Binance Wachtwoord gevonden
Crypto-munt platform Binance heeft een pijnlijke onthulling achter de rug. Heel erg vertrouwelijke gegevens, wachtwoorden, broncode van software, schema’s van hun infrastructuur, en andere technische informatie van het bedrijf stonden maandenlang publiek te blinken op internet.
De website 404media berichtte over de vondst, en ze waren ook in staat de gegevens in te kijken. In de broncode van de programma’s vonden ze ook notities van de programmeurs, en die waren soms in het Engels, soms in het Chinees. Er waren allerlei scripts te vinden, en een beschrijving van hoe het bedrijf zijn wachtwoorden beheert.
Binance greep in en gebruikte de copyright wetten om de gegevens van het internet te doen halen.
De site waar alles te vinden was, is GitHub. Dat is een dienst van Microsoft die gebruik maakt van de bekende git software, gebruikt door programmeurs om samen te werken aan programmeer-projecten. Git is onstaan inh de open source wereld, waarbij programmeurs hun hele samenwerking publiek deelden, maar de git dienstverlener kan ook gesloten projecten maken waarbij de broncode en de documentatie enkel door een bepaald bedrijf of een gesloten groep kan gebruikt en bekeken worden.
Domein INTERNAL
Het ICANN heeft een voorstel gedaan voor een nieuwe top level domain name (TLD): .INTERNAL.
ICANN stelde vast dat allerlei organisaties een niet-gedefinieerde naam gebruiken voor interne doelen, bv www.server.loc of www.server.local.
Maar deze namen zijn niet officiëel daarvoor voorbehouden, dat dat houdt risico’s in. Daarom stelt ICANN nu een officiëele naam voor voor intern netwerkverkeer dat gebaseerd is op internettandaarden: .INTERNAL.
Dat moet vermijden dat er “requests” voor niet-bestaande, interne domeinnamen terechtkomen bij DNS servers op het internet, die daarmee extra belast worden.
Britse smartphone verdwijnt
De Britse smartphonefabrikant Bullit Group lijkt overkop te zijn gegaan. Op internet duiken berichten op van werknemers die zeggen dat iedereen afgedankt is. Het bedrijf had eerder al een herstructuring gepland, maar dat lijkt ofwel niet gelukt te zijn, ofwel zijn de ontslagen er het gevolg van. Het bedrijf werd opgericht in 2009, en richtte zich op de markt van de smartphones voor gespecialiseerde markten; zoals extra robuuste toestellen voor buitenaktiviteiten, of speciale versies als de Kodak Ektra. Dat was een gsm die geïnspireerd was door een bekende camera van Kodak, en die er dus meer als een camera uitziet dan als een smartphone. De laatste tijd waren ze bezig met sattelliet-telefoons, maar dat heeft het bedrijf niet kunnen redden. Een honderttal werknemers zou zijn getroffen.
Met de trein
De Duitse spoorwegen hadden vorige vrijdag (26 jan) een interessante vacature: die voor een beheerder van een Dos en Windows 3.11 systeem. Het werk bestaat uit onderhoud van het oude systeem, en “updating drivers”. Daarbij is niet duidelijk of het gaat over het op de hoogte houden van de treinbestuurders, of het updaten van systeemdrivers op het oude systeem.
Volgens Tom’s Hardware gaat het waarschijnlijk over het informatiescherm in de kabine van de locomotief van bepaalde treinen op het Duitse spoorwegennet, mogelijk de ICE treinen, er zijn ICE1 en ICE2 versies van in gebruik. De afkorting staat voor InterCity Express, en ze vormen een snelle verbinding tussen steden.
Het scherm zou de informatie in “real time” weergeven op het scherm.
Het is dus een belangrijke, meer nog, een kritische toepassing, die in heel wat treinen draait. Die ICE werd ontwikkeld in de jaren 80 van vorige eeuw, en begin jaren negentig in gebruik genomen.
Het Windows 3.11 besturingssysteem is op de markt gekomen rond 1992, en Microsoft ondersteunde het tot eind 2001. Meer dan 20 jaar later is de Duitse spoorwegen dus op zoek naar mensen die zo’n systemen kunnen beheren. Een pc in die tijd had bv 4 MB, met een beetje geluk 8 MB, waar nu nu over 4 GB en 8 GB (of meer) spreken.
Kennis van de spoorwegen is een voordeel vermeldt de annonce nog, evenals kennis van SIBAS. Sibas is een soort mini-netwerk in de trein, waarbij elke wagon een eigen computer heeft, en die zijn onderling verbonden met een netwerk op basis van ethernet. Het is ontwikkeld door Siemens, en het geniale is dat ze eigenlijk gewoon een netwerk van pc’s gebruiken, net zoals in een kantoor.
Er kan altijd een laptop op het netwerk gehangen worden om diagnose te doen. De netwerkstandaard is gekend en stabiel, en bij het aankoppelen van andere wagons zijn die gemakkelijk in het netwerk op te nemen.
https://www.tomshardware.com/software/windows/ms-dos-and-windows-311-still-run-train-dashboards-at-german-railway-company-listed-admin-job-for-30-year-old-operating-system
https://www.deutschebahn.com/de/fahrzeugsteuerung_sibas-6876808
Rapsberry Pi naar de beurs
Het idee dat Raspberry Pi een beursgenoteerd bedrijf zou worden roept bij gebruikers heel wat vragen op.
Raspberry pi had al langer een “zakelijke tak”, waar ondermeer ARM in had geïnvesteerd, een minderheidsaandeel weliswaar. Voor ARM is de internet of things beweging belangrijk, en zo hebben ze een voet tussen de deur van de organisatie die de poorten naar IOT wagewijd heeft opengegooid, denk maar aan de vele domoticaprojecten en home automation sets. En in de Rapsberry Pi zit een ARM processor. Maar dat was eind vorig jaar, nu is de voorbereiding gestart om Raspberr Pi echt naar de beurs te brengen. De Londense beurs natuurlijk, als oer-Brits bedrijf. De topman van Raspberry Pi, Eben Upton, heeft in een interview met Bloomberg toegegeven dat ze bankiers hebben aangesproken om de mogelijkheid te onderzoeken. “Het einde van de Raspberry Pi zoals wij hem kennen?” is de vraag die zich opdringt.
Volgens Upton zal er voor de niet-professionele gebruikers van de Raspberry Pi niet veel veranderen. Of toch, de non-profit tak van Raspberry Pi zou hierdoor in middelen kunnen verdubbelen. Een IPO kan veel geld in het laatje brengen, en een deel daarvan zal ook ten goede komen aan de non-profit tak, de Raspberry Pi foundation. Zolang ik hier baas ben zal er niet veel vernderen aan de manier hoe we werken. Ons is het niet helemaal duidelijk of dat bedoeld is als garantie naar de Raspberry Pi gebruikers, of als een sollicitatie om langer aan te blijven als CEO.
In een artikel op raspberrypi.org legt Liz Upton (idd vrouw van-) uit dat Raspberry Pi bestaat uit twee delen: Raspberry Pi Foundation en Raspberry Pi Trading. The Foundation is eigenaar van Trading, en krijgt dan ook alle winst van Trading.
Dat model zal nu gaan veranderen, want na een beursgang zijn de (andere) aandeelhouders diegenen die de winst (mee) incasseren. De mogelijke waarde van Raspberry Pi werd geschat toen ARM zijn investering deed en een minderheidsaandeel nam: ongeveer vijfhonderd miljoen dollar. Het is niet duidelijk of de Raspberry Pi foundation minderheidsaandeelhouder zal worden.
Nu was ook in het verleden de Raspberry Pi foundation door investeringen van derden als ARM, Sony enz maar eigenaar van 75 procent van de aandelen in 2016 bv. Als ze nu een deel van hun eigendom (van die 75 procent dus) naar de beurs brengen, komt dat geld bij de Foundation terecht, die daar dan nuttige dingen mee kan doen. Hij spreekt over opleiding van leerkrachten, organiseren van Raspberry Pi bijeenkomsten onder de term “Raspberry Pi Club”, uitbreiden van hun educatieve programma’s enz.
De zaken van Raspberr Pi liepen niet zo goed als ze hadden kunnen lopen door een tekort aan aanvoer van hun leveranciers in de corona-epidemie-tijd. Toch een cijfer van rond 2022: meer dan 180 mijoen omzet en zo’n 20 miljoen winst is een rapport waar veel bedrijven voor zouden tekenen.
Tegenwoordig verkopen ze jaarlijks meer dan 7 miljoen Raspberry Pi’s. In totaal zijn er al meer dan 55 miljoen stuks van verkocht.
In de rand hiervan merkte ik nog op dat in 2016 Premier Farnell, één van de fabrikanten van de Raspberry Pi bordjes, uit financiële problemen gered werd door een Belg. Het was de crisismanager afkomstig van de universiteit van Hasselt, maar al lang aktief in het buitenland, Jos Opdeweegh.
https://www.raspberrypi.org/blog/welcoming-our-new-ceo/
Ref: sources and links
https://en.wikipedia.org/wiki/Niklaus_Wirth
https://people.inf.ethz.ch/wirth/
https://en.wikipedia.org/wiki/Pascal_(programming_language)
https://en.wikipedia.org/wiki/Free_Pascal#Version_2
https://www.freepascal.org/docs-html/ref/ref.html#QQ2-164-205
https://www.lazarus-ide.org/
https://people.inf.ethz.ch/wirth/projects.html
https://oberon.org/en
https://free.oberon.org/en/
https://ch.linkedin.com/company/oberon-microsystems-ag
https://gambas-buch.de/
compiled by BCP v.0.6.3