Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

RadioLab: BYOR etc

Uitzending do 18:00 ** July 29th, 2021 by wim.webgang **

Lift ^ | Lift v | Comments Off

vakantiemagazines

Uitzending do 18:00 ** July 22nd, 2021 by wim.webgang **

pi mag
juli uitgave van
- officiële raspberry pi mag
- Linux magazine NL

$$$
3e aflevering van lazarus: superdollars

muziek
18:08 cvux – Mi cancion mas honesta
18:23 Siddhartha Corsus – Sita’s Song
18:29 Siddhartha Corsus – Let Go of Time (and Time Will Let Go of You)
18:36 weeVanStood – #23.2016.12.11 B
18:45 Siddhartha Corsus – Empire of Light
18:59 weeVanStood – #24.2018.06.24

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Wachten op het coronacertificaat

Uitzending do 18:00 ** July 15th, 2021 by wim.webgang **

Wachten op het coronacertificaat
Coronapaspoort

Google wacht een hete hEUrfst
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_21_3143
(eigenaardig genoeg is de Nederlandstalige versie even Engelstalig: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/nl/ip_21_3143

BBC deed een interessant gesprek met de baas van Google (die het binnenkort moet komen uitleggen in Europa – zie nieuws):
https://www.bbc.com/news/technology-57763382

Persoonsgegevens op straat
Na de inbraak bij Sony werden niet alleen films en fimgegevens op het internet gegooid, maar ook gegeven uit het personeelsregister, als loon, medische en gezinsgegevens, en “verduisterde bedrijfsbezittingen” als een ergonomische muis die mist in de inventaris en op iemand zijn naam staat die ontslagen of zelf weggegaan is.

Muziek
18:25 Siddhartha Corsus – Empire of Light
18:30 Siddhartha Corsus – Let Go of Time (and Time Will Let Go of You)
18:42 cvux – SIN dinero
18:42 Siddhartha Corsus – Sita’s Song
(Die twee laatsten zijn samen gestart, maar dan is één ervan op pauze gezet om nadien in te kunnen mixen.)

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Lazarus

Uitzending do 18:00 ** July 8th, 2021 by wim.webgang **

Batterij
Om de testen van vorige week af te ronden, doe ik nu een programma volledig vanuit de batterij van het scherm, Raspi400 hangt op een USB-uitgang van het scherm en krijgt daar zijn stroom van. Maar door de spagetti aan kabels die nodig is om de pi 400 en het (touch)screen te verbinden, is het toch veel minder handig dan een laptop. Wel een voordeel: je kan het scherm wel zo opstellen dat je het bv met twee kan bekijken. Alle teksten/inhoud, muziek, enz komen uit de pi 400.

Verdubbeld
In Antwerpen zijn de Covid-19 gevallen ondertussen verdubbeld (zie ook grafiekje stijging iets geleden)..

Lazarus
(Met de nadruk op Rus?)
We komen nog eens terug op de digitale inbraak bij Sony filmproductie in 2014…

Muziek
18:12 cvux – Mi cancion mas honesta
18:18 weeVanStood – #24.2018.06.24
18:23 cvux – SIN dinero
18:25 weeVanStood – #21.2017.04.02 B
Random selection prepared 08-07-2021 by WebgangBCP v.0.5.9

Lift ^ | Lift v | Comments Off

RadioLAB: Raspberrry pi 400 met schermbatterij

Uitzending do 18:00 ** July 1st, 2021 by wim.webgang **

RadioLab 4
met Silvia

Kunnen we van de Raspberry Pi 400 een soort laptop maken door er een scherm op aan te sluiten, liefst touch-screen, en liefst met een oplossing om alles van een/meer batterij(en) te laten draaien?

Pi met touch screen
Scherm-batterij
We pakken een touch-screen uit dat via hdmi kan aangesloten worden op een Raspberry Pi, wij doen dat op de pi400 (zie vorige afleveringen).

Opzet, aansluitingen

1. scherm:
_ werkt van ingebouwde batterij

2 Raspberry Pi:
- usb-c stroom afgenomen van gewone USB aansluiting op scherm; die levert nu dus de stroom voor de Pi 400 én voor zichzelf.
(ps: op de foto is de stroomkabel van het scherm wel aangesloten; het is de onderste usb-c verbinding naar een twee-aderige draad die naar de voeding leidt. In dat geval levert de voeding de spanning voor het scherm (opladen batterij/werking), en -via usb- voor de Pi400. Maar het kan dus zonder voeding voor het scherm…).
- usb-muis aangesloten op pi
- netwerk aangesloten
- mini hdmi met adapter naar hdmi op scherm aangesloten: levert het beeld*

(*) maar niet de touch functie – daar zou ik nog een extra kabeltje voor moeten hebben – zoals op de foto wel het geval is – dan werkt de touch functie.
Ik gebruik de touch nu niet omdat het scherm niet stabiel staat en ik een muis bij de hand heb; korte kabel is handig bij de pi 400 omdat je ze aan het toetsenbord aan sluit (beetje zoals bij imac).

Lage spanning

De pi 400 geeft een aanduiding van te laag voltage (rechtsboven “Low voltage warning – Please check your power supply. Als ik deze melding wegklik blijft het bliksempje staan en even later komt ook de tekstmelding terug in de vorm van een grijs kadertje rechtsboven, niet erg storend. Normaal werkt de Pi met een speciale adapter die een beetje meer dan 5 volt geeft, bv 5,2 volt; zodat de pi zelf op zijn usb poorten volle 5 volt kan leveren. Ik ga geen extra apparatuur aansluiten behalve de muis, dus maak er me niet te veel zorgen over.

Rammelbak
Nu ik op een houten tafel werk, merk ik ook voor het eerst dat het toetsenbord van de pi 400 rechts-onder een beetje een klepperend geluid maakt tijdens het typen; het lijkt of de rubberen pootjes niet beletten dat de allervoorste rand van het toetsenbord de tafel raakt tijdens het typen, of dat in die hoek de witte bovenkant en de roze onderkant van de pi behuizing niet goed of vast sluiten. Als ik op die plaats een stukje stof onder de hoek steek dan is dat effect onmiddellijk gedaan. Die hoek raakt dus de tafel en dat geeft het klepperend geluid.

Batterij

Verder dus; ik ben vooral benieuwd hoelang deze combinatie het uitzingt op een volledig geladen batterij van het scherm (die waarschijnlijk volledig opgeladen is in gebruik en daarna eenpaar dagen stilgestaan heeft).

Zonder de gebruiksaanwijzing goed gelezen te hebben (die zat er trouwens ook niet bij), vermoed ik dat het scherm na een paar uur aangesloten geweest te zijn, wel opgeladen is, maar helaas zie ik spontaan nergens een indicatie van de batterijstatus. De batterij zou het scherm een drie-a-vier uur kunnen voeden.

Aan het begin van deze tekst heb ik het beginuur genoteerd, ik hoop nadien in te kunnen vullen wat het einduur was; dat ik dan moet afleiden van de laatste datum-tijd registratie van dit tekstbestand dat ik regelmatig probeer te bewaren (ctrl-s). Ik riskeer dus mijn laatste geschreven stuk tekst kwijt te zijn als ik niet heb kunnen bewaren voor de batterij op is….

Start gebruik om 21:40
tussentijden: 23:04 ok … dus we zouden al een programma-uur moeten rondkrijgen..
(dan afgesloten wegens tijdgebrek).

Ik weet niet of het scherm een melding geeft als de batterij bijna leeg is, dus het zou kunnen dat de combinatie pi-monitor plots uitvalt, of dat de pi afsluit omdat hij vindt dat hij te weinig spanning krijgt (of dat alleen het scherm uitvalt kan theoretisch ook).

In principe zou de Pi 400 er redelijk goed tegen moeten kunnen om plots zonder stroom te vallen; de Raspberry Pi heeft van thuis uit nooit een aan-uit schakelaar gehad, en de 400 heeft enkel een soort aan-schakelaar door middel van een toetsencombinatie.

Verder nog altijd spijtig dat de pi400 geen mini-jack audio in/uitgangen heeft, maar Silvia merkt op dat echte audio freaks toch met externe audio-kaarten werken, die ook als aangepast plugin-bord bestaan voor Raspberry Pi en Pi zero. In onze opstelling wordt het geluid met de hdmi kabel doorgegeven naar het scherm, dat zowel luidsprekers als een mini-jack uitgang heeft voor geluid.

Gaatjes
Verder heeft het scherm twee geheimzinnige gaatjes, het lijkt wel bedoeld voor een bevestiging of een standaard, maar er is helemaal niets meegeleverd, dus je moet het scherm platleggen of zelf in een soort boekenstandaard zetten of zo.
Bij nader inzien geven de gaatjes trouwens licht …

pi400-touchscreen gaatjes achterkant geven licht?

(Alle foto’s: webgang)

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Buiten de schooluren

Uitzending do 18:00 ** June 24th, 2021 by wim.webgang **

Sociale media buiten de schooluren

https://pro.g-o.be/communicatie-publicaties/sociale-media/gedragscode

Platte band bij Google Drive
https://workspaceupdates.googleblog.com/2021/06/drive-file-link-updates.html

Afscheid van John McAfee

Dan kunnen we deze eens terug lezen … https://cointelegraph.com/news/mcafee-on-btc-exile-the-us-no-way-the-current-system-can-survive
Zijn laatste tweet: “Ik heb niets meer” … en in mei schreef hij:

27 mei
Vrij vertaald: “Een man die in de nesten zat vroeg mij vandaag of ik geen pijnloze manieren kende om zelfmoord te plegen. Bij gebrek aan ervaring kon ik hem niet helpen.”

The amazing thing is that the tone of the discussion was like discussing the weather.

Prison is a strange environment.

https://twitter.com/officialmcafee

Muziek

17:04 Siddhartha Corsus – Sita’s Song
17:12 weeVanStood – #23.2016.12.11 B
17:14 Siddhartha Corsus – Let Go of Time (and Time Will Let Go of You)
18:36 weeVanStood – #24.2018.06.24
18:49 cvux – SIN dinero

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Vaarwater van monopolies

Uitzending do 18:00 ** June 17th, 2021 by wim.webgang **

De grote Amerikaanse internetbedrijven zijn zo breed uitgegroeid dat ze niet alleen een de-facto monopolie hebben veroverd op een of ander deelgebied, en de aandacht van de overheid trekken, maar ook in elkaars vaarwater terechtkomen. Soms wordt dat uitgevochten in de pers, soms in de rechtbank…

Deze week:

- in het Verenigd Koninkrijk worden de ecosystemen op de smartphones bekeken; iOS en Android. Twee platformen die de markt voor meer dan negentig procent verdelen, zelfs eerder in de richting van negenennegentig procent.

Het is interessant om te zien dat de Britten, eens los van Europa, nu hun eigen concurrentie-controle-orgaan oprichten, dat onmiddellijk de focus legt op technologie. Daarmee zouden ze Europa wel eens kunnen voorbijsteken.

Ondertussen werd in het zog van de missie van de Amerikaanse president Biden naar Europa al gewaarschuwd in de VS tegen de Digital Markets Act, de Europese maatregelen tegen de grote Amerikaanse bedrijven. Ze zullen in de VS misschien schrikken dat ze ondertussen vanuit Groot-Brittanië weerwerk krijgen.

Maar het gevolg van Europese wetgeving over digitale markten zou er misschien voor zorgen dat Apple de gebruikers moet toelaten ook programma’s te installeren van andere bronnen dan de eigen Apple app store.
Die mogelijkheid wordt side-loading genoemd, en bestaat bij Android, omdat je daar een andere app store kan kiezen om programma’s van af te halen. Ook in kleinere eco-systemen als Jolla met zijn Sailfish systeem bestaat er een eigen softwareverzameling, en een externe, waar onafhankelijke ontwikkelaars hun software in kunnen aanbieden. Apple heeft die boot altijd afgehouden met als argument dat zij de kwaliteitsbewakers van hun systeem zijn, en dat het Android systeem bewezen heeft dat die openheid leidt tot meer beveiligingsproblemen bij de gebruikers. Tim Cook, de baas van Apple, noemde dat “niet in het belang van de gebruikers”. Maar dan komt de mokerslag voor Apple in het bericht dat in de VS nieuwe regelgeving over anti-concurrentievervalsing voorgesteld wordt, die ervoor zou zorgen dat Apple zijn eigen apps niet meer mag voor-installeren, om de gebruiker werkelijke keuze te geven. De marktdominantie van de eigenaar van het platform zou zo niet doorwerken naar de apps. Als dat doorgaat kijken we natuurlijk ook terug naar Microsoft, dat al tientallen jaren zijn dominantie op zijn eigen Windows platform combineert met Office en andere software, op allerlei manieren voorgeïnstalleerd of opgedrongen. Bloomberg heeft een artikel over het “antitrust package” voor Apple.

Ondertussen geeft Google een speldeprik aan Apple door een Google winkel te openen in New York, vlak bij die van Apple, die het uithangbord is van het bedrijf.

Soms trekken de bedrijven ook de aandacht van de consument, in een negatieve betekenis, bv met het gebruik van tracking cookies, verborgen pixels enz. Als de gebruikers beginnen te voelen dat de invasie op hun privacy toch wat ver gaat, verliezen ze het vertrouwen en onstaat er meer draagvlak voor de politiek om in te grijpen.
Gebruikers beginnen meer en meer te begrijpen dat zij zelf het produkt zijn, of tenminste de gegevens over henzelf het produkt zijn, dat die verhandeld worden . De grote bedrijven als Amazon en Google vechten er voor. Via het web bijvoorbeeld.
Google heeft FLoC, een technische manier om zonder cookies zo veel mogelijk te weten te komen over het gedrag van gebruikers, bv in wat soort produkten een gebruiker geïnteresseerd is. Ze oogsten ook informatie als een gebruiker op bv een site van Amazon zit.

Amazon vindt dat de gebruiker op dat moment “van hen” is, en probeert met tegencode in hun site de informatievergaring van Google tegen te werken. Maar Amazon heeft zijn eigen problemen met het vertrouwen van zijn gebruikers. De site verkoopt goederen en laat andere personen en bedrijven goederen aanbieden via hun platform. Het laat gebruikers kwoteringen met commentaar geven op de verkochte goederen. In principe zou dat zo’n beetje moeten werken als een sociale netwerksite, waar gebruikers ervaringen uitwisselen, en onbetrouwbare verkopers zo geweerd worden. Maar de besprekingen blijken uitermate onbetrouwbaar en gemanipuleerd door de meest onbetrouwbare aanbieders, die daar ook het meeste belang bij hebben natuurlijk. Amazon heeft daar vorig jaar werk van gemaakt met filtersoftware. In 2020 heeft Amazon naar eigen zeggen meer dan tweehonderd miljoen besprekingen verwijderd voor de gebruikers ze te zien kregen. Maar toch bereiken nog altijd veel onbetrouwbare en bedrieglijke besprekingen de gebruikers. Amazon beschuldigt “sociale media” daar de bron van te zijn.

Dan zou je daarbij kunnen denken aan .. Facebook? Dat bedrijf had natuurlijk al een hele reeks brandjes te blussen, maar de gebruikers zijn zo verslaafd aan het platform dat de schade nog beperkt blijft.
En ondertussen kiest Facebook voor de vlucht vooruit, bv in virtual reality, met de Oculus Quest, een VR headset. Occulus startte als onafhankelijk bedrijf met VR-brillen door middel van een crowfunding campaign, maar het werd opgekocht door Facebook. Het viel al op dat de tweede versie van de VR headset als stand-alone of gekoppeld aan en pc kan gebruikt worden, maar dat het gebruik van een Facebook account nu verplicht is. Ook heeft Facebook aangekondigd te beginnen met advertenties in de virtuele wereld van Occulus.

https://www.mobileapps.com/blog/android-vs-ios-market-share

Muziek:

17:57 the Young Philosophers’ Club – the three pillars
18:13 the Young Philosophers’ Club – in a past life…
18:19 Nctrnm – Aim
18:25 Siddhartha Corsus – Nirvana Arcade
18:50 Nctrnm – Cuisine
18:58 the Young Philosophers’ Club – secret names
19:02 Nctrnm – Weapon
19:07 the Young Philosophers’ Club – guardian angels

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Vaarwater

Uitzending do 18:00 ** June 10th, 2021 by wim.webgang **

Luftqualität
Nog een lucht-sensor: de MAX30105, die besproken wordt in een Duitstalig magazine “Raspberry Pi Geek”. Hoewel de naam “max” bevat is het eerder een “min”imaal klein stukje hardware.
Hij wordt gekoppeld aan een Raspberry Pi, en aangesproken met python code.
Raspberry Pi Geek Jul-Aug-2021

Bestanden uitwisselen
Het Nederlandstalig Linux Magazine bespreekt naast het bekende “Owncloud” ook nog twee andere manieren om bestanden te delen:
- Jirafeau noemen ze het “WeTranser-alternatief”; zelf te installeren, draait op bv een Raspberry Pi jirafeau
- Syncthing is handig om de bestanden tussen (je eigen) computers gelijk te houden; synchronisatie zonder externe partij.

Vaarwater

Apple en Facebook komen steeds meer in elkaars vaarwater. Apple stelt striktere privacyregels op voor apps, en begint sociale verbindingen via hun eigen platform mogelijk te maken, bv met FaceTime en iMessage.
En Facebook is op zoek naar een deel van de koek van de opbrengsten van online transacties. Apple heeft een strak verdienmodel; alle apps op hun platform, die online transacties doen bv een dienst leveren, moeten 30% betalen aan Apple, en het is daarbij verboden betalingen via een andere weg te doen.
Facebook wil dat systeem doorbreken, maar Apple is zo sterk op hun ecosysteem van hun populaire smartphones en tablets dat er een omweg nodig is. Facebook gaat daarom zelf apparaten op de markt brengen. Ze denken bv aan een smartwatch. Die zou ook minstens een camera bevatten, en het gebruik zou moeten overlappen met hoe smartphones nu gebruikt worden. Facebook heeft veel gebruikers, maar die zitten altijd op het platform van Apple of op dat van Google, en ze willen een rechtstreeks kanaal via consumentenelectronica.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

RadioLAB: Burgermetenschappen

Uitzending do 18:00 ** June 3rd, 2021 by wim.webgang **

RadioLAB 3: Nuttige hulpmiddelen voor Burgermetenschappen
met Marthe

Font op Enviro+ scherm:
lcd-demo-fontSize.py
- een demo van de fontgrootte op het scherm
(conclusie: RobotMedium wordt vanaf fontgrootte 10 zichtbaar, met “100″ staat het scherm overvol)

Temperatuur Enviro vergelijken met die van de Raspberry pi

(beiden temperatuur bord)
compare-temperature.py
- vergelijk RPi processor temperatruur, Enviro+ bord temperatuur en een berekening (die niet klopt)
(de temperatuur van de Enviro blijft stabiel, die van de processor schommelt hard en beinvloedt dan ook eender welke berekening).

Vanuit python schrijven naar een file
Maak een nieuw bestand “nieuwbestand.txt” (en krijg een foutmelding als bestand al bestaat):
f = open("mijnbestand.txt", "x")
Open een bestaand bestand “nieuwbestand.txt” (maak als het nog niet bestaat) en voeg tekst toe aan het einde:
f = open("nieuwbestand.txt", "a")
f.write("Dit is toegevoegd!")
f.close()

Een paar voorbeelden om te schrijven naar CSV en naar html in:https://sourceforge.net/projects/webgang/files/RaspberryPython/SensorMonitor/

Grafiekje maken
- grafiek genereren met gnuplot: Snel een grafiek op de commandolijn met gnuplot

Weergeven via webserver
- Installeren van nginx: nginx webserver op Raspberry Pi

– Werk bezig:
Ik wil van de PMS sensor een output die ik gemakkelijk kan inlezen in een databank, rekenblad, …

Ik heb 8 gegevens waarin ik geïnteresseerd ben:
titels: “PM1.1″ – “PM2.5″ – “PM10″ – “gt0.3″ – “gt0.5″ – “gt1.0″ – “gt2.5″ – “gt5.0″ – “gt10″
scheidingsteken: tab
einde van de lijn: eol?

Beginnen van: particulates.py: bevat de code om het op het scherm te zetten.
Uitbreiden met: schrijven naar bestand.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Raspberry Webgang 400

Uitzending do 18:00 ** May 27th, 2021 by wim.webgang **

RaspberryPi400-FR met Thonny Python IDE op scherm (achteraan)

Voor de uitzending van WebGang van 27 mei probeer ik volledig te werken met Raspberry Pi 400 die we vorige week hebben uitgepakt (foto).

Installatie
Op de Webgang redaktie heb ik het toestel geïnstalleerd bij een oude VGA monitor die wel de leuke eigenschap heeft om een touchscreen te hebben.
Ik heb een systeem op SD kaart gebruikt van een Raspberry Pi 4/4 en dat werkte perfect, maar de instellingen waren natuurlijk voor een andere hardware-opstelling ingesteld en dat gaf wel ongemakken.
Dezelfde image heb ik nog ergens in mijn downloads staan en kan ik gebruiken om een nieuwe SD kaart klaar te maken (kaartje van 32 GB-hopelijk kan ik de restruimte ook vrijmaken). Mijn kaartlezer zit onder sde, zie ik bij fdisk -l. Vanuit de directory met de ISO:
sudo dd bs=1M if=2021-03-04-raspios-buster-armhf-full.img of=/dev/sde
Na een klein probleem met niet willen opstarten heb ik de kaart opnieuw gemaakt, en startte de pi400 perfect, en doorliep wat installatievragen (zie bv installatie hier)

Aansluitingen
Raspberr Pi 400 is zo verbonden:

Rpi400 [mini HDMI] --- hdmi-VGA convertor |--- [VGA] scherm
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''' |--- [mini-jack] LS

(LS : Desktop luidspreker systeem met eigen voeding – later in de studio: mengpaneel)

Rpi400 [RJ45] --- CAT5 netwerkkabel --- [RJ45] Switch (1)

Rpi400 [USB] --- USB aansluiting van touchscreen (touch functie werkt als muis)

Rpi400 [USB] --- usb mini bluetooth key ~ ~ ~ Trackball (2)

Rpi400 [USB] --- usb keyboard (3)

Rpi400 [usb-C] --- Original Raspberry Pi adapter Black

(1) je kan natuurlijk ook wifi gebruiken (heb ik nog niet ingesteld).

(2) het touch-schreen is niet altijd even nauwkeurig… dus toch een muis nodig en dan is deze vorm ideaal omdat een trackball weinig plaats inneemt en je met de grote kogel toch vlot en nauwkeurig kan bewegen over het scherm.
Ook op het afhellend vlak van het mengpaneel in de studio is een muis niet en sluit ik de trackball aan.

(3) omdat er nogal veel onhandige kabels aan de pi400 hangen (foto hieronder) is het handiger om een losser te verplaatsen toetsenbord aan te sluiten, dat ik ook even opzij kan zetten omdat ik nog andere computers gebruikt op mijn buro.
In de studio valt het geluid uit als ik niet oplet bij het veranderen van aansluitingen terwijl de audio loopt.

En daarmee zijn ALLE usb-aansluitingen in gebruik. Ik kan er natuurlijk gemakkelijk 1 vrijmaken want ik heb muis/touch en extra toetsenbord aangesloten, maar ik ben toch blij dat ik er geen tekortkom; ik kan nu nu bv al geen usb-key meer aansluiten.
In de studio heb ik geen touch-screen en geen extra toetsenbord aangesloten, dus heb ik twee poorten vrij.

Toetsenbord

Het toetsenbord werkt prettig en licht, heeft een reliëf op de letters f en j zodat je bij blind typen gemakkelijk kan positioneren (alle normale toetsenborden hebben dat). De Page-Up en Page-Down combinatie met de Fn valt goed mee door de goede plaats van de pijltjes toetsen. De Delete knop zit ook handig, ik mis natuurlijk wel het cijfertoetsenbord. Sommige toetsen zijn wat smaller, maar die heb je dan ook maar zelden nodig, zoals het symbool voor de Britse Pond, (oeps: ook de Dollar, wel nodig bij programmeren)
Ik zou het nog handig vinden als bovenop het toetsenbord markeringen waren aangebracht waardoor je gemakkelijker een kabeltje juist kan steken zonder

LED
Wat ik een beetje gek vind is de kleur van de num-lock en de caps-lock; die leds zijn rood. Op de meeste toetsenborden zijn die lock leds groen, blauw of geel; rood is een rare kleur omdat rood normaal een fout aanduidt.

De functie van een aan/uit knop zie je op de F10 toets in de vorm van een rood symbool; je moet dus de functie-toets (rode fn-toets – of de raspberry pi toets) samen met F10 indrukken om te starten; binnen 40 seconden staat de desktop klaar, en dat is een pak sneller dan mijn andere computers.
Eigenaardig genoeg kan je die combinatie niet gebruiken om de Raspberry Pi uit te zetten; de toetsencombinatie is dus alleen een AAN-knop.

De groene led van “power” zit naast de num-lock en de caps-lock led en een scroll lock led is er op de pi400 niet, in tegenstelling tot op het aparte officiële raspberry pi toetsenbord (dat trouwens ook geen apart cijferveld heeft – maar wel usb-hub speelt zodat je een muis aan het toetsenbord kan aansluiten en je muiskabel dus korter kan zijn, wat dan waarschijnlijk weer het geval is bij de officiële raspberry pi muis).

Netwerk
Je hebt keuze tussen ethernet en wifi (ik heb voorlopig wifi af staan).
In de studio was de netwerkverbinding oorspronkelijk niet aangesloten omdat alles bewaard was op de Pi400. Dat had als verrassende bijwerking dat de tijd van de Raspberry Pi 400 niet juist stond; de datum was juist, de tijd stond 25 minuten achter; hij was bevroren bij het uitschakelen voor het transport naar de studio.
Nadat de netwerkkabel was aangesloten zette de Raspberry Pi zijn tijd automatisch juist.
Er zitten geen leds op de netwerkaansluiting op de achterkant, dus daaraan kan je niet zien of de verbinding goed is.
Via het menu kan je bij instellingen eenvoudig kiezen om ssh aan te zetten.

Software installeren
Menu, Preferences, Add/remove software.
- Zoek: gambas, selecteer “heel de IDE / ontwikkelomgeving” en alles wordt mee geïnstalleerd (helaas is 3.12.2 niet zo’n recente versie, 3.14.x zou beter zijn).
- Midnight Commander: nogal veel aanbod, moet ik zelf eruit halen.

Broadcast Control Panel installeren:
- afhalen met git: ok, git is aanwezig (ofwel automatisch/meegekomen met Gambas3)
- compileren: ok
- draaien: instellingen diectories en voorkeurprogramma’s: tekst: mousepad, muziek: VLC (aanwezig).

Samenvatting:
Ik heb op de Pi400:
- teksten geschreven voor programma: Ok (snelste keuze is Mousepad)
- website geüpdate: Ok. (opm; de Mousepad tekst knippen en plakken in de editor van Wordpress verknoeit de diacritische letters)
- muziek beluisterd: ok via extra mini-jack aansluiting naar externe pc luidsprekers, klinkt goed, maar akiveren muziek geeft een krakje.
, geselecteerd en ge-download: OK- foto’s overladen van gsm, resolutie verkleinen en uploaden: OK
- software bijgeïnstalleerd: epiphany, gambas3, … OK
- programmeren: –

Muziek
(nb: tijd aanvankelijk fout wegens geen netwerk op Raspberry Pi 400)
01:26 weeVanStood – #21.2017.04.02 B
02:00 Siddhartha Corsus – Let Go of Time (and Time Will Let Go of You)
18:16 cvux – Mi cancion mas honesta
18:25 Siddhartha Corsus – Nirvana Arcade
18:42 Siddhartha Corsus – Sita’s Song
19:02 cvux – SIN dinero


Read the rest of this entry »

Lift ^ | Lift v | Comments Off

« Previous Entries