Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang

Private

Laatste titels:

Never mind the data …

Uitzending do 18:00 ** November 26th, 2020 by wim.webgang **

Hacken is bakken-Tip
Tip: voor wie zelf aan de slag wil met het aanpassen van bestaande apparaten:

https://www.tinkerforge.com/en/doc/Kits/HardwareHacking/ForBeginners.html#starter-kit-hardware-hacking-for-beginners

Als met hacken programmeren wordt bedoeld (wat meestal zo is bij ons) kan lyrisch worden gekeken naar de broncode van programmeren en de hele transactie errond. Romello Goodman schrijft op “increment.com” over de overeenkomst tussen “sourcecode” en zuurdesem. Met een zuurdesemstarter kan steeds verdergewerkt worden om zowel brood te bakken als ook weer zuurdesem door te geven om brood mee te bakken. Zo’n starter wordt ook wel een cultuur genoemd, en daarmee is wel iets gezegd. Een verzameling broncode heeft een geschiedenis, van code, van discussie rond de code, van beslissingen over de code. Het eindpunt is code met een enorme staart van conflicten en compromissen, van veronderstellingen en aanpassingen, van experimenten en probeerwerk. Als broncode wordt vrijgegeven onder een opensource of free softwarelicentie, vomt ze dikwijls een starter voor een ander project. Waar ze dus ook een stukje de culturele achtergrond van dit project meekrijgen. En door het telewerk schuift de discussie over code nog meer weg van vluchtige gesprekken tussen mensen, naar geschreven uitwisseling op electronische platformen als Slack en Google Docs. En zijn die door meer mensen te volgen, en ook later in te kijken als documentatie over de context die nieuwe inzichten kan geven in de ontstaansgeschiedenis en evolutie van de software. Het leidt voor collega programmeurs tot meer begrip waarom sommige collega’s vasthouden aan de samenhang van stabiele bestaande code, en anderen het risico van een experiment in de code niet schuwen.
Lees zelf op https://increment.com/remote/code-is-sourdough/
Voorbeeldje van goed gehackt: https://sourceforge.net/p/bitcoin/mailman/bitcoin-list/?viewmonth=200901
Voorbeeldje van versgebakken: https://puri.sm/posts/breaking-ground/

Never mind
the Data

here’s the
  Data
Dadelijk kijken we wat de data ons vertelt over de huidige .. – sorry- wat de data ons vertellen over de huidige covid19 toestand.
Een luisteraar merkte op dat ik “data” (soms) regelmatig steeds verkeerdelijk gebruik in het enkelvoud, terwijl de data, of de gegevens, duidelijk meervoud is, meer bepaald van “datum”. Ik ga op zoek naar hoe die bug in mijn systeem is binnengeslopen… En trouwens .. hoe spreek je het uit, “deeta” of “daata”?

Data (word) – Wikipedia
en.wikipedia.org › wiki › Data_(word)

Data is most often used as a singular mass noun in everyday usage. Some major newspapers, such as The New York Times, use it either in the singular or plural.

Data are or data is? | Language | The Guardian
www.theguardian.com › news › jul › data-plural-singular

16 Jul 2010 — The word data is a plural noun so write “data are”. Datum is the singular. Andrew Garratt of the Royal Statistical Society says the debate goes …

https://www.theguardian.com/news/datablog/2010/jul/16/data-plural-singular

data | VRT Taal
vrttaal.net › taaladvies-taalkwestie

‘Data’ in de zin van ‘(computer)gegevens’ is een meervoud. … In de informaticawereld wordt het woord ‘data’ ook wel in het enkelvoud gebruikt, zoals ook in het …

https://vrttaal.net/taaladvies-taalkwestie/data

https://lindawelther.nl/schrijfadvies/data-is-of-data-zijn/

Over data gesproken: https://data-en-maatschappij.ai/nieuws/reconstructie-hoe-de-technologie-achter-de-belgische-corona-app-tot-stand-kwam


België aan de top, Antwerpen over de top

Doden per miljoen inwoners
België staat wereldwijd aan de top van het aantal overlijdens per miljoen inwoners; volgens www.statistica.com is dat meer dan 1290. Achter ons volgen Peru, Spanje, Argentinië, Brazilië, GB, Chili, Mexico, Moldavië, en Italië. Waarschijnlijk omdat we evenzo aan de top staan met het registreren van coronadoden, en het meetellen van de heel waarschijnlijke aan corona te wijten overlijdens. Dat is nadien te corrigeren als je bv naar het aantal meer-overlijdens-dan-normaal kijkt, de oversterfte.
Ps: de VS staat nog een paar plaatsen verder, op de twaalfde plaats na Bolivië. Nog een paar plaatsen verder Frankrijk, Zweden op 21 en Nederland op 23, Zwitserland op 26.
en hoewel we de absolute cijfers, of liever de relatieve cijfers, moeten relativeren, werpen we toch weer een blik op de curve van het verloop van de covid-gevallen in Antwerpen …

En over top gesproken: 25 jaar Gimp aan de top: https://www.gimp.org/release-notes/gimp-2.10.html.
Hier de openingsschermen: https://www.gimp.org/about/splash/stable.html

Lift ^ | Lift v | Comments Off

VPN: drie zines

Uitzending do 18:00 ** November 19th, 2020 by wim.webgang **

De VPN-zines collectie
Marthe heeft drie handige boekjes over VPN, VPN op de smartphone, en VPN problemen oplossen:

 • TUNNEL UP / TUNNEL DOWN (wat is een VPN enz)
 • TUNNELS and SMARTPHONES (toepassen op een smartphone)
 • TROUBLE SHOOTING openVPN

Met de hand getekende iconen door de Griekse auteur/artieste Mara, de betaalde 10 euro is ook als steun bedoeld.
Opgemaakt in Scribus (vrije/open source software), 1 en 2 met een “sans-guilt-wafer” font (zie ons nieuws voor meer ‘wafer’)
Ze zijn copyleft en downloadbaar, maar je kan ze ook als een mooie manueel ingebonden zwart-wit uitgave bestellen: https://psaroskalazines.gr/ (mara@systerserver.town). Ze zijn vertaald naar ondermeer Chinees en Frans.

PiVPN
Wim was aangenaam verrast door het nieuwe Nederlandstalige “Linux magazine”, mooier, meer inhoud, meer diepgang, een grote stap vooruit (m.a.w. het leek vroeger wat amateuristisch). De inhoud is niet onder creative commons of een andere copyleftlicentie gepubliceerd, maar onder het normale oude copyright, dus er wordt niets uit voorgelezen. Maar er staat bv een interessant artikel in over Qucs (Quite Universal Circuit Simulator), verder monitoring dashboard voor je Pi, Workshop Raspberry Pi, PiVPN (wat dan weer aansluit bij de vorige tijdschriften…). Kortom: “alles over open source” – of klinkt dat wat amateuristisch?
www.linuxmag.nl, 64 blz, jaargang 21, september 2020, NL: 6,95, verschijnt 6 keer per jaar.
De charts

Altijd leuker als de evolutie positief is, dat wil zeggen, de testen negatief, zodat het steil bergaf gaat met Antwerpen, wat betreft besmettingen dan. Zelf volgen op je Linux desktop: Covid19DataBE app…ondertussen aan versie 0.1.8: download van sourceforge: covid19databe-0.1.8.tar.gz. (uitpakken met tar -xzvf covid19databe-0.1.8.tar.gz. Openen met Gambas3-gemakkelijkst te installeren uit je eigen distributie-repo bv software.opensuse.org/package/gambas3, Ubuntu: universe repository)

Lift ^ | Lift v | Comments Off

De bouwstenen van de covid notification

Uitzending do 18:00 ** November 12th, 2020 by wim.webgang **

De bouwstenen
Terwijl naarstig verder gebouwd wordt aan een vaccin tegen Covid-19, en wij de (op dit moment positieve) evolutie volgen van de genoteerde corona-besmettingen en hospitalisaties, proberen heel wat organisaties zich aan te passen aan de omstandigheden. Zo ook de Lego vereniging van Pelt, die nu geen toonmoment kan houden in de vorm van een beurs. Dus bedachten ze een andere oplossing: een tentoonstelling in de etalages van de gesloten winkels van Pelt.

OL_C Maar hoe vraag je inkom voor een event dat doorgaat in de publieke ruimte? Ze verkopen hun kaartjes online. Geen toegangskaartjes, maar wel de kaart met het traject om langs alle etalages te wandelen. Het zou een initiatief van de middenstandsorganisatie kunnen zijn om de lokale winkels even extra onder de aandacht te brengen, maar het initiatief kwam dus uit een andere hoek, de Overpeltse Lego Club, een officiele LUG (Lego User Group – niet te verwarren met Linux User Group).

Het lijkt dat de webwinkel speciaal voor deze gelegenheid gebouwd is (https://olbc.be/olbc-webshop – waarschijnlijk gebruiken ze de webshop van one.com). Het zijn vooral artikelen die te maken hebben met deze toonwandeling: kaart voor een korte/lange wandeling, wedstrijd voor de lange/korte wandeling. Verder bedachten ze nog een paar andere produkten als mondmaskers, wenskaarten en zeepjes en zo.

Vaccin getest op nertsenJe kan nergens op de website terugvinden wat je dan juist gaat kopen voor de wandeling. Krijg je een kaartje opgestuurd? Het lego-mannetje erbij? Krijg je een download? Is het een kaart per persoon? Per volwassene? Moet je de datum van gebruik opgeven bij aankoop?
Het is inderdaad een download, en zonder te weten wat ze in de achtergrond allemaal doen met de gegevens die ze opvragen (zoals naam, adres en zo), krijg je een document als download. Helaas is het een document in Microsoft Word formaat, en niet een pdf!
Dan hadden ze toch even moeten luisteren naar de deelnemer die deze Tux in de etalage zette…

^ ^ ^

Covid notification
“exposure notification” is geen “contact tracing”

Harper Reed begon eind maart te werken aan software om te helpen de Covid19 crisis te bezweren. Er werd samengewerkt met een aantal partijen aan een framework op contracttracingrights.org.
Enerzijds besefte hij dat software alleen de crisis niet zou oplossen. anderzijds pakte hij de zaken aan vanuit een Open Source/Free Software perspectief, en stelde zich de vraag hoe software een hulp kan zijn zonder de rechten en de privacy van de gebruikers aan te tasten, ook in deze situatie. Al vroeg doken twee doelen op:
1. mensen die besmet zijn opsporen om verspreiding in te dijken
en 2. mensen verwittigen als ze mogelijk in contact zijn geweest met een besmet persoon.
Nummer 1, het opsporen, is bekend als contact tracing, en wordt bij ons bv uitgevoerd vanuit call centra.
Maar nummer twee, is iets waar onmiddellijk gedacht werd aan het gebruik van de smartphones die zoveel mensen met zich meedragen.
Het idee daar is dat de toestellen ervoor zorgen dat iemand die in contact is geweest met een besmet persoon (die dat soms ook pas achteraf weet), verwittigd kan worden.
Technisch zijn er wat uitdagingen: de smartphones moeten elkaar kunnen detecteren, bv met bluetooth, en dat moet ergens bewaard worden. Er moet ergens een manier zijn om de besmetting te melden aan het systeem. En dan moet het systeem iedere smartphonegebruiker die op een risicovolle manier in contact was met iemand die nadien besmet bleek, kunnen verwittigen. De definitie van wat risicovol was moet ook gemaakt worden, bv de duur van het contact, of het buiten of binnen was, hoe dichtbij enz. En dan moet het liefst werken voor zoveel mogelijk gebruikers, wat in de praktijk wil zeggen: voor verschillende smartphonessystemen.

Maar behalve technische uitdagingen, zijn er ook wat menselijke. Zo’n systeem is heel erg afhankelijk van de goede wil van de deelnemers, die de app ervoor installeren, en als ze besmet blijken, dat ook meedelen aan het systeem. Daarvoor is engagement en vertrouwen nodig.
En dat vertrouwen is groter als de garantie voor de privacy groter is. Om de achterdocht weg te nemen moet er gewerkt worden met encryptie en anonimisering.
Het engagement kan er komen als de gebruikers het zien als een hulpmiddel om een lockdown te vermijden; om weg te blijven van de gevarenzone van aantallen besmettingen die leidt tot een instorting van de gezondheidszorg.

En terwijl menselijke contact tracing al bestond, en succesvol toegepast werd voor bv Ebola en andere epidemies, groeide het besef dat deze technologische hulpmiddelen eigenlijn iets anders waren.
En dat er eigenlijk een andere naam voor nodig is.
Ze kunnen een manier bieden om automatisch en anoniem mensen te waarschuwen voor mogelijke blootstelling aan een besmet persoon. Zodat de ontvanger van de waarschuwing snel zelf maatregelen kan nemen om verdere verspreiding te stoppen; zoals zichzelf zoveel mogelijk isoleren, en zich laten testen.
En Harper Reed ging op zoek naar een andere naam. Misschien “Digital Contact Tracing and Alerting”? Maar daar zit nog altijd de term Contact Tracing in. Terwijl de essentie is dat iemand gewaarschuwd wordt, de “notification”. Of beter: “Exposure Proximity Alerting”. Een waarschuwing dat je blootgesteld bent geweest aan een contact van dichtbij. Of korter: blootstellings-waarschuwing.

Dus werd overgeschakeld naar de domeinnaam exposurenotification.org.

En op die site kan je lezen hoe ze belang hechten aan de rechten van de gebruikers.

https://exposurenotification.org/

^ ^ ^


Evolutie van de covid-positieven en de hospitalisaties gefilterd op Antwerpen*
(uit de cijfers van sciensano, door middel van de Covid19DataBe app **)
1. Cases Antwerpen (* stad)
2. Hospitalisations Antwerpen (* provincie)

**) Covid19DataBE momenteel versie 0.1.8
- om te draaien: download : covid19databe-0.1.8.tar.gz van sourceforge (uitpakken en in Gambas3 IDE openen en “run”)
- aan de broncode werken met git: https://gitlab.com/wim.webgang/covid19databe
^ ^ ^

Muziek
18:09:52.44 Ketsa-OnTheWayHome
18:18:14.898 Ketsa-Dawnage
18:26:44.258 DanielBirch-IndigoMoon
18:45:22.434 Daniel Birch-Indigo Shore
18:51:20.821 TillParadiso-NightPreludeTP022
18:52:33.316 Ketsa-What s Manifesting
19:01:22.557 BlearMoon-WatchingTower

Lift ^ | Lift v | Comments Off

40 jaar Centraal (2): Open Source en community radio

Uitzending do 18:00 ** November 5th, 2020 by wim.webgang **

LIfe uitzending, zonder publiek, vanop locatie in een studio in “De Studio”.

Noob location

Beetje Noob location

In het kader van 40 jaar centraal een gesprek met collega-lokale radiomakers over het gebruik van Free Software / Open Source technologie op de radio.
Voor het ongemak voerden we het gesprek in het Engels met:

- Simon, vrijwilliger op Radio Panik,
- Susie, verantwoordelijke voor de techniek op Radio Panik in Brussel.
- fredux Radio Campus
….
- Leen, redactie Radio Centraal
- Marthe, Webgang (Radio Centraal)
- Wim, Webgang en voormalig bestuurlid Radio Centraal
- Lydia ex-Webgang (voormalig medewerker Centraal )
..
Bovendien hadden we nog verbinding over internet, met jitsi sessies met andere radiomakers, maar de beperkte technische mogelijkheden bij deze uitzending op verplaatsing strooide daar ruis in onze fmband. We konden de mensen niet mee aan het woord laten.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

40 jaar centraal (1): media

Uitzending do 18:00 ** October 29th, 2020 by wim.webgang **

Uitzending live uit het Bos

De redactie en webgang slaan de handen in elkaar

Donderdag 29 oktober 18u tot 19u @ het bos
The art of community media
Interview met Nico Carpentier vanuit Praag

Nico Carpentier is prof. media en communicatie wetenschappen, met
leerstoelen aan de universiteit van Uppsala, Brussel en Praag en maakte
ooit programma op Radio Centraal. We voelen hem aan de tand over the art
of community media organisation, blikken terug op een project uit 2003
met de BBC, en vragen ons af wat zijn positie is rond de toekomst van
onafhankelijke radio’s..

20201029-1830_40jCentraal_HetBos

Interviewers Marthe (L) en Leen (R), met in het midden op het scherm Nico Carpentier vanuit Praag, met in het midden een kartonnen doos vol Radio-Centraal T-Shirts met daarop de monitor-micro's voor de lange-afstandsverbinding, en dat alles op veilige afstand van de technieker achter het mengpaneel. (L°,) 2020 Webgang

Redactie: Leen
Captatie: Marthe
Techniek: Wim
Presentatie: Leen, Marthe, Wim.

Muziek:
18:22 Jacobus – Ol’ Pandora had a Box
18:50 Gloomer – e-Gloomy-nations – In My World

Meer
The art of community media Interview met Nico Carpentier vanuit Praag op Centraal Redactie:

Volgende week met hetzelfde team: Gebruik van Open Source in (community) Radio.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

MAGA2020!

Uitzending do 18:00 ** October 20th, 2020 by wim.webgang **

Wachtwoord veranderen
Ik moet dringend mijn wachtwoord veranderen want één of andere pipo heeft blijkbaar hetzelde wachtwoord als ik. Ik snap niet hoe iemand er bij komt om mijn originele “Make Antwerp Great Again 2020!” of dus afgekort tot wachtwoord maga2020! te gebruiken, en dan nog te laten uitlekken ook.

Tijdschriften voor een lockdown..en het geheugen van de uitgever Ik koop wat verschillende tijdschriften om de pseudo-lockdown door te komen. Naast enkele Linux tijdschriften kies ik deze keer ook een paar andere, Nederlandstalige, die in meer met hardware (oa RasPi) te maken hebben: Make: magazine (NL) en Elektor Mag (NL), ze kosten bijna 10 euro. Tot mijn grote verbazing wordt mijn leesgenot op dieet gezet, want er zit in beide tijdschriften een artikel dat EXACT hetzelfde is: “De geheugen beeldbuis” en exact dezelfde ondertitel: “vreemde onderdelen”. Had de uitgever een geheugenprobleem, en was hij vergeten dat hij het artikel al in het ene magazine geplaatst had? Komt het door het thuiswerken?
De uitgeverij is Elektor International Media bv. Ze geven ook de Nederlandstalige vertaling van het Raspberry Pi magazine uit, dat hadden we vroeger al wel in het programma (gelukkig dat ik dat niet ook gekocht heb, misschien had ik het artikel dan 3 keer gehad….)
Hoe interpreteren?

Als je de grafiek bekijkt is ze altijd hoopvol: de laatste dag(-en) gaat de grafiek steil naar beneden. Of toch niet?

toestand op 22/10       toestand op 19/10       verschil
datum    	gevallen	datum		gevallen	gevallen
2020-10-14	456		2020-10-14	456		0
2020-10-15	414		2020-10-15	419		5
2020-10-16	390		2020-10-16	389		-1
2020-10-17	153		2020-10-17	226		73
2020-10-18	123		2020-10-18	172		49
2020-10-19	94		2020-10-19	347		253
2020-10-20	18		

Covid19DataBE -app: Versie 0.1.3
Een update die nog beter de bestanden in hun juiste mapje moet krijgen. Als er nog geen is, de eerste keer dat je het programma gebruikt, vraagt het om een map te kiezen, en biedt aan er één te maken voor je. Hieronder een schermafbeelding van een op Ubuntu draaiende app.
(Op sommige platformen werd nog een eigenaardigheid gemeld waarbij de grafiek niet werkt – maar als je de eerste lijn tekst weg doet (de gemeentenaam) werkt het wel. Wordt onderzocht. Ook bekend, maar niet te verhelpen: de grafiek blijft op de breedte van de vorige – maar dat ligt waarschijnlijk aan de (externe) grafiek library…)

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Virus in de database: Corona op het werk

Uitzending do 18:00 ** October 15th, 2020 by wim.webgang **

Cases grafiek: met map
De software staat hier op sourceforge, versie 1.2 helpt nu om een map te maken of te kiezen waar de data moeten staan (in plaats van alles in je homedirectory te houden).

Virus in de database: Corona op het werk
Voor meer professioneel gebruik: Covid19DataBE2db: download cijfers en bewaar ze in een databank (mysql/mariadb).
Af te halen van sourceforge in .tar.gz formaat uit https://sourceforge.net/projects/garlic3/files/Examples/Covid19DataBE2db/; huidige versie 0.1.4 0.1.5.
Geprogrammeerd in Gambas3 (installeer gambas3-ide om het te openen, te draaien, te compileren naar executable, of te wijzigen enz).
Deze toepassing draait vanop de commandolijn; zo kan het gedraaid worden als script, automatisch bv, of manueel, ook met een eenvoudige login vanop afstand (ssh).
Manueel gestart:
webgang@centraal~> ./Covid19DataBE2db.gambas
ziet de utivoer er ongeveer zo uit:

17:55:03.044 Covid19DataBE2db v.0.1.4 with data in /home/webgang/DataCovid19
17:55:03.045] Init connection with localhost

Redirecting output to ‘wget-log’.

Redirecting output to ‘wget-log.1’.

17:55:04.148] Ready fetch data, move data and wget-logs to data dir (see config)
40331 lines in file
“NIS5″,”DATE”,”TX_DESCR_NL”,”TX_DESCR_FR”,”TX_ADM_DSTR_DESCR_NL”,”TX_ADM_DSTR_DESCR_FR”,”PROVINCE”,”REGION”,”CASES”
40330 lines in file
Push data to database; DB connection open: localhost
Loaded /home/webgang/DataCovid19/DataCasesMuni.csv(size 763432) with 40063 lines
most recent data in db: 10/04/2020 22:00:00
checking/importing 40063 lines, wait while processing…

REPLACE: 39550 21015 09/29/2020 22:00:00 84 –> 85
REPLACE: 40534 21005 09/29/2020 22:00:00 22 –> 23
REPLACE: 39608 11002 09/29/2020 22:00:00 206 –> 207
REPLACE: 39760 23016 09/28/2020 22:00:00 16 –> 17
REPLACE: 39773 21009 09/28/2020 22:00:00 33 –> 34
Updated records: 256 empty lines: 1 inserted 524
Done 11:03:41.344 (Covid19DataBE2db) ; 8,63333333333333

Op de puntjes zijn wat resultaten weggelaten om het overzichtelijk te houden.
De 8.633 op het einde is het aantal minuten dat het programma gedraaid heeft om alle records te controleren.

(ps: Het programma draait nu een tiental minuten, en doordat het aantal gegevens met de dag toeneemt, duurt het ook steeds langer. Om niet onnodig alle records uit het verleden -die toch niet meer veranderen- af te lopen, is er een setting mogelijk om een aantal dagen terug te gaan, bv 30. In de praktijk bleek dat maar tot een tiental dagen terug nog gegevens aangepast worden. Daarmee kon de verwerkingstijd teruggebracht worden van 11 minuten naar 3 minuten)

Op een server kan men de gegevens bijhouden en ter beschikking stellen voor verder onderzoek via bv phpMyAdmin.

bv:
SELECT * FROM `covidcase` WHERE`casedate`="2020-10-06" AND nis5="11002"
geeft vandaag 1 resultaat, nl een casecount van 75.

Incidences
Er worden wel cijfers gegeven voor België en ook voor de provincie (op de vier laatste dagen na):
België: Incidence of the Last 14 Days 254,4
P. Antw: Incidence of the Last 14 Days 215,3

Voor de interpretatie (naar gevallen per inwoners, meestal per 100.000 inwoners) is het nodig om te weten hoeveel inwoners er zijn. Dit kan niet automatisch omdat het inwoneraantal niet voorkomt in de gegevens. Ook elders vonden we niet de combinatie nis5-code en inwoners in een bruikbaar csv bestand (ook niet anders trouwens).

Uit deze gegevens (*) leiden we af dat het voor Antwerpen NIS 11002 voor 2020 over 529.247 inwoners zou gaan.
* https://statbel.fgov.be/nl/open-data/bevolking-naar-woonplaats-nationaliteit-burgerlijke-staat-leeftijd-en-geslacht-10

Antw 11002: 529.247 inwoners

SELECT sum(casecount) FROM `covidcase` WHERE nis5='11002' AND casedate > '2020-09-23' AND casedate < '2020-10-05'

Wat is de juiste betekenins van incidence?
Antw 11002: 3203 / 529.247 ?

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Virus in de spreadsheet

Uitzending do 18:00 ** October 8th, 2020 by wim.webgang **

https://sourceforge.net/projects/garlic3/files/Examples/Covid19DataBe/

Windows = Linux? Of Linux@Windows?
Linux gaat Windows helemaal vervangen denkt Eric S. Raymond.
http://esr.ibiblio.org/?p=8764

Virus in de spreadsheet: Excel 95 <> Excel 97?
Vooral interessant als je covid-19 gevallen wil bijhouden in een rekenblad in plaats van in een databank…
https://www.bbc.com/news/uk-54422505

Lift ^ | Lift v | Comments Off

De frustrerende strijd tegen softwaremonopolies: een pluspuntje

Uitzending do 18:00 ** October 1st, 2020 by wim.webgang **

Linux is nu op een aantal merken van pc’s en laptops -soms zelfs tablets- te vinden. Van in de winkel. Of van bij de fabrikant, want melk komt niet meer van de koeien en computers komen ook van het internet. In dit geval dus: Lenovo met een 30-tal apparaten en meer op komst als ze hun belofte waarmaken, 2020: Lenovo believes in the Linux desktop.
Het was niet altijd zo vanzelfsprekend: de frustreende strijd om Linux voorgeïnstalleerd te krijgen, 2008: Lenovo blows the Linux desktop off

En nog eens de grafiek voor Antwerpen dankzijn onze eigen Covid19dataBE app:
(die je in de achtergrond van de schermafbeelding van de grafiek ziet)

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Belgische Covid19 data dooreengegooid

Uitzending do 18:00 ** September 24th, 2020 by wim.webgang **

Webgang wordt dinsdag verwittigd dat de “corona-app” niet meer werkt. En inderdaad, bij het draaien van het programma duikt er een foutmelding op. Nader onderzoek levert op dat het programma kolom 11 met de “cases”, het getal van het aantal gevallen, niet vindt, en daarop crasht.

Nog nader onderzoek toont aan dat het bestand dat van de sciensano site komt geen kolom 11 meer bevat. Er zijn nog maar 9 kolommen…
Is dat bestand dan van vorm veranderd? Hoe kan dat nu? Dat dient toch om in te lezen in een computertoepassing, alle toepassingen die dat gebruiken zouden daarop ofwel crashen ofwel minstens niet weten hoe verder te werken.

Inderdaad. Er werden twee kolommen met de provincies uitgegooid, en kolom 1 en kolom 2 werden van plaats verwisseld…

Ik spoed me naar de website die de link naar de download bevat. Geen melding, geen waarschuwing over aanpassing…

Bij navraag worden de vastgestelde veranderingen inderdaad bevestigd. Dus alle gebruikers: Programma’s aanpassen!

Na de aanpassing kunnen we terug een grafiekje trekken van Antwerpen:

Achteraf zie ik op https://epistat.wiv-isp.be/covid/ deze pdf download link met informatie over de bestanden, met daarnaast de datum:
A description of the variables is available in the codebook. (Version: 2020-09-22)
Download pdf: https://epistat.sciensano.be/COVID19BE_codebook.pdf

Lift ^ | Lift v | Comments Off

« Previous Entries