Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Programmeren op Linux: Python en Gambas

Uitzending do 18:00 ** December 29th, 2022 by wim.webgang **

De programmeertaal die je waarschijnlijk het meest tegenkomt is Python, van servers en data-analyse tot Raspberry Pi, en zelfs tot micro-python op Arduino.
De programmeertaal die je waarschijnlijk het minst tegenkomt is Gambas, nochtans laagdrempelig, zeer volledig en speciaal gemaakt voor Linux.

Beiden hebben object-geörienteerde eigenschapppen. Gambas maakt rechtstreeks GUI applicaties (maar je kan ook commandline programma’s of scripts maken), bij Python kan je GUI programma’s maken met wxPython framework.

Python is oorspronkelijk ontwikkeld door Guido Van Rossum, die vond dat hij een gemakkelijkere programmeertaal nodig had dan C op een unix-achtig systeem (Amoebe, gemaakt door Andrew Tanenbaum, de auteur van minix, wat dan weer inspiratie was voor Linux…). Van Rossum is ondertussen op pensioen, maar waarschijnlijk nog wel betrokken. Hijzelf daarover …. Zover ik weet werkt hij nu voor Microsoft.

Gambas is ontwikkeld voor Linux, door een programmeur in Parijs, Benoît Minisini, die vond dat op Linux een gemakkelijke programmeeromgeving miste om zowel desktopprogramma’s als serverscripts te maken. Hij wou dat het even goed was als Java, maar even gemakkelijk als Basic. Hij onderhoudt zelf aktief de programmeeromgeving en schakelde over naar een statuut van zelfstandige om zich aan Gambas te kunnen wijden.
Hier een interview met Benoit Minisini (met ellendige introductie): https://twit.tv/shows/floss-weekly/episodes/353

Python en Gambas zijn geen programmeertalen als C, ze werken niet met een op zich staande executable. Python wordt ook wel een script-taal genoemd. En Gambas maakt een soort tussenvorm aan die een “runtime” gebruikt om de programma’s te draaien.

Ik weet al langer van het bestaan van Python, maar kwam maar zelden in aanraking (op een aktieve manier) met Python code.
En vanaf ik Gambas ontdekte, rond 2007, en begon te gebruiken, had ik ook geen Python meer nodig, behalve dan misschien micro-python.

Onlangs nam ik toch eens een basis-shot Python, en noteerde een paar bedenkingen (zonder pretentie, gewoon beginners nota’s).
Read the rest of this entry »

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Mastodon weigert geld * Pasje kwijt in de cloud * Alternatief voor Silicon Valley

i-nieuws 6 na 6 ** December 29th, 2022 by wim.webgang **

Mastodon weigert geld

De Mastodon berichtendienst heeft meer dan vijf financiële aanbiedingen van investeerders geweigerd. De non-profit berichtendienst die gebruikt wordt als vervanging voor Twitter, wil zijn onafhankelijke status vrijwaren, en vreest door de mogelijk grote financiële inbreng van investeerders zijn vrijhijd te verliezen.
Rochko, de stichter van het Mastodon project, wil niet dezelfde fouten maken als Twitter. Hij startte in 2016 de open source micro-blogging dienst Mastodon.
Toen zat hij als student in de stad Jena in Duitsland, waar hij nog voor het einde van zijn studie de eerste Mastodon versie uitbracht.
Op Twitter werden op aangeven van Elon Musk onlangs accounts van journalisten van de New York Times, Washington post enz. geblokkeerd. Het toont de macht binnen een gecentraliseerd systeem in handen van een prive-persoon.

https://mastodon.social

Pasje kwijt in de cloud

De wachtwoordbeheerder LastPass heeft een inbraak te verwerken gekregen op hun backup opslag-systeem. Ze gebruiken een cloud dienst van een leverancier om een reservekopie van hun gegevens op te slaan buiten hun eigen muren. In die gegevens zaten ook gegevens over klanten, LastPass heeft immmers ook een betalende versie en werkt voor allerlei bedrijven met hun wachtwoordbeheer software. En blijkbaar was die data over de klanten niet versleuteld opgeslagen op die cloud storage.

LastPass helpt gebruikers om hun wachtwoorden veilig op te slaan in een soort digitale kluis of wachtwoordportefeuille, beveiligd door encrypty. Ze gebruiken daarbij een veilig wachtwoord dat bij de gebruiker alleen bekend is. De gebruiker kan dan allerlei login’s en wacthwoorden zoals die voor websites opslaan in zijn LastPass kluis. LastPass helpt gebruikers ook met een online opslag van die geheime gegevens, waarbij LastPass die enkel in versleutelde vorm binnenkrijgt, zonder wachtwoord erbij. De gebruiker kan dan via verschillende apparaten aan zijn wacthwoordportefeuille.

En ook die geheime gegevens van de klanten werden in een reservekopie bijgehouden op dat cloud systeem waarop ingebroken werd. De hackers kunnen proberen het wachtwoord van de gebruikers te raden met behulp van software die automatisch allerlei woorden probeert. Gebruikers die geen sterk wacthwoord hebben gebruikt zouden daarbij getroffen kunnen worden. Bij die gegevens van de klanten waren ook nog niet-versleuteld gegevens opgeslagen, zoals de ip-adressen, vanwaar de klanten de LastPass dienst gebruikt hebben, enz. Critici vinden dat het bedrijf de inbraken minimaliseert, en zeggen dat de gebruikers er niet zo gerust in moeten zijn. Hebben ze hun master wachtwoord toevallig nog ergens anders gebruikt? Hebben ze niet de aanbevelingen van sterke wachtwoorden gevolgd, maar zich er met een korter wachtwoord vanaf gemaakt, iets wat de software toelaat?
LastPass moest in de zomer al toegeven dat er een inbraak was geweest op hun programmeer-systeem. Daarbij werd broncode gestolen, en andere technische informatie. Er is weinig over gecommuniceeerd wat er juist gebeurd was, en daarom is het nu ook niet duidelijk of de huidige inbraak nog een gevolg is van toen.

Alternatief voor Silicon Valley

De Canadese stad Toronto is met zijn buurstad Waterloo een nieuwe technologie-as aan het vormen die snel groeit. De regio trok het voorbije jaar honderdduizenden nieuwe werknemers aan, waarvan de helft met technologische diploma’s.
Volgend jaar zal de regio meer werknemers tellen dan Silicon Valley.
Terwijl Silicon Valley aan de westkust van de VS ligt, ligt de nieuwe technologie-as aan de oostkust net over de grens tussen de VS en Canada. Op 1,5
uur vliegen van New York. Of op 1,5 uur vliegen van technologie-stad Boston, hoofdstad van Massachusetts.
Het succes van de Toronto-Waterloo as kan mee verklaard worden door de minder krampachtige immigratiepolitiek van Canada.

compiled by BCP v.0.6.1

Lift ^ | Lift v | Comments Off

LAB:bit: micro:bit LAB, RasPi hergebruik enz.

RadioLab ** December 22nd, 2022 by wim.webgang **

Laatste RadioLAB van 2022

Pi4 van de container gevallen?
Silvia hergebruikt haar Raspberry Pi4
- Allerlei servers testen in Docker. (zie ook awefull selfhosted: https://github.com/awesome-selfhosted/awesome-selfhosted), whoogle. Jellyfin, pi-hole, …
- Daarna de definitief in gebruik te nemen server overgezet naar (en we leren een nieuwe term: “1 liter computer”, een mini pc form factor, vgl de grootte met een pak melk. -in dit geval een Thinkcenter met i5) om de “gpio”-bekwame Raspberry Pi te recupereren voor een volgend project…

LAB:bit

Na de Raspberry Pi en de Arduino Labs in a box .. LAB:bit voor Micro:Bit, educatieve doos van Kitronic.
Motor, leds, drukknoppen, sensoren, aansluiting voor batterijen en voeding, en natuurlijk het slot om de Micro:bit in te steken (die trouwens niet meegeleverd wordt- zowel microbit versie 1 als 2 kunnen gebruikt worden).

Onderaan op een NL-talige site* vind je een link naar voorbeelden en filmpjes:
* https://elektronicavoorjou.nl/product/labbit-educatief-platform-microbit/
Meer hier: http://www.insightresources.co.uk/microbit/lab-bit.html
Opm: de eerste twee kan je op eerste zicht gewoon op de microbit uitvoeren, daar is de LAB:kit niet voor nodig.

Probleem: de drivers!
Nergens heb ik de drivers voor de LAB:bit kunnen vinden. Volgens het boekje moeten ze gewoon voorkomen in de lijst van de online programmeeromgeving, als je een zoek doet op “kitronik”. Er komen inderdaad een heel aantal kitronik micro:bit uitbreidingen voor als keuze, maar nergens de LAB:bit.

Oplossing
Ik heb ze onrechstreeks toch kunnen vinden in een stukje code met een test voor de LAB:bit:

https://makecode.microbit.org/10754-74486-36056-39124

Als je daarvan vertrekt, kan je eigen creaties maken.

ps
Foutje in de documentatie
Later eens een zoek geprobeerd op LAB… ipv op Kitronik. Dat werkte wel, en zo was het ook te vinden in een voorstellingsfilmpje van de fabrikant (waarom dan verkeerd in de handleiding?).

Ik heb hier en daar wat uitvoerbare code gedownload om op de aangesloten micro:bit te dumpen: werkt ok.
Broncode was iets moeilijker, hier zit je met het onine makecode platrom opgescheept (https://makecode.microbit.org/#editor), terwijl het handiger zou zijn om (bv mobiel zonder internet) vanop je eigen computer te kunnen werken.

Uitpakken
en beschrijving…
+ rubber voetjes
+ boekje
+ opbergdoosje
- geen aan/uit schakelaar op de batterijbox
- geen micro:bit
(-? geen voeding)

Fantastische kwaliteit drukknoppen (2) en draaiknoppen (2)
De drukknoppen zijn bovendien voorzien van eigen leds, die oplichten bij het indrukken van de knop, zonder daar een programma voor te hebben.
In het boekje is gemarkeerd wat in-en uit zijn (middenblad “poster”).

Spanning led = ook batterij niveau: groen:nieuw geel:gebruikt oranje/rood: te laag

Behalve de (gesponsorde) MakeCode site, waar je in blokjes kan werken en kan schakelen naar javascript en python is er ook de originele python editor op de site:
https://python.microbit.org/v/1
https://python.microbit.org/v/2
https://python.microbit.org/v/3 (heeft recente Firefox nodig >68.9)
en bestaat er nog een “nieuwe/beta”?
https://python.microbit.org/v/beta – of heeft bestaan (waarschijnlijk voor v3)
Bij deze python editor heb ik niet gevonden hoe ik de LAB:bit library kan laden .. helaas!

Documentatie voor micro-python voor micro:bit: https://microbit-micropython.readthedocs.io/en/v2-docs/

Vergelijken?
We denken even terug aan de andere geïntegreerde kits .. Joy-Pi, Arduino Sensor kit/Grove beginner kit, …

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Wind op Mars * Recht op reparatie blijft liggen * Belastingen niet prive * Godfather

i-nieuws 6 na 6 ** December 20th, 2022 by wim.webgang **

Wind op Mars

Terwijl de mens op aarde zijn energieverbruik en opwekking nog niet op orde heeft, zijn wetenschappers al optimistisch over de mogelijkheid om op Mars energie op te wekken met windturbines. Oorspronkelijk werd windenergie niet in aanmerking genomen voor Mars, omdat de windkracht er te laag zou zijn, en alleen zonnepanelen en eventueel nucleaire vormen van energieopwekking kwamen in aanmerking.
Na bestuderen van de hele situatie komen ze tot de conclusie dat het toch een goede aanvulling kan zijn, afhankelijk van de landingsplaats.

Recht op reparatie blijft liggen

In New York is wetgeving gemaakt met de naam “Digital Fair Repair Act”, en de wet wacht enkel nog op de handtekening van de goeverneur om geldig te worden. En dat wachten duurt al maanden. Het lobbieën van de industrie reikt blijkbaar tot de pen van de goeverneur. De wet was nochtans zo goed als unaniem goedgekeurd door zowel democraten als republikeinen, er waren maar ee paar tegenstemmen.
Onder druk van fabrikanten van spelcomputers en ander apparaten was de wet al sterk verdund, en beperkt tot een klein aantal apparaten. Ook grote softwarebedrijven als Microsoft, Google, Apple, HP gooiden er gigantische sommen tegenaan om de duurste lobbieïsten in te schakelen om de wet tegen te houden.
Voorstanders van het recht van de consumenten om hun apparaten te herstellen vrezen dat de goeverneur de wet langer dan de wettelijke termijn om te tekenen laat liggen, waardoor ze gewoon niet geldig wordt. Het is een soort stilzwijgend veto.
Om gebruikers te helpen moeten er wisselstukken beschikbaar zijn, moeten er instructies publiek beschikbaar zijn, en mag de software je niet tegenhouden om eigen reparaties toe te passen. Door de wet tegen te houden blijven herstellingen onmogelijk of duur, neemt de afvalberg toe en/of de kosten voor de gebruikers ook.
Ondermeer Apple is onder druk van zulke wetgeving al overgegaan tot het beschikbaar maken van “self-service repairs”, waarbij ze handleidingen ter beschikking stellen en onderdelen verkopen voor herstelling van een aantal van hun laptops en smartphones. Ook in Groot-Brittanië, Belgie, Frankrijk, Duitsland, Italie, Polen, Spanje en Zweden komen herstelkits te koop.

Belastingen niet prive

De belastingsdienst in de VS heeft geen hackers nodig om de persoonlijke gegevens van hun dossiers online te publiceren, ze doen het zelf. Weliswaar per vergissing. Officieel was het een programmeerfout waardoor de gegevens van meer dan honderdduizend dossiers op internet terecht kwamen in september.
De data werden offline gehaald nadat het ontdekt was en er werden verbeterde bestanden verspreid om de foute te vervangen.
Maar een paar maand later deed een externe partij een upload van bestanden waarin de fout niet verbeterd was, en zo kwamen de meer dan honderdduizend dossiers terug onbedoeld op het web. Het was een vergissing van Accenture deze keer, en de belanstingsdienst dreigt ermee het contract met hen op te zeggen.

Godfather
Een malware met de naam Godfather heeft toegeslagen op het Android platform. De criminele software probeert de logingegevens van online accounts te stelen, zoals voor banktransacties en cypto-munt portefeuilles. Eigenlijk maken ze ze valse schermen die de gebruiker zijn codes doet ingeven, denkende dat hij op die bepaalde financiële dienst zit. De app werd tien miljoen keer gedownload, en vermomde zich als een populaire muziekapp. De malware werd vorig jaar voor het eerst opgemerkt, maar duikt nu op in een nieuwe vorm.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Midi in Firefox

Uitzending do 18:00 ** December 15th, 2022 by wim.webgang **

Van de nieuwe beta Firefox 108:

Media, WebRTC, and Web Audio

The Web MIDI API is now available in secure contexts. Calls to navigator.requestMIDIAccess() will prompt users with active MIDI devices to install a Site Permission Add-On, which is required to enable the API. For more information see bug 1795025.

Nog wat extra nieuws: in de VS zijn “influencers” aangeklaagd omdat ze via sociale media de koers van aandelen oppookten om zo winst te maken op aandelen die ze voordien goedkoop ingekocht hadden.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Limonade op het vliegtuig * Cryptomunt wet in de VS * NASA onderzoekt water * en meer …*

WebGang blog ** December 15th, 2022 by wim.webgang **

Limonade op het vliegtuig
In Groot-Bittanië worden de strenge beperkingen op het meenemen van vloeistoffen en laptops op een vliegtuig aangepast. Dat zal gebeuren vanaf juni 2024. Je zal dan tot 2 liter vloeistof mogen meenemen, waar het nu maximum honderd milliliter is. Laptops en tablets zullen niet meer met de hand worden gecontroleerd. Er wordt op de luchthavens nieuwe technologie geïnstalleerd om de bagage te controleren. Die installatie moet tegen dan rond zijn op de belangrijkste luchthavens, en dan kunnen de lange rijen aan de controles verdwijnen, zonder de veiligheid te verminderen.

Cryptomunt wet in de VS

Er is een wetsvoorstel van senatoren in de VS om witwaspraktijken aan te pakken die gebruik maken van digitale munten, cryptomunten zoals de bitcoin. Het zal dienstverleners en handelaars in cryptomunten opleggen om minimumgegevens over hun klanten bij te houden. Ze zouden bepaalde verdachte handelingen moeten melden bij de financiële waakhonden.
Het wetsvoorstel heet “Digital Asset Anti-Money Laundering Act”


NASA onderzoekt water

Het SWOT programma, Surface Water and Ocean Topography, gaat met satteliet-technologie het water op de aarde onderzoeken. Ongeveer zeventig procent van de oppervlakte van de aardbol bestaat uit water. Onderzoeken wat de invloed van de klimaatverandering is op dat water, moet een nieuw licht werpen op de mechanismen van die klimaatverandering. Voor dat onderzoek werd een nieuw soort microgolf radartechnologie ontwikkeld. Daarmee kunnen de wetenschappers nauwkeurige metingen doen van het stijgen van de zeespiegel, en meren en waterlopen. Gemiddeld om de tien dagen zou de hele aarde gescand worden. Dat moet inzicht geven in de beweging van water over de aarde. Men wil ook te weten komen wat de rol is van dat water in het opnemen van CO2 en warmte uit de omgeving.
Er is twintig jaar aan de technologie gewerkt, en vanmorgen werd de sattelliet gelanceerd met een Falcon 9 raket. Hij heeft ongeveer de grootte van een grote personenwagen.

En verder..

Jack Dorsey, medestichter van Twitter, heeft aangekondigd om één miljoen dollar per jaar uit te trekken om de ontwikkeling van signal te ondersteunen. Signal is een messenger app die volledige versleuteling gebruikt.
Hij vind dat sociale media niet in handen mag zijn van één of enkele bedrijven vindt hij. Hij steunt het idee van een open internet ontiwikkeling.

Met de nieuwe Firefox zal je een midi toetsenbord kunnen verbinden met een website. Firefox gebruikt daarvoor de Web MIDI API.
De MIDI standaard zelf bestaat al zo’n veertig jaar, maar nooit kon je zo gemakkelijk op afstand een instrument bespelen.
Iemand kan nu in principe een sequencer scrhijven in javascript.

In de VS werden 8 beïnvloeder of social media influencers beschuldigd van fraude. Ze verdienden geld aan het hypen van aandelen die ze op voorhand goedkoop gekocht hadden. Eens die door hun aktie begonnen te stijgen, deden ze die met winst van de hand. Maar op zo’n manier de handel in aandelen beïnvloeden is strafbaar.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Smartphones ontgoogled..

WebGang blog ** December 8th, 2022 by wim.webgang **

technopolice https://technopolice.be/
tactic

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Teranos straffen * koolmijn * Crypto tax * Miljardencontract voor computernetwerk

i-nieuws 6 na 6 ** December 8th, 2022 by wim.webgang **

Theranos straffen

In de VS zijn straffen uitgesproken in de zaak “Theranos”. De baas van Theranos, Ramesh Balwani is veroordeeld tot 13 jaar gevangenis, en zijn toenmalige partner en oprichtster Elizabeth Homes werd in november al veroordeeld tot 11 jaar gevangenis.
Beiden maakten deel uit van de frauduleuze zaak van een revolutionaire bloed-test machine, die het bedrijf ontwikkelde. Elisabeth Holmes verliet de universiteit als 19-jarige om haar eigen bedrijf te starten, met als droom het ontwikkelen van goedkope bloedtests, met behulp van “lab-on-a-chip” technologie. In het begin met geld van haar familie. Later werd geld van investeerders aangetrokken, waaronder heel wat beroemdheden, maar op een bepaald moment werd het duidelijk dat er fraude aan de gang was. Er waren bv vervalste documenten en testresultaten. Terwijl de machines enkele tientallen tests konden afhandelen werd het aan de investeerders voorgesteld alsof ze meer dan duizend tests konden doen. Ze hadden zogezegd een sterk geautomatiseerd systeem ontwikkeld, vanaf een vingerprik om een druppel bloed te nemen, over robotachtige bloedtestmachines gestuurd via internet.
Het bedrijf was één van de technologiebedrijven van Sillicon Valey die beloftevol leken en op korte tijd een enorme stijging van de waarde van hun aandelen beleefde, waardoor ze rond 2013 tien miljard waard zouden zijn. Ze haalden honderden miljoenen op aan investeringen. In 2015 brachten journalisten van de Wall Street Journal en medische wetenschappers de fraude aan het licht. In september 2018 viel het doek en gingen die honderden miljoenen in rook op.

Coal mine
Het Verenigd Koninkrijk heeft voor het eerst in 30 jaar het licht op groen gezet voor een nieuwe koolmijn. Er wordt twee jaar aan gewerkt om ze operationeel te krijgen. Maar die steenkool dient niet om huizen te verwarmen of electriciteitscentrales te doen draaien. De steenkool wordt gebruikt in de productie van staal, en zou anders geïmporteerd moeten worden, zegt de Britse overheid. Maar de steenkool zal ook geëxporteerd worden naar Europa.

Crypto tax
De Europese Commissie is van plan om de bedrijven die met cryptomunten werken te verplichten om zich te registreren bij de EU en verslag uit te brengen over bepaalde transacties van hun klanten. Europa doet dat om de belastingsontduiking langs die weg aan te pakken. Het zal nog een uitdaging zijn om buitenlandse bedrijven met Europese klanten zover te krijgen, maar op termijn zou het meer dan twee miljard belastingsontduiking moeten tegengaan.

Miljardencontract voor computernetwerk
Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft zijn negen miljard dollar pot voor hun nieuwe computernetwerk mooi verdeeld over de grote Amerikaanse spelers Google, Oracle, Microsoft en Amazon.
Deze verdeling komt er na een juridische en andere strijd over de toewijzing van het geheime militaire systeem, dat door het Pentagon JEDI werd gedoopt. Oorspronkelijk was het aleen een deal met Microsoft, een beslissing van de Trump regeringsperiode. Officieel is nu de veranderende technologie de oorzaak van de nieuwe aanpak.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Onzin

WebGang blog ** December 2nd, 2022 by wim.webgang **

Op komst: een uitzending over python, misschien in RadioLAB.
In voorbereiding daarvan installeer ik een python programmeerongeving, en kom daarin in aanraking met mercurial, om nodige software in die omgeving bij te installeren. Mercurial is een soort broncodebeheersysteem waarvan ik me afvraag of het verwant is aan Git.

Onzin
Zo kom ik op deze website terecht: www.javatpoint.com/git-vs-mercurial En wat een onzin lees ik hier:

“Today, Git has more than 31 million users and is owned by Microsoft.”

Ik heb al niet veel zin meer om daar voort te lezen: ze maken niet eens het onderscheid tussen de “git” software (die ontwikkeld is door Linus Torvalds voor zijn werk aan de Linux kern), en de bedrijven die er een platform rond gebouwd hebben zoals github, gitlab, … Eén van die platformen, nl github, is in handen gekomen van Microsoft, niet “git” zelf!
Geef mij dan liever de uitleg op deze site: www.atlassian.com/blog/git/git-vs-mercurial-why-git

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Meer IT ontslagen * Omgekeerd ontwerp

i-nieuws 6 na 6 ** December 1st, 2022 by wim.webgang **

Meer IT ontslagen

Na het rijtje van de voorbije weken komt nu HP naar voor met een paar duizend afvloeïngen per jaar voor de komende jaren. Het is de bedoeling van vier-tot zesduizend jobs te schrappen in een herstructurering. Ze mikken daarbij op een fikse besparing tegen 2025.
Een golf van ontslagen brengt een hoop capabele IT mensen in een positie waar ze veel tijd hebben, en daaruit ontstaan soms weer hele nieuwe golven en evoluties, dus er is nog geen reden voor paniek.

Omgekeerd ontwerp

IBM daagt Micro Focus voor de rechtbank, omdat ze het bedrijf ervan verdenken om software van IBM mainframes gebruikt te hebben voor hun produkt Micro Focus Enterprise Server.
De beschuldiging is overtreding van de auteursrechten en contractbreuk. Micro Focus is een softwarebedrijf met zetel in het Verenigd Koninkrijk, dat wereldwijd opereert en al tientallen jaren meedraait. IT-studenten herinneren zicht het bedrijf van de lessen Cobol (Micro Focus Cobol), een product waarvoor ze in GB een prijs van de koningin kregen. De multinational deed veel spectaculaire overnames, zoals Borland, maker van compilers en programmeeromgevingen, en Compuware, enz. In 2014 nam Micro Focus Attachmate over, en werden zo eigenaar van SUSE, een oorspronkelijk Duits bedrijf dat een bekende Europese Linux distributie startte. In 2018 heeft Micro Focus Suse terug afgestoten.

compiled by BCP v.0.6.1

Lift ^ | Lift v | Comments Off

« Previous Entries