Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Ruimteaktiviteit * Corona in de VS * Antivirus

WebGang blog ** July 30th, 2020 by wim.webgang **

Ruimteaktiviteit

Vandaag werd in de VS de Atlas V gelanceerd. Deze (donderdag)middag werd een missie naar mars gestart vanop Cape Canaveral in Florida. De missie stuurt een zogenaamde marsroover, een robotauto naar mars. Die moet daar terechtkomen in een krater waar vermoedelijk ooit water heeft gestaan. Daar hoopt men meer te weten te komen over de kans dat er ooit leven was op Mars. Het opboren van de stalen is maar de eerste stap van het hele traject. Daarna moeten die stalen terug naar de aarde komen. Maar de raket die de marsauto gebracht heeft kan die niet terugbrengen naar de aarde. Daarom wordt gewerkt aan een andere oplossing. Het Europese (Franse) Airbus zou een “ruimtebus” bouwen, of eerder een ruimte-vrachtwagen, om de gesteenten op te halen. Ze zullen vertrekken met een raket die ze in een baan rond mars brengt. Die raket moet trouwens ook nog gemaakt en naar mars gestuurd worden. De Earth Return Orbiter zal het pakje met de stenen, zowat een baseball groot, in de vlucht moeten overpakken en naar de aarde brengen. Het vaartuig zal met zonnepaneel vleugels uitgerust worden die 39 meter breed worden. Het geheel wordt meer dan 6 ton, dus het zal wel wat energie kosten om dat allemaal in de ruimte te krijgen. En het zal ook even duren, momenteel wordt op 6 jaar gerekend. De uiteindelijke kostprijs is nog niet bekend, maar die loopt zeker in de miljarden.

Corona in de VS

Ondertussen kan ook Trump er niet meer rond: er is Covid 19 in de VS. Tien dagen na een verkiezingsbijeenkomst van Trump eind juni, werd Herman Cain in het hospitaal opgenomen. En Herman Cain is een republikein, zelfs presidentskandidaat in 2012.

En onmiddellijk ziet Trump dat als een “Trumpf”, een troef. Zijn grootvader kwam uit Duitsland en heette “Trumpf”, het Duits voor “troef”.
En stelt hij voor om de presidentsverkiezingen uit te stellen, want er zou meer gestemd worden per post en dat vind hij niet fraude-veilig (stemmen per computer wel blijkbaar). Maar het is niet zeker dat deze Romeinse keizer zijn zin zal krijgen, want dan moet hij de republikeinen overtuigen.

Antivirus

De apen lijken alvast verlost van het Covid-19 virus, als we de testresultaten op 16 primaten kunnen geloven. Het bedrijf Morerna heeft de test gedaan met het vaccin waaraan ze werken. De volgende stap is een test op echte mensen, zo’n 30.000. Tegen het einde van het jaar zullen we dan iets weten over de efficiëntie en de mogelijke bijwerkingen.

En het zal nodig zijn, want in de winter wordt een tweede golf verwacht als we de huidige even niet meerekenen.
Dat kan afgeleid worden uit landen waar het nu koud is, zoals in Australië. Dus moet voor die koude periode de verspreiding zo ver mogelijke de kop ingedrukt zijn, en de versoepelingen zoals wij die hebben gekend hebben eerder de hoop daarop de kop ingedrukt.

compiled by BCP v.0.4.8 (gepubliceerd met beetje vertraging)

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.