Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

TILT *

Uitzending do 18:00 ** June 5th, 2014 by wim.webgang **

TILT

The Internet of Things zou wel eens The Internet of Linux Things kunnen worden; er lijkt wel een race bezig om zo’n klein mogelijke Linux te maken die op zo’n klein mogelijke hardware draait. Die moet niet bepaald fysiek klein zijn, het kan ook “klein” van specificaties zijn, m.a.w. zeer licht, goedkoop en energiezuinig.

Er wordt een hele computer in een module gestoken (COM = Computer On Module), om aan die behoeften te voldoen, en een voorbeeld is de “Vocore” is er één van. Het is een module die eruitziet als een printplaat van 2,5 cm op 2,5 cm, en die 20 dollar zou kosten. Een voorbeeld van een Linux distro die daarop kan draaien is OpenWRT, oorspronkelijk ontwikkeld om te installeren over het systeem van draadloze Linksys routers. Het project werd gerealiseerd via croudfunding via Indiegogo.

Het vierkante VoCore bord met de processor kan worden uitgebreid met een zogenaamde “dock”, die ook zo’n 20 dollar kost en bestaat uit een aantal aansluitingen als USB, netwerk, enz. Door de dikte van de aansluting voor een netwerkkabel die bovenop de printplaat gebouwd moet worden, krijg je ongeveer een kubusje. Een dobbelsteen met zijde 2,5 cm die een Linux-computer zonder beeldschermaansluiting bevat. Een redelijk autonome machine die draait op een batterij, en die door de aard van het systeem best geschikt voor allerlei netwerk-gerichte opdrachten. Het is geschikt voor een wireless router, 5-poorts switch, netwerk-aansluiting voor andere apparaten als scanners, printers, camera’s, netwerkopslag, download-machine, of om te combineren met Arduino enz.

Een nuttige bespreking op Linuxgizmos.com:
linuxgizmos.com/tiniest-linux-com-yet/

Beeld: http://files.linuxgizmos.com/vonger_vocore_dock2.jpg

Een leuke afkorting heb je er dan ook bij: TILT, tenminste als je er vanuit gaat dat The Internet of Things als afkorting TIT heeft.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.