Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Nieuwe Python * Australië-filter * Internetcafes onder rode vlag

i-nieuws 6 na 6 ** December 4th, 2008 by wim.webgang **

11/12/2008

Nieuwe Python

Er is gisteren een nieuwe versie van de programmeertaal Python uitgebracht: Python 3.0. Doordat de verschillen te groot zijn met de vorige versie, is Python 3.0 niet uitwisselbaar met Python 2 versies. De taal blijft wel grotendeels hetzelfde, maar er zijn ingrijpende veranderingen gedaan aan de manier hoe objecten werken. Eveneens zijn een aantal elementen die verouderd waren definitief uit de taal verwijderd.
Python is een programmeertaal die vooral op servers gebruikt wordt. Onder anderen Google zou veel Python gebruiken. Hoewel bekend geworden als open source programmeertaal op Linux, bestaan er ook versies voor andere systemen. De taal werd ontworpen door Guido van Rossum.
Een jaar geleden, 7 december 2007, was de alfa 2 versie van Python 3 verschenen; na een jaar testen van deze preview is versie 3 nu dus officieel in gebruik genomen.

Deze versie van Python heeft nog de bijnamen Python 3000 en Py3K.

Python site: http://www.python.org/
Guido van Rossum blog: http://www.artima.com/weblogs/index.jsp?blogger=guido

Internetcafes onder rode vlag

Een door de overheid van de VS gesteunde radio in China is van leer aan het trekken tegen de installatie van “Red Flag” Linux op computers in internetcafe’s. Ze beweren dat het een manier is om de overheidscontrole op te drijven.
Volgens Google news zou de Chinese overheid zeggen dat het een campagne is tegen illegale software; de internetcafe’s moet ofwel een geldige licentie van de gebruikte software laten zien, ofwel moeten ze legale software installeren, waarbij ook Red Flag Linux wordt aangeboden.
Volgens het artikel zouden de klanten tevreden zijn met de vernieuwde systemen, omdat ze nu veel sneller werken, waarschijnlijk door het gebrek aan allerlei besmettingen.

 

Australië-filter

De overheid in Australië is bezig met het maken van een internet filter systeem. Het ACMA heeft een zwarte lijst met 1300 sites, en die zou als minimum-lijst gebruikt worden. Gebruikers zouden wel kunnen opgeven welke sites door de filter geslipt zijn en ook geblokkeerd zouden moeten worden.
Momenteel gebeuren er proeven met een aantal “vrijwillige” internetproviders en gebruikers. Enex is het testlabo dat door de overheid aangesproken is, en zij zullen de resultaten van de bevraging van de eindgebruikers verwerken. Die eindgebruikers krijgen vragen over hun gebruikservaringen, hun indruk over de snelheid, gevoel van te veel of te weinig gefilterd enz. De gebruikers weten echte niet of hun eigen verbinding al dan niet in de testgroep zit die gefilterd wordt.

Het feit dat de testen gebeuren lijkt te suggereren dat het invoeren van de filter afhangt van de tests. Dat lijkt echter niet zo te zijn, de filter komt er op basis van een beslissing die reeds genomen is. De tests dienen voor het stilaan wennen van de gebruikers aan het idee dat er een filter is. Het testen laat de providers ook toe verschillende filterprodukten met elkaar te vergelijken. Maar hoe sites die onterecht in de filter zitten er terug uit kunnen komen is voorlopig nog niet duidelijk.

Electronic Frontiers Australia over de ACMA blacklist

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.