Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Mastodon weigert geld * Pasje kwijt in de cloud * Alternatief voor Silicon Valley

i-nieuws 6 na 6 ** December 29th, 2022 by wim.webgang **

Mastodon weigert geld

De Mastodon berichtendienst heeft meer dan vijf financiƫle aanbiedingen van investeerders geweigerd. De non-profit berichtendienst die gebruikt wordt als vervanging voor Twitter, wil zijn onafhankelijke status vrijwaren, en vreest door de mogelijk grote financiƫle inbreng van investeerders zijn vrijhijd te verliezen.
Rochko, de stichter van het Mastodon project, wil niet dezelfde fouten maken als Twitter. Hij startte in 2016 de open source micro-blogging dienst Mastodon.
Toen zat hij als student in de stad Jena in Duitsland, waar hij nog voor het einde van zijn studie de eerste Mastodon versie uitbracht.
Op Twitter werden op aangeven van Elon Musk onlangs accounts van journalisten van de New York Times, Washington post enz. geblokkeerd. Het toont de macht binnen een gecentraliseerd systeem in handen van een prive-persoon.

https://mastodon.social

Pasje kwijt in de cloud

De wachtwoordbeheerder LastPass heeft een inbraak te verwerken gekregen op hun backup opslag-systeem. Ze gebruiken een cloud dienst van een leverancier om een reservekopie van hun gegevens op te slaan buiten hun eigen muren. In die gegevens zaten ook gegevens over klanten, LastPass heeft immmers ook een betalende versie en werkt voor allerlei bedrijven met hun wachtwoordbeheer software. En blijkbaar was die data over de klanten niet versleuteld opgeslagen op die cloud storage.

LastPass helpt gebruikers om hun wachtwoorden veilig op te slaan in een soort digitale kluis of wachtwoordportefeuille, beveiligd door encrypty. Ze gebruiken daarbij een veilig wachtwoord dat bij de gebruiker alleen bekend is. De gebruiker kan dan allerlei login’s en wacthwoorden zoals die voor websites opslaan in zijn LastPass kluis. LastPass helpt gebruikers ook met een online opslag van die geheime gegevens, waarbij LastPass die enkel in versleutelde vorm binnenkrijgt, zonder wachtwoord erbij. De gebruiker kan dan via verschillende apparaten aan zijn wacthwoordportefeuille.

En ook die geheime gegevens van de klanten werden in een reservekopie bijgehouden op dat cloud systeem waarop ingebroken werd. De hackers kunnen proberen het wachtwoord van de gebruikers te raden met behulp van software die automatisch allerlei woorden probeert. Gebruikers die geen sterk wacthwoord hebben gebruikt zouden daarbij getroffen kunnen worden. Bij die gegevens van de klanten waren ook nog niet-versleuteld gegevens opgeslagen, zoals de ip-adressen, vanwaar de klanten de LastPass dienst gebruikt hebben, enz. Critici vinden dat het bedrijf de inbraken minimaliseert, en zeggen dat de gebruikers er niet zo gerust in moeten zijn. Hebben ze hun master wachtwoord toevallig nog ergens anders gebruikt? Hebben ze niet de aanbevelingen van sterke wachtwoorden gevolgd, maar zich er met een korter wachtwoord vanaf gemaakt, iets wat de software toelaat?
LastPass moest in de zomer al toegeven dat er een inbraak was geweest op hun programmeer-systeem. Daarbij werd broncode gestolen, en andere technische informatie. Er is weinig over gecommuniceeerd wat er juist gebeurd was, en daarom is het nu ook niet duidelijk of de huidige inbraak nog een gevolg is van toen.

Alternatief voor Silicon Valley

De Canadese stad Toronto is met zijn buurstad Waterloo een nieuwe technologie-as aan het vormen die snel groeit. De regio trok het voorbije jaar honderdduizenden nieuwe werknemers aan, waarvan de helft met technologische diploma’s.
Volgend jaar zal de regio meer werknemers tellen dan Silicon Valley.
Terwijl Silicon Valley aan de westkust van de VS ligt, ligt de nieuwe technologie-as aan de oostkust net over de grens tussen de VS en Canada. Op 1,5
uur vliegen van New York. Of op 1,5 uur vliegen van technologie-stad Boston, hoofdstad van Massachusetts.
Het succes van de Toronto-Waterloo as kan mee verklaard worden door de minder krampachtige immigratiepolitiek van Canada.

compiled by BCP v.0.6.1

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.