Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

F16-1 Zonder Ian was ik nu misschien een Windows System admin

FOSS-IT, Uitzending do 18:00 ** January 31st, 2016 by wim.webgang **

zaterdag, FOSDEM 2016, afsluitende lezing was een hommage aan Ian Murdock

citaat:

Zonder Ian was ik nu misschien een Windows System admin

Korte talk, gevolgd door een fotomontage (die ze film noemen maar het dus absoluut niet is) en op dat moment hoorbaar enkel muziek.

  • Intro 0:58 (verzamelen van publiek en aankondiging, applaus)
  • Talk 13:12
    • Community: als je de community wegneetm van de Free and open source software, blijft er “alleen maar software” over.
    • Bescheidenheid
    • Leiderschap dat project onafhankelijk maakt van hemzelf.
  • Muziek 2:59

Debian is een samentrekking van twee woorden, het tweede stuk -ian is de voornaam van Ian Ashley Murdock, de oprichter van Debian Linux distributie (ondermeer). Elders vonden we dan ook dat de Deb kwam van de voornaam van zijn vriendin Deborah Lyn. Ik hoor je al hardop denken: mmm, riskante keuze voor de naam van een project; en inderdaad het koppel is niet samengebleven. En Ian is ook geen natuurlijke dood gestorven; hij kondigde zijn dood aan op twitter, en behalve het runnerkry/isty67 mysterie bleek ook veel van de laatste communicatie van/over hem verdwenen/gewist.
Voor wie meer wil weten:
http://arstechnica.com/information-technology/2015/12/ian-murdock-father-of-debian-dead-at-42/.

Maar laat ons naar de positieve kanten kijken; hij startte Debian, werkte voor Sun, bekleedde een belangrijke rol bij the Linux Foundation, en werkte nu bij Docker.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

De stekker uit het internet

FOSS-IT, Uitzending do 18:00 ** February 25th, 2010 by wim.webgang **

redplugcreativecommonsInternet unplugged?
Hoe denken de Amerikanen het senaatsvoorstel, dat de president de macht geeft om het internet stil te leggen bij cyberattack, te realiseren? De stekker uittrekken? Waar zit die dan wel?

Misschien in het DNS systeem; het systeem dat de domeinnamen van het internet beheert en die namen verbindt met de (ip-) adressen van de servers waarop de diensten draaien. De DNS struktuur zit grotendeels in de VS, en de regering probeert al langer hun vat daarop te verhogen. Het lijkt logisch dat andere delen van de wereld een backup DNS systeem beginnen uit te bouwen…

Virtuele inbraak:
Achtergrond bij de hosting provider die probeert in te breken in de servers die zijn klanten huren: een beheerder van de provider probeerde doodleuk het “klant-wachtwoord” van de klant uit om in te loggen op de door hem gehuurde server. Dat dient eigenlijk om de klant via een controlepaneel op een website zijn virtuele servers te laten beheren, zoals herstarten, configuratie veranderen enz. Gokje dus. De servers zelf zijn geïnstalleerd door de klant en de provider heeft daar normaal geen toegang toe. Maar als de provider denkt dat zo’n server “besmet” is, grijpt hij in om de veiligheid van hun hele dienstverlening te garanderen, ook naar andere klanten toe, is hun uitleg.

Muziek:
- een wandeling door Electrobel muziek.

(foto: bron Flickr by My Melting Brain)

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Windows uitgebroken

FOSS-IT, Uitzending do 18:00 ** November 12th, 2009 by wim.webgang **

Let op de nummerplaatDe achtergevel van Centraal staat open en Lydia ligt met Balkan-griep in bed, dus een solo uitzending met het nieuws gespreid over het programma, vanuit de kleine studio. Vanzelfsprekend nieuws als de overname van 3Com door HP, voorlopig zonder vragen van de EU.
Commentaar en links, onder meer naar de Oracle software die ook de Europese commissie gebruikt voor haar website!
OSS/FS@EU
Trouwens nu we toch bezig zijn over welke software de Europese Commissie gebruikt, er zitten ook wat open source en/of vrije software tussen:
- Wordpress en Wordpress MU blog software
- Firefox en Lynx browser
- phpBB forum
- Vote!Pro 4.0 dat op Linux en MySQL draait (!)
- Formtools, een php/mysql website programma dat uitgegeven is onder GPL
- Gallery, een open source “image gallery” of foto-album programma.
- Feed2JS een open source RSS feeder .. .enz
Hands-On Lab Open Source
Ook gemeentebesturen in België gebruiken Open Source / Free Software; morgen vrijdag daarover meer in het Koninklijk Atheneum van Schoten.

Muziek:
misissipi kite (Amanyth)
rainy day regenerade (Cycle Hiccups)
car crash (brunk)
snow White Theme (Shaun Blezard)
Funkagent1 (Sliptone)
Percal (La Nueva Guardia)
Even If (Apes on Tapes)
Allemaal muziek uit de kopiefeest cd! (zie onze Twee Bronnen/Leuven reportage)

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Freija

FOSS-IT, Uitzending do 18:00 ** September 10th, 2009 by wim.webgang **

Uitgebreide CityGang met de aanwezigheid van de “Freija-gang” gewapend met tekst, muziek en instrumenten.
Lieflijke muziek die als achtergrond bij een etentje zou passen …
tot iemand zich verslikt bij het luisteren naar de teksten.
Twee beelden zeggen meer dan duizend woorden, maar nog altijd minder dan de gezellige uitzending met live muziek van Freija met keyboard en gitaarbegeleiding (Koen).
freija20090910afreija20090910b
Natuurlijk aangevuld door stukjes interview: over het samen met Julie schrijven van teksten op zondagnamiddag, trouwfeest van een zus, dromen van “hobby naar beroep”, en het ontbreken van een website. Die Freija toch! Zeg het ze zelf op DFreija@HotMail enz u weet wel.

Muziek:

  • Home
  • Fed ex
  • Neigbour
  • Goodbye
  • The wedding is off
  • En generale repetitie voor een spontane creatie voor het trouwfeest van een nicht (knipoog naar Cheb Khaled’s Aisha)

En van demo-cd nog: “Happy” en “Temptation”.

Momenteel is nog geen werk van Freija D’Hondt uitgegeven, ze is soms wel live te beluisteren in Antwerpen en omgeving.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Magische lantaarn * Op de markt * De Google-aan/uit knop * Veelzijdige uitvinding * Suikerstokje * Buitengesloten

FOSS-IT, i-nieuws 6 na 6 ** June 25th, 2009 by wim.webgang **

25/06/2009


Magische lantaarn

De “Magic Lantern” is software om een update te doen van de mogelijkheden van een fototoestel. Het tovert een digitale reflexcamera om tot een mini-filmcamera in de buurt van een HD camera. De software werd ontwikkeld door onafhankelijke filmmakers, in hun eigen vrije tijd en met risico voor hun camera’s. Om de software te installeren moet je een zogenaamde “firmware” update doen, waarbij de ingebouwde software van het apparaat uitgebreid en/of ge-upgrade wordt met de Magic Lantern firmware. Het is bedoeld voor één bepaald type fototoestel met een 35 mm lens, die als filmcamera ongelooflijk goede prestaties kan leveren bij slechte lichtomstandigheden (weinig licht).

De software is een open platform, en iedereen kan voortbouwen op de open broncode die onder de GPL wordt ter beschikking gesteld. De bediening van de camera voor gebruik als film-opname-apparaat wordt uitgebreid ten opzichte van de mogelijkheden van de fabrikant, vooral op gebied van audio. Door de software krijg je op het fototoestel bv audio-meters op het scherm en manuele gain-regeling voor de gevoeligheid. Maar je kan er ook de AGC mee uitschakelen, je kan “crop marks” zetten, het geeft overbelichting aan enz. De bedoeling is de software nog te laten evolueren; het is een framework en er bestaat een online todo list met ideeën.

Natuurlijk zijn er ook beperkingen. Zo kan je slechts een half uurtje opname maken, een beperking die komt door het oude bestandssysteem van de geheugenkaarten.

In de links verneem je ook over welk toestel het precies gaat:
http://magiclantern.wikia.com
De uitgebreide mogelijkheden: http://vimeo.com/5267475
.

Op de markt

Een professor van de universiteit van British Columbia deed een onderzoek naar de wereldwijde afvalstromen. Daarbij werden ondermeer voor 40 dollar harde schijven gekocht op de markt in Ghana. Die bleken nog gegevens te bevatten van een bedrijf dat voor de overheid in de VS werkt. Er waren documenten op te vinden die gingen over het aanschaffen van allerlei controles op luchthavens. De opracht werd toegekend op basis van de veiligheid van de apparaten, vooral op het gebied van het geheimhouden van de gegevens die ze verzameld hadden.

Aan een andere universiteit Cornell daarentegen moesten ze juist iedereen verwittigen dat vertrouwelijke informatie van 45.000 personen, met namen en social security nummer, was gestolen. De niet-versleutelde informatie stond op de harde schijf van een computer die ontvreemd werd.

http://www.cornell.edu/ “gestolen” opgelet; dit is *niet* de link naar de gelekte gegevens …

De Google-aan/uit knop
In China lijken ze over een soort aan-uit knop te beschikken voor de Google verbindingen. Een Amerikaan die in China woont en werkt meldt dat de webiste google.com ’s morgens geblokkeerd werd, net als gmail.com en google analytics. Alleen Google.CN bleef werken. ’s Avonds werden de sites allemaal terug bereikbaar.

Hij had ook een truukje om toch aan google te geraken: hij gebruikte een andere proxy of tikte rechtstreeks het ip-adres in van een google.com server.

Veelzijdige uitvinding

In een wedstrijd voor scholieren, “Invent Your World”, won een 15-jarige met zijn algenproject.
Hij kreeg een beurs van 20.000 dollar. Zijn project, “VERSATILE” geheten, is aktief op verschillende gebieden. Het produceert voedsel, verwerkt afval, neemt voor de ozonlaag schadelijke gassen op uit de lucht, het geeft zuurstof af, en het levert energie. Het systeem is een anaeroob verwerkingssysteem voor afvalwater en voedselresten. De algen worden gevoed door gassen die vrijkomen bij de omzetting van het afvalwater. Het zonlicht levert de energie om gecombineerd met zout zeewater zuurstof te doen ontsnappen. De algen kunnen gebruikt worden als voedsel voor dieren of vissen. Het geheel is uitgevoerd als kinderspeelgoed; de “playpump” laat kinderen met de installatie spelen, waardoor ze tegelijk ook energie aanvoeren.

www.inhabitat.com

Suikerstokje

Toen het OLPC project een aantal onderzoekers moest laten gaan, ontstonden daaruit wel allerlei nevenprojecten. Vooral de kind-gebruiksvriendelijke interface van de OLPC, die “Sugar” heette, werd hiermee losgekoppeld van het toestel. Sindsdien werd Sugar verder ontwikkeld, gestimuleerd door Walter Bender, die het Sugar Labs oprichtte. Nu is daar ook resultaat van: ze brengen “Sugar on a stick” uit, een versie van de Sugar interface voor gebruik met een USB-stick. Daarmee kan een pc of een mac gestart worden, en rechtstreeks van de stick de educatieve Sugar draaien.
De software is bruikbaar op pc’s die te traag werken met nieuwe commerciële softwaresystemen, maar even goed op een laptop waarvan je de harde schijf niet wil veranderen. De “Sugar on a stick” versie kan gedownload worden van de site. De software bestaat ook in een versie voor de hardware van de OLPC-laptops. Sugar is er in 25 talen. Als je Linux draait kan je Sugar ook installeren op je computer; er is ondermeer ondersteuning voor Fedora, Debian, Ubuntu, Gentoo, altLinux, Mandriva, en openSuse. Op andere sytemen moet je de stick of virtualisatie gebruiken als Virtualbox. De sugarlabs website heeft uitgebreide uitleg beschikbaar.

sugarlabs.org
www.dailymotion.com/sugarlabs

Buitengesloten

Een fabrikant van digitale camera’s heeft een upgrade gemaakt voor het systeem van zijn camera’s. Het gevolg van deze firmware update is dat de batterij getest wordt. Niet om te kijken of ze bijna leeg is, maar om te kijken of ze wel van het eigen merk is. Als het geen eigen batterij is weigert het toestel dienst. Het lijkt erop dat dat voor alle toekomstige toestellen het geval zal zijn.

panasonic.jp/support/global/cs/info/dsc_battery.html.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Apple nostalgie

FOSS-IT ** June 6th, 2007 by wim.webgang **

Een overzicht van de reklame voor Apple produkten uit het verre verleden tot recent: op deze site

Lift ^ | Lift v | Comments Off