Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Buiten de schooluren

Uitzending do 18:00 ** June 24th, 2021 by wim.webgang **

Sociale media buiten de schooluren

https://pro.g-o.be/communicatie-publicaties/sociale-media/gedragscode

Platte band bij Google Drive
https://workspaceupdates.googleblog.com/2021/06/drive-file-link-updates.html

Afscheid van John McAfee

Dan kunnen we deze eens terug lezen … https://cointelegraph.com/news/mcafee-on-btc-exile-the-us-no-way-the-current-system-can-survive
Zijn laatste tweet: “Ik heb niets meer” … en in mei schreef hij:

27 mei
Vrij vertaald: “Een man die in de nesten zat vroeg mij vandaag of ik geen pijnloze manieren kende om zelfmoord te plegen. Bij gebrek aan ervaring kon ik hem niet helpen.”

The amazing thing is that the tone of the discussion was like discussing the weather.

Prison is a strange environment.

https://twitter.com/officialmcafee

Muziek

17:04 Siddhartha Corsus – Sita’s Song
17:12 weeVanStood – #23.2016.12.11 B
17:14 Siddhartha Corsus – Let Go of Time (and Time Will Let Go of You)
18:36 weeVanStood – #24.2018.06.24
18:49 cvux – SIN dinero

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Vaarwater van monopolies

Uitzending do 18:00 ** June 17th, 2021 by wim.webgang **

De grote Amerikaanse internetbedrijven zijn zo breed uitgegroeid dat ze niet alleen een de-facto monopolie hebben veroverd op een of ander deelgebied, en de aandacht van de overheid trekken, maar ook in elkaars vaarwater terechtkomen. Soms wordt dat uitgevochten in de pers, soms in de rechtbank…

Deze week:

- in het Verenigd Koninkrijk worden de ecosystemen op de smartphones bekeken; iOS en Android. Twee platformen die de markt voor meer dan negentig procent verdelen, zelfs eerder in de richting van negenennegentig procent.

Het is interessant om te zien dat de Britten, eens los van Europa, nu hun eigen concurrentie-controle-orgaan oprichten, dat onmiddellijk de focus legt op technologie. Daarmee zouden ze Europa wel eens kunnen voorbijsteken.

Ondertussen werd in het zog van de missie van de Amerikaanse president Biden naar Europa al gewaarschuwd in de VS tegen de Digital Markets Act, de Europese maatregelen tegen de grote Amerikaanse bedrijven. Ze zullen in de VS misschien schrikken dat ze ondertussen vanuit Groot-Brittanië weerwerk krijgen.

Maar het gevolg van Europese wetgeving over digitale markten zou er misschien voor zorgen dat Apple de gebruikers moet toelaten ook programma’s te installeren van andere bronnen dan de eigen Apple app store.
Die mogelijkheid wordt side-loading genoemd, en bestaat bij Android, omdat je daar een andere app store kan kiezen om programma’s van af te halen. Ook in kleinere eco-systemen als Jolla met zijn Sailfish systeem bestaat er een eigen softwareverzameling, en een externe, waar onafhankelijke ontwikkelaars hun software in kunnen aanbieden. Apple heeft die boot altijd afgehouden met als argument dat zij de kwaliteitsbewakers van hun systeem zijn, en dat het Android systeem bewezen heeft dat die openheid leidt tot meer beveiligingsproblemen bij de gebruikers. Tim Cook, de baas van Apple, noemde dat “niet in het belang van de gebruikers”. Maar dan komt de mokerslag voor Apple in het bericht dat in de VS nieuwe regelgeving over anti-concurrentievervalsing voorgesteld wordt, die ervoor zou zorgen dat Apple zijn eigen apps niet meer mag voor-installeren, om de gebruiker werkelijke keuze te geven. De marktdominantie van de eigenaar van het platform zou zo niet doorwerken naar de apps. Als dat doorgaat kijken we natuurlijk ook terug naar Microsoft, dat al tientallen jaren zijn dominantie op zijn eigen Windows platform combineert met Office en andere software, op allerlei manieren voorgeïnstalleerd of opgedrongen. Bloomberg heeft een artikel over het “antitrust package” voor Apple.

Ondertussen geeft Google een speldeprik aan Apple door een Google winkel te openen in New York, vlak bij die van Apple, die het uithangbord is van het bedrijf.

Soms trekken de bedrijven ook de aandacht van de consument, in een negatieve betekenis, bv met het gebruik van tracking cookies, verborgen pixels enz. Als de gebruikers beginnen te voelen dat de invasie op hun privacy toch wat ver gaat, verliezen ze het vertrouwen en onstaat er meer draagvlak voor de politiek om in te grijpen.
Gebruikers beginnen meer en meer te begrijpen dat zij zelf het produkt zijn, of tenminste de gegevens over henzelf het produkt zijn, dat die verhandeld worden . De grote bedrijven als Amazon en Google vechten er voor. Via het web bijvoorbeeld.
Google heeft FLoC, een technische manier om zonder cookies zo veel mogelijk te weten te komen over het gedrag van gebruikers, bv in wat soort produkten een gebruiker geïnteresseerd is. Ze oogsten ook informatie als een gebruiker op bv een site van Amazon zit.

Amazon vindt dat de gebruiker op dat moment “van hen” is, en probeert met tegencode in hun site de informatievergaring van Google tegen te werken. Maar Amazon heeft zijn eigen problemen met het vertrouwen van zijn gebruikers. De site verkoopt goederen en laat andere personen en bedrijven goederen aanbieden via hun platform. Het laat gebruikers kwoteringen met commentaar geven op de verkochte goederen. In principe zou dat zo’n beetje moeten werken als een sociale netwerksite, waar gebruikers ervaringen uitwisselen, en onbetrouwbare verkopers zo geweerd worden. Maar de besprekingen blijken uitermate onbetrouwbaar en gemanipuleerd door de meest onbetrouwbare aanbieders, die daar ook het meeste belang bij hebben natuurlijk. Amazon heeft daar vorig jaar werk van gemaakt met filtersoftware. In 2020 heeft Amazon naar eigen zeggen meer dan tweehonderd miljoen besprekingen verwijderd voor de gebruikers ze te zien kregen. Maar toch bereiken nog altijd veel onbetrouwbare en bedrieglijke besprekingen de gebruikers. Amazon beschuldigt “sociale media” daar de bron van te zijn.

Dan zou je daarbij kunnen denken aan .. Facebook? Dat bedrijf had natuurlijk al een hele reeks brandjes te blussen, maar de gebruikers zijn zo verslaafd aan het platform dat de schade nog beperkt blijft.
En ondertussen kiest Facebook voor de vlucht vooruit, bv in virtual reality, met de Oculus Quest, een VR headset. Occulus startte als onafhankelijk bedrijf met VR-brillen door middel van een crowfunding campaign, maar het werd opgekocht door Facebook. Het viel al op dat de tweede versie van de VR headset als stand-alone of gekoppeld aan en pc kan gebruikt worden, maar dat het gebruik van een Facebook account nu verplicht is. Ook heeft Facebook aangekondigd te beginnen met advertenties in de virtuele wereld van Occulus.

https://www.mobileapps.com/blog/android-vs-ios-market-share

Muziek:

17:57 the Young Philosophers’ Club – the three pillars
18:13 the Young Philosophers’ Club – in a past life…
18:19 Nctrnm – Aim
18:25 Siddhartha Corsus – Nirvana Arcade
18:50 Nctrnm – Cuisine
18:58 the Young Philosophers’ Club – secret names
19:02 Nctrnm – Weapon
19:07 the Young Philosophers’ Club – guardian angels

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Nieuwe FTC baas * Componenten tekort * Bug in de lucht * Keerpunt

i-nieuws 6 na 6 ** June 17th, 2021 by wim.webgang **

Nieuwe FTC baas

In de VS heeft President Biden een nieuwe topfiguur voorgedragen voor de FTC: Lina Khan.
In verhouding tot heel wat andere topmannen is deze vrouw en jong; met haar 32 is ze de jongste ooit binnen de FTC.
Als student aan de universiteit schreef ze een opvallend werk: “Amazon’s Antitrust Paradox”.
Daarin pleitte ze voor nieuwe en meer aangepaste manieren om overtredingen op monopoliewetten te bepalen. Een oude manier om een monopolie te beoordelen was als een bedrijf consumentenprijzen kan verhogen omdat het de markt grotendeels in handen heeft. Maar in de nieuwe economie kan ook een lage consumentenprijs op monopolievorming wijzen, omdat daarmee juist concurrenten uit de markt gedrukt worden terwijl het marktaandeel wordt vergaard. Of het beheersen van het platform waarop transacties gebeuren, en daar voordeel uit doen voor zelf op de markt gebrachte produkten.

Componenten tekort

Het tekort aan computerchips houdt aan, en zal volgens onderzoeksburo Gartner ook 2022 domineren. Computerbouwers moeten ondertussen een jaar op voorhand bestellen. Sommige bedrijven die niet aan onderdelen geraken zullen hun productie moeten stilleggen, of andere manieren zoeken om aan onderdelen te geraken. Er wordt gevreesd dat de normen voor aankoop verlaagd worden, en er mindere kwaliteit componenten gebruikt gaan worden in allerlei toepassingen. Volgens normale marktmechanismen zouden de prijzen moeten stijgen (wat de eindgebruikers zullen voelen), maar zou daardoor ook meer productiecapaciteit moeten gebouwd worden omdat dat rendabeler wordt. Maar de fabrieken om roosters van computerchips te maken (wafels bakken zoals het genoemd wordt), zijn natuurlijk geen steenbakkerijen. In de chips zijn de microprocessors opgebouwd uit geïntegreerde schakelingen. De basis is silicium, en daar is gelukkig genoeg van voorradig, want de grondstof is wit zand. Maar om daar de siliciumkristalstaven van te maken die de industrie nodig heeft zijn erg gespecialiseerde ovens nodig om het silicium te smelten en om te zetten naar kristal. Duitsland heeft bv een bedrijf dat ovens maakt waarmee dat kan. Daarna moet de staaf versneden worden, een beetje als een brood, tot siliciumschijven, en dat gebeurt met diamantzagen in een clean room (die stofvrij moet gehouden worden).
Op die plaatjes kunnen dan de schakelingen aangebracht worden, wat ook nog eens een precisiewerk is. Er moeten enorme bedragen geïnvesteerd worden, en natuurlijk is de technologiesektor ook onderheving aan schommelingen, dus er is ook risico mee gemoeid.

Volvo Gent heeft nu al een gebrek aan chips, en daardoor zal de produktie van auto’s stilvallen. Auto’s zitten meer en meer volgestouwd met electronische circuits die gebaseerd zijn op microprocessoren, een honderttal is heel gewoon. Ze worden geprogrammeerd met meer dan honderd miljoen lijnen computerprogramma’s. Ze dienen ondermeer voor een heleboel veiligheidssystemen, remsystemen, afstandsdetectie enz.

Bug in de lucht

De vliegmaatschappij Southwest Airlines had begin deze week te maken met computerproblemen, waardoor ze heel wat vluchten moesten schrappen.
Op maandag was er een probleem met het binnenkrijgen van de weersgegevens, waardoor hinder onstond. En op dinsdag konden gedurende 45 minuten geen vliegtuigen vertrekken en werden honderden vluchten geschrapt en meer dan een derde van de vluchten uitgesteld.
De oorzaak zou een probleem geweest zijn met de netwerverbinding, maar wat daar dan de oorzaak van was is niet duidelijk, volgens het bedrijf had het niets te maken met de problemen van maandag.
En woensdag waren er nog steeds problemen, waarbij een tiende van de vluchten geschrapt werden en nog eens een vijfde vertraging opliep.
Het bedrijf dat pionierde in lage-kostenvluchten binnen de VS, vierde zijn vijftigste verjaardag dit jaar.


Er is momenteel geen aanleiding om te denken dat er milieuaktivisten achter zaten of dat het een ransomware attack was. Gelukkig bestaan er nog andere problemen…

Keerpunt

Volgens de wetenschapper die de grootste Antarctica-expeditie ooit leidde, is er een markeerpunt bereikt in de onomkeerbare opwarming van de aarde.
Hij maakt zich zorgen over het verdwijnen van de helft van het ijs in de zomer in de zee op Antarctica. Dat is één van de mijlpalen in het onomkeerbare proces, en mogelijk is dat daarmee dan ook ingezet.
De expeditie wordt uitgevoerd met meer dan driehonderd wetenschappers uit meer dan twintig landen.
Van het ijs dat er nog was namen ze meer dan duizend stalen, en ze verzamelden honderdvijftig terabyte aan gegevens.
Het zal nog jaren duren om die allemaal te analyseren.

compiled by BCP v.0.5.9

Lift ^ | Lift v | Comments Off

covid cijfers Antwerpen: eindelijk positief…

WebGang blog ** June 17th, 2021 by wim.webgang **

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Vaarwater

Uitzending do 18:00 ** June 10th, 2021 by wim.webgang **

Luftqualität
Nog een lucht-sensor: de MAX30105, die besproken wordt in een Duitstalig magazine “Raspberry Pi Geek”. Hoewel de naam “max” bevat is het eerder een “min”imaal klein stukje hardware.
Hij wordt gekoppeld aan een Raspberry Pi, en aangesproken met python code.
Raspberry Pi Geek Jul-Aug-2021

Bestanden uitwisselen
Het Nederlandstalig Linux Magazine bespreekt naast het bekende “Owncloud” ook nog twee andere manieren om bestanden te delen:
- Jirafeau noemen ze het “WeTranser-alternatief”; zelf te installeren, draait op bv een Raspberry Pi jirafeau
- Syncthing is handig om de bestanden tussen (je eigen) computers gelijk te houden; synchronisatie zonder externe partij.

Vaarwater

Apple en Facebook komen steeds meer in elkaars vaarwater. Apple stelt striktere privacyregels op voor apps, en begint sociale verbindingen via hun eigen platform mogelijk te maken, bv met FaceTime en iMessage.
En Facebook is op zoek naar een deel van de koek van de opbrengsten van online transacties. Apple heeft een strak verdienmodel; alle apps op hun platform, die online transacties doen bv een dienst leveren, moeten 30% betalen aan Apple, en het is daarbij verboden betalingen via een andere weg te doen.
Facebook wil dat systeem doorbreken, maar Apple is zo sterk op hun ecosysteem van hun populaire smartphones en tablets dat er een omweg nodig is. Facebook gaat daarom zelf apparaten op de markt brengen. Ze denken bv aan een smartwatch. Die zou ook minstens een camera bevatten, en het gebruik zou moeten overlappen met hoe smartphones nu gebruikt worden. Facebook heeft veel gebruikers, maar die zitten altijd op het platform van Apple of op dat van Google, en ze willen een rechtstreeks kanaal via consumentenelectronica.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Ransomware bij volksvertegenwoordigers * Vivaldi * Eerste megabyte * Bitcoin-vulkaan * Ring geeft geen cijfers

i-nieuws 6 na 6 ** June 10th, 2021 by wim.webgang **

(nvdr: nog te corrigeren)

Ransomware bij volksvertegenwoordigers

Het Amerikaanse kapitool heeft last van ransomware die, alweer via een onderaannemer, zijn schade aanricht.
De volksvertegenwoordigers gebruiken een systeem om hun stukken uit te wisselen, het “iConstituent Constituent Engagement Platform”.
De firma die dat systeem beheert is getroffen door een aanval op hun it-systemen, en daardoor ligt ondermeer de digitale nieuwsbriefdienst plat.
De netwerken van de Amerikaanse regering zelf zijn niet getroffen.
Een woordvoerder deelde mee dat het nog niet duidelijk is wat het effect is op de gegevens zelf van het huis van afgevaardigden.
Ook andere overheden, zoals die van een aantal staten, gebruiken ook diensten van iConstituent, en ook die zouden hinder kunnen ondervinden.
Andere diensten van het bedrijf zijn waarschijnlijk niet getroffen, want hun website was nog aktief, en ook GovText platform lijkt niet geraakt te zijn.

En ondertussen moest de bedrijfsleider van Colonial Pipeline dinsdag uitleg komen geven in de senaat van de VS.
Hij probeerde zijn beslissing te verdedigen om het losgeld te betalen, iets wat altijd door politie en overheden wordt afgeraden omdat het de ransomware bendes bevestigt in hun zakenmodel.
Als verdediging stelde hij dat hij trots is op het feit dat zijn mensen snel hebben gereageerd om de pijplijnen terug in werking te krijgen.
Verder strooide hij bloemetjes naar alle overheden waar ze gingen aankloppen na de aanval, tot en met het witte huis.

Meer details zijn na te lezen in de Getuigenis van Joseph Blount, President and Chief Executive Officer van Colonial Pipelines.

https://www.documentcloud.org/documents/20801761-embargoed-testimony-of-joseph-blount-colonial-pipeline43

Misschien valt er ook voor bedrijven bij ons iets te leren…

Vivaldi

Vivaldi is een webbrowser die ontwikkeld is door het Amerikaanse bedrijf Vivaldi. Dat werd opgericht door ex-Opera topmensen die het niet eens waren met bepaalde keuzes die gemaakt werden bij de ontwikkeling van de Opera browser. Basis van beide browsers is de Blink engine, die op zich afgeleid is van Chromium.
Vivaldi breng nu de nieuwe verise 4.0 uit van de Vivaldie browser. Ze integreren vivaldi translate, e-mail, een agenda, en een feed reader. Voor de e-mail, die nog in beta stadium is, bieden ze behalve verbinding met bestaande mail-accounts ook een eigen mail aan, Vivaldi.net, met hosting in Ijsland.
Ze prijzen zich aan als alternatief voor de gesloten systemen van de grote “corporate” bedrijven. Vivaldi gebruikt end-to-end encrypte, en heeft een ingebouwde ad en tracking browser. Ook voor de vertaling wijzen ze erop dat bv Google translate je teksten niet weggooit na vertaling. Daarom werkte Vivaldi samen met Lingvanex om een alternatief te bieden, die poneren dat ze voldoen aan de Europese privacywetten.
Ze beweren hun inkomsten te halen door contracten met zoekmachines die ze aanbieden, zoals DuckDuckGo, Ecosia, Startpage, Yahoo!, Bing, and Yandex. Met als opvallende afwezig: Google.
En ook voor het plaatsen van de knoppen naar e-commerce sites krijgen ze geld. Van hun webmail en blog hebben ze momenteel geen inkomsten.

Vivaldi bestaat voor Windows, Mac en Linux, Android en Chromebooks.
Voor linux zijn debian en rpm paketten beschikbaar voor 32bit en 64bit.

https://vivaldi.com/blog/vivaldi-4-0/

https://vivaldi.com/nl/download/

Eerste megabyte

Linux gaat in de toekomst wegblijven uit de eerste megabyte van het geheugen. Het is daar een rommeltje van BIOS code, frame buffers van de grafische kaarten. Bv een bug in BIOS code kan daar problemen veroorzaken, en eens die bekend is kan er wel omheen gewerkt worden in de kernel code. In plaats van alle aparte gevallen te voorzien, blijven de Linux kernel programmeurs in het vervolg helemaal weg uit die eerste megabyte. Dat gaat in vanaf kernel versie 5.13.
Linus Torvalds vindt het geen modeloplossing, hij zegt: “This seems a bit draconic”.

Bitcoin-vulkaan

Wie in zijn tuinhuis met een windmoletje en zonnepanelen op het dak bitcoins zit te minen, krijgt binnenkort concurrentie van een vulkaan.

De president van El Salvador heeft opdracht gegeven aan de electriciteitsmaatschappij om bitcoin mining voorzieningen te bouwen op vulkanen in het land. Die moeten het mogelijk maken bitcoins te minen met 100% propere energie (de uitstoot van de vulkaan niet meegerekend).
De bitcoin (en andere cryptomunten) liggen meer en meer onder vuur omdat het minen of genereren van de munten enorm veel energie kost en dus een grote koolstofvoetafdruk heeft.

El Salvador keurde trouwens net een wet goed die de bitcoin als betaalmiddel erkent. Daardoor kan je bv je belastingen betalen in bitcoins.

El Salvador hoopt te delen in de winst die met bitcoins gemaakt is de voorbije jaren, bv het voorbije jaar verdrievoudigde de waarde bijna. De grootste winsten bij de stijging van de waarde van de bitcoin zijn tot nu to naar de VS en China gegaan. Amerikanen maakten meer dan vier miljard winst, Chinese spelers al meer dan 1 miljard.

Vaarwater

Apple en Facebook komen steeds meer in elkaars vaarwater. Apple stelt striktere privacyregels op voor apps, en begint sociale verbindingen via hun eigen platform mogelijk te maken, bv met FaceTime en iMessage.
En Facebook is op zoek naar een deel van de koek van de opbrengsten van online transacties. Apple heeft een strak verdienmodel; alle apps op hun platform, die online transacties doen bv een dienst leveren, moeten 30% betalen aan Apple, en het is daarbij verboden betalingen via een andere weg te doen.
Facebook wil dat systeem doorbreken, maar Apple is zo sterk op hun ecosysteem van hun populaire smartphones en tablets dat er een omweg nodig is. Facebook gaat daarom zelf apparaten op de markt brengen. Ze denken bv aan een smartwatch. Die zou ook minstens een camera bevatten, en het gebruik zou moeten overlappen met hoe smartphones nu gebruikt worden. Facebook heeft veel gebruikers, maar die zitten altijd op het platform van Apple of op dat van Google, en ze willen een rechtstreeks kanaal via consumentenelectronica.

Ring geeft geen cijfers

Ring is een video-deurbel die je toelaat om je smartphone te gebruiken om te zien wie er aan de deur belt; dat kan je dan ook doen als je niet thuis bent bv. Maar er duiken steeds meer vragen op over het gebruik van de beelden die gemaakt worden door Ring. Het bedrijf Ring LLC, dat de video-deurbellen en beveiligingsdiensten aanbied, wil bv niet zeggen van hoeveel gebruikers de politie de gegevens heeft gekregen.
Het bedrijf werd in 2018 overgenomen door Amazon, maar lijkt soms wel overgenomen door de politie. Het aantal politiezones in de VS waarmee ze overeenkomsten hebben loopt richting tweeduizend. De politie kon voor een lopend onderzoek zelf de beelden van de camera’s van de “doorbell” opvragen, zonder een vorm van machtiging van een onderzoeksrechter of toestemming van de deurbeleigenaar.
Dat zou het bedrijf nu gaan veranderen. De politie zou terecht moeten bij de gebruikers zelf. Die gebruikers kunnen trouwens onderling ook beelden uitwisselen, ze hebben daarvoor een Neighbours app beschikbaar.

compiled by BCP v.0.5.9

Lift ^ | Lift v | Comments Off

RadioLAB: Burgermetenschappen

Uitzending do 18:00 ** June 3rd, 2021 by wim.webgang **

RadioLAB 3: Nuttige hulpmiddelen voor Burgermetenschappen
met Marthe

Font op Enviro+ scherm:
lcd-demo-fontSize.py
- een demo van de fontgrootte op het scherm
(conclusie: RobotMedium wordt vanaf fontgrootte 10 zichtbaar, met “100″ staat het scherm overvol)

Temperatuur Enviro vergelijken met die van de Raspberry pi

(beiden temperatuur bord)
compare-temperature.py
- vergelijk RPi processor temperatruur, Enviro+ bord temperatuur en een berekening (die niet klopt)
(de temperatuur van de Enviro blijft stabiel, die van de processor schommelt hard en beinvloedt dan ook eender welke berekening).

Vanuit python schrijven naar een file
Maak een nieuw bestand “nieuwbestand.txt” (en krijg een foutmelding als bestand al bestaat):
f = open("mijnbestand.txt", "x")
Open een bestaand bestand “nieuwbestand.txt” (maak als het nog niet bestaat) en voeg tekst toe aan het einde:
f = open("nieuwbestand.txt", "a")
f.write("Dit is toegevoegd!")
f.close()

Een paar voorbeelden om te schrijven naar CSV en naar html in:https://sourceforge.net/projects/webgang/files/RaspberryPython/SensorMonitor/

Grafiekje maken
- grafiek genereren met gnuplot: Snel een grafiek op de commandolijn met gnuplot

Weergeven via webserver
- Installeren van nginx: nginx webserver op Raspberry Pi

– Werk bezig:
Ik wil van de PMS sensor een output die ik gemakkelijk kan inlezen in een databank, rekenblad, …

Ik heb 8 gegevens waarin ik geïnteresseerd ben:
titels: “PM1.1″ – “PM2.5″ – “PM10″ – “gt0.3″ – “gt0.5″ – “gt1.0″ – “gt2.5″ – “gt5.0″ – “gt10″
scheidingsteken: tab
einde van de lijn: eol?

Beginnen van: particulates.py: bevat de code om het op het scherm te zetten.
Uitbreiden met: schrijven naar bestand.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Naam van het virus * Firefox in schaapsvacht * Veerboot * Jij ziet of jij wordt gezien * Niet op het gras lopen *

i-nieuws 6 na 6 ** June 3rd, 2021 by wim.webgang **

Naam van het virus

De wereldgezondheidsorganisatie breekt zich het hoofd over Corona. Niet over de ziekte zelf deze keer, wel over de naam ervan. Doordat er steeds nieuwe varianten worden ontdekt, moeten die telkens een naam krijgen, en wetenschappers hebben dat dikwijls met nummertjes en cijfers gedaan.
(Bv B.1.351, of 501Y.V2 enz, nog erger dan softwareversies)
Maar in de media wordt dikwijls gesproken over “de Indische veriant, de Britse variant, de Braziliaanse veriant”, enz. De WHO wil dit vermijden, omdat zo een negatieve connotatie inhoudt die stigmatiserend kan werken en ook politiek misbruikt kan worden.
Na enkele maanden van overleg zouden ze nu dus letters gaan gebruiken, van het Griekse alfabet, zoals bv alfa, beta, gamma, delta…

Hopelijk klinkt dat voor de luisteraar niet als Chinees in de oren.

Firefox in schaapsvacht

Firefox gaat zich vermommen vanaf versie 89. De vermomming heet Proton, en geeft een vereenvoudigd uitzicht. Heel wat bedieningselementen zijn verdwenen, zoals menu’s en andere knoppen. De bedoeling is de meestgebruikte mogelijkheden dichterbij te brengen, en de minder gebruikte mogelijkheden uit de weg te krijgen. Visuele ruis noemen ze het. Pech natuurlijk voor de gevorderde gebruiker die die nu dieper in het programma moet gaan opzoeken.
Zelfs in Firefox 88 was de menubalk al verdwenen, en moet je na elke update die terug zichtbaar zetten als je die wil hebben.
Ook het gebruik van “Tabs” is veranderd, die worden drijvend, wat dat ook moge betekenen.
Misschien is het voor gebruikers belangrijker dat Firefox zijn eigen karakter behoudt en niet blindelings het uitzicht van andere browsers achternaloopt.
Op toestellen van Apple zou de upgrade beter moeten integreren met het systeem, zoals smart zoom en de voorleesfunctie VoiceOver.
Ook aan de privacy is gewerkt. De private browsing mode is uitgebreid met meer privacy, en bescherming tegen cookies die over de sites heen gebruikt worden. Er is voorzien in SmartBlock versie 2, voor betere bescherming tegen allerlei volgsystemen.

De nieuwe versie zal geleidelijk opduiken in de softwareverzameling van Linux distributies, of je kan ze natuurlijk ook zelf gaan downloaden; het is software die is gemaakt met de vrije softwarelicentie “Mozilla Public License”.

De firefox browser geeft zelf uitleg over hoe je zijn broncode kan vinden, door als url about:buildconfig in te tikken; daar staat de url van de broncode van de door jou gebruikte versie; bv

Source

Built from https://hg.mozilla.org/releases/mozilla-release/rev/179e1482851c07d65bf29a21c9e42ea312fc87fa

Build platform
target
x86_64-pc-linux-gnu

enz.

Veerboot

Stel je voor dat je hier vruchteloos op de overzet naar linkeroever staat te wachten of dat in de tunnel de roltrap kapot is en dat de beheerders zich verontschuldigen door te zeggen dat er een cyberaanval is geweest en dat afpersers de systemen gijzelen tot ze losgeld krijgen.
Iets gelijkaardigs gebeurde in de VS bij Steamship Authority, een veerbootdienst in Massachusetts in het oosten van de VS.
Het reservatiesysteem ging woensdag op de schop door een ransomware aanval, maar de navigatiesystemen van de boten waren niet getroffen, dus die konden hun toertjes blijven doen. Gebruikers die via de veerdienst de eilanden Martha’s Vineyard en Nantucket proberen te bereiken kunnen hun tickets niet meer omboeken, en evenmin nieuwe bestellen, noch via internet, evenmin via de telefoon. Maar ook de betaalterminals van de veerbootdienst zijn buiten gebruik, en het bedrijf vraagt de gebruikers om cash geld mee te brengen, ook voor de parkeersystemen. Ook de website was buiten gebruik, en de bezoeker van steamshipautority.com kreeg een site met een vast ip adres en een melding met een verontschuldiging
(http://65.175.68.151 – bv woensd. rond 23:00) ofwel een 404 error. Ze postten de tabellen met de vertrekuren dan maar manueel op hun sociale mediakanalen.

Jij ziet of jij wordt gezien

Apple’s privacy politiek is nog niet waterdicht. Een app die te downloaden was uit de App Store, vertoont nogal privacy onvriendelijk gedrag. Het is de browser UCBrowser, van het bedrijf UCWeb, die het – vooral in privacy mode – onverwachte gedrag vertoond van de adressen van alle websites die bezocht worden door de gebruiker, door te sturen naar het moederbedrijf UCWEb.
Interessante informatie inderdaad, maar wat betekent privacy mode dan, als je geen geschiedenis bewaart, maar ondertussen wel live alles doorstuurt naar een externe partij? De gegevens worden eerst versleuteld, zodat je het niet of moeilijk kan te weten komen dat ze verstuurd worden.
Door een gespecialiseerd onderzoek, uitgevoerd voor Forbes, kwamen de praktijken aan het licht. Zelfs Google’s eigen Chrome browser gaat niet zo ver, zeggen de onderzoekers. De data wordt waarschijnlijk gebruikt voor de reklameregie van Alibaba, een Chinese webwinkel.
.

Niet op het gras lopen

De Amerikaanse Internetwinkel Amazon heeft zijn personeelsbeleid aangepast aan vooruitschrijdend inzicht van de wetgeving of arbeidsmarktomstandigheden. Meer bepaald het beleid rond testen op marijuana-gebruik, wat vroeger goldt voor alle werknemers; dit gaat beperkt worden tot bestuurders van transportmiddelen als vorkliften, vrachtwagens en andere voertuigen. Andere kandidaten worden niet meer preventief getest, maar na een ongeval of incident kan zo’n test, net als voor alcohol, nog wel gebeuren.
Het bedrijf gaat de politieke beweging voor legalisatie steunen, die vorm gekregen heeft in de “MORE-act”. MORE staat voor Marijuana Opportunity Reinvestment end Expungement, een wet die marijuana wil de-criminaliseren. Op het eerste zicht volgt Amazon de evolutie van de wetgeving in sommige staten, en mogelijk voelen ze ook tekorten op de arbeidsmarkt.

Of zou er nog wat anders spelen bij de Internetwinkel die meer winkelstraatleegstand heeft veroorzaakt dan het Wijnegem shopping center?
Hoe gaan al die nieuwe legale cannabisprodukten besteld worden bv?
Catch a fire!

Slager wordt slachtoffer

In de VS is vleesverwerkend bedrijf JBS USA getroffen door een cyberaanval, waarbij servers in de VS en Australi\u00eb getroffen zijn.
JBS is een koepel voor dochterbedrijven als Primo Foods, Cargill Pork, Imperial Wagyu Beef, Grass Run Farm, enz.
Het maakt deel uit van het Braziliaanse JBS SA, de grootste verwerker van runds en varkensvlees ter wereld.
Het Amerikaanse bedrijf publiceerde maandag op globenewswire.com een mededeling waarin ze zeggen dat ze op zondag 30 mei vaststelden dat ze slachtoffer geworden waren van een georganiseerde aanval op hun computersystemen. Ze waarschuwen dat het oplossen van het probleem tijd zal kosten, waardoor vertraging kan optreden voor hun klanten en leveranciers.
Net begin deze maand werd een nieuwe juridische topman aangesteld voor juridische, ethische en andere papierenprogramma’s, Kevin Arquit. Hij zal onmiddellijk zijn handen vol hebben, want hoe ga je juridisch en ethisch om met de vraag van afpersers om losgeld te betalen?
Dat is waarschijnlijk iets anders dan hij zich had voorgesteld, als specialist monopoliepraktijken, die vroeger voor het openbaar ministerie werkte, en nadien zijn boswachtersrol inruilde voor managementposities in de industrie.
Ondertussen kan het allegaartje van interne en externe IT en security specialisten aan het werk, bv om de backups te controleren en in gebruik te nemen. Die zouden niet getroffen zijn, maar het terugzetten van backups naar werkende systemen kan veel tijd kosten. En ondertussen liggen sinds het weekend minstens vijf grote fabrieken van de grootste vleesfabrikant van de VS plat. Normaal worden daar meer dan twintigduizend stuks vee per dag verwerkt. Maar volgens de Amerikaanse voedselinspectie zouden er zeker dubbel zoveel fabrieken stilliggen. En volgens de vakbond liggen alle rundsvleesverwerkende bedrijven van de groep stil. Ook in de Australische vestigingen werd (wordt?) niet meer geslacht.

Een paar weken geleden geraakten afpersers nog binnen in de systemen van Colonial Pipeline, waarop een oliepijplijn die een stuk van de VS bevoorraadde, stil moest worden gelegd.

Ondanks de positiefe milieu-effecten van beide aanvallen, wordt er van uitgegaan dat het geen milieu-aktivisten zijn, maar louter criminele bendes, die anonieme digitale munten verkiezen als losgeld om zich mee uit de voeten te maken. Bovendien komt het zo-goed-als monopolie positie van het bedrijf nu nog meer in de aandacht, als de consument merkt dat het stilleggen van de computers van 1 bedrijf hun dagelijkse biefstuk in het gedrang brengt.
In Australi\u00eb is JBS de grootste vlees en zelfs voedselfabrikant, in de VS zijn ze de grootste vleesfabrikant met bijna een kwart van de hele markt, waaronder ook pluimveebedrijven.

compiled by BCP v.0.5.9

Lift ^ | Lift v | Comments Off