Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Bod op Linode * ARM omgewrongen * Debian commotie * Zoek de advertenties

Uitzending do 18:00, i-nieuws 6 na 6 ** March 17th, 2022 by wim.webgang **

Bod op Linode

Half februari werd bekendgemaakt dat Akamai van plan is om Linode over te nemen. Linode is een vaste waarde als Linux hosting bedrijf. Akamai zou er negenhonderd miljoen voor over hebben. Linode staat bekend als een gemakkelijk te gebruiken Cloud Computing aanbieder. Ze bieden bv alternatieve diensten aan om te ontsnappen aan de bekende grote internetbedrijven als Google. Die kondigden onlangs aan dat een deel van hun gratis accounts betalend zouden gaan worden, en bedrijven als Linode zien daar een kans om dichter bij de klant een maatoplossing te bieden. Hoewel het een Amerikaans bedrijf is kunnen we toch iets leren uit hun aanbod; ze bieden open source boekhoudingssoftware met de nogal letterlijk geschreven naam Akaunting, Shevereto als foto-deelsysteem, Discourse als discussieplatform, Jitsi als vergadersoftware, Nextcloud als alternatief voor goedkope of gratis online opslag, NirvaShare als samenwerkingssoftware, Peppermint als ticketing en takenbeheerprogramma, enz.

ARM omgewrongen

In februari werd bij ARM een nieuwe CEO aangesteld: Rene Haas volgt Simon Segars op. Het bedrijf heeft het moeilijk nadat een in het vooruitzicht gestelde overname door NVidia niet doorging, ondermeer door tegenwind van Amerikaanse en Europese autoriteiten.

De Amerikaanse beursautoriteiten waren er tegen dat er zoveel processor concentratie bij elkaar kwam; NVidia is de fabrikant van ondermeer grafische computerchips, en zou hiermee de belangrijke fabrikant van computerchips en nog meer van mobiele en IOT-chips in handen krijgen, die gedeeltelijk ook een concurrent was. Door die concentratie zouden een monopoliemacht kunnen ontstaan die de prijzen doet stijgen.

Het Japanse Softbank kocht ARM in 2016 voor meer dan 30 miljard, maar de baas wou geld vrijmaken en hoopte het een paar jaar geleden voor 40 miljard te verkopen aan NVidia.

Nu dat niet doorgaat is een IPO de volgende stap. Zo’n IPO of beursgang creĆ«ert schokken, en er staan tien tot 15% van de banen op de wip. De nieuwe baas Rene Haas moet snoeien in de kosten om het bedrijf aantrekkelijker te maken voor investeerders.

De nieuwe ARM-baas werkte vroeger trouwens nog voor NVIDIA, als vice-president.

Serke ARM

ARM is een Brits bedrijf dat microprocessors maakt, en staat voor Advanced RISC Machines. RISC staat niet voor risico, maar is op zich weer een afkorting van Reduced Instruction Set Computer. Het is een ontwerp van microprocessoren dat afwijkt van de breedverspreide 8086 architectuur van intel. Het voordeel van deze RISC architectuur is dat die het werk van een aantal computerbewerkingen met minder moeite kan doen. Dat betekent bv met minder energieverbruik, wat in de periode van de jaren 80 van vorig eeuw geen belangrijke parameter was.
Het concept werd ontwikkeld in Cambridge.

Zie ook

https://nl.wikipedia.org/wiki/ARM_Holdings

Debian commotie

Na tientallen jaren binnen het project dat Debian Linux maakt, gewerkt te hebben, is Norbert Preining er zowat buitengewerkt na onenigheid met het intieme kringetje dat het project beheert. De ontwikkelaar is overgestapt naar het Arch Linux project. Hij werkte ondermeer aan TeX en Qt/KDE.
Hij kondigde aan in een blog later meer uitleg te geven over de situatie, die hij totaal verziekt vindt.

Zoek de advertenties

Volgens een onderzoek van Politico misbruiken enkele grote technologiebedrijven hun macht op de advertentiemarkt.
Ze sluiten schijnbaar deals die hun advertentiepotentieel verdeelt over andere spelers op de zoekmarkt. Maar de partners komen er berooid af, want de groten houden kwalitatieve advertenties voor zichzelf, en sluizen de spamachtige laag-kwalitatieve advertenties door naar de partners.
Google heeft zowat 90 procent van de zoekmarkt, en de volgende is Microsoft’s Bing.
Er zijn nog zoekmachines, maar die zijn veel kleiner en gebruiken in onderaanneming de technologie van de groten als Google. Bv https://www.qwant.com/, de zoekmachine die “uw privacy respecteert”, of “DuckDuckGo” maken gebruik van wat de groten hen aanleveren. Niet alleen zoekresultaten, maar ook advertenties.

Welnu, die groten gaan systematisch lagere kwaliteit aanleveren. Politoco deed een onderzoek, niet van een paar zoek-pagina’s maar van meer weken aan een stuk. Daaruit blijkt dat de “gatekeepers”, zoals die groten worden genoemd, zichzelf bevoordelen bij het uitvoeren van de overeenkomsten. Ze gebruikten ip adressen uit verschillende Europese landen, en vergeleken de zoekresultaten tussen een Google/Bing site met die van een kleinere die gebruikt maakt van hun diensten.
De site publiceert voorbeelden vanuit Italie, Duitsland en Belgiƫ.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.