Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang

Private

Laatste titels:

veiligheidspaspoort

Uitzending do 18:00 ** November 7th, 2019 by wim.webgang **

Spionage

De belgische staatsveiligheid raadt aan om waakzaam te zijn met uw electronische en andere privacy op reis.

Download de folder van de doorgaans welingelichte website www.vsse.be: (pdf) (openen op eigen risico)

Muziek
18:07:34.274 Animadvert – Track 2 , Track 10
18:12:29.655 Animadvert – Webbs
18:36:10.729 Gloomer – No Longer A Fragment ft. Jim Carrey
18:44:09.735 Elvii Marten – 04 – Dansamor
18:53:17.003 Mr Pomme – UNTRUCUNPEUALAIDMCOMMECA

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Het internet is vol

Uitzending do 18:00 ** October 31st, 2019 by wim.webgang **

IP v4 is op

We weten het al lang, de adressen waarmee de computers op het internet kunnen communiceren geraken op. Toch de originele adressen van het internet protocol versie 4, afgekort ip v4 of ip4. Dat is het adressysteem waarbij computers een nummer krijgen dat bestaat uit 4 getallen, gescheiden door een punt, zoals in 192.168.1.100. Elk getal is de decimale weergave van een 8 bits getal, en kan dus maar tot 256 gaan; of van 0 tot 255. Theoretisch zijn er daarmee zo’n 4,3 miljard combinaties mogelijk. Maar die kunnen niet allemaal gebruikt worden; er is een reeks voorbehouden voor speciale vormen van gebruik, als testnetwerken en interne netwerken. Er blijven er nog een goede 3,5 miljard over, meer dan genoeg zou je denken. Maar ook daar is er een probleem. In het begin werd kwistig omgegaan met de toekenning van adressen, en een aantal bedrijven hebben grote groepen van adressen toen in handen gekregen. Oorspronkelijk geen probleem, ip adressen werden alleen gebruikt door instellingen en bedrijven. Wie in de beginperiode van het internet van thuis uit op internet ging, belde in met een modem op een computersysteem van een provider. Maar toen de dsl en kabel verbindingen ervoor zorgden dat huishoudens zowat 24 uur per dag online konden zijn, en die allemaal een ip adres gebruikten, begonnen de bruikbare adressen te slinken. Ondertussen zijn er nog heel wat online apparaten bijgekomen (denk aan internet of things) alsook smartphones die online gaan en een internetadres gebruiken. De oganisatie die de internetadressen beheert, heeft nu aangekondigd dat ze in november door hun ip4 adressen zitten.

Er is een oplossing die vergelijkbaar is met wat met de telefoonnummers gebeurde: telefoonnummers zijn in de loop der tijd steeds langere getallen geworden. Op internet gebeurt dat met de opvolger van IPv4, nl IPv6. Helaas zijn die getalllen nogal veel groter, en worden ze niet meer als menselijk leesbaar getal weergegeven, maar als hexadecimaal getal. Dat bestaat uit een combinatie van letters en cijfers, die staan voor 128 bits, waar IPv4 voor 4 x 8 of dus 32 bits stond.
En in plaats van 4 getallen per ip adres krijg je dus 8 getallen per ip adres te onthouden, gescheiden door een dubbele punt.
bv: db8:abc:ef01:2345:abcd:b201:5482:d023

In 2011 gebeurden de eerste wereldwijde testen met IPv6, en vanaf 2012 werd IPv6 ook effectief op beperkte schaal in gebruik genomen.

Maar voor de rest werd veel geaarzeld, en bleven bedrijven IPv4 adressen aanvragen. Met als gevolg dat ze morgen dus op zullen zijn. Wie dan nog een IPv4 adres wil, moet wachten tot er één vrijkomt.

ps
Doet me denken aan een vraag die iemand me lang geleden stelde: “Kan het internet eigenlijk vol geraken?” Ja dus?

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Hersenherkenning

Uitzending do 18:00 ** October 24th, 2019 by wim.webgang **

Hersenscans
Onderzoekers van de mayonaise kliniek – sorry mayo clinic, hebben geponeerd dat uit de hersensscans genoeg informatie kan afgeleid worden om het gezicht te reconstrueren tot op het niveau dat het vergeleken kan worden met gelaatsscans.

40 grote festivals hebben onder druk van aktievoerders aangekondigd dat ze de hersenscans, sorry, de gelaatsherkenningssoftware NIET gaan inzetten.

Voorwaarden
gitlab wijzigt zijn voorwaarden. Misschien moet je via de webinterface inloggen om de nieuwe voorwaarden te bevestigen alvorens je verder gebruik kan maken van de API enz..

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Miljoenen kaarten * Slimme opnemer * Slimme luisteraar * De tijd van DOS

Uitzending do 18:00, i-nieuws 6 na 6 ** October 17th, 2019 by wim.webgang **

Miljoenen kaarten

Er is een inbraak geweest op een webwinkel met illegale handel in bankkaartgegevens. De gegevens van miljoenen kaarten zijn uitgelekt en kwamen bij een onderzoeker terecht. Die checkte de gegevens en besloot dat een van de grootste illegale websites met gestolen creditcard gegevens zelf bestolen was. Op de website werden de gegevens normaal verkocht aan een prijs per stuk, die serieus oploopt als er bv een pincode bij zit. Er wordt door onderzoekers gesproken over een verlies van 500 dollar per kaart. Dat is niet de gemiddelde aankoop die gedaan wordt, maar wel alle kosten, ook de adminstratieve kosten als het vervangen van de kaart enz.
Door gegevens over de site te volgen kon Brian Krebs inschatten hoeveel kaartgegevens er verkocht geraakten in een bepaalde periode. Op vier jaar tijd zou er een omzet geboekt zijn voor een waarde van zo’n 126 miljoen dollar (de verkoop ging in bitcoins). En de schade zou oplopen tot meer dan vier miljard.
Eigenaardig genoeg gebruikten de misdadigers voor hun website de layout en de naam van een beveiligingsonderzoeker, Brain Krebs. De illegale site heette BrainsClub.
Hij leek opgezet te zijn in mei 2018 aan wat we nog konden vinden van de resten van niet-beveiligde mappen. Daarin zaten bv ook de icoontjes voor verschillende types van bankkaarten.

meer op krebsonsecurity:

bv Waarom je computer beschermen tegen gekraakt worden?

https://krebsonsecurity.com/2012/10/the-scrap-value-of-a-hacked-pc-revisited/

Slimme opnemer

Android apparaten krijgen er een slimme dicteertoepassing bij. Er komt een opnamefunctie in Android apparaten, die gebruik maakt van stemherkenning. De slimme assistent in de recorder die gebruik maakt van AI, neemt ook onmiddellijk nota van wat wordt gezegd. Na de vergadering zijn je notities ineens klaar. De smartphone of ander Android apparaat zou dat zelfs zonder internetverbinding kunnen, de bewerking gebeurt op het appraat zelf.
Google demonstreerde de werking al in een live demo, waar in een micro werd gesproken, en het apparaat perfect nota nam. De werking van de opname in werkelijkheid zou minder perfect kunnen zijn.
Behalve de steno-dactylo krijg je er ook een leuke zoekfunctie bij. Je kan een zoekwoord inspreken, en dan wordt gezocht in de opname naar dat woord. Je kan dan met een tik die passage herbeluisteren.
De functie is voorlopig enkel voor de Engelse taal ontwikkeld, maar we kunnen verwachten dat er meer komt.

De tijd van DOS

Duizenden DOS-spelletjes van de jaren 90 zijn beschikbaar geworden op het internet, ondermeer dankzij het project eXoDOS.
Dat gebeurde in een update van het internet archief op archive.org. Ze begonnen in 20105 met het archiveren van dos spelletjes op hun site.

Om de spelletjes als computererfgoed te beschouwen brengt de site ze op een speelbare manier. Er start een dos emulator waarin het spel loopt. Niet alle spelletjes lopen daar vlot in, de emulator draait immers in je browser!

Ze proberen ook originele handleidingen te vinden, en dan krijg je daar ook een link naar.

Het eXoDOS project probeert spelletjes op te sporen van het begin van het ibm-pc dos tijdperk tot meer recente onafhankelijke dos games die nog steeds draaien op msdos.

eXoDOS is er in geslaagd de hand te leggen op meer dan 7000 games, met minstens een executable en soms een kopietje van een handleiding.

De spelletjes spelen over het internet is ook niet zo vanzelfsprekend. Sommige waren bedoeld om te spelen vanaf een cd speler in de computer, en je moet de hele cd al gedownload hebben in je virtuele cd speler om er aan te beginnen. En soms is het wat druk op die site en haal je geen al te hoge downloadsnelheden.

Details kan je lezen in de blog post op blog.archive.org

https://blog.archive.org/2019/10/13/2500-more-ms-dos-games-playable-at-the-archive/

en veel belangrijker, hier de link naar de …

Lift ^ | Lift v | Comments Off

oplossing

Uitzending do 18:00 ** October 10th, 2019 by wim.webgang **

voor het raadsel uit de uitzending van 3/10 https://webgang.radiocentraal.be/?p=11393

Spoiler: eigenlijk heb ik gewoon een libreoffice spreadsheet of rekenblad genomen, en een kolom gemaakt met 1 tot 100 km. Dan de kolom ernaast de tijd aan 4 km/u berekend (dus voor 1km is dat 1/4 , eronder 2/4 enz). En hetzelfde, een kolom voor 5 km per uur.
Je kan de oplossing dan aflezen in de kolommen … (nl waar een kwartier verschil optreed)

Read the rest of this entry »

Lift ^ | Lift v | Comments Off

5 minuutjes

Uitzending do 18:00 ** October 3rd, 2019 by wim.webgang **

Wa wey?
John maddog Hall herinnert ons aan de intellectual property diefstal door Francis Cabot Lowell die in Groot-Brittanië de nodige
“intellectual property” ging verzamelen waar Amerika zijn industrie op bouwde en zich zo uit de landbouwstatus onttrok.

Raadseltje:

Ik ga met mijn zevenmijlslaarzen die maar 4 km/u halen naar de radio en kom 5 minuten te laat. Met mijn sportschoenen op hetzelfde moment vertrekken brengt me er 10 minuten te vroeg. Hoe ver woon ik?

Semafoon
Waar is de tijd van de “beeper”?

https://www.livep2000.nl/monitor/

19:01:2003-10-1917AMBUPosten SPIJKENISSE AUB
1420061 MKA Rotterdam-Rijnmond ( Ambulance 17-161 )

19:00:5603-10-1907AMBUA1 GROTE MOLENSTRAAT ELST GE 72753
0920117 MKA Gelderland-Midden ( Ambulance 07-117 )

19:00:4103-10-1905BRANP 2 BTW-01 BR gerucht Eilermark GVV voetbalvereniging EKERSDIJK ENSCHEDE 054331
0605945 BRW Glanerbrug ( Kazernetechniek )
0605310 BRW Twente ( Monitorcode )
0605267 BRW Glanerbrug ( TS-4331 )
0604280 BRW Glanerbrug ( Blusploeg )

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Pro privacy clones

Uitzending do 18:00 ** September 26th, 2019 by wim.webgang **

Een privacy clone van Dilbert?

dilbert.com

Een privacy clone van Android?

https://e.foundation

Hacktiviteiten:

https://www.drome.wtf/

https://eclectictechcarnival.org/

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Meta-0 en Sailfish X op XA2

Uitzending do 18:00 ** September 19th, 2019 by wim.webgang **

Sailfish X op XA2

In onze zoektocht naar “vrijer” smartphone gebruik dan het aanbod van het Android-en-iOs duopolie kwamen we terecht bij Lineage OS en Sailfish.

Sailfish is ook een soort Linux-distributie, die je kan installeren op bepaalde toestellen (beetje zoekwerk op welke – daarna beetje zoekwerk om zo’n toestel te pakken te krijgen).

In dit geval gaat het over een Xperia XA2, waarvan de fabrikant in een speciaal programma gezorgd heeft voor ‘open’ toestellen. Je moet wel het initiatief nemen om op hun website “Open Devices” het identificatienummer van het toestel in te geven (IMEI nr), om het toestel te ontgrendelen.
Het Sailfish systeem is een download van Jolla. Er bestaat ook een betaalde versie met extra Android support – maar waarom zou je dat willen ;-)
Ook moet je “binaries” afhalen van de website van de fabrikant, om toe te voegen aan het uitgepakte operating systeem dat je gaat installeren (Sailfish X).
Draai dan het speciale script (met je XA2 aan een usb-kabel verbonden met je computer) uit de sailfish map om vanop je computer het systeem van de XA2 te overschrijven met je eigen Sailfish X systeem.
Je kiest daarna zelf vanaf nul welke apps je wil installeren. De eigen Sailfish apss kan je gemakkelijk vinden hun jolla store, en ze bieden alle standaard functies aan die je nodig hebt (berichten, contacten, foto’s, …).
Bij-installeren kan ook; er zijn honderden apps beschikbaar…
Meer op linuxuser.copyleft.be : “Sailfish installatie op XA2


Als je op een computer met Linux/KDE terechtkomt waar het beeld op scherm ingezomd staat en heen en weer lijkt te schuiven over een grotere oppervlakte dan wat het scherm kan tonen, is er veel kans dat de “Zoom” functie aan staat.

“The KDE Plasma Workspaces™ allow you to zoom in and out and move your entire desktop around, so you can zoom in even when the application you are using doesn’t support it.”

In de referentie van sneltoetsen vind je:

Shortcut Description
Meta+= Zoom In
Meta+- Zoom Out
Meta+0 Zoom Normal

De snelle oplossing is dus Meta en nul toets indrukken, als dat niet lukt (verkeerde nul?) kan je ook met de meta en min-toets proberen terug tot normaal beeld te komen.

De meta toets is die toets waar wij meestal een pinguin, een rode hoed, een kameleonkop, een K-met-tandwiel, of ander symbool van Linux, onze distributie of onze favoriete desktop op plakken, en waar bij andere mensen reklame voor windows staat.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Vrije smartphones

Uitzending do 18:00 ** September 12th, 2019 by wim.webgang **

Purism, Sailfish, Lineage OS enz..

Muziek
18:09:42.741 Jimmy Dirtnail – Develping Of Dry Inpact
18:16:58.99 Monplaisir – 04 – Aimer cest ce quil y a de plus beau
18:20:32.706 xam – DEEP
18:29:59.911 reaman – djinn wheels

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Sally down the Alley

Uitzending do 18:00 ** September 5th, 2019 by wim.webgang **

Sally Floyd

Sally Floyd is gestorven op 69 jarige leeftijd.
Ze was een computerwetenschapper die meegewerkt heeft aan de oplossing van het dichtslibben van het internet. Ze was mede-uitvinder van de RED of Random Early Detection. Dat is een algoritme dat gebruikt wordt door netwerkapparatuur

Denk verder aan TCP Selective acknowledgement (SACK), Explicit Congestion Notification (ECN), Datagram Congestion Control Protocol (DCCP) en TCP Friendly Rate Control (TFRC), en de SIGCOMM award en de IEEE award voor het onderzoek voor het simuleren van het internetverkeer.

en…
In de VS gaan ze besparen op spaarlampen.

Muziek
Random selection prepared 09/05/2019 18:07:05 by WebgangBCP v.0.4.0
Mr Pomme – Necro Hip Hop
Alien Death Machine – Observe
Animadvert – Webbs
Gloomer – Crisis De Octubre
Polletzebuerg – ambient_modularmorph
Monk_Turner__Fascinoma_-_01_-_Its_Your_Birthday.mp3
stazin – eccentrics
Mr Pomme – DUPSKE
Animadvert – Track 11
Broke_For_Free_-_01_-_Night_Owl

Lift ^ | Lift v | Comments Off

« Previous Entries