Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

De 37 sensoren kit: goedkoop

Uitzending do 18:00 ** November 3rd, 2016 by wim.webgang **

Er zijn heel wat paketten in de handel met een mengeling van electronische voelers of sensoren en enkele aktieve componenten (zoemer, leds, ..). Een van de goedkoopste is die van Kuman (hoewel ik niet zeker ben dat die in België te krijgen is, deze komt uit Duitsland).

Doos
De doos is een handige sorteerdoos met 20 kleine en 2 iets grotere vakjes. Het zou logischer zijn om een doos met 37 vakjes te kiezen als je 37 componenten levert; nu zitten een deel van de componenten met twee in een vak gepropt. Ze zijn wel afzonderlijk verpakt in filterdunne hersluitbare zakjes. Als je het deksel opendoet heb je wel veel kans dat het uit zijn scharnieren valt. Het is niet duidelijk of het slecht gemaakt is, of juist de bedoeling is het deksel afneembaar te maken omdat het op een klein werkvlak in de weg kan zitten in open toestand. In het deksel zit een weinigzeggende schutblad met het merk “Kuman Kits” erop en wat CE en recyclagesymbolen, maar geen titel die zegt welke kit dit precies is.
Dat blad kan dus meteen weg. Het deksel van de sorteerdoos staat wat bol, want er is een mini-cd en een in vier gevouwen papiertje bij in gepropt. Dat papier blijkt de legende; het bevat een rooster met fotootje en naam van alle componenten. Handig zou zijn dat dat rooster overeenkwam met de vakjes in de doos, zodat je de componenten onmiddellijk vindt, maar dat is niet het geval. Als ze dit blad anders hadden vormgegeven, en passend in de binnekant van het deksel hadden gestoken, was het ideaal geweest.

Handleiding
Bij de doos zit een mini-cd in een blanco papieren hoesje, en ook op het label van de cd staat enkel de voorbedrukte tekst als op een blanco cd, geen enkele vermelding van de inhoud, produkt waar het bijzat of leverancier.
Als je de inhoud van de CD bekijkt zie je allerlei mapjes: Arduino Learning Materials, K5 en K47. Je kan het er niet aan zien, maar in mapje K5 zit de documentatie van deze kit (misschien staat het voor Kuman 5 of Kit 5).
De handleidingen zijn meegeleverd als een verzameling van mapjes met Word documenten en broncodebestanden. Soms ontbreekt het broncodebestand en moet je de broncode uit het office document halen (bv 3mm Red and Green LED).
Snel door de documentatie bladeren is er dus niet bij; je moet telkens de mapjes openen om bij de documentatie van een component te komen. Bovendien is die documentatie niet als pdf beschikbaar, maar enkel als .doc of soms .docx, en soms beiden, en moet je dus OpenOffice of LibreOffice starten om het document “snel” in te zien.
Je zou manueel al die documenten naar 1 directory kunnen kopieren, maar dan heb je een probleem met de broncodebestanden. Die heten namelijk allemaal “code.txt”. Ook als je de code naar je sketch directory kopieert, kan je er dus niet aan zien waarover de code gaat bij het openen vanuit de arduino programmeeromgeving.

De handleidingen allemaal afdrukken zou ik niet aanbevelen want ze zijn zo goed als onleesbaar. Het lijkt of ze in het Chinees geschreven zijn, en dan door een vertaalcomputer zijn gehaald. Zinnen als:

Pin 13’s LED?use shock module connect Pin 3. When shock module test there is some shock, led can be bright.

Er is enorm veel verschil in kwaliteit; soms staan er foto’s of afbeeldingen bij, (waar bv met de losse hand een pijltje is bijgetekend), soms loopt de tekst en de afbeelding door elkaar en staat er (vermoedelijk) Chinese tekst in.

Soms staat in de DOCX-versie een afbeelding van de voeler die ondersteboven ligt, aangesloten op een Arduino, en in de DOC-versie een duidelijke afbeelding van de component op zich (bv Shock module).

Ook in de codevoorbeelden staan soms de stukjes tekst in een tekenschrift, waarschijnlijk Chinees. Met deze code.txt heeft KWrite het moeilijk (en ik ook):

Soms ontbreekt er op de tekening van de aansluiting een draadje, zoals hier:

De zwarte draad loopt naar de sensor, aan de andere kant nergens naartoe? Ik vermoed dat er nog een verbinding naar de – baan ontbreekt.
Kortom, als je deze kit hebt, zoek je beter documentatie op van vergelijkbare componentenkits, zoals die van Joy-it; die handleiding heeft voorbeelden voor zowel Arduino als Raspberry Pi, heeft foto’s van de component waarover het voorbeeld gaat, duidelijke schema’s voor de aansluiting op de pinnen en uitleg over het gebruik. De tekst die ik heb is van een recente versie, en gepubliceerd onder CC, maar wel in het Duits.
Of online zoals: https://tkkrlab.nl/wiki/Arduino, ook een goede uitleg over componenten en hun gebruik op sparkfun, hier bv de reed switchof magnetische schakelaar: https://learn.sparkfun.com/tutorials/reed-switch-hookup-guide, of hier een andere Engelstalige site: http://henrysbench.capnfatz.com/henrys-bench/arduino-sensors-and-input/, enz..

Minder is meer
Maar de echte verrassing zit in de andere mapjes van de mini-cd; in het mapje Arduino Learning Materials zitten liefst de pdf-versies van 5 boeken over Arduino, met een dikte van enkele tientallen tot enkele honderden bladzijden. De andere verrassing vind je in het mapje K47: daar zit allerlei documentatie over Raspberry Pi. De pdf’s missen meestal de voorpagina, de auteurs en uitgeversgegevens, en soms nog wat andere stukken, die meestal niet zo belangrijk zijn. Het is wel moeilijk uit te zoeken over welke uitgave het eigenlijk gaat, en ik vraag me ook af hoe het zit met de auteursrechten.

Conclusie
Je hebt voor weinig geld veel componenten (waarvan ik de kwaliteit nog niet ondervonden heb), maar deze set straalt “goedkoop” uit over de hele lijn.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.