Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Avidemux

Uitzending do 18:00 ** August 4th, 2022 by wim.webgang **

Avidemux is geen figuurtje uit Asterix, maar wel een eenvoudig programma waarmee je snel een filmpje kan trimmen.
http://avidemux.sourceforge.net/

OBS studio voor het grotere werk (volgens Planète Linux bleek vorige week).

Deze week belijken we hun “Prise en main de Scribus” artikel; https://www.scribus.net/

Muziek:
18:22 Animadvert – Dreaming
18:28 Gloomer – UJU – Vertrau Mir (Trust Me) – Remixed By Gloomy
18:37 Gloomer – You Know What You Have To Do
18:46 Gloomer – Gloomy Ft. Junior Paes – Falling For You
18:57 Animadvert – Midnight trance

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Planète Linux

Uitzending do 18:00 ** July 21st, 2022 by wim.webgang **

We bladeren in vakantiestemming door een vakantietijdschrift:
Welcome op Planète Linux*:

- PineBuds: open source oortjes?
- op zoek naar SSH inbraak op je netwerk.
- facturatieprogramma als LibreOffice plugin
- Video’s maken met OBS (open broadcast studio): video capteren, streamen, opnemen, slides, geluid, ..
- xplr: bestandsbeheerder voor de terminal. https://github.com/sayanarijit/xplr: “A hackable, minimal, fast TUI file explorer” (vgl Midnight Commander).
* nr 127 Juni Juli; Frans tijdschrift 7737 met rubrieken als Actux (bv PineBuds), Distrib’, M.A.O. (nvdr: Musique Assisté par Ordinateur (reaper), Jeu, Sécurité, Comparatif, Sysadmin, Pratique (Micro Facturier: voor kleine ondernemers), Logithèque, Astuces (tips), Savoir.

Muziek
18:08 Gloomer – UJU – Vertrau Mir (Trust Me) – Remixed By Gloomy
18:21 Gloomer – Gloomy ft. Moodlifter – You Make Me Happy
18:44 Animadvert – When the borders are open
18:49 Gloomer – You Know What You Have To Do
18:54 Gloomer – Pallasso – Malamu (Gloomy Remix)

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Franse tik en 500 graden C

Uitzending do 18:00 ** July 7th, 2022 by wim.webgang **

Met de tune van de Quatorze Juillet en met https://radiorageuses.net

Met de hitte van Polar Night Energy https://www.youtube.com/watch?v=NH4_2PFTzIY

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Dansen op het graf van IE

Uitzending do 18:00 ** June 30th, 2022 by wim.webgang **

Microsoft heeft Internet Explorer definitief met pensioen gestuurd. Het programma heeft een rampzalige geschiedenis achter de rug, vooral voor de gebruikers.
Allereerst ontstond het omdat Microsoft zijn snel snel een internet browser moest hebben, nadat ze de internetrevolutie gemist hadden. Windows gebruikers, die op internet wilden, moesten allerlei extra software downloaden, bv om het tcp-ip protocol te kunnen draaien, een ftp-programma om bestanden te downloaden, en een browser als mosaic of Netscape om op internet te surfen.
Om zoveel mogelijk controle over hun gebruikers te houden maakte Microsoft een browser die sterk geïntegreerd was in het systeem, waarbij het soms niet duidelijk was of het een bestandsbeheerder was of een browser. Deze Internet Explorer was vast in Windows geïnstalleerd, zodat gebruikers er niet rond konden, wat na een tijd andere browsers, die zich niet op voorhand in het Windows systeem konden nestelen, verdrong.
Kortom: Internet Explorer was een ramp, maar had al snel het grootste marktaandeeel. Dat komt automatisch door de vooraf-installatie van het systeem. Maar als we kijken naar de gebruikers, ziet het er anders uit; die dansen op het graf van Internet Explorer. Een gebruiker maakte een echte grafsteen, en liet er in beitelen dat de belangrijkste rol van Internet Explorer op een computer was er een andere browser mee te downloaden (zoals Firefox, Opera, Chrome enz.)
Voor website ontwikkelaars was het een nachtmerrie. Microsoft trok zich weinig aan van de www-standaarden die ontstaan waren in een wereld van Unix en andere grote meergebruikers-systemen. Bovendien veranderde Microsoft constant de manier hoe Internet Explorer omging met webservers, waarschijnlijk om voordeel te halen uit de combinatie met de door hen ondertussen ook ontwikkelde webserver. Die moest opboksen tegen software van Sun. Maar Sun had alleen servers, en Microsoft had de gebruikers in zijn “pocket”, omdat meer dan negentig procent van de computerkopers niet zelf konden kiezen welke software ze kregen: Windows werd vooraf geïnstalleerd vanuit de fabrieken van de computermerken. Die dansten naar de pijen van Microsoft om kortingen te krijgen op de licentiekost daarvoor, waardoor het voor eender welk ander systeem zowat onmogelijk werd een zich op de markt binnen te werken. Microsoft deed zijn eigen zin, en probeerde programmeurs te lijmen om hun programma’s, en zeker web-applicaties, op maat te maken van Internet Explorer, wat de ontwikkelaars uit luiheid ook massaal deden. Dat bekloegen ze zich nadien dikwijls, want ze maakten zich afhankelijk van developer tools van Microsoft en ze stootten gebruikers van ander browsers af, wat op zich ook niet de bedoeling kan zijn van een website-ontwikkelaar.

Ondanks de monopolie-macht van Microsoft verloren toch genoeg gebruikers hun geduld en bleven op zoek gaan naar andere, betere of snellere browsers, oorspronkelijke Mozilla (de open source versie van Netscape), nadien Firefox, en recenter Chrome, als ze al niet radikaal overstapten naar een ander systeem als OSX of Linux. Op Linux was er trouwens een knipoog naar Internet Explorer met Konqueror, een programma van de KDE desktop, dat ook zowel bestandsbeheerder was als webbrowser. Een van de nakomelingen daarvan is trouwens de browser van Apple, Safari. Apple maakte zowel zijn eigen computers als het besturingssysteem, en ze waren dus niet afhankelijk van het Microsoft monopolie, maar ze moesten er wel tegen opboksen. Toen Steve Jobs terugkwam naar Apple, evolueerde Apple een beetje richting Unix-achtige technologie en Open Source. Ze leverden heel wat open source servers mee bij hun serversystemen, en het is niet onlogisch dat ze in hun zoektocht naar de basis voor een eigen Apple browser, ook gingen shoppen in de open source wereld. Zo kwamen ze uit bij de lichtgewicht engine van KDE, waar ze hun Safari op bouwden.

En hoe geraakte Microsoft dan aan zijn nieuwe browser Edge? Maakten ze opnieuw een eigen browserengine? Nee, ze gebruikten als basis Chromium, het open source project van Google, waar zij hun Chrome browser mee bouwen. Een slimme zet van Microsoft, want Chrome was de grootste concurrent van IE. En Chromium was wél compatibel met standaarden, één van de grote kritieken op IE. En ze ondervonden ook de nadelen van de sterke integratie van hun IE browser in het systeem; om een beveiligingsupdate aan de browser te verspreiden zaten ze vast aan het update tempo van hun besturingssysteem. Terwijl andere browsers kort op de bal speelden als het over veiligheid ging.

Een artikel op Reuters bevat een link naar het filmpje van de dappere criticus die er een paar honderd euro voor over had om een echte “IE” grafsteen te laten maken en in zijn tuin te planten.

https://www.reuters.com/lifestyle/oddly-enough/internet-explorer-gravestone-goes-viral-south-korea-2022-06-17/

https://www.linuxjournal.com/article/6565

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Scratch2 met GPIO (op Joy-Pi)

RadioLab, Uitzending do 18:00 ** June 23rd, 2022 by wim.webgang **

Scratch2 en GPIO
Bij de JoyPi is een pdf-handleiding beschikbaar voor Scratch, waar eigenaardig genoeg in de Engelstalige versie de afbeeldingen van de programmeerblokken in het Duits staan: de herhalingslus “forever” heet daar dan “Wiederhole fortlaufend” en “if-then-else” wordt “falls – dann – sonst”.
Daarmee gaan we met Silvia aan de slag:

Start Scratch2 uit het menu programmeren (development).
Om de extra mogelijkheden van de GPIO pinnen te gebruiken, moet je een extra onderdeel aktiveren of laden.
Kies More Blocks, Add an Extention
Je krijgt een foto van de raspberry pi en één van een raspberry pi SenseHAT. Kies de Raspberry Pi.
Dan krijg je twee extra blokken onder de titel GPIO, waarmee je
- pinnen kan kiezen en high/low (of op input) zetten
- pin stand kan uitlezen
De nummering van de pinnen wordt op twee manieren weergegeven:
- alle pinnen van de 40 van de Raspberry Pi als twee kolommen en telkens links-rechts lezend.
- de GPIO pinnen, de input output functies, die willekeurig verdeeld lijken over de 40 genummerde pinnen van de pi.
Omdat het boek enkel vanuit de genummerde 40 begint, heb ik ze zelf even omgekeerd op een rij gezet, want soms moet je zoeken waar je een GPIO nummer kan vinden, op welke van de 40 pinnen.
Schema hierbij weergegeven
vb:
1 zoemer: Hier GPIO 18, (in de python voorbeelden bord pin 12, zie lijst hiernaast). Mijn uitvoering met afteller.
2 pijltjestoetsen: Hier gpio 26 input (knop), 18 output low/high. De handleiding zegt dat je alle linkse dip-switches aan moet zetten, maar eigenlijk zijn het dipswitches 5 tot 8 die je aan moet zetten (anders gebeurt er niets als je op de knoppen drukt; voor dit voorbeeld was alleen 7 ook al goed. Zie python voorbeeld, daar worden de schakelaars wel vermeld). Als ze goed staan zie je een led uitlezing bij het indrukken van de knop (ook als het programma niet draait).
3 relais: zit op GPIO 21, dus uit mijn lijstje: pin 40.
4+7 bewegingssensor (en bibber). Pin 2-1 aan
5 Tilt sensor (Dip 2-2) gpio 22 in,
6 +8 touch, ok werkt, LED: nergens wordt vermeld hoe je de LED moet aanlsuiten: short = +? (werkte niet, led checken? NEE, LANG BEENTJE IS DE PLUS)
9 Noise detection (nog niet)
Maar dat is het dan. Sommige dingen komen niet voor: afstand meten, temp, vocht, led-matrix, LCD scherm, camera?

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Facebook icoontje op de ziekenhuiswebsite….

Uitzending do 18:00 ** June 16th, 2022 by wim.webgang **

Je al eens afgevraagd hoe het komt dat je achtervogld wordt door reklame voor iets waar je eens naar gekeken hebt op een of andere website? Meer algemeen, dat je reklame krijgt, waarvan je denkt “hoe weten ze dat ik daarnaar gekeken heb / daarover gepraat/gemaild heb / daarnaar gezocht heb …

Anderzijds: waarom zie je op zoveel websites dat logo van Facebook? Waarom op sites van overheidsdiensten? Van ziekenhuizen? Van mijn sportclub?
Waarom zie je zoveel netwerkverkeer naar andere domeinen als je gewoon van één pagina naar een andere klikt?

muziek
18:09 Anti Media Foundation – A Word From Our Sponsor (Part 2)
18:20 reaman – Out of the mist
18:29 M33 Project – In Urbanitat
18:42 Animadvert – Entropoceen
18:49 M33 Project – Evocació
18:56 Animadvert – Planet B
19:00 Siddhartha Corsus – Lost My Mind (Good Riddance)

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Mijn Firefox instellingen

Uitzending do 18:00 ** June 9th, 2022 by wim.webgang **

Tip van de week:
Neem al je firefox instellingen mee.
Ze zitten in een verborgen map in je home directory: ~/.mozilla/firefox

Muziek
18:04 M33 Project – Nocturn
18:09 Animadvert – america
18:16 M33 Project – Evocació
18:18 reaman – Reconcile with Mandilion
18:21 M0RPH3XX – ALOMAJA(Radio Edit)
18:24 M33 Project – In Urbanitat
18:27 Anti Media Foundation – A Word From Our Sponsor (Part 2)
18:38 Animadvert – citysleep
18:45 Animadvert – Fight (the climate change)
19:00 Julien Cuypers – Galaxy

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Printerspook

Uitzending do 18:00 ** June 2nd, 2022 by wim.webgang **

Bootloop
Wat als de printer op je kamer ’s nachts hartstochtelijk en onophoudelijk begint te herstarten …
https://www.reddit.com/r/printers/comments/v1vmpe/canon_mx492_restarting_repeatedly_after/

Na het nieuws:

Gael Duval is ook bekend van een Linux distributie.

CWatch4

Lift ^ | Lift v | Comments Off

sPIonnenkoffer: experimenteerbord voor Raspberry Pi

RadioLab, Uitzending do 18:00 ** May 26th, 2022 by wim.webgang **

spionnenkoffer
- Joy-Pi (van Joy-It) uitgekomen rond 2018.
- Volgens de doos: “The education box for maker and students”

Maar zonder Raspberry Pi! Volgens de opdruk op het bord Raspberry pi 2 of 3, volgens de handleiding gaat ook 4.

Een heel erg complete koffer vol met sensoren en actuatoren, een 7″ beeldscherm ingebouwd in deksel, met camera, afstandsbediening, draadloos klein toetsenbord, ir afstandsbediening, rfid-tags, afstandssensor, pir sensor, micro, zoemer, bibbermotor, servo en stappenmotor, LED-vierkant, LCD display, 4delig segment display, weerstand+ rode led, ..
Ook andere overgangs/koppelstukken/verbindingen zijn voorzien, o.a. micro-usb (nodig voor keyboard), haakse minijack, gpio-kabel, hdmi mini naar flatcable (?) … Er zit zelfs een schroevendraaier bij om de Pi te monteren met schroefjes. Drukknopjes in kruis en veld 3*4.
Het voedingsdeel is uitgebreid, en wordt verbonden met een bijgeleverde kabel met extern blokje als voeding vanuit het stopcontact.

GPIO
Daar draait het allemaal om bij de Raspberry Pi, en dat hebben ze hier goed begrepen: twee kolommen leds geven de toestand van de GPIO pinnen aan met gekleurde lichtjes.

Ik mis wel een opbergvakje voor de losse componenten, bv uitneembaar en bewaard ter hoogte van de rfid tag voeler. En de stroomkabelaansluiting achteraan van buitenaf te bereiken zodat je de koffer kan dichtklappen zonder de kabel te pletten.
En voor wie nog meer wil bestaat er een uitbreidingsset met potentiometer, kabeltjes, groter breadboard, magnetisch veld sensor, joystick, i2c, en vooral: een GPIO splitter, zodat je tegelijk de gpio aan het experimenteerbord kan aansluiten, maar tegelijk toch ook nog de pinnen ter beschikking hebt.

Downloads:
- Datablad (pdf, 2018)
- Korte beschrijving (pdf)
- Handboek (python): pdf is nog geupdate 8/4/2022!
- Scratch gebruik ; pdf (2019)
- mini-keyboard (pdf)
- scipts, images, …
https://joy-pi.net/de/downloads
In 2021 hebben ze een nieuwe versie gemaakt die “joy-pi note” genoemd wordt, maar die wel veel duurder is. Bij de note is het echt de bedoeling een soort laptop te hebben, met groter scherm en uitneembaar toetsenbord waaronder het experimenteerbord zit.

Arduino experimenteerbord 3:
Whadda stem shield for Arduino (Om de reeks van de Arduino experimenteerborden af te sluiten)

- Whadda WSEDU10 shield voor Arduino
Helaas, en dat stond niet duidelijk aangegeven op de site, is dit geen kant en klaar opsteekbord of shield, zoals we gewoon zijn van Whadda, maar een soldeerproject dat ontstaan is in een Bernardusschool. Deze doos bevat een verzameling losse componenten om zelf op een bord te solderen…

Teruggevonden link Verloren link
WebGang blog ** July 7th, 2018 by wim.webgang **

http://wiki.ninux.org/FrontPage

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Losse flodders

Uitzending do 18:00 ** May 19th, 2022 by wim.webgang **

Losse flodders

Napster, de vroegere illegale muziekdeeldienst, duikt weer op in de verkoop van de naam. Twee bedrijven van de web3 sektor zijn enthousiast over het verwerven van de Napster Group.

De nationale bank van Zambia heeft een cyberaanval te verwerken gekregen. Ze delen mee dat ze niet ingaan op de eisen van de computerinbrekers. Ze betalen geen losgeld voor het ontsleutelen van hun systemen, ze lossen het zelf wel op zeggen ze.

Apple zou is allerlei technologieën aan het testen voor toekomstige schermen, vooral richting opvouwbaar scherm, waar de concurrentie al mee op de markt is.
E-ink technology heeft een Electronic Paper Display, en Apple zou die aan het testen zijn voor hun toekomstige apparaten. E-Ink levert al de schermen voor de electronische boeken of e-readers van Kindle.
Maar nog eerder dan dat de iPhones opvouwbaar worden, kunnen we verwachten dat ze een USB-C aansluiting krijgen. USB-C aan de kant van het toestel, wel te verstaan, terwijl ze nu een lightning aansluiting hebben aan het toestel.
Apple verdient veel geld met hun eigen soorten aansluitingen en kabels, dus waarnemers zien er eerder een schijnbeweging in van Apple. Het bedrijf kan zich veel veroorloven bij zijn gebruikers; ze verkopen zelfs iPhones waar een speciaal kabeltje bij zit maar geen echte adapter. Je komt dus buiten met een onbruikbare combinatie, of je moet opladen van een recente laptop of zo, of zelf nog een blokje bijkopen.


Muziek

18:10 Gloomer – Gloomy – Zero There
18:15 stazin – e-mailin to Shiva
18:30 M33 Project – Dream Come True
18:37 Julien Cuypers – Parralel Universe
18:51 M33 Project – In Urbanitat
19:00 Gloomer – Gloomy – Within a Dream (Ambient Online Compilation 15)

Lift ^ | Lift v | Comments Off

« Previous Entries