Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Kortste Webgang van 2009

Uitzending do 18:00 ** December 31st, 2009 by wim.webgang **

Wegens een project van Beatscapes op deze oudejaarsavond enkel het i-nieuws van 6 na 6 in deze WebGang.

Happy Hacking away the Holidays!
Lydia & Wim
Happy Hacking the Holidays away

Lift ^ | Lift v | Comments Off

24/12: (vakantie) vervangprogramma

Uitzending do 18:00 ** December 24th, 2009 by wim.webgang **

Beatscapes vangt de WebGang-leemte op.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Gooi je privacy op straat!

Uitzending do 18:00 ** December 17th, 2009 by Lydia **

Om je privacy op straat te gooien hoef je niet te feesboeken.
privacy beveiligd hd? Je kan ook je oude pc voor de vuilkar zetten. Webgang vond er zo een paar.

Tip: de gegevens staan op de harde schijf.
(chatlogs, webcams, foto’s en tekstdocumenten, niet verzonden mails – wel verzonden- en -ontvangen ook trouwens – tekening voor een uitnodiging met je gsm nr, een scan van je eigendomsakten, een attachment met vlieg-gegevens en reispas, huiswerk, i-tunes en andere muziek, gezondheidsgegevens enz.; schrappen wat niet past)

Tip2: het administrator account heeft geen wachtwoord. Log in als “administrator”.

Tip3: Volg de goede raad in systeem-documentatie overDisable simple File Sharing / Take ownership of folder / Reset user password.

photo_121709_001Wordt vervolgd.
Bv met install verslag van de nieuwe “Mandriva 2010 Free” op een gerecupereerde pc :-)
Hier alvast de download pagina met de vele versies: www2.mandriva.com/downloads/

Read the rest of this entry »

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Buitensluit uit kantoor * Dataverkeer Flashmob * Dondervogel boven Frankrijk * Monopoly inside * Privacy in Facebook * En toen was er geen één

i-nieuws 6 na 6 ** December 17th, 2009 by wim.webgang **

17/12/2009


Buitensluit uit kantoor

Gebruikers van Microsoft Office 2003 lopen kans buitengesloten te worden uit hun documenten als ze die beveiligd hebben met “RMS”. Dat is een beheersysteem dat bijhoudt wie welke bestanden mag gebruiken.

Ondertussen is er een artikel op Technet dat gebruikers nauwelijks uitlegt geeft over een probleem met een certificaat, en dat belooft dat zo snel mogelijk voor een oplossing wordt gezorgd. Die zou kunnen bestaan uit een “tijdelijk certificaat”. De uitgekomen Hotfix vermeldt als getroffen programma’s Office en de Word en Excel viewer.

Dat zal ze leren de afkorting van Richard M. Stallman (=RMS) te gebruiken voor een van hun produkten. Uitgerkend Richard Stallman van de de Free Software Foundation heeft altijd gewaarschuwd voor dit soort scenario’s. Spijtig genoeg voor de gebruikers kreeg hij gelijk. Maar daardoor zullen misschien meer gebruikers nadenken over de afhankelijkheid van het commercieël office produkt en een blik werpen op OpenOffice.org en pgp.

Dataverkeer Flashmob

Een auteur van Newsweek heeft een oproep gedaan aan ontevreden gebruikers van telecomoperator AT&T in de VS om morgen vrijdag 18 december aktie te voeren. Dat bedrijf wil de voorwaarden voor internetgebruik op de smartphones beperken omdat ze vinden dat het hun netwerk overbelast, en dat lokte protest uit.
De aktie bestaat eruit om op de middag met zoveel mogelijk gebruikers tegelijk zoveel mogelijk dataverkeer te gebruiken met als mogelijk gevolg een totale overbelasting van het netwerk. Via Twitter en Facebook werd de oproep al overgenomen.

Alles begon met een satirisch artikel van een Newsweek auteur, die zichzelf daarin “Fake Steve Jobs” noemt. Het immense succes van de iphone zou mee aan de basis liggen van de problemen van AT&T, althans volgens de telecom operator zelf. Maar gebruikers trekken dat in twijfel en vermoeden dat het een drogreden is om de tarieven te veranderen

Dondervogel boven Frankrijk

In de nieuwe versie 3 van het e-mail programma Thunderbird, zitten bijdragen van het Franse leger. Thunderbird wordt door de Franse militairen gebruikt als e-mail programma omdat ze het veiliger achten dan Outlook. Hun eigen beveiligde, aangepaste versie van Thunderbird heet TrustedBird. Het is code daarvan die nu in Thunderbird 3 is opgenomen.

De militairen staan niet alleen; in Frankrijk kijkt de overheid meer en meer naar Linux en OpenOffice.

Monopoly inside

Nadat net de zaak tussen AMD en Intel uitgevochten was (en geëindigd met een minnelijke schikking), krijgt Intel nu de Federale Handels Commissie van de VS aan de lijn.
De nieuwe zaak voor de FTC zal waarschijnlijk pas eind 2010 voorkomen.
Ook in Europa worden Intel’s praktijken onderzocht.

Privacy in Facebook

Sinds de privacy instellingen in Facebook veranderd zijn, hebben veel gebruikers niet het inzicht in wat nu publiek zichtbaar is en wat niet. De hele interface om de instellingen te doen werd veranderd, op hetzelfde moment dat de standaardinstellingen losser met de privacy omgaan. Sommige beperkingen zijn niet meer mogelijk in de huidige versie van Facebook. Dat moest ook de stichter van Facebook, Mark Zuckerberg, tot eigen schande ervaren. Er kwamen 300 persoonlijke foto’s van hem op het internet terecht en roddelsites maakten er gretig gebruik van.

Een studente in de VS die na een breuk met haar vriendje op Facebook even haar hart gelucht had, werd van school gegooid. Ze had geschreven dat ze maandag wel iemand een mes in de keel kon ploffen. Enkele van de lesgevers van maandag waren daar niet mee gediend en meldden dat ze zich bedreigd voelden. De studente werd maandag op de campus door de ordediensten opgepakt en ondervraagd, waarna ze de toegang ontzegd kreeg. Ze heeft ondertussen haar facebook instellingen op “prive” gezet.

Hopelijk zat ze niet in de richting “informatica” of “rechten” of zo? Nee, medische richting specialisatie “lijkschouwing”. En dat zijn scherpe scalpels…

En toen was er geen één

De laatst overgebleven ontwikkelaar van het programma VLC voor MacOS X is ermee gestopt. Daardoor heeft het project geen ontwikkelaars meer voor de VLC versie die op Mac draait. VLC is of was een typisch platformoverschrijdende mediaplayer: er was een versie voor Linux, Mac en Windows. Het icoon is de herkenbare verkeers-kegel met oranje en witte strepen.
De ontwikkeling van de 64 bit versie voor Mac is nu stilgevallen. Vanaf versie 1.1.0 zou dat betekenen dat er geen Mac versie uitkomt.
Rémi Denis-Courmont merkt trouwens op dat het ook wel lang duurt eer je effectief ingewerkt bent om daaraan mee te programmeren; die inwerktijd meegerekend ziet het er dus slecht uit, tenzij nog ergens een vrijwilliger opduikt.

Op 10 december werd nog VLC 1.0.4 aangekondigd, waarbij eerst de Linux versie uitkwam. Het Videolan project maakt behalve de VLC player ook nog:

 • VLC Skin Editor
 • x264; een vrije h264/avc encoder
 • VideoLAN Manager (VLMa) om uitzending op TV kanalen te beheren
 • DVBlast: streaming van DVB apparaten

De oproep op het videolan forum

Misschien iets voor de “krakken” van de Antwerpse Universiteit?

Digital Video Broadcasting:
http://www.dvb.org/

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Journalisten doen hun huiswerk niet!

Uitzending do 18:00 ** December 13th, 2009 by Lydia **

‘Onverdraagzame integristen en notoire ‘salafistische wahabieten’. Je kan geen krant meer open slaan of je wordt om de oren geslagen met ‘de gevaren van de multiculturele samenleving’. Wie in het dagelijkse leven niet echt in contact komt met de ‘nieuwe Vlamingen’ zou er schrik van krijgen.

Zo leidt Indymedia het debat in dat doorging op 3 december 2009 in de UA gebouwen van Antwerpen.

Lezing UA Antwerpen Media en Racisme

Is het de verantwoordelijkheid van de journalisten om media zo objectief mogelijk te houden? Hoe zit het met allochtone journalisten? En is het echt allemaal de schuld van het geloof en de cultuur?
En de tijdsdruk om zo snel mogelijk artikels te schrijven zodat de concurrent niet eerst is… doet dat niet af aan de kwaliteit en de inhoud van een artikel?
Is er dan geen overkoepelende organisatie die de belangen van neutrale media behartigt? Heeft het volk daar dan geen recht op?
Of moet het volk maar slim genoeg zijn, aan zelfstudie beginnen, en zich zo een kritische blik aanmeten? Want het is toch de kennis die we hebben die onze visie op een onderwerp bepaalt…

Wie geïnteresseerd is in deze discussie kan een kijkje gaan nemen op de website van Indymedia, waar je het boek ‘Media en Racisme’ ook kan bestellen voor 12 euro.

Vrije muziek:

Warp philtre memorials
Sweet dreams
Who
Passengers

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Boxee * Virtualisering op de smartphone * Palm overtreedt GPL met mupdf * FreeNAS

i-nieuws 6 na 6 ** December 10th, 2009 by wim.webgang **

10/12/2009


Boxee

Boxee, media-player software die een “media center” biedt, is uitgekozen door een fabrikant van apparaten om eigen, speciaal ervoor gebouwd apparaat te krijgen. D-Link liet de “Boxee Box” ontwerpen door “Astro Studios”. Binnenkort gaat die in produktie en begin volgend jaar moet hij verkrijgbaar zijn. Het apparaat kan filmpjes, foto’s en muziek delen in je huis en via internet op sociale netwerksites. Je eigen cd’s en online media worden allemaal in dezelfde interface bediend. Het apparaat heeft HDMI, optische digitale en analoge audio, twee USB poorten, Ethernet netwerkkaart en draadloos netwerk, een SD kaartlezer. De boxee mediacenter software bestaat voor Linux, Mac en Windows, maar de Boxeebox van D-Link zou op Linux draaien.

http://openboxeebox.com/d-link-tips-linux-based-boxee-box/

http://blog.boxee.tv/2009/12/07/the-boxee-beta/

http://www.dlink.com/boxeebox

Virtualisering op de smartphone

Na virtualisering op pc en server werkt VMware nu aan een “dual OS” virtualisatie voor de smartphone. Ze willen daarmee bereiken dat je twee systemen kan draaien op je smartphone, bv Android en Linux. Het voordeel zou zijn dat je je werk en je prive gebruik op hetzelfde toestel kan doen, maar in een andere “virtuele machine”. Aangezien ze allebei tegelijk kunnen draaien, moet je met de druk op een knop kunnen overschakelen tussen beide.


Palm overtreedt GPL met mupdf

Volgens Artifex software gebruikt Palm in hun Palm Pre smartphone gekopieerde code voor de pdf-viewer software. Palm zou de “render engine” van Artifex’s “muPDF” gebruiken, zonder zich te houden aan de licentie ervan. De broncode van muPDF is beschikbaar onder de GNU GPL, wat betekent dat je de code mag gebruiken in eveneens onder GPL uitgebrachte andere software. Artifex daagt Palm nu voor de rechtbank.

FreeNAS

FreeNAS is een project dat volledige systeemsoftware maakt voor NAS-apparaten. NAS staat voor Network Attached Storage, m.a.w. gegevensopslag op een apparaat dat aan het netwerk hangt.
Het FreeNAS project stapt over van FreeBSD als ingebouwd systeem, naar Linux. Ze hopen zo gemakkelijker met allerlei hardware te kunnen werken, omdat meer Linux drivers beschikbaar zijn dan bij BSD-varianten. Een van de problemen voor de ontwikkelaars is dat er verschillen zijn in bestandssystemen, zo is ZFS niet beschikbaar in Linux.

Vroeger zat opslagruimte meestal in servers, maar het NAS apparaat is zo intelligent dat het geen server nodig heeft. NAS apparaten met ingebouwde stabiele unix-varianten werden populair zonder dat de gebruiker zich bewust was van het ingebouwde syteem. Soms was dat Linux, maar dikwijls ook BSD-varianten omdat fabrikanten soms hun aanpassingen niet wilden vrijgeven, wat verplicht is met de GPL licentie van Linux.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Observatie

Uitzending do 18:00 ** December 4th, 2009 by Lydia **

In deze WebGang-team-10-jaar-en-1-week uitzending vandaag:
Observatie

 • In hoeverre zijn de observatietoestellen waarover we altijd spreken* in de VS al doorgedrongen tot Europa? Dienen ze werkelijk om de brandweerman te helpen slachtoffers te localiseren bij rampen? Of komen ze in eerste plaats in handen van politiediensten voor anti-terrorisme en andere preventieve taken? * (zie nieuws: multifrequentiescanner kijkt door muren)
 • Gaat de politie binnen langs de achterdeur bij Facebook etc?
  En is het de gebruiker die nu voorzichtiger moet omgaan met zijn gegevens op het internet of de overheid die er minder in moet neuzen?

Linux kern 2.6.32 is nu uit
“That company”
We bespreken ook de lezing die Anders Karlsson, een man in deftige kleren en met een zwarte paardenstaart gaf op een Linux Showcase in Brussel. Hoe hij Oracle (de overname door -) als onderwerp heel diplomatisch en humoristisch weet te ontwijken:

I am Anders Karlsson of “Mysql slash Sun slash I’m-not-allowed-to-say-that” en bij beschrijving van bv de InnoDB plugin dat het ontwikkeld wordt door de firma “That other party that I’m not mentioning”. Verder maakte hij grapjes over Microsoft, in die zin dat hij extra handleidingen vermeld voor Windows gebruikers, omdat er bestonden voor Linux gebruikers maar ocharme niet voor hen. “Ok, gooi nu maar met open source tomaten naar mij.” ZFS is een goed bestandssysteem, maar met een foute licentie. Misschien ontwikkelt iemand wel een beter bestandssysteem “better File System” – (BetterFS wordt ontwikkeld door Oracle – oeps!).

Muziek:

 • Die at your work
 • Bastard pop
 • Masturbation
 • P;ainnn
 • Blablabla

Beeld: De huidige Debian distro heeft nog kernel 2.6.30 (foto webgang).
De nieuwe openSUSE 11.2 heeft 2.6.31 – zie ook nieuws “Linux 2.6.32″ en 2 weken geleden “openSUSE 11.2″).
Een voorbeeld van 2.6.29 vind je bij Mandriva 2009.1, en de eerste A.A.1 netbooks (512 Mb/8G SSD draaiden bv Linux kern 2.6.23

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Facebook als bron voor politie * Kijk door de muur * Linux 2.6.32

i-nieuws 6 na 6 ** December 4th, 2009 by wim.webgang **
Linux 2.6.32

Linus Torvalds heeft officieel de nieuwe Linux kern aangekondigd: Linux 2.6.32. Hij kondigde die gisteren, woensdag 2 december aan op “lkml.org”, en ondertekent met een bescheiden “Linus”. Hij voelt alsof hij laat is met deze uitgave o.a. door een week vakantie, maar wijst erop dat het uiteindelijk slechts drie maanden geleden is dat de vorige versie 2.6.31 verscheen. Een van de belangrijkste verbeteringen is de “fs cache fix” die aandacht kreeg door een bitse ruzie met de ontwikkelaar die er verantwoordelijk voor was.
“I really wish it hadn’t happened that way” zegt Linus daar nog over.

Subject Linux 2.6.32
lkml.org

Facebook als bron voor politie

De EEF (Electronic Frontier Foundation) stelden een Californische rechtbank de formele vraag om documenten vrij te geven over het gebruik van sociale netwerksites door politiediensten. Ze beroepen zich daarbij op de “Freedom of Information Act”. De vraag gebeurde begin oktober en ondertussen heben ze het voorlopig antwoord gekregen dat de vraag goed is aangekomen. Volgens de wet moeten ze binnen 20 dagen antwoord krijgen, dus stapten ze naar de rechtbank.

In de Amerikaans pers doken al heel wat verhalen op over het gebruik voor onderzoeken door de overheiddiensten van sites als YouTube, Facebook, LinkedIn, en Twitter.

EFF over Facebook gebruik door de politie

Kijk door de muur

De CommLawBlog meldt dat er een radartechnologie ontwikkeld is waarmee door
een muur kan gekeken worden.
Het bedrijf dat de speciale radar ontwikkelde zegt dat die nuttig is voor politie-, brandweer- en terreurbestrijdingsdiensten. De gewone radartechnologie zendt golven uit waarvan de weerkaatsing wordt opgevangen, en uit de tijd om terug te komen kan het apparaat berekenen hoeveer het voorwerp staat waarop de straal terugkaatste. Maar door een muur krijg je veel meer verzwakking en verstrooïng en dat maakt het onmogelijk.
De nieuwe technologie gebruikt tientallen golven, op allerlei verschillende frequenties, die op korte tijd worden uitgestuurd. Met alle reflecties kan de computerapparatuur interessante berekeningen doen. Zo kan uitgefilterd worden wat stilstaande voorwerpen zijn als meubilair, waardoor bewegende voorwerpen, als mensen, er beter uitkomen. Het systeem is erg gevoelig: een bewegend voorwerp is zelfs een mens die ligt te slapen.
Omdat het apparaat 200 verschillende frequenties uitstuurt kan het in de VS echter niet geregistreerd worden onder de bestaande wetgeving. De procedure om uitzonderlijk toch een toelating te bekomen duurt bijna twee jaar. De procedure bij de Federal Communications Commission (FCC) werd ondertussen opgestart.

CommLawBlog

Lift ^ | Lift v | Comments Off