 19th, 2014 by wim.webgang **

VS: Verboden auto te verkopen

In de VS heeft Tesla, een bouwer van electrische auto’s het niet gemakkelijk. Niet omdat het publiek de auto’s niet lust, maar omdat in verschillende staten de wetgeving verbiedt om rechtstreeks auto’s te verkopen. De hele sektor van de autohandel ligt in de clinch met het direkte verkoop model van Tesla. En de traditionele fabrikanten lachen in hun vuistje.

RSM in the spotlight, deel 2
Waarin de interviewer zich te buiten gaat aan persoonlijke vragen als “ben je getrouwd?” en opmerkingen als “je bent niet vrij in Europa want je gas komt van Rusland”. Stallman blijft er ijzig kalm bij en leert de man dat hij geen creditcard gebruikt en evenmin een gsm, wat hij ongelovig weglacht. Helaas lijkt de interviewer zijn eigen vragen zelfs niet te begrijpen (omdat die van een forum komen waar kijkers – die duidelijk wel op de hoogte zijn – op voorhand vragen formuleerden). Hilarisch.
“Genius”
RMS: – Evil genius.
“What phone do you have?”
RMS: – I have no mobile phone.

Muziek

Resting Bitch Face
Artist: Trimetrick

Gloomer ft. Junior – World Is Not So Fine
Artist: Gloomer

The Antique Bicycle
Mountain
Artist: Kayada Y Konstelada

Leary’s play
Artist: sleepinghills

Revival
Artist: BandicootC

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Twee keer de pineut * Geïntegreerde schakeling * Stop de electrische auto * Sneller kwispelen

i-nieuws 6 na 6 ** June 19th, 2014 by wim.webgang **

Twee keer de pineut

Een aantal burgerrechten-organisaties als Electronic Frontier Foundation, Amnesty International enz hebben de communicatie-bewaking door de Britse overheid onder de loupe genomen.
De Britse burgers, die communiceren via Google, Facebook, Hotmail, Yahoo of andere Amerikaanse platformen, dreigen daarmee dubbel hun privacy kwijt te zijn.
Dat de Amerikaanse geheime diensten vlotjes toegang hebben tot die informatie is nu eenmaal het risico van het gebruik van een buitenlandse dienst.

Maar ook de Britse geheime dienst is er van overtuigd dat het onbeperkt toegang verdient tot die communicatie. Binnenlandse communicatie valt onder allerlei wetten die de privacy beschermen, wat er meestal op neerkomt dat er een expliciete vraag nodig is, op basis van een formele verdenking, om de politie toelating gang te geven voor afluisteren. Maar aangezien het bij deze platformen over buitenlandse communicatie gaat, zou het volgens de uitleg van de top van de geheime dienst, niet gelden. Dus hebben ze een vrijgeleide tot rondsnuffelen in mail, sociale media, de vraag die een gebruiker stelt aan Google’s zoekmachine, enz.
Bovendien lijkt het erop dat ze de communicatie onderscheppen op grote schaal, nog voor ze de mogelijkheid hebben om te bepalen of het over interne of buitenlandse communicatie gaat. Alleen doorzoeken ze die binnenlandse communicatie dan niet. Zolang niet iemand die dingen leest, is het van weinig of geen belang volgens de overheid. En zelfs als toch iemand het leest, is het nog geen “active intrusion” of actieve inbreuk op de privacy, omdat zo’n analist dat toch niet allemaal kan onthouden. Hmmm.

Een en ander ging aan het rollen na de onthullingen van Snowden.

Meer op www.privacyinternational.org

Geïntegreerde schakeling
Een werknemer van Texas Instruments ontwikkelde een electronische component met daarin zelf een aantal componenten van een logische schakeling geïntegreerd die normaal een heel bord met componenten zou uitmaken. Zo ontstond in 1958 de IC of Integrated Circuit. De uitvinder gaf een prototype dat rondlag te slingeren in het labo nadien aan een medewerker kado. Het ziet eruit als een morsig soldeerwerkje op een glazen plaatje van een paar cm, en was tot gisteren in New York tentoongesteld. De familie van de ondertussen overleden man gaat het nu laten veilen, en er wordt verwacht dat het 1 a 2 miljoen dollar zal opleveren. Het veilingshuis is Christie’s.

De belangrijke voorloper van deze uitvinding, was de transistor, die de electronica verloste van de onbetrouwbare en energieverslindende buizen of lampen, zoals ook toegepast in radio’s. De IC zelf werd in 1958 ontwikkeld en in 1959 werd de uitvinding publiek gemaakt.
Ze versnelde en miniaturiseerde de ontwikkeling van computers. Jack Kilby, die het huidig verkochte exemplaar ontwierp, kreeg in in 2000 de Nobelprijs voor fysica.

Stop de electrische auto

In de VS is de sector van de autoverkoop een aktieve strijd aan het voeren tegen Tesla, de fabrikant van electrische auto’s. Door lobby-werk proberen ze Tesla te beletten zaken te doen, door bv wetten te laten maken of behouden om rechtstreekse verkoop aan eindgebruikers te verbieden.

Maar juridisch blijkt dat niet vol te houden, en de dealers vrezen blijkbaar voor hun toekomst. Ze zetten nu een campagne op “Get the Facts”, om te benadrukken hoezeer ze nodig zijn voor klant en fabrikant.

De campagne doet een beetje ongelukkig denken aan die van Microsoft tegen Linux zo’n 10 jaar geleden. Microsoft voerde toen onder de slogan ‘Get the Facts’ een door de Linux wereld als agressief en leugenachtig ervaren beschadigingsoperatie. De community maakte er dan wel een spelletje van om de argumenten te doorprikken, de getuigenissen na te checken en de voorstelling ervan te ontmaskeren als uit de context getrokken, enz.

Maar door Tesla zo tegen te werken maakte de auto-industrie er een underdog van, een sympathieke underdog, die daarmee ook een jong publiek aantrekt.

Het dealernetwerk is waarschijnlijk niet zo bang van de electrische auto op zich, maar wel van het model van directe verkooop, dat ook traditionele merken zou kunnen inspireren.
De organisatie “National Automobile Dealers Association” wordt trouwens afgekort als NADA.

Sneller kwispelen

Het Watch Dogs pc-game heeft bij zijn verschijnen een aantal mensen ontgoocheld, vooral omdat de graphics er in de uitgelekte beelden over de ontwikkeling en de aankondigingen in 2012 er veel beter uitzagen dan in het uiteindelijke resultaat.

Een handige game-freak heeft nu in de grote verzameling bestanden van het spel onderdelen gevonden die niet uitgepakt worden. Hij heeft ze uitgepakt en onderzocht waarvoor ze zouden kunnen dienen, en na heel wat moeite is hij erin geslaagd om de beeldkwaliteit van zijn spel sterk te verbeteren door stukjes programma te vervangen en aan te passen met hulp van die ongebruikte bestanden.

De gamers stellen zich nu de vraag waarom Ubisoft een spel slechter maakt dan het eigenlijk is.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Linus Torvalds reageert op Gemene tweets en RMS op RT

Uitzending do 18:00 ** June 12th, 2014 by wim.webgang **

Gemene Tweets
Linux krijgt geen boze telefoons; hij neemt nl al lang geen telefoons meer aan. Misschien wel boze mails, en zeker ook regelmatig een publieke sneer via een medium als Twitter. Hij reageert nu zelf lakoniek op boze tweets.
(programmers are angry people, linux or git debate , dual boot to play on dos).

RMS op RT
- Richard Stallman geïnterviewd voor Russische tv’s show Spotlight.

Muziek
Resting bitch face (Trimetrick)
The Antique Bicyle, Mountain, Scandinavian Wild Dance (Kayada Y Konstelada)

Lift ^ | Lift v | Comments Off

De browser is de smartphone – Laptops die met elkaar spreken

i-nieuws 6 na 6 ** June 12th, 2014 by wim.webgang **

De browser is de smartphone

Mozilla heeft aangekondigd om FirefoxOS smartphones te gaan verkopen in India. Ze zullen 25 dollar kosten. Mozilla is de organisatie die de Mozilla browser maakt.
De knaloranje firefoxOS smartphone was in februari al te zien op FOSDEM in Brussel. Het Firefox OS systeem is gebaseerd op een Linux kern en een interface met HTML5. Het toestel werd in Spanje gelanceerd door Telefonica. Ook in Latijns-Amerika zouden ze al in gebruik zijn, en op het moment lopen gesprekken met TaiWan.

De reeks voor India zal geproduceerd worden door twee Indische bedrijven, met chips van een Chinees bedrijf.

Ongeveer een maand geleden werd versie 1.3 van FirefoxOS uitgebracht, op het toestel ZTE Open C, dat voor 99 dollar verkocht werd via e-bay. Een interessante mogelijkheid is de DSDS, wat toelaat twee sim kaarten te gebruiken, tegelijkertijd in het toestel aanwezig. Via een sim-kaartmanager kan de gebruiker kiezen welke kaart gebruikt wordt.

Meer info op http://firefoxos.info

en hier: https://blog.mozilla.org/blog/2014/05/08/zte-starts-sales-of-open-c-firefox-os-phone-on-ebay/

Laptops die met elkaar spreken

Duitse onderzoekers zijn erin geslaagd om laptops met elkaar te laten praten. Ze gebruiken een programma dat de luidspreker van de computer voor de mens onhoorbaar hoge tonen laat produceren. Een andere laptop vangt met de ingebouwde microfoon dat geluid op.
Bovendien kan hij het ook terug langs zijn luidsprekers versterkt uitsturen. Op die manier kan een groep van laptops in een grote ruimte informatie verder “vertellen”.
Het onderzoek vond plaats aan het bekende Frauenhofer instituut.
Terwijl het menselijk gehoor tot ten hoogste 20 KHz gaat, gebruiken ze de frequenties van 20-25 KHz.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

TILT *

Uitzending do 18:00 ** June 5th, 2014 by wim.webgang **

TILT

The Internet of Things zou wel eens The Internet of Linux Things kunnen worden; er lijkt wel een race bezig om zo’n klein mogelijke Linux te maken die op zo’n klein mogelijke hardware draait. Die moet niet bepaald fysiek klein zijn, het kan ook “klein” van specificaties zijn, m.a.w. zeer licht, goedkoop en energiezuinig.

Er wordt een hele computer in een module gestoken (COM = Computer On Module), om aan die behoeften te voldoen, en een voorbeeld is de “Vocore” is er één van. Het is een module die eruitziet als een printplaat van 2,5 cm op 2,5 cm, en die 20 dollar zou kosten. Een voorbeeld van een Linux distro die daarop kan draaien is OpenWRT, oorspronkelijk ontwikkeld om te installeren over het systeem van draadloze Linksys routers. Het project werd gerealiseerd via croudfunding via Indiegogo.

Het vierkante VoCore bord met de processor kan worden uitgebreid met een zogenaamde “dock”, die ook zo’n 20 dollar kost en bestaat uit een aantal aansluitingen als USB, netwerk, enz. Door de dikte van de aansluting voor een netwerkkabel die bovenop de printplaat gebouwd moet worden, krijg je ongeveer een kubusje. Een dobbelsteen met zijde 2,5 cm die een Linux-computer zonder beeldschermaansluiting bevat. Een redelijk autonome machine die draait op een batterij, en die door de aard van het systeem best geschikt voor allerlei netwerk-gerichte opdrachten. Het is geschikt voor een wireless router, 5-poorts switch, netwerk-aansluiting voor andere apparaten als scanners, printers, camera’s, netwerkopslag, download-machine, of om te combineren met Arduino enz.

Een nuttige bespreking op Linuxgizmos.com:
linuxgizmos.com/tiniest-linux-com-yet/

Beeld: http://files.linuxgizmos.com/vonger_vocore_dock2.jpg

Een leuke afkorting heb je er dan ook bij: TILT, tenminste als je er vanuit gaat dat The Internet of Things als afkorting TIT heeft.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Swift * BitCoin belasting

i-nieuws 6 na 6 ** June 5th, 2014 by wim.webgang **

Swift

Apple heeft een nieuwe programmeertaal aangekondigd: Swift. Ze moet de opvolger worden van hun objective-C. Ze komt beschikbaar voor Cocoa en Cocoa Touch, met andere woorden voor OS-X en iOS projecten. Het programmeren moet interactiever worden, waarbij je sneller ziet wat je code doet. De uiteindelijke programma’s moeten ook sneller worden. Volgens Apple zou sommige geteste code in Swift 1,3 keer sneller uitgevoerd worden dan die in de huidige Objective C. Je kan ook bestaande projecten uitbreiden met code in Swift, er is dus gezorgd voor goede samenwerking.
Natuurlijk is er ook aandacht besteed aan de samenhang binnen de nieuwe taal. De taal heeft object-geöriënteerde eigenschappen.
Wie ermee aan de slag wil moet lid zijn van het “iOS Developer Program” of “Mac Developer Program” en kan dan de beta van xcode downloaden:

https://developer.apple.com/xcode/downloads/

Sign in with the Apple ID associated with your membership in the iOS Developer Program or Mac Developer Program to download and install the latest pre-release version of Xcode.

BitCoin belasting

In de VS heeft de SEC een man vervolgd die van twee bedrijven aandelen had verkocht, zonder de transacite aan te geven. De kopers hadden betaald in Bitcoins, en de verkoper is een aktieve Bitcoin promotor. De bedrijven die hij verkocht draaiden ook rond bitcoins; een van de twee was goksite. De andere een reklamesite, die twitteraars in Bitcoins betaalt voor het forwarden van reklame-berichten. Hij verloor de winst en moest een boete betalen van 35000 dollar, en dat was een minnelijke schikking.

De SEC waarschuwde ook andere investeerders voor transacties met Bitcoins.

Lift ^ | Lift v | Comments Off