Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Arduino Sensor Kit

RadioLab, Uitzending do 18:00 ** March 31st, 2022 by wim.webgang **

Met Marthe en Silvia ontdekken we vandaag de Arduino Sensor kit.
Silvia heeft op het einde een uitdaging in petto: een “useless machine”.

Useless Machine
Een useless machine is een toestel dat, eens je het inschakelt, zichzelf weer uitschakelt.
Uitleg hier www.artandpopularculture.com/Useless_machine ) en voorbeeld hier (EV3).
Uitdaging:
Maak een “useless machine”* met je favoriete bouwkit (bv Lego mindstorms/WeGo, of misschien zelfs met de sensor kit doos, mits uitbreiding?

Sensor Kit
De Arduino Sensor Kit draagt het officiële symbool van Arduino, en heeft een aantrekkelijke vormgeving; alles in een passende doos in de vorm van een klein koffertje.
Rechtsonder zien we dat het een samenwerking is met Seeed studio.

Het Arduino Sensor Kit Base bord bevat op een geconcentreerde manier een aantal sensoren en actuatoren rond een centraal stekkerveld met 12 “D” aansluitingen en 4 “A” aansluitingen, met ernaast gaatjes voor een “shield”.

Die zitten in een arduino-blauw (pcb) bord met bovenaan een meetlat van 15 cm op de rand gedrukt, en een centraal bord met behalve de voornoemde aansluitingen een led, drukknopje en schuifschakelaar. Het middendeel is omgeven door sensoren.

Plastieken kolommen (spacers) op de vier hoeken van het bord zorgen dat je het perfect in de bodem van de doos kan zetten, Daaronder blijft ruimte voor extra onderdelen en kabeltjes, waarvan er zes bijgeleverd zijn. Het zijn geel-wit-rood-zwart “grove” kabeltjes met 4-pins stekkertjes, negatief.

Op het bord hebben alle aansluitpunten 4 afgeschermde pinnen, waar de stekkers op passen, als een groot patch-paneel. De onderdelen zijn visueel goed te onderscheiden omdat ze gedeeltelijk uitgesneden zijn uit het moederbord. Ze lijken te zweven, en zijn met kleine stukjes verbonden met een soort kader errond, het lijkt op de onderdelen in een modelbouwset die je uit een frame moet knippen.

De onderdelen die we zien: “>OLED schermpje van net nog niet 2,5 op 1,5 cm, verder een rode led, instelpotentiometer, zoomer-luidspreker, lichtsensor, microfoonsensor, luchtvochtigheid en temperatuur, drukknop, draaknop, luchtdruk en bewegingsvoeler.

Er zitten verder geen andere losse componenten bij, en ook GEEN GEBRUIKSAANWIJZING. Daarvoor moet je online gaan op: sensorkit.arduino.cc. (Hieraan zie je dat het een officiële Arduino kit is: dit is de officiële arduino site).

Online
Online wordt je verwelkomd en krijg je de kans om een “klasje” op te zetten. Een virtuele klas waarin je anderen kan uitnodigen de cursus te volgen.
Maar je vindt er GEEN pdf met de handleiding, enkel de website waar je je door moet klikken, een print maken is er NIET VOORZIEN.
Je zit dus aan het scherm gekluisterd als je hier iets mee wil doen, geen lol met je laptop en de sensor kit op een afgelegen locatie / zonder internet.

Online leer ik waarom de componenten er bijna uitgesneden uitzien: je kan ze inderdaad uit het bord knippen en gebruiken als aparte componenten. Maar dan is de verbinding van de banen op het bord wel verbroken, en dan moet je er de bijgeleverde kabeltjes aan bevestigen (stekkers). Als je ze in het bord laat zitten zijn ze via banen in het bord verbonden met de centrale “Base”, en hoef je dus helemaal niets te pluggen. Behalve een Arduino natuurlijk, en daarop een usb-kabel naar de computer. Die zorgt normaal voor genoeg stroom zodat je geen aparte adapter nodig hebt.

Base Shield
Het middelste bord is eigenlijk een “shield”, dat bovenaan gaatjes heeft om er eventueel nog boven op te bouwen. Onderaan heeft het bord dus pinnen die in de Arduino passen. Ze worden beschermd door een mousse kussentje, dat je moet verwijderen voor gebruik. Je hebt bv een UNO R3 nodig. De schuifschakelaar moet (naar boven) op 5 volt staan voor gebruik binnen deze kit (kan ook naar 3V voor andere toepassingen). Dat Base Shield bestaat in bijna dezelfde vorm ook als apart te verkrijgen bord, alleen wijzen de schakelaar en de reset knop dan naar de zijkant ipv naar boven.

Eens de Arduino onder het Base shield zit, kan je die terug in de doos zetten om samen te bewaren, maar niet om hem zo te gebruiken, omdat de USB-kabel dan tegen de behuizing zit. Ik heb dus een vierkante doorgang in de doos gesneden om de usb kabel aan te kunnen sluiten terwijl het bord in de doos blijft zitten. Je kan hem eventueel in het deksel zetten, dat minder diep is, en dan de usb kabel aansluiten, hoewel het niet helemaal stabiel zit.

Behalve een Arduino R3 heb je nog de libraries nodig om de componenten te gebruiken vanuit je software, en de Arduino IDE, een editor/programmeeromgeving (online/offline).

Clone?
Eigenlijk had ik liever pdf’s gezien van de documentatie en de projecten/lessen, zodat je die offline kan bekijken, voorbereiden, nalezen enz. Op zoek naar meer documentatie stootte ik op een heel vergelijkbare set van Seeed studio: de “Grove Beginner Kit for Arduino”. Die heeft dezelfde vorm, maar in het midden zit een ander bord, daar zit een “Seeeduino Lotus”. Dat is een combinatie tussen een “base shield” met de vele aansluitingen voor kabels met grove stekkers, en een Arduino-uno compatibel bord (Seeduino 4). Daarmee heb je voor dezelfde prijs dus een onmiddellijk werkende combinatie, omdat je er geen Arduino meer moet op/onder pluggen. Zij maken trouwens ook de gewone Seeeduino zonder grove contacten, die compatibel is met de Arduino maar goedkoper, en in principe ook op de sensor kit gebruikt kan worden.

Aan de slag

https://sensorkit.arduino.cc/sensorkit/module/getting-started/lesson/00-getting-started

De sensorkit site zit mooi in elkaar; er wordt eerst uitgelegd hoe alles aan te sluiten, en dan worden alle onderdelen voorgesteld, heel duidelijk met goede beelden, je kan dit doornemen zonder de Kit er bij te hebben. De programmeeromgeving wordt voorgesteld, en dan volgen een aantal “lesjes”.
De online lessen zijn eenvoudig te gebruiken, je krijgt telkens ook de code aangeboden. Die kan je kopiëren en in de Arduino programmeeromgeving plakken. Ze overlopen één voor één alle componenten en laten toe onmiddellijk te leren wat die doen en hoe ze aangestuurd worden:

The LED
The Button
The Potentiometer
The Buzzer
The Light Sensor
The Sound Sensor
The Air Pressure Sensor
The Temperature Sensor
The Accelerometer Sensor
The OLED Screen

Ontbrekende documentatie

  • Gaatjes
    Uitleg waar de kleine metalen rondjes met een gaatje in het midden voor dienen. Die zitten telkens op de verbindingsstrookjes van de componenten aan het moerderbord, en tegen de component. Je ziet een gaatje per baan op het moederbord. (hier goed zichtbaar )
    Ik heb ze zelf gebruikt als meetpunt; je kan er de pinnen van je voltmeter in zetten om uit te meten wat er gebeurt op het bord, bv als je twijfelt welke aansluiting iets is, of een component wel signaal krijgt enz.
    Doordat het gaatjes zijn zou je er ook een draadje in kunnen solderen als je bv de componenten uit het bord snijdt. Dan moet je wel opletten dat je mooi in het midden van de verbindingsstrook snijdt, en niet bv breekt waar de gaatjes zitten. Je zou kunnen denken dat de gaatjes een perforatie zijn om daar de onderdelen uit het bord te breken, maar dat is integendeel gevaarlijk omdat op die plaats door de open koperen stukjes kortsluiting kan ontstaan tussen de banen.
  • Aansluitingen
    Een overzicht van de aansluitingen van de componenten in het bord naar de Base: Ik vond nergens documentatie om te weten welke sensor op welke poort/pin van de Arduino is aangesloten, behalve dat ik het kan afleiden uit demo-programma’s. Ik maakte onderstaand lijstje:
    (tussen haakjes die van het grove bord, die dat wel in documentatie heeft)

    LED: D6 (Grove: D4)
    Zoemer: D5
    Drukknop: D4 (Grove : D6)
    Temperatuur: D3
    PotMeter: A0
    Lichtsensor: A3 (Grove: A6)
    Micro: A2
    Luchtdruk: I2C
    Beweging: I2C
    OLED: I2C

… om nadien te ontdekken dat ze op het bord geprint staan!

Links

Toepassing:
Als je een sensor koopt van dezelfde “grove” familie, die bv de luchtkwaliteit meet (CO2 waarde), kan je die gemakkelijk aansluiten en de doos met wat programmeerwerk omvormen tot CO2 meter:

(Zie ook: CO2 meter met Arduino).
ps: In deze uitzending sloten we de stekker op een verkeerde plaats aan omdat we niet meer wisten welke de juiste was nadat we ze hadden uitgetrokken). Een blik in de broncode van het programma leerdat dat het de i2c bus had moeten zijn…

Let’s Grove
Het Seeeduino Lotus bord in de “Grove Beginner kit for Arduino” zou voorgeprogrammeerd zijn met een soort demo-mode, die bij het aanzetten al werkt.
Van de Grove Beginner kit kan je wel de voorbeelden afhalen en afdrukken uit een soort online wiki die je als pdf kan afhalen, wat veel handiger is omdat je op het scherm al met de programmeeromgeving bezig bent. Je kan die in principe ook gebruiken voor de Arduino Sensor Kit, maar de code moet soms aangepast worden omdat de nummers van de poorten kunnen verschillen. Zo zit bij Arduino de LED op pin 6 en bij Grove Kit op D4.
In de Documentatie van deze Seeed variant krijg je een mooi overzicht van de modules en op welke pin ze aangesloten zijn.
Enkele mooie aanvullingen op de kennismaking met de Arduino:
- PWM uitleg, en toepassing op bv LED. Daarbij gebruik je een grove kabel om een alternatieve aansluiting te maken naar de LED.
- OLED: het scherm dat ingebouwd is op het bord en maar summier aan bod komt in de inleiding van Arduino, wordt iets beter uitgelegd, maar ze doen er nog minder mee, ze zetten enkel een vaste tekst op het scherm. Ze verwijzen wel naar de U8g2 library voor meer.
Ook op de site van Arduino (sensor kit) wordt verwezen naar de Seeed documentatie als Grove-OLED_Display_0.96inch/; en de U8G2 library op GitHub
Eigenlijk is het spijtig dat niet alle voorbeelden naar het scherm schrijven ipv naar de “seriele monitor” op de pc.
(terwijl ik mooie grafische effecten heb gezien in filmpjes op internet. Eigenlijk moet het mogelijk zijn om een grafiekje van meetwaarden voorbij te laten rollen..)

Documentatie: https://wiki.seeedstudio.com/Grove-Beginner-Kit-For-Arduino/

(Teksten: 4/2/2022,- na de uitzending update 03/04 )

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Verlorengelopen tweets * Geen Punten * Verander de code (niet het klimaat)

i-nieuws 6 na 6 ** March 30th, 2022 by wim.webgang **

https://www.cleanupbitcoin.com/

Verlorengelopen tweets

Wat deed u op maandag 28 maart rond de middag? Een tweet versturen? Dan zou die wel eens in Russische handen kunnen gevallen zijn. Om 12:06 UTC, ging er iets fout op internet.

Het IP adres 104.244.42.0/24 wordt normaal uitgedragen door AS13414, en dat is TWITTER, US.

Maar op die middag was er plots een wegwijzer naar een ander knooppunt op het internet dat aangaf het verkeer van 104.244.42.0/24 te ontvangen, nl ASN 8342.

En dat knooppunt behoort niet aan TWITTER, US maar aan RTCOMM-AS, RU. RTCOMM is een grote internetprovider in Rusland, en die trok dus iets minder dan een uur lang het internetverkeer bedoeld voor twitter naar zich.

Waarschijnlijk ligt een vergissing in de configuratie bij die internetprovider aan de basis voor dit fout gestuurde internetverkeer. Het Border Gateway Protocol stuurt het internetverkeer naar het stuk van de wereld waar het naartoe moet, maar dat systeem is grotendeels gebaseerd op vertrouwen, want de Internet Service Providers kondigen zelf aan welk verkeer naar hen moet komen. En dat kan problemen geven, zoals nu met twitter, en ooit in 2008 met YouTube door een foutje bij een internet provider in Pakistan.

Er zijn nu ook instanties die dat systeem in het oog houden. Ze sporen verdachte veranderingen in die aankondigingen op, en waarschuwen andere providers om die verdachte wijziging niet te volgen. Andere technieken van monitoring gaven aan wie mogelijk getroffen was; er is sprake van knooppunten in het Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk, Italië, Zwitserland en de VS enz.

De vorige keer dat zo’n probleem met twitter zich voordeed, was een foutje in Myanmar, waar de overheid twitter het zwijgen wou opleggen door het twitterverkeer af te leiden, alleen hadden ze dat niet juist ingesteld voor binnen Myanmar, waardoor het wereldwijd aktief werd, en twitter even verdween.

Er zijn ook wel gevallen bekend van onrechtmatig afgeleid internetverkeer waarbij het doel nogal opvallend interessant was voor diegene die de fout maakte, en waarbij bv internetverkeer van Google of grote financiële instellingen of regeringsinstellingen uit de VS en/of Europa naar China of Rusland liepen. Dit kan leiden tot de gevreesde “man-in-the-middle-attack” aanvallen op dat verkeer.

Als je zelf wil checken welke weg je internetverkeer aflegt, kan je de linux-tool traceroute gebruiken (als root!)

traceroute radiocentraal.be

traceroute to radiocentraal.be (176.62.169.238), 30 hops max, 60 byte packets
 1  mymodem (192.168.1.1)  0.771 ms  0.961 ms  1.169 ms
 2  10.24.49.7 (10.24.49.7)  9.562 ms  9.612 ms  9.656 ms
 3  * * *
 4  ae-64-100.ibrstr6.isp.proximus.be (91.183.241.200)  13.089 ms  13.213 ms  13.275 ms
 5  lag-31-1000.ibrmar6.isp.proximus.be (91.183.246.129)  13.343 ms  13.386 ms  13.557 ms
 6  176.62.175.236.static.hosted.by.combell.com (176.62.175.236)  15.376 ms  10.072 ms  10.614 ms
 7  217.21.188.105.static.hosted.by.combell.com (217.21.188.105)  10.992 ms  10.469 ms  10.765 ms

replay:
replay: zie BGPMON “Possible BGP hijack”

https://bgpstream.com/event/288327

Geen Punten

Professor Elisabeth Gruner geeft haar studenten geen punten meer. Niet dat de studenten geen werk meer afleveren, maar ze heeft gemerkt dat het geven van een getal als reaktie op werk niet de beste methode is.

Nu geeft ze enkel feedback op het werk, zodat de student zich kan concentreren op die feedback, en er iets mee doet. Daarna moet de student zelf een quotatie geven op zijn eigen prestatie. Dat lukt zo goed dat er slechts zelden moet bijgestuurd worden op die quotatie, en ze maakt natuurlijk zelf uiteindelijk wel een evaluatie.

Als je een getal op een werk zet, kan de student blij zijn met een hoog getal, en het daar bij laten, waardoor hij niet gestimuleer wordt om een stap verder te gaan. Als de punten slecht zijn kan hij in de put zitten of zich er voor afschermen, terwijl hij of zij zich eigenlijk moet concentreren op de remediering, in plaats van op dat getal.

De commentaar in plaats van punten blijkt veel motiverender te werken. Bovendien is het een betere manier om de verschillende achtergrond van de studenten te neutraliseren.

Bovendien, en ook dat is belangrijk, was het punten geven een veel frustrerendere bezigheid dan feedback zonder punten geven. Door commentaar, een suggestie of een vraag ontstaat er dialoog met de student, wat ook voor de prof produktiever aanvoelt. Dus ook de prof is gelukkiger.

Ref:

Effects of no feedback, task-related comments, and grades on intrinsic motivation and performance.

https://doi.apa.org/record/1986-25808-001?doi=1

Verander de code

Onder de noemer “verander de code, niet het klimaat” wordt aktie gevoerd door milieugroeperingen tegen de energieverslindende digitale munten als bitcoin.

Digitale munten als bitcoin hebben computers nodig om te kunnen bestaan. Bovendien ontlenen ze hun waarde aan de sterkte van de berekeningen die moeten gebeuren om de digitale munten te maken en het systeem draaiende te houden. Die berekening wordt met de tijd complexer, en vereist dus steeds krachtigere computers en ook steeds meer energie.

Dit concept, “proof of work” is dus een keuze bij het ontwerp van die munten, en moet het systeem veilig maken door het inefficiënt te maken om het te proberen te vervalsen.

Het zal niet gemakkelijk zijn om daar een alternatief voor te vinden, maar er is al wel een idee om “proof of work” te vervangen door “proof of stake” bv.

Maar zelfs als er een theoretische oplossing is, zijn de deelnemers nog niet overtuigd; velen zien het als een mogelijk winstgeven systeem, en hebben er spekulatief in geïnvesteerd. Ze zullen zich waarschijnlijk vastklampen aan het huidige systeem, bang om meerwaarde te mislopen.

Het energieverbruik van bv Bitcoin breekt record na record, en overtrof eerst dat van een hele stad, nu dat van een land als Zweden, berekende de universiteit van Cambridge. Er is dus een meetbare klimaatimpact, die bovendien doorlopend toeneemt, en gemakkelijk op zich verantwoordelijk kan zijn voor een opwarming van de aarde met twee graden Celcius.

Bovendien ondermijnen ze de energieomslag naar hernieuwbare bronnen; bitcoinfabrieken investeren in het heropenen van koolmijnen en andere fossiele brandstoffen om hun energiehonger te spijzen.

Eén van de digitale munten, Ethereum, heeft wel oor naar de vraag van de milieu-organisaties, en werkt aan het veranderen van de code. In principe zou bitcoin zijn energieverbruik met 99,9 % kunnen verminderen als ze hun werkwijze aanpassen.

Deze campagne is gestart om genoeg mensen te overtuigen om de verandering in te zetten. Er worden advertenties gezet in kranten en op sociale media.

Op de campagnewebsite voor “Change the code, not the climate” is een petitie te vinden om de grote technologiebedrijven en de financiële sektor te vragen de vervuiling te stoppen:

https://www.cleanupbitcoin.com/

compiled by BCP v.0.6.1

Lift ^ | Lift v | Comments Off

vh: radiolab sensor kit

(Op komst...) ** March 24th, 2022 by wim.webgang **

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Vertrouwde login

Uitzending do 18:00 ** March 24th, 2022 by wim.webgang **

Vertrouw nooit een vertrouwde login .. OAuth ..
Ben je op zoek naar iets en kom je op een website die vraagt om in te loggen om verder te kunnen, en die aanbied met een bestaande Google/Facebook/Apple login verder te gaan?
- check de beweging van het login venster: zit het vast in de webpagina? Een echte OAuth login vraag is een los venster.
- check de eigenschappen, en daarin de URL…
Als het een “valse” site is, en je geeft je login/wachtwoord in, geef je je gegevens aan …

3D printen met klei: daar komen wel wat problemen bij kijken …

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Firefox 100 * Gif dood * O-Auth * Lapsus * Pizza

i-nieuws 6 na 6 ** March 24th, 2022 by wim.webgang **

Firefox 100

De volgende versie van Firefox die gaat uitkomen draagt versienummer honderd (mijn huidige Firefox is 91.7, en op de website kan je versie 98 vinden, die deze maand uitkwam – gisteren met kleine updates in 98.0.2 versie).
Dat versienummer 100 vinden de ontwikkelaars een moment om een grote extra toe te voegen aan die uitgave.
Ze plannen de ondersteuning van AV1 in Firefox 100.
AV1 is een standaard voor verwerken van video door computerapparatuur, en die maakt gebruik van nieuwe hardware die taken van de software kan overnemen om die te versnellen. De standaard heeft betere compressie dan H.264 en VP9. Op drie mei zou die nieuwe Firefox van de Mozilla Foundation moeten uitkomen.

https://www.mozilla.org/en-US/firefox/download/

(download een tar.gz)

Gif dood

De uitvinder van de het gif-bestand, Graphics Interchange Format, is gestorven; zijn naam was Stephen Wilhite.
Het gif bestandsformaat werd gebruikt door Compuserve in de jaren 80 van de vorige eeuw, en bleef daarna populair als bestandsformaat voor het delen van kleine beeldjes in pixelformaat op computersystemen. Een gifje wordt dikwijls gebruikt als icoon of om een status weer te geven in een programma, zoals emoticons in communicatieprogramma’s.
Hij ging zelf op pensioen rond de eeuwwisseling en hield zich dan o.m. bezig in zijn kelder met schaalmodellen van treintjes.

O-Auth

Er is mogelijk een vertrouwensprobleem met het OAuth systeem dat aangeboden wordt om in te loggen op websites. Daarbij wordt aangeboden om in te loggen met een bestaande login van bv Google, Facebook of Apple voor het gebruiken van een andere website, zodat je daar geen account moet aanmaken.

Als je op de OAuth login klikt, krijg je de keuze tussen de bekende webdiensten, waar je met een druk op de knop kan inloggen op je favoriete dienst, bv Google, waarvoor een extra venster opengaat om in te loggen. Je bent dan ingelogd bij Google, en die geven een signaal naar de site waar je binnen wil, dat het ok is, zonder je gegevens naar die site te sturen.

Officieel is OAuth “An open protocol to allow secure authorization in a simple and standard method from web, mobile and desktop applications.” volgens oauth.net.

Nu heeft veiligheidsonderzoeker mr d0x een manier beschreven om misbruik te maken van deze gemakkelijke login manier: de Browser in the browser attack. Er wordt een venster getoond dat er helemaal uitziet als het inlog venster, maar dat eigenlijk vervalst is, tot en met het zichtbare adres van de login pagina, de URL.
Het gebruikt html en CSS, en daardoor heeft het een beperking die kan helpen om de echtheid van de login te testen: het html-CSS venster kan niet buiten het browservenster gesleept worden, terwijl een echt nieuw browser wel tot over bv de URL kan verschoven worden.
Ook als je rechtsklikt, en de eigenschappen bekijkt met inspect, kan je iets verdacht zien aan de hard-coded URL.
Er is dus op zich niets mis met het OAuth systeem op zich, alleen is het moeilijk om niet misleid te worden.
Het is niet meer genoeg om de URL te checken…

Lapsus

Een groep computerinbrekers die de naam “Lapsus$” gebruikt, (met een dollarteken als laatste s), heeft al heel wat bedrijven in verlegenheid gebracht: Microsoft, Nvidia, Samsung, Ubisoft enz. De getroffen bedrijven minimaliseerden meestal de inbraken, en gaven aan dat het geperkt bleef tot een enkele account of laptop van een personeelslid of onderaannemer.
Lapsus$ communiceert zelf vrolijk hun verwezenlijkingen, ondermeer via Telegram, bv over de broncode van de Bing zoekmachine van Microsoft, die ze in handen zouden hebben gekregen. Maar beveiligingsspecialisten noemen de bende belachelijk slecht, en ze kregen zelf al een inbraak tegen van concurrerende computerinbrekers, waarbij prive-gegevens van een van de bendeleden online werden gezet, waaronder het adres.
Daar gaan dan soms nieuwsgieren aanbellen, om te horen dat de gezochte een 16 jarige jongen is, die opereerde vanuit het appartement van een nietsvermoedende moeder. Die schermt de minderjarige op het moment af van de buitenwereld.
Het huis zou zich in Groot Brittanië bevinden, in de buurt van Oxford. De andere leden zouden verspreid over de wereld zitten, waarbij één in Brazilië.

Pizza

De wetenschapper Ernesto Di Maio hield wel van pizza, maar was alergisch voor gist. Hij kreeg er uitslag en jeuk van, een soort netelroos. Hij ging dus op zoek naar een manier om pizza te maken zonder gist te gebruiken.
Het gist in brood en pizza deeg zorgt voor het ontstaan van kleine belletjes die het deeg luchtig maken. Het zijn eigenlijk gasbelletjes, gevormd door vrijgekomen CO2 bij het gisten, dat bv van ’s morgens tot ’s avonds kan duren.

Dus zocht hij een andere manier om die belletjes in het deeg te krijgen, en als materiaalkundig onderzoeker dact hij aan een soort hogedruk-oven. Stel dat je in de oven een overdruk genereert, die een gas doet opnemen in het deeg. Door de juiste combinatie van druk, temperatuur en tijd, hebben ze in een kleine testinstallatie een stukje deeg kunnen bakken, en ze hebben de parameters onder controle om de luchtigheid te bepalen.
Hun volgende stap is een groter prototype te maken dat een hele pizza kan bakken. En daarna komen de smaakproeven.

Verder gaan ze onderzoeken of ze ook door hun verregaande controle over het bakproces zouden kunnen zorgen voor een glutenvrije pizza.

compiled by BCP v.0.6.1

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Bod op Linode * ARM omgewrongen * Debian commotie * Zoek de advertenties

Uitzending do 18:00, i-nieuws 6 na 6 ** March 17th, 2022 by wim.webgang **

Bod op Linode

Half februari werd bekendgemaakt dat Akamai van plan is om Linode over te nemen. Linode is een vaste waarde als Linux hosting bedrijf. Akamai zou er negenhonderd miljoen voor over hebben. Linode staat bekend als een gemakkelijk te gebruiken Cloud Computing aanbieder. Ze bieden bv alternatieve diensten aan om te ontsnappen aan de bekende grote internetbedrijven als Google. Die kondigden onlangs aan dat een deel van hun gratis accounts betalend zouden gaan worden, en bedrijven als Linode zien daar een kans om dichter bij de klant een maatoplossing te bieden. Hoewel het een Amerikaans bedrijf is kunnen we toch iets leren uit hun aanbod; ze bieden open source boekhoudingssoftware met de nogal letterlijk geschreven naam Akaunting, Shevereto als foto-deelsysteem, Discourse als discussieplatform, Jitsi als vergadersoftware, Nextcloud als alternatief voor goedkope of gratis online opslag, NirvaShare als samenwerkingssoftware, Peppermint als ticketing en takenbeheerprogramma, enz.

ARM omgewrongen

In februari werd bij ARM een nieuwe CEO aangesteld: Rene Haas volgt Simon Segars op. Het bedrijf heeft het moeilijk nadat een in het vooruitzicht gestelde overname door NVidia niet doorging, ondermeer door tegenwind van Amerikaanse en Europese autoriteiten.

De Amerikaanse beursautoriteiten waren er tegen dat er zoveel processor concentratie bij elkaar kwam; NVidia is de fabrikant van ondermeer grafische computerchips, en zou hiermee de belangrijke fabrikant van computerchips en nog meer van mobiele en IOT-chips in handen krijgen, die gedeeltelijk ook een concurrent was. Door die concentratie zouden een monopoliemacht kunnen ontstaan die de prijzen doet stijgen.

Het Japanse Softbank kocht ARM in 2016 voor meer dan 30 miljard, maar de baas wou geld vrijmaken en hoopte het een paar jaar geleden voor 40 miljard te verkopen aan NVidia.

Nu dat niet doorgaat is een IPO de volgende stap. Zo’n IPO of beursgang creëert schokken, en er staan tien tot 15% van de banen op de wip. De nieuwe baas Rene Haas moet snoeien in de kosten om het bedrijf aantrekkelijker te maken voor investeerders.

De nieuwe ARM-baas werkte vroeger trouwens nog voor NVIDIA, als vice-president.

Serke ARM

ARM is een Brits bedrijf dat microprocessors maakt, en staat voor Advanced RISC Machines. RISC staat niet voor risico, maar is op zich weer een afkorting van Reduced Instruction Set Computer. Het is een ontwerp van microprocessoren dat afwijkt van de breedverspreide 8086 architectuur van intel. Het voordeel van deze RISC architectuur is dat die het werk van een aantal computerbewerkingen met minder moeite kan doen. Dat betekent bv met minder energieverbruik, wat in de periode van de jaren 80 van vorig eeuw geen belangrijke parameter was.
Het concept werd ontwikkeld in Cambridge.

Zie ook

https://nl.wikipedia.org/wiki/ARM_Holdings

Debian commotie

Na tientallen jaren binnen het project dat Debian Linux maakt, gewerkt te hebben, is Norbert Preining er zowat buitengewerkt na onenigheid met het intieme kringetje dat het project beheert. De ontwikkelaar is overgestapt naar het Arch Linux project. Hij werkte ondermeer aan TeX en Qt/KDE.
Hij kondigde aan in een blog later meer uitleg te geven over de situatie, die hij totaal verziekt vindt.

Zoek de advertenties

Volgens een onderzoek van Politico misbruiken enkele grote technologiebedrijven hun macht op de advertentiemarkt.
Ze sluiten schijnbaar deals die hun advertentiepotentieel verdeelt over andere spelers op de zoekmarkt. Maar de partners komen er berooid af, want de groten houden kwalitatieve advertenties voor zichzelf, en sluizen de spamachtige laag-kwalitatieve advertenties door naar de partners.
Google heeft zowat 90 procent van de zoekmarkt, en de volgende is Microsoft’s Bing.
Er zijn nog zoekmachines, maar die zijn veel kleiner en gebruiken in onderaanneming de technologie van de groten als Google. Bv https://www.qwant.com/, de zoekmachine die “uw privacy respecteert”, of “DuckDuckGo” maken gebruik van wat de groten hen aanleveren. Niet alleen zoekresultaten, maar ook advertenties.

Welnu, die groten gaan systematisch lagere kwaliteit aanleveren. Politoco deed een onderzoek, niet van een paar zoek-pagina’s maar van meer weken aan een stuk. Daaruit blijkt dat de “gatekeepers”, zoals die groten worden genoemd, zichzelf bevoordelen bij het uitvoeren van de overeenkomsten. Ze gebruikten ip adressen uit verschillende Europese landen, en vergeleken de zoekresultaten tussen een Google/Bing site met die van een kleinere die gebruikt maakt van hun diensten.
De site publiceert voorbeelden vanuit Italie, Duitsland en België.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Ethische uitzending

Uitzending do 18:00 ** March 10th, 2022 by wim.webgang **

Marthe heeft Agnez van abelli te gast in de studio om te praten over vrouwen, privacy en technologie..

Ik noteerde:

Nubo
https://nubo.coop/nl/
Een coöperatieve voor Mail en cloudservice in eigen prive bezit van de coöperanten.
Sinds 1 januari aktief.
Met eigen gebruiksvoorwaarden.
Voor 2.50 € per maand heb je je privacy terug in eigen controle…word.nubo.coop

FnF
“Freedom not fear” is een jaarlijkse ontmoeting op Europees niveau om de positieve kant te tonen van de mogelijkheden van privacy-vriendelijke softwarekeuzes.
Dit jaar live in Brussel
Freedomnotfear.org

Muziek
- Yugen Blakrok
- Systeemabsturz : Staatstrojaner
https://systemabsturz.band/

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Verdediging tegen patent trollen * Internetbreuk * Overheidsbreuk

i-nieuws 6 na 6 ** March 10th, 2022 by wim.webgang **

Verdediging tegen patent trollen

Unified Patents werd tien jaar geleden opgericht als organisatie om bedrijven te beschermen tegen “patent trollen”. Die verzamelen waardeloze papieren patenten niet om er technologie mee te ontwikkelen of producten mee te maken, maar enkel om er bedrijven mee aan te klagen. Uit gemakzucht zullen die soms een schikking treffen, en daar halen de patenttrollen genoeg winst uit om hun zakenmodel leefbaar te houden. Het is een soort afpersing met juridische middelen. Een aantal bedrijven werd het beu en richtte een verdediging op in de vorm van “unified patents”. Die gaat de werking van patenttrollen onderzoeken en ze aanklagen voor onterecht aanklagen. De verdediging van Unified Patents probeert ook de patenten die onterecht tegen hen gebruikt worden ongeldig te laten verklaren omdat ze bv voor de hand liggende zaken beschrijven en geen echte uitvinding of vernieuwing inhouden. Of ze loven een beloning uit voor wie kan aantonen dat de technologie van het patent al bestond voor de patentaanvraag, en die dus onterecht was.
Enkele jaren geleden viel het op dat patent trollen zich ook naar open source begonnen te richten. En ook de verdediging volgde; het Open Invention Network schoot in aktie. Ze helpen Unified Patents door het steunen van een Open Source Zone. Het Open Invention Network is een samenwerking van de Linux en open source bedrijven, om elkaar onderling geen patentklachten aan te doen door elkaar automatisch gratis alle mogelijke onderlingen patenten te laten gebruiken. De Open Invention Network werkwijze helpt niet tegen patenttrollen, want die ontwikkelen zelf helemaal geen software, ze willen alleen geld lospeuteren met hun patentcollectie. Het worden NPE’s genoemd, Non-Practicing Entities. Hun patenten zijn meestal vaag en heel breed beschreven om zoveel mogelijk effect te hebben.

Dat zagen ze in de praktijk toen rond 2019 een patenttrol de GNOME foundation aanklaagde, de organisatie die de vrije software Gnome desktop maakt, die op veel Linux computers gebruikt wordt. Het zou kunnen dat de patent trol opzettelijk een vzw uitkoos, met het idee dat die zich niet kan verdedigen, en dus wel zal betalen. Dan zouden ze met dat precedent weer naar commerciële bedrijven kunnen trekken. Als ze een lage vergoeding vragen voor hun papieren patent en een voorbeeld van andere betalers hebben, kan het zijn dat het bedrijf betaalt omdat dat minder kost dan een juridische procedure te starten.

Internetbreuk

Door boycot-acties van Amerikaanse bedrijven ontstaan er barsten in het internet. Bedrijven als Lumen Technologies en Cogent zijn de beheerders van de kabels die continenten verbinden, en dat vormen belangrijke aders van het internet waar heel wat verkeer doorgaat. De boycot begon met een klantenstop voor bedrijven uit Rusland, maar nu zou dus ook effectief de verbinding verbroken kunnen worden.
Daardoor blijft er voor de Russen nog minder toegang over tot andere dan staatsinformatie over de “speciale militaire operatie”.
Rusland zelf had al Facebook en een deel van Twitter geblokkeerd.

Ook andere grote computer- en internetbedrijven stopten hun aktiviteiten in Rusland, waaronder open source bedrijf Red Hat.

Overheidsbreuk

Ondertussen gaat de cyberoorlog ook voort, en die woedt ook tussen China en de VS. Volgens het cybersecurity bedrijf Mandiant zijn een groot aantal overheidsdiensten in de VS slachtoffer geworden van Chinese computerinbrekers.
De Amerikaanse overheid had op 10 december verwittigd dat er een softwarelek was ontdekt en dat bedrijven moesten updaten, maar dat heeft niet kunnen voorkomen dat verschillende overheidsdiensten in verschillende staten van de VS getroffen werden door een inbraak. China wordt als de meest aktieve bedreiging gezien op gebied van cyber-spionage zeggen Amerikaanse diensten.
Er werd gebruik gemaakt van een softwarefout in “Log4J”, software die in veel bedrijven gebruikt wordt.

Het was een zogenaamde “zero-day” of nog niet bekende fout die gebruikt werd in Java software die dient om Apache servers in het oog te houden. Het gaat over de versies 2.0 tot 2.14.1 van de Java logging library. De library wordt gebruikt als bouwsteen voor andere software, dus het is moeilijk te voorspellen waar er overal gevolgen zijn. Het kan gaan van cloud programma’s tot minecraft. Een van de Java-programma’s die de library gebruikt is Apache Struts. Dat project, zelf onderdeel van de Apache organisatie, geeft alle Struts 2.5 gebruikers de raad om te upgraden naar 2.5.28.3, waarin de verberterde versie van Log4j gebruikt wordt. De Minecraft server is ook al geüpdate.

Beveiligingsbedrijf Mandiant zit trouwens in het boodschappenwagentje van Google, dat er meer dan 5 miljard voor wil betalen. Aktiviteiten van Mandiant waren vroeger beter gekend onder de naam “FireEye”, vroeger een onafhankelijk bedrijf dat zelf door Mandiant werd opgekocht voor 1 miljard.

compiled by BCP v.0.6.1

Lift ^ | Lift v | Comments Off