Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Geoblokkage voor Nieuw-zeeland * Open Source headers * 3D auto * Anoniem domein

i-nieuws 6 na 6 ** June 25th, 2015 by wim.webgang **

Geoblokkage voor Nieuw-Zeeland

Service providers in Nieuw-Zeeland zullen hun klanten niet meer helpen om de geo-blokkage te omzeilen. De geoblokkage dient om mensen te beletten bepaalde media-inhoud te zien, gebaseerd op de geologische locatie vanwaar gekeken wordt. In de praktijk wordt dat technisch beslist op basis van het IP adres. De service providers hadden al jaren een hulpmiddel beschikbaar voor hun klanten om schijnbaar vanop een ander ip adres te surfen, en zo aan de locatiecontrole te ontsnappen, en bv bepaalde video’s te zien die niet voor Nieuw-Zeeland bestemd waren. Dat werkte op de zenuwen van media-bedrijven, die geo-blocking ondermeer gebruiken om te bepalen welke reeks op welk moment waar uitkomt. De internetproviders vinden dat hun gebruikers de vrije keuze hebben, en dat er niets illegaals aan is; het gaat over legale inhoud die op internet beschibkaar is, bv via Netflix.

Bedrijven als Sky, MediaWorks startten een rechtszaak tegen de internetproviders. Hun argument is dat de distributierechten van de media geschonden worden door de “Globalmode” tool.
Nu hebben de betrokken partijen buiten de rechtbank om een regeling getroffen.
De inhoud van de overeenkomst is geheim, maar de gevolgen zijn duidelijk; vanaf 1 september verdwijnt Globalmode en de rechtszaak wordt stopgezet.

Gebruikers kunnen nog wel op andere manieren de afkomst van hun ip-adres verdoezelen, maar dat maakt het moeilijker dan een instelling bij de provider.

Open Source headers

Nvidea is begonnen met het vrijgeven van open source hardware reference headers voor hun nieuwste grafische kaarten. Ze zouden er ook aan werken om hardware header bestanden uit te brengen voor hun oudere grarische processors. De headers zijn erg welkom in de ontwikkeling van open source drivers voor de grafische kaarten. De programmeurs die te weinig inzage hadden in de werking van de hardware, moesten truukjes uithalen als reverse engineering om hun open source drivers te ontwikkelen.

3D auto

Divergent Microfactories heeft hun “Blade Supercar” voorgesteld. De auto heeft een chassis dat gemaakt is met een 3D-printer voor aluminium. Het is een sportwagen die door zijn lichte gewicht snel optrekt: van 0 tot 96 km/u in 2.2 seconden.
De auto wordt geprint in meccano-achtige onderdelen, die nadien geassembleerd moeten worden.
Het chassis bestaat uit een zeventigtal onderdelen die in een half uurtje tijd kunnen ineengezet worden.

Anoniem domein

Het ICANN, de instantie die de domeinnamen van het internet regelt, vraagt zich af of het mogelijk moet zijn om anoniem een domeinnaam te registreren, dus zonder je naam op te geven. Niet dat ze dat willen invoeren, integendeel, het ziet er eerder naar uit dat ze dat in de toekomst willen veranderen.
Er is nu een voorstel om commerciƫle sites altijd op naam te doen registreren. Maar als een individu een site registreert voor eigen, niet-commercieel gebruik, en daar wel advertenties op heeft staan, zou die als commercieel beschouwd kunnen worden. In het algemeen zou het onderdrukkend werken voor de vrijheid van meningsuiting, als je elke site op eigen naam moet registreren. Nu wordt een site dikwijls via een tussenpersoon geregistreerd, een bedrijf dat de domeinnaamregistratie voor de klant beheert. Het is de naam van dat bedrijf die zichtbaar is in de DNS records, die publiek zijn.

Zie ook www.eff.org

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.