Programmeren op Linux: Python en Gambas
Uitzending do 18:00 ** December 29th, 2022 by wim.webgang **De programmeertaal die je waarschijnlijk het meest tegenkomt is Python, van servers en data-analyse tot Raspberry Pi, en zelfs tot micro-python op Arduino.
De programmeertaal die je waarschijnlijk het minst tegenkomt is Gambas, nochtans laagdrempelig, zeer volledig en speciaal gemaakt voor Linux.
Beiden hebben object-geörienteerde eigenschapppen. Gambas maakt rechtstreeks GUI applicaties (maar je kan ook commandline programma’s of scripts maken), bij Python kan je GUI programma’s maken met wxPython framework.
Python is oorspronkelijk ontwikkeld door Guido Van Rossum, die vond dat hij een gemakkelijkere programmeertaal nodig had dan C op een unix-achtig systeem (Amoebe, gemaakt door Andrew Tanenbaum, de auteur van minix, wat dan weer inspiratie was voor Linux…). Van Rossum is ondertussen op pensioen, maar waarschijnlijk nog wel betrokken. Hijzelf daarover …. Zover ik weet werkt hij nu voor Microsoft.
Gambas is ontwikkeld voor Linux, door een programmeur in Parijs, Benoît Minisini, die vond dat op Linux een gemakkelijke programmeeromgeving miste om zowel desktopprogramma’s als serverscripts te maken. Hij wou dat het even goed was als Java, maar even gemakkelijk als Basic. Hij onderhoudt zelf aktief de programmeeromgeving en schakelde over naar een statuut van zelfstandige om zich aan Gambas te kunnen wijden.
Hier een interview met Benoit Minisini (met ellendige introductie): https://twit.tv/shows/floss-weekly/episodes/353
Python en Gambas zijn geen programmeertalen als C, ze werken niet met een op zich staande executable. Python wordt ook wel een script-taal genoemd. En Gambas maakt een soort tussenvorm aan die een “runtime” gebruikt om de programma’s te draaien.
Ik weet al langer van het bestaan van Python, maar kwam maar zelden in aanraking (op een aktieve manier) met Python code.
En vanaf ik Gambas ontdekte, rond 2007, en begon te gebruiken, had ik ook geen Python meer nodig, behalve dan misschien micro-python.
Onlangs nam ik toch eens een basis-shot Python, en noteerde een paar bedenkingen (zonder pretentie, gewoon beginners nota’s).
Read the rest of this entry »