De bende van 36
Een internationale bende die handelde in creditcardgegevens heeft voor honderden miljoenen verlies gezorgd volgens Amerikaanse aanklagers. Een zijn een 36 tal beschuldigden in deze zaak.
Behalve miljoenen creditcardgegevens werden identiteiten verhandeld en ook malware. Volgens de openbare aanklager waren ze marktleider op het “dark web”. Ze hadden er een online forum met meer dan tienduizend leden geweest zijn.
FOSDEM 2018
Het voorbije weekend ging op de ULB de jaarlijkse editie van FOSDEM door op de Solbosch campus. Duizenden zogenaamde “hackers”, in de betekenis van free en open source software programmeurs, komen er jaarlijks bijeen op een community event. In de gangen van de gebouwen hebben allerlei projecten een infostand, waar ze demonstraties doen en je een praatje slaan met de bezoekers.
Ook heel wat Linux distributies zijn aanwezig, meestal in de vorm van het community project, zoals Fedora, openSUSE, BSD
De sfeer is helemaal anders dan op een commerciële beurs, en er is enkel een uitgeverij van technische boeken aanwezig met een stand waar ze verkopen. Het is één van de sponsers, en de aanwezigheid wordt duidelijk door de bezoekers gewaardeerd, want ze hebben een selectie van (Engelstalige) programmeerboeken bij die je zelden samen ziet.
De lezingen in de zalen zitten meestal nokvol, en de enige die moeten registreren zijn de sprekers. Bezoekers zijn volledig vrij binnen en buiten te lopen, moeten niet op voorhand registreren en ook geen inkom betalen. Je ziet er dan ook heel wat jonge bezoekers van landen over heel de wereld. Er wordt bv opvallend veel Duits gesproken naast de voertaal Engels.
Enekele onderwerpen van de meer dan 600 sprekers en events zijn programmeertalen als Python, Go, Java; PostgreSQL databank, technieken en tools als Virtualisatie, monitoring, toegangscontrole en identiteit, testing en package management.
De hele bijeenkomst neemt inclusief auditoria en werksessies 5 gebouwen op de campus in beslag: gebouw J met grote ronde zaal, K met brede gangen met infostands, H waar het oorspronkelijk begon, U en AW. Dat laatste gebouw AW herbergt traditioneel de hardwarekant, en dit jaar zaten er bv ook radio-amateur die buiten een antenne hadden opgesteld.
Het jaar nul
Wildfire games bouwt al een aantal jaar aan een eigen historisch computerspel, en stond op FOSDEM 2018 met een informatiestand om de huidige stand van het spel te laten zien. Zero A.D. is een open source spel dat volledig vrije software is volgens de definitie van de FSF, en bedoeld voor verschillende besturingssystemen.
Wildfire games is een internationale groep van vrijwilligers die aan het spel bouwen. Ze werken met een online systeem waar allerlei taken opgelijst worden, die ontwikkelaars kunnen aanpakken. Ze zoeken nog altijd nieuwe programmeurs en medewerkers voor geluid, animatie, 3D en landschappen, enz.
Enkele van de laatste ontwikkelingen zijn verbetering van de willekeurige kaarten, met willekeurige richting voor de rivieren, een nieuw instellingen onderdeel waar veel plaats is voor toekomstige uitbreiding, statistieken, multiplayer testen, en de achterliggende AI programma’s. Verder is er ook vooruitgang bij het beeld en geluidwerk.
Behalve de vaste kliek programmeurs is er ook input van de community die opgenomen wordt in het spel, zoals nieuwe geluiden, iconen, kaarten, oppervlaktes enz.
Het spel nadert stilaan de fase waarin ze het officieel willen uitbrengen, maar voorlopig is het dus nog de alfa test versie die je kan downloaden, en kunnen er af en toe problemen opduiken als je het speelt. De download is beschikbaar op hun website op playOad.com, en ze hebben installatie-instructies op de website voor gebruik met
Arch
Chakra
Debian
Fedora
Frugalware
Gentoo
OpenSUSE
Sabayon
Slackware
Ubuntu
In sommige Linux distributies zoals Ubuntu en openSUSE zit het ook in de softwareverzameling opgenomen.
https://play0ad.com/download/
Overstappen op LibreOffice
De Document Foundation raadt gebruikers aan om over te stappen op LibreOffice voor de typische kantoortaken als tekstverwerking, rekenblad, presentaties en sommig tekenwerk.
Op FOSDEM was dat roepen in de oase; in Linux bv is LibreOffice of broertje OpenOffice het standaard office pakket. Maar voorlopig is er nog altijd meer woestijn, dus voeren ze verder aktie.
Ze verspreiden een folder met de titel “Free Software For All”.
Daaruit blijkt dat LibreOffice zich richt naar alle gebruikers, op zowel Windows, Linux als OSX computersystemen. De uitwisseling van documenten is gegarandeerd. De programma’s zijn gratis en mogen uitgewisseld worden. Je kan altijd gratis upgraden en zo blijven je documenten altijd beschikbaar, ook als je de programma’s minder gebruikt.
Ze richten zich niet alleen naar de eindgebruikers, maar ook naar grote administraties, overheden en grote bedrijven. Daarvoor hebben ze een andere folder gemaakt: “Migrating to LibreOffice for Enterprises and Public Administrations. Daarin maken ze duidelijk dat grote bedrijven en overheidsdiensten er veel bij te winnen hebben, alleen al door de schaal.
Ze beschrijven ook het traject in enkele stappen: Analyse, Uittesten, Opleiding, ondersteuning, installatie en ingebruikname, en opvolgen.
Door in het traject te kiezen voor vrije fonts of lettertypen, blijven documenten er overal goed uitzien.
Ze wijzen op het voordeel van de open standaard om documenten uit te wisselen; de ISO standaard “Open Document Format” of afgekort ODF. Door intern odf en in externe communicatie pdf te gebruiken, zijn de documenten bruikbaar op de juiste plaats op de juiste manier.
Ze wijzen op de mogelijkheden om voor deze vrije software ook professionele hulp en ondersteuning in te roepen door gespecialiseerde bedrijven en beroeps-IT’ers.
Verder vermelden ze enkele voorbeelden waar op grote schaal de vrije office software gebruikt wordt: de stad Munchen in Duitsland, de ziekenhuizen van Kopenhagen in Denemarken, de gemeentediensten van Valenciana in Spanje, en de Franse overheid, die zo’n half miljoen pc’s op LibreOffice heeft draaien.
https://wiki.documentfoundation.org/images/3/3c/EN_Migration.pdf