Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Webscapes of Beatgang?

Uitzending do 18:00 ** December 26th, 2008 by Lydia **

Het was 25 december dus hadden we een speciale kerstshow voorzien, er waren hapjes, drankjes, kindjes en grote dansende mensen in de studio.
Webgang en Beatscapes: samen presenteren, Beatscapes zorgde voor de muziek (die niet altijd even kerstig klonk vond Johan maar de sfeer zat goed :) ).

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Van overal…

WebGang blog ** December 19th, 2008 by Lydia **

Marrakech, 13u37, Hotel Royal Mirage…

Met de drukte kon ik gisteren niet inbellen in het programma.

Hier loopt een congres: ‘Moroccan women from here and elsewhere: Changes, Challenges and Pathways’.
Het gaat uit van de koning Mohammed VI, het CCME, dat merk je wel aan het budget dat besteed is.

De tickets, kamers en het eten van alle vrouwen die aanwezig zijn uit verschillende landen (Belgie, Frankrijk, Ghana, Canada, Amerika, UK, Spanje, …) zijn betaald, de kamers zijn meer dan ruim, het zwembad proper, de prijzen van de cocktails hoog, de service met een glimlach breed, de buffets duizelingwekkend, de liften betegeld, …
Read the rest of this entry »

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Software & (e)migratie – braindrain of braingain?

Uitzending do 18:00 ** December 18th, 2008 by wim.webgang **

18:00: vervolg thema-dag Migratie (Leen, Patrice)
18:30: Software Emigratie?

Kader: migratie

Bij migratie wordt meestal gedacht aan iets tussen gastarbeiders en economische vluchtelingen. Gastarbeid lijkt vooral voordeel te hebben voor het land dat de migratie ontvangt: daar vangt het immers een structureel tekort op (bv in eigen land: de koolmijnen). En hoewel dat een secundaire financiële stroom richting land van afkomst kan teweegbrengen is die in verhouding klein (citaat?) om te kunnen spreken van een wederzijds voordeel.

Landen als de VS, Canada en Australië zetten vooral de poorten open voor hoger opgeleiden. Als de migratie echter niet uit laag opgeleiden bestaat, die als ongeschoold arbeider werk zoeken, maar uit hoger opgeleiden, stroomt niet alleen arbeidskracht weg, maar ook opleiding. In dat geval spreekt men van een “Brain Drain”. De relatief zware opleidingsinspanning in het thuisland, wordt daar ter plaatse niet omgezet. De vruchten van de opleiding worden geplukt door het gastland, waar de opleiding wordt omgezet in arbeid, toegevoegde waarde, enz.

Op het eerste zicht is zo’n braindrain effect enkel negatief voor het thuisland en er zijn beslist gevallen (vb, Afrika) waar een goed-opgeleide toplaag de beste migratiekansen heeft en er werkelijk een kennis-leegloop onstaat.

Maar zijn die effecten zo rechtlijnig te beschrijven? Is de richting van het oorspronkelijke voordeel ook een enkele richting? Zijn er verschillen in effecten en mogelijk omgekeerde voordelen? Zijn er manieren om dat te beïnvloeden vanuit het thuisland van de migratie?

Dat zijn vragen waar we in de loop van het programma verder op in zullen gaan, meer concreet toegepast op de informatica sector met India als emigratieland.

Read the rest of this entry »

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Software Emigratie?

i-nieuws 6 na 6 ** December 18th, 2008 by wim.webgang **

18/12/2008
Op vrijdag 2 juli 2004 bezoekt de president van India het Indische ministerie van Defensie voor een jubileumviering van een afdeling van de zeemacht. De Hij wetenschappers, die hij er ontmoet, raadt hij aan open source software te gebruiken om de systemen transparanter en veiliger te maken.
Read the rest of this entry »

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Van postkaart tot PIN-kaart

Uitzending do 18:00 ** December 11th, 2008 by wim.webgang **
  • Slackware is niet Ubuntu. Minder bekend, maar niet onbemind (zie afgeleide distro’s)
  • Als bedrijven in plaats van op personeel nu eens besparen op software
  • OpenSolaris verleidt Linux gebruikers met zijn TimeSlider
  • Van postkaart tot PIN-kaart: Roland Moreno is de uitvinder van de plastic betaalkaart, meer bepaald die met een chip. Hij was een letterkundige die geïnteresseerd geraakte in electronica. Die interesse groeide uit tot passie, en dat leidde tot allerlei uitvindingen…

Lift ^ | Lift v | Comments Off

32 nanometer * Graphene in plaats van silicium * 2008.11 en 12.2

i-nieuws 6 na 6 ** December 11th, 2008 by wim.webgang **

11/12/2008

32 nanometer

Intel heeft aangekondigd klaar te zijn met zijn fabiek voor chips met een circuit van slechts 32 nanometer. Intel volgt daarmee een taktiek van jaarlijks een stap vooruit zetten in de chips die op de markt komen. Daarmee hopen ze ook de verkoop op te drijven.

Klanten zullen sneller het gevoel hebben een computer met een “oude” chip te hebben.

Graphene in plaats van silicium

Ibm doet ondertussen onderzoek naar chips die niet op silicium gebaseerd zijn, maar op “graphene”. De chips worden al gemaakt en halen momenteel een snelheid van 26 Gigahertz. Dat is niet bijzonder snel in vergelijking met bestaande technologie. Maar de huidige siliciumtechnelogie is al wel 40 jaar in evolutie om tot zijn huidige snelheid te komen. Deze “graphene” chips worden nog maar 1 jaar gemaakt. De stof bestaat uit een laagje grafiet dat exact 1 atoom dik is. Bij kamertemperatuur levert dat en materiaal dat de beste electrische geleiding heeft. Daardoor kunnen electronen bv 100 keer sneller door graphene bewegen dan door het huidige silicium.

 
2008.11 en 12.2

Er is een nieuwe versie van OpenSolaris beschibkaar onder het nummer 2008.1. Als meest opvallende nieuwe eigenschap zit er “Time Slider” in, een regelaar waarmee je je systeem naar een moment in het verleden kan terug “scrollen”.
Er is ook een nieuwe Slackware uitgekomen: versie 12.2. Ze hebben een opvallend eenvoudige stijl en vormen daarmee zowat de tegenhanger voor Ubuntu. De aankondiging op de site is zelfs in zwart-wit:

Slackware Release Announcement
Slackware is niet Ubuntu

Lift ^ | Lift v | Comments Off

OSSS

Uitzending do 18:00 ** December 4th, 2008 by wim.webgang **

De nieuwe versie 3.0 van Python heeft nog de bijnamen Python 3000 en Py3K.
Zonder Monty deze keer: De Python site www.python.org
Maker van, Guido van Rossum blog

Electronic Frontiers Australia over de ACMA blacklist.

OSSS is de afkorting voor “Open Source Server Software” in
“De Organisatorische Adoptie van Open Source Server Software door Vlaamse Organisaties”
van Kris Ven en Jan Verelst, een onderzoek aan het Departement Beleidsinformatica van de Faculteit Toegepaste Economische Wetenschappen aan de Universiteit van Antwerpen (blad vol? nog niet? Ok dan:)

Het rapport.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Nieuwe Python * Australië-filter * Internetcafes onder rode vlag

i-nieuws 6 na 6 ** December 4th, 2008 by wim.webgang **

11/12/2008

Nieuwe Python

Er is gisteren een nieuwe versie van de programmeertaal Python uitgebracht: Python 3.0. Doordat de verschillen te groot zijn met de vorige versie, is Python 3.0 niet uitwisselbaar met Python 2 versies. De taal blijft wel grotendeels hetzelfde, maar er zijn ingrijpende veranderingen gedaan aan de manier hoe objecten werken. Eveneens zijn een aantal elementen die verouderd waren definitief uit de taal verwijderd.
Python is een programmeertaal die vooral op servers gebruikt wordt. Onder anderen Google zou veel Python gebruiken. Hoewel bekend geworden als open source programmeertaal op Linux, bestaan er ook versies voor andere systemen. De taal werd ontworpen door Guido van Rossum.
Een jaar geleden, 7 december 2007, was de alfa 2 versie van Python 3 verschenen; na een jaar testen van deze preview is versie 3 nu dus officieel in gebruik genomen.

Deze versie van Python heeft nog de bijnamen Python 3000 en Py3K.

Python site: http://www.python.org/
Guido van Rossum blog: http://www.artima.com/weblogs/index.jsp?blogger=guido

Internetcafes onder rode vlag

Een door de overheid van de VS gesteunde radio in China is van leer aan het trekken tegen de installatie van “Red Flag” Linux op computers in internetcafe’s. Ze beweren dat het een manier is om de overheidscontrole op te drijven.
Volgens Google news zou de Chinese overheid zeggen dat het een campagne is tegen illegale software; de internetcafe’s moet ofwel een geldige licentie van de gebruikte software laten zien, ofwel moeten ze legale software installeren, waarbij ook Red Flag Linux wordt aangeboden.
Volgens het artikel zouden de klanten tevreden zijn met de vernieuwde systemen, omdat ze nu veel sneller werken, waarschijnlijk door het gebrek aan allerlei besmettingen.

 

Australië-filter

De overheid in Australië is bezig met het maken van een internet filter systeem. Het ACMA heeft een zwarte lijst met 1300 sites, en die zou als minimum-lijst gebruikt worden. Gebruikers zouden wel kunnen opgeven welke sites door de filter geslipt zijn en ook geblokkeerd zouden moeten worden.
Momenteel gebeuren er proeven met een aantal “vrijwillige” internetproviders en gebruikers. Enex is het testlabo dat door de overheid aangesproken is, en zij zullen de resultaten van de bevraging van de eindgebruikers verwerken. Die eindgebruikers krijgen vragen over hun gebruikservaringen, hun indruk over de snelheid, gevoel van te veel of te weinig gefilterd enz. De gebruikers weten echte niet of hun eigen verbinding al dan niet in de testgroep zit die gefilterd wordt.

Het feit dat de testen gebeuren lijkt te suggereren dat het invoeren van de filter afhangt van de tests. Dat lijkt echter niet zo te zijn, de filter komt er op basis van een beslissing die reeds genomen is. De tests dienen voor het stilaan wennen van de gebruikers aan het idee dat er een filter is. Het testen laat de providers ook toe verschillende filterprodukten met elkaar te vergelijken. Maar hoe sites die onterecht in de filter zitten er terug uit kunnen komen is voorlopig nog niet duidelijk.

Electronic Frontiers Australia over de ACMA blacklist

Lift ^ | Lift v | Comments Off