Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Monopolie spelen

Uitzending do 18:00 ** November 28th, 2024 by wim.webgang **

We gaan het rijtje af en geven een terugblik op de monopolieconfrontaties die gebruikers van software en computersystemen in het verleden moesten ondergaan.

En dan de reeds vroeger aangekondigde (maar niet gedaan) alternatieven voor Wordpress:
(mag het wat minder zijn?)

Ghost: https://ghost.org/
Hugo: https://gohugo.io/
Zola: https://www.getzola.org/documentation/getting-started/overview/

Lift ^ | Lift v | Comments Off

BASIC 96

Uitzending do 18:00 ** November 21st, 2024 by wim.webgang **

Zie overlijdensbericht mede-uitvinder van BASIC, de programmeertaal, rond 1964, die 96 jaar werd.

Marthe met een andere laptop en nog wat instellingen te doen (git account inrichten om nieuws af te halen enz); dat is inderdaad het vermoeiende bij het wisselen van toestel.. zeker als je wat specifieke instellingen en/of software gebruikt.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Basic 96 * Bibliotheek Z * Luchtvervuiling-record * Gooi je router weg * Discoteek M gesloten * Rondkijken op mars * Nieuwe “Fulltick”

i-nieuws 6 na 6 ** November 21st, 2024 by wim.webgang **

Basic 96

Een van de mede-uitvinders van de programmeertaal BASIC is net overleden; Thomas E. Kurtz. De Amerikaanse wiskundige en computerwetenschapper werd 96 jaar.
Hij werkte samen met John Kemeny aan BASIC in de jaren 60, op het Dartmouth Timesharing System. De taal was ontworpen om studenten, die zelf geen computerwetenschapper waren, een manier te geven om te programmeren, die veel eenvoudiger was dan de andere mogelijkheden in die tijd.
De programmeertaal werd ingezet op de vele homecomputers die in de jaren 80 op de markt kwamen, en daarmee werd de taal razend populair, en veel verspreid, ook onder gebruikers zonder informatica-achtergrond.

Ook nu nog leeft de taal voort, bv in gambas, een object-geörienteerde programmeertaal op Linux, die in zijn naam lichtjes naar basic verwijst, hoewel het een programmeertaal is met een moderne IDE. Gambas kan bv worden gebruikt op de Raspberry Pi.

Basic programmeren kan niet ongezond zijn lijkt het …

Bibliotheek Z

Er is een universitaire studie gewijd aan de website die op een illegale manier digitale kopieën van boeken aanbied: Z-Library.
De studie verscheen in Journal of University Teaching & Learning Practice.
Z-Library wordt een schaduwbibliotheek genoemd, omdat ze milioenen boeken aanbiedt, die gratis kunnen worden gedownload.
Het onderzoek richtte zich op de wetenschappelijke artikels die er ook te vinden zijn, en die bleken een sociale doelstelling te bereiken: minder begoede studenten gebruiken die om bij te benen. De motivatie van de studenten die er werken downloaden was niet gewoon maar goedkoop aan boeken geraken. Ze beschrijven het als een essentiële bron om hun studies te vervolmaken, door gebrek aan middelen.
In de VS houdt het FBI er zich mee bezig om de site te sluiten wegens copyright overtredingen. De domeinnaam werd in beslag genomen, zodat de site onbereikbaar werd. De twee mannen die de site openhielden, worden vervolgd, en de VS heeft ze opgespoord en laten arresteren in Argentinië. Waarschijnlijk wordt hun uitlevering gevraagd.
De miljoenen verliezen door piracy wereldwijd zijn gedeeltelijk theoretisch. Het zal moeilijk aan te tonen zijn dat bv de arme studenten het boek zouden gekocht hebben als ze het niet op Z-Library hadden kunnen downloaden.
Misschien toont de site op gebied van wetenschappelijke teksten juist aan dat de toegang tot kennis onvoldoende verzekerd is.
Wordt Waarschijnlijk vervolgd in een Federale rechtbank in Brooklyn.

Luchtvervuiling-record

Op de IQAir luchtkwaliteitswebsite wordt een top-100 bijgehouden van de meest vervuilde steden, en Brussel hangt daar rond de 92e plaats. De waarde ligt rond 30 AQI, een Amerikaanse standaard. In Antwerpen is het vandaag 39 trouwens, met een PM 2.5 conentratie die bijna 1,5 keer hoger is dan de wereldgezondheidsorganisatie als hoogste waarde stelt.
Bovenaan in de wereldwijde index zitten steden als Dehli, met bv een waarde van 187, waarbij hogere waarden schadelijker zijn. Maar afhankelijk van de omstandigheden is het er veel erger, en halen ze waarden van 400 of meer, wat als uitermate schadelijk wordt gezien. Begin deze week was het bijna 500, en er hing een dikke smog. De waarde zit voorbij de indeling van luchtvervuiling waarbij de hoogste beschreven categorie van 400 tot 450 gaat, en deze zit in de open categorie: erger dan 450. Het hooggerechtshof greep zelfs in om maatregelen op te leggen aan de overheid.
Scholen worden gesloten, verkeer wordt stilgelegd, en er hangt een Coronasfeertje in de stad. De overheid laat tot de helft van de eigen werknemers van thuis werken.
De concentratie van luchtvervuiling is er geregeld weerkerend probleem, en duikt op bij het veranderen van de temperatuur na de zomer bv.
Door de maatregelen mogen een aantal categoriën van voertuigen niet meer rijden, en is de jacht geopend op wagens die op CNG rijden, en ook de wagens met verbrandingsmotor die aan de strengste BS6 normen beantwoorden, maar daarvan zijn maar een twintigtal modellen op de markt daar.

Gooi je router weg

Het merk D-Link roept gebruikers van oude routers van hun merk op om die te vervangen vanwege veiligheidsproblemen.
Ze beschrijven het probleem niet, omdat het computerinbrekers juist zou helpen, en er grootschalig misbruik van gemaakt zou kunnen worden.
D-Link is niet van plan om nog beveiligingsupdates voor de toestellen uit te brengen, omdat ze al zo oud zijn dat sommige ervan al sinds 2015 niet meer ondersteund worden. Maar andere van de getroffen toestellen zijn maar net dit jaar buiten “support” periode gevallen. De recente getroffen toestellen behoren tot de reeks DSR-150, 250, en de oudere 500 en 1000.
Het toestel naar de kringwinkel brengen is hier dus geen oplossing om het niet meer te gebruiken.
Het is wel geweten dat er alternatieve software voor de apparaten bestaat, zogenaamde “open firmware”, maar D-Link geeft niet aan of het gebruik daarvan het probleem zou oplossen. Voor open source/open hardware hackers kan dit een interessante gelegenheid zijn om aan goedkope apparaten te geraken. Op de OpenWRT site was het alvast druk, hoewel deze types van toestellen daar niet vermeld worden. Begin van deze maand werden ook al NAS toestellen van het bedrijf afgeschreven, als DNS-320, 325, 340 varianten, waarvan er tienduizenden verkocht zijn in de VS alleen al.

https://openwrt.org/toh/hwdata/d-link/start

https://app.opencve.io/cve/?&vendor=dlink&product=dsr-500n_firmware

https://www.bleepingcomputer.com/news/security/d-link-wont-fix-critical-flaw-affecting-60-000-older-nas-devices/

Discoteek M gesloten

En ook de gratis discotheek heeft problemen, in dit geval Musi. Musi is een app die gebruikers van iPhone installeren om naar muziek te luisteren. Blijbaar speelt Musi die muziek van Youtube af via zijn app, en Youtube is daar niet gelukkig mee.
Ze eisten dat Apple ingreep, wat het ook deed: de app werd verwijderd uit de app store.
Maar bestaande gebruikers hadden daar geen last van, de app bleef gewoon werken. Het was pas na een update van hun systeem dat die ook verdween. Dat heeft er toe geleid dat de gebruikerscommunity van Musi nu massaal de Apple updates op hun iPhone weigert.
Ze willen de playlists die ze gemaakt hebben in Musi niet kwijt geraken. Musi probeert nog met een klacht bij de rechtbank de ongemotiveerde en plotse verwijdering van hun app om te keren tot er een uitspraak ten gronde is over de manier waarop ze de technologie gebruiken. Maar er wordt dit jaar geen uitspraak meer over verwacht.

Rondkijken op mars

De Nasa heeft een youtube filmpje gepost dat stil staat en waarmee je zelf kan navigeren met de pijltjes om rond te kijken op mars.
Het is het beeldmateriaal van de Marsroover Curiosity waarmee een panoramisch zicht samengesteld is.
Je ziet reliefverschillen en rode bodem en stenen rondomrond, en NASA heeft ook interpretaties aangegeven op de beelden, zoals een mogelijke rivierbedding.

https://www.youtube.com/watch?v=sbfODUMgfcw&t=2s

Nieuwe “Fulltick”

Er is een nieuwe versie uitgekomen van de toolkit die Fulltick genoemd wordt omdat de eigenlijke naam, een letterafkorting, onuitspreekbaar is: FLTK, wat staat voor Fast Light Toolkit. De snelheid ervan komt vooral van pas om op oudere systemen toch een snelle desktop doen draaien. Het is een virtuele doos met hulpmiddelen voor programmeurs, die zijn wortels heeft in de jaren 90.
Programma’s gemaakt voor die toolkit kunnen wayland en X11 gebruiken op bv Linux en FreeBSD.
De versie die nu uitkwam is 1.4.
FLTK is een cross-platform toolkit voor C++, en kan zowel als statically linked als als shared library gebruikt worden.
Het ondersteunt 3D graphics met OpenGL.

FLTK is uitgegeven onder de GNU Library Public License, v.2.

https://www.fltk.org/software.php

https://www.fltk.org/doc-1.3/basics.html

Een voorbeeld van gebruik:

https://github.com/csb6/editor

compiled by BCP v.0.6.7

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Te laat afgeven * Bluesky groeit * Goede oude spelletjes * Debuggen op afstand

i-nieuws 6 na 6 ** November 14th, 2024 by wim.webgang **

Te laat afgeven

Op het werk worden regelmatig deadlines gemist, soms tot 45% toe, denk maar een de lancering van een product of website die uitgesteld wordt.
En bij informaticaprojecten mist zeker 70% de deadline.
Ook op school is de verleiding groot om een dagje extra aan een tekst te werken om die toch nog beter te maken, maar levert dat wel iets op?
Wetenschappelijk bekeken is het nadelig om werk te laat in te leveren. Het beïnvloed de beoordeling van het werk op negatieve manier. Dat wees een onderzoek uit aan de Universiteit van Toronto in Canada.
Het onderzoek richtte zich op verschillende soorten werk, zowel teksten, zakelijk werk als creatief werk.
Het doel was te onderzoeken hoe iemand die een werk afgeleverd krijgt, het beoordeelt. De onderzoekers brachten werk aan, maar gaven daarbij aan dat het werk te laat was ingeleverd, of juist binnen de deadline binnen was gekomen. Het resultaat was duidelijk dat het werk dat te laat werd ingeleverd een slechtere beoordeling kreeg.
Maar daaruit mag je niet concluderen dat je een betere beoordeling krijgt als je je werk te vroeg, voor de deadline, afgeeft; dat bleek geen resultaat te hebben. Eens te laat maakt het voor de beoordeling ook geen verschil meer of dat een dag meer of minder te laat is.
Wat ook niet helpt is verwittigen dat je niet klaar zal zijn tegen de deadline, de evaluatie blijft even negatief als bij gewoon te laat afgeven.
Dat neemt niet weg dat de deadline onrealistisch geweest kan zijn.
Strikte deadlines zijn ook dodelijk voor de creativiteit. En onrealistische deadlines zijn dodelijk voor de kwaliteit van het werk. Maar het rapport ging niet over de kwaliteit van de deadlines. Ander onderzoek beschreef immers al hoe leidinggevenden de tijd voor taken die iemand anders moet doen systematisch te kort inschatten.

Het onderzoeksrapport heet “On time or on thin ice: How deadline violations negatively affect perceived work quality and worker evaluations” en verscheen op https://www.sciencedirect.com/.

(zie ook introduction Mr Early, Mr Ontime and Mr Late)

Bluesky groeit

De presidentsverkiezingen in de VS hebben een weer een sterke band getoond tussen een mediamagnaat en een politicus, nog eens bevestigd nu Trump ook een postje heeft voor X-eigenaar Elon Musk.
Veel twitter-gebruikers hadden er al hun bedenkingen over dat Musk de persoonlijke eigenaar werd van Twittter, maar nu worden die vragen nog groter. En dat heeft ook al gevolgen gehad voor alternatieven; het patform Bluesky, heeft in deze periode een opvallende groei opgetekend, en overschrijdt nu 15 miljoen gebruikers. Bluesky, met als icoon een blauwe vlinder, heeft vooral veel nieuwe gebruikers uit de VS aangetrokken, zegt COO Rose Wang. Je ziet dat ook aan de populariteit van de app, af te lezen uit de positie in de app store.
Maar ook Trheads van Facebook bedrijf Meta groeit. Toch zijn er verschillen. In Threads zal vanaf volgend jaar reklame getoond worden, in Bluesky (voorlopig) niet.
De algoritmes achter systemen van Meta worden volledig door dat bedrijf gestuurd, maar bij Bluesky zijn er ook algoritmes gemaakt door gebruikers, de Custom Algorithms. Dat geeft gebruikers meer controle over wat er in hun feeds terechtkomt, en minder het gevoel dat ze overgeleverd zijn aan het platform. Het is daarmee ook gemakkekelijker om een “rustige” feed aan te houden, zonder allerlei aanvoer buiten de mensen die je zelf kiest te volgen.

https://bsky.app/

Goede oude spelletjes

Het poolse bedrijf Good Old Games brengt spelletjes op de markt op een gebruikersvriendelijke manier: zonder DRM. Dat doen ze officieëel, door van meestal oudere spelen de rechten te nemen om ze uit te brengen op de Poolse markt. Daarbij kunnen ze dan bv vertalingen aanpassen en andere kleine extra’s toevoegen, om een verkoopbaar product te bekomen.
Voor de originele uitgevers is het een win-win want anders blijven hun spelen toch maar circuleren in de vorm van piraatversies.
In 2014 maakten ze ook Linux versies van een aantal games die ze uitbrachten, soms kwamen die daardoor voor de eerste keer op Linux uit.
Nu lanceert het bedrijf het GOG Preservation Programma, met de bedoeling om oudere games die niet meer gespeeld kunnen worden op huidige computers, toch compatibel te maken en uit te brengen. Soms sporen ze daarvoor van oude games de originele broncode op en anders bekenken ze lapmiddeltjes om de spelen toch te doen draaien op huidige systemen.

Debuggen op afstand

Sinds de corona-crisis hebben veel taken een vanzelfsprekende op-afstand vorm gekregen. Ook programmeurs kunnen gemakkelijk vanop afstand werken, wat ze altijd al deden met broncodebeheer systemen als git via platforman als gitlab, waarbij ze gemakkelijk code kunnen uitwisselen met andere teamleden.
Debuggen is een andere kwestie, vooral als er “bugs” of problemen zijn op bepaalde systemen, bepaalde hardware. Een extreem voorbeeld daarvan kennen de beheerders van het Voyager 1 project.
De Voyager is in 1977 gelanceerd, en reist nog altijd door de ruimte, in de richting van de buitenste planeten van ons zonnestelsel.
De Voyager1 stuurde al fantastische beelden door van de gasvormige planeten, maar begint ook wel problemen te tonen. Hij heeft nu ons stelsel verlaten en vliegt verder de ruimte in. De bestuurders op aarde wilden daarbij de verwarming inschakelen om bepaalde apparatuur te beschermen, en stuurden dat commando. Het toestel is 24 miljard km van ons verwijderd, dus het duurde een paar dagen eer ze de reaktie kregen, maar toen bleek dat het niet gelukt was. Even later viel alle communicatie weg.

Misschien hadden de problemen iets te maken met het verbruik, en er werd nog een ultieme poging gedaan om een commando te sturen om een kleinere reserve-zender op te starten, met een lager vermogen en dus lager verbruik.

Ook nu was het weer wachten, maar eind oktober kwam dan het verlossende antwoord met ontvangst van een signaal van de reservezender.
Nu moeten ze tegen dat tempo proberen de oorzaak van de problemen te vinden, en zien of ze er iets aan kunnen doen… debuggen vanop afstand…

https://www.earth.com/news/voyager-1-shocks-nasa-by-communicating-with-radio-system-that-hasnt-been-used-since-1981/

compiled by BCP v.0.6.7

Lift ^ | Lift v | Comments Off

RadioLab of Recup cafe?

Uitzending do 18:00 ** November 14th, 2024 by wim.webgang **

In plaats van repair cafe doen we recup cafe: een voeding van een switch begeeft het. Het adapterblokje is net zo groot als de behuizing van een raspberry pi, lijkt het. Dus 5 tot 10 euro uitsparen door de buitenkant van deze voeding te gebruiken? Als het tenminste mogelijk is om dit blokje open te krijgen zonder het helemaal te vernielen…
- stervormige schroef met binnenin een pin om te vermijden dat je stervormige schroevendraaier past..
- gelijmd.
De condensator van 400 V ljikt kapot, dat kost ook maar één euro, maar ik heb al een andere voeding, dus ik ga deze niet herstellen.

Upd: Helaas blijkt het net niet te passen… en bovendien zit er een schroef doorheen het hele doosje om het te sluiten, maar dat zou nog zonder kunnen ook.

Ik kan wel de aansluiting van de platte tweepolige stekker gebruiken om een andere voeding van een switch te herstellen waarvan de stekker van het blokje is afgebroken…

Computergeschiedenis:
Howard Goldberg van PlayNET

Lift ^ | Lift v | Comments Off

De onrustwekkende verdwijning van een garnaal (gambas3)

Uitzending do 18:00 ** November 7th, 2024 by wim.webgang **

In september verdween de Gambas3 object oriënted programmeeromgeving uit de softwareverzameling van openSUSE Linux 15.5.
Wie Gambas3 al geïnstalleerd had staan, kon die wel houden, maar soms ging het fout en werd de programmeeromgeving (ide) zelfs ge-de-installeerd!!

Maar ondertussen is er goed nieuws: Gambas3 is terug!
In OpenSUSE 15.6 is gambas terug voorzien, niet in de standaardsoftwareverzameling van suse, maar wel in de community repository van munix
zie ook gambas.copyleft.be

Wordpress
Vervolg wordpress (vorige week):
Alternatieven voor Wordpress: Hugo?

Lift ^ | Lift v | Comments Off

4-dagen werken * Energiehonger van AI * Ondoorzichtige praktijken * Radars of windmolens

i-nieuws 6 na 6 ** November 7th, 2024 by wim.webgang **

4-dagen werken

In Duitsland liep een proefproject met een vierdagenwerkweek onder enkele tientallen bedrijven, onder toezicht van de universiteit van Munster.
Het proefproject liep een half jaar.
Een consultancy buro in Berlijn beet de spits af, en de vzw 4DWG gaf ondersteuning.
Het deelnemend bedrijf liet zijn werknemers toe om minder tijd te werken met behoud van loon.
Om het welzijn van de werknemers op te volgen werden aan hun haar getrokken. Op een haar werd analyse gedaan naar het stress niveau, en daarnaast werden er fitheidsproeven afgelegd en gemonitored met smartwatches.
Uit de resultaten bleek dat de werknemers er mentaal en fysiek beter aan toe waren, en was er minder burn-out.
Bovendien leed hun productiviteit er gemiddeld niet onder.
De bedrijven die meededen pasten ook hun organisatie aan, maakten de vergaderingen korter, en planden er minder in, en/of voerden nieuwe technologie in om de efficientie te verhogen.

De onderzoekers hadden ook verwacht dat de ziektedagen zouden dalen, en dat er een gunstige invloed zou zijn op het milieu, doordat de werknemers bv maar 4 dagen gaan werken ipv 5.

Die verwachtingen kwamen bij deze proef niet uit.
En door de verscheidenheid van toepassing van de verminderde werktijd, sommigen met een aantal procent, tot 20 %, waarbij maar een deel ook effectief een dag niet werkte, uitzonderlijk een echte dag minder opentijd voor het bedrijf.

Ook het feit dat bedrijven zich opgaven voor de test doet vermoeden dat er al een positieve ingesteldheid was in die richting.
Conclusies trekken voor Duitsland is dus waarschijnlijk voorbarig.

Grafiek van de gemiddelde werkduur per jaar :

https://www.dw.com/en/german-firms-tested-4-day-workweek-heres-the-outcome/a-70685885

4DWG = Four Day Week Global

Energiehonger van AI

De energienood van AI of kunstmatige intelligentie is zo hoog dat er naar grote middelen wordt gegrepen. De servers die de AI berekeningen doen verbruiken zoveel electriciteit dat topmensen van Microsoft afspraken proberen te maken op de hoogste niveau’s, in de VS bv om nieuwe kerncentrales te kunenn bouwen (soms alleen maar voor electriciteit voor de AI servers, niet voor de bevolking).
En in Abu Dhabi, waar de energiehonger van AI besproken werd met topmensen van de oliebedrijven Shell, BP, Total enz.
Dat soort bedrijven legt er de nadruk op dat de AI technologie gebruikt kan worden om seismische modellen op te stellen om plekken op te sporen om CO2 ondergronds op te slaan.

Ondoorzichtige praktijken

De Europese Commissie gaat de praktijken onderzoeken van het bedrijf Corning omdat ze vermoeden dat het de concurrentie vervalst door oneerlijke handelspraktijken.
Het bedrijf maakt een verhard glas dat gebruikt wordt in electronische apparaten als smartphones en tablets. De prijzen van een vervang-glas voor een smartphone liggen verbazend hoog, en normaal zou de concurrentie tussen fabrikanten de prijs moeten doen dalen.
De EU gaat de contracten van Corning onderzoeken op prijsafspraken en exclusivitetsclausules.

Radars of windmolens

Zweden herbekijkt zijn plannen om windmolens te bouwen in de oostzee, de zee tussen stockholm en de baltische staten.
De reden voor het schrappen van 14 windmolenparken zou te maken hebben met landsverdediging.
De windmolens zouden een te grote storing veroorzaken voor de sensoren en radars die de kust bewaken.
Tussen Letland en Polen ligt daar een kleine Russische enclave, Kalingrad, ook aan de overkant van Zweden. Kalingrad grenst aan Wit-Rusland, dat dan weer aan Rusland grenst, en onderaan aan Oekraïne.

compiled by BCP v.0.6.7

Lift ^ | Lift v | Comments Off