Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Hackysteria

Uitzending do 18:00 ** June 25th, 2015 by wim.webgang **

Paula Pin

Een drie kwartier durende woordenvloed van Transhackfeminista Paula Pin overspoelde ons programma.

Ze wijdt ons in in Calfou (Spanje, een uurtje ten westen van Barcelona): In een apocalyptisch industriepand zaaien ze idealistische hacker-diy-diwo-space-labs.


Komend weekend in het Muhka te gast in Dæmons & Shell Scripts.

Zie ook:
Calafou | postcapitalist ecoindustrial colony
Hackteria
Biosensing
pechblenda.hotglue.me

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Geoblokkage voor Nieuw-zeeland * Open Source headers * 3D auto * Anoniem domein

i-nieuws 6 na 6 ** June 25th, 2015 by wim.webgang **

Geoblokkage voor Nieuw-Zeeland

Service providers in Nieuw-Zeeland zullen hun klanten niet meer helpen om de geo-blokkage te omzeilen. De geoblokkage dient om mensen te beletten bepaalde media-inhoud te zien, gebaseerd op de geologische locatie vanwaar gekeken wordt. In de praktijk wordt dat technisch beslist op basis van het IP adres. De service providers hadden al jaren een hulpmiddel beschikbaar voor hun klanten om schijnbaar vanop een ander ip adres te surfen, en zo aan de locatiecontrole te ontsnappen, en bv bepaalde video’s te zien die niet voor Nieuw-Zeeland bestemd waren. Dat werkte op de zenuwen van media-bedrijven, die geo-blocking ondermeer gebruiken om te bepalen welke reeks op welk moment waar uitkomt. De internetproviders vinden dat hun gebruikers de vrije keuze hebben, en dat er niets illegaals aan is; het gaat over legale inhoud die op internet beschibkaar is, bv via Netflix.

Bedrijven als Sky, MediaWorks startten een rechtszaak tegen de internetproviders. Hun argument is dat de distributierechten van de media geschonden worden door de “Globalmode” tool.
Nu hebben de betrokken partijen buiten de rechtbank om een regeling getroffen.
De inhoud van de overeenkomst is geheim, maar de gevolgen zijn duidelijk; vanaf 1 september verdwijnt Globalmode en de rechtszaak wordt stopgezet.

Gebruikers kunnen nog wel op andere manieren de afkomst van hun ip-adres verdoezelen, maar dat maakt het moeilijker dan een instelling bij de provider.

Open Source headers

Nvidea is begonnen met het vrijgeven van open source hardware reference headers voor hun nieuwste grafische kaarten. Ze zouden er ook aan werken om hardware header bestanden uit te brengen voor hun oudere grarische processors. De headers zijn erg welkom in de ontwikkeling van open source drivers voor de grafische kaarten. De programmeurs die te weinig inzage hadden in de werking van de hardware, moesten truukjes uithalen als reverse engineering om hun open source drivers te ontwikkelen.

3D auto

Divergent Microfactories heeft hun “Blade Supercar” voorgesteld. De auto heeft een chassis dat gemaakt is met een 3D-printer voor aluminium. Het is een sportwagen die door zijn lichte gewicht snel optrekt: van 0 tot 96 km/u in 2.2 seconden.
De auto wordt geprint in meccano-achtige onderdelen, die nadien geassembleerd moeten worden.
Het chassis bestaat uit een zeventigtal onderdelen die in een half uurtje tijd kunnen ineengezet worden.

Anoniem domein

Het ICANN, de instantie die de domeinnamen van het internet regelt, vraagt zich af of het mogelijk moet zijn om anoniem een domeinnaam te registreren, dus zonder je naam op te geven. Niet dat ze dat willen invoeren, integendeel, het ziet er eerder naar uit dat ze dat in de toekomst willen veranderen.
Er is nu een voorstel om commerciële sites altijd op naam te doen registreren. Maar als een individu een site registreert voor eigen, niet-commercieel gebruik, en daar wel advertenties op heeft staan, zou die als commercieel beschouwd kunnen worden. In het algemeen zou het onderdrukkend werken voor de vrijheid van meningsuiting, als je elke site op eigen naam moet registreren. Nu wordt een site dikwijls via een tussenpersoon geregistreerd, een bedrijf dat de domeinnaamregistratie voor de klant beheert. Het is de naam van dat bedrijf die zichtbaar is in de DNS records, die publiek zijn.

Zie ook www.eff.org

Lift ^ | Lift v | Comments Off

DrachCoin?

Uitzending do 18:00 ** June 18th, 2015 by wim.webgang **

Video van de aarde

Het International Space Station heeft een paar videootjes geschoten, en die zijn nu te bekijken op internet:

bv Londen:
https://vimeo.com/130889259
Andere:
https://vimeo.com/130908246 enz

Ze zijn scherp genoeg om een individueel voertuig te onderscheiden.
Het ziet er niet spectaculair uit, eerder als gefilmd vanuit een vliegtuig of zo, maar er gaat heel wat achter schuil.

De beelden worden opgenomen met een speciale camera, en komen niet als mooie beelden binnen. Er gebeuren zware computerberekeningen op om ze om te zetten in bekijkbaar beeld. De gegevens opslaan kost een Petabyte aan capaciteit.
Urthecast is het bedrijf dat de beelden commercialiseert. Maar het denkt ook aan samenwerking met de verenigde naties bv. Milieu- en humanitaire rampen kunnen bijna live gevolgd worden.

Video van de mensenrechten

In de VS wordt hard gewerkt aan gezichtsherkenning met computersystemen die voorzien worden van camera’s op de straten. Omdat er nogal wat vragen rond privacy over zijn, werd een werkgroep opgericht om een gedragscode op te stellen waaraan commerciële bedrijven die de techniek gebruiken, zich aan zouden moeten houden. Het doel was om dat vrijwillig te doen vanuit de sektor, en dat ook afdwingbaar te maken. Daarvoor werden een aantal privacy-voorverdedigers opgenomen in de werkgroep, georganiseerd door een afdeling van het ministerie van handel (NTIA van het Commerce department). Zestien maanden lang werd er gewerkt, maar de 9 privacy verdedigers konden hun invloed niet doen gelden, en werden weggewalst door de bedrijven, die er hun vergaande belangen verdedigden. Ze zien dat er duidelijk geen garantie is dat mensen nog gewoon anoniem over de straat kunnen lopen, zonder dat allerlei commerciële bedrijven met gezichtsherkenning, software en databanken kunnen weten wie daar loopt.

Teleurgesteld stapten de 9 op. Hun verklaring kan je hier lezen:

https://www.dropbox.com/s/g7cdhl66p5um7dn/Privacy%20advocates%20statement%20on%20NTIA%20facial%20recognition%20process%20-%20FINAL.pdf?dl=0

Hoe is het met de SBC pop-poll?

http://linuxgizmos.com/rate-these-sub-200dollar-hacker-sbcs-win-one-of-20/#2015-open-single-board-computers

Hier zijn de resultaten (en natuurlijk wint Raspberry Pi)

Achtergronden

Een van de meest fascinerende achtergronden was het decor van de serie ” it crowd”.
Ook mooi is deze foto, van een technologie-medewerker van Disney, die onlangs vervangen werd door goedkope buitenlandse werkkracht:

https://plus.google.com/+KeithBarrett/posts/PWA6BXs7dbS

(Live free or die… en de discussie over de Amerikaanse H-1B werkvisa)


Griekenland na de Grexit: DrachCoin?

Wie Griekse euromuntjes in zijn portefeuille vond, heeft zich misschien afgevraagd wat daarmee zal gebeuren als Griekenland failliet gaat. Zijn die griekse euro’s dan niets meer waard?
Of als Griekenland uit de Euro stapt: moet je die Griekse stukken dan gaan inwisselen, en tegen wat? Krijg je er dan ander euro’s voor, of de waarde in een nieuwe Griekse munt?
En wat zou die nieuwe Griekse munt dat kunnen zijn? De drachme bestaat al sinds het oude Griekenland, en was toen ver verspreid door kolonisatie en handel. De drachme die in gebruik was voor de euro werd al “nieuwe drachme” genoemd, dus die naam is niet meer vrij; ze kunnen er na de euro moeilijk de “nieuwe nieuwe drachme” van maken.
Bovendien is het opzetten van een nieuwe munt, met de nodige reserves om daar borg voor te staan, een namaakbestendige productie, en de verdeling ervan, een dure zaak.
We hebben wel een suggestie voor Griekenland: maak ineens een digitale munt. Een cryptocurrency zoals de BitCoin. Bv de DrachCoin, waarmee toch weer verwezen wordt naar de historische munt, maar ook naar de bitcoin. Of beter nog, Didrachme, met de “di” van digitaal. En ook die verwijst naar de historische munt, want ooit in de Griekse oudheid bestond er een Didrachme, die stond voor het stuk van twee drachme.
In ieder geval zou Griekenland daarmee een stap kunnen zetten waarmee ze plots de hele beschaafde wereld achter zich laat; de eerste staat die een digitale munt heeft. Ze zouden er een heleboel kosten mee vermijden, er zijn geen drukkerijen en papier nodig, ook de verspreiding gaat eenvoudiger dan met vrachtwagens vol geld rond te moeten rijden. Je hebt geen sterke centrale bank of administratie nodig.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Robotisering * Laat ons Versleutelen * Slordige spionagesoftware * Openbaarheid van bestuur * Alweer een dode kanarie * Boete voor opzettelijke vertraging

i-nieuws 6 na 6 ** June 18th, 2015 by wim.webgang **

Boete voor opzettelijke vertraging

Het gaat hier niet over de vrachtwagenchauffeurs die vandaag een traag ritje gingen doen over de Brusselse ring uit protest tegen een nieuwe tax. Wel over het opzettelijk vertragen van datapakketjes op het netwerk van een provider in de VS. Daardoor kregen de klanten een tragere datasnelheid, een slechtere dienst dus, dan normaal. De provider, AT&T en meer bepaald de afdeling “AT&T mobility”, beloofde onbeperkte internettoegang voor een bepaald abonnement. In de praktijk gingen ze het verkeer van veelgebruikers elke maand evalueren, en als een bepaald quota overschreden was, vertraagden ze het verkeer. Ze werden al vervolgd voor oneerlijke reklame, en nu dus voor het overtreden van de regels van netneutraliteit. Het bedrijf verdedigt zich door te stellen dat niemand de enorme toename in mobiel dataverkeer kon voorzien, toen ze de “unlimited” paketten eerst aanboden. Er dreigt nu een miljoenenboete, waar nog over onderhandeld wordt.

Er is ook een Amerikaans bedrijf – Commercial Network Services, dat de net neutraliteitsregels aangrijpt om volgens hen onterecht hoge tarieven aan te klagen.


Alweer een dode kanarie

Een ex-spion van het Amerikaanse leger speelde kanariepietje door de pertinente vraag te stellen of het moederbedrijf van een beveiligde messaging app een vraag van de overheid had bekomen om mee te werken met onderzoek.
Het is belangrijk om die vraag vroeg genoeg te stellen, op een moment dat het bedrijf nog onomwonden “nee” kan antwoorden. Eens de overheid bv via een politie of geheime dienst, een bedrijf verplicht mee te werken, is daar dikwijls een zwijgplicht aan gekoppeld; het bedrijf mag niet zeggen dat ze aan een bepaald onderzoek meewerken, of dat ze aan een bepaalde vorm van spionage meewerken.
En door de vraag opnieuw te stellen, zal de vraagsteller mogelijk een antwoord krijgen als: “daarover communiceren we niet”. Daarmee heeft het bedrijf niets gezegd, maar kan de goede verstaander (of de vroege vragensteller) toch zijn conclusies trekken.
In dit geval kreeg hij het antwoord dat ze een e-mail hadden gekregen waarin hen gevraagd werd aan wie een dagvaarding moest gericht worden.

Openbaarheid van bestuur

Terwijl de overheid graag allerlei meta-informatie over de burgers laat
bijhouden op de servers van de internetproviders en telecombedrijven, is
ze zelf niet altijd zo happig op het inzage geven in de eigen
communicatie. In Engeland bv, is gebleken dat een soort Freedom of
Information act er in 2004 voor gezorgd heeft dat op de kabinetten zo weinig
mogelijk e-mail wordt bijgehouden. Sterker nog, er zou vermeden worden om de
dingen concreet te benoemen in e-mails, zodat daar alter niets gevaarlijk
uitgehaald kan worden.

Het verwijderen is geen instructie die gebruikers al dan niet kunnen volgen. Het is een politiek die opgelegd wordt via de IT afdeling: daar is ingesteld om alle mails van meer dan 3 maand oud automatisch te verwijderen. Dat is redelijk vervelend voor alle onderwerpen en beslissingen die verder reiken dan drie maanden. Gebruikers kunnen natuurlijk wel mails kopieren en bewaren op hun eigen pc. In de VS hebben ze er zich gemakkelijker vanaf gemaakt; het witte huis valt buiten de regels van de vrijheid van informatie akte.

Rechtbanken in Europa buigen zich de laatste tijd over de massale
dataverzameling van de overheden. De ene uitspraak na de andere doet de
wetten op het bijhouden van communicatie-gegevens springen. In april vorig jaar verklaarde het Europese gerechtshof in Luxemburg de Data Retention richtlijn ongeldig, en de liga van de mensenrechten zorgde bij ons voor een klacht tegen de schending van de rechten van volledig onverdachte gebruikers van communicatiediensten door het bijhouden van data over iedereen.

Slordige spionagesoftware

De spioneersoftware E-Detective, die gebruikt wordt door geheime politiediensten, zou een lek hebben. De software dient om op een netwerk te spioneren door het dataverkeer dat over het netwerk gaat, af te luisteren en op te slaan. Diegen die de software installeerde, zou dan uit de opgeslagen gegevens het hele netwerkverkeer terug kunnen samenstellen, en zou ook wachtwoorden van online diensten kunnen ontcijferen.
Een student, die een try-outversie van de software onderzocht, ontdekte nu dat de opgeslagen gegevens helemaal niet zo exclusief voor de initiatiefnemende spion zijn. De gegevens zijn door derden ook af te halen. Dat zou komen door scripts die bereikbaar zijn, en waarmee allerlei bewerkingen op het systeem kunnen uitgevoerd worden, zoals inkijken van gegevens, en zelfs het overschrijven van bestanden.

Dat doet een beetje denken aan het mSpy probleem dat vorige maand bekend werd. Dat bedrijf, dat spionagesoftware voor smartphones maakt, had ook te maken met een beveiligingsprobleem.
Gegevens van klanten waren op een server bereikbaar van buitenaf.
De software kan gebruikt worden voor het terugvinden van verdwenen smartphones, maar ook voor het bewaken van kinderen via hun gsm. Maar hij kan ook op andere manieren gebruikt worden, en voor klanten van de spyware kan het confronterend zijn om hun namen te zien bekendworden.
De ontdekker van die gegevens vroeg geld aan het bedrijf voor de moeite van zijn ontdekking, maar dat werd geweigerd, en hij publiceerde al die gegevens op het web.


Laat ons Versleutelen

Het project “Let’s Encrypt” gaat van start met het verspreiden van de eerste gratis digitale certificaten om het gebruik van versleuteling op websiteverkeer te promoten.
Deelnemers zijn de Electronic Frontier Foundaton, de Linux Foundation, de Mozilla Foundation (die de Firefox browser maakt), enz. En misschien enigzins verwonderlijk; ook een aantal commerciële bedrijven doen mee, bv Cisco, een fabrikant van netwerkapparatuur.
De bedoeling is de drempel van de kost van honderden euro’s van zo’n certificaat weg te nemen. Er zijn nog andere drempels; zo is de installatie van de website en het bijhorende certificatendeel op de server ook ingewikkelder, alsook het updaten.

Robotisering

De berichten over toekomstig banenverlies door informatisering en robotisering krijgen nog een aanvulling. Een Japanse bank inversteert in een robotbedrijf dat stock-picking robots maakt. Op grote parkings aan de op-en overslagpakhuizen kan bespaard worden eens die robots op de markt zijn.
Bovendien blijft het niet beperkt tot relatief laag geschoold werk als stockpicking. Wie dacht dat een job in de verkoop en marketing veilig was vanwege de menselijke eigenschappen die ervoor nodig zijn, zal minder gerust zijn na het zien van de investeringen in de Pepper robot. Die robot gaat binnenkort als “sales en marketing assistent” aan de slag in winkels van een oploskoffiemerk.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Het origineel

Uitzending do 18:00, i-nieuws 6 na 6 ** June 11th, 2015 by wim.webgang **

We gaan op bezoek bij Linux Journal, vroeger de getuigen van de revolutie, nu “het originele tijdschrift van de Linux community” aan de subtitel te zien.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

SPION

Uitzending do 18:00 ** June 4th, 2015 by wim.webgang **

We bladeren door Linux Voice juni-uitgave.
We bladeren door de net op wikileaks uitgelekte documenten uit de geheime onderhandelingen voor het handelsverdrag TISA.
We bladeren door “SPION. From social media service to advertising network”
En we kijken naar de nieuwe uitgave van mediagoblin, bedoeld als alternatief.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Alternatief voor Windows 10

i-nieuws 6 na 6 ** June 4th, 2015 by wim.webgang **

Alternatief voor Windows 10

Microsoft heeft een upgrade aangekondigd naar Windows 10, die voor een aantal gebruikers van Windows 7 en 8 gratis zal zijn. De enthousiaste gebruikers die de upgrade doen zullen er toch een prijs voor betalen. Een aantal mogelijkheden van hun systeem zal hen afgenomen zijn, zo zal bv het Media Center verdwenen zijn na de “upgrade”. Volgens Neowin.net kan je na de upgrade problemen hebben met:
- Onedrive
- usb floppy drive
- desktop gadgets
- DVD’s afspelen
- de spelletjes Solitaire, Minesweeper en Hearts
enz.

Aangezien Solitair de meestgebruikte applicatie is op Windows, zou hun dat wel eens gebruikers kunnen kosten. Die zijn natuurlijk welkom bij eender welke moderne Linux distributie.
Mogelijk worden er nog upgrades uitgebracht die deze massale uitstroom moeten tegenhouden ;-)

Lift ^ | Lift v | Comments Off