Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Hotel op Linux

Uitzending do 18:00 ** January 13th, 2022 by wim.webgang **

Keramiek
In onze loge hebben we vandaag te gast: Yufei Gao, studente in Nederland, die als hobby moederborden van effectpedalen soldeert en van een gemiste cursus overstapt naar een populaire keramiekcursus, en er toch haar ding van maakt … Sonata No.1 in C Minor (C as in Ceramic)
Kijk zelf: https://vimeo/515043548 (helaas login verplicht).
Plus: soldeertips.

yufei gao : https://www.grasshopper3d.com/

Radio-boek
Marthe heeft een uitzonderlijk boek meegebracht: “RADIO it yourself”, uitzonderlijk boek omdat het versie nul is van de gedrukte versie.

radio it your self http://radioityourself.fr/

Hotel op Linux
Een scandinavische hotelketen heeft te maken met een ransomware-attack, waarbij criminelen software wisten binnen te smokkelen die hun mailserver onbruikbaar maakte. De vraag om losgeld van de criminelen viel hier echter in dovemansoren. In plaats van losgeld te betalen om de server terug in werking te krijgen, besliste de hotelketen om hun hele systeem van Windows computers en Microsoft mail server buiten te gooien. Figuurlijk dan. Ze schakelen over op Linux op de pc’s.
De hotelketen van enkele honderden hotels in het noorden van Europa werd op twee december vorig jaar getroffen door de Conti ransomware.

Het begon, zoals meestal, met een e-mail die binnenkomt, hier van een bekende touroperator. Om de mail te kunnen lezen moest de bediende op een link klikken, wat hij of zij ook deed, nietsvermoedend, aangezien het een bestaand contact was.
De Windows computer werd daardoor besmet. De indringers schakelden eerst het antivirussysteem van de Windwos pc uit, en begonnen alles uit de pc te kopieren wat ze dachten dat nuttig was.
Ze installeerden dan de Conti ransomware. Voor wie dat een belletje doet rinkelen: inderdaad, die afpers-software werd ook gebruikt in Ierland, waarbij het gezondheidssysteem werd gekraakt in 2020.

Zowel de computers als de server werden getroffen; een groot stuk van hun systeem werd versleuteld met een onbekende sleutel. Het gevolg was dat de hotels de reservaties niet mee konden checken, en de sleutelkaarten niet meer konden uitreiken. Ze schakelden over op een witbord met kleurstiften om de status van de kamers bij te houden, en vergezelden de gasten tot hun kamers omdat de sleutels niet werkten.

De IT verantwoordelijke, Kari Anna Fiskvik, windt er geen doekjes om: op enkele seconden tijd moest een beslissing genomen worden. Gelukkig was ze de voorbije periode bezig geweest met een pilootproject dat sterk cloud-gericht was en werkte met pc’s die op Linux draaiden. Dus in plaats van te onderhandelen met de aanvallers, gooide ze de Windows-kap over de haag, en besliste om ineens over te schakelen. De eerste dag werd een test gedaan met het omzetten van een computer naar het nieuwe systeem, een dag later was al het eerste hotel voorzien van een nieuw systeem op de bestaande computers.
Dit kon snel gebeuren omdat het oude systeem niet werd gerepareerd of bijgehouden; dat zou immers kans inhouden dat er nog sporen van de malware achterblijven. In plaats daarvan wordt het systeem gewist en volledig overschreven door het nieuwe, zo’n beetje hetzelfde alsof je thuis een bestaande Windows computer overschrijft met een Linux distributie, en kiest om niets te behouden van het oude systeem.
De operatie kan zelfs uitgevoerd worden door IT mensen vanop afstand, dus ze hoeven niet alle hotels af te rijden. Op een paar dagen tijd werden duizenden computers omgevormd.

Dus in plaats van te onderhandelen met de hackers over de prijs om terug in het systeem te kunnen, publiceerde Nordic Choice op 10 december een persbericht. Daarin kondigden ze aan dat al hun computers, duizenden, opnieuw geïnstalleerd worden met een ander systeem: Chrome OS. Het nieuwe systeem heeft de marketingnaam “CloudReady”, maar als we het goed begrijpen is een een vorm van Chrome OS dat op een Linux kernel draait. Het wordt ondersteund door Google en dat is niet verwonderlijk, want dat zijn grote Linux gebruikers, zowel voor servers als voor android op de smartphones, als pc’s.

Ondertussen begonnen de hackers gegevens te publiceren die ze buitgamaakt hadden; het ging niet over gegevens van gasten, maar wel over eigen personeel van de hotelgroep, wat weer extra druk opleverde.

Maar het bedrijf informeerde zijn personeel over de gang van zaken, en werkte door aan de omvorming van hun systemen. Daarbij werken ze ook een opleiding uit voor het personeel, om beter valse mails te herkennen. Dat is geen éénmalige opleiding, maar wel een doorlopende training, bv wekelijs een uurtje.

https://www.mynewsdesk.com/uk/nordic-choice-hotels/pressreleases/revolutionary-computer-fleet-renewal-by-nordic-choice-hotels-after-cyberattack-3154110#content

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Helden bouwen hun computer zelf

Uitzending do 18:00 ** January 3rd, 2022 by wim.webgang **

Helden bouwen hun computer zelf

We could be heroes … just for one day

In de tijd dat laptops nog vreemde dure beesten waren, en computers bestonden uit een bak, een scherm en een toetsenbord, waren er heel wat computerliefhebbers die hun pc zelf bouwden. Later waren het vooral gebruikers die speciale hardware willen, die hun pc zelf samenstelden Zoals cryptomunt-miners. Of gamers, die er ook nog een speciale kast rond willen. Ze zoeken informatie op en wisselen kennis en ervaring uit op fora. Ze gaan zelf op zoek naar alle onderdelen van een pc en kiezen – naast de behuizing – de processor, de voeding, geheugenmodules, harde schijf (rare naam voor SSD), grafische kaart, en andere extra onderdelen, en natuurlijk een moederbord, waarop alles geïnstalleerd of aangesloten wordt.

Dat moederbord is cruciaal. Het bepaalt hoeveel en wat je kan inpluggen, maximum geheugen, aantal drives, aantal en type slots voor processor en uitbreidingskaarten, snelheden enz. Het is ook duur, en als produkt krijgt het daarom wat meer aandacht. De marketingjonges gaan speciale namen bedenken voor de modellen van moederborden, als “prime”, “master”, “gaming plus”, “Ultra”, “Tomahawk”, “Elite”, of om de computerbouwer ultiem te eren: “Hero”.
Na de aankoop, en het soms lange wachten op de beschikbaarheid van alle onderdelen, komt dat het ultieme moment waarop de computeronderdelen samengevoegd worden, alle kabeltjes juist aangesloten worden, en uiteindelijk de nieuwe computer wordt opgestart. Best spannend, en dikwijls documenteren de bouwers ook alle stappen. En zeker als het fout gaat, gaan ze het internet op met het resultaat. Een voorbeeld daarvan half december 2021: een beschrijving met foto van een “Hero” moederbord, dat na het voleindigen van het zelfbouwproject, vlotjes zijn werk deed, maar de volgende dag doodleuk een brandgeur verspreidde en het opgaf.
Het risico van de zelfbouwers? Soms geven ze toe dat ze niet helemaal zeker zijn of ze alles juist gedaan hebben…
Op een forum:
- De donkergekleurde verbrande kleur zit dicht bij een schroef. Heb ik daar iets mis mee gedaan?
- Heb je de schroeven te hard aangedraaid? vraagt iemand
- Zijn de afstandshouders juist gemonteerd? Raakt er niet iets het moederbord aan de achterkant?” vraagt iemand anders
- Ik heb het bord eens laten draaien toen nog niet alles aangesloten was; mocht dat wel? Gaat het daarvan kapot?
- Heb ik iets fout gedaan met de instellingen in het BIOS? Deze combinatie mag je toch overklokken? Maar tot welke sneldheid?
- Mijn computer start de tweede dag niet meer op en geeft op het cijfer-schermpje het getal 53.
-Heeft blijkbaar iets met het geheugen te maken: Code 53: memory initialization error.
-Maar het type klopt en dat zit toch juist?
- Misshien een beschadiging aan het moerderbord. Ben je niet uitgeschoten met de schroevendraaier, en daarbij iets geraakt of gekrast?
Er worden foto’s gepost.
- Iemand iets gelijkaardig voorgehad?

Er lijken toch wel meer gelijkaardige gevallen te zijn. Op de foto’s zie je min of meer hetzelfde fenomeen: het moederbord is ongeveer op dezelfde plaats wat verbrand lijkt het, soms één of twee componenten een beetje tot heel erg verbrand tot gesmolten. De kopers hebben hun garantie natuurlijk, maar als er meer gelijkaardige gevallen opduiken begint het te lijken op een productiefout, of minderwaardige kwaliteit. De fabrikant van het moederbord reageert nog niet behalve een vraag om een serienummer of zo.

Maar een in hardware gespecialiseerde blogger, die zelf niet zo’n moederbord heeft, begint de foto’s eens te bekijken. De verbrande componenten zijn MOSFETS, een soort transistor. Hij merkt op dat hoewel de moederborden er allemaal hetzelfde uitzien, er een component is die op sommige foto’s omgekeerd op het moederbord is gesoldeerd. Die component is niet verbrand of gesmolten, hij zit een beetje verderop, maar het verschil viel hem op. Het is een vierkant dingetje met twee aansluitingen, en heeft aan één zijde een streepje. Soms staat dat naar rechts, en dan is de tekst op de component leesbaar, en soms staat dat streepje naar links, en dan staat de tekst op zijn kop. Onderzoek op basis van de letters op die component wijst uit dat het een condensator is. Een condensator is een electrisch onderdeel dat een plus en een min kant heeft, en op 1 bepaalde manier moet vastgesoldeerd worden. In tegenstelling tot bv een weerstand, die gerust omgedraaid mag worden. Maar een condensator omdraaien verandert de werking, verandert het effect in de electrische schakeling waar hij een functie heeft. Het is als een draaideurtje aan een ingang of uitgang dat omgekeerd geplaatst wordt. De blogger vergelijkt de foto’s van de defecte, verbrande moederborden, en ziet dat daar het streepje altijd naar links staat. Bij de vergelijkingsfoto’s van sommige andere gebruikers zonder problemen staat het steeds naar rechts. En die éne foto van een nieuw moederbord waar het streepje naar links staat, wel, die gebruiker kan maar best opletten, want het lijkt er op dat er een productiefout is en hij een slecht bord heeft…
Even later komt de fabrikant van het moederbord met een bevestigende verklaring: “we hebben de voorlopige conclusie getrokken dat een mogelijk omgedraaide condensator in een van de produktielijnen de oorzaak is…”

https://youtu.be/2VkO4wiEAY4

Op 29 december kwam een publieke verklaring van de fabrikant: …Announcement Regarding… Hero Issue ….

Muziek
(naast achtergrond Bowie en Stranglers tijdens bovenstaande tekst)

18:08 M0RPH3XX – ALOMAJA(Radio Edit)
18:13 Julien Cuypers – Jupiter CUTmidOUT
18:23 Cyber Wuruhi – Imaginary Lagoon
18:38 Julien Cuypers – Parralel Universe
18:48 reaman – Out of the mist
18:52 M0RPH3XX – TECHNOPHOBIC(Radio Edit)
18:56 Siddhartha Corsus – Lost My Mind (Good Riddance)
19:00 Julien Cuypers – Would You Fuck Me

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Sailfish bug of hardware probleem?

Uitzending do 18:00 ** December 30th, 2021 by wim.webgang **

Het jaar goedgemaakt
Niet alleen worden we verrast door Lydia, die mee het nieuws brengt, en even terugblikt naar de periode dat ze mee Webgang maakte, maar we doen ook de laatste update op de pc in de studio, en ondertussen herstellen we onze Linux smartphone …

November
Toen ik mijn smartphone met Sailfish liet vallen de dag nadat ik een aantal updates gedraaid had, merkte ik nadien dat mijn camera niet meer werkte. Niet de voorste en evenmin de selfie camera.

Eigenaardig genoeg werkte de flash bij de camera ook niet meer als zaklamp. Ik had op internet rondgekeken en vond geen verband met de updates, of met onlangs geïnstalleerde software als Signal, dat ook toegang tot de camera claimde.

Ik legde me er bij neer (op een zachtere manier dan ik mijn toestel tegen de grond keilde) dat de camera of de verbindingen of het moederbord geraakt waren door de klap, en dat ik ofwel naar een telefoonwinkeltje moet, ofwel een ander toestel kopen.

December
Tot ik eind december een bericht kreeg uit Duitsland dat het mogelijk toch een bug in het systeem was.
Want iemand ontdekte dat in de Signal-app de camera nog wel werkt!

Zou er dan toch iets zijn foutgegaan bij de updates? Dat gebeurt soms…

En het bericht ging verder dat er een oplossing bestond, die nog niet beschikbaar was in de updates…

Dan moeten we het zelf doen, en daarvoor moeten we “onder de motorkap” duiken:

  • Schakel “Developer mode” in.
  • Zet een wachtwoord in “Settings > Developer tools > Remote connection”
  • Noteer het daar vermelde wlan ip-adres: bv 192.168.1.2.

Maak de draadloze verbinding mogelijk: zet je Data af, je WLAN aan en zorg dat je een computer op datzelfde wlan hebt.

Vanop die andere computer doe ik:
ssh nemo@192.168.1.2

The authenticity of host '192.168.0.2 (192.168.0.2)' can't be established.
ED25519 key fingerprint is SHA256:cuCFKmNdvI2OWgRLGFIB0gzRLE3g24H57Lvz4edzjWH.
Are you sure you want to continue connecting (yes/no/[fingerprint])?

ik bevestig de authenticiteit van die “niet-zo-vreemde” host met “yes”

yes
Warning: Permanently added '192.168.0.2' (ED25519) to the list of known hosts.
192.168.0.2's password:

Ik geef het wachtwoord als het gevraagd wordt, en word verwelkomd met een Sailfish scherm:

,---
| Sailfish OS 4.3.0.12 (Suomenlinna)
'---
.. en een commandolijn-prompt.

Daar volg ik de instructies van http://linuxuser.copyleft.be/liglog/?p=9342
(waar die originele bron ondertussen vertaald is en de links ook te vinden zijn)

Dank u community!

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Updating again… (vaarwel 15.0)

Uitzending do 18:00 ** December 23rd, 2021 by wim.webgang **

Van 15.0 naar 15.1
Dit programma-uurtje proberen we verder wat achterstand met updates in te halen, op de computer in de studio: van de vorige week geïnstalleerde openSuse 15.0 naar 15.1.
Kijk naar het flikkerend voorbijrollen op het scherm van “Updating … installing ..” als de lichtjes van een kerstboom…
De timing is perfect: 5 minuten voor het einde van het programma is de update rond, en kunnen we “reboot” doen… om te starten in een vernieuwde desktop.

Muziek
18:05 Lechat – Sagesse
18:12 BandicootC – Divergent Feeling
18:15 stazin – e-mailin to Shiva
18:24 reaman – Out of the mist
18:31 Siddhartha Corsus – Nirvana Arcade
18:51 Julien Cuypers – Would You Fuck Me
18:57 Julien Cuypers – The Meaning Of Expression

selection prepared 23-12-2021 by WebgangBCP v.0.6.1

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Feministische radio in Frankrijk

Uitzending do 18:00 ** December 9th, 2021 by wim.webgang **

Marthe heeft enkele interviews klaarstaan …

Desktopmachine wordt server

2 SSD “harde schijven” in RAID1
TUTORADIO op https://www.radiorageuses.net/

https://libretime.org/

BAF!?
Non, le
https://bafe.fr/: IT permanentie ..

Binnenkort
CCC RC3-21 tickets gratis voor virtueel even 27-30 december.

En volgend jaar online FOSDEM

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Covid aan de uni

Uitzending do 18:00 ** December 2nd, 2021 by wim.webgang **

Vandaag als studiogast (door plexi wanden van ons gescheiden): Sarah, student computerwetenschappen, een theoretische studie met veel wiskunde, aan de universiteit van Dresden.
Een grote universiteit in coronatijden, waar studenten elkaar nu twee jaar nauwelijks zien, er is zo goed als enkel afstandsonderwijs.
En als ze dan terug naar de universiteit zouden gaan mogen komen, moeten ze “scannen” (vaccinatiecertificaat of coronatest).
Als je dan een onderwerp moet kiezen voor een thesis … bv een privacy-vriendelijke “corona-app”? Sarah denkt aan een systeem met “derde-partij-verificatie”, en hoopt tot een werkende android app te geraken als “proof of concept”.

Onze FM uitzending vond ze in ieder geval privacy-friendly

Lift ^ | Lift v | Comments Off

RadioLAB: eID op Linux

Uitzending do 18:00 ** November 25th, 2021 by wim.webgang **

Na het nieuws:
Silvia ontmaskert de grap in het nieuws: Sinterklaas bestaat niet in Italië… voor de kinderen is er op 6 januari iets met een heks (op onze driekoningen).

RadioLAB: eID op Linux

- De Belgische eID
https://eid.belgium.be/nl/wat-de-eid

- CardReader
We hebben een aantal verschillende cardreaders geprobeerd op debian/ubuntu/openSuse, en we hebben geen enkele “onbruikbaar voor Linux” moeten verklaren:

eid-readers

eid-readers

- Software
https://eid.belgium.be/nl
Met de eid-viewer kan je snel de gegevens van de kaart op het scherm tonen:
eid-viewer on Ubuntu

- Middleware
- afhankelijk van de distributie iets met eid-mw zoeken en installeren.

- Browser plug-in
Wij hebben de kaartlezer alleen in Firefox gebruikt:
https://addons.mozilla.org/nl/firefox/addon/belgium-eid/versions/

Covid-ID
En wie even de covid-gevallen-situatie voor Antwerpen wil bekijken:
covid cases Antwerpen

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Suomenlinna en Aptoide

Uitzending do 18:00 ** November 18th, 2021 by wim.webgang **

Het sailfish fort
En alweer een nieuwe systeemupdate voor Sailfish (Linux voor smartphones), naar Sailfish 4.3.0.12 (Suomenlinna).

Software
Sailfish draait uit zichzelf geen Android software, dus bij voorkeur gebruik je apps die speciaal voor Sailfish ontwikkeld zijn. Die vind je in eerste instantie in de eigen Jolla store, en omdat het systeem bij eerste installatie slechts de minimale functies heeft, krijg je ook geen rommel die je niet wil, je kiest gewoon zelf welke apps voor jou nuttig zijn, en de belangrijkste en nog veel meer zijn aanwezig in de Jolla store. Je vind er bv een app voor de uurroosters van de Belgische spoorwegen.

Droide
Je kan ook een extra “Android laag” installeren (vergelijkbaar met “wine”/windows), die het apparaat toelaat zich voor te doen als een (wat oudere) Android naar de programma’s toe, zodat je echt Android apps kan downloaden en gebruiken als je dat zou willen.
Bij Sailfish kan je kiezen voor apps van Jolla zelf, maar er zijn ook alternatieven als de OpenRepos.net en zijn app versie “Storeman”; en Aptoide (ook als app te installeren uit de mogelijke softwarewinkels – vanuit Sailfish zelf).
Die kan je gebruiken om bv “Signal” te installeren.
De android compatibele laag start ofwel altijd vanzelf op (instellingen*), ofwel wordt ze gestart als je een app als Signal start.
* (zie “Android-appondersteuning starten bij opstarten”; aan of af).

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Sailfish 4.x Kvarken: geen zwijn!

Uitzending do 18:00 ** November 11th, 2021 by wim.webgang **

Linux op de smartphone
Het Sailfish systeem voor smartphones van Jolla heeft het voorbije jaar een paar updates doorgemaakt, van 3.3, 3.4, 4.0, en is aangekomen bij 4.1 (4.1.0.24 op dit moment), dat de naam “Kvarken” heeft meegekregen. Dat verwijst niet naar een zoogdier of naar KDE, het is de naam van de engte in een water tussen Finland en Zweden. Kvarken is de Zweedse naam, in het Fins is het “Merenkurkku”, wat nog mooier is, en dikwijls worden ook Finse namen gebruikt voor Sailfish systemen, meestal van waters of natuurgebieden; het is niet duidelijk waarom nu een Zweedse.
Sailfish is een soort Linux distributie voor smartphones, die op een beperkte reeks toestellen wordt ondersteund. Je koopt het systeem apart van zo’n toestel, en installeert het zelf, waarvoor je zelfs even een unlock-the-bootloader-truuk moet uithalen.

Systeem
Als we eens terugkijken naar de evolutie, die ooit begon voorgeïnstalleerd op een eigen “Jolla” toestel, zien we volgende versies als markeerpunten:
(Er zijn tussendoor nog kleinere updates geweest, maar dit zijn de zogenaamde “stop-versies”, waar je altijd langs moet)

1.0.2.5 Maadajävri
1.1.2.16 Yliaavanlampi
1.1.7.28 Björnträsket
1.1.9.30 Eineheminlampi
2.0.0.10 Saimaa
2.2.0.29 Mouhijoki
3.0.0.8 Lemmenjoki (ong. 2018)
3.2.0.12 Torronsuo
3.4.0.24 Pallas-Yllästunturi

Deze 3.4.x is de laatste versie die draait op de originele “Jolla” phone. Vanaf versie 4 heb je nieuwere hardware nodig, bv een van de Xperia reeks die Sailfish kan draaien.
Van systeem 4 hebben we ondertussen sinds februari 2021:

4.0.1.48 Koli
4.1.0.24 Kvarken (huidig, sorry alweer voorbij-origineel van mei 2021)

Die eigenlijk net op dit moment (download-installatie 3/11) overgegaan is naar

4.2.0.21 Verla (vanaf september 2021)

En ondertussen is er ook al bepert 4.3 voor wie daarvoor heeft ingetekend:

4.3.0.12 Suomenlinna (nu kakelvers november 2021)

Updates
Bij versie “4.1.0.24 Kvarken” hadden we last van het leeglopen van de batterij (in combinatie met nieuw geïnstalleerde Signal-dus we kunnen het probleem niet isoleren).
Maar het leuke van Sailfish is dat er regelmatig updates zijn, je kan die installeren in twee stappen: voorbereiden/downloaden en toepassen/installeren op je apparaat.
Je kan zelf vooraf een backup maken op een sd-kaart.
Ik kijk nu bv erg uit naar een update die meer informatie toont in de agenda, bv met kleurtjes bij de dagen.
Maar ik zie ook een nieuwe “Audio Recorder” als originele Sailfish app (waar ik vroeger “Recorder” downloadde en gebruikte).
En er is ook een nieuwe “positioning” app, per regio te downloaden (West-Europa), die je toelaat sneller je plaats op de kaart te bepalen, en wat gebruik maakt van nieuwe “Mozilla location services”).

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Ruzie over bitcoins * Argentijnse ID * Gelaatsherkenning herkend * Weg van GitHub * Tabs of geen tabs? * Veilige Toevoer

Uitzending do 18:00, i-nieuws 6 na 6 ** November 4th, 2021 by wim.webgang **

Ruzie over bitcoins

De burgerlijke rechtszaak over de begintijd van de bitcoins. Ira Kleiman , broer van David Kleiman, spande de zaak aan tegen Craig Wright, een computerwetenschapper die samen met David Kleiman de bitcoin zou ontwikkeld hebben in een bedrijfje W en K Info Defense Research. David Kleiman is overleden en de broer claimt nu diens deel van de bitcoins die de twee kameraden genereerden in de beginperiode.
Meer nog, het was eigenlijk David Kleiman die het genereren van de bitcoins helemaal op zijn eentje uitgevoerd heeft. Wright zou ze na zijn dood onrechtmatig in handen gekregen hebben. Een jury zou moeten beslissen over de zaak. De bitcoins waarover het gaat zouden nu meer dan zestig miljard waard zijn.

Argentijnse ID

De databank van de Argentijnse identiteitskaarten is gekraakt. De computerinbreker wist zich toegang te verschaffen tot de RENAPER databank in netwerk van Binnenlandse zaken, en kon alle gegevens die gebruikt worden voor de identiteitskaarten kopiëren. Die databank, RENAPER, bevat waarschijnlijk de gegevens van de hele bevolking van Argentinië, zo’n 45 miljoen mensen.
En de inbreker stak die gegevens niet in zijn diepvriezer, integendeel, ze werden online aangeboden voor grof geld. Vooral de gegevens van bekende Bekende Argentijnen lijken gegeerd; er zijn al gegevens online verschenen van meer dan veertig beroemdheden, waaronder bekende profvoetballers.
Op 13 oktober gaf de minister van binnenlandse zaken van Argentinië toe dat zijn beveiligingsteam had vastgesteld dat er via een VPN account vanuit het ministerie van gezondheid was toegang gemaakt tot het RENAPER systeem. Maar de minister had ook goed nieuws: er was geen data gelekt of aangetast. Ondertussen deelde de computerinbreker verder gegevens uit de databank, zelfs met journalisten.

Beveiligingslekken bij de Argentijnse overheid lijken een tweejaarlijks newsevent te worden. Ook in 2019 en in 2017 lekten er al persoonlijke gegevens van vooraanstaande personen.

Gelaatsherkenning herkend

In Australië heeft de overheid vastgesteld dat ClearView AI de privacywetten overtreden heeft met zijn gelaatsherkenning. Het bedrijf verzamelde biometrische gegevens over de bevolking, en voedde ze aan hun identiteitsherkenningssysteem dat met Kunstmatige Intelligentie werkt. De wet dateert van 1988, dus ze is niet onlangs opgesteld om te anticiperen op de privacy-invasie van internetbedrijven.
Ze verdedigt al lang fundamentele rechten die hier overtreden werden, zoals het verbod op verzamelen van gegevens zonder medeweten of op oneerlijke manieren, verdoezelen van het doel van de datavergaring, enz.

En Australië staat niet alleen; in februari 2021 publiceerde de Canadese toezichtshouder een rapport waarin de illegale verzameling van gegevens door ClearView AI een geval is van “mass surveillance”, bespioneren van de Canadese inwoners.

Weg van GitHub

De baas van GitHub, Nat Friedman, gaat weg bij het bedrijf. Dat kondigde hij zelf aan in een tweet, waarbij hij zegt terug te willen naar de geest van een pas opstartend bedrijf. Eigenlijk zegt hij dus niet concreet wat hij wil gaan doen, en blijft het erg onduidelijk waarom hij juist weggaat.
Microsoft kocht github in 2018, en maakte Nat Friedman er baas. Friedman was twee jaar daarvoor bij Microsoft terechtgekomen toen zijn bedrijf Xamarin (*) , werd opgekocht door Microsoft.
Hij wordt vervangen door Thomas Dohmke, die al een leidende functie had bij GitHub.
GitHub is tot nu toe een redelijk onafhankelijk bedrijf gebleven hoewel het in handen was van Microsoft, mogelijk is daar verandering op komst.

GitHub is niet te verwarren (of juist wel) met GitLab, een ander bedrijf dat een boncodebeheersysteem heeft dat populair is bij opensource en free softwareprogrammeurs. GitLab zou dertig miljoen gebruikers hebben, GitHub meer dan zeventig miljoen.
GitLab ging onlangs naar de beurs en haalde meer dan 16 miljard dollar op.

*) waarmee hij aan een open source alternatief voor Microsofts .NET werkte… https://en.wikipedia.org/wiki/Nat_Friedman

Tabs of geen tabs?

Er was publieke onrust onder de Apple gebruikers over de tabs in de Sofari browser van Apple in OS-X. Vanaf versie 15 zouden de tabs zo goed als verdwijnen, en werd een heel nieuw uitzicht van Safari ingevoerd, dat veel gebruikers ontwrichtte. De achtergrond van de webpagina loopt door in de tabs, die dus zo’n beetje verdwijnen. De hele zone is niet meer duidelijk afgelijnd van de inhoud van de pagina. En de tabs worden gecombineerd met de url-bar om plaats te winnen op het scherm, waardoor die url ook onleesbaar wordt. De kritiek ging vooral over twee aspecten:
- Tabs doen verdwijnen op deze manier zegt vooral iets over de persoon die dat besliste, met name dat die geen tabs gebruikte. Maar dus ook niet weet hoe hard ze gemist worden.
- Het systeem van tabs werd binnen OS-X op veel plaatsen gebruikt, en het was dus een vertrouwde manier van werken, die nu op één plaats wordt weggehaald. Dat maakt het systeem minder samenhangend (juist één van de belangrijkste kenmerken van Mac software), en zou kunnen aangeven dat ze op andere plaatsen ook gaan verdwijnen en dat gebruikers zich ongemakkelijk gaan voelen.
Apple kwam blijkbaar tot de conclusie dat die kritiek terecht was, want in hun volgende systeemversie, “Monterey”, zouden de veranderingen teruggeschroefd worden.


(OS-X “Monterey” zou volgende week officiëel uitkomen. In de afleveringen van de originele Zorro was Monterey een regelmatig voorkomend stadje).
Trouwens ook de Mozilla foundation deed een onnozele verandering aan de Tabs in Firefox, die wat afgronder (mac-achtiger?) gemaakt zijn, en daardoor net meer plaats innemen, maar ze zijn wel duidelijk van elkaar te onderscheiden.

Veilige Toevoer

De Linux Foundation werkt aan een veilige toevoerketen voor het Linux ecosysteem.
Ze voegen aan hun opleidingen “Supply Chain Security” toe, kondigden ze aan.
Aanleiding is de steeds toenemende druk van aanvallen op die keten.
Door samenwerking met gespecialiseerde bedrijven krijgt het LFX platform aktieve scanning naar binnengesmokkelde malware. LFX Security en de LFX tools moeten heel wat open source / free softwar projecten helpen met hun beveiliging.
Ze scannen bv op meer dan tienduizend bekende beveiligingsproblemen in de software, alsook voor per vergissing achtergelaten wachtwoorden enz.
En bovendien op rascisme en scheldwoorden!

compiled by BCP v.0.6.1

Lift ^ | Lift v | Comments Off

« Previous Entries