Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang

Private

Laatste titels:

Git ter hulp en De geest van Lernaut en Hauspie

Uitzending do 18:00 ** November 15th, 2018 by wim.webgang **

Git ter hulp
Het kan nog erger; vorige week hadden we de tekst van het nieuws netjes in een Git repository staan (velig online), maar hadden we geen internetverbinding, en moesten we het met één lokale kopie van de master doen.

Deze week hebben we zelfs geen master! Het nieuws moet nog snel samengesteld worden uit de verschillende takken (branches in repositories) waarin het gemaakt is, en waar het dus verspreid staat.
Een paar fetch, merge, commits en push’s verder kunnen we toch van start gaan.

De geest van Lernaut en Hauspie

De smart speakers, home assistants, of hoe de electronische kunstmatige intelligentie spion ook mag heten, heeft tot meer dan een vierde van de Amerikaanse huiskamers veroverd. Die evolutie is sneller gegaan dan de gsm of de smartphone, de consument maalt duidelijk niet om de risico’s voor zijn privacy. De apparaten zijn zo goedkoop dat de technologiebedrijven hun winst niet op het apparaat zelf maken, maar op andere, onrechtstreekse manieren.
Nochtans heeft het apparaat nog niet zo veel te bieden, want de stemtechnologie staat nog niet zo ver. Het wordt vooral gebruikt als afstandsbediening voor radio, tv of licht. En al eens om het weer te vragen. En als Amazon geluk heeft werkte het ook drempelverlagend om online te kopen, en Google kon meer informatie gebruiken om gerichter advertenties aan te bieden. Ondertussen reken de mensen wel vertrouwd met de technologie, en kan de technologie-industrie een stapje verder gaan.
Bedrijven als Apple, Amazon, enz zetten volop in op de technologie en wachten waarschijnlijk op het moment dat ze het ding reklame kunnen laten spuien in de huiskamers. Voorlopig moeten de gebruikers ook kiezen welke ze in huis halen, en volgens GeoMarketing wees een onderzoek uit dat meer dan 8 procent van de smart speaker eigenaars er zelfs twee verschillende hebben, bv één van Google en één van Amazon.
De technologie wordt ondertussen geïntegreerd in andere toestellen, als tv en microgolf, of de smartspeaker krijgt een scherm en wordt eigenlijk terug een pc.
Of misschien mogen we de functies wel verwachten in de bedrijfswereld, in telefooncentrales of aan het onthaal.
In ieder geval wordt weer een succesvolle verkoop in de eindejaarsperiode verwacht in de VS; hop naar de helft van de gezinnen! Kerstmuziek!!

(maar de muziek was dus van freemusicarchive.org:

Livio Amato – “Musa, 6th melody” (02:34)
KieLoBot – “Alles Leer (K ID 29)” (05:15) !!
Elvii Marten – “Dansamor” (05:28) enz…

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Misgit, smartphone backbone en gitaar

Uitzending do 18:00 ** November 9th, 2018 by wim.webgang **

Misgit
Als Git zo fantastisch is, waarom gaat het dan fout bij ons? Bv omdat we zonder internetverbinding zitten? (analyse volgende aflevering).

Smartphone als tolk
Gelukkig hebben we voor live gitaarmuziek met een akoustische gitaar geen internet nodig.
Onze gast Erland haalde zijn gitaar in China, en gebruikte zijn smartphone met een app voor live vertaling om de onderhandeling te doen. Beide partijen, met een smartphone en een app, spreken hun tekst in en de app spreekt in de andere taal.
Hij schrok – niet van de prijs – maar van het effect toen de twee apparaten met elkaar bleven verderpraten toen het gesprek gedaan was…

CI/CD
Langs de technologiekant een gesprek met Claes, een software-engineer die in Java programmeert voor een bedrijf aktief in de backbone van de smartphone sector. Er zijn nog lab’s, er is nog onderzoek en ontwikkeling in België bij deze afstammeling van de ontwikkelaar van de adsl technologie. En we leren dat CI/CD staat voor Continuous Integration, Continueous Delivery of Deployment (en niet Development zoals ik dacht).

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Git voor ons nieuws

Uitzending do 18:00 ** November 1st, 2018 by wim.webgang **


Git voor ons nieuws …

Een toepassing van waar we vorige week met Marthe over praatten; Git, het online samenwerksysteem voor tekstgebaseerde creaties…

Er is een webgang account (waar BCP al op staat) en daar is een project bijgemaakt voor het nieuws.
Marthe maakt een account aan bij gitlab en logt in op de webinterface van gitlab.
Daar wordt ze uitgenodigd in de groep wgnews, met hoofdaccount webgang kan je iemand uitnodigen in verschillende “rollen”, hier als developer.
Ze kan daardoor op de gitlab site de broncode directory inkijken en opent daar de eerste nieuwstekst op het scherm.
Dat kan in verschillende vormen, waarin de pure txt nogal onhandig uitdeint over voorbij de breedte van het scherm, de edit mode is handiger.
Maar Git is bedoeld om lokaal te werken; dus ze doet git init om een eigen locale git directory te maken, git clone om het project (directory en bestanden) af te halen.
Daarna doet ze een wijziging en git add, git commit, git push…. met foutmelding. Er is geen wijziging mogelijk op de master branch als developer. Alleen de maintainer kan dat; dus webgang maakt haar maintainer, dan lukt het wel.
We halen met de webgang account de gewijzigde tekst af op twee minuten van het einde van het programma…
(hier onstaat ook het idee om webgang te extenden met een workshop die doorloopt na het programma).

Wat eraan voorafging …
Read the rest of this entry »

Lift ^ | Lift v | Comments Off

GIT clone

Uitzending do 18:00 ** October 25th, 2018 by wim.webgang **

Marthe volgde een GIT workshop en kwam enthousiast terug, met een opname.

. wij doen een git clone.

Hoewel GIT ontworpen is om broncode van computerprogramma’s in te beheren, kan het ook gebruikt worden om allerlei andere tekstgebaseerde bestanden in bij te houden. Met GIT wordt het gemakkelijk om samen te werken aan die bestanden, omdat er een versie-beheer gebeurt (wie veranderde wat wanneer). In pincipe zouden we onze nieuwsteksten erin kunnen schrijven ….

Meer over basiscommando’s bv op linuxuser.copyleft.be :
(Reeks Githandboek (nl)commando’s vbbranch, mergeGitLab vbSourceForge vbgit en gambas)

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Basic

Uitzending do 18:00 ** October 18th, 2018 by wim.webgang **

Naar aanleiding van het overlijden van Paul Allen kijken we even terug naar de opkomst van Basic.

Basic, onstaan in de jaren 60, groot geworden in de jaren 70, explosief gegroeid in de jaren 80 met de opkomst van de homecomputers (microcomputers) en de IBM pc.

Voor velen de eerste kennismaking met programmeren, en zo was het ook bedoeld. Toen de van Fortran afgeleide taal ontworpen werd diende ze om studenten eenvoudige programmeeropdrachten te laten uitvoeren. Basic moest zo toegangkelijk mogelijk zijn.

In het begin had Basic de opvallende eigenschap dat de programmacode altijd begon met een nummer, meestal in tientallen:

10 CLS
20 INPUT "geef nieuw getal", A1
30 PRINT A1

Hoewel Basic naar de achtergrond verdwenen is, zijn er nog wel sporen terug te vinden in sommige huidige programmeertalen. Zo is er bv Gambas op Linux, waarvan de afkorting zou staan voor : Gambas Almost Means BASic. Maar deze programmeeromgeving en taal is fundamenteel anders: ze is object georienteerd, heeft een grafische IDE, kan gecompileer worden, is niet alleen open source maar ook Free Software onder de GPL licentie, enz.
http://gambas.sourceforge.net/en/main.html

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Programmez in het Frans; Domotica

Uitzending do 18:00 ** October 11th, 2018 by wim.webgang **

Privacy issue
Linux Magazine
In tegenstelling tot de afluisterpraktijken bij “Super Micro” (het zou de naam van de ingebouwde afluisterchips zelf kunnen zijn):
Linux Magazine / LinuxVoice
Een magazine gewijd aan privacy, hoe je privacy te verbeteren op je Linux systeem enz

Programmez! #209 Le magazine des développeurs
(teruggevonden uit mijn vakantiespullen)
In dit Franse tijdschrift van juli/augustus 2017 aandacht voor domotica of home automation, in de vorm van een paar artikels over “Jeedom”. Jeedom is een programma ontwikkeld door 2 Fransen, opent het eerste artikel. Onmiddellijk valt me op dat de twee auteurs van de artikels over Jeedom eigenlijk Belgen zijn, van het bedrijf Oditech.

Jeedom
Jeedom zelf dus, een programma dat het brein kan vormen van de domotica installatie. Het bestaat uit een kern, die kan draaien op lichte hardware als een raspberry pi, op NAS-achtige apparaten, op een virtuele pc, of gewoon op een pc. Het is een onafhankelijke oplossing, dus je hebt geen “cloud” diensten van een andere aanbieder nodig, en dat maakt het zeker interessant voor wie een beetje op zijn privacy gesteld is.

Naast de persoonlijke assistent of smart speaker of eender onder welke vorm het binnenhuisspionnetje mag verkocht worden, is de domotica installatie een interesse-punt voor bedrijven die geïnteresseerd zijn in marketinggegevens. Terecht legt dit Franse project dus nadruk op zijn onafhankelijke keuze.

Het programma ondersteunt natuurlijk wel zoveel mogelijke randapparatuur en protocollen. Z-Wave, RFXcom, RTS SOMFY, EnOcean, enz worden vermeld. Verder is het flexibel in uitzicht dankzij views en widgets. Het is flexibel in gebruik dankzij de plugin structuur en een online markt van gratis en betalende insteek-programma’s. Een van de plugins is bv “Arduidom”. Het zal niet verwonderen dat Arduino ingezet wordt in de rand om allerlei metingen en sturingen te doen.

Het programma zelf draait op een webserver die php ondersteunt, en maakt gebruik van JavaScript en NodeJS. Als databank gebruikt het MySQL. Allemaal dingen die op een standaard Linux server gangbaar zijn.

Het artikel vermeldt desings, objecten, plugins, interacties, scenario’s en logs. De core van Jeedom blijkt zowat alles te loggen, en heel wat plugins hebben een eigen logfunctie. Dat lijkt me handig – zeker bij het opbouwen van de domotica installatie als alles nog niet op punt staat. En later om de omstandigheden te checken van eigenaardige of onverklaarbare gebeurtenissen.

Bovendien heeft Jeedom ook een API, zodat het kan interageren met allerlei externe programma’s.

Randapparatuur
Het tweede artikel beschrijft in detail hoe een bewegingsmelder kan aangesloten worden op de Jeedom server. Ze beschrijven daarin welke hardware je nodig hebt, en hoe je het zenderdeel ervan flasht met een ander systeem-firmware.

Er is broncode bijgevoegd, en er wordt uitgelegd hoe je kan waarnemen hoe het programma werkt: via een webpagina die je steeds ververst om de nieuwe waarde te zien, of via de “ESPlorer” console.

En dan komt de kat op de koord: om op afstand gewaarschuwd te worden dat er een beweging opgemerkt is, kan je een externe dienst gebruiken, via een plugin, en kom je toch weer bij een derde partij terecht. Zij gebruiken in hun voorbeeld “pushbullet.com”, die gratis is, maar ze leggen niet uit wat de gevolgen van deze “gratis” zijn.

Het zou interessant zijn om te weten wat het zou kosten om in plaats daarvan m2m (machine to machine) of Lora te gebruiken (in België).

Maar hiermee lijkt ook een breder nadeel van Jeedom en zijn ecosysteem te zijn aangesneden. Je komt heel snel op het punt dat je een betalende plugin nodig hebt. Het aanleggen van iets als een “shop”, waar ontwikkelaars hun plugins betalend kunnen aanbieden als ze willen, heeft blijkbaar als een stimulans gewerkt om geld te vragen voor de plugins.

https://www.jeedom.com/site/fr/soft.html

Hier een Franstalige site die een overzicht geeft van Frans(talig-vriendelijke) domotica software, met enkele collega’s/concurrenten van Jeedom.

Calaos wordt daar gezien als een project om in het oog te houden, maar dat meer aansluiting zou moeten vinden bij de Engelstalige wereld om echt gelanceerd te geraken.

Domoticz

Domoticz wordt incontournable genoemd. Met zijn vijf jaar ontwikkeling een uitgerijpt pakket waarin alles wat aangeboden wordt (en dat is veel) eenvoudig werkt op zowat alle computers; je hebt geen plugins nodig. Er zijn externe, betalende programma’s die met Domoticz kunnen samenwerken.


Assistant pour la maison

En ondanks de nadruk op de Franstalige domotica oplossingen, verwijzen ze toch ook naar enkele andere internationale (meestal Engelstalige) programma’s:

- Home assistent: helemaal consequent ontwikkeld in python, het kan dus draaien op alles waar python op draait, vanaf bv raspberry Pi. Ook voor configuratie wordt consequent met bestanden gewerkt om de instellingen te bewaren. Ik vermoed dat het gemaakt wordt door een Nederlander (http://paulusschoutsen.nl/blog/) Home assistant valt onder een open source licentie (MIT/Apache naargelang waar je kijkt).

- OpenHAB: wordt de standaard genoemd, met de kanttekening dat de interface zelf moet geprogrammeerd worden; er is een mobiele applicatie voorhanden. In de toekomst zou wel een grafische interface beschikbaar komen. OpenHAB heeft een grote gebruikerscommunity en is uitgegeven onder gpl v3.*
* ps: gebruikt JsonDB storage (geen mysql?)

En dan wordt nog een lijstje gegeven met andere software om zelf te verkennen. Eerste op die lijst is DomotiGa, zover ik weet ook een Nederlandse ontwikkeling, geprogrammeerd in Gambas (wat dan toch weer een Franse ontwikkeling is – een object-geörienteerd-achtige IDE/interpreter/compiler voor Linux waarmee zowel scripts als GUI programma’s gemaakt kunnen worden). DomotGa dus, Gpl v3, en gebruikt een MySQL server.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Vaarwel “Linux User and Developer”…

Uitzending do 18:00 ** October 4th, 2018 by wim.webgang **

Helaas: Het laatste nummer van Linux User en Developer ligt hier voor ons op de mengtafel.

Het is totaal onduidelijk wat er aan de hand is, de redaktie lijkt zelf verrast te zijn door de beslissing. De meest voor de hand liggende verklaring is natuurlijk dat het tijdschrift niet meer rendabel was. Hieronder “the last post” (op twitter):

The tweet we never wanted to send: After 19 years, Linux User and Developer magazine will be closing. Our last issue (196) will be on sale 20 Sept.

Linux User & Developer was een tijdschrift dat interessant was voor de gevorderde Linux gebruiker, en inderdaad, “ontwikkelaars”, of “programmeurs”.

In dit laatste nummer bv
- Light (32 bit?)-, en Purpose-built Distributions, andere Linux installaties
- disk partitionering en cloning tools
- Raspberry pi: o.a. packages maken om je eigen apps te verspreiden
- beveiliging
- een overzicht van IDE’s (programmeeromgevingen/editors).
- vergelijking tussen VMware Workstation en VirtualBox
- opvallend veel reklame voor andere magazines van “Future Publishers” (Rapsberry Pi for beginners: 1, Mac Format: 1, enz) . Liefst 4 volledige pagina’s voor “Linux Format”, het andere Linux tijdschrift van dezelfde uitgeverij, veel andere advertenties zijn niet te vinden (zou de EFF moeten betalen voor het achterblad?) Wel: een verloren gelopen flyer om op Linux User & Developer te abonneren.

De bestaande abonnees zullen als compensatie Linux Format in de bus krijgen tot het einde van hun abonnement, staat ergens.

Solid
Het is maar de vraag of die grote bedrijven, die nu het internet beheersen gediend zijn met het nieuwe plannetje van Tim Berners-Lee:

Tim Berners-Lee en het gedecentraliseerde www: Herstellen van het evenwicht?

Meer Linux…
Google programmeurs maken de Linux driver om een Apple trackpad aan te sluiten en gebruiken op Linux.

Het Amerikaanse system76 slaagt er steeds beter in om zijn eigen Linux computers te maken en op de markt te brengen.
Je kan voorlopig enkel op voorhand intekenen.

LinkNYC: Gratis tablets in de straat van NYC: vol sensors om vandalisme en misbruik op te sporen, en de browser buiten gebruik gesteld omdat er te veel misbruik was. Communiceren kan er wel op want ze vervangen de oude telefooncellen, en deze hebben een ingebouwde UPS (noodvoeding – batterij). Maar draaien ze eigenlijk op Linux? Android ? (pdf!)

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Gat in de processormarkt + Waarom is alles zo traag

Uitzending do 18:00 ** September 27th, 2018 by wim.webgang **

Gat in de processormarkt
Hoe goedkoper de computerchips worden voor mobieltjes, hoe groter die markt. Toch is ze eindig, en eens iedereen een smartphone heeft is er enkel een vervangmarkt, waar je kan proberen steeds snellere toestellen aan te bieden om een upgrade te motiveren. Of je moet als chip-bouwer uitwijken naar een hoger segment, want mobiele processoren kunnen ook in allerlei andere apparaten ingebouwd worden, zoals internet of things toepassingen. En hoe meer mobielen en IOT toepassingen, hoe meer servers er nodig zijn om al die informatie te verwerken.
Qualcomm ARMbitie
Qualcomm, één van die processsorfabrikanten, heeft vijf jaar lang geprobeerd om een processor te maken die een opstap zou zijn van mobiele apparaten naar de servers. De servermarkt werkt traditioneel met chips die hogere berekeningssnelheden halenm en die ook duurder zijn, en vormen een aantrekkelijke winstgevende markt. Intel kan het weten want die zitten daar goed verankerd. Qualcomm ontwikkelde zijn Centriq 2400 processor, gebaseerd op ARM architectuur.
ARM is een RISC-processor architectuur, die veel gebruikt wordt voor kleinere apparaten als spelconsoles, netwerkapparatuur als routers en NAS opslag, tv’s, tablets en ook smartphones, waar verschillende ARM chips eigen functies vervullen.
De tijd dringt
Maar zelfs als het lukt een chip te ontwikkelen die snel genoeg is om met intel te concurreren, zijn de broodjes nog niet gebakken. Je moet productiecapaciteit hebben om grote hoeveelheden te produceren om de prijs te drukken. Je moet ook genoeg computerbouwers vinden die de chip willen aankopen en gebruiken. Die er servers rond ontwikkelen en die in de markt zetten. En ook moet je een systeem hebben dat op je nieuwe chip draait. Softwarebedrijven als Microsoft, die heel erg x86 gericht zijn, hebben enkel extra kosten als ze hun besturingssysteem aan een nieuwe chip moeten aanpassen. En er is vertrouwen nodig in een nieuweling, denk maar aan de problemen die intel veroorzaakt heeft met de bugs in een aantal processors. Je hebt dus ook tijd nodig, en dat had Qualcomm misschien te weinig, met investeerders die in hun nek stonden te briesen om op korte termijn winst te kunnen incasseren.
Kapitaal
En net op het moment dat de grote aankondiging van de lancering van de chiplijn zou gebeuren, kondigde concurrent Broadcom aan dat het Qualcomm wou overnemen. Dat leidde tot heel wat spanningen, vooral omdat de overname veel geld zou kosten, dat bespaard moest worden op onderzoek en ontwikkeling. Bovendien zou na de fusie al het overlappend deel van de aktiviteiten weggesneden moeten worden. Wat ook onder het personeel de spanning opdreef.
Bovendien greep de Amerikaanse overheid zelfs in om de overname tegen te houden, uit angst te veel kennis te verliezen.
Resultaat: de hele afdeling om serverchips te ontwikkelen lijkt op apegapen te liggen. De topman ervan is ontslagen, de meeste ingenieurs hebben hun koffers gepakt. Er waren nog een paar pogingen om de afdeling te verzelfstandigen, zowel van binnenuit door Paul Jacobs en een deel van het management, als van buitenaf, door Renée James. Deze voormalige topvrouw van Intel met een eigen chip startup Ampere, heeft een brede kennis van de processormarkt, en zetelde in topfuncties in bedrijven als Oracle, intel, VMWare, enz. Maar ook zij lukte er niet in de afdeling over te nemen. De Qualcomm CEO wil de technologie nog recupereren in gsm basisstations, en mogelijk voor toepassingen op de Chinese markt, bv bij Alibaba. Maar de rechtstreekse aanval op intel is nu voorbij.

Computers: Waarom is alles zo traag

tonsky.me/blog/disenchantment/

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Code of Conflict

Uitzending do 18:00 ** September 20th, 2018 by wim.webgang **

Er is een artikel gewijd aan Linus Torvalds, en het is niet zo fraai. Zijn “verbale agressie” wordt hem niet meer vergeven, en deze keer wordt hij zelf aan de schandpaal genageld. Niet wegens een bug in zijn Linux kernel code, maar wel om een bug in zijn gedrag en communicatie.

https://www.newyorker.com/science/elements/after-years-of-abusive-e-mails-the-creator-of-linux-steps-aside

GIT

Eigenlijk was het de bedoeling vandaag over GIT te spreken….
Een broncode-beheersysteem dat je gemakkelijk op je laptop kan draaien…

Muziek

Random selection prepared 09/20/2018 17:59:09 by Broadcast Control Pannel v 0.3.4

Gloomer – Aeons & Aeons – Sound Effects [electrobel].mp3
xam – DEEP [electrobel].mp3
Mr Pomme – DUPSKE [electrobel].mp3
Jimmy Dirtnail – No Riality Vision Inside Of Me [electrobel].mp3
Gloomer – Demonia [electrobel].mp3
Mr Pomme – DUPSKE [electrobel].mp3

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Tempel ingestort

Uitzending do 18:00 ** September 13th, 2018 by wim.webgang **

Tempel ingestort

Terry Davis, de ontwikkelaar van TempleOS is gestorven op 48-jarige leeftijd, en daarmee verdwijnt waarschijnlijk het door hem opgestarte TempleOS.

En in tegenstelling van de meeste zogenaamde nieuwe operating systemen, is dit niet de zoveelste distributie gebouwd op Linux. Dit is echt een helemaal door hem zelfgemaakt besturingssysteem. Het is nog minder bekend dan minix of Plan9, en had verschillende namen in zijn meer dan 10 jarig bestaan. Het begon als het J Operating System, daarna heette het LoseThos; nog later TempleOS.

Het systeem heeft een paar opvallende eigenschappen: het gebruikt maar 640 op 480 beeldpunten, en 16 kleuren. Het start razendsnel op; ongeveer 1 seconde.

Ook de enige programmeur van het TempleOS heeft bijzondere eigenschappen. Hij werd geboren in de jaren 60 als zoon van een industrieel ingenieur, begon op school een Apple II te gebruiken. In de jaren 80 gebruikte hij een Commodore 64, en leerde assembly language, een programmeertaal die dicht bij de hardware staat. Hij studeerde in 1994 af aan de universiteit in de richting “electrical engineering”. Hij werkte een tijdje aan operating systems bij Ticketmaster, maar toen ze hem ander werk gaven ging hij weg.
In 1006 begonnen de problemen toen hij paranoia-achtige verschijnselen kreeg, op hol sloeg en even op de straat leefde.
Toen hij nadien uit de psychiatrie kwam, deed hij nog ee poging om een zelfgebouwde 3D-printer-achtige frees op de markt te brengen, maar dat mislukte. Ondertussen kampte hij met ups en downs die hem terug in de psychiatrie brachten. Toen hij de diagnose van schizofrenie kreeg, kon hij zich met een minimale medicatie redelijk stabiel houden, maar gaan werken kon hij niet. Hij woonde terug bij zijn ouders, en begon wat met code te prutsen die hij vroeger geschreven had. Hij zette ze om naar de op dat moment opkomende 64-bit processor, en ontwikkelde zo zijn operating systeem. Hij bleef ondertussen wel af en toe flippen, maar dan vooral in zijn communicatie op digitale platformen, waar hij dan ook dikwijls verbannen werd. Hij was er van overtuigd dat God tot hem sprak, en droeg zijn besturingssysteem dan ook daaraan op: het was een tempel voor communicatie met god. Hij wilde iedereen de kans geven om met god te communiceren en zette zijn systeem als open source op het internet. Wie het wil gebruiken moet de code downloaden en compileren tot besturingssysteem om het te gebruiken.
Hij voelde zich geleid door god in de tien jaar dat hij aan het systeem werkte.
Hij was katholiek opgevoed, maar werd atheist toen hij opgroeide. Uiteindelijk noemde hij zich een atheist die praatte met god. Zijn TempleOS zat vol met verwijzingen naar bijbelteksten, gemengd met andere moeilijk te volgen citaten, wijsheden en random getallen.

Het is niet duidelijk in welke omstandigheden hij gestorven is. Volgens wikipedia zou hij onder een trein terechtgekomen zijn.

http://www.templeos.org/Downloads/

http://www.codersnotes.com/notes/a-constructive-look-at-templeos/

https://motherboard.vice.com/en_us/article/wnj43x/gods-lonely-programmer

De download server zag er zo uit:

Index of /Downloads/
File Name ? File Size ? Date ?
Parent directory/ - -
Linux/ - 2018-Jan-29 07:01
QEMU/ - 2017-Sep-19 19:57
ReadMe.TXT 1.1 KiB 2017-Jul-27 08:05
TOS_Distro.ISO 16.5 MiB 2017-Nov-20 19:52
TOS_Lite.ISO 1.9 MiB 2017-Nov-20 19:51
TOS_Supplemental1.ISO.C 8.1 MiB 2017-Nov-20 19:51
TOS_Supplemental2.ISO.C 96.0 KiB 2017-Nov-20 19:51
TOS_Supplemental3.ISO.C 48.0 KiB 2017-Nov-20 19:51

Uit de download documenten:

You can’t do anything until you burn a TempleOS CD/DVD from the ISO file
and boot it, or you aim your virtual machine’s CD/DVD at the ISO file
and boot.

TempleOS is 64-bit and will not run on 32-bit hardware.

TempleOS requires 512 Meg of RAM minimum and can have 256 Gig of RAM or more!

TempleOS files are compressed with a nonstandard LZW format and the source
code can only be compiled by the TempleOS compiler because it is HolyC, a
nonstandard C/C++ dialect. You must boot TempleOS. Then, you can compile it
because it is 100% open source and all source present on the distro.

If attempting to run on native hardware, TempleOS may require you to enter I/O
port addresses for the CD/DVD drive and the hard drive. In Windows, you can
find I/O port info in the Accessories/System Tools/System Info/Hardware
Resources/I/O ports. Look for and write down “IDE”, “ATA” or “SATA” port numbers.
In Linux, use “lspci -v”. Then, boot the TempleOS CD and try all combinations.
(Sorry, it’s too difficult for TempleOS to figure-out port numbers, automatically.)

Lift ^ | Lift v | Comments Off

« Previous Entries