Naam van het virus
De wereldgezondheidsorganisatie breekt zich het hoofd over Corona. Niet over de ziekte zelf deze keer, wel over de naam ervan. Doordat er steeds nieuwe varianten worden ontdekt, moeten die telkens een naam krijgen, en wetenschappers hebben dat dikwijls met nummertjes en cijfers gedaan.
(Bv B.1.351, of 501Y.V2 enz, nog erger dan softwareversies)
Maar in de media wordt dikwijls gesproken over “de Indische veriant, de Britse variant, de Braziliaanse veriant”, enz. De WHO wil dit vermijden, omdat zo een negatieve connotatie inhoudt die stigmatiserend kan werken en ook politiek misbruikt kan worden.
Na enkele maanden van overleg zouden ze nu dus letters gaan gebruiken, van het Griekse alfabet, zoals bv alfa, beta, gamma, delta…
Hopelijk klinkt dat voor de luisteraar niet als Chinees in de oren.
Firefox in schaapsvacht
Firefox gaat zich vermommen vanaf versie 89. De vermomming heet Proton, en geeft een vereenvoudigd uitzicht. Heel wat bedieningselementen zijn verdwenen, zoals menu’s en andere knoppen. De bedoeling is de meestgebruikte mogelijkheden dichterbij te brengen, en de minder gebruikte mogelijkheden uit de weg te krijgen. Visuele ruis noemen ze het. Pech natuurlijk voor de gevorderde gebruiker die die nu dieper in het programma moet gaan opzoeken.
Zelfs in Firefox 88 was de menubalk al verdwenen, en moet je na elke update die terug zichtbaar zetten als je die wil hebben.
Ook het gebruik van “Tabs” is veranderd, die worden drijvend, wat dat ook moge betekenen.
Misschien is het voor gebruikers belangrijker dat Firefox zijn eigen karakter behoudt en niet blindelings het uitzicht van andere browsers achternaloopt.
Op toestellen van Apple zou de upgrade beter moeten integreren met het systeem, zoals smart zoom en de voorleesfunctie VoiceOver.
Ook aan de privacy is gewerkt. De private browsing mode is uitgebreid met meer privacy, en bescherming tegen cookies die over de sites heen gebruikt worden. Er is voorzien in SmartBlock versie 2, voor betere bescherming tegen allerlei volgsystemen.
De nieuwe versie zal geleidelijk opduiken in de softwareverzameling van Linux distributies, of je kan ze natuurlijk ook zelf gaan downloaden; het is software die is gemaakt met de vrije softwarelicentie “Mozilla Public License”.
De firefox browser geeft zelf uitleg over hoe je zijn broncode kan vinden, door als url about:buildconfig in te tikken; daar staat de url van de broncode van de door jou gebruikte versie; bv
Source
Built from https://hg.mozilla.org/releases/mozilla-release/rev/179e1482851c07d65bf29a21c9e42ea312fc87fa
Build platform
target
x86_64-pc-linux-gnu
enz.
Veerboot
Stel je voor dat je hier vruchteloos op de overzet naar linkeroever staat te wachten of dat in de tunnel de roltrap kapot is en dat de beheerders zich verontschuldigen door te zeggen dat er een cyberaanval is geweest en dat afpersers de systemen gijzelen tot ze losgeld krijgen.
Iets gelijkaardigs gebeurde in de VS bij Steamship Authority, een veerbootdienst in Massachusetts in het oosten van de VS.
Het reservatiesysteem ging woensdag op de schop door een ransomware aanval, maar de navigatiesystemen van de boten waren niet getroffen, dus die konden hun toertjes blijven doen. Gebruikers die via de veerdienst de eilanden Martha’s Vineyard en Nantucket proberen te bereiken kunnen hun tickets niet meer omboeken, en evenmin nieuwe bestellen, noch via internet, evenmin via de telefoon. Maar ook de betaalterminals van de veerbootdienst zijn buiten gebruik, en het bedrijf vraagt de gebruikers om cash geld mee te brengen, ook voor de parkeersystemen. Ook de website was buiten gebruik, en de bezoeker van steamshipautority.com kreeg een site met een vast ip adres en een melding met een verontschuldiging
(http://65.175.68.151 – bv woensd. rond 23:00) ofwel een 404 error. Ze postten de tabellen met de vertrekuren dan maar manueel op hun sociale mediakanalen.
Jij ziet of jij wordt gezien
Apple’s privacy politiek is nog niet waterdicht. Een app die te downloaden was uit de App Store, vertoont nogal privacy onvriendelijk gedrag. Het is de browser UCBrowser, van het bedrijf UCWeb, die het – vooral in privacy mode – onverwachte gedrag vertoond van de adressen van alle websites die bezocht worden door de gebruiker, door te sturen naar het moederbedrijf UCWEb.
Interessante informatie inderdaad, maar wat betekent privacy mode dan, als je geen geschiedenis bewaart, maar ondertussen wel live alles doorstuurt naar een externe partij? De gegevens worden eerst versleuteld, zodat je het niet of moeilijk kan te weten komen dat ze verstuurd worden.
Door een gespecialiseerd onderzoek, uitgevoerd voor Forbes, kwamen de praktijken aan het licht. Zelfs Google’s eigen Chrome browser gaat niet zo ver, zeggen de onderzoekers. De data wordt waarschijnlijk gebruikt voor de reklameregie van Alibaba, een Chinese webwinkel.
.
Niet op het gras lopen
De Amerikaanse Internetwinkel Amazon heeft zijn personeelsbeleid aangepast aan vooruitschrijdend inzicht van de wetgeving of arbeidsmarktomstandigheden. Meer bepaald het beleid rond testen op marijuana-gebruik, wat vroeger goldt voor alle werknemers; dit gaat beperkt worden tot bestuurders van transportmiddelen als vorkliften, vrachtwagens en andere voertuigen. Andere kandidaten worden niet meer preventief getest, maar na een ongeval of incident kan zo’n test, net als voor alcohol, nog wel gebeuren.
Het bedrijf gaat de politieke beweging voor legalisatie steunen, die vorm gekregen heeft in de “MORE-act”. MORE staat voor Marijuana Opportunity Reinvestment end Expungement, een wet die marijuana wil de-criminaliseren. Op het eerste zicht volgt Amazon de evolutie van de wetgeving in sommige staten, en mogelijk voelen ze ook tekorten op de arbeidsmarkt.
Of zou er nog wat anders spelen bij de Internetwinkel die meer winkelstraatleegstand heeft veroorzaakt dan het Wijnegem shopping center?
Hoe gaan al die nieuwe legale cannabisprodukten besteld worden bv?
Catch a fire!
Slager wordt slachtoffer
In de VS is vleesverwerkend bedrijf JBS USA getroffen door een cyberaanval, waarbij servers in de VS en Australi\u00eb getroffen zijn.
JBS is een koepel voor dochterbedrijven als Primo Foods, Cargill Pork, Imperial Wagyu Beef, Grass Run Farm, enz.
Het maakt deel uit van het Braziliaanse JBS SA, de grootste verwerker van runds en varkensvlees ter wereld.
Het Amerikaanse bedrijf publiceerde maandag op globenewswire.com een mededeling waarin ze zeggen dat ze op zondag 30 mei vaststelden dat ze slachtoffer geworden waren van een georganiseerde aanval op hun computersystemen. Ze waarschuwen dat het oplossen van het probleem tijd zal kosten, waardoor vertraging kan optreden voor hun klanten en leveranciers.
Net begin deze maand werd een nieuwe juridische topman aangesteld voor juridische, ethische en andere papierenprogramma’s, Kevin Arquit. Hij zal onmiddellijk zijn handen vol hebben, want hoe ga je juridisch en ethisch om met de vraag van afpersers om losgeld te betalen?
Dat is waarschijnlijk iets anders dan hij zich had voorgesteld, als specialist monopoliepraktijken, die vroeger voor het openbaar ministerie werkte, en nadien zijn boswachtersrol inruilde voor managementposities in de industrie.
Ondertussen kan het allegaartje van interne en externe IT en security specialisten aan het werk, bv om de backups te controleren en in gebruik te nemen. Die zouden niet getroffen zijn, maar het terugzetten van backups naar werkende systemen kan veel tijd kosten. En ondertussen liggen sinds het weekend minstens vijf grote fabrieken van de grootste vleesfabrikant van de VS plat. Normaal worden daar meer dan twintigduizend stuks vee per dag verwerkt. Maar volgens de Amerikaanse voedselinspectie zouden er zeker dubbel zoveel fabrieken stilliggen. En volgens de vakbond liggen alle rundsvleesverwerkende bedrijven van de groep stil. Ook in de Australische vestigingen werd (wordt?) niet meer geslacht.
Een paar weken geleden geraakten afpersers nog binnen in de systemen van Colonial Pipeline, waarop een oliepijplijn die een stuk van de VS bevoorraadde, stil moest worden gelegd.
Ondanks de positiefe milieu-effecten van beide aanvallen, wordt er van uitgegaan dat het geen milieu-aktivisten zijn, maar louter criminele bendes, die anonieme digitale munten verkiezen als losgeld om zich mee uit de voeten te maken. Bovendien komt het zo-goed-als monopolie positie van het bedrijf nu nog meer in de aandacht, als de consument merkt dat het stilleggen van de computers van 1 bedrijf hun dagelijkse biefstuk in het gedrang brengt.
In Australi\u00eb is JBS de grootste vlees en zelfs voedselfabrikant, in de VS zijn ze de grootste vleesfabrikant met bijna een kwart van de hele markt, waaronder ook pluimveebedrijven.
compiled by BCP v.0.5.9