Onweer bij Wordpress
Er is al een tijdje onenigheid binnen de wereld van Wordpress, en het wordt steeds meer een openlijk conflict. Wordpress is een open source blogging software die wereldwijd zowat de meest gebruikte manier is om een blog op te zetten op een website (40 procent van de websites). WordPress wordt ook door bedrijven gebruikt om bv kant en klare blogs voor klanten op te zetten. Wordpress.com is waarschijnlijk de bekendste dienst daarvoor. Maar evengoed kan je de wordpress software downloaden en op je eigen Linux server, desktop of laptop installeren, bv om testversies te maken of zelf ontwikkeling te doen.
De bedrijven die hun business bouwen op de gratis Wordpress software, hebben er natuurlijk belang bij dat het Wordpress platform onderhouden wordt, en normaal besteden ze een deel van hun middelen dan ook aan de evulutie van de software, bv door full-time of deeltijdse programmeurs in te zetten voor het project.
Regelmatig onstaan er dan wrijvingen tussen de verschillende groepen, bv tussen de vrijwilligers die het open source project runnen en het bedrijf of zelfs verschillende bedrijven die de software gebruiken. Enkele van die partijen in het geval van Wordpress zijn:
- het bedrijf Automattic, dat WordPress.com hosting aanbied, waarvan de baas, een Amerikaan, Matt Mullenweg heet. Dat is één van de twee oprichters van het WordPress software project (de andere was de Brit Mike Little, die een ).
- WP Engine, ook een WwordPress hosting bedrijf, dat in 2018 veel geld ophaalde van een externe investeringsfirma Silver Lake.
- WordPress.org
- WordPress foundation: de non-profit voor de ontwikkeling van de WordPress software, waar Matt Mullenberg voorzitter van is.
WP Engine is zelf niet betrokken bij de ontwikkeling van WordPress, maar gebruikt de software om als dienst aan te bieden aan klanten. Ze hebben daarbij de standaard instelling van de document geschiedenis veranderd. Als die aan staat kan je als gebruiker de verschillende fases zien waarin de tekst van een blog post geschreven werd. Als op een bepaald moment een fout in de tekst is geslopen of iets verwijderd is, kan je teruggaan naar een vorige versie, gewoon door te kiezen uit de geschiedenis van versies die met datum in een lijstje getoond wordt. Zij hebben dat echter uitgeschakeld, en dat geldt dan voor hun 1,5 miljoen websites.
WordPress programmeur Mullenberg vindt het bewaren van die versie-geschiedenis een kern-eigenschap van WordPress, en die afzetten bij nieuwe WordPress installaties tast de goede naam en faam van WordPress aan, vindt hij. Hij ziet een systeem in de manier hoe Silver Lake, eigenaar van WP Engine omgaat met de zaak: zelf niet investeren in de ontwikkeling, wel de software gratis gebruiken, maar dan een functie van de software uitschakelen om geld uit te sparen. Dat ze daarbij in hun naam de afkorting van WordPress gebruiken, irriteert Mullenweg, want daardoor lijkt het voor buitenstaanders wel of WP Engine een vast onderdeel van het WordPress project is, terwijl ze een extern bedrijf zijn. Hij vindt dat ze ofwel moeten bijdragen voor de ontwikkeling van de software, ofwel voor het gebruik van de WordPress naam. Mullenberg beschreef zijn ergernissen onder de titel “WP Engine is not WordPress” natuurijk in een blog post, de gepubliceerd werd in september.
https://wordpress.org/news/2024/09/wp-engine/
WP Engine verweerde zich met een officiële “cease-and-desist” brief met de vraag die commentaren in te trekken en te stoppen met hen zwart te maken.
Daarin wordt ook verwezen naar de ingreep van Mullenberg om een bericht te posten over zijn grieven via het nieuwskanaal van het WordPress project, zodat dat terechtkwam in alle WordPress beheerders schermen, waar altijd WordPress nieuws op verschijnt, bv informatie over nieuwe versies enz. Dat kwam dus ook onder de neus van alle klanten van WP Engine. En verder zeggen ze dat het gebruik van de naam “WordPress” behoort tot toegestaan Fair Use.
https://wpengine.com/wp-content/uploads/2024/09/Cease-and-Desist-Letter-to-Automattic-and-Request-to-Preserve-Documents-Sent.pdf
Waarop Automattic zijn eigen “cease-and-desist” brief stuurde. Daarin ligt vooral de nadruk op de verwarring die ontstaat door het gebruik van de beschermde merknamen WordPress en WooCommerce, het andere bedrijf van Mullenberg. Autmattic eist dat daarmee gestopt wordt, ofwel voor het gebruik van de beschermde merknamen licentiegeld betaald wordt.
https://automattic.com/2024/wp-engine-cease-and-desist.pdf
WP Engine haalde ondertussen de aanvoer van nieuwsberichten uit de Wordpress systemen van hun klanten.
WordPress.org ondertussen verbande WP Engine van hun update sytemen.
Er zijn immers heel wat stukken infrastruktuur betrokken bij het maken en onderhouden van een open source software zoals WordPress: login systemen, update servers, documentatie servers, plugin directories, theme directories, taalversies van de software, bug tracker, forums voor allerlei communicatie binnen de community, beveiligingssystemen en onderzoek, enz.
Wordpress ontstond zelf als een fork van een blogging tool b2/cafelog, waarvan de programmeurs het voor bekeken hielden. Na een oproep van Mullenweg, waar Mike Little op reageerde, sloegen ze de handen in elkaar en presenteerde in mei 2003 hun eerste versie van WordPress aan de wereld.
Wat Mike Little van de hele hetze vindt is niet duidelijk. Hij is blijkbaar lang geleden (2015) gestopt met bloggen, en is nu aktief op mastodon.
Andere al dan niet betrokkenen:
- de non-profit organisatie WordCamps, die events organiseert voor Wordpress gebruikers.
- Zed1.com, een Brits bedrijf dat web development, training en consultantcy doet, de oprichter is de vorheen vermelde mede-oprichter Mike Little.
https://wordpressfoundation.org/trademark-policy/
https://wptavern.com/wp-engine-banned-from-using-wordpress-org-resources
https://mikelittle.org/
Muziek
18:20 OC8 – Feather
18:22 OC8 – Sunshine and Jungle Breaks
18:28 OC8 – Dreamscape