Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Op komst: FOSDEM 2014

Uitzending do 18:00, WebGang blog ** January 30th, 2014 by wim.webgang **

We overlopen het schema van de twee dagen FOSDEM op zoek naar bekende projecten, nieuwe stromingen, en grappigste namen van lezingen.
https://fosdem.org/2014/

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Plugins project gekaapt * Monitoring plugins * Nagios clones

i-nieuws 6 na 6 ** January 30th, 2014 by wim.webgang **


Plugins project gekaapt

In de rand van Nagios gebeurde een opmerkelijke overname van het Nagios plugins project. Nagios is een open source monitoring software, ontwikkeld op Linux, die de toestand van computersystemen en netwerken weergeeft op een overzichtsscherm. Je kan in een oogopslag zien of er netwerkverbindingen verbroken zijn of computersystemen niet meer helemaal functioneel zijn. Een van de gebruikers is de Franse Gendarmerie, die jaren geleden volledig op Linux overstapte.

Het Nagios-plugins project maakte al jarenlang plugins voor Nagios, om extra dingen weer te geven, maar bestond volledig uit externe vrijwilligers die de open source software plugins schreven. In 2011 sprak het bedrijf Nagios hen aan omdat ze in hun “Nagios plugins” de naam Nagios gebruikten, een naam die als merknaam geregistreerd is door het bedrijf Nagios. Er werd afgesproken dat ze het project gewoon zo mochten verderzetten, maar dat ze de naam, en de domeinnaam zouden overdragen aan het bedrijf. De projectleden zagen er geen graten in en deden dat. Nu, januari 2014, kwam het project plots tot de vaststelling dat ze geen toegang meer hadden tot hun website. Het bedrijf had de gegevens van hun website gekopieerd op een andere server, de domeinnaam laten verwijzen naar die nieuwe server, en het hele project-team buitengesloten.
Nagios heeeft een nieuwe ploeg ontwikkelaars op het gekaapte “Nagios-plugins” project gezet, en doet alsof er niets aan de hand is en het project gewoon verderloopt.

De wat verbaasd achtergebleven groep van vrijwillige ontwikkelaars kon niets doen: ze waren eigenlijk niet in het bezit van die naam, dus nu stonden ze voor een voldongen feit; wilden ze verderwerken moesten ze een andere naam kiezen.
De nieuwe naam wordt waarschijnlijk “monitoring-plugins”. Hun broncode is hen niet afgenomen, die blijft beschikbaar want die is open source. Hun broncode wordt trouwens nu ook gewoon verder gebruikt door het bedrijf.
Het project moet nu proberen de gebruikers te bereiken en uit te leggen dat die Nagios-plugins naam niet meer staat voor de groep mensen die jarenlang de software erachter maakten, maar dat die nu onder monitoring-plugins werken. Zo lijkt het wel of zij afgesplitst zijn van het Nagios-plugins programma, terwijl ze eigenlijk gewoon hun werk voortzetten.
Als ze op hun nieuwe website nu de vroegere versies van hun software aanbieden, zie je die er nog staan als nagios-plugins.

Op de Nagios-plugins website, die slechts lichtjes aangepaste is tov de gekopieerde oorspronkelijke site van het vorige team, zie je de nieuwe leden van het development team staan, waaronder ook de oude leden nog vermeld worden

http://www.nagios-plugins.org/team.html

Nog een opvallende detail: Nagios heef zelf ook zijn naam ooit veranderd omdat een bedrijf claimde dat die te dicht in zijn vaarwater kwam. Nagios heette vroeger Netsaint.

Misschien hadden ze al moeten reageren op het moment dat Nagios beroep deed op het merkenrecht om het eigendom van de naam en domeinnaam over te nemen, en toen een nieuwe naam kiezen.
Blijft de vraag wat Nagios drijft om zo’n hele groep mensen voor de borst te stoten. Uit online discussies blijkt dat binnen het Nagios-plugins project soms ook over andere software dan Nagios gesproken werd, over concurrentie dus vanuit het standpunt van het bedrijf gezien. Dat zou de trigger geweest zijn om de overname in gang te zetten. Nagios kon die onafhankelijke vrijwilligers natuurlijk niet censureren, maar ze wilden wel ingrijpen. Er zijn een paar projecten die verwant of vergelijkbaar zijn met Nagios, maar die wel allen de Nagios naam vermijden:
- Icinga is een afsplitsing van de Nagios code.
- Shinken is een vervangend, compatibel systeem (Shinken is een Japans zwaard)
- op5Monitor en Opsview zijn systemen gebouwd op de Nagios kern.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1a/Monitoring.png

https://www.monitoring-plugins.org/news/domain-transfer.html

https://www.monitoring-plugins.org/download.html

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Dell terug in het spel * Target was target * Plugins project gekaapt

Uitzending do 18:00 ** January 23rd, 2014 by wim.webgang **

CPDP.be in Brussel.

Dell terug in het spel

Op de beruchte electronicabeurs CES heeft Dell een zwarte doos getoond met een oplichtend logo van een hoofd met grote ogen. Dat is het logo van Alienware, een afdeling van Dell die zich bv al bezighield met het bouwen van spel-pc’s en laptops op maat van gamers. Ze bedienen daarmee op een slimme manier deze groeiende niche in de computerwereld.

Nu hadden ze een vroeg model klaar van de Alienware Steam Machine. Dat is een spelcomputer die draait op het nieuwe SteamOS. Ze staken daarmee alle concurrenten de loef af die enkel maar aankondigden om een steam machine te gaan maken. SteamOS wordt ontwikkeld door Valve en de officiële release wordt verwacht in 2014. Het is gebaseerd op een Linux kern.

Dell’s Steam Machine zou componenten van Intel en NVIDIA bevatten, maar over de details of technische specificaties is nog niets bekend. Het enige opvallende is hoe klein het apparaat is, dat er uitziet als een rechthoekige doos met een hoek af. Die afgesneden hoekt licht op, net als het Alienware Logo op de voorzijde, naast twee usb-aansluitingen.

Dell lijkt hiermee aan te tonen zijn dynamiek herwonnen te hebben, nadat Michael Dell het bedrijf terug zelf in handen nam. Ze hadden een veel kleinere stand dan vorige jaren, maar scoren alvast met de inhoud.

En ze zetten ook terug een stap in de richting van Linux, zonder Microsoft op de desktop-teen te trappen. Op pc hardware van Dell was het steeds moeilijk om een ernstig Linux aanbieding te krijgen, zowel op Dell als op Alienware toestellen, en ondanks de vragen in de fora.

Het getoonde toestel was niet in gebruik, maar er was wel een andere demonstratie op een aangepaste Alienware machine met Steam software en de nieuwe Steam controller.

Target was target

De inbraak bij een web-systeem van Target, een supermarkt-keten in de VS, lijkt erger dan eerst gedacht. Ondermeer omdat het financiele gevolgen zou kunnen hebben voor de groep, moeten ze communiceren over de inbraak en de impact ervan. Een vroeger bericht heeft door argwaan van de klanten al een impact gehad in de eindejaarsaankopen.

Het wordt nu duidelijk dat de gegevens van zo’n 70 miljoen gebruikers gelekt zijn. Van de gebruikers waren gegevens opgeslagen als naam, adres, telefoon, en e-mail adres. Een woordvoerder van het bedrijf zei dat ze “werkelijk spijt hadden”.
Deze bekentenis komt voort uit het onderzoek naar een al eerder bekend geworden inbraak in het Target systeem van eind november/begin december 2013, waarbij creditcardgegevens van mogelijk 40 miljoenen klanten buitgemaakt werden.

Dat zou gebeurd zijn door spionagesoftware op de verkoopskassa’s, waar de kaart doorgehaald wordt. Mogelijk worden al die kaarten vervangen door de bank.

In eerste instantie leek het of skimmers aan het werk waren geweest, die in de kaartlezer een eigen kaarlezer installeerden. Maar nu uitkomt dat niet alleen creditcardgegevens, maar ook andere klantgegevens zijn buitgemaakt, kan het niet anders dan dat de inbrekers veel dieper in het systeem geraakten.
Waardoor er natuurlijk vragen opduiken over de veiligheidssystemen van Target. En dan stelt zich altijd de vraag waarom gegevens beschikbaar zijn voor welke systemen, en op welke manier. Zo kunnen vertrouwelijke gegevens versleuteld opgeslagen worden, zodat ze niet direkt bruikbaar zijn bij diefstal van de data van de server. Dat zou hier het geval geweest zijn met de pin-codes van de kaarten. Ze zouden enkele-richting versleuteld zijn, zelfs Target kan ze niet ontsleutelen, enkel de bank die de transacties moet uitvoeren kan er iets mee doen. Volgens Target is de versleuteling voldoende garantie.

In theorie kan die data enkel met genoeg rekenkracht ontsleuteld worden, of door een fout in het versleutelingssysteem met iets minder rekenkracht.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

FreeBSD 10 * OpenBSD * Linux 3.13 * SecurityCare *

i-nieuws 6 na 6 ** January 23rd, 2014 by wim.webgang **

FreeBSD 10

FreeBSD is aan versie 10.0 toe. Het is één van de BSD varianten die bestaan, een unix-achtig systeem gebouwd rond een bsd kern. FreeBSD 10 bestaat ook in een ARM versie, zodat hij gedraaid kan worden op bv Raspberry Pi.
FreeBSD heeft een sympathiek uitziend duiveltje als mascotte.
Het bestaat voor amd64, i386, ia64, powerpc, powerpc64, en sparc64. FreeBSD wordt veel toegepast in producten en diensten, en heeft ook sponsors waaronder Yahoo!
Een van de veranderingen in FreeBSD 10 zou het gebruik van de random functie zijn. Volgens verslagen van een bijeenkomst van FreeBSD-programmeurs vertrouwden ze de random functies van de processors van Intel en Via niet meer, op basis van NSA-teksten gelekt door Snowden. Die random data wordt gebruikt bij versleuteling van gegevens, en NSA zou met de fabrikanten afspraken hebben gemaakt om die versleuteling te kunnen kraken. Die functies zijn in het systeem nu anders ingevuld in deze versie 10.

http://www.freebsd.org/

https://wiki.freebsd.org/FreeBSD/arm/Raspberry%20Pi

http://rt.com/usa/snowden-leak-rng-randomness-019/


OpenBSD platzak

Een andere BSD variant is OpenBSD. Die heeft de naam veiliger te zijn. Maar als project heeft OpenBSD het moeilijk. De coördinator riep op om mee op zoek te gaan naar financiële middelen omdat binnenkort anders het geld voor de hosting op zou zijn. Alleen al de electriciteitsrekening bedraagt 20.000 dollar per jaar.
Ondertussen zou er reaktie zijn, met de belofte van genoeg middelen om het jaar uit te doen.
Het OpenBSD project maakt ondermeer OpenSSH, software die ook in andere systemen gebruikt wordt; bv OS-X gebruikt de openSSH versie. OpenBSD was ook trots te kunnen verkondigen dat hun encryptiemethoden (itt FreeBSD) wel veilig waren doordat ze vroeger een meer principiële houding hadden aangenomen in hun code.

Linux 3.13
Van het unix-achtig operatings system Linux is Linux 3.13 is uitgekomen. De meeste gebruikers van gewone distro’s zien die kern pas na verloop van tijd naar hun distro doorsijpelen.
De grootste verandering is waarschijnlijk nftables, dat in de plaats komt van iptables, wat op zich een vervolg was op ipchains. Het is de software die de netwerkfiltering doet, een van de belangrijke toepassingen van Linux systemen.
Ook bij Linux zijn ze blij dat ze niet hebben toegegeven aan druk van Intel ingenieurs om het operating system helemaal te laten vertrouwen op de random chips van de processor.


De gezondheid van het gezondheidssysteem

Het is slecht gesteld met de veiligheid van het gezondheidssysteem healthcare.gov in de VS. Het systeem kreeg in december 2013 al te maken met zware kritiek op de zo goed als ontbrekende beveiliging.
Ondertussen zijn een paar gaten gedicht, maar het systeem is intrinsiek onveilig, zeggen experts.

Eén ervan demonstreerde een lek met een klein zelfgeschreven programma (1), en toonde aan hoe hij vanuit een normale toegang meer gegevens te zien kon krijgen door eenvoudig de nummertjes in de vraag te verhogen. Er moest niet eens werkelijk ingebroken worden in het systeem.

Het effect van een veiligheidslek in het systeem wordt vermenigvuldigd omdat het systeem gekoppeld is met andere systemen. Eens binnen in het ene, kunnen gegevens uit de andere systemen ook opgevraagd worden.

De gegevens zelf bevatten zoveel persoonlijke data, dat een identiteitsdiefstal het gevolg kan zijn. Bovendien zijn het zo’n grote databanken dat tienduizenden, maar mogelijk veel meer personen getroffen kunnen worden.

(1) https://www.trustedsec.com/december-2013/healthcare-gov-operational-security-concerns-not-addressed/

Ubuntu CLA

Canonical, het bedrijf dat Ubuntu stuurt, is er weer in geslaagd deining
te veroorzaken in de free software community, nu door hun CLA. Een CLA
is een Contributor License Agreement; een overeenkomst die gesloten
wordt met al wie meewerkt aan de software. Canonical vraagt om een door
hen opgestelden CLA te ondertekenen, die bepaalt wat Canonical met jouw
bijdragen mag doen. In principe wordt door de licentie van de software
waaraan je meewerkt bepaalt wat anderen ermee mogen doen, bv in de GPL,
de General Public License. Maar Canonical wil medewerkers daarnaast de
CLA laten tekenen, waarmee de auteur meer rechten geeft aan Canonical,
dan ze zouden hebben uit die algemene GPL. De GPL bepaalt namelijk dat
de software altijd open moet blijven, en Canonical’s CLA zou hen
toelaten om toch “closed source” gebruik te maken van je bijdragen. Door
het laten tekenen van een “extra licentie” omzeilen ze eigenlijk de GPL.
Niet te verwonderen dat dat reakties oproept. Vooral de indruk dat het
niet dient om algemene patentaanvallen te pareren, maar duidelijk
gericht is op het closed source gebruik in eigen programma’s, stoot voor
de borst. Het principe van de GPL is juist dat je de code vrijgeeft
binnen een project op voorwaarde dat alles wat op dat project verder
gebouwd wordt, ook altijd vrij zal zijn. Iedereen mag gebruik maken en
genieten van jouw bijdragen binnen de context van het doorgeven van die
vrijheid. Canonical is niet de enige die extra rechten vraagt, ook
andere projecten doen dat, maar meestal puur om praktische redenen. Bv
om misbruiken van de code door derden te kunnen vervolgen in naam van de
auteurs, iets waar de afzonderlijke auteurs niet aan zouden toekomen.

IBM verkoopt serverafdeling
IBM was van plan om een serverafdeling te verkopen. Er zouden verschillende geïnteresseerden zijn geweest, zoals Fujitsu, Lenovo en bovenvernoemde Dell. Uiteindelijk was het de koper van de pc-en laptop-afdelingen voorheen: Lenovo.
De afdeling die verkocht wordt, inclusief diensteverleningscontracten, bestaat uit de servers gebaseerd op de intel x86 processoren. Dat zijn opvolgers van de processoren die oorspronkelijk voor pc’s ontwerpen werden; het zijn dus de lichtere servers uit het gamma van IBM, nog aangevuld met software en switches.
Volgens ITWorld.com zou Lenovo daar 2.3 miljard voor betaald hebben.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Duikers tussen de vissen: Subsurface-GTK of-Qt?

Uitzending do 18:00 ** January 16th, 2014 by wim.webgang **

Een duiker, die toevallig ook wat it-aanleg heeft, maakt software om de data uit te lezen van zijn duikapparatuur. Hij maakt een versie voor Linux, Windows en Mac, maar welke toolkit gebruiken? GTK of Qt?

Gnome/GTK: documention (grmbl), you’re doing it wrong, you don’t share our vision, etc flamewars …
Qt? : Attitude is completely the opposite! They have documentation! Strong basic data structures, etc..

Luister zelf: Gtk to Qt – a strange journey – Dirk Hohndel (van de Linux conf.au 2014)

Maar het Model View system is evengoed “almost completely broken” (itt tot dat van GTK dat “completely broken” is).

Dus spring in je Qt-creator (een sourceforge project)

Muziek:
ADM Fall in june (psilocybines)
The Call (sleepinghills)
Winter mix 2013 (sleepinghills)

Lift ^ | Lift v | Comments Off

De vissen en de mens * de bloemen en de bijtjes * de vogels

i-nieuws 6 na 6 ** January 16th, 2014 by wim.webgang **

De vissen


Mensen hebben lang jaloers naar de vogels gekeken, die konden vliegen, en menig onderzoeker riskeerde zijn leven om een zelfontwikkelde vlieg-techniek uit te proberen.
Maar bij de vissen legde de mens zich sneller neer; zwemmen kan de mens en als hij onderwater wil zwemmen moet hij maar zijn lucht, of toch de zuurstof, meenemen in een fles.

Nu hebben onderzoekers de manier van ademen van de vissen zo gedetailleerd bestudeerd, en gecombineerd met nieuwe technieken, dat ze denken de manier van ademen na te kunnen bootsen.
De interessante overeenkomst tussen vis en mens is immers dat ze beiden zuurstof nodig hebben, alleen haalt de vis die uit het water. Door een speciaal filter te ontwikkelen, met gaatjes die zo klein zijn dat water er niet door kan, maar de zuurstofmoleculen wel, zou een mens met een onderwatermasker kunnen ademen. Het apparaat is voorzien van een kleine compressor, die gevoed wordt door een batterij. De compressor pompt het water door de kunstmatige kiewen. Het geheel wordt scuba-mask genoemd.

http://themindunleashed.org/2014/01/revolutionary-scuba-mask-creates-breathable-oxygen-underwater.html

De bloemetjes en de bijtjes

De privacy van de bijtjes is er ook aan, van sommigen toch. Onderzoekers bevestigden rfid-tags aan duizenden bijen om hun actieradius en hun gedrag in kaart te brengen.
Ze gebruikten de nieuwste technologie om rfid-tags van een paar vierkante milimeter te gebruiken, waar de bijen zo weinig mogelijk last van hebben. Die werden op de rug van de bijen gekleefd. Er zijn detectors opgesteld in het aktie-gebied van de bijen, en met de data moet een driedimensionale kaart gemaakt worden.

Onderzoekers proberen te weten te komen wat de oorzaak is van het massale sterven van bijencolonies. De laatste gegevens wijzen in de richting van pesticiden en schimmelwerende producten, die het immuumsysteem van de bij zouden aantasten. De teloorgang van de bijen heeft een direkte impact op de landbouw die afhankelijk is van de stuifmeeloverdracht.

De vogeltjes

Vogels die in groep grote afstanden afleggen, vliegen dikwijls in V-vorm. Hoewel daar misschien logische verklaringen voor zijn, als leider-volgelingen en betere aerodynamiek, zijn wetenschappers pas tevreden als ze het kunnen aantonen of bewijzen.

Dus ook hier kregen vogels apparatuur mee om metingen te doen. Hier ging het om de kaalkopibis, een soort die bij ons uitgestorven is en tot de familie van de ibissen en lepelaars behoort. De vogel wordt zo’n 80 cm groot, dus de apparatuur die meeging kon wat groter zijn dan een rfid-tag. Ze kregen data-loggers mee die voorzien waren van voelers die de vleugelbeweging kan registreren, van een gps die de positie van de vogels tot op 30 m nauwkeurig kan traceren. Ze leidden af dat de vogels hun vleugelbeweging afstemmen op de voorganger, en zo maximaal gebruik maken van de luchtturbulentie van de voorganger. Eigenlijk betekent het dat de V-formatie een nieuwe eenheid wordt.
Het verwonderde niet, want ook bij vliegtuigen werd al vastgesteld dat het vliegen in V-formatie brandstof bespaart. Voor vogels wordt aangenomen dat de energiebesparing 20 tot 30% kan zijn. Eigenlijk is verder onderzoek nodig, maar daar willen ze niet de bedreigde diersoort voor gebruiken. De weinige kaalkop-ibissen die nog over zijn, weten dikwijls zelfs niet dat ze bij het aanbreken van de winter naar het zuiden moeten vliegen, omdat ze door mensen zijn grootgebracht.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Spelen met robots

Uitzending do 18:00 ** January 9th, 2014 by wim.webgang **

Vorig jaar besteedden we veel aandacht aan kleine computerbordjes voor zelfbouwprojecten als de Raspberri Pi en Arduino. Maar vorig jaar kwam ook een nieuwe speelgoed-robot op de markt, die bovendien intern op Linux draait!
In handen van professoren en programmeurs lost die rubicubes en doolhoffen op.
In handen van gewone kopers die Linux-gebruikers zijn, levert het enkel frustratie op: enkel een programma bijgeleverd voor Windows en Mac OSX!
Maar hackers willen meer, dus er wordt gewerkt aan alternatieve systemen voor het apparaat, en aan andere programmeertalen om het te besturen.

  • Het vorige robot-systeem van Lego en Linux: “NXT programming and Simulation with NXC”: Een simulator geprogrammeerd in Gambas3 op OpenSUSE, die toelaat de programma’s voor de NXT te schrijven, uit te proberen, en het resultaat visueel weer te geven met een bovenaanzicht van een virtueel robot-autootje.

  • De “source code” van EV3:

    http://makezine.com/2013/08/02/lego-mindstorms-ev3-source-code-available/

Marthe

  • op zoek naar iemand met gps-/geo-cache ervaring; bv om het praktisch op te zetten;
  • en enthousiast over axoloti.be, een computerbord-in-wording, specifiek voor audio.

Muziek:

  • een weinig muziek die we vroeger al eens speelden
  • Een eigenaardige upload tussen de muziek bevat een test voor het lezen van een weerbericht. Spelen!

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Je eigen robot * EV3 * Politici en IT

i-nieuws 6 na 6 ** January 9th, 2014 by wim.webgang **

Politici en IT

Politici merken soms na het nemen van een beslissing, dat de uitvoering
sterk afhankelijk is van de informatica. De president van
de VS ondervond dat met zijn sociale zekerheidssysteem, en de bijhorende website healthcare.gov. Die ondervond een hele reeks problemen, waaronder grote
vertragingen, en uit de hand lopende kosten. Dat werd dan weer met veel
plezier gebruikt door de republikeinse tegenstanders van het
zorgsysteem. Mogelijk werd de complexiteit van het probleem onderschat.

Ook in het Verenigd Koninkrijk hebben ze nu problemen met hun Universal
Credit Scheme, dat een fusie moet maken van 6 verschillende bestaande
systemen van sociale steun.

Een deel van het probleem zou te wijten zijn aan wrijvingen tussen
verschillende betrokken ministeries, en één ministerie zou al zijn
experts versneld uit het project terugtrekken. Als het aan de top niet
goed zit is een IT project stuurloos en gedoemd om te mislukken. Zo’n
vaart zou het niet lopen aldus een woordvoerder van het ministerie van
werk en pensioenen: het project zal op tijd en binnen het budget klaar
zijn, zegt hij. Wel kan afgeleid worden uit verschillende evaluaties en
rapporten dat er een ommezwaai gebeurd is, en dat het ministerie het
project meer zelf in handen gaat nemen, ten koste van enkele grote IT
bedrijven. Het hele project zou meer dan twee miljard pond kosten.

Als één programmeur een programma schrijft, is die natuurlijk beperkt
door zijn eigen snelheid van werken. Als je er een tweede bijzet, moet
het werk sneller gaan, en dat zal ook wel. Maar de twee programmeurs
moeten dan ook het werk verdelen en overleggen, en ervoor zorgen dat hun
stukken software in elkaar passen. Ze verliezen een beperkt deel van
hun programmeertijd aan overleg, dat nog redelijk informeel kan
doorgaan. De programmeur die erbij komt levert dus geen snelheidswinst
op van 100 %, maar slechts bv 90 %. En ook de eerste programmeur valt
terug op 90%; dus samen 180%, of de software kan 80 % sneller klaar
zijn. Zet je er een derde bij, een vierde, enz, zie je dat getal verder
naar beneden evolueren. Uiteindelijk is de snelheidswinst bij het
toevoegen van mensen zo klein dat het de moeite niet meer is, en als je
nog verder gaat kan het zelfs negatief worden: het project gaat trager
in plaats van sneller. En als een project opgezet wordt met enkele
grote IT-partners als leverancier van hardware, software en maatwerk
programma’s, kan er ook tussen die bedrijven een haar in de boter komen,
zeker wanneer het gaat over de verantwoordelijkheid voor vertraging en
extra kosten.

Bouw je eigen robot

Een van de eenvoudigste manier om zelf een robot te bouwen, is je speelgoed gebruiken, bv Lego. Natuurlijk heb je ook software nodig, en die kan je dan weer downloaden. Een prof uit de VS heeft een website opgezet waar hij de broncode van zijn navigatie en besturingssoftware publiceert met een open source licentie. Lauro Ojeda heet hij, en hij zit nu op de robotica afdeling van CES 2014, een grote electronica beurs in Las Vegas. Op zijn website, die de vorm heeft van een blog, vind je ook allerlei tips, bv over debuggen en optimaliseren van je software.

Hij maakt zelf gebruik van Linux, de de commando’s en tools die hij daarvvoor gebruikt, zijn daarop afgestemd. De lego Mindstorms Robot EV3 draait zelf op Linux, en je kan er op inloggen met ssh.

De site heet robotnav.com.

EV3

De Lego mindstorms robot werd vorig jaar op diezelfde CES aangekondigd. Hij kwam op de markt als opvolger voor de vorige NXT robot.
Die vorige versie had een eenvoudigere microprocessor dan de huidige EV3, die een ARM 9 processor heeft met aan 300 MHz, 64 Mb RAM, 16 Mb flashgeheugen. Dat klinkt als de specificaties van een pc van 10 jaar geleden, maar dit toetsel heeft wel moderne aansluitingen: een SD kaartlezer, usb 2, GPIO met 4 in en 4 uitgangen, die toelaat om de ‘robotten’ aan elkaar te koppelen. Het hart van de robot is een doosje met aansluitingen en een LCD-scherm van 178 x 128 pixels, en wordt “de steen” of the brick genoemd. Je kan er 4 combineren, en er met lego op en rond bouwen.
De robot heeft verder een voelsensor, twee infrarood-sensoren, kleurdetectie, 2 grotere en 1 kleinere servo motoren en bluetooth. De usb-poort kan gebruikt worden om een wifi-stick aan te sluiten.
Ondanks het feit dat de robot intern op Linux draait, is het bijhorende programmeer-programma enkel beschikbaar voor Windows en Mac.
Maar je zou ook met LabView kunnen werken, of RobotC, en Java zou in ontwikkeling zijn.

Op de hempeldesigngroup blog werd in september vorig jaar aangekondigd dat er een toolkit ontwikkeld wordt om de robot met andere talen te kunnen programmeren. Die zou het voordeel moeten opleveren van eenvoudig van de sensoren te kunnen lezen, en de sturingen te gebruiken, en dit alles volgens de “unix way”; dwz net alsof je naar een bestand schrijft of uit een bestand leest. Helaas is er verder niet veel beweging meer te zien op die site.

http://linuxgizmos.com/linux-controlled-lego-mindstorms-ev3-robot-ships-sept-1/

http://www.lego.com/en-us/mindstorms/support/hardware/

http://hempeldesigngroup.com/blog/2013/09/25/making-hacking-accessible-lego-mindstorms-ev3/

Lift ^ | Lift v | Comments Off

2013 of 2014?

Uitzending do 18:00 ** January 2nd, 2014 by wim.webgang **

In 2014 moeten keuzes gemaakt worden, maar voor 2013 twijfelden wij alvast niet over de figuur van het jaar: natuurlijk Snowden. Nee, niemand van die verontwaardigde regeringen in Europa bood hem asiel aan, en straks worden we nog in snelheid genomen door de VS zelf…

Ondertussen beginnen sommige media er in de VS iets genuanceerder over te denken als we mogen voortgaan op een editoriaal in de New York Times. Die zet de problemen met de NSA eens op een rijtje en komt tot de conclusie dat Snowden de VS eigenlijk een dienst bewees. En dat de NSA/vertegenwoordigers/regering loog, boekje te buiten ging, en ongrondwettelijke dingen deed.

Verder stellen we ons in het nieuws van 6 na 6 nog vragen voor 2014 over

  • Privacy,
  • de Desktop,
  • Operating Systemen,
  • .Hacking,
  • en Energie.

En muziek van o. m .

  • sleepinghills: Winter mix 2013
  • ravi: in my dream

Lift ^ | Lift v | Comments Off

2014: Wayland of Mir? Gambas2 of Gambas3? Ledlamp of gloeilamp? Hacken of printen? Linux of Linux?

i-nieuws 6 na 6 ** January 2nd, 2014 by wim.webgang **

Desktop 2014: Wayland of Mir?

Het voorbije jaar liep de discussie over de toekomst van de grafische server van de Linux desktop hoog op. Momenteel is dat nog X (X11, XFree, X.org..), een typische grafische server-protocol voor unix-achtige omgevingen.
Die heeft veel interessante mogelijkheden, die echter niet allemaal veel benut worden. Een voorbeeld: je kan op afstand met de command prompt inloggen op een andere machine, en daar een grafische sessie starten, die zichtbaar gemaakt wordt op je eigen machine; voor de gewone desktopgebruiker onbekende hokuspokus.
Maar X sleept ook een lange geschiedenis met zich mee, en er wordt dus gewerkt aan een opvolger: Wayland. De ontwikkeling werd gestart met de bedoeling ongewenste grafische effencten te vermijden: bv flikkerend beeld, en verspringen: het beeld op het scherm dat op een bepaalde lijn verschoven is.

Ubuntu had het licht gezien en startte de ontwikkeling van een eigen grafische server, MIR. Dat lokte veel kritiek uit van community-leden die vrezen dat de ontwikkel-inspanningen zo versplinterd worden, en vrezen voor incompatibiliteit.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c2/Linux_Graphics_Stack_2013.svg/800px-Linux_Graphics_Stack_2013.svg.png

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7b/Free_and_open-source-software_display_servers_and_UI_toolkits.svg

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Linux_Graphics_Stack_2013.svg

Programmeren 2014: Gambas2 of Gambas3?

In 2013 werd de ontwikkeling van Gambas2 stopgezet, ten voordele van Gambas3. Gambas, dat startte met de eerste niet-genummerde versie, vulde een lang bestaand gemis in in de Linux Desktop-wereld: een gemakkelijke programmeertaal, met een bijhorende gemakkelijke programmeeromgeving die natuurlijk vrije software moest zijn.
Gambas vulde dat gemis in met een programmeertaal losweg gebaseerd op de goede oude BASIC syntax, maar met object-geörienteerde, java-achtige eigenschappen.
Gambas is in eerste instantie een programmeertaal, waar je in eender welke editor de gambas-code kan schrijven, en laten interpreteren door de gambas runtime. Je kan echter ook compileren naar een op zich staand programma dat de uitgang .gambas heeft.
De open-source eigenschap van vrije software komt mooi tot zijn recht met Gambas: de bijhorende programmeeromgeving is zelf helemaal in gambas geschreven.
Dat zorgt voor een overtuigende demonstratie van eigen kunnen, en vormt tegelijk een bron voor documentatie en inspiratie. Ze bevat een editor of tekstbewerker met kleurcodering van de syntax, beeldschermenbouwer, een eenvoudige pixel-editor voor iconen, een zeer modulair plugin systeem voor gebruik van componenten voor grafische, database of netwerktoepassingen, debug hulpmiddelen, broncodebeheer, enz.
De ontwikkelaar bouwde snel een trouwe schare fans op die de omgeving mee ontwikkelden door commentaren en bijdragen.
Vrijwilligers vertaalden de online documentatie die op een wiki-site beschikbaar is in vele talen.

Gambas werd immens populair bij hackers voor de sturing van (rand)apparatuur in projecten, in het onderwijs in landen als Brazilië, bij bedrijven waar eigen (interne) programma’s worden ontwikkeld, en bij verweesd achtergebleven gebruikers van Visual Basic 6, nadat Microsoft er de stekker uit trok ten voordele van hun “dot net” programmeerplatform. Gebruikers probeerden nog aan te dringen om

Versie 1 van Gambas was maar in weinig Linux distributies inbegrepen. De overstap van versie 1 naar versie 2 van Gambas, bracht de programmeurs een moderne, veelzijdige, complete programmeeromgeving voor Linux, zowel voor de desktop als voor de commandolijn of server. Ze was aanwezig in alle belangrijke Linux distributies, dus weinigen twijfelden.
Maar misschien net omdat versie 2 zo goed was, en al breed verspreid werd, wordt de overstap naar versie 3 moeilijker. Programma’s die gemaakt werden met Gambas 2, moeten lichtjes aangepast worden aan versie 3, en dat kost natuurlijk extra moeite. Maar nu de standaard desktop geëvolueerd is van KDE 3.x naar KDE 4.x, moet een programmeeromgeving als Gambas natuurlijk mee.

In 2013 zag je dat bv OpenSuse 13.1 de gebruikers nog niet voor de keuze stelde. Ze gaven de mogelijkheid om zowel Gambas 2.x als Gambas 3.x te installeren, en naast elkaar te gebruiken. Maar in 2014 valt te verwachten dat een aantal distributies enkel nog de nieuwe versie Gambas 3.x zullen ondersteunen.

Energie 2014: Ledlamp of gloeilamp?

Het electrisch licht is uitgevonden begin 1800 uitgevonden, en midden 1800 werden gloeilampen werkelijk in gebruik genomen. Dit jaar is een breekpunt voor de traditionele gloeilamp. Er zijn afspraken gemaakt om de gloeilampen langzaam te laten uitdoven, en nu al is het moeilijk om nog gloeilampen te vinden in de winkel; voorbije jaren gingen die allemaal in de uitverkoop.

Voor sommmige toepassingen is het niet zo gemakkelijk om een spaarlamp of een ledlamp te nemen als vervanging: bv het lampje in de gasoven, of speciale of oude lampen waar de meestal dikker uitlopende fittingen niet in passen, of lampen voor dimmers. Maar ook bv de bekende lavalamp bevat een gloeilamp die de nodige warmte geeft om de beweging in werking te stellen, wat niet lukt met een energiezuinige lamp, want die geeft niet genoeg warmte af.

Maar over het algemeen is de consument al wel bewust, zoniet wordt hij gewoon verhinderd om nog energievretende gloeilampen te kopen: al heel het jaar 2013 mogen in Europa geen nieuwe traditionele gloeilampen meer verkocht worden.

In de VS lijkt het bewustzijn iets lager te liggen: 60 procent van de Amerikanen zou zich er niet bewust van zijn dat de gloeilamp in 2013 zijn theoretische einddatum bereikte. De overgang gaat geleidelijk, maar in 2014 wordt de productie van de 60 W en de 40 W lamp stopgezet.

In principe betaalt een spaarlamp zichzelf terug binnen drie jaar, als ze zo lang meegaat. Eens defect moet de spaarlamp, net als buislampen, voorzichtig afgevoerd worden: het is Klein Gevaarlijk Afval, maar ook gewone gloeilampen bevatten metalen. In theorie moeten spaarlampen langer meegaan, puur in aantal branduren gezien. Maar naargelang het gebruik kan dat ernstig ingekort worden, bv door veel aan of uitschakelen, of ongepaste keuze van lamp in een dimmertoepassing.

Maar natuurlijk kan een spaarlamp ook kapotgestoten worden of vallen. Dan wordt aangeraden even goed te verluchten, zodat de kwikdamp die zich kan verspreiden kan buitentrekken. Als je snel even de stofzuiger neemt om het gebroken glas en poeder op te zuigen, verspreid je de schadelijke stoffen mogelijk terug in de lucht.

Operating Systeem 2014: Linux of Linux?

Laat ons het zo zeggen: Google draait nog altijd Linux.

En de op Linux gebaseerde Android nam in 2013 de smartphone markt over; in de VS, Rusland en Frankrijk tot een kwart van de markt, in Duitsland 1/3, in Japan de helft, en in Zuid-Korea zowat 80 procent, en China en India dienen zich ook veelbelovend aan. Bovendien wordt gezocht naar smartphone systemen met meer controle voor de gebruikers, en ook die zijn dikwijls gebaseerd op Linux.

Microsoft bracht een nieuwe (of althans geupdate) Linux versie van de skype gebruikersprogramma uit, wat ongetwijfeld een monkellachje ontlokt aan Linus Torvalds. Maar het skype protocol blijft hermetisch closed source, en in Linux bestaan er gelukkig open source alternatieven voor ip-telefonie. Zowat een jaar geleden, in januari 2013, werd nog door journalisten, internet) en privacy- activisten, en diverse (non-profit) origanisaties een open brief gericht aan Skype. Een goed jaar na de overname van het populaire internet-telefonie-bedrijf door monopolist Microsoft voor de grootste smak geld die Microsoft ooit op tafel legde, maken ze zich ernstig zorgen over de privacy en de veiligheid van het platform, waarover dan al door honderden miljoenen gebruikers gebeld wordt. Ze eisen meer transparantie over de toegang van overheden en andere derde partijen tot het skype-verkeer. Ze eisen duidelijkheid over hoelang en welke gegevens over gebruikers juist worden bijgehouden door Microsoft, en wat voor soort gegevens in handen zouden kunnen komen van derden, bv door het in licentie laten gebruiken van Skype technologie door bedrijven in China bv. In maart 2013 werd bevestigd dat Microsoft ingaat op vragen van de overheid om toegang te krijgen tot gegevens over en data van tienduizenden accounts, ook van skype.

http://www.skypeopenletter.com/

Privacy 2014: Zien of gezien worden?

2013 was zeker het jaar van Snowden, maar het blijft de vraag of 2014 het jaar van herstel van de privacy wordt. Snowden werd alvast weggehouden van de cover van
Eind 2013 werd nog publiek dat de camera’s van laptops in werking kunnen gesteld worden zonder dat het bijhorende lampje gaat branden, dat betekent dat je computer, al dan niet in opdracht van externe controle, ongemerkt beelden kan maken van de gebruiker en zijn omgeving. Het ging in dat geval over een macbook, maar waarom zou het niet bij andere laptops ook zo zijn?

Waarom richten politiediensten massaal camera’s op ons, maar willen ze zelf niet nauwlettend in de gaten gehouden worden? Welke aanwijzingen zijn er dat daar in 2014 verandering in komt? Zijn er?

Hacking 2014: hacken of printen?

In 2013 was er een grote doorbraak van kleine computerbordjes waarmee zelf projecten kunnen gebouwd worden, waarrond vorig jaar zelfs eigen tijdschriften ontstonden. Door het succes van de Raspberry Pi kon de productie naar Groot-Brittanië worden overgebracht, en werd daar de miljoenste lokale Raspberry Pi gebouwd. Het doel was een computer-electronica knutselplatfrom te doen ontstaan. Er werd van bij het begin gedacht aan een moderne, vriendelijke marketing, lichtjes geïnspireerd door de vriendelijkheid van de Linux-pinguin en de herkenbaarheid van een stuk fruit zoals bij Apple. Het logo van de framboos is een sterk vereenvoudigd wireframe-achtig ontwerp dat doet denken aan de NSA spionagekoepels van Teufelsberg, het vroegere afluisterstation in de bossen rond Berlijn.

Ook in 2013 ontstond allerlei randapparatuur voor de Raspberry Pi, als een inplugbare cameramodule. Het is een evolutie die al langer geleden begon, bij soms echte open hardware bordjes als de Arduino, waardoor allerlei varianten ontstaan.
De bordjes zijn uitermate geschikt om allerlei detectors en meetapparatuur aan te sluiten, en om eenvoudige sturing te doen, als schakelen en motoren sturen.

Kort na de Raspberry Pi werd in de VS gestart met BeagleBoard, een iets uitgebreider computerbord op basis van een Texas Instruments chip.
Al die computerbordjes hebben hun lage aankoopprijs gemeenschappelijk, van rond 30 tot 50 euro. Dat laat toe te experimenteren zonder een hele computer de riskeren als er wat foutgaat.

En natuurlijk was er de doorbraak van de 3D printer.

Lift ^ | Lift v | Comments Off