Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Asahi Linux overtreft Apple * Belang van beeld

i-nieuws 6 na 6 ** February 15th, 2024 by wim.webgang **

Asahi Linux overtreft Apple

Asahi Linux is het project om de Linux kern te doen draaien op de eigen processor-reeks van Apple, de M1, M2 enz. Apple is totaal niet betrokken, en de onafhankelijke programmeurs moeten dan ook zonder die hulp het systeem proberen draaiende te krijgen. Dat is verrassend goed gelukt, en stap voor stap wordt bv de code van de GPU driver verbeterd, die zorgt voor de grafische prestaties en beeld-effecten.
Ze hebben een mooi valentijncado uitgebracht, opgedragen aan de liefde voor uitwisselbaarheid en open standaarden, om te ontsnappen aan de beperkingen die de fabrikanten de gebruikers opleggen.
Want op iets meer dan een jaar tijd zijn ze erin geslaagd volledig te voldoen aan de standaarden OpenGL versie 4.6 en OpenGL ES 3.2. En daarmee zijn ze verder geraakt dan de officiële macOS systemen. Die bereikten in 2010 OPenGL 4.1, en daar is geen nieuwere versie meer van uitgekomen.
De Ashai Linux driver die wel aan de meest recente versie van de OpenGL API van 2015 en 2107 voldoet moest daarvoor meer dan 100.000 tests doorstaan.
De programmeur schrijf in zijn blog dat de M1 processor trouwens niet erg geschikt is om de nieuwste grafische uitdagingen aan te kunnen.
Wie het zelf wil uitproberen kan een versie van Fedora Linux installeren met de nieuwste drivers, en hij zal het verschil zien in programma’s als Citra en Blender. En waarschijnlijk in games.

ps:

Zelf ben ik geen gamer of grafisch programmeur, en mij zeggen de termen van de nieuwe verwezijnlijkingen in de driver niet zo veel:
- tesselation (iets ivm weergave van opppervlakten)
- Geometry shaders (iets met schaduwen)
- transform feedback (ook zoiets?)
- Cull distance
- Clip control
enz.

https://rosenzweig.io/blog/conformant-gl46-on-the-m1.html

Belang van beeld

Het belang van beeld, en de opbouw, berekening ervan wordt nu ook weerspiegeld in de marktwaarde van één van de bedrijven dat zich specialiseerde in de hardware die daarvoor zorgt: Nvidia.
Het bedrijf dat ooit eenvoudige grafische VGA-kaarten voor pc’s maakte, is nu uitgegroeid tot het derde Amerikaanse bedrijf. Die plaats heeft het veroverd in de lijst van de meest waardevolle Amerikaanse bedrijven, denk aan Apple, Microsoft, Google (Alphabet), Amazon, enz.
De GPU, de processor die het beeld van een computerscherm berekend, werd in de vroegere pc-wereld belangrijker door de eisen van de games, maar de GPU werd later ook ingeschakeld voor de berekeningen van cryptomunten, en tegenwoordig voor Cloud en AI of Kunstmatige Intelligentie.
Zo één computerchip voor Kunstmatige Intelligentie kan tot 20.000 euro kosten.

compiled by BCP v.0.6.4

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.