Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

John Perry Barlow

Uitzending do 18:00 ** February 22nd, 2018 by wim.webgang **

Hacker Agenda
In Le Soir begin februari een hele grote TUX pinguin en een artikel over FOSDEM: de “duurzame” en “bio” software van de IT sektor.
Het artikel verscheen donderdag voor het FOSDEM weekend; dat er ook in vermeld wordt:

Voor in uw agenda:
hackeragenda.be

Python cursus iemand?

(foto: webgang)

John Perry Barlow
(en de geschiedenis van EFF)

Woensdag 7 februari (2018) is John Perry Barlow op zeventigjarige leeftijd overleden. Hij was de oprichter van EFF, de Electronic Frontier Foundation. Deze organisatie kijkt kritisch toe op overheden en grote bedrijven die de vrijheden en de rechten van internetgebruikers bedreigen.
Hij was ook oprichter van “Freedom of the press foundation”.

Hij studeerde af eind jaren 60. In de jaren 70 nam hij de boederij van zijn vader over, en was ondertussen songschrijver voor de groep “the Grateful Dead”. Hij was politiek aktief, heeft heel wat geschreven en gepubliceerd, en lezingen gegeven, en schreef voor Wired.
In de jaren tachtig werd hij online aktief, en in 1990 richtte hij met twee companen de EFF op. Ze probeerden het internet te beschermen tegen inmenging van de overheid (vooral die van de VS).
Hij beïnvloedde Aaron Swartz. Hij had contact met Edward Snowden en Julian Assenge.

ps:
Eigenaardig genoeg is de dag erna belangrijke broncode van Apple op internet uitgelekt. Die zou de opstartcode bevatten, het allereerste programma dat draait op de iPhone en dat daarna het operating system start. Dat is interessant voor wie de iPhone wil jailbreaken, om de controle van Apple op het toestel te doorbreken. (zie ontstaan van het EFF).

Meer op de uitgebreide pagina over hem op wikipedia:

https://en.wikipedia.org/wiki/John_Perry_Barlow

Aankondiging:

https://www.eff.org/deeplinks/2018/02/john-perry-barlow-internet-pioneer-1947-2018

Ontstaan van EFF:

https://www.eff.org/pages/not-terribly-brief-history-electronic-frontier-foundation

Muziek
Jimmy Dirtnail – Death To My XTC [electrobel]
Gilberto Gil – “Volks-Volkswagen Blues” – Gilberto Gil (1971)

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Nieuwe harddisk * Facebook en privacy * Inbraak in de wolken * Nintendo hack

i-nieuws 6 na 6 ** February 20th, 2018 by wim.webgang **

Nieuwe harddisk

Een pc met een harde schijf van 1 TeraByte is normaal, en SSD schrijven van enkele honderden GB beginnen ook ingeburgerd te geraken. De SSD schijven zijn duurder en kleiner omdat de technologie van de SSD harde schijven (die helemaal geen draaiende ronde schijf bevatten) nieuwer en duurder is, maar ze zijn ook sneller. Die ontwikkeling gaat ook verder en dat resulteert binnenkort volgens Betanews in SSD schrijven met een capaciteit van meer dan dertig TeraByte. Je krijgt dan een bakje dat er weer heel erg als de gewone harde schijf uitziet, en waarin hele reeksen van de huidige capaciteit SD-geheugens samengeperst zijn. Vooruitgang in de ontwerp en productie maken SSD per GigaByte kleiner en sneller dan de vorige generatie. Deze schijven zullen ook duur zijn, en zijn bestemd voor de enterprise markt. Ze zullen eerder in servers van een bedrijf terechtkomen dan in je laptop.

Facebook en privacy

Terwijl Facebook in onze kranten volledige pagina’s afhuurt om te vertellen dat de gebruiker zelf controle heeft over zijn privacy instellingen, duiken er klachten op internet op over hun two factor authentication misbruik. Het idee bij two factor authentication is dat een login op internet gecombineerd wordt met een verbinding naar een tweede kanaal, bv sms op een gsm-nummer. Gebruikers van deze zogenaamd veilige methode, merkten op dat ze spam kregen op hun gsm van Facebook in de vorm van sms berichten. Wie ongevraagde sms-berichten krijgt kan dat volgens de richtlijnen best aanpakken door het sturen van 1 bericht met als inhoud “stop”. Wie dat niet weet zal mogelijk antwoorden met een harde opmerking of zelfs een hele scheldtirade. Wie dat deed bij de ongepaste sms’jes van Facebook had zichzelf in de voet geschoten: de reply’s werden automatisch gepost op de facebook gebruikers account als status updates.

Inbraak in de wolken

Het wordt bijna een vaste rubriek: er is weer eens een cloud account gekraakt. Deze keer die van Tesla. De inbrekers gebruikten hun toegang om de servers aan het crypto-currency-minen te zetten. De server wordt dus een soort mijnwerkslaafje. Onderzoekers ontdekten dat toen ze een AWS (Amazon Web Services) account aantroffen op het internet. Ze gingen eens kijken om te weten te komen van wie die was, en ze stelden vast dat er al iemand hen voor was. Die voorganger had een programma geïnstalleerd dat cryptomunten opbrengt. Verder werd er data aangetroffen van Tesla, maar het bedrijf gaf nadien aan dat er geen klantgegevens of veiligheidsbedreigende data op de AWS stond.

Nintendo hack

Fail0verflow postte een goede twee weken geleden (“7:16 AM – 6 Feb 2018″) een foto van een “Nintendo switch” waarop een startscherm van Linux te zien is: een typisch zwart scherm met allelei systeemmeldingen. Het lijkt een debian distributie te zijn (“Debian GNU/Linux”, het scherm toont bovenaan 4 pinguins op een rij, en onderaan de grote textart letters “fail0verflow”. Dat is de naam van de twitter account, waar een hacker of een groep hackers achter schuilgaat.
“overflow” is een term die gebruikt wordt om een bepaald soort programmeerfout aan te duiden, en het ontdekken van zo’n foutje is de eerste stap om binnen te geraken in een afgesloten systeem.
Fail0verflow sprak in januari op twitter van een coldboot exploit: een bootrom bug.
Fail0verflow verkaart verder dat er geen closed-source boot-chain hulpmiddelen zijn gebruikt bij deze hack.
Sommige volgers dromen er al hardop van om hun switch als Linux tablet te gebruiken. Dat zou niet onlogisch zijn: een apparaat van 400 gram met aanraakscherm van 6,2 inch, een resolutie van 1280 x 720 pixels, 32 GB geheugen, ingebouwde luidsprekers, en een sd-kaartlezer, een een batterij die 6 uur meegaat.
Maar een linux kernel starten op een toestel is daar niet voldoende voor. Ondertussen dook er echter ook een filmpje op waarop te zien is dat de switch gebruikt wordt als een Linux desktop (het lijkt KDE?). Het filmpje is eveneens van Fail0verflow, en toont hoe hij zijn switch gebruikt om twitter te lezen en te antwoorden, en er worden nog een paar andere desktopfuncties getoond.
Maar, geen uitleg hoe het werkt. Op de foto van vroeger zie je wel een apparaatje aangesloten op een usb-kabl liggen boven de tablet, vanwaar nog een ander kabelpaar vertrekt; aan de zijkant van de switch zie je dat er stekkers zitten op de aanluiting die normaal dient voor de joystick-achtige controllers die links en rechts naast het scherm kunnen bevestigd worden.
Het stukje electronica boven op de foto is ondertussen waarschijnlijk geïdentificeerd: een “Adafruit” “FTDI Friend” bordje dat 15 dollar kost, en recieve en transmit pinnen heeft. Dat laat een soort seriële poort-communicatie toe naar de console, via de joystick aansluiting op de switch.

FTDI Friend 6 pinnen: RTS, RX, TX, VCC, CTS, GND, en wordt bv toegepast door Arduino-gebruikers om bootloaders te programmeren.

Linux desktop op switch: https://www.youtube.com/watch?v=8sa1otmv6-s
Iemand die het verschil niet begrijpt tussen Linux, BSD, free/open source software, …: http://nintendotoday.com/nintendo-switch-linux/

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Webgang overclocked: langzaam maar zeker

WebGang blog ** February 15th, 2018 by wim.webgang **

Langzaam maar zeker

Elle.M koos dit thema met een beat die wat onder techno ligt en ook geen disco is.

(eigenlijk is het dus “underclocked” deze week).

Enjoy!

Lift ^ | Lift v | Comments Off

K7 en FOSDEM 2018

Uitzending do 18:00 ** February 15th, 2018 by wim.webgang **

Cassette

Marthe heeft een cassette bij en dat vergt enig aansluitwerk om de nodige apparatuur terug in stelling te brengen, maar daarna horen we planten groeien en meer …
http://noconventions.mobi/noish/hotglue/?oscar_martin

http://noconventions.mobi/noish/hotglue/?about2/


Fosdem 2018

  • NextCloud: “there is no cloud, only other people’s computers”, een opvolger van owncloud; laat je een eigen “cloud” server installeren, thuis of op / aan het internet, om bestanden en kalenders te delen enz.
  • Nim, een nieuwe “upper” programmeertaal die zichzelf kroont met mooi logo
  • Linux Foundation: die “business cards uitreiken en er reklame maakten voor hun Linux cursus en diploma.
  • Free Software Foundation met 100 redenen* om vrije software te gebruiken (* idd dus 4).
  • LibreOffice (voortgebouwd op OpenOffice) richt zich naar individuele gebruikers (klein voordeel) en naar overheden en grote bedrijven (groot voordeel)
  • 0 A.D een echt GNU historisch multispeler oorlogsspel in de oudheid
  • Purism: een beloftevolle developers phone gezien op KDE, maar zal hij ooit uitkomen?
  • xwiki : informatie organiseren met een moderne eigen wiki; try.xwiki.com

RECON BRUSSELS 2018
Naast FOSDEM was er ook nog een andere conferentie begin februari in Brussel:
Een computer security conferentie met de focus op reverse engineering en voortgeschreden uitbuitingstechnieken:
https://www.recon.cx/2018/brussels/cfp/

Foto’s
Alle “FOSDEM 2018″ foto’s van dit artikel: Webgang

Muziek
Jimmy Dirtnail – Trippin

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Patent vervallen * Veilige smartphones * Ubuntu-X * Gemeenschappelijke programma’s

i-nieuws 6 na 6 ** February 15th, 2018 by wim.webgang **

Patent vervallen

Het patent op MPEG-2 is deze week vervallen in de VS en het grootste deel van de wereld, behalve in Maleisië en de Filippijnen. MPEG-2 is een video formaat dat beeld en geluid op een bepaalde manier verkleint, met beperkt verlies van kwaliteit t.o.v. de originele bron. Voor CD en DVD bepaalde dat bv dat er een langere speelduur op een medium kon opgeslagen worden.
Een patent heeft echter het nadeel dat niet alle programma’s het formaat zomaar mogen gebruiken. Het kost geld om de toelating te krijgen, en dat werkt belemmerende voor software-ontwikkelaars. Vooral in de open source / free software wereld wordt tegenwoordig de voorkeur gegeven aan open standaarden die iedereen vrij mag implementeren. Het MPEG-2 patent dateerde van 1995, drie jaar later is opvolger MPEG-4 geregistreerd dat beter geschikt was voor streaming.

Op www.mpegia.com kan je het hele document van 25 blz vinden waarin gezegd wordt dat VS-patent 7.334.248 verloopt op 13 februari 2018, en dat was voorbije dinsdag.

Veilige smartphones

Purism pleitte aan zijn infostand op FOSDEM voor hun idee over veilige systemen:

We geloven dat mensen veilige apparaten moeten hebben, die hen beschermen in plaats van hen uit te buiten.
Voor dat doel willen we alles wat mensen nodig hebben onderbrengen in een handig apparaat met software.

We bieden kwalitatieve privacy, veiligheid en vrijheid samen in computers, smartphones en hun software.

Ons platform heeft de bedoeling om iedereen meer controle te geven (…).

Purism is een SPC (Social Purpose Corporation).

Ubuntu-X

Ubuntu gaat dit jaar het grafische systeem van X.Org terug als standaard gebruiken. Na vijf jaar werken aan Wayland als vervanging, werd die vorig jaar ingevoerd als standaard bij Gnome als standaard desktop. Maar de Ubuntu 2018.04 versie is een LTS, en blijkbaar heeft Canonical beslist om daarvoor toch terug te keren naar de X.Org server. Bij inloggen zal nog altijd voor Wayland gekozen kunnen worden.

Wayland is een nieuwer grafisch systeem dan X.org, maar het heeft bv niet de netwerkmogelijkheden als X.org. Anderzijds heeft het een aantal andere concepten beter kunnen ontwerpen.

Ubuntu is een Linux distributie met het bedrijf Canonical achter de schermen als dienstverlener, en die hebben soms zo hun afwijkende koers. Fedora koos sinds versie 25 ook voor Wayland, andere Linux families bleven wel X.org gebruiken, ook omdat er nog niet zoveel hardware drivers beschikbaar zijn voor Wayland, en niet alle omgevingen als KDE, Gnome en Enlightment er perfect genoeg op draaien. Bv GTK+ 2 en Qt 4 programma’s zouden problemen kunnen geven. En Suse zou vanaf SLE 15 standaard ook Wayland gaan gebruiken, voor openSuse zit er een rare versiesprong of wijziging van nummering aan te komen, maar in Tumbleweed, de “rolling release”, zouden ze het al gebruiken.

Gemeenschappelijke programma’s

Er werd vastgesteld dat de websites van de stad dublin, newham, camden, glasgow, brent, sefton, telford, bradford, watford, karlstad, enz een opvallend stukje code gemeenschappelijk hebben: nl een script ba.js dat de computer van de bezoeker besmet met een programmaatje. Dat gebruikt de computer van de bezoeker om berekeningen te doen om een cryptomunt te genereren, in dit geval Monero, een collegamunt van Bitcoin.

In totaal werden meer dan vierduizend websites besmet met de code. Ze situeren zich vooral bij Amerikaanse en Britse overheden, en verder zijn er opvallend veel Zweedse domeinnamen herkenbaar.

Onveilige smartphone

De Amerikaanse geheime diensten raden het gebruik af van Huawei smartphones en de bijhorende telecom ZTE, beiden Chinese bedrijven. Ze vinden het riskant dat een buitenlandse mogendheid die niet de Amerikaans waarden deelt, zoveel macht krijgt in hun commmunicatienetwerken. Dit werd gezegd in een senaatscommitee.

Huawei antwoordt dat ze geen grotere bedreiging vormen dan eender welke andere ICT leverancier. Ze wijzen er fijntjes op dat die toch allemaal dezelfde toeleveranciers delen.

Vroeger sprong al een deal af tussen Huawei en AT&T, mogelijk onder druk van de Amerikaanse overheid.

(misschien eens kijken naar een Purism phone?)

John Perry Barlow

Woensdag 7 februari is John Perry Barlow op zeventigjarige leeftijd overleden. Hij was de oprichter van EFF, de Electronic Frontier Foundation. Deze organisatie kijkt kritisch toe op overheden en grote bedrijven die de vrijheden en de rechten van internetgebruikers bedreigen.
Hij was ook oprichter van “Freedom of the press foundation”.

Hij studeerde af eind jaren 60. In de jaren 70 nam hij de boederij van zijn vader over, en was ondertussen songschrijver voor de groep “the Grateful Dead”. Hij was politiek aktief, heeft heel wat geschreven en gepubliceerd, en lezingen gegeven, en schreef voor Wired.
In de jaren tachtig werd hij online aktief, en in 1990 richtte hij met twee companen de EFF op. Ze probeerden het internet te beschermen tegen inmenging van de overheid (vooral die van de VS).
Hij beïnvloedde Aaron Swartz. Hij had contact met Edward Snowden en Julian Assenge.

ps:

Eigenaardig genoeg is de dag erna belangrijke broncode van Apple op internet uitgelekt. Die zou de opstartcode bevatten, het allereerste programma dat draait op de iPhone en dat daarna het operating system start. Dat is interessant voor wie de iPhone wil jailbreaken, om de controle van Apple op het toestel te doorbreken. (zie ontstaan van het EFF).

Meer op de uitgebreide pagina over hem op wikipedia:

https://en.wikipedia.org/wiki/John_Perry_Barlow

Aankondiging:

https://www.eff.org/deeplinks/2018/02/john-perry-barlow-internet-pioneer-1947-2018

Ontstaan van EFF:

https://www.eff.org/pages/not-terribly-brief-history-electronic-frontier-foundation

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Bijna gemist: Fosdem 0 A.D.

Uitzending do 18:00 ** February 8th, 2018 by wim.webgang **
FOSDEM 2018

FOSDEM 2018 Goodies (foto:webgang)

Fosdem ging niet door op 0 A.D. maar wel op 2 Februari 2018… een paar eerste indrukken naast de teksten die al in het nieuws zitten.

WTF is LibreOffice?
LibreOffice is een “fork” of afsplitsing van OpenOffice, gemaakt door de “Document Foundation” op basis van OpenOffice. Toen door een aantal overnames in de bedrijfswereld de toekomst van OpenOffice er even onzeker uitzag (omdat het door een opgeslokt bedrijf gesteund werd), heeft de free software community beslist een afsplitsing te maken om er tenminste zeker van te zijn dat het een levend project zou blijven.
Dat is gelukt, en dat (toen) nieuwe project heette “LibreOffice”. De Libre verwijst naar “Logiciel Libre”, vrije software. Ze begonnen met de broncode van OpenOffice van dat moment, maar moesten het een nieuwe naam geven, een nieuwe site maken, nieuwe webservers opzetten enz. Daarna werkten ze verder aan de ontwikkeling van LibreOffice, en dat lijkt prima te gaan. Veel Linux distributies bundelen nu LibreOffice ipv OpenOffice. Dat laatste heeft het trouwens toch overleefd, en is in de Apache software foundation terechtgekomen, toch ook niet van de minste (zie “apache” webserver).

Electronic Frontier Foundation stichter overleden

Kort voor de uitzending stoten we op het nieuws dat één van de stichters van de EFF overleden is: John Perry Barlow

Muziek:
Jimmy Dirtnail – Death To My XTC [electrobel]
sleepinghills – Dubstation 1.0 [electrobel]
Dreamworld – kevin
reconstruction music (kort)

Lift ^ | Lift v | Comments Off

De bende van 36 * FOSDEM 2018 * Het jaar nul * Overstappen op LibreOffice

i-nieuws 6 na 6 ** February 8th, 2018 by wim.webgang **

De bende van 36

Een internationale bende die handelde in creditcardgegevens heeft voor honderden miljoenen verlies gezorgd volgens Amerikaanse aanklagers. Een zijn een 36 tal beschuldigden in deze zaak.
Behalve miljoenen creditcardgegevens werden identiteiten verhandeld en ook malware. Volgens de openbare aanklager waren ze marktleider op het “dark web”. Ze hadden er een online forum met meer dan tienduizend leden geweest zijn.

FOSDEM 2018

Het voorbije weekend ging op de ULB de jaarlijkse editie van FOSDEM door op de Solbosch campus. Duizenden zogenaamde “hackers”, in de betekenis van free en open source software programmeurs, komen er jaarlijks bijeen op een community event. In de gangen van de gebouwen hebben allerlei projecten een infostand, waar ze demonstraties doen en je een praatje slaan met de bezoekers.

Ook heel wat Linux distributies zijn aanwezig, meestal in de vorm van het community project, zoals Fedora, openSUSE, BSD

De sfeer is helemaal anders dan op een commerciële beurs, en er is enkel een uitgeverij van technische boeken aanwezig met een stand waar ze verkopen. Het is één van de sponsers, en de aanwezigheid wordt duidelijk door de bezoekers gewaardeerd, want ze hebben een selectie van (Engelstalige) programmeerboeken bij die je zelden samen ziet.

De lezingen in de zalen zitten meestal nokvol, en de enige die moeten registreren zijn de sprekers. Bezoekers zijn volledig vrij binnen en buiten te lopen, moeten niet op voorhand registreren en ook geen inkom betalen. Je ziet er dan ook heel wat jonge bezoekers van landen over heel de wereld. Er wordt bv opvallend veel Duits gesproken naast de voertaal Engels.
Enekele onderwerpen van de meer dan 600 sprekers en events zijn programmeertalen als Python, Go, Java; PostgreSQL databank, technieken en tools als Virtualisatie, monitoring, toegangscontrole en identiteit, testing en package management.

De hele bijeenkomst neemt inclusief auditoria en werksessies 5 gebouwen op de campus in beslag: gebouw J met grote ronde zaal, K met brede gangen met infostands, H waar het oorspronkelijk begon, U en AW. Dat laatste gebouw AW herbergt traditioneel de hardwarekant, en dit jaar zaten er bv ook radio-amateur die buiten een antenne hadden opgesteld.

Het jaar nul

Wildfire games bouwt al een aantal jaar aan een eigen historisch computerspel, en stond op FOSDEM 2018 met een informatiestand om de huidige stand van het spel te laten zien. Zero A.D. is een open source spel dat volledig vrije software is volgens de definitie van de FSF, en bedoeld voor verschillende besturingssystemen.

Wildfire games is een internationale groep van vrijwilligers die aan het spel bouwen. Ze werken met een online systeem waar allerlei taken opgelijst worden, die ontwikkelaars kunnen aanpakken. Ze zoeken nog altijd nieuwe programmeurs en medewerkers voor geluid, animatie, 3D en landschappen, enz.

Enkele van de laatste ontwikkelingen zijn verbetering van de willekeurige kaarten, met willekeurige richting voor de rivieren, een nieuw instellingen onderdeel waar veel plaats is voor toekomstige uitbreiding, statistieken, multiplayer testen, en de achterliggende AI programma’s. Verder is er ook vooruitgang bij het beeld en geluidwerk.
Behalve de vaste kliek programmeurs is er ook input van de community die opgenomen wordt in het spel, zoals nieuwe geluiden, iconen, kaarten, oppervlaktes enz.

Het spel nadert stilaan de fase waarin ze het officieel willen uitbrengen, maar voorlopig is het dus nog de alfa test versie die je kan downloaden, en kunnen er af en toe problemen opduiken als je het speelt. De download is beschikbaar op hun website op playOad.com, en ze hebben installatie-instructies op de website voor gebruik met
Arch
Chakra
Debian
Fedora
Frugalware
Gentoo
OpenSUSE
Sabayon
Slackware
Ubuntu

In sommige Linux distributies zoals Ubuntu en openSUSE zit het ook in de softwareverzameling opgenomen.

https://play0ad.com/download/

Overstappen op LibreOffice

De Document Foundation raadt gebruikers aan om over te stappen op LibreOffice voor de typische kantoortaken als tekstverwerking, rekenblad, presentaties en sommig tekenwerk.

Op FOSDEM was dat roepen in de oase; in Linux bv is LibreOffice of broertje OpenOffice het standaard office pakket. Maar voorlopig is er nog altijd meer woestijn, dus voeren ze verder aktie.

Ze verspreiden een folder met de titel “Free Software For All”.
Daaruit blijkt dat LibreOffice zich richt naar alle gebruikers, op zowel Windows, Linux als OSX computersystemen. De uitwisseling van documenten is gegarandeerd. De programma’s zijn gratis en mogen uitgewisseld worden. Je kan altijd gratis upgraden en zo blijven je documenten altijd beschikbaar, ook als je de programma’s minder gebruikt.

Ze richten zich niet alleen naar de eindgebruikers, maar ook naar grote administraties, overheden en grote bedrijven. Daarvoor hebben ze een andere folder gemaakt: “Migrating to LibreOffice for Enterprises and Public Administrations. Daarin maken ze duidelijk dat grote bedrijven en overheidsdiensten er veel bij te winnen hebben, alleen al door de schaal.
Ze beschrijven ook het traject in enkele stappen: Analyse, Uittesten, Opleiding, ondersteuning, installatie en ingebruikname, en opvolgen.

Door in het traject te kiezen voor vrije fonts of lettertypen, blijven documenten er overal goed uitzien.
Ze wijzen op het voordeel van de open standaard om documenten uit te wisselen; de ISO standaard “Open Document Format” of afgekort ODF. Door intern odf en in externe communicatie pdf te gebruiken, zijn de documenten bruikbaar op de juiste plaats op de juiste manier.
Ze wijzen op de mogelijkheden om voor deze vrije software ook professionele hulp en ondersteuning in te roepen door gespecialiseerde bedrijven en beroeps-IT’ers.
Verder vermelden ze enkele voorbeelden waar op grote schaal de vrije office software gebruikt wordt: de stad Munchen in Duitsland, de ziekenhuizen van Kopenhagen in Denemarken, de gemeentediensten van Valenciana in Spanje, en de Franse overheid, die zo’n half miljoen pc’s op LibreOffice heeft draaien.

https://wiki.documentfoundation.org/images/3/3c/EN_Migration.pdf

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Webgang overclocked (19 u + ) : Glitter Decadence

WebGang blog ** February 1st, 2018 by wim.webgang **

Tijdens webgang wordt opgebouwd voor een nieuwe muziek-set door Glitter Decadence

Muziek uit ex-joegoslavië, in een periode dat je al punker moest zijn om het op te nemen voor vrij denken, vrije liefde, enz.
Veel jaren 80 -en later geluid.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Wie koopt wie

Uitzending do 18:00 ** February 1st, 2018 by wim.webgang **

Om nog voort te gaan op het monopolieverhaaltje van het nieuws: Koopt DELL VMware? Of omgekeerd? En waarom?

(meer tekst volgt later)..

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Lekkende apps * Monopolies opsplitsen * Vergeten satelliet

i-nieuws 6 na 6 ** February 1st, 2018 by wim.webgang **

Lekkende apps

OnePlus kwam al eens aan bod voor de gegevens die door hun toestellen werden verzameld en naar China gestuurd. Nu blijkt er een tweede ontdekking te zijn van zo’n gedrag, via een andere app.

Elliot Anderson twitterde erover ongeveer als volgt: “de clipboard app van OnePlus bevat een eigenaadig bestand met de naam “badword.txt”. Daarin zitten een aantal aansprekingen van titels als Voorzitter, Ondervoorzitter, Afdelingshoofd, Generaal”. Verder nog termen als “Privé bericht”, “verzendadres”, “adres”, “e-mail” enz. Het clipboard is de plaats waar gegevens tijdelijk bewaard worden als je een knip en plak bewerking doet, dus data kopieert van de ene toepassing naar de andere of de ene schermplaats naar de andere.
Als je zijn verdere tweets volgt, kom je tot de conclusie dat bepaalde clipboard text van Chinese gebruikers naar de TeddyMobile servers gestuurd worden voor interpretatie. TeddyMobile is een Chinees bedrijf dat samenwerkt met fabrikanten van smartphones.
Elliot Anderson is de stichter van fsociety en Frans onderzoeker naar veiligheid van mobiele telefoonsystemen. Hij ontmaskert bv apps die enkel als doel hebben om in Android advertenties op je toestel te krijgen, meestal vermomd als een app van een bekende dienst of bekend bedrijf, zoals een valse whatsapp app. Hij gaat soms apps uiteenpluizen (reverse engineering) om hun werking helemaal te kunnen onderzoeken.

Een ander voorbeeld van ongewenste data die weglekt via een app is de fitness app gegevens verzamelt over het trainingsprogramma van gebruikers, en daarbij ook locatiegegevens opslaat. Met al die locatiegegevens werd een kaart samengesteld, waarop punten gebruikt werden om de sportievelingen anoniem weer te geven.
Maar hoewel de individuele gebruikers misschien niet kunnen geïdentificeerd worden met die kaart, zijn er wel interessante concentraties op te zien. In sommige gevallen verraden die bv de locatie van buitenlandse kazernes van bepaalde Amerikaanse eenheden in gebieden waar weinig andere gebruikers van de app aktief zijn.

Monopolies opsplitsen

Een van de maatregelen om een monopolie te doorbreken als het door de staat te groot beoordeeld wordt, is het bedrijf op te splitsen. In de VS is er het bekende voorbeeld van de telefoonmaatschappij Bell, dat leidde tot het opsplitsen in zogenaamde “baby bells”. Een professor van New York University vindt dat bedrijven als Amazon, Apple, Facebook en Google nu te groot en te machtig zijn geworden, en dat de remedy is ze op te doen splitsen.
Hij denkt dat de macht van die bedrijven wereldwijd zo groot is dat ze misschien net na China en de VS komen.
Hij wijst erop dat ze mee verantwoordelijk zijn voor de verspreiding van Fake News, dat ze het oorspronkelijk staalhard ontkenden, daarna schoorvoetend toegaven dat er miljoenen mensen bereikt werden, en ondertussen is het duidelijk dat er honderden miljoenen mensen bereikt werden.
Amazon is zo groot geworden dat overheden door het slijk kruipen met interessante voorwaarden en kortingen om een hoofdkwartier binnen te halen. Het is daar zo erg dat ongerust burgers al tegenwind beginnen te geven, en poneren dat ze ook wel hun verlanglijstje voor Amazon hebben.
Google controleert zo’n 90 procent van de zoekverrichtingen en heeft immense macht op reklamegebied.
Facebook is zo sterk in de apps op mobiele toestellen die een doorlopende stroom data verstrekken, en andere bedrijven weet buiten te houden of over te nemen.
We zijn op een punt gekomen dat al die bedrijven een hindernis vormen voor de ontwikkeling van creatieve nieuwe bedrijven.
Hij wijst er ook op dat bv een krant in handen komt van een van de grootste monopoliebedrijven in de VS, en dat misschien geen goede ontwikkeling is.
Hij wijst naar de verslavende eigenschappen van sociale media, en dat die misschien aangepakt moeten worden met een verbod voor minderjarigen.

Het is een interessante visie van een man die een groot fan was van de technologiebedrijven en voor enkele van die bedrijven gewerkt heeft.

Een andere stem, zelfs van binnen de sektor, vindt dat Facebook zou moeten bekeken worden als een tabaksfabrikant. Zelf is hij baas van SalesForce, ook een groot technologiebedrijf. Maar hij vindt het normaal dat de maatschappij controle uitoefent en regels oplegt, ook aan technologiebedrijven; “we zijn niet beter dan een ander, vergelijk bv met de financiële sektor, voedselindustrie, enz. De overheid moet haar verantwoordelijkheid nemen.

Vergeten satelliet

Scot Tilley, een amateur-astronoom die op zoek was naar Zuma, vond een andere satelliet, en niet Zuma, de verloren gegane militaire satelliet van het Amerikaanse defensie.
Bij de lancering van Zuma, begin januari, ging er iets fout. De Zuma werd op een Falcon 9 raket van prive-onderneming SpaceX gemonteerd voor lancering in Florida. Het was een geheime missie, dus er werd zo goed als niet over gecommuniceerd. De lancering had plaatsgevonden en pas nadien kwamen de geruchten dat de satelliet verloren was gegaan, terwijl de lancering oorspronkelijk gelukt leek. Het ministerie van defensie gaf geen commentaar op de vraag of de geheime Zoma missie geslaagd of mislukt was. En SpaceX deelde enkel mee dat de lancering fase 1 en fase 2 normaal verlopen zijn, maar gaf geen details over het geheel van de lancering of het bereikte doel. Er blijft dus vooral veel ruimte voor speculatie, en uit de aangewakkerde nieuwsgierigheid gaan amateur astronomen dan zelf op zoek naar antwoorden. Een eerste vraag daarbij is: is de Zuma tijdens de lancering verloren gegaan, en opgebrand in de dampkring, of hangt hij ergens daarboven rond te draaien?
Hij zette apparatuur in om de zogenaamde “high orbit” te scannen. Hij onderzocht de data van 20 januari, en vond hij iets helemaal anders. Met behulp van een tool om satellieten te identificeren ontdekt hij dat het opgevangen signaal waarschijnlijk van “IMAGE” is, een satelliet van de NASA die diende om de magnetosfeer te onderzoeken. Hij werd gelanceerd in 2000, en in 2005 verloor NASA onverwacht het contact, mogelijk door één of andere contstructie of berekeningsfout.
Het Goddart centre van de NASA bevestigde nu dat het inderdaad IMAGE zou kunnen zijn. Er was ooit, rond 2007, een kans om IMAGE te herstarten, maar die poging bleek mislukt en nadien gaf NASA het op en hoorde niets meer van IMAGE.
Nu is de vraag of de hardware en energievoorziening van de satelliet nog werken. Indien wel, kan opnieuw geprobeerd worden om contact te maken en of hij nog bestuurd kan worden.
Maar ze moeten eerst op zoek naar de juiste apparatuur en programma’s om te proberen of ze kunnen communiceren met de teruggevonden satelliet die gebouwd werd in het vorige millennium.

Misschien kan FreeDOS nog van pas komen…

De spannende zoektocht kan je volge op o.m.

https://skyriddles.wordpress.com/2018/01/21/nasas-long-dead-image-satellite-is-alive/

Lift ^ | Lift v | Comments Off