Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

De lasagne van de Linux desktop

Uitzending do 18:00 ** February 29th, 2024 by wim.webgang **

Nav het nieuws over de KDE Plasma 6 en het niet draaien van het Broadcast Control Panel op het window-manager systeem dat Marthe gebruikt, ontleden we de laagjes op een Linux systeem:

KDE – Gnome – ….
Qt – GTK
X, Wayland
Kernel

Bij het programmeren (bv in Gambas bij nieuw project) kan je kiezen voor een “algemene desktop”, of het Qt platform, of het GTK platform, of …(Command Line interface).

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Pingora * Dans van 6 planeten * Veilig programmeren * Nucleair, mens en natuur * KDE Plasma 6

i-nieuws 6 na 6 ** February 29th, 2024 by wim.webgang **

Pingora

Cloudflare zit in ieder geval al goed met de aanbevelingen van het witte huis op gebied van programeren. In 2022 heeft Cloudflare aangekondigd om Nginx (webserver-proxy-loadbalancer) te vervangen door een eigen software, geschreven in Rust met de naam Pingora.
Nginx werd oorspronkelijk geschreven in C, en diende eerst als snelle webserver. Maar al snel werd het meer dan dat, en het verkeer naar en van de webserver regelen, load balancer, werd een belangrijk onderdeel van nginx. Veel bedrijven gebruikten nginx als tussenpersoon voor websites die heel veel verkeer te verwerken kregen.

Maar Cloudflare werd zo groot, dat zelfs de mogelijkheden van nginx niet genoeg waren.
Wat konden ze doen?
Een optie was overstappen op een ander project, zoals envoy, dat meer aan de noden voldoet, maar dat houdt natuurlijk geen garanties in voor de toekomst.

Tot nu toe hadden ze allerlei eigen aanpassingen gedaan aan en rond nginx, dus ze hadden er wel wat kennis van, en ze zouden kunnen investeren in bv een fork van nginx, een eigen versie van nginx zeg maar.
Maar, merken ze op in hun blog, is nginx volledig in C geschreven, wat risico’s inhoudt wat veiligheid betreft, omdat C niet “memory-safe” is.

Dus blijft de optie om zelf iets te maken, om te beginnen vanaf nul. Dat is een grote investering natuurlijk, maar ze hebben voor deze weg gekozen. Ze begonnen aan het ontwerp van wat voor hen de ideale proxy zou zijn. Die moet toelaten om miljoenen aanvragen te verwerken op een snelle, efficiënte en veilige manier.
Daarbij dringen zich een paar principiële keuzes op, en één daarvan is de taal. Er werd gekozen voor Rust, omdat dat kan doen wat C kan doen, maar op een geheugen-veilige manier, zonder aan snelheid in te boeten.
Ze kozen er ook voor om hun eigen http library te schrijven. Er is altijd een conflict tussen het gebruiken van externe libraries, en daar helemaal conform mee blijven, of eigen software schrijven die misschien de http verbindingen afhandeld op een manier die afwijkt van de standaard.
Maar Cloudflare heeft veel verkeer tussen eigen servers en wil daar de volledige vrijheid hebben om te vernieuwen in de manier waarop ze die communicatie afhandelen.

Ze programmeerden het op zo’n manier dat hun “business logic” gescheiden is van de technische kant van de zaak.
Dat liet hen nu to om Pingora te “open sourcen”.
Het resultaat is een Rust framework voor het bouwen van programmeerbare network diensten.

https://www.nginx.com/

https://github.com/nginx/nginx/blob/master/src/core/nginx.c

https://github.com/cloudflare/pingora

https://one.one.one.one/

Dans van 6 planeten

HD 110067 is een ster die een beetje lijkt op onze zon, maar een beetje kleiner, zo’n 80 procent van de massa van onze zon.
Ze werd in 2017 voor het eerst beschreven en staat op een afstand van 100 lichtjaar van onze ster, de zon. Bij de observatie van het licht van de ster HD 110067 werd in 2020 een onderbreking van het licht vastgesteld om de negen dagen. Blijkbaar draaide er een planeet rond die ster, en die bleek zowat dubbel zo groot als onze aarde. In 2022 werd op dezelfde manier nog een planeet gevonden die rond de ster draaide. Met extra observatietechnieken werd nog een derde planeet gevonden die in 20 dagen rond de ster draait. Er bleek ook een verband te zijn tussen de omlooptijd van de planeten. Als de ene planeet drie keer rond de ster draait, draait de volgende planeet twee keer rond. Dat klopt van de eerste naar de tweede, maar ook voor de tweede naar de derde.
Stel dat er nog een vierde planeet zou zijn, en stel dat die ook volgens die 3/2 regel zou ronddraaien, dan kan je afleiden met welke frequentie die ronddraait. Er werd met andere methoden gericht gezocht, en gevonden: in totaal zijn er zes planeten, die volgens een systeem ronddraaien, dat overgaat in een 4/3 verhouding. Het hele systeem is een demonstratie van een theoretisch model, en het is sinds zijn ontstaan miljarden jaren geleden niet noemenswaardig verstoord geraakt.

Veilig programmeren

Het witte huis mengt zich met de software-ontwikkeilng. Het spoort ontwikkelaars aan om veilige programmeertalen te gebruiken.
Het gaat daarbij vooral over “geheugen-veilig”, en dat om de veiligheid van de resulterende software te verbeteren. Typische fouten in software die nefast zijn voor de veiligheid van de software zijn geheugenfouten als “buffer overflow”. Dit soort fouten teistert al tientallen jaren de softwarewereld, en het internet is een dankbaar platform om ze te misbruiken om binnen te geraken in een server.
Het is af te wachten wat die oproep oplevert, want in 2022 riep de NSA al op tot hetzelfde.

Typische bron van de onveiligheden zijn pointers in de programmeertaal C en C++. Een voorbeeld van een programmeertaal die dat probleem voorkomt is Rust, een “memory safe programming language”.
Het afblokken van die onveiligheden kan gebeuren in compile time en runtime checks. Maar er bestaat enorm veel code die geschreven is in C/C++ en die nog tientallen jaren zal gebruikt en verder onderhouden worden.

andere voorbeelden naast Rust: Java, Python, Swift, Go… (en Gambas?)

Nucleair, mens en natuur

De natuurbranden in de VS zijn niet alleen een ramp voor de natuur. In Texas hebben ze ertoe geleid dat een fabriek van kernwapens moest ontruimd worden. Alle niet-essentiële personeel werd geëvacueerd.
De overheid beklemtoonde dat het goed uitgeruste en getrainde brandweerkorps van de fabriek paraat bleef.
De wild om zich heen grijpende brand heeft de naam “Smokehouse Creek” gekregen.

KDE Plasma 6

De KDE community publiceerde woensdag trots de aankondiging van het uitbrengen van KDE Plasma 6.

Plasma 6 is aangepast aan de laatste versie van Qt, het application framework waarop het gebouwd is, en aan Wayland, de nieuwe grafische server voor Linux.

Ze zijn erg voorzichtig te werk gegaan met de veranderingen onder de motorkap. Als je deze versie installeert en gebruikt zou je niet mogen merken wat er veranderd is intern. Het enige wat je zou mogen merken is meer veiligheid, betrouwbaarheid, snelheid en aangepassing aan nieuwe hardware. Ze blijven ook voorzien in X11 sessies voor wie dat nodig heeft.

Meer details op…

https://kde.org/announcements/megarelease/6/

compiled by BCP v.0.6.4

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Toegang vanop afstand

Uitzending do 18:00 ** February 29th, 2024 by wim.webgang **

Als ik vanop mijn desktopcomputer de gegevens van mijn stockpi wil checken, kan ik dat met dezelfde app, alleen moet de database ingesteld worden op die van de stockpi ipv lokaal (localhost).

Op mijn desktop kan ik meer “fancy” zaken gebruiken op gebied van het automatisch organiseren van de elementen op het scherm, splitters enz., dus ik kan een “zwaardere” versie draaien van StockpiApp… die dopen we “StockpiDesktop”.

Gelukkig hebben we vroeger al het project gesplitst in een lib en een app, zodat we ook hier alles van de lib kunnen blijven gebruiken in de desktop versie, die we afsplitsen (fork) van de huidige app.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Starten met stockpi

WebGang blog ** February 24th, 2024 by wim.webgang **

Stockpi project
Met een paar handelingen kan je meedoen met ons stockpi project; waarschijnlijk heb je de eerste stap(pen) ooit al gezet, dus begin waar je past:
- installeer Linux
- installeer git (client)
- installeer gamba3

Installeer stockpi
We beginnen als je gambas geïnstalleerd hebt:
- kies voor jezelf uit waar je je gambas software projecten wil hebben, maak die map, bv ~/gambas3/pjr. Maak daarin een map stockpi, waarin je de verschillende onderdelen gaat zetten.
- ga naar gitlab.com/stockpi, kies daar eerst de lib, die heb je voor alles nodig. Klik in die pagina op de knop “Code”, en kies bv de https versie: “Clone with HTTPS”. Klik op het symbool om de URL te kopieren: https://gitlab.com/stockpi/stockpilib.git.
- Ga in een terminal in je projecten map staan cd ~/gambas3/prj/stockpi, en haal daar de software af met git clone en de voorheen naar het klembord gekopieerde link: git clone https://gitlab.com/stockpi/stockpilib.git
De software wordt mooi klaargezet in een mapje stockpilib

Gambas
- Start gambas3, kies Bestand, project openen, ga naar je projectmap en selecteer de stockpilib.
- In de linkse kolom zie je de onderdelen, broncode en klassen van deze library. Check bij menu Project, Properties, dat het Project Type op Library staat (en cancel). Nu kan je in het menu Project, Make, Executable kiezen. Dat compileert de library, en zet die op een plek waar ze kan gekozen worden om te gebruiken in andere projecten, in ons geval stockpiCLI of stockpiapp. Let er op dat je de executable niet in de eigen projectmap zet, kiesn een plek voor uitvoerbare programma’s, maak bv de map ~/gambas3/run, en kies die als plaats om stockpilib.gambas te maken. ps: Zet bij de opties “increment version” af.

Programma’s
Doe wat betreft het afhalen en openen hetzelfde voor stockpicli en/of stockpiapp.

Bij het openen moet je het project vertellen de stockpilib als library te gebruiken. Dat doe je onder Project, Properties, Libraries: in mijn geval staat daar automatisch “webgang / stockpilib 0.1.5“, zoniet doe je “Add….” en kies je uit de Libraries “webgang/stockplib”.

Bij eerste gebruik zijn de databasegegevens nog niet ingevuld, en zal er niet veel te zien zijn, behalven een startscherm met File, Settings, Help..

(wordt vervolgd; volgende keer: de databank en de instellingen)

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Webgang maakt plaats voor Red ERCOLA

Uitzending do 18:00, i-nieuws 6 na 6 ** February 21st, 2024 by wim.webgang **

Niet in de studio
Misschien wel in de stad, waar de besllissing om het pand in de Wolstraat 29 van de hand te doen als stadsbestuur niet in goede aarde gevallen is….
De getrificatie dreigt meer en minder beruchte kunstenaars hiermee uit de oude binnenstad te verdrijven.
Kunstenaars-vzw Ercola huurt het pand al sinds de jaren 70 van vorige eeuw.
Het is niet duidelijk wat AGVespa er uiteindelijk mee gaat doen, maar het zou wel eens kunnen ingaan tegen de voorwaarden van de eigenaar die ooit het pand aan de stad schonk, volgens Red Ercola..
Meer daarover op de speciale uitzending die de Webgang vervangt op donderdag 22 februari. Tot volgende week!

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Belang van het beeld

Uitzending do 18:00 ** February 15th, 2024 by wim.webgang **


Hoe een grafische kaartfabrikant uitgroeit tot 3e waardevolste bedrijf van de VS…Foto op de magazines: een 20 jaar oude grafische kaart (waarschijnlijk uit een mac pro).

3xPi
3 magazines: Rapsberry Pi (feb 2014), (11-2023 NL), en Linux Magazine:

The MagPi Febr 2024 issue 138, Next Gen Retro met de nieuwe Raspberry Pi 5 die ondertussen verkrijgbaar wordt*, en uitleg over de nieuwe HAT-2 specificatie

Linux Magazine 279 (feb 2014) met Intrusion Detection System op Raspberry pi5*, die gewoon op het netwerk hangt (niet als gateway of firewall).

MagPi (nl)- nr 33 van november/december: Python robots is het thema op de voorpagina, en binnenin een handig overzicht van verschillente types motortjes en hoe ze aan te sturen met python.

*… Tijd dat we met Webgang eens een rapsberry pi 5 aanschaffen…

Ritsel
En het geritsel is een doos met nieuwe radiolab-spullen uitpakken: iets voor een project in april, en iets om met motortjes te werken, waar bovenstaand artikel misschien van pas komt.

Muziek
18:11 soundnotnoise1 – twin 3 song
18:15 Till Paradiso-Frisco Bar at Midnight-TP 020
18:31 Animadvert – Kapitalisme
18:46 Animadvert – Hartperikelen
19:01 soundnotnoise1 – drifting guitars

prepared 15-02-2024 by WebgangBCP v.0.6.4

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Asahi Linux overtreft Apple * Belang van beeld

i-nieuws 6 na 6 ** February 15th, 2024 by wim.webgang **

Asahi Linux overtreft Apple

Asahi Linux is het project om de Linux kern te doen draaien op de eigen processor-reeks van Apple, de M1, M2 enz. Apple is totaal niet betrokken, en de onafhankelijke programmeurs moeten dan ook zonder die hulp het systeem proberen draaiende te krijgen. Dat is verrassend goed gelukt, en stap voor stap wordt bv de code van de GPU driver verbeterd, die zorgt voor de grafische prestaties en beeld-effecten.
Ze hebben een mooi valentijncado uitgebracht, opgedragen aan de liefde voor uitwisselbaarheid en open standaarden, om te ontsnappen aan de beperkingen die de fabrikanten de gebruikers opleggen.
Want op iets meer dan een jaar tijd zijn ze erin geslaagd volledig te voldoen aan de standaarden OpenGL versie 4.6 en OpenGL ES 3.2. En daarmee zijn ze verder geraakt dan de officiële macOS systemen. Die bereikten in 2010 OPenGL 4.1, en daar is geen nieuwere versie meer van uitgekomen.
De Ashai Linux driver die wel aan de meest recente versie van de OpenGL API van 2015 en 2107 voldoet moest daarvoor meer dan 100.000 tests doorstaan.
De programmeur schrijf in zijn blog dat de M1 processor trouwens niet erg geschikt is om de nieuwste grafische uitdagingen aan te kunnen.
Wie het zelf wil uitproberen kan een versie van Fedora Linux installeren met de nieuwste drivers, en hij zal het verschil zien in programma’s als Citra en Blender. En waarschijnlijk in games.

ps:

Zelf ben ik geen gamer of grafisch programmeur, en mij zeggen de termen van de nieuwe verwezijnlijkingen in de driver niet zo veel:
- tesselation (iets ivm weergave van opppervlakten)
- Geometry shaders (iets met schaduwen)
- transform feedback (ook zoiets?)
- Cull distance
- Clip control
enz.

https://rosenzweig.io/blog/conformant-gl46-on-the-m1.html

Belang van beeld

Het belang van beeld, en de opbouw, berekening ervan wordt nu ook weerspiegeld in de marktwaarde van één van de bedrijven dat zich specialiseerde in de hardware die daarvoor zorgt: Nvidia.
Het bedrijf dat ooit eenvoudige grafische VGA-kaarten voor pc’s maakte, is nu uitgegroeid tot het derde Amerikaanse bedrijf. Die plaats heeft het veroverd in de lijst van de meest waardevolle Amerikaanse bedrijven, denk aan Apple, Microsoft, Google (Alphabet), Amazon, enz.
De GPU, de processor die het beeld van een computerscherm berekend, werd in de vroegere pc-wereld belangrijker door de eisen van de games, maar de GPU werd later ook ingeschakeld voor de berekeningen van cryptomunten, en tegenwoordig voor Cloud en AI of Kunstmatige Intelligentie.
Zo één computerchip voor Kunstmatige Intelligentie kan tot 20.000 euro kosten.

compiled by BCP v.0.6.4

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Standaard Linux * Gambas 3.19 * Bluesky gaat publiek

i-nieuws 6 na 6 ** February 8th, 2024 by wim.webgang **

Standaard Linux

Vorige zomer wierp Jack Wallen, een auteur van ZDNET een theorietje op over de vraag waarom niet meer mensen Linux op de desktop gebruiken. Hijzelf gebruikt het sinds 1997 en hij staat nog te kijken van de stabiliteit en betrouwbaarheid van Linux als desktop besturingssysteem. Hij herinnert zich vooral de beginperiode als een beetje moeilijker, omdat het het systeem moest leren kennen. Maar dat zou nu niet meer waar zijn, de Desktop Linux distributies zijn veel en veel gemakkelijker dan toen. Nu kan je een Linux Desktop installeren en alles vanuit de desktop doen, terwijl je in de beginperiode nog wel regelmatig een zwart venstertje met commando’s nodig had. Maar ondanks die gebruiksvriendelijke evolutie, ziet hij met verbazing dat het redelijk weinig gebruikt wordt in zijn omgeving. Eén van de redenen die hij ziet als oorzaak is de keuze. Inderdaad, wie met Linux wil beginnen, en raad vraagt bij andere gebruikers krijgt niet 1 en hetzelfde antwoord op de vraag: hoe met Linux beginnen, wat vooral betekent: met welke Linux beginnen? Er is enorm veel keuze, en een beginner moet dus kiezen op het moment dat hij er nog niets van afweet. Een onmogelijk opgave. “Was er maar een officiële Linux”, mijmert hij, dan zou die keuze niet nodig zijn. Een beginner begint met de officiële Linux, en kan dan later, als hij meer ervaring heeft, doorgroeien naar meer gespecialiseerde of aan zijn noden aangepaste Linux. Ook voor fabrikanten van printers en andere randapparatuur zou het eenvoudiger zijn: ze maken per definitie drivers voor de officiële Linux, en eventueel ook voor andere distributies, maar die kunnen dan ook afgeleid worden uit die officiële drivers. Ook de bedrijven die software voor Linux willen uitbrengen, kunnen zich op die officiële Linux richten om hun software voor te schrijven.
Het zou een draaikolk op gang brengen omdat het rendabeler is om een versie voor Linux te maken, het meer gebruikt gaat worden, organisaties er op kunnen standaardiseren, en daardoor ook interessanter is om er software voor te ontwikkelen, enz.

En dit klinkt misschien goed, maar het klinkt ook heel erg monopolie. En als er iets is wat we niet willen dan is het monopolie, monopolie. De grote vrijheid in het Linux en free software universum is zijn grote aantrekkingskracht. Marketingpraatjes hebben er weinig waarde. Wat afwijkend gemaakt is maar goed is (en een beetje geluk heeft) komt er door, als in “natuurlijke selectie”, en dat kan je niet organiseren van bovenuit.

En als we eens goed kijken, dan zien we wel een soort standaard bij het stuk Linux dat echt Linux is, en dat is de pure Linux zonder desktop, de Linux kernel.
En voor de distributies is dat voor velen debian dat die rol vervult, er zijn veel andere distributies op gebaseerd, ook veel desktop distributies.
Maar niet op een exclusieve manier, er zijn de fedora familie, opensuse, enz.
Maar op de desktop kom je nu net op de plaats waar de diversiteit zijn kracht kan tonen. En daar is er niet zo’n duidelijke standaard.

En dat er maar weinig mensen Linux gebruiken kan je gemakkelijk zeggen als het gaat over de procenten, een paar procent gebruikt Linux, bv 3,77 procent volgens statcounter.com. Ja drie is weinig. Maar het gaat over procenten. Als er 4 procent van de bestuurders met een BMW rijdt, betekent dat dan dat er weinig BMW’s rondrijden?

Er worden jaarlijks meer dan 80 miljoen desktops verkocht, en nog eens meer dan 210 miljoen laptops. Jaarlijks. Dus op honderd miljoen heb je drie miljoen Linux Desktops, op 300 miljoen negen miljoen Linux desktops.
Er zijn miljarden computers als desktop in gebruik, en een paar procent van miljarden is nog eens een veelvoud …

Gambas 3.19

Er is weer een kleine update van Gambas binnengekomen op opensuse 15.5: gambas 3.19.0 De vorige versie, 3.18.4 dateert van midden januari, de release van de broncode dateert van september vorig jaar.

De Whatsnew vermeldt een grote snelheidsverbetering in de interpreter, waardoor Gambas sneller is dan Python, Perl en Java interpreters, niet alleen volgens eigen zeggen, maar ook in de benchmarks (die gambas publiceert).

Verder verbeteringen in de image editor, nieuwe icoontjes “gambas-thin” (lelijker dan ooit), een nieuwe gb.highlight gebaseerd op definition files (interessant om zelf mee aan de slag te gaan), wayland support enz. (vh: gb.eval.highlight).

https://gitlab.com/gambas/gambas

https://gambaswiki.org/wiki/doc/benchmark

https://gambaswiki.org/wiki/doc/release/3.19.0#t1

Bluesky gaat publiek

CEO Jay Graber van Bluesky kon eindelijk de poorten open zetten, na jarenlange ontwikkeling en testen in besloten kring. Ze kondigde het einde aan van de periode van werken op uitnodiging (invites), en nu kan iedereen het Bluesky platform gebruiken.

Ze geven zelf uitleg op de nogal eigenaardige URL https://bsky.social/about/faq

Daarin kan je lezen dat Bluesky een “benefit corporation” is, wat een speciale vorm is van een bedrijf dat niet alleen maar winst moet maken maar zich als doel stelt ook maatschappelijk relevant te zijn. Daarbij moet opgemerkt worden dat het zich ten allen tijde tot normaal bedrijf kan omvormen, het is zeker niet iets als een non-profit.
Maar de vorm van “benefit corporation” zal misschien ook beter aanslaan als je een “community” nodig hebt of wil uitbouwen.

Het bedrijf heeft gebouwd op het idee van een niet-gecentraliseerd sociaal netwerk platform bedoeld om snelle berichten te delen. Het is ooit onstaan uit twitter, met de bedoeling van een bedrijfsonafhankelijk netwerk uit te bouwen. De broncode is open source, dus de gebruikers kunnen weten hoe het netwerk werkt.

Het aanmaken van een account gebeurt op basis van een e-mail adres, er wordt een geboortedatum gevraagd, en je krijgt een code op je gsm nummer toegestuurd ter verificatie. Na een aantal stappen en keuzes krijg je een berichtenstroom te zien vergelijkbaar met twitter of mastodon.

Er zijn een paar “systeemmeldingen” of eigen mededelingen, waaronder (08/02/2024):


Welcome to Bluesky, everyone! We opened access yesterday, and we just crossed 4M people total on the network. ????

• 800k+ new users have signed up
• Averaged 8.5 new accounts/second
• 2M posts were created in the last 24 hours

En de gebruikersgroep van Bluesky heeft zich al laten gelden. In lacherige studentenstijl brainstormden ze over hoe een post op het Bluesky platform dan wel moest heten. Ter vergelijking: op Twitter werd het een “tweet” genoemd, en met de eerste letters van sky ervoor werd het een “skeet” gedoopt. Het protest van de Bluesky topvrouw kon niet baten, de community noemt het “skeet”.

De eerste keer dat we bij ons het woord “skeet” hoorden, was in een songtekst van wijlen Arno, Putain Putain: “skiet verre”.

bsky.app

compiled by BCP v.0.6.3

Lift ^ | Lift v | Comments Off

RadioLAB 8-feb

RadioLab, Uitzending do 18:00 ** February 8th, 2024 by wim.webgang **

In ons radiolab vandaag een demonstratie van de nieuwe constructie voor de StockPi: een andere monitorsteun die naar boven en onder kan bijgesteld worden, en de doos waarin de pi zit is nu met schroefjes bevestigd ipv met nylonstrips; bovendien kan het stuk met de pi losgezet worden en van de steun geschoven worden, zodat het transport eenvoudiger is en minder schade kan veroorzaken.
De camera is ingebouwd in de behuizing, aan de onderkant, en de kabel blijft nu helelmaal binnen de doos. Kabel en camera zullen nu minder lijden onder transport.

Wat nog ontsnapte tijdens de uitzending:
Read the rest of this entry »

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Uitzending do 18:00, i-nieuws 6 na 6 ** February 1st, 2024 by wim.webgang **

Binance Wachtwoord gevonden

Crypto-munt platform Binance heeft een pijnlijke onthulling achter de rug. Heel erg vertrouwelijke gegevens, wachtwoorden, broncode van software, schema’s van hun infrastructuur, en andere technische informatie van het bedrijf stonden maandenlang publiek te blinken op internet.
De website 404media berichtte over de vondst, en ze waren ook in staat de gegevens in te kijken. In de broncode van de programma’s vonden ze ook notities van de programmeurs, en die waren soms in het Engels, soms in het Chinees. Er waren allerlei scripts te vinden, en een beschrijving van hoe het bedrijf zijn wachtwoorden beheert.
Binance greep in en gebruikte de copyright wetten om de gegevens van het internet te doen halen.
De site waar alles te vinden was, is GitHub. Dat is een dienst van Microsoft die gebruik maakt van de bekende git software, gebruikt door programmeurs om samen te werken aan programmeer-projecten. Git is onstaan inh de open source wereld, waarbij programmeurs hun hele samenwerking publiek deelden, maar de git dienstverlener kan ook gesloten projecten maken waarbij de broncode en de documentatie enkel door een bepaald bedrijf of een gesloten groep kan gebruikt en bekeken worden.

Domein INTERNAL

Het ICANN heeft een voorstel gedaan voor een nieuwe top level domain name (TLD): .INTERNAL.
ICANN stelde vast dat allerlei organisaties een niet-gedefinieerde naam gebruiken voor interne doelen, bv www.server.loc of www.server.local.
Maar deze namen zijn niet officiëel daarvoor voorbehouden, dat dat houdt risico’s in. Daarom stelt ICANN nu een officiëele naam voor voor intern netwerkverkeer dat gebaseerd is op internettandaarden: .INTERNAL.
Dat moet vermijden dat er “requests” voor niet-bestaande, interne domeinnamen terechtkomen bij DNS servers op het internet, die daarmee extra belast worden.

Britse smartphone verdwijnt

De Britse smartphonefabrikant Bullit Group lijkt overkop te zijn gegaan. Op internet duiken berichten op van werknemers die zeggen dat iedereen afgedankt is. Het bedrijf had eerder al een herstructuring gepland, maar dat lijkt ofwel niet gelukt te zijn, ofwel zijn de ontslagen er het gevolg van. Het bedrijf werd opgericht in 2009, en richtte zich op de markt van de smartphones voor gespecialiseerde markten; zoals extra robuuste toestellen voor buitenaktiviteiten, of speciale versies als de Kodak Ektra. Dat was een gsm die geïnspireerd was door een bekende camera van Kodak, en die er dus meer als een camera uitziet dan als een smartphone. De laatste tijd waren ze bezig met sattelliet-telefoons, maar dat heeft het bedrijf niet kunnen redden. Een honderttal werknemers zou zijn getroffen.

Met de trein

De Duitse spoorwegen hadden vorige vrijdag (26 jan) een interessante vacature: die voor een beheerder van een Dos en Windows 3.11 systeem. Het werk bestaat uit onderhoud van het oude systeem, en “updating drivers”. Daarbij is niet duidelijk of het gaat over het op de hoogte houden van de treinbestuurders, of het updaten van systeemdrivers op het oude systeem.

Volgens Tom’s Hardware gaat het waarschijnlijk over het informatiescherm in de kabine van de locomotief van bepaalde treinen op het Duitse spoorwegennet, mogelijk de ICE treinen, er zijn ICE1 en ICE2 versies van in gebruik. De afkorting staat voor InterCity Express, en ze vormen een snelle verbinding tussen steden.

Het scherm zou de informatie in “real time” weergeven op het scherm.
Het is dus een belangrijke, meer nog, een kritische toepassing, die in heel wat treinen draait. Die ICE werd ontwikkeld in de jaren 80 van vorige eeuw, en begin jaren negentig in gebruik genomen.

Het Windows 3.11 besturingssysteem is op de markt gekomen rond 1992, en Microsoft ondersteunde het tot eind 2001. Meer dan 20 jaar later is de Duitse spoorwegen dus op zoek naar mensen die zo’n systemen kunnen beheren. Een pc in die tijd had bv 4 MB, met een beetje geluk 8 MB, waar nu nu over 4 GB en 8 GB (of meer) spreken.

Kennis van de spoorwegen is een voordeel vermeldt de annonce nog, evenals kennis van SIBAS. Sibas is een soort mini-netwerk in de trein, waarbij elke wagon een eigen computer heeft, en die zijn onderling verbonden met een netwerk op basis van ethernet. Het is ontwikkeld door Siemens, en het geniale is dat ze eigenlijk gewoon een netwerk van pc’s gebruiken, net zoals in een kantoor.
Er kan altijd een laptop op het netwerk gehangen worden om diagnose te doen. De netwerkstandaard is gekend en stabiel, en bij het aankoppelen van andere wagons zijn die gemakkelijk in het netwerk op te nemen.

https://www.tomshardware.com/software/windows/ms-dos-and-windows-311-still-run-train-dashboards-at-german-railway-company-listed-admin-job-for-30-year-old-operating-system

https://www.deutschebahn.com/de/fahrzeugsteuerung_sibas-6876808

Rapsberry Pi naar de beurs

Het idee dat Raspberry Pi een beursgenoteerd bedrijf zou worden roept bij gebruikers heel wat vragen op.
Raspberry pi had al langer een “zakelijke tak”, waar ondermeer ARM in had geïnvesteerd, een minderheidsaandeel weliswaar. Voor ARM is de internet of things beweging belangrijk, en zo hebben ze een voet tussen de deur van de organisatie die de poorten naar IOT wagewijd heeft opengegooid, denk maar aan de vele domoticaprojecten en home automation sets. En in de Rapsberry Pi zit een ARM processor. Maar dat was eind vorig jaar, nu is de voorbereiding gestart om Raspberr Pi echt naar de beurs te brengen. De Londense beurs natuurlijk, als oer-Brits bedrijf. De topman van Raspberry Pi, Eben Upton, heeft in een interview met Bloomberg toegegeven dat ze bankiers hebben aangesproken om de mogelijkheid te onderzoeken. “Het einde van de Raspberry Pi zoals wij hem kennen?” is de vraag die zich opdringt.
Volgens Upton zal er voor de niet-professionele gebruikers van de Raspberry Pi niet veel veranderen. Of toch, de non-profit tak van Raspberry Pi zou hierdoor in middelen kunnen verdubbelen. Een IPO kan veel geld in het laatje brengen, en een deel daarvan zal ook ten goede komen aan de non-profit tak, de Raspberry Pi foundation. Zolang ik hier baas ben zal er niet veel vernderen aan de manier hoe we werken. Ons is het niet helemaal duidelijk of dat bedoeld is als garantie naar de Raspberry Pi gebruikers, of als een sollicitatie om langer aan te blijven als CEO.

In een artikel op raspberrypi.org legt Liz Upton (idd vrouw van-) uit dat Raspberry Pi bestaat uit twee delen: Raspberry Pi Foundation en Raspberry Pi Trading. The Foundation is eigenaar van Trading, en krijgt dan ook alle winst van Trading.

Dat model zal nu gaan veranderen, want na een beursgang zijn de (andere) aandeelhouders diegenen die de winst (mee) incasseren. De mogelijke waarde van Raspberry Pi werd geschat toen ARM zijn investering deed en een minderheidsaandeel nam: ongeveer vijfhonderd miljoen dollar. Het is niet duidelijk of de Raspberry Pi foundation minderheidsaandeelhouder zal worden.

Nu was ook in het verleden de Raspberry Pi foundation door investeringen van derden als ARM, Sony enz maar eigenaar van 75 procent van de aandelen in 2016 bv. Als ze nu een deel van hun eigendom (van die 75 procent dus) naar de beurs brengen, komt dat geld bij de Foundation terecht, die daar dan nuttige dingen mee kan doen. Hij spreekt over opleiding van leerkrachten, organiseren van Raspberry Pi bijeenkomsten onder de term “Raspberry Pi Club”, uitbreiden van hun educatieve programma’s enz.

De zaken van Raspberr Pi liepen niet zo goed als ze hadden kunnen lopen door een tekort aan aanvoer van hun leveranciers in de corona-epidemie-tijd. Toch een cijfer van rond 2022: meer dan 180 mijoen omzet en zo’n 20 miljoen winst is een rapport waar veel bedrijven voor zouden tekenen.
Tegenwoordig verkopen ze jaarlijks meer dan 7 miljoen Raspberry Pi’s. In totaal zijn er al meer dan 55 miljoen stuks van verkocht.

In de rand hiervan merkte ik nog op dat in 2016 Premier Farnell, één van de fabrikanten van de Raspberry Pi bordjes, uit financiële problemen gered werd door een Belg. Het was de crisismanager afkomstig van de universiteit van Hasselt, maar al lang aktief in het buitenland, Jos Opdeweegh.

https://www.raspberrypi.org/blog/welcoming-our-new-ceo/

Ref: sources and links

https://en.wikipedia.org/wiki/Niklaus_Wirth

https://people.inf.ethz.ch/wirth/

https://en.wikipedia.org/wiki/Pascal_(programming_language)

https://en.wikipedia.org/wiki/Free_Pascal#Version_2

https://www.freepascal.org/docs-html/ref/ref.html#QQ2-164-205

https://www.lazarus-ide.org/

https://people.inf.ethz.ch/wirth/projects.html

https://oberon.org/en

https://free.oberon.org/en/

https://ch.linkedin.com/company/oberon-microsystems-ag

https://gambas-buch.de/

compiled by BCP v.0.6.3

Lift ^ | Lift v | Comments Off