Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Boxee * Virtualisering op de smartphone * Palm overtreedt GPL met mupdf * FreeNAS

i-nieuws 6 na 6 ** December 10th, 2009 by wim.webgang **

10/12/2009


Boxee

Boxee, media-player software die een “media center” biedt, is uitgekozen door een fabrikant van apparaten om eigen, speciaal ervoor gebouwd apparaat te krijgen. D-Link liet de “Boxee Box” ontwerpen door “Astro Studios”. Binnenkort gaat die in produktie en begin volgend jaar moet hij verkrijgbaar zijn. Het apparaat kan filmpjes, foto’s en muziek delen in je huis en via internet op sociale netwerksites. Je eigen cd’s en online media worden allemaal in dezelfde interface bediend. Het apparaat heeft HDMI, optische digitale en analoge audio, twee USB poorten, Ethernet netwerkkaart en draadloos netwerk, een SD kaartlezer. De boxee mediacenter software bestaat voor Linux, Mac en Windows, maar de Boxeebox van D-Link zou op Linux draaien.

http://openboxeebox.com/d-link-tips-linux-based-boxee-box/

http://blog.boxee.tv/2009/12/07/the-boxee-beta/

http://www.dlink.com/boxeebox

Virtualisering op de smartphone

Na virtualisering op pc en server werkt VMware nu aan een “dual OS” virtualisatie voor de smartphone. Ze willen daarmee bereiken dat je twee systemen kan draaien op je smartphone, bv Android en Linux. Het voordeel zou zijn dat je je werk en je prive gebruik op hetzelfde toestel kan doen, maar in een andere “virtuele machine”. Aangezien ze allebei tegelijk kunnen draaien, moet je met de druk op een knop kunnen overschakelen tussen beide.


Palm overtreedt GPL met mupdf

Volgens Artifex software gebruikt Palm in hun Palm Pre smartphone gekopieerde code voor de pdf-viewer software. Palm zou de “render engine” van Artifex’s “muPDF” gebruiken, zonder zich te houden aan de licentie ervan. De broncode van muPDF is beschikbaar onder de GNU GPL, wat betekent dat je de code mag gebruiken in eveneens onder GPL uitgebrachte andere software. Artifex daagt Palm nu voor de rechtbank.

FreeNAS

FreeNAS is een project dat volledige systeemsoftware maakt voor NAS-apparaten. NAS staat voor Network Attached Storage, m.a.w. gegevensopslag op een apparaat dat aan het netwerk hangt.
Het FreeNAS project stapt over van FreeBSD als ingebouwd systeem, naar Linux. Ze hopen zo gemakkelijker met allerlei hardware te kunnen werken, omdat meer Linux drivers beschikbaar zijn dan bij BSD-varianten. Een van de problemen voor de ontwikkelaars is dat er verschillen zijn in bestandssystemen, zo is ZFS niet beschikbaar in Linux.

Vroeger zat opslagruimte meestal in servers, maar het NAS apparaat is zo intelligent dat het geen server nodig heeft. NAS apparaten met ingebouwde stabiele unix-varianten werden populair zonder dat de gebruiker zich bewust was van het ingebouwde syteem. Soms was dat Linux, maar dikwijls ook BSD-varianten omdat fabrikanten soms hun aanpassingen niet wilden vrijgeven, wat verplicht is met de GPL licentie van Linux.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.