Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Electronisch stemmen (Complottheorie)

WebGang blog ** November 24th, 2016 by wim.webgang **

geen tijd voor gehad in het programma dus smijten we dit er maar achteraan:

Electronische stemmen zonder fraude

De belangrijkste vraag tijdens de campagne tussen Trump en Clinton was waarschijnlijk die of de kandidaat zijn verlies zou aanvaarden. Trump was niet erg duidelijk in zijn antwoord, en leek niet van plan om op voorhand te zeggen dat hij zijn verlies zou aanvaarden. Dat leidde tot heel wat controverse, maar achteraf bekeken viel het de democraten ook zwaar, evenals veel van hun kiezers; er braken zelfs rellen uit na betogingen tegen Trump.

Ten eerste voorspelden de polls dat Clinton zou winnen, en ten tweede bleek Clinton ook meer stemmen gehaald te hebben (maar niet op de juiste plaats of manier om de meeste kiesmannen te krijgen).

Maar er werd ook op een andere manier gereageerd dan betogen; computerwetenschappers onderzochten de resultaten van de verkiezingen om een vergelijking te maken tussen electronische resultaten en stembrieven. Voor de verkiezingen waren er al berichten over kraakbare kiessystemen, en de onderzoekers stellen een systematisch verschil vast tussen de behaalde stemmen in staten met stemcomputers en die zonder. Electronisch zou Clinton zo’n 7 procent minder stemmen halen. In principe zou een hertelling gevraagd kunnen worden. Ze houden rekening met computerinbraken, zeker omdat het campagneteam van de democraten ook al een inbraak te verwerken kreeg, die bron was van materiaal tegen Clinton, en op die manier al de verkiezingen kon beïnvloeden. Daarbij werden trouwens ook gegevens van kiesgerechtigden buitgemaakt.
Als een buitenlandse mogendheid genoeg middelen en geschikte experts kan inzetten, is het niet onmogelijk dat ze een voorbereide aanval opzetten waarbij malware op voorhand verspreid wordt in belangrijke computers (die van de swing states). De software zou enkel aktief wordt tijdens de verkiezingen zelf, zo’n beetje selectief als de software van volkswagen die tijdens technische controles aktief was) Nadien zou de malware zichzelf en ook alle sporen moeten wissen.
Een paar jaar geleden zou het scenario nog op ongeloof onthaald worden, maar ondertussen weten we dat de realiteit er niet ver vandaan is. Naast de inbraken in de systemen van de democraten, waren er pogingen tot inbraak in de systemen waarmee de kiezers geregistreerd werden in verschillende staten. In Illinois en Arizona werden effectief gegevens van stemgerechtigden gestolen. Verschillende buitenlandse mogendheden hebben de capaciteiten om zo’n aanvallen op te zetten, en bij verkiezingen in Ukraïne is volgens de overheid maar op het laatste moment een vervalsing van de verkiezingen vermeden.
Zonder dat iemand beweert dat “het” gebeurd is, klinkt toch de vraag hoe de bevolking van de VS zeker kan weten. Meestal zijn bij kiessystemen democratische controles ingebouwd, zijn de systemen te verifiëren. Is dat zo, en kunnen de resulstaten van de electronische temburo’s gecontroleerd worden? Het antwoord is niet eenduidig. Sommige van die systemen printen een controlebiljet uit, een dubbeltje van iedere stem. Er bestaat dus reserve controlestrookjes van de stemmen, die herteld kunnen worden.
Maar niet alle systemen blijken dat te hebben. (op deze site is een kaartje te zien mer de verdeling van de staten met electronische systemen met controlestrookje, en die zonder: https://medium.com/@jhalderm/want-to-know-if-the-election-was-hacked-look-at-the-ballots-c61a6113b0ba#.34y095ep2)

De systemen die wel een papieren backup hebben van de stemmen zouden ze wel kunnen hertellen. Of ze zouden systematisch bij elke verkiezing steekproeven kunnen doen om te kijken of alles in orde is. Geen van beiden gebeurt.

Tenzij. Tenzij één van de kandidaten een hertelling vraagt. Maar, dan moet je die ook zelf betalen, en dat gaat al snel over miljoenen dollars. Bovendien moet dat binnen een zeer korte tijdspanne gebeuren, en die is een een paar kritieke staten bijna voorbij. Staten waar de marge bijzonder krap was, zoals 0,7 procent, 1,2 procent, en 0,3 procent.

Er is door één van de kandidaten, Jill Stein (van de groenen), wel een campagne gestart om het geld voor een hertelling in een paar staten bijeen te krijgen, maar de kans dat het lukt lijkt klein omdat de deadline zo krap is.

Als die stemmen inderdaad zouden herteld worden, zou dat het vertrouwen in de uitslag herstellen, en ook een signaal zijn naar computerfraudeurs dat de kans op ontdekken groot is.

Als ze niet herteld worden, geldt natuurlijk het omgekeerde.

De kritiek op de soms verouderde, soms onaangepaste systemen dateert trouwens van voor deze verkiezingen, en er werdt zo goed als niet aan gewerkt door de verschillende staten, die hun eigen systemen hebben. Dikwijls omdat ze er het geld niet voor hebben.

De experts raden aan om wel computers in te zetten voor het tellen, maar het registreren van de stem op papier te doen. Laat de computers de papieren stembiljetten inscannen, dan blijft er een mogelijkheid tot hertelling.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Koken met Arduino: konijn (boek)

Uitzending do 18:00 ** November 24th, 2016 by wim.webgang **

Konijn
We zijn onder de indruk van het “Arduino Cookbook”, dat als e-book en in gedrukte versie bestaat en waarvan ondertussen een tweede editie verschenen is:
https://store.arduino.cc/product/MK00629

(Engelstalig, Michael Margolis, O’Reilly; de typische stijl van tekeningen op de kaft toont en opengewerkt historisch speelgoedkonijn).

Opmerking:

We ontdekten nadien een opvallende fout: Af en toe zijn de afbeeldingen niet juist, althans in onze editie:
p 182, Chapter 6: Figure 6-8: “Microphone board connections” maar beeld toont het grafiekje van Fig. 6-9.
p 184, Chapter 6: Figure 6-9: “Audio signal measured in 3 places” beeld toont inderdaad een grafiekje met drie punten, dus ok.
p 184, Chapter 6: Figure 6-10: “Audio signal showing DC offset (..)” beeld toont echter aansluiting LM35 van Fig. 6-11.
p 186, Chapter 6: Figure 6-11: “Connecting the LM35 temperature sensor” beeld toont echter RFID Reader van Fig. 6-12.
enz…
De beelden lijken 1 opgeschoven, en ze komen pas terug goed op p. 214 Figure 6-19.

Bug
En wie met zijn Arduino project al eens een buggy programma schrijft of een andere stommiteit doet, een troost:

http://www.space.com/34821-exomars-lander-crash-measurement-error.html

(of hoe de marslander neerstortte door de foute informatie van een sensor)

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Dikke winst * Zonnestad, zonne-eiland * Getuige * Het bos in

i-nieuws 6 na 6 ** November 24th, 2016 by wim.webgang **

Dikke winst

Een studie berekende de verdeling van alle winst die met smartphones gemaakt wordt. Apple blijkt daarvan meer dan 90 procent op te strijken. Apple weet zijn toestellen te slijten als “high-end”, en er ook hoge prijzen voor te vragen.
Maar die winst wordt gemaakt met toestellen die buiten de VS gemaakt worden.
Ondertussen blaast Trump dat hij met de Apple topman gebeld had om hem te overtuigen om e?e?n of meer fabrieken in de VS te bouwen.
Op de vraag of die dan niet bemand wordt door robots in plaats van mensen (zoals dat in het verleden gebeurde), antwoordde Trump dat de VS dan ook maar die robots moeten bouwen.

Huawei staat tweede met 2,4 procent van de smartphone winst.
Derde en vierde zijn kleinere Chinese bedrijven Vivo en Oppo met ieder 2,2 procent. Apple’s grootste concurrent, Samsung, komt zelfs niet voor in de lijst. Veel kans dat ze dus nauwelijks winst maken op hun smartphones, als het al geen verlies is, zoals de vele andere partijen die strijden voor een plaatsje onder de zon.
Ook ondertussen viel de politie binnen in de kantoren van de Samsung Group in Zuid Korea.

Het bos in

Een van de schepen van de oorlogsvloot van de Verenigde Staten weet wat het is om zonder stroom te vallen. Door een motorpanne geraakte het stuurloos op de terugweg van Colombia, tijdens de doortocht in het Panamakanaal. Het raakte de muren of de sluisdeuren, en kreeg water binnen. Dat bereikte de motoren die aangedreven worden door electriciteit, op zijn beurt opgewekt door gasturbines. Het is een schip van tientallen miljarden dollar. De naam van het schip is “Zumwalt”, wat in het Duits iets betekent als “het bos in”.

Getuige

De Duitse justitie onderzoekt de spionage van Amerikaanse geheime diensten op Duitse regeringsfunctionarissen. In het kader daarvan willen ze Snowden ondervragen, maar dat is natuurlijk niet zo eenvoudig. Die verblijft momenteel in Rusland, en is niet geneigd om zomaar naar Duitsland te komen. Duitsland zou harde garanties moeten geven dat Snowden niet uitgeleverd wordt aan de VS. Maar Duitsland wil zijn relatie met de VS niet op het spel zetten, zelfs niet voor een onderzoek naar spionage van de NSA op hun bondskanselier.
De groenen en linkse partijen hebben nu een klacht ingediend bij het hooggerechtshof, en dat besliste dat de overheid die garanties moet geven om Snowden te laten getuigen. Wat nog niet wil zeggen dat hij het effectief wil doen. Mogelijke alternatieven zijn een videolink of het ter plaatse gaan van Duitse onderzoeksrechters, maar geen daarvan ziet Snowden zitten.

Zonnestad, zonne-eiland

Tesla heeft Solar City overgenomen.
Tesla beweert dat ze het eiland Ta’u helemaal laten werken op zonne-energie. Ze hebben een mini electriciteitsnet aangelegd dat 1,4 megawatt kan leveren en daarmee zo goed als honderd procent van de electriciteitsbehoefte van het eiland kan dekken. Daarvoor worden meer dan 5000 zonnepanelen ingezet, maar dat alleen is niet voldoende. Ze zijn verbonden met 60 Tesla powerpacks die 6 megawattuur kunnen opslaan. Inderdaad meer dan de dagelijkse behoefte, dus zelfs als de zon een paar dagen niet schijnt, kan het overbrugd worden, tot 3 dagen.
Vroeger had het eiland dieselgeneratoren die de stroom opwekten, en daarvoor 300 vaten per dag verstookten. Al die diesel moest natuurlijk ook doorlopend aangevoerd worden.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Arduino starterkit alternatieven: Sainsmart Uno R3

Uitzending do 18:00 ** November 17th, 2016 by wim.webgang **

Sainsmart Uno R3
Eén van de fabrikanten die het open source ontwerp van een Arduino bord gebruikten om een eigen versie te maken is Sainsmart. Het bord dat we vandaag bekijken (sic) is de Sainsmart Unu R3. Ze wijken op een paar details af van het originele ontwerp:

  • door een schakelaar om te kiezen tussen 5V en 3.3 volt (handig om compatibel te zijn met Raspberry Pi componenten).
  • door de data-pinnen uit de standaard aansluitingen (bus om pinnen in te steken) nog eens extra op een andere manier te voorzien, namelijk door een rij pinnen ,met telkens een plus en min pin naast de data pin. Zo kan je een component aansluiten met een stekker (plus, min en data) en een 3-aderige draad. Dat is overzichtelijker dan allemaal aparte draden, en handig dat je onmiddellijk stroom en neutraal aansluitingen hebt zonder ergens te moeten af gaan splitsen.

Starter Kit
Sainsmart heeft een aantal kits met een bord plus componenten, dit is de versie met de UNO controller; een bespreking.

De sainsmart uno (links) in aktie, met een lcd aangesloten (ook op de foto is een raspberry pi, niet in gebruik):

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Voetpadleds * Mozilla 50 * Distributie met mp3 * Kernwapens in komkommertijd

i-nieuws 6 na 6 ** November 17th, 2016 by wim.webgang **

300 dollar Apple boek

Na de macbooks en ibooks heeft Apple nu een nieuwe “coffee table book” uitgebracht. Die verschijnt in twee verschillende groottes: een 16″ versie en een veel grotere 20″ versie. Het is “Designed by Apple in California”, en zowel online te koop als in enkele van hun winkels.
De coffee table book is geen laptop of tablet, het is een gewoon papieren boek, met een sjieke stoffen kaft. In het boek staan alleen foto’s van hun produkten. Maar noem het geen catologus, want ze kosten 200 voor de kleine en 300 dollar voor de grote. Ze zien het als een overzicht van 20 jaar ontwerpen. Het is opgedragen aan Steve Jobs.

Mozilla 50

Mozilla wordt geen 50 jaar, maar is aan versie 50. Dinsdag is ze officieel aangekondigd. Die versie heeft een Ctrl-Tab functie, waarmee je door recent gebruikte tabbladen kan bladeren. Er zou een betere zoekfunctie voor zoeken in een webpagina aanwezig zijn, en ook het afdrukken zou verbeterld zijn. Voor web-ontwikkelaars zijn er ook nieuwe mogelijkheden; zie “Firefox 50 for developers”.Zo is ondermeer de drag en drop code veranderd; de oude code zal niet meer juist geïnterpreteerd worden.

De nieuwe versie is te downloaden bij Mozilla. Linux gebruikers die de updates van hun systeem volgen zullen de update wel vanzelf binnenkrijgen.

Nu bv: OpenSUSE 13.1: Firefox 49.0.2. (waarin het tabbladen wisselen al kan met ctrl-tab).

Voetpadleds

In Las Vegas is een nieuw stukje wandelstraat aangelegd, dat op een alternatieve manier van energie wordt voorzien. Er wordt overdag zoveel mogelijk energie geöogst, ondermeer van de zon. De straatverlichting heeft lichten met een lampekap van zonnepanelen. Een minder gezien toepassing is het oogsten van de kinetische energie van de mensen die er rondlopen. Daarvoor werden speciale tegels geplaatst door EnGoPlanet. Volgens een fabrikant van zo’n systemen geeft een voetstap genoeg energie voor 30 seconden led-licht.

Het geheel bestaat uit een soort domotica voor de publieke ruimte; er werden ook allerlei sensoren voorzien, camerabewaking, en oplaadpalen voor usb-apparaten. De exacte gegevens die hiermee verzameld kunnen worden zijn niet bekendgemaakt, maar er wordt bv gedacht aan meting van luchtvervuiling. De schaal is nog heel bescheiden: vier straatlantaarns en acht kinetische tegels op een kruispunt tussen twee straten.
Het stadsbestuur wil dit pilootproject een kans geven binnen het kader van hun zoektocht naar betere energie-infrastructuur. Na de doortocht van orkaan Sandy in 2012, beseften ze hoe afhankelijk ze voor alles waren van de centrale energiebevoorrading. Door energie uit de omgeving te gebruiken zou er bij noodsituaties veel sneller terug stroom beschikbaar zijn.

Distributie met mp3

Volgens een post van Tom ’spot’ Callaway op de Fedora mailinglist zou Red Hat tot de conclusie gekomen zijn dat de software om mp3’s te spelen kan inbegrepen worden in de distributie, maar die om mp3’s te maken niet. Vroeger werd ook die om mp3’s te spelen niet gebundeld, omdat er patenten op rusten. Ook een traditioneel europese distributie als openSUSE levert de codecs niet mee, je kan die wel onmiddellijk installeren uit een online softwareverzameling.

https://ask.fedoraproject.org/en/question/42073/how-i-can-install-audio-codecs-like-mp3/

http://opensuse-guide.org/codecs.php

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Offline, offshore, unplugged, disconnected (incl. RasPi, -Arduino maar +Flora)

Uitzending do 18:00 ** November 10th, 2016 by wim.webgang **

Flora
Marthe zet voet aan wal in Antwerpen na haar rondreis op een gemotoriseerde reddingszeilboot, waar ze zend- en ontvangst-experimenten deed. Ondermeer met een Raspberry Pi (zie foto) met een Adafruit FLoRA GPS breakout board, met een Gtop013 module die 66 kanalen kan ontvangen van 22 verschillende satellieten. (Globaltop datasheet: pdf !!!)


De Flora Gtop vraagt 10 keer per seconde zijn positie op

Datum-tijd, positie in lengte- en breedtegraad, hoogte -

Als je daarnaar luistert op je Raspberry Pi, en die informatie ook allemaal opslaat ben je al snel aan honderden megabytes … opgeslagen per lijn in een tekstbestand (.txt). Allemaal te verwerken informatie; om te zetten, uit te filteren.

Opvallend hoe weinig je kan doen aan boord tijdens het zeilen: geen stroom, geen internetconnectie, geen stabiel werkvlak, enz.

Docking
In een haven, terug aan het internet, is de tijd te kort om alles te doen wat je online wil doen; mailen, uploaden, updaten, downloaden, … Ben je iets vergeten, ontdek je dat pas terug aan boord, op kilometers van de internetverbinding. Aan boord kan je het leven zonder internet terug beleven.

MAS
De boot zelf ligt nu aan het MAS, waar hij zal overwinteren.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Trump voorzien * Trump en technologie * Caleavefornia …ligt wakker

i-nieuws 6 na 6 ** November 10th, 2016 by wim.webgang **

Trump voorzien
Een van de conclusies van de campagne tussen Trump en Cliton was dat de polls ernaast zaten, en veel ernaast. Misschien hadden internouten een ander beeld. Bijvoorbeeld de zoekresultaten voor Clinton en Trump waren heel verschillend, en Trump zat doorlopend boven de grafiek van Clinton.
Hoe zou Trump online sterker kunnen zijn dan Clinton? Het internet speelde daar zijn rol; de vuilspuierij van de ruwe Trump campagne vond gretige volgelingen op online platformen als Facebook en Twitter. De ongenuaceerde tot soms werkelijk valse stellingen uit het Trump camp werden gretig gedeeld en geliked door de aanhang. Fecebook doet geen fact check. Twitter zou van gewone gebruikers al lang de account hebben afgesloten wegens xenofobe en andere overtredingen van de bedrijfspolitiek, maar Trump bleef buiten schot en kon rustig zijn gang gaan.
Deze aktiviteit blijft buiten de polls en de traditionele media. We kunnen er dus vanuit gaan dat Google, Twitter en Facebook al veel eerder wisten dat Clinton zou verliezen dan Trump zou winnen.

Het systeem in de VS is gebaseerd op het behalen van zoveel mogelijk kiesmannen, die de president aanduiden. Dat maakt het belang groter van te winnen in een staat, want dan tellen enkel nog de verworven kiesmannen, en niet meer de verhouding van de kiezers. Als gevolg daarvan kom je tot de vaststelling dat :

  • Trump de meesta kiesmannen verzamelde, en dus als president benoemd zal worden.
  • Clinton daarentegen de meeste stemmen haalde, als je ze als individuele stemmen telt.

Je kan dus gerust zeggen dat Clinton de meeste stemmen kreeg, maar dat Trump door een speling van het systeem de presidentstitel binnnehaalt.
Datzelfde overkwam ook Al Gore in 2000, toen hij verloor van George W Bush, terwijl hij wel de meeste stemmen haalde.
De individuele stemmen noemen ze de “popular vote”, en het systeem dat per staat een kiesman wordt aangesteld noemt men “the winner takes it all”.
Het lijkt wel een entertainment spelletje voor tv…

Trump en Technologie
Voor ons is het relevant om te kijken hoe Trump zijn standpunten tov technologie zijn. Dat is niet gemakkelijk voor een kandidaat die erom bekend staat niet veel zinnigs te zeggen en evenmin erg consequent te zijn in zijn gedachten of woorden.

Een van de uitspraken die hij deed, in de context van het bestrijden van IS, was dat de VS het internet soms zou moeten kunnen afsluiten op een manier. ” We moeten eens gaan praten met Bill Gates en andere mensen die verstaan wat er gebeurt” (nvdr: het internet verstaan?)….

Trump ge-open-sourced
De Washington Post bracht vorige week een boek uit over Trump, een soort biografie. Trump zelf reageerde met de sneer dat het haastig bij elkaar geplakte artikels waren, bovendien inhoudelijk onnauwkeurig. De krant liet zich echter niet van stuk brengen, en reageerde op de inhoudelijke beschuldiging met publicatie van hun bronmateriaal: de “Trump Revealed Reporting Archive”. Het hele archief is te downloaden of online te doorzoeken. Dit open sourcen van hun boek doen ze bewust om ook andere journalisten gebruik te laten maken van hun bronmateriaal.

Caleaveornia
Toen de uitslagen van de presidentsverkiezingen in de VS begonnen binnen te lopen, en aangaven dat Trump op weg was naar een overwinning, doken de eerste tweets al op om met California uit de VS te stappen. De staat, die traditioneel democraat stemt, en op de meeste gebieden progressiever is, zou op zichzelf kunnen staan. Ze zouden uit de verenigde staten kunnen stappen om een zelfstandige staat te worden, bv “New California”, en daarna akkoorden afsluiten met de VS, en zelfs een optie houden om terug toe te treden. Een van de investeerders in Uber zou een echte campagne willen opstarten. Hij voert aan dat het onafhankelijke Californie de zesde grootste economie van de wereld zou zijn. Hij stapte alvast uit de “presidentiële” adviesraad voor educatieve uitwisselingsprogramma’s.
Een goede naam hebben ze nog niet voor de uittreding: CalifrExit, CalExit, CaLeavefornia.

http://www.nytimes.com/elections/results/president

…ligt wakker
In datzelfde California liggen ze nog van andere dingen wakker. Bv van het gebruik van smartphones, en de invloed ervan op de nachtrust. En die slechte nachtrust kan dan weer gelinkt worden aan obesitas, diabetes en depressie. Voor een onderzoek bij meer dan 500 gebruikers werd een app ontwikkeld die het gebruik van de smartphone meten. Over een periode van 30 dagen was het scherm gemiddeld achtendertig en een half uur aan.
Die gegevens werden dan vergeleken met die van een andere meting, namelijk de nachtrust; zowel de tijd als de kwaliteit.
Er werd een duidelijk verband vastgesteld tussen smartphonegebruik in het totaal, en vooral tegen de nachtrust aan, en weinig en/of slechte nachtrust.
Het is maar een eerste aanzet, want de selectie van de gebruikers was gebaseerd op vrijwillige deelname, en ze moesten ook zelf sommige gegevens rapporteren. De conclusie is zoals bij veel studies: er is meer onderzoek nodig.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

De 37 sensoren kit: goedkoop

Uitzending do 18:00 ** November 3rd, 2016 by wim.webgang **

Er zijn heel wat paketten in de handel met een mengeling van electronische voelers of sensoren en enkele aktieve componenten (zoemer, leds, ..). Een van de goedkoopste is die van Kuman (hoewel ik niet zeker ben dat die in België te krijgen is, deze komt uit Duitsland).

Doos
De doos is een handige sorteerdoos met 20 kleine en 2 iets grotere vakjes. Het zou logischer zijn om een doos met 37 vakjes te kiezen als je 37 componenten levert; nu zitten een deel van de componenten met twee in een vak gepropt. Ze zijn wel afzonderlijk verpakt in filterdunne hersluitbare zakjes. Als je het deksel opendoet heb je wel veel kans dat het uit zijn scharnieren valt. Het is niet duidelijk of het slecht gemaakt is, of juist de bedoeling is het deksel afneembaar te maken omdat het op een klein werkvlak in de weg kan zitten in open toestand. In het deksel zit een weinigzeggende schutblad met het merk “Kuman Kits” erop en wat CE en recyclagesymbolen, maar geen titel die zegt welke kit dit precies is.
Dat blad kan dus meteen weg. Het deksel van de sorteerdoos staat wat bol, want er is een mini-cd en een in vier gevouwen papiertje bij in gepropt. Dat papier blijkt de legende; het bevat een rooster met fotootje en naam van alle componenten. Handig zou zijn dat dat rooster overeenkwam met de vakjes in de doos, zodat je de componenten onmiddellijk vindt, maar dat is niet het geval. Als ze dit blad anders hadden vormgegeven, en passend in de binnekant van het deksel hadden gestoken, was het ideaal geweest.

Handleiding
Bij de doos zit een mini-cd in een blanco papieren hoesje, en ook op het label van de cd staat enkel de voorbedrukte tekst als op een blanco cd, geen enkele vermelding van de inhoud, produkt waar het bijzat of leverancier.
Als je de inhoud van de CD bekijkt zie je allerlei mapjes: Arduino Learning Materials, K5 en K47. Je kan het er niet aan zien, maar in mapje K5 zit de documentatie van deze kit (misschien staat het voor Kuman 5 of Kit 5).
De handleidingen zijn meegeleverd als een verzameling van mapjes met Word documenten en broncodebestanden. Soms ontbreekt het broncodebestand en moet je de broncode uit het office document halen (bv 3mm Red and Green LED).
Snel door de documentatie bladeren is er dus niet bij; je moet telkens de mapjes openen om bij de documentatie van een component te komen. Bovendien is die documentatie niet als pdf beschikbaar, maar enkel als .doc of soms .docx, en soms beiden, en moet je dus OpenOffice of LibreOffice starten om het document “snel” in te zien.
Je zou manueel al die documenten naar 1 directory kunnen kopieren, maar dan heb je een probleem met de broncodebestanden. Die heten namelijk allemaal “code.txt”. Ook als je de code naar je sketch directory kopieert, kan je er dus niet aan zien waarover de code gaat bij het openen vanuit de arduino programmeeromgeving.

De handleidingen allemaal afdrukken zou ik niet aanbevelen want ze zijn zo goed als onleesbaar. Het lijkt of ze in het Chinees geschreven zijn, en dan door een vertaalcomputer zijn gehaald. Zinnen als:

Pin 13’s LED?use shock module connect Pin 3. When shock module test there is some shock, led can be bright.

Er is enorm veel verschil in kwaliteit; soms staan er foto’s of afbeeldingen bij, (waar bv met de losse hand een pijltje is bijgetekend), soms loopt de tekst en de afbeelding door elkaar en staat er (vermoedelijk) Chinese tekst in.

Soms staat in de DOCX-versie een afbeelding van de voeler die ondersteboven ligt, aangesloten op een Arduino, en in de DOC-versie een duidelijke afbeelding van de component op zich (bv Shock module).

Ook in de codevoorbeelden staan soms de stukjes tekst in een tekenschrift, waarschijnlijk Chinees. Met deze code.txt heeft KWrite het moeilijk (en ik ook):

Soms ontbreekt er op de tekening van de aansluiting een draadje, zoals hier:

De zwarte draad loopt naar de sensor, aan de andere kant nergens naartoe? Ik vermoed dat er nog een verbinding naar de – baan ontbreekt.
Kortom, als je deze kit hebt, zoek je beter documentatie op van vergelijkbare componentenkits, zoals die van Joy-it; die handleiding heeft voorbeelden voor zowel Arduino als Raspberry Pi, heeft foto’s van de component waarover het voorbeeld gaat, duidelijke schema’s voor de aansluiting op de pinnen en uitleg over het gebruik. De tekst die ik heb is van een recente versie, en gepubliceerd onder CC, maar wel in het Duits.
Of online zoals: https://tkkrlab.nl/wiki/Arduino, ook een goede uitleg over componenten en hun gebruik op sparkfun, hier bv de reed switchof magnetische schakelaar: https://learn.sparkfun.com/tutorials/reed-switch-hookup-guide, of hier een andere Engelstalige site: http://henrysbench.capnfatz.com/henrys-bench/arduino-sensors-and-input/, enz..

Minder is meer
Maar de echte verrassing zit in de andere mapjes van de mini-cd; in het mapje Arduino Learning Materials zitten liefst de pdf-versies van 5 boeken over Arduino, met een dikte van enkele tientallen tot enkele honderden bladzijden. De andere verrassing vind je in het mapje K47: daar zit allerlei documentatie over Raspberry Pi. De pdf’s missen meestal de voorpagina, de auteurs en uitgeversgegevens, en soms nog wat andere stukken, die meestal niet zo belangrijk zijn. Het is wel moeilijk uit te zoeken over welke uitgave het eigenlijk gaat, en ik vraag me ook af hoe het zit met de auteursrechten.

Conclusie
Je hebt voor weinig geld veel componenten (waarvan ik de kwaliteit nog niet ondervonden heb), maar deze set straalt “goedkoop” uit over de hele lijn.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

De afval-batterij * Linux 90%

i-nieuws 6 na 6 ** November 3rd, 2016 by wim.webgang **

De afval-batterij

De Vanderbilt Universiteit in Tenessee in de VS pakt uit met een studie van een team van materiaalspecialisten en ingenieurs, die vertrokken van afvalmateriaal om een nieuwe batterij te maken. Ze gebruiken gerecupereerd staal en messing, (een koper-zink legering), en daarnaast een aantal chemische elementen.
Door anodizering worden de metalen voorzien van een microscopisch laagje metaaloxide, die kan reageren met vloeistof. Daarvoor gebruiken ze een waterachtige vloeistof. Het systeem laat toe de batterij extreem snel op te laden.

Ze deden een test waarbij ze de batterij duizenden keren oplaadden en ontlaadden, en de kwaliteit van de batterij zakte uiteindelijk tot 90 procent.

Er wordt nu vooral richting van opslag van zonne-energie gekeken; daarbij heb je een dagelijkse cyclus van laden en ontladen. Moest daar een betaalbaar, betrouwbaar en milieuvriendelijke sterke batterij voorhanden zijn, zouden zonnepanelen de huizen zelfvoorzienend kunnen maken, of in ieder geval minder afhankelijk van het stroomnet. Ook voor autobatterijen zou het snel laden een groot voordeel zijn.

Op 17 oktober kwam het artikel online “From the Junkyard to the Power Grid: Ambient Processing of Scrap Metals into Nanostructured Electrodes for Ultrafast Rechargeable Batteries”

http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/acsenergylett.6b00295


Linux 90%

Een marktonderzoek naar de verhoudingen tussen de systemen van nieuw verkochte smartphones, bracht aan het licht dat ongeveer 90 procent gebouwd is op een Linux kern. Nog eens 12 procent draait op iOS. De enkele restprocenten worden opgevuld door mini-marktaandeeltjes van BlackBerry (gebaseerd op een QNX kern) en Microsoft. Microsoft lijkt vooral bezig hun programma’s of apps om te zetten zodat ze op Android en iOS draaien. Een klein deel van die Linux smartphones heeft eenzichtbare Linux, nl die op Sailfish, gemaakt door ex-Nokia ingenieurs. Maar het grote aandeel van Linux komt vooral doordat Android een Linux kern heeft, die onzichtbaar is voor de gebruikers. Het Android systeem wordt gemaakt door Google, dat zelf geen smartphones maakt. Dat doen de vele fabrikanten als Samsung en anderen, die allemaal Android gebruiken. Er worden meer dan duizend miljoen smartphones gemaakt op een jaar (als je de laatste kwartaalcijfers x 4 doet).

Lift ^ | Lift v | Comments Off