Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang

Private

Laatste titels:

John Perry Barlow

Uitzending do 18:00 ** February 22nd, 2018 by wim.webgang **

Hacker Agenda
In Le Soir begin februari een hele grote TUX pinguin en een artikel over FOSDEM: de “duurzame” en “bio” software van de IT sektor.
Het artikel verscheen donderdag voor het FOSDEM weekend; dat er ook in vermeld wordt:

Voor in uw agenda:
hackeragenda.be

Python cursus iemand?

John Perry Barlow
(en de geschiedenis van EFF)

Woensdag 7 februari (2018) is John Perry Barlow op zeventigjarige leeftijd overleden. Hij was de oprichter van EFF, de Electronic Frontier Foundation. Deze organisatie kijkt kritisch toe op overheden en grote bedrijven die de vrijheden en de rechten van internetgebruikers bedreigen.
Hij was ook oprichter van “Freedom of the press foundation”.

Hij studeerde af eind jaren 60. In de jaren 70 nam hij de boederij van zijn vader over, en was ondertussen songschrijver voor de groep “the Grateful Dead”. Hij was politiek aktief, heeft heel wat geschreven en gepubliceerd, en lezingen gegeven, en schreef voor Wired.
In de jaren tachtig werd hij online aktief, en in 1990 richtte hij met twee companen de EFF op. Ze probeerden het internet te beschermen tegen inmenging van de overheid (vooral die van de VS).
Hij beïnvloedde Aaron Swartz. Hij had contact met Edward Snowden en Julian Assenge.

ps:
Eigenaardig genoeg is de dag erna belangrijke broncode van Apple op internet uitgelekt. Die zou de opstartcode bevatten, het allereerste programma dat draait op de iPhone en dat daarna het operating system start. Dat is interessant voor wie de iPhone wil jailbreaken, om de controle van Apple op het toestel te doorbreken. (zie ontstaan van het EFF).

Meer op de uitgebreide pagina over hem op wikipedia:

https://en.wikipedia.org/wiki/John_Perry_Barlow

Aankondiging:

https://www.eff.org/deeplinks/2018/02/john-perry-barlow-internet-pioneer-1947-2018

Ontstaan van EFF:

https://www.eff.org/pages/not-terribly-brief-history-electronic-frontier-foundation

Muziek
Jimmy Dirtnail – Death To My XTC [electrobel]
Gilberto Gil – “Volks-Volkswagen Blues” – Gilberto Gil (1971)

Lift ^ | Lift v | Comments Off

K7 en FOSDEM 2018

Uitzending do 18:00 ** February 15th, 2018 by wim.webgang **

Cassette

Marthe heeft een cassette bij en dat vergt enig aansluitwerk om de nodige apparatuur terug in stelling te brengen, maar daarna horen we planten groeien en meer …
http://noconventions.mobi/noish/hotglue/?oscar_martin

http://noconventions.mobi/noish/hotglue/?about2/


Fosdem 2018

 • NextCloud: “there is no cloud, only other people’s computers”, een opvolger van owncloud; laat je een eigen “cloud” server installeren, thuis of op / aan het internet, om bestanden en kalenders te delen enz.
 • Nim, een nieuwe “upper” programmeertaal die zichzelf kroont met mooi logo
 • Linux Foundation: die “business cards uitreiken en er reklame maakten voor hun Linux cursus en diploma.
 • Free Software Foundation met 100 redenen* om vrije software te gebruiken (* idd dus 4).
 • LibreOffice (voortgebouwd op OpenOffice) richt zich naar individuele gebruikers (klein voordeel) en naar overheden en grote bedrijven (groot voordeel)
 • 0 A.D een echt GNU historisch multispeler oorlogsspel in de oudheid
 • Purism: een beloftevolle developers phone gezien op KDE, maar zal hij ooit uitkomen?
 • xwiki : informatie organiseren met een moderne eigen wiki; try.xwiki.com

RECON BRUSSELS 2018
Naast FOSDEM was er ook nog een andere conferentie begin februari in Brussel:
Een computer security conferentie met de focus op reverse engineering en voortgeschreden uitbuitingstechnieken:
https://www.recon.cx/2018/brussels/cfp/

Muziek
Jimmy Dirtnail – Trippin

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Bijna gemist: Fosdem 0 A.D.

Uitzending do 18:00 ** February 8th, 2018 by wim.webgang **
FOSDEM 2018

FOSDEM 2018

Fosdem ging niet door op 0 A.D. maar wel op 2 Februari 2018… een paar eerste indrukken naast de teksten die al in het nieuws zitten.

WTF is LibreOffice?
LibreOffice is een “fork” of afsplitsing van OpenOffice, gemaakt door de “Document Foundation” op basis van OpenOffice. Toen door een aantal overnames in de bedrijfswereld de toekomst van OpenOffice er even onzeker uitzag (omdat het door een opgeslokt bedrijf gesteund werd), heeft de free software community beslist een afsplitsing te maken om er tenminste zeker van te zijn dat het een levend project zou blijven.
Dat is gelukt, en dat (toen) nieuwe project heette “LibreOffice”. De Libre verwijst naar “Logiciel Libre”, vrije software. Ze begonnen met de broncode van OpenOffice van dat moment, maar moesten het een nieuwe naam geven, een nieuwe site maken, nieuwe webservers opzetten enz. Daarna werkten ze verder aan de ontwikkeling van LibreOffice, en dat lijkt prima te gaan. Veel Linux distributies bundelen nu LibreOffice ipv OpenOffice. Dat laatste heeft het trouwens toch overleefd, en is in de Apache software foundation terechtgekomen, toch ook niet van de minste (zie “apache” webserver).

Electronic Frontier Foundation stichter overleden

Kort voor de uitzending stoten we op het nieuws dat één van de stichters van de EFF overleden is: John Perry Barlow

Muziek:
Jimmy Dirtnail – Death To My XTC [electrobel]
sleepinghills – Dubstation 1.0 [electrobel]
Dreamworld – kevin
reconstruction music (kort)

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Wie koopt wie

Uitzending do 18:00 ** February 1st, 2018 by wim.webgang **

Om nog voort te gaan op het monopolieverhaaltje van het nieuws: Koopt DELL VMware? Of omgekeerd? En waarom?

(meer tekst volgt later)..

Lift ^ | Lift v | Comments Off

23 jaar FreeDOS in het jaar van smart-spies

Uitzending do 18:00 ** January 25th, 2018 by wim.webgang **

FreeDOS
Er bestaat een vrije dos, en al wel 23 jaar! Ze gaven er een boekje over uit, en wij installeerden hem …

(maar wisten daarna niet wat we ermee zouden kunnen doen)

Smart spy?

Wat heb je het liefst: een spion die je overal volgt of een spion die in je huis zit?
Dat is zowat de keuze die de consument maakt als hij kiest tussen een smartwatch en een smartspeaker.

In de VS wordt geschat dat zo’n 10 procent van de volwassenen een smartwatch of andere draagbare tracker dragen. En meer dan 1 procent van de Amerikaanse gezinnen zou een smartspeaker in huis hebben, en daar wordt een grote stijging verwacht.

Vooral als die systemen gecombineerd worden met smart home toepassingen, zoals voor bewaking, sturing van de verwarming, enz.

Smartspeakers zijn goedkoper en dus lijken ze voorlopig het pleit te winnen. De smartwatch behoort tot de categorie van de draagbare electronica, en die markt groeit minder hard dan voordien volgens eMarketer.

De meest succesvolle apparaten daar zijn de gezondheids- en fitness apparaten, eerder dan de smartphones. De smartwatch heeft ook te veel overlap met de smartphone (die je er meestal ook bij nodig hebt), die door zijn groter scherm toch onovertroffen blijft voor veel toepassingen.

In de markt van de draagbare apparaten was Apple met zijn smartwatch in 2017 maar een kleine speler; de grootste is Fitbit, dan Xiaomi, en kleinere als Garmin en Fossil volgens “marketwatch”. Maar de helft van de draagbare markt bestaat uit “andere”. Daar zitten ook de nieuwe horloges van luxemerken bij, die meestal op Android Wear 2.0 draaien.

Swatch blijft daar koppig zijn eigen weg gaan met zijn eigen “Swiss OS”. Dat zal niet gemakkelijk zijn, want ze moeten opboksen tegen bestaande systemen die soms een eigen “ecosysteem” hebben zoals bij Apple en Google’s Android.
De Zwitsers kunnen zich misschien concentreren en profileren op privacy. Zelf willen ze een systeem dat minder energieverslindend is, en onafhankelijk van Google en Apple, zodat ze het ook kunnen laten gebruiken door andere fabrikanten van smartphones en kleine apparaten zoals de IOT categorie.

Of het systeem gebaseerd is op iets bestaands of echt vanaf nul ontwikkeld is, is niet duidelijk. Een eigen systeem van nul ontwikkelen klinkt nogal onrealiseerbaar, zeker gezien de euh – tijd tikt.

Maar Swatch group kwam wel even in de aandacht in 2017 omdat ze de kleinste bluetooth chip ontwikkeld hebben, met de minste energieconsumtie. En hij heeft ongeziene opstarttijden.

De IOT combinatie klinkt als een interessante insteek, maar de vraag is of eender wat Swatch doet, niet onmiddellijk zal overgenomen worden in de “grotere” systemen, bv in de vorm van een app. Dat systeem van app-ontwikkeling door externe ontwikkelaars maakt die systemen erg flexibel.

En als het enige waarmee je kan uitpakken met je smartwatch is dat ze een maand niet aan het stopcontact moet, zou dat wel eens te weinig kunnen zijn als verkoopsargument.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Meltdown en Spectre

Uitzending do 18:00 ** January 18th, 2018 by wim.webgang **

Meltdown en Spectre

Eliteteam Google

Google heeft zijn eigen eliteteam dat onderzoek doet naar de veiligheid van computersystemen: het “team Zero”. Dit team ontdekte de fouten in de intel processoren, en wilde die op een verantwoorde manier naar buiten brengen week x. Maar omdat er stilaan een geruchtenmolen aan de gang was, hebben vervroegd gecommuniceerd over het ontdekte probleem, of beter, problemen in het brein van computers.
Die problemen kregen de koosnamen “Meltdown” en “Spectre”.

Volgens de onderzoekers zijn de risico’s duidelijk: programma’s kunnen misbruik maken van de fouten in de chip om data van andere programma’s, of nog erger, van andere gebruikers op het systeem, te lezen. Voor een bedrijf dat leeft van de cloud een nachtmerrie.
De eer van de ontdekking gaat naar Jann Horn.

Optimisme

Na het publiek worden van de bugs in de intel processor, postte het bedrijf vorige donderdagavond (4 jan) een optimistisch bericht:
“Intel has already issued updates for the majority of processor products introduced within the past five years. By the end of next week, Intel expects to have issued updates for more than 90 percent of processor products introduced within the past five years.”
(citaat)

Ze juichen dat ze “al” updates klaarhebben voor de meerderheid van de processoren. Of toch die van de laatste vijf jaar. Dus voor de andere niet. Of wacht, ook niet alle van de laatste vijf jaar, dat willen ze bereiken tegen het einde van de daaropvolgende week, ongeveer nu donderdag 11/1 dus.

Als je dat omgekeerd leest betekent dat dus dat alle processoren van meer dan 5 jaar oud -wie weet trouwens hoe oude de processor op zich is die in zijn of haar computer zit? – niet voorzien zijn van een oplossing. En volgens Google zijn zelfs alle processoren sinds 1995 kwetsbaar. Maar zover terug hoef je niet te gaan; hoeveel computers van tussen de 5 en de 10 jaar oude zijn er?

En dan nog; die oplossing wordt niet vanzelf toegepast natuurlijk. Computerbeheerders die aktief hun security opvolgen *kunnen* die toepassen. Thuis iemand?

Veel belangrijker is waarschijnlijk het zinnetje:

“System updates are made available by system manufacturers, operating system providers and others.”

Je moet het dus hebben van een update van je besturingssysteem, dat rond de fouten heen werkt, en daardoor je computer een beetje trager laat lopen; niet dat je daar veel van zal merken op een pc.

Bv, Linux systemen die een besturingssysteem draaien dat nog onderhouden wordt door de distributie die ze uitgeeft, hebben met de gewone updates hun aanpassingen al binnengekregen.

Het optimisme van Intel zit waarschijnlijk in de toekomstige verkoop van processoren waarin het veiligheidslek is opgelost.

Als je het effect van één van de bugs wil zien, kan je terecht op mashable.com/2018/01/03/…
Daar hebben ze een filmpje gepost van de “Meltdown” bug in aktie, met een memory dump.
er wordt getoond dat een script gstart wordt met de naam “./meltdown”.

Voor het filmpje werd Debian Linux gebruikt. In het geval van zo’n bug is een besturingssysteem dat open source is, een groot voordeel. Iedere onderzoeker kan zelf aanpassingen maken aan het systeem om de bug te onderzoeken, de gevolgen ervan te onderzoeken, en mogelijke oplossingen uit te proberen. Onderzoekers van bedrijven zoals Google, die erin slagen om het probleem tijdelijk te omzeilen kunnen het al toepassen op hun eigen systemen, in afwachting van de definitieve oplossing.
Iedereen met een closed source systeem moet wachten tot zijn leverancier met een oplossing komt.Industrie wint

Microsoft zegt dat hou ouder de systemen, dus zowel de computer zelf, als de Windows die er op draait, hoe meer je het verlies aan snelheid zal voelen. Oudere versies van Windows zoals Windows 7 en Windows 8 hebben een groter verlies aan snelheid omdat bv de berekeningen die te maken hebben met het weergeven van lettertypes, getroffen worden. Nog oudere krijgen al helemaal geen update, dus die blijven eenvoudigweg onbeschermd achter.
En een aantal gebruikers van computers met een AMD processor geraakten door de update helemaal in de problemen, omdat hun systeem na de update blokkeerde. Microsoft beschuldigde AMD van een gebrek aan samenwerking. Het is is afwachten wanneer daar een oplossing voor komt.
Dan dook een tweede probleem op: incompatibiliteit met de antivirussoftware. Microsoft houdt de updates van de intel problemen tegen voor wie niet een speciale update van zijn antivirussoftware gedaan heeft, waarbij die een speciale sleutelwaarde in het Windows register maakt. Zonder die key komen ook de volgende Windows updates niet meer binnen.
Voor Linux gebruikers is er geen probleem; die gebruiken meestal al helemaal geen antivirussoftware.


Wie wordt er beter van?

Conclusie: de gebruiker wordt sterk in de richting geduwd van nieuwere computers en nieuwere besturingssystemen. Wie wint daarbij: Microsoft, die hiermee een ongeziene kans krijgt om alle gebruikers te dwingen om up te graden naar een nieuwere versie, ook al “werkt” de oude nog. En de computerbouwers, die nieuwe hardware kunnen verkopen. En de processorfabrikanten, waarbij intel zelf er dus nog voordeel uit haalt tov concurrent AMD.
En de antivirusfabrikanten, want zonder de laatste antivirusupdate kan je de patch niet gebruiken.

De technieken, de namen

Meltdown en Spectre zijn eigenlijk de namen van de methode om een aanval uit te voeren op de processor, waardoor geheime informatie van een gebruiker gestolen kan worden.


Spectre

Het begine van het woord Spectre, “spec” verwijst mogelijk naar het woord “speculatief”. De Spectre aanval heeft te maken met het speculeren van de processor op de volgend uit te voeren bewerkingen. Als het systeem nog bezig is met iets anders, en daar op moet wachten, gaat het op sommig gebied een verondersteld resultaat al voorzien, en daarop vooruitlopen. Een gokje als het ware. Als dat achteraf dan fout bleek, wordt het gewoon weggegooid, maar als het wel juist is, kan vooruitgesprongen worden, omdat het voorziene resultaat al klaar is.
Dit systeem van het weggooien van resultaten die foute gokjes bleken, noemen de onderzoekers “transient instructions”, en daar kunnen we de “tr” uit halen, waardoor we “spectr” krijgen, en we in uitspraak dus “Spectre” hebben (voor de leesbaarheid in Engelstalig gebied komt er nog een “e” bij).
De onderzoekers bleken in staat om de processor te verleiden om gokjes te wagen die niet verantwoord zijn voor de veiligheid van het systeem. Die bv ertoe leiden dat geheime informatie van ergens uit het geheugen, gelekt wordt naar buiten, bv via de cache. De cache is een buffertje waar de processor tijdelijke resultaten opslaat.

Over de “spectre attack” kan je informatie vinden op spectreattack.com/ in het document spectre.pdf
De onderzoekers spreken over de processoren waarvoor de aanvallen werken: intel Ivy Bridge, Haswell en Skylake. AMD’s Ryzen processor, en sommige processoren van Samsung en Qualcomm (gebaseerd op ARM architectuur), deze laatste zijn veel gebruikt in smartphones.

Meltdown

Meltdown is een aanval op een moderne processor, die gebruik maakt van “out of order execution”. Door een probleem van een “privileges-uitbraak” bij intel processoren kan van die “out of order execution” informatie weglekken, omdat er iets fout is met de bescherming van het geheugen tegen ongewenst lezen van bepaalde geheugenplaatsen van het systeem, de kernel, door een gebruikersprogramma (userspace). Bovendien wordt er gebruik gemaakt van de verschillende niveaus van “cache”, tijdelijke geheugen opslagplaatsen, die blijkbaar niet allemaal even goed afgeschermd zijn. En van het verschil in snelheid tussen het gebruik van cache en het ophalen van data uit gewoon geheugen.

Ik stel het even voor door een verhaaltje. Stel dat je wil weten welke boeken je lief gereserveerd heeft in de bibliotheek.

De bibliothekaris is bezig met een aantal briefjes, waarop de naam van gebruiker staat, en de bibliotheeknummers van de titels die ze willen.

Hij gaat de bibliotheek in, en telkens als hij de boeken gevonden heeft, legt hij ze op zijn tafel, en zet met potlood een vinkje bij de persoon. Als hij alle boeken van die persoon bij elkaar heeft, legt hij ze in een bakje achter de balie, buiten zicht.

Je ziet het lijstje op de balie liggen, je ziet dat de boeken van je lief al gevonden zijn want er staat een vinkje bij. Als je hem zou vragen welke boeken je lief besteld heeft, zal hij dat niet willen zeggen.

Wat doe je dan? Terwijl hij weg is om boeken te halen, neem je het gommetje op de achterkant van het potlood, en gomt het vinkje bij de naam van je lief weg.

De bibliothekaris komt terug van zijn zoektocht, legt de gevonden boeken weg, en kijkt welk briefje hij nog moet doen. Hij neemt dat van je lief, noteert de nummers, en gaat de boeken halen. Je ziet hem de boeken een voor een afvinken op het lijstje, en je weet genoeg.

De bibliothekaris gaat met de boeken naar het vakje, en zal opmerken dat er al boeken klaarliggen, dus hij zet ze in het karretje om terug te zetten.

De leiding van de bibliotheek geeft nu de bibliothekaris andere procedures om te vermijden dat zo informatie kan uitlekken. Hij mag geen hulplijstje meer bij de balie bijhouden, maar moet telkens naar de vakjes gaan om te checken of de boeken al klaarliggen voor een gebruiker. Daardoor duurt het tussen 10 en 30 procent langer om de boeken klaar te leggen.

Voor meltdown werd de KAISER patch ontwikkeld


De patches, de namen

(zie Linux Kernel Mailinglist en de “koosnaampjes” die ervoor bedacht werden; zie LKM).
Voor programmeurs is het natuurlijk bijzonder frustrerend om hun eigen programmeerwerk te moeten omgooien, om de knoeiboel van iemand anders te moeten opruimen. Dat merk je aan de oorspronkelijke naam voor de “patch”. (Een patch is de extra code die programmeurs moeten toevoegen als oplossing van een probleem. In dit geval is het meer een omleiding rond een probleem).
De naam van de patch beschrijf meestal kort het probleem of het concept van de oplossing; zoals het voorstel in dit geval: “Forcefully Unmap Complete Kernel With Interrupt Trampolines”. Linus Torvalds had er wel begrip voor, maar drong toch aan op een andere naam nadat hij de afkorting maakte: “FUCKWIT”, en hij kreegt er de naam “Kernel Page Table Isolation” door, met de politiek correctere afkorting “kpti”.


Schade beperken

Oorspronkelijk deed intel er nogal luchtig over, en stelde dat de gewone gebruiker nauwelijks wat zou merken. Ze stelden dat de processor normaal werkte (“as designed”). In de eerste communicatie sprak intel ook onmiddellijk over “intel en andere fabrikanten” om de concurrenten mee in het bad te trekken.

Linus Torvalds vond dat iemand toch eens in de spiegel moest kijken bij intel, en dat is naar zijn normen zeer beleefd uitgedrukt (er zijn dan ook enkele collega kernel programmeurs die afgevaardigd zijn door intel).

De tweede week van januari brengt Intel een bericht uit dat uit metingen blijkt dat het effect van de patches op de snelheid van pc’s niet meer is dan 10 procent, en meestal minder. Intel vertelt daarmee niets nieuws, want anderen hadden die cijfers al “geschat”, nl van 10 procent op de desktop tot 30 procent bij servers.
De goede toehoorder begrijpt dat intel hier vooral iets “NIET” zegt, nl wat de impact is op servers. Daarvoor zullen ze later met cijfers komen, stelden ze.

Op “the register”, die iets meer afstand kunnen nemen, verscheen een artikel met de titel “We translated Intel’s crap attemt to spin its way out of CPU security bug PR nightmare”.

(prints)

Een aantal patches brachten ondertussen hun eigen problemen mee. Sommige processoren gingen spontaan herstarten na het installeren van de patch.
Apple bracht een ptach uit voor iOS 11.2.2 op de iphone 6, en een gebruiker draaide daarna testprogramma’s waaruit bleek dat het toestel tot 40 % vertraagde.

Eind goed … ?

We zijn ondertussen weken na het ontdekken van de bugs en de mogelijke gevolgen. Alle Linux gebruikers die een recent systeem hebben en de updates niet uitgeschakeld hebben, zagen bij de regelmatige updates al verschillende keren de “intel” bugs vermeld staan in de beschrijving van een update, bv van de Linux kernel.
Maar zo loopt het niet overal. Betanews beschrijft een studie van Bridgeway over Britse organisaties hun smartphone beheer.

Er blijkt maar zo’n 4 procent werkelijk de juiste upgrades te hebben gekregen.

De overgrote meerderheid van de apparaten dus niet. Daarbij zijn er een aantal apparaten waarvan niet juist geweten of vastgesteld is in hoeverre ze getroffen zijn, eventueel slechts gedeeltelijk.

Zo’n 24 % van de apparaten behoren tot een categorie waarvoor geen patch meer ontwikkeld wordt, omdat ze zogezegd te oud zijn.

Kortom, minstens twee derde van de apparaten blijft kwetsbaar achter, en waarschijnlijk zelfs richting 90%.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Voornemens 2018

Uitzending do 18:00 ** January 11th, 2018 by wim.webgang **

We wensen alle luistereraars veel nieuwsgierigheid, en een pak goede voornemens, zoals in 2018 werken aan:
(ook voor thuis)

 • beveiliging
 • Automatiseren
 • Nieuwe taal leren
 • Nieuwe distributie installeren
 • In de wolk of eruit?

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Lick-o-lollie

Uitzending do 18:00 ** January 4th, 2018 by wim.webgang **

Marthe heeft een electronische lollie bij; een lollie gemaakt met een 3-D geprinte vorm waarvan een mal gemaakt is met naar-azijn-ruikende silliconen gemengd met bloem. Binnenin de lollie zit een electronisch circuit, gemaakt met leds, die van kleur en flikkering veranderen als je aan de lollie likt.

Langzaamaan wordt de ruimte tussen de nieuwsberichten opgevuld door een mix-set waarvoor tijdens het programma een laptop en indrukwekkende Kontrol mixer wordt uitgepakt, die helaas nog geen stabiel genoege drivers heeft om met een open source/free software te werken.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Geen Webgang (beatscapes) / Extra lange Webgang

Uitzending do 18:00 ** December 28th, 2017 by wim.webgang **

Er is geen webgang gepland voor 28/12.

Normaal hebt u een extra-lange Beatscapes gehoord, die begon om 18:00.

En op donderdag 4 januari krijgt u dan een extra lange Webgang!

Webgang loopt dan vanaf 18:00 over de 19-u-en-een-beetje Beatscapes tijd tot 20:00, waar Wave Frequencies overneemt (een half uur vroeger dan normaal).

Tot volgend jaar!

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Fablab in Vietnam

Uitzending do 18:00 ** December 21st, 2017 by wim.webgang **

Marthe komt met verslag van haar zijstap in Vietnam, richting lokaal Fablab.

Reportage: Een prive rondleiding door Mai Nguyen

https://thedoschool.org/blog/uncategorized/carving-out-a-future-for-an-ancient-tradition/

ho chi minh : https://fablabsaigon.org/

lokale versie: hier in antwerpen /

https://www.stedelijkonderwijs.be/fablabplus

die chip

https://en.wikipedia.org/wiki/ESP8266

Plastiek vermalen om er terug iets mee te maken?
https://preciousplastic.com/

Lift ^ | Lift v | Comments Off

« Previous Entries