Analoge radio
In Amerika is er een nieuwe wet gestemd die bepaalt dat auto’s een ouderwetse analoge radio moeten hebben.
Het is niet genoeg dat een automerk voor een model de optie biedt voor een analoge radio, nee, het moet zonder meerkost te verkrijgen zijn.
De overheid daar vreest ervoor dat door het verdwijnen van de radio in voertuigen, het moeilijk is om in geval van rampen grote groepen mensen, bestuurders in dit geval, te bereiken.
Vooral de fabrikanten van electrische auto’s zijn niet blij met deze regel. Een electrische motor veroorzaakt veel storing voor de analoge radio, en dus was het wel gemakkelijk om zich te beroepen op nieuwe technologiën, en de analoge radio weg te besparen uit de auto.
En er is nog een voor ons misschien onverwachte groep die het verplichten van analoge radio’s steunt: de rechtse politieke stroming in de VS. Ze hebben veel radiozenders op AM frequenties, en ze vrezen een belangrijk propagandakanaal te verliezen als de gewone radio verdwijnt uit de auto.
De AM frequentie is bij ons niet zo bekend, omdat wij goede FM ontvangst hebben, de zogenaamde “korte golf”. FM staat voor Frequentie Modulatie, en is een manier van uitzenden die hoge kwaliteit geeft op korte afstand, perfect voor en klein landje met een grote bevolkingsconcentratie. Maar de VS, met de grote afstanden, hebben altijd veel meer “lange golf” zenders gehad, en daar is AM of Amplitude Modulatie beter voor geschikt.
Botnet-kaping
Een botnet is een aantal computers die gerkaakt zijn en die onder controle zijn van een bende, zonder dat de eigenaar dat weet. De bende brengt de computers met elkaar in verbinding via een aantal knooppunt servers, en zo vormen ze een netwerk van gehoorzame “bots”. Dat netwerk kan dan ingezet worden voor allerlei meestal illegale aktiviteiten, kraken of overbelasten van andere systemen, heen en weer sluizen van gestolen informatie, en afpersing.
Botnets zijn niet enkel een bedrijfsvorm van de criminele onderwereld, maar ook van de geheime diensten.
De Amerikaanse FBI maakte bekend dat ze een operatie hadden uitgevoerd om een vijandig botnet te kapen. Via rechtbanken wisten ze zich toegang te verschaffen tot bepaalde middelen die hun controle gaven over belangrijke knooppunten in het botnet.
Ze gaven ook cijfers vrij over de impact, waar de VS het meest getroffen was, gevolgd door Vietnam, Duitsland, Roemenie, HongKong, Canada, Zuid-Afrika en Groot-Brittanië. Uit communicatie van cybersecurity bedrijf ESET zou de zogenaamde “Flax Typhoon” groep het gemunt hebben op Microsoft mail servers, ja idd hetzelfde soort waar de inbraak in de computers van de stad Antwerpen gebeurde.
Het botnet dat door de FBI werd ontmanteld, bestond uit honderdduizenden gehackte apparaten, veelal internet of things apparaten. In hun opkuisaktie werden ook de getroffen apparaten gezuiverd van de malware die er de controle over uitoefende. Op het moment dat ze het botnet begonnen plat te leggen kreeg het FBI prompt te maken met een DDOS aanval, een soort overbelastingsaanval op hun servers en netwerken.
De Integrity Technology Group zou één van de dekmantels geweest zijn van de hackers die gesitueerd worden als gelinkt aan de Chinese overheid. De malware die gebruikt werd komt ons wel bekend voor: Mirai. Die werd bijna tien jaar geleden gemaakt, en werd in 2016 door een computer-inbrekersgroep vrijgegeven op internet, met broncode, zodat iedereen er mee aan de slag kon.
Patentspook duikt weer op
In de Amerikaanse senaat zijn twee wetsvoorstellen ingediend die een uitspraak van het hoogste gerechtshof zou tenietdoen over het in toom houden van patentgebruik op software en menselijke genen. Het hoogste gerechtshof bepaald in 2013 dat de volgorde van stukjes DNA, zoals die op een natuurlijke manier voorkomen in genen van levende wezens, niet kunnen gepantenteerd worden. Het puur ontdekken van zo’n volgorde geeft je niet het alleenrecht erop. Patenten zijn bedoeld voor echte uitvindingen, waarbij je zelf iets nieuws creëert. Ook zo voor software, het is niet genoeg om een ideetje te hebben, om dan het alleenrecht daarop te krijgen; als je echt software schrijft, dan is die software beschermd door een ander recht, het auteursrecht. Zonder die indamming van patenten zouden kapitaalkrachtige partijen allerlei dingen in het wilde weg gaan patenteren, om dan te wachten tot iemand iets maakt dat misschien onder dat patent valt, en die dan te bedreigen met het ooit ingediende patent om financiële compensatie af te dwingen. In het geval van de ontdekking van het voorkomen van een bepaalde genetische code in verband met een die verband houdt met borstkanker, probeerde een Amerikaans bedrijf al daar een patent op te nemen. Met als gevolg dat de geneeskundige ontwikkelingen mbt die ontdekking afgeremd zouden worden. Het hooggerechtshof verklaarde die patenten nadien ongeldig. Een breder toekennen van patenten op software-ideeën zou de Amerikaanse open source sektor zwaar kunnen schaden. Er zouden allerlei juridische procedures volgen die niet alleen de open source, maar ook de hele programmeersektor veel geld zou kosten, ontwikkeling zou bemoeilijken, en de vrijheid van programmeren zou fnuiken. De wetsvoorstellen om die grenzen overboord te gooien zouden vandaag donderdag besproken worden.
Jouw gezicht
Sinds Facebook weten we dat foto’s die in een platform gedeeld worden door onverwacht andere partijen gebruikt kunnen worden. Snapchat stelt ook zelf zijn regels op, en die houden in dat het de foto’s die je via dat platform deelt mag gebruiken.
Ze kunnen bv foto’s van iemand zijn gezicht gebruiken om met kunstmatige intelligentie een nieuw beeld te maken, waar zij dan de rechten op hebben, en het kunnen gebruike waarvoor ze willen.
Heel kritische gebruikers zullen misschien diep in de gebruikersvoorwaarden duiken, en op zoek gaan naar de optie “Mijn selfies gebruiken in reklame”, om die af te vinken, die staat immers standaard aan. Als alles goed gaat zou die mogelijkheid van reklame waar je zelf in voorkomt alleen gebruikt worden om reklame op maat te maken voor jou, niet voor anderen.
En LinkedIn is nog slimmer: zij voeden eerst de gegevens van hun gebruikers in een AI systeem, om dat te trainen en pas nadien passen ze de gebruikersvoorwaarden aan, waarin ze schrijven dat dit gebeurt met de gegevens van de gebruikers. Sommige gebruikers zagen al nieuwe opties in het LinkedIn platform die door de AI systemen zijn veroorzaakt. LinkedIn verklaarde dat ze de voorwoorden “binnenkort” zullen aanpassen aan de realiteit.
Ze kunnen voorlopig wel zeggen dat je geen bezwaar hebt gemaakt tegen het gebruik van jouw materiaal op LinkedIn.
Oost, West, chips thuis best
Apple is begonnen met de productie van hun nieuwe A16 chip in de VS zelf, meer bepaald in Arizona. Het is de belangrijkste processor in hun nieuwe smartphones.
De huidige productie is nog een testfase om te kijken welke capaciteit mogelijk is, maar de volgende maanden zal de productie wel opgevoerd worden. Ook is de hele fabriek nog niet af, een tweede deel is nog in aanbouw, en ze hopen dat alles klaar is en de productie op volle kracht kan draaien tegen half 2025.
TSMC heet de fabriek, en die gaat nu de inspanningen en investeringen opdrijven om daar lokaal nog meer chip-fabrieken te bouwen. Ze zouden bijna even efficiënt werken als die in Taiwan.
Real Time Linux komt thuis
Real Time Linux, of meer bepaald PREEMPT_RT is nu officiëel opgenomen in de Linux kernel. Dat werd duidelijk toen Linus Torvalds, coördinator van de officiële Linux kernel, de voorbije dagen in Wenen zich daarover uitsprak, in het bijzijn van Steven Rostedt en Steven Vaughan-Nichols. Dat gebeurde op de Open Source Summit Europe, die doorging van 16 tot 18 september in Oostenrijk, en georganiseerd wordt door de non-profit Linux foundation.
De real-time Linux code zal opduiken in de Linux 6.12 kern, die dan terug te vinden zal zijn in de Linux distributies. Deze verandering maakt Linux nog beter geschikt om te gebruiken in industriële toepassingen en zogenaamde “mission critical” apparaten. Voor zo’n toepassingen is een RTOS nodig, een Real Time Operating System.
Dat moet garanderen dat bepaalde taken met een preciese en gegarandeerd zekere tijdsverloop uitgevoerd worden.
De reaktietijd wordt uitgedrukt in milliseconden of zelfs microseconden, en een onverwachte “Windows Update” hoort bv niet thuis in die context. RT-Linux betekent niet persé dat het gaat over snelle bewerkingen, maar eerder over de gegarandeerde uitvoering van een bewerking binnen een vooraf bekende en vastgelegde tijd, voorspelbaarheid dus.
Eén van de belangrijke programmeurs van dat stuk van de Linux kern, Steven Rostedt, zegt : Real Time is de snelste “worst case scenario” reaktie. Er is hard gewerkt aan die RTL code, zoals het afgekort wordt, en zowat alle code werd drie keer herschreven in de voorbije jaren. Er is in totaal 20 jaar lang aan gewerkt, en hoewel de broncode bestond, is ze tot nu to niet opgenomen in de Linux kern. Dat kwam omdat “print_k”, een belangrijke functie in de Linux kern, die door uitvinder Linus Torvalds zelf geprogrammeerd was in 1991, daarvoor moest aangepast worden.
Print_k zit diep in de kernel, en dient om te debuggen. Het is een sterk middel om bij het programmeren het crashen van het programma te onderzoeken. Het is een octopus met duizend armen, en was dus niet eenvoudig aan te passen op een zekere en veilige manier, en de programmeurs van de Linux kern lieten zich niet opjagen door een deadline; het mocht er pas in als het echt goed was.
Dat betekent niet dat tot nu toe al dat RTL werk voor niets is geweest. Door de open source natuur van de Linux kern, is het altijd mogelijk om de broncode van de huidige versie te nemen, en er eigen aanpassingen aan te doen voor een bepaald doel, bv in de richting van RTL. Dat kan dan een evengoed draaiend kernel opleveren als de officiële uitgave, en hij kan ook gebruikt worden voor echte toepassingen.
Niet dat Linus Torvalds daar vroeger, in 2006, van van was; hij poneerde dat Linux gebruiken om een Laserstraal te sturen gekkenwerk was. Maar deze kamer zit vol gekken, dus doe maar, voegde hij er lakoniek aan toe.
In de praktijk werden alle wijzigingen die nodig waren om van een gewone kernel een RT kernel te maken, gebundeld in een zogenaamde “patch”. Als een volgende officiële Linux kernel uitkwam, konden die wijzigingen toegepast worden om de nieuwe RT kernel te maken.
Sinds 2009 was die patch zo goed uitgewerkt dat heel wat bedrijven die begonnen te gebruiken in industriële systemen die milliseconden precisie vereisten.
Maar als er ingrijpende wijzigingen zijn gebeurd aan de officiële kernel, moeten die nadien telkens ook weer ingepast worden in de patch voor de afwijkende versie. Dat behoort nu tot het verleden, de gewone officiële Linux kernel is klaar om te gebruiken voor Real Time toepassingen, en er is geen aparte tak meer nodig.
En eigenlijk heeft die RT versie heel de tijd ook invloed uitgeoefend op de ontwikkeling van de gewone Linux kern; er werden doorlopend goede elementen uit het Real Time Linux project opgenomen in de normale kernel, zoals bv “NO_HZ”, dat ervoor zorgde dat Linux kon draaien op grote computersystemen met duizenden processors, zoals die nu in cloud systemen gebruikt worden. Maar de ontwikkeling van RT Linux kreeg ook veel bijval van muzikanten, die er hun eigen betrouwbare opnamesystemen mee bouwden.
(zoek naar “JACK” in https://www.zdnet.com/article/20-years-later-real-time-linux-makes-it-to-the-kernel-really/)
Linux troonopvolger
De belangrijke verantwoordelijken van de Linux kern, zoals Linus Torvalds en Steven Vaughan-Nichols zijn allemaal niet meer zo jong, en op deze Open Source summit werd ook de vraag gesteld aan Linus Torvalds, of er wel opvolging is. Hoe kan een jonkie zonder meer dan twintig jaar ervaring een plaats krijgen in de top van de Linux ontwikkelaars? Steven Vaughan-Nichols is de verantwoordelijke voor de “stable” versie van de Linux kernel, de versie die officiëel verspreid en in gebruik is, en Linus Torvalds beslist over de ontwikkeling van de kernel, en coördineert het werk van de vele andere kernel programmeurs, die allen zowat hun specialisatie hebben.
compiled by BCP v.0.6.7