Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

nee wij monopoliën niet …. (Covid19 Data BE project)

Uitzending do 18:00 ** July 30th, 2020 by wim.webgang **

Antitrust, Commercial, and Administrative Law | Online Platforms and Market Power, Part 6: Examining the Dominance of Amazon, Apple, Facebook, and Google : https://youtu.be/WBFDQvIrWYM
bv 4:15:55 Mr Ciciline to Facebook…

… wij open sourcen
Een hulpmiddel om de cijfers van Antwerpen (of eender welke andere gemeente) te volgen en te vergelijken in de tijd. Covid19DataBE.
Om gemakkelijk een grafiekje te maken in het rekenblad (Calc) van LibreOffice/OpenOffice (of een andere *Office zoals je wil), moet je :
- de data dowloaden
- je gemeente uitfilteren
- de overbodige kolommen verwijderen

Daarom deze tool voor Linux die dat voor jou doet.

Voorbereiding: installeer eerst Gambas3 (bv software.opensuse.org/package/gambas3, Ubuntu: universe repository, debian..)
- de gambas3 runtime om de .gambas te gebruiken – (download als file van sourceforge)
- de gambas3 IDE als je van de broncode wil starten (zie verder)
- git als je met git wil afhalen ipv download

Download van SourceForge:
https://sourceforge.net/projects/garlic3/files/Examples/Covid19DataBe/
.gambas : uitvoerbaar met de Gambas runtime.
.tar.gz: broncode uitpakken; wordt projectmap, openen met Gambas IDE, en starten.

Dowload van GitLab:
Project: https://gitlab.com/wim.webgang/covid19databe
(Bv huidige v.0.0.3 https://gitlab.com/wim.webgang/covid19databe/-/releases/0.0.3 – maar neem de nieuwste versie als die er is).

Het programma kan je afhalen als broncode met git, dan komt het in een mapje covid19databe te staan.
Dan gewoon gambas starten, het project openen (file, open) en op “run” duwen om het programma te starten.

De uitvoer is een bestand, vandaag bv “COVID19BE_CASES_MUNI_20200730.out” dat je kan openen vanuit je OpenOffice Calc (hernoem naar .csv als nodig). En dan is het maar selecteren en het menu Insert, Chart, en alles bevestigen:


En uit de vorige weken weten we dat de cijfers van de laatste dagen nadien nog aangepast worden!

Hopelijk hebben we het programma niet al te lang nodig …

https://science.slashdot.org/story/20/07/26/170224/slashdot-interviews-an-oxford-vaccine-trial-participant

https://science.slashdot.org/story/20/07/30/012206/moderna-covid-19-vaccine-shows-promising-result-in-animal-tests

Ruimte-aktiviteit:

https://dagelijksvanalles.be/tech/live-bekijk-de-lancering-van-rover-perseverance-naar-mars/

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Ruimteaktiviteit * Corona in de VS * Antivirus

WebGang blog ** July 30th, 2020 by wim.webgang **

Ruimteaktiviteit

Vandaag werd in de VS de Atlas V gelanceerd. Deze (donderdag)middag werd een missie naar mars gestart vanop Cape Canaveral in Florida. De missie stuurt een zogenaamde marsroover, een robotauto naar mars. Die moet daar terechtkomen in een krater waar vermoedelijk ooit water heeft gestaan. Daar hoopt men meer te weten te komen over de kans dat er ooit leven was op Mars. Het opboren van de stalen is maar de eerste stap van het hele traject. Daarna moeten die stalen terug naar de aarde komen. Maar de raket die de marsauto gebracht heeft kan die niet terugbrengen naar de aarde. Daarom wordt gewerkt aan een andere oplossing. Het Europese (Franse) Airbus zou een “ruimtebus” bouwen, of eerder een ruimte-vrachtwagen, om de gesteenten op te halen. Ze zullen vertrekken met een raket die ze in een baan rond mars brengt. Die raket moet trouwens ook nog gemaakt en naar mars gestuurd worden. De Earth Return Orbiter zal het pakje met de stenen, zowat een baseball groot, in de vlucht moeten overpakken en naar de aarde brengen. Het vaartuig zal met zonnepaneel vleugels uitgerust worden die 39 meter breed worden. Het geheel wordt meer dan 6 ton, dus het zal wel wat energie kosten om dat allemaal in de ruimte te krijgen. En het zal ook even duren, momenteel wordt op 6 jaar gerekend. De uiteindelijke kostprijs is nog niet bekend, maar die loopt zeker in de miljarden.

Corona in de VS

Ondertussen kan ook Trump er niet meer rond: er is Covid 19 in de VS. Tien dagen na een verkiezingsbijeenkomst van Trump eind juni, werd Herman Cain in het hospitaal opgenomen. En Herman Cain is een republikein, zelfs presidentskandidaat in 2012.

En onmiddellijk ziet Trump dat als een “Trumpf”, een troef. Zijn grootvader kwam uit Duitsland en heette “Trumpf”, het Duits voor “troef”.
En stelt hij voor om de presidentsverkiezingen uit te stellen, want er zou meer gestemd worden per post en dat vind hij niet fraude-veilig (stemmen per computer wel blijkbaar). Maar het is niet zeker dat deze Romeinse keizer zijn zin zal krijgen, want dan moet hij de republikeinen overtuigen.

Antivirus

De apen lijken alvast verlost van het Covid-19 virus, als we de testresultaten op 16 primaten kunnen geloven. Het bedrijf Morerna heeft de test gedaan met het vaccin waaraan ze werken. De volgende stap is een test op echte mensen, zo’n 30.000. Tegen het einde van het jaar zullen we dan iets weten over de efficiëntie en de mogelijke bijwerkingen.

En het zal nodig zijn, want in de winter wordt een tweede golf verwacht als we de huidige even niet meerekenen.
Dat kan afgeleid worden uit landen waar het nu koud is, zoals in Australië. Dus moet voor die koude periode de verspreiding zo ver mogelijke de kop ingedrukt zijn, en de versoepelingen zoals wij die hebben gekend hebben eerder de hoop daarop de kop ingedrukt.

compiled by BCP v.0.4.8 (gepubliceerd met beetje vertraging)

Lift ^ | Lift v | Comments Off

kleiner dan vijf is geen cijfer

Uitzending do 18:00 ** July 23rd, 2020 by wim.webgang **

covid19dataImportData
Vertrekkend van de dataset van sciensano ..
https://epistat.sciensano.be/Data/20200723/COVID19BE_CASES_MUNI_20200723.csv
… kan je zelf Antwerpen gaan uitfilteren.

Bv met LibreOffice Calc:
Klik op het .csv bestand en het opent vanzelf een invoer-venster “Text import” van LibreOffice Calc. Daar kan je alles bevestigen, de indeling van het document wordt daarmee omgezet naar kolommen van het rekenblad.

Er mogen heel wat kolommen weg. Selecteeer de kolom door op de kolomletter te klikken, klik rechts, delete column.
Hou er nog 4 over: de datum, een gemeente code, de gemeente-naam (Antwerpen), en het getal van de besmettingen.

Dan moet je je gemeente eruit filteren. Dat kan op verschillende manieren, wij doen dat bv door sorteren:
Menu Data, Sort, en kies de kolom van de naam, en als tweede (sort Key 2) de kolom van de datum.
Alfabetisch als eerste komt nu ’s Gravenbrakell in plaats van Aalst omdat een computer de leestekens voor de letters sorteert.
(Als je op NIS5 code sorteer ipv op naam dan krijg je Aalst, Antwerpen ontdek ik later)
Zoek het stuk van je gemeente, selecteeer de lijnen ervoor, rechtsklik, delete rows. Hetzelde met de lijnen erachter. Of selecteer het stuk van je gemeente, copy en plak het in een nieuw leeg rekenblad.

Nu houd je je gemeente over, en zie je de opeenvolgende cijfers per dag. De laatste dag/dagen ontbreekt/en en op sommige dagen staat geen getal maar het symbool voor kleiner dan vijf <5.

Het gemakkelijkst is nu de kolom van de cijfers na de kolom van de datum te zetten, en daarna de grafiek te maken.
(klik op kolomletter van CASES, rechtklik, insert column. Dat wordt dan bv een lege kolom D. Klik daarna op kolom van datum (A), rechtsklik, copy, en plak op de lege kolom D. Kolom A mag daarna weg).

Grafiek
Selecteer het gebied van datum en cases, tot helemaal onderaan de gegevens.

Menu insert, Chart, en volg de voorgestelde keuzes van de Chart Wizard. Grafiek klaar! En inderdaad, is die laatste 120 wel juist???
*PS: Nee die is niet juist, dat getal werd nog bijgesteld tot 131…

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Display op de huid * Slack klaagt * De kaart * Open Technology Fund * Trollen opsporen

i-nieuws 6 na 6 ** July 23rd, 2020 by wim.webgang **

Display op de huid

In Zuid-Korea zouden onderzoekers erin geslaagd zijn om een matrix van RGB LED’s op een dunne, soepele drager te integreren, die gedragen kan worden op de menselijke huid. Zo zou je een soort beeldscherm kunnen meedragen op de rug van je hand of op je voorarm. Het materiaal heeft een speciale drager en electrische componenten, die toelaten dat het wat mee kan rekken. Het vertoonde beeld rekt dan gewoon mee uit. De electrische verbindingen blijven behouden. Er wordt verder aan gewerkt om een soort draagbare TFT te kunnen maken.

Slack klaagt

Microsoft wordt weer eens beschuldigd van monopoliepraktijken. Het bundelen van Teams in zijn Office paketten heeft een aantal gebruikers geforceerd naar Teams, en ondermeer concurrent Slack is daar niet mee opgezet. Zij maken een onafhankelijk programma en kunnen niet met dezelfde spierballen rollen als een monopolist als Microsoft.
Het installeert ongevraagd Teams, en maakt het onmogelijk om het te de-installeren, zegt Slack.
Daarom dient het een klacht in bij de Europese commissie.
Die onderzoekt de klacht.

De kaart

Het SDSS project, dat vijf jaar lang de ruimte onderzocht, heeft nu een kaart gemaakt op basis van de gevonden data. Het is een kaart van het universum. En de melkweg is maar één van de 2 miljoen galaxies die voorkomen. Sommige sporen van andere stelsels gaan terug tot 11 miljard jaar geleden.
Door onderzoek van de op te vangen cosmische achtergrondstraling in de vorm van microgolven, kon ondermeer het uitdijen van het universum in kaart gebracht worden. Door dat uitdijen wordt ook de golflengte van het licht uitgerokken, en dat kan dan gemeten worden; het fenomeen heet redshift omdat het licht opschuift naar rood licht.

Open Technology Fund

Een Federale rechtbank in de VS heeft mogelijk het Open Technology Fund gered. Dat is een non-profit die Technologie ontwikkelt om wereldwijd internetcensuur te omzeilen. Een vertrouweling van Trump uit de Steve Banon stal, Michael Pack, probeerde de directie te vervangen door een zelf samengestelde ploeg. De benoeming van Michael Pack zelf is lang door de democraten tegengehouden, maar nu hij aan zet is laat hij er geen gras over groeien.

Voordien trokken Amanda Bennett en Sandra Sugawara al hun conclusies na een conflict met het witte huis en de aanstelling van Pack. Ps: ook de baas van OTF was een vrouw.

De regering van Trump kreeg het op zijn zenuwen van de kritische uitlatingen over ondermeer de aanpak van de Corona crisis in de internationale Amerikaanse zenders Radio Free Europe en Radio Free Asia. Dus heeft Michael Pack, CEO van het Amerikaanse Agentschap voor Wereldwijde Media, de directies van die zenders en van het OTF ontslagen.

Voor die werekdwijde zenders lijkt dat gelukt, maar voor het Open Technology Fund is dat nu teruggedraaid door een rechtbank. Voor de organisatie heeft het mogelijk al gevolgen. Hun partners en gebruikers die vertrouwen op Technologie die dreigt over te gaan in niet-zo-neutrale handen, hebben zich uit voorzorg misschien al afgekeerd.

Trollen opsporen

Aangezien de sociale media-sites als Facebook niet erg geneigd zijn om het probleem van beînvloeding te erkennen en aan te pakken, moet de oplossing misschien van elders komen. Onderzoekers hebben een machineleerprogramma opgezet, een soort kunstmatige intelligentie, om posts van trollen op sociale media op te sporen. Het gaat daarbij om posts van nep-accounts die aangemaakt zijn door buitenlandse geheime diensten om een bepaalde sfeer te scheppen rond bepaalde onderwerpen. Onderzoekers van enkele Amerikaanse universiteiten, waaronder politieke wetenschappen en informatici, hebben hun programma getraind met bekende posts van beïnvloedingscampagnes uit het verleden. Ze noteerden gedurende vijf jaar 53 beïnvloedingscampagnes uit 24 verschillende landen.
De eerste gedocumenteerde was een van Zuid-korea in 2012. Eén van de problemen is natuurlijk het herkennen van zo’n campagne, of meer bepaald de specifieke posts die er uit voortkomen. Daarbij kan het programma nu helpen. Ze noteerden een herkenningscijfer van 99% op een campagne van Venezuela, bijna 91% herkenning op een Chinese campagne, en ongeveer 85% herkenning op Russische campagnes, die het meest gesofistikeerd blijken.

Misschien kan Groot-Brittanië er eens naar kijken, want daar lijken ze een groot probleem te hebben met online informatie over Covid-19. Er blijkt veel valse informatie “viraal” te gaan op sociale media, en dat begint een aantal parlementsleden te verontrusten. Ze willen dat er snel wetgeving komt om Facebook, Twitter, Youtube enz aan banden te leggen.
Het Digital, Culture, Media en Sport committee stelt dat de sociale media bedrijven een focus leggen op hun advertentiemodel, en dat moedigt de verspreiding van desinformatie aan en laat “kwaadwillegen” toe om zelfs geld te verdienen met allerlei “emotionele” inhoud, zonder daarbij met de waarheid rekening te houden.

compiled by BCP v.0.4.8

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Versleutelde harde schijf

Uitzending do 18:00 ** July 16th, 2020 by wim.webgang **

Versleutelde harde schijf voor je laptop?
Bv met openSUSE 15.1:
linuxuser.copyleft.be

Muziek

18:08:27.974 stazin – parfumerie flair
18:15:17.293 BenJamin Banger – 01 – Bobby Drake
18:20:39.08 Animadvert – Ghots
18:35:37.812 Simon Mathewson – 04 – Container
18:48:59.901 Camera I Camera II – 03 – Move the Mountains
18:50:36.934 Gloomer – Dig Deeper
18:59:40.576 Blue Dot Sessions – 04 – Cupcake Marshall

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Oneindig veel ervaring * Covid Data

i-nieuws 6 na 6 ** July 16th, 2020 by wim.webgang **

Oneindig veel ervaring

The Register registreerde een opvallende advertentie van IBM. Die zoekt candidaten voor Kubernetes administratie en beheer, liefst met meer dan 12 jaar ervaring. Dat soort ervaring is zeldzaam, want Kubernetes is een relatief recente ontwikkeling. Het begon als een open source project op github.com, en daar was de eerste bijdrage van 250 files van 7 juni 2014, wat goed zes jaar geleden is.

https://github.com/kubernetes/kubernetes/commit/2c4b3a562ce34cddc3f8218a2c4d11c7310e6d56

De eerste officiele uitgave was op 22 mei 2015, wat goed vijf jaar geleden is. Een bedrijf dat 12 jaar ervaring vraagt voor een technologie die 5 jaar bestaat, geeft misschien aan dat ze een soort standaard formulering gebruikt hebbben zonder er verder over na te denken. Of dat ze opzettelijk overdreven veel ervaring vragen omdat ze een bepaalde categorie van jongeren willen uitsluiten.

Het vragen van overdreven veel ervaring werd het mooist aan de kaak gesteld door een programmeer die schreef dat hij niet kon solliciteren voor een job waarin ze meer dan 4 jaar ervaring vroegen voor een technologie die hij zelf maar een jaar en een half voordien gecreëerd had.

De advertentie van IBM stond nog steeds online op donderdag 16/7 op

https://intellijobs.ai/job/IBMCloud-Native-Infrastructure-Engineer-Architect-bvJJ6yraexfWOk1nMRKP-bvJJ6yraexfWOk1nMRKP

en zegt letterlijk:

“Required Technical and Professional Expertise

Minimum 12+ years’ experience in Kubernetes administration and management”

Kubernetes werd ontwikkeld bij Google als open source container dirigeerder, en zit nu onder beheer van de Cloud Native Computing Foundation. Het logo is het stuurwiel van een boot, met zeven uitstekende spaken, die verwijzen naar de interne naam “Project 7″.
Dat zou dan weer een verwijzing zijn naar een cyborg vrouw uit Star Trek, die Seven of Nine heette.

Kubernetes:

https://www.youtube.com/watch?v=PH-2FfFD2PU

Covid Data

Niet alleen in België is er discussie over de data over de covid-19 gevallen. In de VS wil de regering de data zelf rechtstreeks in handen krijgen, en heeft ze daarvoor instructies gestuurd naar de ziekenhuizen. De gegevens komen in een clouddatabase terecht van een bedrijf dat mee opgericht is door een compaan van Trump. Het werkt ook voor militaire toepassingen en geheime diensten.
Het gevolg zou kunnen zijn dat de data niet meer eerst bij de “Centers for Disease Control and Prevention” terechtkomt, de CDC. Die zullen, samen met alle virologen en analisten nu dus afhankelijk worden van een centrale dienst die nog moet bewijzen dat de data snel en transparant doorstroomt naar andere experten dan die van de regering.

compiled by BCP v.0.4.8

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Suse koopt Rancher * Naambescherming * Intel gepasseerd

i-nieuws 6 na 6 ** July 9th, 2020 by wim.webgang **

Suse koopt Rancher

Het bedrijf Suse, in eigendom van investeringsbedrijf EQT, zou Rancher overnemen volgens een bericht op de Rancher website: “SUSE signs definitive agreement to acquire Rancher Labs”. Rancher Labs is een bedrijf uit Cupertino, de Californische stad die bekendstaat als thuishaven van ondermeer Apple. Rancher maakt open source software om Kubernetes op grote schaal te gebruiken en beheren. . Kubernetes zelf is al software om containerapplicaties samen te stellen tot logische units en te beheren. Het is technologie die bij Google ontwikkeld is en vrijegegeven werd als open source.

Naambescherming

Eén van de problemen bij Free Software en Open Source projecten, is het beschermen van de naam van het project. Dat probleem kan opduiken als er een afsplitsing van een project gemaakt wordt, en bepaald moet worden op welke manier dat de naam van het originele project mag gebruiken of vermelden. Of als er onenigheid is binnen een project, en de groep eenvoudigweg splitst, waarbij beide groepen op hun manier verderwerken aan het project: wie mag dan de naam gebruiken? Of als een project succesvol is, en andere projecten of commerciele producten proberen mee te surfen op het succes door het gebruiken van de projectnaam in een eigen product.
Of, en dat is misschien nog de grootste bekommernis, stel dat een bedrijf een it-product uitbreng dat al dan niet toevallig dezelfde naam heeft als je project? Als ze die naam dan registreren als merknaam heb je een probleem, en veel projecten zien het niet zitten om zelf de administratie en de kosten te doen om hun projectnaam te officieel te registeren als productnaam.
Google heeft daar iets op gevonden: het heeft de Open Usage Commons opgericht om de merknamen van drie van hun eigen projecten te beheren: Angular, Gerrit en Istio.
Maar ze willen het opentrekken naar andere projecten, en een thuisbasis bieden voor het beheren van merknamen op een neutrale, onafhankelijke manier. Daarbij kan bv ook horen dat uitgezocht wordt of een geplande projectnaam al niet in gebruik is. Door deze eigen projecten in die organisatie te steken lijkt Google er ook wat goodwill voor te willen kweken, door ze minder aan hen gebonden te doen lijken.

Intel gepasseerd

Nvidia is voor het eerst de geschiedenis meer waard dan Intel. Dit gebeurde toen gisteren (woensdag 8/7) de aandelen een paar procenten stegen en zo tot 404 dollar reikten. Als je daarmee de waarde van het bedrijf berekent kom je op 248 miljard, net iets meer dan de grootste computerchipfabrikant ter wereld tot gisteren, Intel.
Intel had lang het zo-goed-als monopolie voor het leveren dan de processor voor computers, vooral pc’s en ook wel servers. NVidia daarentegen stond bekend als maker van de grafische kaart van de pc.
Maar ondertussen zijn er veel andere computerachtige apparaten bijgekomen, en NVidia heeft ingezet op datacentra, chips voor in auto’s, enz. Alleen al dit jaar steeg het aandeel van NVidia met meer dan zestig procent. Intel is op zich dus niet achteruitgegaan, maar wel in de vaart voorbijgestoken door NVidia.

compiled by BCP v.0.4.8

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Zelf aan de slag met Covid 19 – Netbook revival?

Uitzending do 18:00 ** July 9th, 2020 by wim.webgang **

Netbook nee

Wie herinnert zich nog de netbook rage van zo’n tien jaar geleden. In 2008 hadden we de eerste Linux netbook met SSD in de studio. In 2012 kenden we een mini revival, met een netbook waar een zogenaamde “fastboot” mogelijkheid eigenlijk een voorgeinstalleerde Linux blijkt te zijn, naast een ander lelijk systeem.
Gelukkig kon je dat lelijk systeem vervangen door een Linux distributie van eigen keuze, en had je een bruikbare Linux netbook met harde schijf.
Daarna werd het stil op gebied van Linux netbooks, en de meer technische Linux gebruikers kraakten tablets of chromebooks om er Linux op te draaien, anderen kozen de kleinste echte laptops om Linux op te draaien, en nog anderen konden voort met de steeds groter wordende smartphones, waar het ook niet altijd even vanzelfsprekend was om Linux op te installeren.
Nu is er in de VS een grote supermarktketen die het idee van een netbook van onder het stof haalde: ze bieden een klein, licht en goedkoop (140 dollar) netbookje aan met een 11 inch scherm en een wat plastiekachtig uiterlijk, wat ook een beetje typisch was voor die toestelletjes.
De andere eigenschappen zijn een SSD van 32 GB, wat heel weinig opslagruimte is, een werkgeheugen van 2 GB, terwijl nu normaal minstens 8 GB in laptops zit, en een dual-core AMD processor die ook niet bepaald een werkpaard is.
Een auteur van de technische website “ars Technica” kocht er eentje en probeerde hem uit. Zijn bespreking is een niet mis te verstane waarschuwing, te lezen in de gadgets rubriek op Ars Technica:

https://arstechnica.com/gadgets/2020/06/we-bought-walmarts-140-laptop-so-you-wouldnt-have-to/

Even intel bellen
Behalve een foutje in de update van “icewm, icewm-team-branding” die iets mankeerde en de updates tegenhield tot deze overgeslagen werd, was er nog een andere opvallende update in openSUSE 15.1: een update voor de processorcode:

ucode intel (20200616-lp151.2.27.1)
Microcode updates for Intel x86/x86-64 CPUs

Covid Antwerpen (ea)
Sciensano’s Covid-19 Belgium Epidemiological Situation, Municipality Monitoring

Na een hele tijd boven 50 gezeten te hebben, zie ik vandaag (26 juni): 49!
(gevallen gemiddeld bijgekomen in de laatste 7 dagen. Een soort “lopende week” gemiddelde)
Ondertussen is het terug beginnen stijgen; tot boven 50 en op 6/7 zitten ze op 71 (incid. 13; stijg 3d) , 7/7 biljft het boven 70, 8/7 is het 78 (incid.15, stijg 3 d.)!
Antwerpen staat bovenaan in de lijst

Als u terug wil kijken .. https://epistat.sciensano.be/covid/covid19_historicaldata.html
Hier kan u de gegevens afhalen (zo’n 3.7 Mb csv bestand) om zelf mee aan de slag te gaan in LibreOffice bv.

In de VS
Californië informeert zijn burgers:
https://calcat.covid19.ca.gov/cacovidmodels/

Open source:
https://github.com/StateofCalifornia/CalCAT

Smartschool verhoogt zijn prijzen, scholen in de tang?
Een vroegere beschouwing over smartschool op:

https://edavy.com/2017/09/07/hoe-smartschool-walvis-plotseling-zal-geharpoeneerd-worden-google/

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Zon en bier

Uitzending do 18:00 ** July 2nd, 2020 by wim.webgang **

Zonnebootreisverslag
(in een licht digitaal en anders gestoorde jitsi verbinding..)
“Radio kwistax”

Marthe: Ben hier gearriveerd met buratinas .. Zonne energie boot

Hij heeft heel de uitleg gedaan
Illegaal is een bier
Ze doen toer door Belgie altijd gecombineerd met concerten
Volgende plek voor illegaal is doornik

Muziek
18:13:11.134 stazin – Vinc
18:17:24.873 Gloomer – No Longer A Fragment ft. Jim Carrey
18:26:37.216 Animadvert – Track 2
18:32:17.721 stazin – CHANEL
18:41:45.032 stazin – parfumerie flair
18:41:54.383 stazin – parfumerie flair
18:41:57.787 Little Bear – long (ID 780)
18:56:49.22 Mr Pomme – UNTRUCUNPEUALAIDMCOMMECA

prepared 02-07-2020 by WebgangBCP v.0.4.8

Lift ^ | Lift v | Comments Off

TikTok ban * API ban * Facebook bant eigen regels * Hate speech ban

i-nieuws 6 na 6 ** July 2nd, 2020 by wim.webgang **

TikTok ban

India bant een aantal apps die ontwikkeld zijn door Chinese bedrijven. Privacy van de gebruikers, veiligheid van de staat en de openbare orde zijn de argumenten. Een van de getroffen apps is TikTok van ByteDance.

Plastic ban

India bant bovendien alle plastic voor eenmalig gebruik tegen 2022, tenminste als het van de huidige premier afhangt. India zit met bijna 10 miljoen ton plastic afval per jaar. Bedrijven struikelen over elkaar in het aankondigen van hun aangepast beleid. Flipkart, onderdeel van Wall Mart, meldde dat hun gebruik van eenmalig plastic al met de helft verminderd was. Amazon verkondigde dat het zijn verpakkingsmateriaal, zoals het plastic-luchtkussen schokdempingsmateriaal, door papieren versies verving, en zijn plastic tape door volledig afbraakbare versies.

API ban

Apple heeft vorige week verklaard 16 nieuwe webtechnologiën niet te zullen volgen. Dat betekent dat ze 16 Web API’s voor Safari NIET zullen maken. De reden is dat die alle 16 de technologie bevatten om een gebruiker te bespioneren vanop een webserver. Door de technologie in Safari eenvoudig niet in te bouwen, en dus niet te ondersteunen, kan de webserver die niet gebruiken. Wat webservers, en dus websites en hun uitbaters, wel of niet zullen krijgen bij een Apple Safari gebruiker is bv:
- geen toegang tot Bluetooth apparaten in de buurt van de gebruiker.
- geen toegang tot midi apparaten van de gebruiker
- geen toegang tot magnetometer sensoren, die het magnetisch veld rond de gebruiker van bv een smartphone meet.
- geen toegang tot de NFC lezer (die NFC tags kan lezen – Near Field Communication, draadloze uitwisseling van gegevens door heel erg dicht bij een ander NFC apparaat te komen).
- geen toegang tot de toestand van het geheugen van het apparaat van de gebruiker
- geen toegang tot informatie over het netwerkgebruik van de gebruiker, zodat niet gezien kan worden of iemand overschakelt van lokale wifi naar zijn gsm data-abonnement.
- geen toegang tot de stand van de batterij
- Geen toegang tot de lichtmeter, iets wat door het toestel zelf bv gebruikt kan worden om de helderheid van het scherm aan te passen aan het omgevingslicht.

Veel van die technologiën kunnen misbruikt worden door webservers en de bedrijven erachter om informatie te verzamalen over gebruikers, die een inbruik is op hun privacy. Android apparaten lijken momenteel het verst te gaan in het inbouwen van sensoren en de mogelijke toegang van Chromium browsers of apps.

Facebook bant eigen regels

Facebook lijkt in het algemeen nogal beducht voor de toorn van politici. Die zouden het wel eens in hun hoofd kunnen krijgen om regelgeving te bedenken die Facebook date en dus geld zou kosten.

Dus toen in 2015 Trump in aantocht was met zijn buldozerstijl, maakte Facebook al kronkels om hem niets in de weg te leggen.
Facebook draaide altijd rond de pot wat betreft de verspreiding van onwaarheden en misleidingen. Meer nog, ze maakten zelfs de regel dat politici mochten liegen. En toen de conservatieven klaagden over de vooringenomenheid tegen hun conservatieve media, werd het algoritme aangepast.

Het gevolg was een veranderde mediawereld, met politici die hun gang kunnen gaan. Hoe machtiger ze worden, hoe meer ze hun gang kunnen gaan, en in hun liegen en misinformatie nog bijgestaan of voorbijgestoken worden door binnenlandse en buitenlands professionele online provocateurs, geholpen door automatische computerprogramma’s die extreme propaganda versterken. Dat kan bv tendenzen in de hand werken als het ontkennen van het corona-virus.

Werknemers die zich minder zorgen maken om de mening van machtige politici, en meer over hun eigen morele normen, begonnen te protesteren en af te haken bij facebook. Toen Trump zijn dreigement over “het schieten begint” uitte, leidde dat tot rechtstreekse communicatie tussen Facebook en het witte huis, waarop Mark Zuckerberg zelf de knoop doorhakte, en .. de tweet liet staan.
Daarop hielden duizenden medewerkers van Facebook een noodvergadering en riepen het management op om de regels voor fact checking en verwijderen van haatboodschappen ook toe te passen op politici. Maar de kloof tussen de werknemers en de top lijkt groot. En de kloof tussen de werkelijkheid en de top van Facebook nog groter; slechts 3 procent van de leidinggevenden zijn zwart (en 67 procent mannelijk) volgens het facebook diversity report op https://diversity.fb.com/read-report/.

Andere onlinediensten als twitter en twitch, het online game streaming platform, grepen wel in als ze vonden dat Trumps’ tweets over de lijntjes van hun voorwaarden gingen.

Hate speech ban

Reddit, het online discussieplatform, gaat na 15 jaar officiëel hate speech en de bijhorende online groepen bannen.
Zo’n 2000 racistische en geweld verheerlijkende fora of “subreddits” in hun terminologie, worden verwijderd.
De baas en stichter van Reddit geeft toe dat ze in het verleden gefaald hebben op dit gebied.

compiled by BCP v.0.4.8

Lift ^ | Lift v | Comments Off