Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Micro:(it Error

Uitzending do 18:00 ** April 15th, 2021 by wim.webgang **

Buiten meten
Ook de universiteit van Antwerpen heeft een project om luchtvervuiling te meten: Claire (en Gilbair).
Vrijwilligers wanden een traject met een meetwagen, vermomd als kinderwagen (met een pop erin).
(per twee? Op 1,5 meter?)

Thuismeten

Silvia vertelt over de vorderingen met de Enviro+ milieumeting, om te beginnen in eigen milieu: alles is samengebouwd met een nieuwere Raspberry Pi die wel een volledig passende rij pinnen heeft. Ondertussen is ook de Particular Matter of fijnstofmeter aangekomen, die daar kan op aangesloten worden. Voorbeelden zijn bekeken, scripts zijn gestart (veelal python), gegevens zijn bewaard in een Sql-lite databank (lokaal in bestanden zonder server). De gegevens zijn bewaard op de SD-kaart en kunnen bekeken worden. In eerste instantie gebeuren de metingen binnen. De meting van de temperatuur op het enviro+ kaartje wordt afgetoetst met de temperatuur van de Rasperry Pi (temperatuur van het bord, dat bij oververhitting vertraagt of uitschakelt), en aangepast om de invloed van het moeder-bord te compenseren (de enviro zit op de Raspberry Pi geplugd).

Het is interessant om eigen registratiegegevens te kunnen vergelijken; wat zijn normale waarden, komen mijn waarden daarmee overeen wat grootte-orde betreft? Bv overeenkomst met het Duitse meet-project (Luftdaten)?
Grafisch weergeven is weer iets anders; daar kan je allerlei extra lagen voor toevoegen, installeren, configureren enz. Maar het is de vraag in hoeverre dat de moeite loont, en wat er nuttig met die gegevens kan gebeuren. Hoe kunnen ze ergens ter beschikking gesteld worden?

(wordt vervolgd).

529 :(
(09/04 gezien op display van een BBC Micro:bit).
Wat betekent dat?

Versies
Eerst een nota: Er is een verschil tussen versie 1 en 2 van de microbit.
- beschrijving (verschillen) MIcro:Bit versie 2
- de editor voor micro:bit versie 1 en versie 2.
- de gecompileerde versie, .hex, is ook anders, waardoor je de oude .hex programma’s niet op de nieuwe micro:bits kan laden. De .py bestanden mogelijk ook, dus best doe je een oude .py bestand open in de editor voor versie 2 en bewaar opnieuw.

En hier de fout-codes:
529 :(
Verkeerd “image”, maar ik denk eerder het uitvoerbare programma, bv micro:bit v1 programma geladen in micro:bit2

504 :(
Blijkbaar heeft het overzetten van het programma naar de micro:bit te lang geduurd. Na wat uitproberen kom ik tot het besluit dat het rechtstreeks bewaren in de online editor op de website (vanuit Firefox) naar de micro:bit niet werkt, en eindigt met bovenstaande fout op de micro:bit achteraf.
Het lukt wel als ik het bestand (.hex) eerst download naar een mapje op mijn computer, en het dan van daar kopieer naar de micro:bit.

Meer: https://support.microbit.org/support/solutions/articles/19000016969-micro-bit-error-codes

Muziek
18:05 A A Aalto – Focus
18:11 Lowry & Ardell – Le Hanap Au Pilon
18:27 Animadvert – dance in black
18:41 Sro – Self Driving

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Privacy niet de moeite

Uitzending do 18:00 ** April 8th, 2021 by wim.webgang **

Prifacybook

Wie herinnert zich nog de persconferentie van de Amerikaanse FTC toen ze Facebook een boete van 5 miljard oplegden omdat facebook de opgelegde regels van 2012 had overtreden, regels die vereisten dat facebook de privacy issues niet verkeerd mocht voorstellen aan zijn gebruikers) https://www.ftc.gov/news-events/audio-video/video/ftc-press-conference-facebook-settlement
bv vanaf minuut 34: “… they have to be truthfull .. We don’t have the authority….like the GDPR in Europe … ”

Hoofdkwartier

Het opperste gezag van het Amerikaanse leger (US strategic command), deed een opmerkelijke tweet:

;l;;gmlxzssaw

. Achteraf was de uitleg dat “de kleine” van een thuiswerker op een onbewaakt moment zijn handen op de laptop had gelegd. Als je deze combinatie zelf intikt lijkt dat – vooral voor het laatste deel – weinig waarschijnlijk, maar als je rekening houdt met een qwerty klavier toch weer wel.
Door de gebrekkige communicatie ging de fantasie natuurlijk op hol in de commentaren op internet. Nucleaire codes? De kat over het toetsenbord gelopen?
Maar een veel genantere mogelijkheid is dat het een wachtwoord is, dat ingetikt werd zonder er op te letten welk venster aktief was…
Hopelijk is het ondertussen veranderd. En het was tenminste wel een “moeilijk” wachtwoord, hoewel we liever ook nog hoofdletters en cijfers hadden gezien ;-)

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Burgers meten met Enviro+

Uitzending do 18:00 ** April 1st, 2021 by wim.webgang **

Crashed home
We kunnen het niet laten om even terug te komen op het “home automation”* project van Silvia, al is het maar omdat ze de oorzaak van de “crash” ondertussen gedetecteerd heeft: de SD kaart is kapot. Die bevat het systeem, maar wordt ook gebruikt om de data op te schrijven, en dat geeft nogal snel slijtage. Nieuw systeem erin (vroeger Raspbian, nu Raspberry Pi OS), en klaar!
* Vroeger ook wel Domotica geheten.

En nu binnen alles onder controle is, gaan we buiten kijken

Britse fabrikant Pimoroni heeft een opsteekbord voor de Raspberry Pi uitgebracht om omgevingsmeting te doen: geluid, licht, allerlei gassen, en – mits een extra sensor – fijnstof!
Enviro+
Silvia belicht het project: onderdelen, software, kostprijs, context, enz.

Foto: Enviro+ aangesloten op een Raspberry Pi (originele 1e Pi die geen 40 pinnen heeft zoals de huidige generatie (26/34 pin?); dus de connector past niet. De pinnen zijn met draden verbonden; door de ontbrekende aansluitingen is het scherm in deze opstelling niet aktief.

Marthe vraag naar de “particular matter”, maar de fijnstofmeter is apart besteld en is hier nog niet te zien.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Browsers en privacy: van referrers tot Waterfox

Uitzending do 18:00 ** March 25th, 2021 by wim.webgang **

Ubuntu 20.04 LTS: ik zal voorzichtig zijn
(vervolg van vorige week)
Ze zijn wel heel bang dat je de instellingen van je eigen desktop gaat veranderen: je moet beloven dat je voorzichtig zal zijn.
(screenshot webgang)

Echt, je moet op die tekst klikken voor je verder kan en een instelling kan veranderen ivm het gedrag van je desktop.

Waterfox
Een project op basis van de Firefox code, dat je toelaat om ook oude, niet meer ondersteunde (en door de normale firefox geweerde) plugins te gebruiken; op eigen risico dus, maar soms nuttig om oudere applicaties aan de gang te houden, als is het maar op een intern netwerk.

Muziek
18:11 Blue Dot Sessions – Trenton Channel
18:27 Blue Dot Sessions – Bellow’s Hull
18:52 Animadvert – dance in black
18:59 Jacobus – So Much Coffee

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Ubuntu 20.04 LTS: ik zal voorzichtig zijn

Uitzending do 18:00 ** March 18th, 2021 by wim.webgang **

Film

1. Coded bias (documentaire over MIT media lab onderzoeker die onderzoek deed over gezichtsherkenning)
zoek Women make movies en password *COBIVIEW7.
(tot 21 maart, hosted by EDRi https://edri.org/)
2. Op odysee.com “The cyberpunk movement, the documentary

Gezicht van A
- Neem uw gezicht terug:
https://reclaimyourface.eu/

Ubuntu 20.04 LTS
Meer bepaald Ubuntu 20.04.1 LTS.

- Installatie
Bij Linux Format zat een DVD met deze Ubuntu LTS, en hoewel ik nog altijd werk op mijn vorige Ubuntu LTS (18.04.04), was ik benieuwd om deze te proberen. Een goede aanleiding was een machine waar iets fout was gegaan met de boot partitie, en die niet meer opstartte. De installatie verliep vlot en gemakkelijk, ik probeerde zoveel mogelijk onder de ubuntu vragen, automatische bug-rapporten, aanmeldingen enz uit te komen. De desktop ziet er Ubuntu-vertrouwd uit, behalve het achtergrondlogo, één of andere wilde kat, is er niet veel verschil: links staat een kolom met een aantal programma startknoppen: Firefox, Thunderbird, File manager, Rhytmbox, LibreOffice Writer, en dan Ubuntu software en Hulp (mogelijk heb ik er al dingen uitgegooid).
In die linkse kolom komen ook de programma’s staan die je geopend hebt, bv als je de eenvoudige teksteditor start, komt die onder de snelstartknoppen staan, met een bolletje erbij om te laten zien dat die aktief is.

- Software bij-installeren
… is niet moeilijk omdat over Ubuntu veel informatie te vinden is. Ik installeerde volgende programma’s bij:
- mc: dat gaat als een fluitje van een cent met de commandolijn “sudo apt-get install mc”.
- arduino: bij devices/IOT zie ik Arduino, sorry, arduino staan, ik selecteer die om te installeren; begint met installatie maar eindigt met een foutmelding (die ik pas nadien zie, ik dacht dat het gelukt was) “Installeren van Arduino mislukt: cannot perform the following tasks:” en dan niets meer. Ik doe het opnieuw en nu loopt het wel goed. En het scherm waarin je eindigt met deze “gewone” installatie via “Ubuntu software”, geeft een helebool nuttige aanwijzingen over hoe je nog je systeem moet configureren om arduino te gebruiken, ondermeer omdat die toegang tot hardware moet krijgen. Dit post-install scherm is top!
- videobewerkingsprogramma VidCutter: dat werkte niet, maar dat doet het ook niet op andere platformen; de huidige versie lijkt wat problemen te hebben.
- programmeeromgeving voor Linux Gambas3. De geleverde versie is 3.14.3, maar helaas start ze niet. Vanaop de commandolijn gestart geeft het programma de melding:
gambas3

gbr3: unable to load component: gb.form.print

Als ik exact dat bij installeer met sudo apt-get install gb.form.print, start gambas daarna wel op. Bij nieuw project staan veel mogelijke keuzes grijs (inactief), dus waarschijnlijk moet je nog wel onderdelen bij-installeren als je die nodig hebt.
Ik kijk dus even bij “Ubuntu software”, en zoek bij Categorie Development naar Gambas, maar die staat er niet tussen (terwijl Visual S.. grrr).
Ik zoek naar de zoek in software installeren, die krijg je door op het vergrootglas te klikken, en daar geef ik gambas in, en gambas3, mar geen resultaat. Vreemd, want ik heb gambas al geïnstalleerd staan (of juist daarom? Maar ik heb extra onderdelen nodig dus zou dat toch moeten kunnen zoeken).
Als ik bij geïnstalleerde programma’s kijk zie ik gambas wel, en wordt aangegeven “Ontwikkelhulpmiddelen ? IDE’s” van bron “ubuntu-focal-universe”.
Het enige dat ik daar kan doen is “verwijderen, dus de-installeren, niet mijn bedoeling – of naar de website gaan. Ik kan hier niet naar de geïnstalleerde software om te kijken of die volledig is…
Ubuntu heeft naast de gekleurde knop op de desktop met “Ubuntu software” ook nog ergens verborgen een andere toepassing: “Software en updates”, maar daar kan ik enkel instellingen doen. Ik val een beetje stil en zal dus online moeten zoeken welke commondo’s ik manueel moet ingeven om de rest van Gambas3 aan te vullen. Maar ik ga op zoek naar een visuelere pakketbeheerder, en die vind ik als “synaptic”;

- Pakketbeheerder synaptic
sudo apt-get install synaptic. Bij het starten van de commandolijn kan je ineens sudo ervoor zetten, anders kan je geen wijzigingen doen, alleen informatie bekijken. In sudo ben ik wel geholpen: met een zoek op gambas3 zie ik dat er maar een klein deel van de gambas3 paketten geïnstalleerd zijn. Ik heb waarschijnlijk bij installatie via apt-get gevraagd naar gambas3-ide, daarmee wordt bij openSUSE de hele programmeeromgeving geïnstalleerd. Maar hier is er een optie gambas3, die staat voor de hele omgeving (“complete visual development environment for Linux”), merk ik in de lijst. Automatisch wordt de rest van de gambas3 componenten mee geselecteerd en geïnstalleerd. Nadien kom ik terug in de lijst terecht en zie dat er nog wel een paar onderdelen niet aangevinkt staan, maar die hebben bv te maken met qt en de kde desktop en verder libxml, option, report (de oude, want report2 is er wel), sdl en -sound, v4l, en een paar transitional packages. Dit ziet er goed uit; gambas3 start en heeft alle mogelijkheden nu beschikbaar.
- git: in het softwarebeheer onder development staan twee dingen met git (beiden zonder logo): “git-standup” en “git ubuntu”, ik vermoed die laatste, maar het is me niet duidelijk uit de omschrijving. Ik ga naar de commandolijn en do sudo apt-get install git . In Synaptic is zoeken op git niet behulpzaam, blijkbaar is 3 letters te weinig. Ik zie in de alfabetische lijst wel dat “git” geïnstalleerd is, en er bestaat ook een git-all, dus als ik iets mis kan ik die proberen.
Op een bescheiden computertje met 4 GB geheugen en gewone harde schijf, werkt deze Ubunte vlotjes voor gewoon licht gebruik; web, office, tekstje, .. Het meeste werk voor deze uitzending (4 maart) heb ik op deze Ubuntu gedaan. Het enige wat ik mis zijn de typische KDE dingen als shortcuts, menu, en toepassingen.
Read the rest of this entry »

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Themaweek vrouwendag

Uitzending do 18:00 ** March 11th, 2021 by wim.webgang **

Telefonisch interview met Angelika Diakrousi Rotterdam.
Website: varia.zone

Studiogast Silvia Terrenzio
ICT coördinator (volwassenen)-onderwijs.
Over ondermeer moodle op het werk: keuze voor vrijheid.
– home automation met een vintage raspberry pi.

Vrouwen en vertrouwen
ECSC- Cyber-Girls : virtueel event (gisteren woensdag) op 10 maart:
https://www.youtube.com/watch?v=qLvm60lLVPs
(helaas is de kwaliteit van de verbinding niet altijd even goed, zodat het moeilijk te volgen is…)
ECSC = European Cybersecurity Challenge

Muziek
18:08 bjorn corluy – doeftjak
18:22 Blue Dot Sessions – Eleven Count
18:25 Blue Dot Sessions – 05 – Wistful
18:37 Blue Dot Sessions – Frank and Poet
18:52 Sro – Self Driving

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Social Linked Data als dienst in plaats van monopolie

Uitzending do 18:00 ** March 4th, 2021 by wim.webgang **

SoLiD
In het voorwoord van Linux Magazine* wordt gesproken over een ontwikkeling van Tim Berners-Lee, uitvinder van het www, die een alternatief moet bieden voor het onrespectvol omgaan van de grote sociale media bedrijven met gebruikersgegeven. Hun voorstel is, kortgezegd, de eigen gegevens van de gebruikers terug onder de controle te brengen van de gebruikes, door ze op te slaan in een eigen “pod”, die bv wel bij een hosting/provider kan zitten, maar onder controle is van de gebruiker zelf. De sleutel is een “single sign on”. Tim Berners-Lee heeft een eigen startup opgericht, Inrupt, om er dienstverlening rond te bieden, en één van de vroege deelnemers is blijkbaar “the government of Flanders”…
(*) us edition 224 maart 2021, p. 3 “Editorial”

Sociale Media als dienst in plaats van monopolie?

Hier wordt ook over zo’n concepten gesproken: vpro podcast

Muziek
18:11 orfegle – PLASTIK
18:19 Animadvert – dance in black
18:25 Blue Dot Sessions – Frank and Poet
18:32 Blue Dot Sessions – Ether Variant
18:38 stazin – surf
18:43 Blue Dot Sessions – Dearborn
18:58 Mr Pomme – Succubus

prepared 04-03-2021 by WebgangBCP v.0.5.9

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Geest uit de DVD

Uitzending do 18:00 ** February 25th, 2021 by wim.webgang **

GhostBSD

De dubbelzijdige DVD uit Linux Magazine maart bevat twee versies van BSD; hier probeer ik de gebruiksvriendelijke GhostBSD met Mate desktop:
(na het booten en voor installatie draait die als live-systeem)

En inderdaad, de BSD onderaan op het scherm is een andere BSD…

Energie
Even ter sprake met Marthe:
“De Race naar de superbatterij”
Tegenlicht, uitzending op vpro
https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2020-2021/de-race-om-de-super-batterij.html

Muziek
18:10 Phillip Gross – 01 – Casablanca
18:15 Animadvert – The lunatic
18:24 Animadvert – dance in black
18:25 Lowry & Ardell – Le Hanap Au Pilon
18:41 krackatoa – 07 – so long sapien
18:45 Senn – Plastic Bag

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Micro:bit 2 als afteller voor start op de racebaan

Uitzending do 18:00 ** February 18th, 2021 by wim.webgang **

racebaan starterEen van de verschillen van deze nieuwe micro:bit met zijn voorganger is de ingebouwde kleine luidspreker (eigenlijk meer een zoemer).
Daarmee kan je gemakkelijk een bestaand muziekje uit de python bibliotheek aanroepen als geluidje in je toepassing. (Dat kan je evengoed met de vorige versie, maar dan moet je zelf een luidspreker aansluiten op pin 0 en GND. Maar dat gaat hier niet want de stop-bit is vast op de microbit verbonden met rood licht/LED op pin nul).
Documentatie: https://microbit-micropython.readthedocs.io/en/latest/tutorials/music.html
Omdat het moeilijk kiezen is op basis van tekst, heb ik een overzichtje gemaakt van de ingebouwde muziekjes: MicroBitPlayAllMusic.py
https://sourceforge.net/projects/webgang/files/MicroBit/

Micro:Bit2 + STOP:bit
Daarmee wordt de infrastructuur van de racebaan* uitgebreid. Verder bestaat die uit: een gesloten circuit van 2 banen, 2 racewagens*, een analoge toerenteller (elke keer het volgpinnetje van de auto voorbijkomt, klikt de teller een tandje verder, en het getal is uit te lezen op een ronde schijf met een pijltje; lekker analoog dus!)
Ik ben op zoek naar een geluidje om het einde van de race aan te geven. Punchline misschien? Nyan is zowat de langste. Ik kies uiteindelijk POWER_DOWN.
Ik merk dat het soms moeilijk is om geluid en leds te mengen (dubbel gebruik pin 0), hoewel je de luidsprekerfunctie wel aan en af kan zetten; de micro:bit2 stuurt geluid standaard naar de ingebouwde luidspreker lijkt me, maar het is in ieder geval een probleem om daarna rood licht te geven op pin 0; ik heb dus de code van het geluid zo gepositioneerd dat de rode led op dat moment al brand, dat lijkt te lukken.

* electrische auto’s die rijden op zonne-energie!

18:13 Animadvert – The lunatic
18:19 DarkundergroundBastard – Dark underground.basterd – heavy drummer
18:21 Ketsa-Dawnage
18:26 krackatoa – 07 – so long sapien
18:32 stazin – eccentrics
18:37 stazin – Evergreens and Stuff
18:39 Senn – Plastic Bag
19:00 Sro – Self Driving
19:00 Phillip Gross – 01 – Casablanca

by WebgangBCP v.0.5.6

Lift ^ | Lift v | Comments Off

copyright flikken * Tesla door de schouw * TikTak * Druk op mars * Favicon supercookie

Uitzending do 18:00, i-nieuws 6 na 6 ** February 11th, 2021 by wim.webgang **

copyright flikken

Politie in de VS heeft er iets op gevonden om het effect van filmende burgers te neutraliseren. Ze beginnen muziek te spelen. Niet zelf, maar van hun smartphone bv. Dat ondervond een aktivist die in Beverly Hills een politieburo binnenging met een administratief verzoek. Toen de dienstdoende agent merkte dat de man aan het filmen was, nam hij zijn gsm en zocht een muziekje. Dat zette hij goed hoorbaar op alsof hij een dj-setje wilde forceren. De bezoeker begon stilaan te beseffen dat de politieman opzettelijk een lang stuk muziek in de opname probeerde te rammen, met de bedoeling de bezoeker in de problemen te brengen als hij het filmpje online zou zetten op sociale media. Want dan zou het platform merken dat er illegaal auteursrechtelijk beschermde muziek in het filmpje wordt gebruikt, en dan zou de account mogelijk geschorst worden.
In de Verenigde Staten is het wettelijk toegelaten om politie te filmen tijdens hun publieke dienst, en ze lijken zich hiermee te willen verdedigen.
Daarbij zou het interessant zijn om te zien of de playlist van de politiemannen gebaseerd is op de herkenbaarheid van de muziek, of de strengheid van de houders van de auteursrechten op de muziek; zo ligt muziek van de Beatles bv nogal gevoelig.
Maar de politie is niet altijd vragende partij om filmopnames te “deleten”. De opnamen en live streaming tijden de bestorming van het capitool is een van de bronnen die wel gegeerd zijn. Internetaktivisten zijn vrij snel beginnen backups maken van de filmpjes, omdat ze wel vreesden dat de sociale media-platformen die snel zouden verwijderen, evenals de gebruikers die het filmden en online zetten, eens ze begrijpen wat juridisch de gevolgen zouden kunnen zijn.

Tesla door de schouw

Tesla dreigt alle milieuwinst die het maakt met zijn batterijen en electrische auto’s door de schouw te blazen door zijn aankoop van meer dan een miljard euro aan bitcoins. En dat doen ze juist op een moment dat de andere klassieke automerken zich aan het omvormen zijn richting electrisch, met steeds meer electrisch aangedreven auto-modellen. Het maken van die bitcoins is immers enorm energie-opslorpend, en aangezien dat over de hele wereld verspreid gebeurt, is daar heel wat koolstofonvriendelijke energie bij. Maar Musk heeft er altijd graag de kantjes afgelopen, en voorlopig kunnen de aandeelhouders tevreden zijn want de prijs van de bitcoin maakte op slag een sprongetje. Als hij ze onmiddellijk terug verkocht had, had hij al winst gedaan. Zo kan de rijkste mens op de wereld op slag zelf tien procent rijker worden.
En mogelijk volgen nog andere bedrijven die bergen cash geld hebben. Voor de hand liggende kandidaat is Apple. Extra pittig is dat Apple een digitale portefeuille heeft, de Apple Wallet, die zou kunnen gecombineerd worden met de digitale munt, waardoor een hele nieuwe markt openligt: digitaal geld en transacties, met identificatie via de iphone enz. Hun concurrenten zouden het op slag moeilijk hebben.

TikTak

De klok leek te tikken voor TikTok, het populaire online platform voor het delen van korte smartphone filmpjes, onderdeel van het Chinese BytDance. Trump had tijdens zijn ambtstermijn de verplichte verkoop aan een Amerikaans bedrijf geforceerd door te dreigen met een algehele verbanning van TikTok in de VS. Ondertussen is Trump weg, en ligt de hele verkoop op apegapen. De al dan niet spontane kandidaten voor het overnemen van het Chinese bedrijf waren Walmart en Oracle. Maar nu is het afwachten wat er gaat gebeuren met het door honderd miljoen Amerikanen gebruikte platform.

Druk op mars

Voorlopig is het nog niet echt druk op mars, maar het komt er toch in de buurt. Vorige week dook een ruimtetuig van de Verenigde Arabische Emiraten in een baan rond de rode planeet. De satelliet heet “Hope” en werd van de aarde weggeschoten in de zomer van 2020 vanuit Japan. Voorbije dinsdag, 9 februari kwam hij dan aan, na zo’n 470 miljoen kilometer. Het tuig werd gebouwd in een samenwerking tussen VAE, India en een universiteit in de VS.
Maar ook China lanceerde een raket in de richting van Mars, die nu met zijn 5 ton in de aantrekkingskracht van Mars terechtkwam. Het is de bedoeling dat die nu wat rondcirkelt op zoek naar een goede landingsplaats. Als dat lukt kan een marsauto uitgezet worden die op zoek kan gaan naar sporen van marsmannetjes. En ook de Amerikanen hebben hun marsauto in de file naar mars. Het is een waar rijdend laboratorium van 1 ton, dat bungelend aan een parachute de bodem verkent op zoek naar een goede landingsplaats. En dat bovendien een helicoptertje bij heeft dat op mars kan rondvliegen op zoek naar stalen, en dat zelf zijn batterij kan bijladen. Op de site van de NASA kan je live de vluchtgegevens volgen: de afgelegde miles vanaf de aarde, de afstand die nog af te leggen is, het snelheids in miles per hour, en het percentage van de reis dat afgelegd is.
ps: je kan ook omschakelen naar kilometers.

https://mars.nasa.gov/mars2020/

Favicon supercookie

En er is weer een supercookie opgedoken, dit keer via het favicon bestand. Een favicon is een piepklein logo van de site, dat als icoon in je webbrowser zichtbaar kan zijn voor de URL of bij een tabblad, of bladwijzer. De website stuurt die favicon, en helaas wordt die nu ook misbruikt als manier om gebruikers te tracken. Het is een trieste verdere stap in het misbruiken van de mogelijkheden van de browsers door de internetadverteerders.
Bovendien is het niet zo gemakkelijk om deze spion te wissen, hij werkt zelfs over de “private browsing mode” heen, en wordt niet gewist met het sluiten van de browsers. Ook niet met het manueel wissen van de geschiedenis van de browser. Veelgebruikte anti-tracking middelen werken ook niet, dus AdBlock enz gaan hier niets aan veranderen, omdat die zich richten op tracking over verschilllende websites.

Er verscheen een onderzoeksrapport van 18 blz aan de universiteit van Illinois in Chicago over deze mogelijkheid, te downloaden als pdf. De titel is: “Tales of FAVICONS and caches: Persisent tracking in Modern Browsers”, het document is opgesteld door Konstantinos Solomos, John Kristoff, Chris Kanich en Jason Polakis.

Ze keken naar het gedrag van verschillende browsers: Firefox, Chrome, Safari, Edge, Brave. Alleen Firefox had geen last van de tracking aanval via de cache, maar dat kwam eigenlijk door een foutje waardoor Firefox de cache van het Favicon toevallig niet gebruikt. De onderzoekers rapporteerden dat als een bug aan de Mozilla Foundation, en het zou dus kunnen dat in een toekomstige versie van Firefox die tracking ook werkt, tenzij ze ineens maatregelen nemen om dat tegen te gaan.

compiled by BCP v.0.5.7

Lift ^ | Lift v | Comments Off

« Previous Entries