Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Losse flodders

Uitzending do 18:00 ** May 19th, 2022 by wim.webgang **

Losse flodders

Napster, de vroegere illegale muziekdeeldienst, duikt weer op in de verkoop van de naam. Twee bedrijven van de web3 sektor zijn enthousiast over het verwerven van de Napster Group.

De nationale bank van Zambia heeft een cyberaanval te verwerken gekregen. Ze delen mee dat ze niet ingaan op de eisen van de computerinbrekers. Ze betalen geen losgeld voor het ontsleutelen van hun systemen, ze lossen het zelf wel op zeggen ze.

Apple zou is allerlei technologieën aan het testen voor toekomstige schermen, vooral richting opvouwbaar scherm, waar de concurrentie al mee op de markt is.
E-ink technology heeft een Electronic Paper Display, en Apple zou die aan het testen zijn voor hun toekomstige apparaten. E-Ink levert al de schermen voor de electronische boeken of e-readers van Kindle.
Maar nog eerder dan dat de iPhones opvouwbaar worden, kunnen we verwachten dat ze een USB-C aansluiting krijgen. USB-C aan de kant van het toestel, wel te verstaan, terwijl ze nu een lightning aansluiting hebben aan het toestel.
Apple verdient veel geld met hun eigen soorten aansluitingen en kabels, dus waarnemers zien er eerder een schijnbeweging in van Apple. Het bedrijf kan zich veel veroorloven bij zijn gebruikers; ze verkopen zelfs iPhones waar een speciaal kabeltje bij zit maar geen echte adapter. Je komt dus buiten met een onbruikbare combinatie, of je moet opladen van een recente laptop of zo, of zelf nog een blokje bijkopen.


Muziek

18:10 Gloomer – Gloomy – Zero There
18:15 stazin – e-mailin to Shiva
18:30 M33 Project – Dream Come True
18:37 Julien Cuypers – Parralel Universe
18:51 M33 Project – In Urbanitat
19:00 Gloomer – Gloomy – Within a Dream (Ambient Online Compilation 15)

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Spreken met Linux

Uitzending do 18:00 ** May 12th, 2022 by wim.webgang **

Surfen
Editorial van iX spreekt over hoe Chrome in honderd versies tijd het internet “zermalmt” heeft.
De editor vindt dat Firefox -al is die niet perfect- moet blijven bestaan als laatste strohalm voor de gebruikers.

Spreken
Spreken met Linux, hier in de studio met openSUSE: Yast, Software, search: “speak”

 • espeak
 • espeak-ng

Meer “spreken met Linux

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Wachtwoord vergeten

Uitzending do 18:00 ** May 5th, 2022 by wim.webgang **

- briefje in je portefeille of blaadje in je agenda.
- OwnKeepass
- KDE Wallet
- Root, wijzig wachtwoord.

Nieuwe account op KDE: snel de screensaver afzetten!
(en andere aanpassingen).

Muziek
18:08 Julien Cuypers – The Meaning Of Expression
18:29 M33 Project – Emotional Soundtrack
18:47 Animadvert – Fight (the climate change)
18:52 M0RPH3XX – ALOMAJA(Radio Edit)
19:00 Siddhartha Corsus – Lost My Mind (Good Riddance)

05-05-2022 by WebgangBCP v.0.6.1

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Grove Beginner Kit (for Arduino)

Uitzending do 18:00 ** April 28th, 2022 by wim.webgang **

Silvia heeft de “Arduino Sensor Kit” terug bij, en vandaag vergelijken we die met de “Grove Beginner Kit (for Arduino)

Uitpakken

De eerste indruk bij het uitpakken van deze kit (met inachtname dat ik de Arduino versie al ken):
- Mooi vorm gegeven kartonnen doos, langwerpig, beetje breder dan het bord. Ze bevat een duidelijke beschrijving van wat je gaat vinden.
- De doos is aan 3 kanten verzegeld met een stevige ronde doorschijnende sticker, die moeilijk te verwijderen is, en best voorzichtig doorgesneden wordt met een scherp mesje (en zelfs dat is niet gemakkelijk omdat je moet zoeken in welke richting je moet snijden. De klepjes openen anders dan ik op het eerste zicht zou denken (en daar is een reden voor: eens het deksel er uit is geklapt, zijn die wel “normaal” als klepjes te openen). Als je online een unboxing filmpje vind, zie je hoe ze het werkelijke openen snel doorspoelen en zie je nadien de gehavende en gescheurde kanten van de doos.
- Als je de doos toch heel gehouden hebt, zie je het bord mooi geklemd tussen twee zijvakken waarin links 6 kabeltjes zitten en rechts een micro-usb kabel (micro zowel de aansluiting als de lengte). En vooraan is een uitsparing gemaakt om de usb-kabel door te laten om hem aan te sluiten op het bord (wat mistte in de behuizing van de Arduino-versie).
- Aan de binnekant van het deksel heb je onder de titel “Arduino Common Language Reference” onmiddellijk praktische voorbeelden en stukjes code ter beschikking. Er worden de belangrijkste stukjes code afgedrukt met hun betekenis, juiste formuleringen en parameters.
- het centrale bord bestaat uit een Arduino-Uno compatibel bord (Seeeduino Lotus), dat bovenaan een aantal witte “breakout” aansluitingen heeft, waar “grove”-stekkers op kunnen aangesloten worden, en tevens in gele kleur de doorverbinding van de gewone header pinnen (negatief). Er zitten op de hoeken “spacers”, plastic kolommen die de afstand van het deksel houden (1,5 cm), en onderaan kleinere (0.8 cm) die afstand van de onderkant van het bord tot de bodem garanderen.
- Het bord is voorgeladen met een demonstratieprogramma, dat je toelaat om zowat alle functies te overlopen. Dat is handig om de werking van het bord te checken, maar het neemt wel de spanning weg van het stap voor stap ontdekken en zien opleven van de mogelijkheden. Het echt goede van het programma is dat als je de broncode te pakken krijgt, je bv het menu-systeem kan overnemen voor eigen toepassingen. En dat het toont wat grafisch mogelijk is op het kleine scherm.
De broncode van de demo zit in een samengepakt zip-bestand, download: https://files.seeedstudio.com/wiki/Grove-Beginner-Kit-For-Arduino/res/GroveBeginnerKitFirmwareFINAL.zip

Het nadeel van dit bord is dat het geen aparte stroomvoorziening heeft; op de Arduino was een ronde gelijkstroomaansluiting voorzien naast de grote vierkante (en dus stevigere) usb aansluiting.

Vergelijking:

Grove beginner kit:
- volledig en onmiddellijk bruikbaar vanwege geïntegreerd arduino-compatibel bord
- kit kan uit elkaar gebroken worden en dan heb je behalve de aparte sensoren ook een Arduino-compatibel bord ter beschikking voor andere projecten.
- prutserige micro-usb aansluiting.
- geen andere stroomvoorziening, wat meer manipuleren van de prutserige micro-usb veroorzaakt.
- goedkoper aan de slag

Arduino sensor kit:
- een Arduino is zelf te voorzien en onder het bord te pluggen. Je kan de arduino dus bv op voorhand laden met een programma, en pas in het project uitdelen
- je zal niet zo snel geneigd zijn om het bord uiteen te breken omdat je de Arduino er af kan halen, en de sensore via de kabels kan gebruiken, maar het kan natuurlijk, en het midden is bruikbaar als grove-breakout bord voor andere projecten.
- zeer degelijke vierkante usb-aansluiting van de Arduino zelf.
- omdat je een extra Arduino nodig hebt, is er ook een aparte stroomvoorziening mogelijk naast de usb.
- duurder, maar het originele Arduino project steunen is ook waardevol natuurlijk

Uiteindelijk vind ik vooral de gelijkenissen belangrijk: goed, handig, praktisch gecombineerd sensorbord waarmee je snel aan de slag kan zonder ook maar een kabel aan te raken.
Maar tegelijk zowel uitbreidbaar, als desintegreerbaar, en met een goede keuze van componenten, aan te vullen met een groot aanbod van uitbreidingscomponenten binnen het grove systeem, en via gewone pinnen/breadboard ook alle andere componenten. Alleen hun verbindingskabeltjes zijn wat duur (maar hier zitten er 6 bij, en bij hun aparte “grove” componenten zit meestal een kabeltje zover ik weet).

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Volla 22 smartphone (Europese privacy) en het verhaal van Faker

Uitzending do 18:00 ** April 21st, 2022 by wim.webgang **

Het verhaal van Faker

Faker is de naam van een stukje open source software, dat gebruikt wordt om denkbeeldige gegevens te maken om databanken en webapplicaties te testen. Het was te vinden op github.
En een andere populair hulpmiddel om een reeks willekeurige kleuren te krijgen uit een programma heet “colors” en is gemaakt door dezelfde ontwikkelaar met als schermnaam “marak”.
Als je weet hoeveel sites er ontwikkeld worden, en hoeveel databanken moeten getest worden, kan je begrijpen dat de tools enorm populair waren; ze haalden tientallen miljoenen downloads per week. En de software werd gebruikt door duizenden, tot tienduizenden andere projecten en software. Maar de ontwikkelaar geraakte gefrustreerd over het gebruik van de software door grote, commerciële bedrijven. In november 2020 waarschuwde hij dat hij de software niet langer zal ondersteunen. Hij gaf aan dat commerciële gebruikers de software maar zelf verder moesten ontwikkelen, in de vorm van een fork of afsplitsing van zijn code. Of dat ze met geld over de brug moeten komen. Dat gebeurde blijkbaar niet, en een jaar lang leek het alsof alles bleef als voorheen, en uiteindelijk maakte de ontwikkelaar begin januari een nieuwe versie, die hij publiceerde op de bekende github site. Alle projecten die blindelings de updates binnenhaalden kwamen voor een verrassing te staan: de colors.js library bevatte een oneindig loopje dat allerlei willekeurig tekens uitspuwt.
En niet alleen kleine non-profit projecten schrokken zich een hoedje. Zo bleek een van de onbeschaamde gratis gebruikers van de software het grote Amazon te zijn: hun Cloud Development Kit had prijs, en alle gebruikers daarvan werden getroffen. Als ze snel een blik werpen op de Readme van de code, kregen ze een tekst ” What really happened with Aaron Swartz..” in plaats van de originele readme uitleg.
De hosting site van de code, GitHub, nu in handen van MicroSoft, kon niet lachen met de protestaktie van de ontwikkelaar.
Die was nochtans duidelijk geweest; hij schreef “No more free work from Marak – Pay Me or Fork This”. Daarop kreeg hij heel wat begrijpende reakties, en ook suggesties over organisaties die projecten ondersteunen.
In ieder geval blokkeerde of verwijderde GitHub de account van Marak, waardoor ook zijn roep om erkenning niet meer te lezen is. En ook alle versies van zijn software verdween daarmee, wat de ramp nog groter maakte voor gebruikers, want de enige manier om hun toepassing terug in gang te krijgen is downgraden naar een vorige versie.

En ook de ontwikkelaars die de code in hun projecten gebruiken schoten in aktie. Ze vertrokken van een kopie en richtten ee nieuw project op dat een goede week later te vinden was onder de naam “fakerjs”. Ze maakten een github.org account en repository waar de nieuwe code te vinden is. Ze stelden een team samen van acht ontwikkelaars die de code kunnen opvolgen. Ze hebben ook alle oude versies van de software verzameld en terug gepubliceerd. Ze hebben dan een gecorrigeerde versie uitgebracht met hetzelfde versienummer als de beschadigde versie, aangevuld met “Alpha”. Ze zetten ook een twitter account op om te communiceren met de achterban van gebruikers. En dan als klap op de vuurpijl: ze maakten officiële documentatie. Dat had nooit bestaan van de originele code, alhoewel er een vrijwilliger was die er een site rond had opgezet: “Un-Offical faker.js Documentation”. Daarmee werd nu samengewerkt om er officiële documentatie van te maken. Ze werken nu aan een pad dat moet leiden tot de overdracht aan een of ander non-profit, zoals Open Collective, enz. Het moet een echt community project worden.
Ondertussen werken ze ook verder aan de verbetering en ontwikkeling van Faker.
Ze hebben ook een nieuwe financiële struktuur opgezet, zodat de vroeger verzamelde gelden blijven toekomen aan de originele ontwikkelaars (Marak en Brian).

Volla 22 smartphone: Europese privacy

Het bedrijf dat het toestel maakt is het jonge “Hello Welt Systeme”, een bedrijf uit het Duitse Remsheid, vlak bij Wuppertal. Wuppertal is een textiel-en industriestad in het westen van Duitsland, iets ten zuiden van het Ruhrgebied, en op een goede honderd km van België.

De oprichter is een gediplomeerd filosoof Jörg Wurzer, die vroeger als journalist de high-tech sektor volgde. Hij wil weerwerk bieden aan het app-gerichte Apple en cloudgerichte Google, die de smartphone markt domineren.
Volla start vanuit de gebruikers, en die vragen bv het behoud van een mini-jack aansluiting of een vervangbare batterij, en vooral vrijheid en veiligheid.

In 2020 hield hij zijn eerste succesvolle kickstarter en indiegogo campagnes, waaruit de eerste Volla phone gemaakt werd. Later kwam er een Volla Phone X uit, en nu dan de Volla 22. Ze hebben de nieuwe concepten van dit toestel allemaal uitgeprobeerd, maar bij de uitvoering kan nog vertraging optreden, ook door bv leveranciers die hun beloftes niet nakomen.

Voor de productie werken ze samen met Gigaset. Er wordt geprobeerd zo milieuvriendelijk te werken, ook bij het inpakken en verzenden. De verpakking is een sterke doos, die daarna voor andere doeleinden in huis kan gebruikt worden. Er worden geen plastic zakken gebruikt bij het verpakken, of ander kunststof verpakkings of opvulmateriaal. En vooral: het ontwerp van het toestel is gericht op langdurig gebruik, met een vervangbare batterij, een besturingssyteem dat ook na updates snel blijft in gebruik, dat jarenlang updates krijgt.

Voor het besturingssysteem heb je trouwens keuze tussen enerzijds het eigen Volla OS, gebaseerd op Android Open Source Project. (AOSP) is het vrije stuk van Android zonder al de bindende Google apps en accounts. Volla heeft essentiële apps als contacten/adresboek en de app om te bellen vervangen door open source programma’s.

De andere keuze is Ubuntu Touch Linux.

Mogelijk komt er ook een Sailfish Linux versie voor dit toestel, dat was in ieder geval zo met de vorige Volla.
De Volla werd door Sailfish herkend als “Gigaset GS290″, en er is een videobespreking te zien van het toestel dat draait op Sailfish.

https://jolla-devices.com/volla-phone/

https://ubports.com/

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Vakantie

Uitzending do 18:00 ** April 14th, 2022 by wim.webgang **

Lift ^ | Lift v | Comments Off

MIT stuurt zijn kat; sensor kit-, Gitlab- en Gambas-updates

Uitzending do 18:00 ** April 7th, 2022 by wim.webgang **

MIT * Scratch * Gambas update * Gitlab update * sensor kit update

MIT stuurt zijn kat
Who killed the cat?

MIT stuurde zijn kat voor een nieuwe versie van SCRATCH voor Linux gebruikers. De oorspronkelijke versie van SCRATCH werd ontwikkeld aan het M.I.T., een Universiteit in de VS, als samenwerking van de afdelingen “Media Lab” en “Lifelong Kintergarten Group” (LLK). Het verscheen als programma voor Windows, Mac en Linux computers, en was bv opgenomen in educatieve computerprojecten als de Raspberry Pi. Het werd op afgeleide manieren ook gebruikt in andere educatieve projecten, bv van Lego Boost, Mindstorms en WeDo, bij de Micro:bit enz.
SCRATCH is vertaald in tientallen talen en word over heel de wereld gebruikt. Het programma is gratis te gebruiken en is bovendien open source, de broncode is publiek beschikbaar op GitHub. De huidige versie is beschikbaar als web-toepassing, zodat het ook op tablets gebruikt kan worden.

Rond 2007 verscheen de eerste versie en in 2013 verscheen Scartch 2.0. Een paar jaar geleden werd versie 3.0 ontwikkeld. Maar na de ontwikkeling van 2.0 begin de Linux ondersteuning te wensen over te laten, wat die gebruikers frustreerde, en met versie 3.0 waren projecten van de vorige versie niet meer te gebruiken, wat veel gebruikers tereurstelde. En voor de web-versie wordt je verondersteld om een account aan te maken om je projecten te kunnen delen, waardoor je gegevens moet geven, zoals e-mail adres.
De huidige versie is te downloaden voor Windows, MacOS, ChromeOS en Android, maar niet voor Linux, waar geen versie meer voor gemaakt wordt door MIT. Toch vreemd, gezien het succes van de goedkope educatieve Raspberry Pi, die op Linux draait, een doelgroep die hiermee weggegooid wordt.
Het probleem dateert dus al van een paar jaar geleden, maar veel gebruikers merken het pas later, omdat ze een nieuw systeem hebben of een grote upgrade doen, en zien dat hun vertrouwde scratch niet meer werkt. Tot voor kort kon op Linux nog wel de oudere versie 2 geïnstalleerd worden.

Een stuk van de discussie:

https://scratch.mit.edu/discuss/topic/326943/

De broncode is vrij, dus een aantal programmeurs probeerden zelf scratch 3 voor Linux aan de praat te krijgen, wat bv gelukt zou zijn in Frankrijk. Ook op Raspberry Pi zou Scratch 3 ondertussen beschikbaar zijn (op Raspbian Buster; mogelijk zonder Bluetooth).

De Open Source / Free Software community heeft de handen in elkaar geslagen en heeft een project gestart om Scratch naar Linux te brengen, en dat heet Sratux. In recente Linux distributies als openSUSE of Ubuntu, Fedora, Mint enz kan je dus best zoeken naar Sratux om de programmeeromgeving met het katje te installeren.

https://github.com/scratux/scratux/releases
https://github.com/LLK/
https://scratch.mit.edu/
https://scratch.mit.edu/projects/editor/?tutorial=getStarted
https://www.scratchfoundation.org/
https://scratch.mit.edu/educators of harvard: https://scratched.gse.harvard.edu/


SCRATCH, De beroemde programmeeromgeving voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar, gebruikt een over het scherm wandelend katje dat bestuurd kan worden door kinderen. Dat gebeurt met eenvoudige programmaatjes, die het kind maakt door opdrachtblokjes uit een soort programma-blokkendoos achter elkaar te zetten en te laten uitvoeren door de kat. Dat kan gaan over eenvoudige opdrachten als stap 5 keer vooruit, draai kwartslag rechts, stap 3 keer vooruit, enz. Maar ook keuzes; bv als de kant van het scherm bereikt is, draai om. Het kind kan nog andere figuurtjes kiezen uit een menu, en bij op het scherm zetten, waardoor die dan kunnen reageren op elkaar. Er kunnen voorwerpen bijgemaakt worden, vormen veranderd, geluiden gebruikt worden bij bepaalde gebeurtenissen enz. Geluiden kunnen zelf opgenomen worden, en de figuurtjes kunnen zelf veranderd of getekend worden, en door verschillende opeenvolgende houdingen ook een animatiebeweging uitvoeren. Je kan er dus kleine interactieve verhalen en spelletjes mee maken.
Het systeem van de programma blokjes heet Blokly, en dat zorgt ervoor dat de programameercode niet ingetikt moet worden, waardoor er geen tikfouten gemaakt kunnen worden. Fouten in de programmeerlogica zijn natuurlijk nog wel mogelijk, en die oplossen zijn leerzamer en nuttiger dan “syntax errors” oplossen.

– - -

GitLab 15.0
Aankondiging 15.0:

The 15.0 major release is coming up! This version brings many exciting improvements to GitLab, but also removes some deprecated features. Visit the deprecations page to see what is scheduled for removal in 15.0, and check for any breaking changes that could impact your workflow.

https://docs.gitlab.com/ee/update/deprecations

Gambas
9 maart is Gambas 3.17.0 uitgekomen.
gambas.sourceforge.net/

Arduino sensor kit update

 • We hadden die toen niet bij ons, maar er werden 6 kabeltjes meegeleverd.
 • Online wordt je verwelkomd en krijg je de kans om een “klasje” op te zetten. Een virtuele klas waarin je anderen kan uitnodigen de cursus te volgen.
  Maar je vindt er GEEN pdf met de handleiding, enkel de website waar je je door moet klikken, een print maken is er NIET VOORZIEN.
 • De schuifschakelaar moet (naar boven) op 5 volt staan voor gebruik binnen deze kit (kan ook naar 3V voor andere toepassingen). – dus geen aan/uit
 • De sensorkit site zit mooi in elkaar; er wordt eerst uitgelegd hoe alles aan te sluiten, en dan worden alle onderdelen voorgesteld, heel duidelijk met goede beelden, je kan dit doornemen zonder de Kit er bij te hebben. De programmeeromgeving wordt voorgesteld, en dan volgen een aantal “lesjes”.
 • De online lessen zijn eenvoudig te gebruiken, je krijgt telkens ook de code aangeboden. Die kan je kopiëren en in de Arduino programmeeromgeving plakken. Ze overlopen één voor één alle componenten en laten toe onmiddellijk te leren wat die doen en hoe ze aangestuurd worden:

  The LED, The Button, The Potentiometer, The Buzzer, The Light Sensor, The Sound Sensor, The Air Pressure Sensor, The Temperature Sensor, The Accelerometer Sensor, The OLED Screen

 • De prijs: we dachten nu rond 30 a 35 euro, maar bij aankoop kostte het bord rond 28 euro.

MIT * Scratch * Gambas update * Gitlab update * sensor kit update

Lift ^ | Lift v | Comments Off

RadioLab: Arduino Sensor Kit

Uitzending do 18:00 ** March 31st, 2022 by wim.webgang **

Met Marthe en Silvia ontdekken we vandaag de Arduino Sensor kit.
Silvia heeft op het einde een uitdaging in petto: een “useless machine”.

Useless Machine
Een useless machine is een toestel dat, eens je het inschakelt, zichzelf weer uitschakelt.
Uitleg hier www.artandpopularculture.com/Useless_machine ) en voorbeeld hier (EV3).
Uitdaging:
Maak een “useless machine”* met je favoriete bouwkit (bv Lego mindstorms/WeGo, of misschien zelfs met de sensor kit doos, mits uitbreiding?

Sensor Kit
De Arduino Sensor Kit draagt het officiële symbool van Arduino, en heeft een aantrekkelijke vormgeving; alles in een passende doos in de vorm van een klein koffertje.
Rechtsonder zien we dat het een samenwerking is met Seeed studio.

Het Arduino Sensor Kit Base bord bevat op een geconcentreerde manier een aantal sensoren en actuatoren rond een centraal stekkerveld met 12 “D” aansluitingen en 4 “A” aansluitingen, met ernaast gaatjes voor een “shield”.

Die zitten in een arduino-blauw (pcb) bord met bovenaan een meetlat van 15 cm op de rand gedrukt, en een centraal bord met behalve de voornoemde aansluitingen een led, drukknopje en schuifschakelaar. Het middendeel is omgeven door sensoren.

Plastieken kolommen (spacers) op de vier hoeken van het bord zorgen dat je het perfect in de bodem van de doos kan zetten, Daaronder blijft ruimte voor extra onderdelen en kabeltjes, waarvan er zes bijgeleverd zijn. Het zijn geel-wit-rood-zwart “grove” kabeltjes met 4-pins stekkertjes, negatief.

Op het bord hebben alle aansluitpunten 4 afgeschermde pinnen, waar de stekkers op passen, als een groot patch-paneel. De onderdelen zijn visueel goed te onderscheiden omdat ze gedeeltelijk uitgesneden zijn uit het moederbord. Ze lijken te zweven, en zijn met kleine stukjes verbonden met een soort kader errond, het lijkt op de onderdelen in een modelbouwset die je uit een frame moet knippen.

De onderdelen die we zien: “>OLED schermpje van net nog niet 2,5 op 1,5 cm, verder een rode led, instelpotentiometer, zoomer-luidspreker, lichtsensor, microfoonsensor, luchtvochtigheid en temperatuur, drukknop, draaknop, luchtdruk en bewegingsvoeler.

Er zitten verder geen andere losse componenten bij, en ook GEEN GEBRUIKSAANWIJZING. Daarvoor moet je online gaan op: sensorkit.arduino.cc. (Hieraan zie je dat het een officiële Arduino kit is: dit is de officiële arduino site).

Online
Online wordt je verwelkomd en krijg je de kans om een “klasje” op te zetten. Een virtuele klas waarin je anderen kan uitnodigen de cursus te volgen.
Maar je vindt er GEEN pdf met de handleiding, enkel de website waar je je door moet klikken, een print maken is er NIET VOORZIEN.
Je zit dus aan het scherm gekluisterd als je hier iets mee wil doen, geen lol met je laptop en de sensor kit op een afgelegen locatie / zonder internet.

Online leer ik waarom de componenten er bijna uitgesneden uitzien: je kan ze inderdaad uit het bord knippen en gebruiken als aparte componenten. Maar dan is de verbinding van de banen op het bord wel verbroken, en dan moet je er de bijgeleverde kabeltjes aan bevestigen (stekkers). Als je ze in het bord laat zitten zijn ze via banen in het bord verbonden met de centrale “Base”, en hoef je dus helemaal niets te pluggen. Behalve een Arduino natuurlijk, en daarop een usb-kabel naar de computer. Die zorgt normaal voor genoeg stroom zodat je geen aparte adapter nodig hebt.

Base Shield
Het middelste bord is eigenlijk een “shield”, dat bovenaan gaatjes heeft om er eventueel nog boven op te bouwen. Onderaan heeft het bord dus pinnen die in de Arduino passen. Ze worden beschermd door een mousse kussentje, dat je moet verwijderen voor gebruik. Je hebt bv een UNO R3 nodig. De schuifschakelaar moet (naar boven) op 5 volt staan voor gebruik binnen deze kit (kan ook naar 3V voor andere toepassingen). Dat Base Shield bestaat in bijna dezelfde vorm ook als apart te verkrijgen bord, alleen wijzen de schakelaar en de reset knop dan naar de zijkant ipv naar boven.

Eens de Arduino onder het Base shield zit, kan je die terug in de doos zetten om samen te bewaren, maar niet om hem zo te gebruiken, omdat de USB-kabel dan tegen de behuizing zit. Ik heb dus een vierkante doorgang in de doos gesneden om de usb kabel aan te kunnen sluiten terwijl het bord in de doos blijft zitten. Je kan hem eventueel in het deksel zetten, dat minder diep is, en dan de usb kabel aansluiten, hoewel het niet helemaal stabiel zit.

Behalve een Arduino R3 heb je nog de libraries nodig om de componenten te gebruiken vanuit je software, en de Arduino IDE, een editor/programmeeromgeving (online/offline).

Clone?
Eigenlijk had ik liever pdf’s gezien van de documentatie en de projecten/lessen, zodat je die offline kan bekijken, voorbereiden, nalezen enz. Op zoek naar meer documentatie stootte ik op een heel vergelijkbare set van Seeed studio: de “Grove Beginner Kit for Arduino”. Die heeft dezelfde vorm, maar in het midden zit een ander bord, daar zit een “Seeeduino Lotus”. Dat is een combinatie tussen een “base shield” met de vele aansluitingen voor kabels met grove stekkers, en een Arduino-uno compatibel bord (Seeduino 4). Daarmee heb je voor dezelfde prijs dus een onmiddellijk werkende combinatie, omdat je er geen Arduino meer moet op/onder pluggen. Zij maken trouwens ook de gewone Seeeduino zonder grove contacten, die compatibel is met de Arduino maar goedkoper, en in principe ook op de sensor kit gebruikt kan worden.

Aan de slag

https://sensorkit.arduino.cc/sensorkit/module/getting-started/lesson/00-getting-started

De sensorkit site zit mooi in elkaar; er wordt eerst uitgelegd hoe alles aan te sluiten, en dan worden alle onderdelen voorgesteld, heel duidelijk met goede beelden, je kan dit doornemen zonder de Kit er bij te hebben. De programmeeromgeving wordt voorgesteld, en dan volgen een aantal “lesjes”.
De online lessen zijn eenvoudig te gebruiken, je krijgt telkens ook de code aangeboden. Die kan je kopiëren en in de Arduino programmeeromgeving plakken. Ze overlopen één voor één alle componenten en laten toe onmiddellijk te leren wat die doen en hoe ze aangestuurd worden:

The LED
The Button
The Potentiometer
The Buzzer
The Light Sensor
The Sound Sensor
The Air Pressure Sensor
The Temperature Sensor
The Accelerometer Sensor
The OLED Screen

Ontbrekende documentatie

 • Gaatjes
  Uitleg waar de kleine metalen rondjes met een gaatje in het midden voor dienen. Die zitten telkens op de verbindingsstrookjes van de componenten aan het moerderbord, en tegen de component. Je ziet een gaatje per baan op het moederbord. (hier goed zichtbaar )
  Ik heb ze zelf gebruikt als meetpunt; je kan er de pinnen van je voltmeter in zetten om uit te meten wat er gebeurt op het bord, bv als je twijfelt welke aansluiting iets is, of een component wel signaal krijgt enz.
  Doordat het gaatjes zijn zou je er ook een draadje in kunnen solderen als je bv de componenten uit het bord snijdt. Dan moet je wel opletten dat je mooi in het midden van de verbindingsstrook snijdt, en niet bv breekt waar de gaatjes zitten. Je zou kunnen denken dat de gaatjes een perforatie zijn om daar de onderdelen uit het bord te breken, maar dat is integendeel gevaarlijk omdat op die plaats door de open koperen stukjes kortsluiting kan ontstaan tussen de banen.
 • Aansluitingen
  Een overzicht van de aansluitingen van de componenten in het bord naar de Base: Ik vond nergens documentatie om te weten welke sensor op welke poort/pin van de Arduino is aangesloten, behalve dat ik het kan afleiden uit demo-programma’s. Ik maakte onderstaand lijstje:
  (tussen haakjes die van het grove bord, die dat wel in documentatie heeft)

  LED: D6 (Grove: D4)
  Zoemer: D5
  Drukknop: D4 (Grove : D6)
  Temperatuur: D3
  PotMeter: A0
  Lichtsensor: A3 (Grove: A6)
  Micro: A2
  Luchtdruk: I2C
  Beweging: I2C
  OLED: I2C

… om nadien te ontdekken dat ze op het bord geprint staan!

Links

Toepassing:
Als je een sensor koopt van dezelfde “grove” familie, die bv de luchtkwaliteit meet (CO2 waarde), kan je die gemakkelijk aansluiten en de doos met wat programmeerwerk omvormen tot CO2 meter:

(Zie ook: CO2 meter met Arduino).
ps: In deze uitzending sloten we de stekker op een verkeerde plaats aan omdat we niet meer wisten welke de juiste was nadat we ze hadden uitgetrokken). Een blik in de broncode van het programma leerdat dat het de i2c bus had moeten zijn…

Let’s Grove
Het Seeeduino Lotus bord in de “Grove Beginner kit for Arduino” zou voorgeprogrammeerd zijn met een soort demo-mode, die bij het aanzetten al werkt.
Van de Grove Beginner kit kan je wel de voorbeelden afhalen en afdrukken uit een soort online wiki die je als pdf kan afhalen, wat veel handiger is omdat je op het scherm al met de programmeeromgeving bezig bent. Je kan die in principe ook gebruiken voor de Arduino Sensor Kit, maar de code moet soms aangepast worden omdat de nummers van de poorten kunnen verschillen. Zo zit bij Arduino de LED op pin 6 en bij Grove Kit op D4.
In de Documentatie van deze Seeed variant krijg je een mooi overzicht van de modules en op welke pin ze aangesloten zijn.
Enkele mooie aanvullingen op de kennismaking met de Arduino:
- PWM uitleg, en toepassing op bv LED. Daarbij gebruik je een grove kabel om een alternatieve aansluiting te maken naar de LED.
- OLED: het scherm dat ingebouwd is op het bord en maar summier aan bod komt in de inleiding van Arduino, wordt iets beter uitgelegd, maar ze doen er nog minder mee, ze zetten enkel een vaste tekst op het scherm. Ze verwijzen wel naar de U8g2 library voor meer.
Ook op de site van Arduino (sensor kit) wordt verwezen naar de Seeed documentatie als Grove-OLED_Display_0.96inch/; en de U8G2 library op GitHub
Eigenlijk is het spijtig dat niet alle voorbeelden naar het scherm schrijven ipv naar de “seriele monitor” op de pc.
(terwijl ik mooie grafische effecten heb gezien in filmpjes op internet. Eigenlijk moet het mogelijk zijn om een grafiekje van meetwaarden voorbij te laten rollen..)

Documentatie: https://wiki.seeedstudio.com/Grove-Beginner-Kit-For-Arduino/

(Teksten: 4/2/2022,- na de uitzending update 03/04 )

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Vertrouwde login

Uitzending do 18:00 ** March 24th, 2022 by wim.webgang **

Vertrouw nooit een vertrouwde login .. OAuth ..
Ben je op zoek naar iets en kom je op een website die vraagt om in te loggen om verder te kunnen, en die aanbied met een bestaande Google/Facebook/Apple login verder te gaan?
- check de beweging van het login venster: zit het vast in de webpagina? Een echte OAuth login vraag is een los venster.
- check de eigenschappen, en daarin de URL…
Als het een “valse” site is, en je geeft je login/wachtwoord in, geef je je gegevens aan …

3D printen met klei: daar komen wel wat problemen bij kijken …

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Bod op Linode * ARM omgewrongen * Debian commotie * Zoek de advertenties

Uitzending do 18:00, i-nieuws 6 na 6 ** March 17th, 2022 by wim.webgang **

Bod op Linode

Half februari werd bekendgemaakt dat Akamai van plan is om Linode over te nemen. Linode is een vaste waarde als Linux hosting bedrijf. Akamai zou er negenhonderd miljoen voor over hebben. Linode staat bekend als een gemakkelijk te gebruiken Cloud Computing aanbieder. Ze bieden bv alternatieve diensten aan om te ontsnappen aan de bekende grote internetbedrijven als Google. Die kondigden onlangs aan dat een deel van hun gratis accounts betalend zouden gaan worden, en bedrijven als Linode zien daar een kans om dichter bij de klant een maatoplossing te bieden. Hoewel het een Amerikaans bedrijf is kunnen we toch iets leren uit hun aanbod; ze bieden open source boekhoudingssoftware met de nogal letterlijk geschreven naam Akaunting, Shevereto als foto-deelsysteem, Discourse als discussieplatform, Jitsi als vergadersoftware, Nextcloud als alternatief voor goedkope of gratis online opslag, NirvaShare als samenwerkingssoftware, Peppermint als ticketing en takenbeheerprogramma, enz.

ARM omgewrongen

In februari werd bij ARM een nieuwe CEO aangesteld: Rene Haas volgt Simon Segars op. Het bedrijf heeft het moeilijk nadat een in het vooruitzicht gestelde overname door NVidia niet doorging, ondermeer door tegenwind van Amerikaanse en Europese autoriteiten.

De Amerikaanse beursautoriteiten waren er tegen dat er zoveel processor concentratie bij elkaar kwam; NVidia is de fabrikant van ondermeer grafische computerchips, en zou hiermee de belangrijke fabrikant van computerchips en nog meer van mobiele en IOT-chips in handen krijgen, die gedeeltelijk ook een concurrent was. Door die concentratie zouden een monopoliemacht kunnen ontstaan die de prijzen doet stijgen.

Het Japanse Softbank kocht ARM in 2016 voor meer dan 30 miljard, maar de baas wou geld vrijmaken en hoopte het een paar jaar geleden voor 40 miljard te verkopen aan NVidia.

Nu dat niet doorgaat is een IPO de volgende stap. Zo’n IPO of beursgang creëert schokken, en er staan tien tot 15% van de banen op de wip. De nieuwe baas Rene Haas moet snoeien in de kosten om het bedrijf aantrekkelijker te maken voor investeerders.

De nieuwe ARM-baas werkte vroeger trouwens nog voor NVIDIA, als vice-president.

Serke ARM

ARM is een Brits bedrijf dat microprocessors maakt, en staat voor Advanced RISC Machines. RISC staat niet voor risico, maar is op zich weer een afkorting van Reduced Instruction Set Computer. Het is een ontwerp van microprocessoren dat afwijkt van de breedverspreide 8086 architectuur van intel. Het voordeel van deze RISC architectuur is dat die het werk van een aantal computerbewerkingen met minder moeite kan doen. Dat betekent bv met minder energieverbruik, wat in de periode van de jaren 80 van vorig eeuw geen belangrijke parameter was.
Het concept werd ontwikkeld in Cambridge.

Zie ook

https://nl.wikipedia.org/wiki/ARM_Holdings

Debian commotie

Na tientallen jaren binnen het project dat Debian Linux maakt, gewerkt te hebben, is Norbert Preining er zowat buitengewerkt na onenigheid met het intieme kringetje dat het project beheert. De ontwikkelaar is overgestapt naar het Arch Linux project. Hij werkte ondermeer aan TeX en Qt/KDE.
Hij kondigde aan in een blog later meer uitleg te geven over de situatie, die hij totaal verziekt vindt.

Zoek de advertenties

Volgens een onderzoek van Politico misbruiken enkele grote technologiebedrijven hun macht op de advertentiemarkt.
Ze sluiten schijnbaar deals die hun advertentiepotentieel verdeelt over andere spelers op de zoekmarkt. Maar de partners komen er berooid af, want de groten houden kwalitatieve advertenties voor zichzelf, en sluizen de spamachtige laag-kwalitatieve advertenties door naar de partners.
Google heeft zowat 90 procent van de zoekmarkt, en de volgende is Microsoft’s Bing.
Er zijn nog zoekmachines, maar die zijn veel kleiner en gebruiken in onderaanneming de technologie van de groten als Google. Bv https://www.qwant.com/, de zoekmachine die “uw privacy respecteert”, of “DuckDuckGo” maken gebruik van wat de groten hen aanleveren. Niet alleen zoekresultaten, maar ook advertenties.

Welnu, die groten gaan systematisch lagere kwaliteit aanleveren. Politoco deed een onderzoek, niet van een paar zoek-pagina’s maar van meer weken aan een stuk. Daaruit blijkt dat de “gatekeepers”, zoals die groten worden genoemd, zichzelf bevoordelen bij het uitvoeren van de overeenkomsten. Ze gebruikten ip adressen uit verschillende Europese landen, en vergeleken de zoekresultaten tussen een Google/Bing site met die van een kleinere die gebruikt maakt van hun diensten.
De site publiceert voorbeelden vanuit Italie, Duitsland en België.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

« Previous Entries