Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Plugins project gekaapt * Monitoring plugins * Nagios clones

i-nieuws 6 na 6 ** January 30th, 2014 by wim.webgang **


Plugins project gekaapt

In de rand van Nagios gebeurde een opmerkelijke overname van het Nagios plugins project. Nagios is een open source monitoring software, ontwikkeld op Linux, die de toestand van computersystemen en netwerken weergeeft op een overzichtsscherm. Je kan in een oogopslag zien of er netwerkverbindingen verbroken zijn of computersystemen niet meer helemaal functioneel zijn. Een van de gebruikers is de Franse Gendarmerie, die jaren geleden volledig op Linux overstapte.

Het Nagios-plugins project maakte al jarenlang plugins voor Nagios, om extra dingen weer te geven, maar bestond volledig uit externe vrijwilligers die de open source software plugins schreven. In 2011 sprak het bedrijf Nagios hen aan omdat ze in hun “Nagios plugins” de naam Nagios gebruikten, een naam die als merknaam geregistreerd is door het bedrijf Nagios. Er werd afgesproken dat ze het project gewoon zo mochten verderzetten, maar dat ze de naam, en de domeinnaam zouden overdragen aan het bedrijf. De projectleden zagen er geen graten in en deden dat. Nu, januari 2014, kwam het project plots tot de vaststelling dat ze geen toegang meer hadden tot hun website. Het bedrijf had de gegevens van hun website gekopieerd op een andere server, de domeinnaam laten verwijzen naar die nieuwe server, en het hele project-team buitengesloten.
Nagios heeeft een nieuwe ploeg ontwikkelaars op het gekaapte “Nagios-plugins” project gezet, en doet alsof er niets aan de hand is en het project gewoon verderloopt.

De wat verbaasd achtergebleven groep van vrijwillige ontwikkelaars kon niets doen: ze waren eigenlijk niet in het bezit van die naam, dus nu stonden ze voor een voldongen feit; wilden ze verderwerken moesten ze een andere naam kiezen.
De nieuwe naam wordt waarschijnlijk “monitoring-plugins”. Hun broncode is hen niet afgenomen, die blijft beschikbaar want die is open source. Hun broncode wordt trouwens nu ook gewoon verder gebruikt door het bedrijf.
Het project moet nu proberen de gebruikers te bereiken en uit te leggen dat die Nagios-plugins naam niet meer staat voor de groep mensen die jarenlang de software erachter maakten, maar dat die nu onder monitoring-plugins werken. Zo lijkt het wel of zij afgesplitst zijn van het Nagios-plugins programma, terwijl ze eigenlijk gewoon hun werk voortzetten.
Als ze op hun nieuwe website nu de vroegere versies van hun software aanbieden, zie je die er nog staan als nagios-plugins.

Op de Nagios-plugins website, die slechts lichtjes aangepaste is tov de gekopieerde oorspronkelijke site van het vorige team, zie je de nieuwe leden van het development team staan, waaronder ook de oude leden nog vermeld worden

http://www.nagios-plugins.org/team.html

Nog een opvallende detail: Nagios heef zelf ook zijn naam ooit veranderd omdat een bedrijf claimde dat die te dicht in zijn vaarwater kwam. Nagios heette vroeger Netsaint.

Misschien hadden ze al moeten reageren op het moment dat Nagios beroep deed op het merkenrecht om het eigendom van de naam en domeinnaam over te nemen, en toen een nieuwe naam kiezen.
Blijft de vraag wat Nagios drijft om zo’n hele groep mensen voor de borst te stoten. Uit online discussies blijkt dat binnen het Nagios-plugins project soms ook over andere software dan Nagios gesproken werd, over concurrentie dus vanuit het standpunt van het bedrijf gezien. Dat zou de trigger geweest zijn om de overname in gang te zetten. Nagios kon die onafhankelijke vrijwilligers natuurlijk niet censureren, maar ze wilden wel ingrijpen. Er zijn een paar projecten die verwant of vergelijkbaar zijn met Nagios, maar die wel allen de Nagios naam vermijden:
- Icinga is een afsplitsing van de Nagios code.
- Shinken is een vervangend, compatibel systeem (Shinken is een Japans zwaard)
- op5Monitor en Opsview zijn systemen gebouwd op de Nagios kern.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1a/Monitoring.png

https://www.monitoring-plugins.org/news/domain-transfer.html

https://www.monitoring-plugins.org/download.html

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.