Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang

Private

Laatste titels:

VDAB in overdrive: oogst voor IT’ers

Uitzending do 18:00 ** September 17th, 2020 by wim.webgang **

De post heeft goed werk dankzij de corona-crisis:
- vdab stuurt papieren brieven rond naar iedereen (veronderstel ik) die door omstandigheden terechtkwam in “Overmacht-corona” dagen.
Ze sturen bv een IT’er de suggestie om mee te gaan doen aan de “oogst”.

In Duitsland lijkt de corona alweer voorbij; het magazine iX dat trots aankondigde zijn abonnees een (gratis) toegang te geven tot de digitale versie (omdat het gedrukte boekje door omstandigheden misschien niet in hun handen kwam), trekt dit nu terug in. Allen weer naar kantoor? Covid19 voorbij? Maar Anke toch …

Schoothondje nodig?
Een autofabriek die er niet meer aan uit kan wat ze waar hebben staan (na een paar jaar aanpassingen en evolutie kloppen hun plannen op papier totaal niet meer met de realitiet in de fabriek). Ze schakelen een rondlopende robothond in om 360° beelden te gaan maken in hun productie. Ik herken de beestjes van “Boston dynamics”, die tegenwoordig voor een goeie zeventigduizend dollar te koop zijn. Ze zien eruit als een hond (zonder kop).

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Europa en privacy

Uitzending do 18:00 ** September 10th, 2020 by wim.webgang **

Wat gaan de grote bedrijven doen nu het Europese gerechtshof heeft beslist dat de Europese data shield van de europese commissie niet geldig is? En wat gaan grote Amerikaanse sociale media en andere bedrijven doen die aktief zijn in europa.
Meer vragen in iX van september 2020.

Muziek
18:10:05.2 Animadvert – Track 2
18:15:36.581 stazin – me lanc holy
18:22:56.589 Jacobus – Utopian Predicaments of the Third Kind
18:30:39.982 TRG Banks – 09 – A Christmas adventure Part 2
18:39:17.528 Jacobus – Belony and the Reality Factor
18:39:47.843 A A Aalto – Focus
19:00:33.063 Gloomer – e-Gloomy-nations – In My World

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Deepfake * Summit 2 * Summit voor Covid

Uitzending do 18:00, i-nieuws 6 na 6 ** September 3rd, 2020 by wim.webgang **

Deepfake

Met de Amerikaanse verkiezingen in aantocht komt ook de rol van sociale media weer in aandacht. Eén van de bedreigingen voor het eerlijke verloop van de verkiezingen zijn zogenaamde deep fake berichten op sociala media. Dat zijn bv filmpjes die zo gemanipuleerd zijn met computers, met behulp van “Deep Learning” kunstmatige intelligentie, dat het voor de mens niet te onderscheiden is van echt.

Zo kunnen op een geloofwaardige manier totaal verzonnen feiten worden verspreid. Gelukkig is er nog kunstmatige Intelligentie om dat dan op te sporen, volgens Microsoft. Dat bedrijf biedt dat nu aan voor mediabedrijven: deep fake detectie, en een soort kwaliteitslabel als beelden deep fake-vrij zijn. Hun timing is veelbetekenend, zo net voor de verkiezingen, en ze hopen dat de deep fake programma’s niet te snel aangepast worden om de detectie te omzeilen.

Daar hebben we natuurlijk alle vertrouwen in!

Deep Fakes maken blijkt ondertussen trouwens ook al met eenvoudigere middelen te kunnen, door animatiesoftware die een beeld doet bewegen als een voorbeeldbeeld en wat code als “Deep Animator”.

Voorbeeldanimaties in dit artikel:

https://towardsdatascience.com/how-to-produce-a-deepfake-video-in-5-minutes-513984fd24b6

De broncode is te vinden op GitHub: https://github.com/AliaksandrSiarohin/first-order-model

Summit 2

Summit was op dat moment de snelste supercomputer ter wereld, maar hij is in juni voorbijgestoken door Fugaku, een Fujitsu supercomputer van Japan, die pas in 2021 helemaal af zal zijn. Fugaku haalde al een negende plaats in de lijst van energievriendelijkheid van supercomputers, de “groene 500″.
De CPU van de computer is van ARM architectuur, en er zullen er liefst meer dan 150.000 van ingebouwd worden.
Daarop gaat een heterogeen systeem draaien, de High Performance simulations draaien op de McKernel, en de POSIX compatibele diensten draaien op een Linux kernel.
Kortom, Summit blijft de snelste supercomputer van de VS.
Hij is eigenlijk gebouwd voor het ministerie van Energie, in een samenwerking van IBM en NVIDIA in 2018. NVIDIA is de opvallende partner, want meer dan negentig procent van de rekenkracht van de supercomputer zou komen van de GPU-grafische chip-fabrikant.
Summit haalt 200 Petaflops. Hij is zo groot als twee tennisvelden, en verbruikt 15 megawatt aan electriciteit, je zou er dus 5 flinke windmolens voor nodig hebben om de computer te doen draaien.

https://www.311institute.com/ibm-summit-supercomputer-worlds-fastest-ornl/

Goed om weten dat er Linux draait op de snelste computer ter wereld.

Summit voor Covid

Summit is de naam van een IBM supercomputer in Tenessee in de VS, die werd losgelaten op de raadsels van Covid19. Twee onderzoekers van de universiteit van Tenessee gingen al in de beginperiode aan de slag om de computer in te zetten in de strijd.
De genetische sequentie van het virus werd afgetoets aan andere virussen, en de verwantschap met SARS was snel duidelijk. Ze konden dus aan de slag met alle bestaande kennis van proteïnen die SARS aanmaakt. Die proteïnen vormen het mooie kroontje op de fantasievolle afbeeldingen van het virus. Maar terecht dus. Er zijn duizenden molekulen bekend die er vat op zouden kunnen hebben, en de onderzoekers lieten de supercomputer 9000 verschillende stoffen gebruiken in een simulatie. Daar kwamen er 8000 uit die ze dan rangschikten in volgorde van vermoedelijke bruikbaarheid. Dat was in maart, en moest dan allemaal in een labo worden uitgeprobeerd op echte virusdeeltjes. De resultaten kunnen mogelijk weer teruggekoppeld worden.
Werk van professor Jeremy Smith, en onderzoeker Michael Dean Smith, (kortom the Smiths?)

Bradykinine storm

Daarna werd Rhea mee ingezet, een (521)-node commodity-type Linux cluster, om de voor- en na-berekeningen te doen, kortom het hulpje van de supercomputer. De gegevens van 17.000 genetische stalen werden ingevoerd, en meer dan 40.000 genen werden daartegen telkens onderzocht. De supercomputer besteedde in juni een hele week rekenene aan de opdracht. Het resultaat gaf de onderzoekers het Bradykinin aha-moment, een doorbraak in het verstaan van de werking van het virus. Meer bepaald de Bradykinine storm, de reaktie van het menselijke afweersysteem, en de effekten op de longen. De onderzoekers vermoeden dat ze het mechanisme dat daar verontwoordelijk voor is, hebben doorgrond. Deze kennis geeft een aanzet voor mogelijke behandelingen, waarbij ze verwijzen naar een 10-tal bestaande middelen. Daarbij zijn bestaande geneesmiddelen tot eenvoudige als vitamine D.

https://elemental.medium.com/a-supercomputer-analyzed-covid-19-and-an-interesting-new-theory-has-emerged-31cb8eba9d63

compiled by BCP v.0.4.8

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Vergelijking evolutie steden

Uitzending do 18:00 ** August 27th, 2020 by wim.webgang **

Met de laatste versie van de Linux-desktop app Covid19DataBE maakten we een overzicht van de evolutie van een paar steden:

 

 
Er zit een vreemde piek in de data van sommige steden.
Ik zal eens in de data gaan kijken (onderaan in Covid19DataBE na verwerken gekozen gemeente) ….
Gent 9/4: 67 – Leuven 24/4: 29 – Mechelen 10/4: 50 – Charleroi 9/4: 55 (gevolgd door nog pieken)
 

Data: sciensano - Data processing: Covid19DataBe - Graph: Covid19DataBe - (c) 2020 webgang

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Cultuur-19

Uitzending do 18:00 ** August 20th, 2020 by wim.webgang **

Situations
Te gast in de studio: dans-gezelschap Situations (tijdelijk Royal “Situations” FC), interviews met choreograaf Jo-An Lauwaert, danser Magy en filmer N.
(meer volgt)

Covid-19
Covid19DataBE app versie 0.0.8: met ingebouwde grafiek!

De (dalende) cijfers opvolgen is nu nog gemakkelijker. Nu heb je geen spreadsheet meer nodig* om de getallen in te plakken; het programma maakt nu zelf de grafiek!
* Natuurlijk kan je dat nog altijd. Uitvoer van de gefilterde cijfers van je gemeente kan je selecteren; knippen; plakken.
Dankzij Chart, een ingebouwde** gambas3 bibliotheek en wat extra programmacode kunnen we een knop aanbieden om de grafiek onmiddellijk in een extra venstertje te presenteren (zie afbeelding van het resultaat). De code is beschikbaar, dus je kan er zelf aan veranderen wat je wil.
** die weliswaar in expirimentele toestand is; wel werkt maar niet “af” of zo; goed genoeg voor ons.

Op de schermafdruk zie je

  • Achtergrond: de gitlab pagina waar de broncode te vinden is: Covid19DataBE
  • Midden: venster met de data van de download bovenaan en de gefilterde data onderaan.
  • Daarboven: venster met grafiek. ps: De achtergrondkleur kan er anders uitzien op je systeem. (screenshot is Ubuntu).

Het project is volledig Open Source / Free Software. (GPL3 indien het nergens vermeld zou staan).
- Gambas3 is beschikbaar in de softwareverzamelingen van de gangbare Linux distributies.
- Linux is beschikbaar als download en andere vormen naargelang de gekozen distributie..

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Grafiek van >A< ?

Uitzending do 18:00 ** August 13th, 2020 by wim.webgang **

Van eergisteren..
In De Morgen van dinsdag 11 augustus staat op p.7 een artikel met de titel “Inspanningen lonen: covidcurve stagneert” en erboven: “In Antwerpen is mogelijk de piek van de tweede covidgolf bereikt”. Het volgende wat opvalt is een foto met het logo van A en een grafiekje erbij. Maar die grafiek wijkt opvallend af van de grafiekjes die wij hier publiceerden over Antwerpen (stad). Gaat het over de provincie Antwerpen?
Nee, de grafiek gaat over de algemene cijfers van België. En dat is niet te verwonderen, want de cijfers die Sciensano vrijgeeft, geven geen overzicht in de tijd per stad of gemeente. Daarvoor moet je de dataset downloaden van sciensano, en zelf tussen de tienduizenden lijnen gegevens de gewenste gemeente er uit halen dag na dag…

Hulp: Covid19DataBE tool

Screenshot Covid19DataBE-app en LibreOffice Calc grafiek

Covid19DataBE-app
Daarom ontwikkelden we een hulpprogramma (links) om de data van sciensano af te halen en uit te filteren op Antwerpen. De uitvoer plakken we in een LibreOffice Calc rekenbland en trekken een grafiekje (rechts)
Opgelet: de data die je kan downloaden zijn niet altijd volledig. Bv: vandaag kan je download gegevens bevatten voor 8, 9, en 10 augustus die erg laag liggen.
De praktijk leert ons dat je die best de volgende dagen herbekijkt. Ze kunnen in de download van morgen al aangepast zijn! Bv 10 augustus is na een dag gestegen van 41 naar 92. (upd: en vrijdag naar 140)
Daarom zit in de tool ook een dowload van “today” en van “day-1″, zodat je gemakkeiljk kan vergelijken.

Nieuw: niet alleen voor Antwerpenaren!
In de nieuwe versie 0.0.6 die we deze week uitgeven (zie onderaan) kan je uit een lijstje je postcode (of eerder NIS5 code) kiezen, of nog gemakkelijker, je gemeente, door de “set” knop te gebruiken. Je moet al wel 1 keer gegevens gedownload hebben. Bewaar nadien gekozen gemeente met “save”.
En vanaf dan werkt de “Filter” knop voor de gekozen gemeente.

Nb: Gemeentenamen staan niet gesorteerd per naam. Ze staan in de volgorde waarin ze voorkomen in het bestand van Sciensano; vermoedelijk betekent dat: verder naar achter is later pas opgedoken in de cijfers.

Voorbeeld: NIS code Kapellen is 11023, in de lijst met namen staat het als “Kapellen (Antwerpen)” verder achteraan omdat het pas cijfers heeft vanaf 6/3 ipv 1/3 waar het bestand begint.

Covid19DataBE gebruiken

Linux dekstop – Gambas3 tool, zie https://webgang.radiocentraal.be/?p=11897

versie 0.0.6:
- broncode: https://gitlab.com/explore, zoek Covid19DataBE clone met git of download ingepakte .tar.gz en pak uit met tar -xzvf ..
- uitvoerbaar met gambas interpretor: .gambas download garlic3/files/Examples/Covid19DataBe/covid19databe.gambas
(ook broncode covid19databe-0.0.6.tar.gz en pak uit met tar -xzvf ..)
en open het project in Gambas3.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Android FRP Omzeilen

Uitzending do 18:00 ** August 6th, 2020 by wim.webgang **

De Google verificatie omzeilen op een LG …
Marthe ontdekte dat Android smartphones een bescherming hebben die het lastig maakt om een apparaat te hergebruiken…

FRP = Factory Reset Protection van Android (https://www.androidcentral.com/factory-reset-protection-what-you-need-know)
https://www.techoxygen.com/bypass-google-verification-lg/

frp lock lg m160 k4 2017 Bypass Google Account to Remove FRP:
https://www.youtube.com/watch?v=bEPxiDGLd40

How to Bypass Google Verification in LG G4 – Unlock FRP / Bypass Google Account:
https://www.youtube.com/watch?v=6-lb3l3zEPc

Covid1 Dat BE update

We hebben nog altijd geen site gevonden waar de cijfers van Antwerpen in grafiek gegoten worden, dus doen we het nog maar eens zelf (met behulp van ons filterprogramma Covid19DataBE om de gegevens van Antwerpen uit de data van Sciensano te halen). De uitvoer van dit programma kan je gemakkelijk openen in LibreOffice om je grafiekje van Antwerpen te trekken (zie onder).

Terwijl we eigenlijk de meer gedetailleerde cijfers van de buurten zouden moeten kunnen bekijken … maar die zijn nog altijd niet pubiek.

Mars
Weer een (pseudo) mars-lancering:
https://youtu.be/s1HA9LlFNM0

AMD Ryzen bottleneck

https://www.reddit.com/r/XMG_gg/comments/i2vsu9/supply_bottleneck_on_amd_ryzen_in_xmg_core/

https://www.heise.de/news/AMD-Kombiprozessoren-Ryzen-4000U-H-G-Lieferengpaesse-bis-Herbst-4862559.html

Ook Huawei zou aan het hamsteren zijn geslagen en TSMC capaciteit opgeslorpt hebben..

https://www.heise.de/news/Handelskrieg-Huawei-bunkerte-2019-Lagerbestaende-fuer-21-Milliarden-Euro-4768517.html

Lift ^ | Lift v | Comments Off

nee wij monopoliën niet …. (Covid19 Data BE project)

Uitzending do 18:00 ** July 30th, 2020 by wim.webgang **

Antitrust, Commercial, and Administrative Law | Online Platforms and Market Power, Part 6: Examining the Dominance of Amazon, Apple, Facebook, and Google : https://youtu.be/WBFDQvIrWYM
bv 4:15:55 Mr Ciciline to Facebook…

… wij open sourcen
Een hulpmiddel om de cijfers van Antwerpen (of eender welke andere gemeente) te volgen en te vergelijken in de tijd. Covid19DataBE.
Om gemakkelijk een grafiekje te maken in het rekenblad (Calc) van LibreOffice/OpenOffice (of een andere *Office zoals je wil), moet je :
- de data dowloaden
- je gemeente uitfilteren
- de overbodige kolommen verwijderen

Daarom deze tool voor Linux die dat voor jou doet.

Voorbereiding: installeer eerst Gambas3 (bv software.opensuse.org/package/gambas3, Ubuntu: universe repository, debian..)
- de gambas3 runtime om de .gambas te gebruiken – (download als file van sourceforge)
- de gambas3 IDE als je van de broncode wil starten (zie verder)
- git als je met git wil afhalen ipv download

Download van SourceForge:
https://sourceforge.net/projects/garlic3/files/Examples/Covid19DataBe/
.gambas : uitvoerbaar met de Gambas runtime.
.tar.gz: broncode uitpakken; wordt projectmap, openen met Gambas IDE, en starten.

Dowload van GitLab:
Project: https://gitlab.com/wim.webgang/covid19databe
(Bv huidige v.0.0.3 https://gitlab.com/wim.webgang/covid19databe/-/releases/0.0.3 – maar neem de nieuwste versie als die er is).

Het programma kan je afhalen als broncode met git, dan komt het in een mapje covid19databe te staan.
Dan gewoon gambas starten, het project openen (file, open) en op “run” duwen om het programma te starten.

De uitvoer is een bestand, vandaag bv “COVID19BE_CASES_MUNI_20200730.out” dat je kan openen vanuit je OpenOffice Calc (hernoem naar .csv als nodig). En dan is het maar selecteren en het menu Insert, Chart, en alles bevestigen:


En uit de vorige weken weten we dat de cijfers van de laatste dagen nadien nog aangepast worden!

Hopelijk hebben we het programma niet al te lang nodig …

https://science.slashdot.org/story/20/07/26/170224/slashdot-interviews-an-oxford-vaccine-trial-participant

https://science.slashdot.org/story/20/07/30/012206/moderna-covid-19-vaccine-shows-promising-result-in-animal-tests

Ruimte-aktiviteit:

https://dagelijksvanalles.be/tech/live-bekijk-de-lancering-van-rover-perseverance-naar-mars/

Lift ^ | Lift v | Comments Off

kleiner dan vijf is geen cijfer

Uitzending do 18:00 ** July 23rd, 2020 by wim.webgang **

covid19dataImportData
Vertrekkend van de dataset van sciensano ..
https://epistat.sciensano.be/Data/20200723/COVID19BE_CASES_MUNI_20200723.csv
… kan je zelf Antwerpen gaan uitfilteren.

Bv met LibreOffice Calc:
Klik op het .csv bestand en het opent vanzelf een invoer-venster “Text import” van LibreOffice Calc. Daar kan je alles bevestigen, de indeling van het document wordt daarmee omgezet naar kolommen van het rekenblad.

Er mogen heel wat kolommen weg. Selecteeer de kolom door op de kolomletter te klikken, klik rechts, delete column.
Hou er nog 4 over: de datum, een gemeente code, de gemeente-naam (Antwerpen), en het getal van de besmettingen.

Dan moet je je gemeente eruit filteren. Dat kan op verschillende manieren, wij doen dat bv door sorteren:
Menu Data, Sort, en kies de kolom van de naam, en als tweede (sort Key 2) de kolom van de datum.
Alfabetisch als eerste komt nu ’s Gravenbrakell in plaats van Aalst omdat een computer de leestekens voor de letters sorteert.
(Als je op NIS5 code sorteer ipv op naam dan krijg je Aalst, Antwerpen ontdek ik later)
Zoek het stuk van je gemeente, selecteeer de lijnen ervoor, rechtsklik, delete rows. Hetzelde met de lijnen erachter. Of selecteer het stuk van je gemeente, copy en plak het in een nieuw leeg rekenblad.

Nu houd je je gemeente over, en zie je de opeenvolgende cijfers per dag. De laatste dag/dagen ontbreekt/en en op sommige dagen staat geen getal maar het symbool voor kleiner dan vijf <5.

Het gemakkelijkst is nu de kolom van de cijfers na de kolom van de datum te zetten, en daarna de grafiek te maken.
(klik op kolomletter van CASES, rechtklik, insert column. Dat wordt dan bv een lege kolom D. Klik daarna op kolom van datum (A), rechtsklik, copy, en plak op de lege kolom D. Kolom A mag daarna weg).

Grafiek
Selecteer het gebied van datum en cases, tot helemaal onderaan de gegevens.

Menu insert, Chart, en volg de voorgestelde keuzes van de Chart Wizard. Grafiek klaar! En inderdaad, is die laatste 120 wel juist???
*PS: Nee die is niet juist, dat getal werd nog bijgesteld tot 131…

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Versleutelde harde schijf

Uitzending do 18:00 ** July 16th, 2020 by wim.webgang **

Versleutelde harde schijf voor je laptop?
Bv met openSUSE 15.1:
linuxuser.copyleft.be

Muziek

18:08:27.974 stazin – parfumerie flair
18:15:17.293 BenJamin Banger – 01 – Bobby Drake
18:20:39.08 Animadvert – Ghots
18:35:37.812 Simon Mathewson – 04 – Container
18:48:59.901 Camera I Camera II – 03 – Move the Mountains
18:50:36.934 Gloomer – Dig Deeper
18:59:40.576 Blue Dot Sessions – 04 – Cupcake Marshall

Lift ^ | Lift v | Comments Off

« Previous Entries