Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Onder de motorkap van A

Uitzending do 18:00 ** January 29th, 2009 by wim.webgang **

Open brief van Nederlandse prof aan voorzitter van de Europese Unie over “Intellectual Property” standpunt dat ingaat tegen de aanbevelingen van de bestelde onderzoeken. (IVIR = Institute for Information Law University of Amsterdam: www.ivir.nl).

Data Privacy Day is een internationale feestdag (eigenlijk gisteren: 28/01) om de bewustwording rond privacy in de digitale wereld te stimuleren.

xfcesettingshowOnder de motorkap van een netbook:
Een netbook met Linux draait niet altijd een standaard distributie; bv de A1’s die op Linpus Linux Lite draaien. De desktop ziet er anders uit dan gewoonlijk, en bovendien werkt CTRL-ALT-F1 niet om in een terminalvenster te geraken. Je geraakt er wel door :
- ga in je “Documents” map
- rechtsklik, er gaat een klein menu open met maak nieuwe map en zo.
- kies “open terminal here”
Misschien het interessantste commando is (letterlijk in te tikken):
xfce-setting-show

Dan gaat er een gebruiksvriendelijker venster open met een hele keuze aan instellingen. De eerste die je ons hoorde doen was:

Klik op icoon: Desktop
Tabblad: Behaviour
Vink aan: Show desktop menu on right click

Het effect daarvan wordt zichtbaar op je hoofdscherm: een uitgebreid menu met Accessoires, Grafisch, Kantoor, Multimedia, Netwerk, Other, en .. systeem :-)
(wordt vervolgd?)

Muziek:

 • A Leap into darkness
 • Planet Citizens
 • A bomb wonderland

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Drie keer en afgekoppeld * Standaard voor disk-versleuteling

i-nieuws 6 na 6 ** January 29th, 2009 by wim.webgang **

29/01/2008

Drie keer en afgekoppeld

De grootste internet provider van Ierland, Eircom, heeft een overeenkomst gesloten met 4 grote bedrijven van de muziekindustie.
Eircom was onder druk gezet door middel van een juridische procedure. De zaak stond op het punt om voor te komen op de rechtbank, maar de procedure zal nu stopgezet worden. In ruil daarvoor gaat de provider maatregelen nemen tegen zijn klanten als die “File sharing” regels overtreden. Na enkele waarschuwingen zullen ze zelfs afgesloten worden.
Klanten worden dus blootgesteld aan onderzoek en ze worden gesanctioneerd, zonder dat er een rechtbank aan te pas komt.

Interessant detail is ook dat de muziekindustrie de ip-adressen aanlevert aan de internet provider, die dan zelf de zaak afhandelt. De provider was bang dat via een rechtszaak een verplichte monitoring van zijn netwerk zou opgelegd worden. De muziekindustrie hoopt nu andere internetproviders ook te kunnen verleiden tot een gelijkaardige overeenkomst.

De muziekindustrie zou gebruik maken van “de gewone middelen” om observatie van file-sharing doen en de ip-adressen vast te leggen.

De muziekindustrie haalt hiermee een slag thuis en hoopt een precedent te creëren. In het verleden verwierp het Europees Parlement nog een gelijkaardig voorstel. Het getouwtrek lijkt hiermee nog niet ten einde…

 

Standaard voor disk-versleuteling

De zes grootste fabrikanten van harde schijven hebben afgesproken om voor de versleuteling van de gegevens op de harde schijf een standaard af te spreken. Daardoor onstaat een systeem dat uitwisselbaar is. De bedoeling is dat de gegevens op de schijf versleuteld zijn zodat er zonder wachtwoord niet aan te geraken is. De wachtwoorden en versleuteling kunnen twee niveau’s van sterkte hebben. Het systeem kan toegepast worden op harde schijven in pc’s en servers, (ook hot swappable), op Solid State Disks, maar ook op USB-geheugens. Eens de disk uit de computer gehaald, kan je er zonder wachtwoord niets mee doen.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Zwarte lijst in de blootscanner

Uitzending do 18:00 ** January 22nd, 2009 by Lydia **

Interview met Maartje De Schutter van de Liga voor Mensenrechten over de plannen voor een zwarte lijst van websites. Wie stelt de lijst op en wie controleert? De Federal Computer Crime Unit.
Zie ook de invoering van de zwarte lijst in UK en Australie.
Daarnaast zien we ook de blootscanner op luchthavens en de biometrische gegevens in de chip van de Europese identiteitskaart opduiken.

linpusLinpus en Linpus Lite-tip om “onder de moterkap” te duiken en de mogelijkheden uit te breiden; bv FTP gebruiken om foto’s over het netwerk naar een andere computer te kopiëren:

 • - hoe geraak je aan de command prompt
 • - hoe start je gftp.

Muziek:
Wrap us up in fleece – Wixel
In your head – Soul Society
Harry Poppins – 30 gallons of acid
EgonFisk – Perfex

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Vanwaar de wind waait * Afval van Trinity teruggevonden * Ja, we kunnen

i-nieuws 6 na 6 ** January 22nd, 2009 by wim.webgang **

22/01/2009

Vanwaar de wind waait

De overheid in de VS heeft met een laatste milieurapport van 2800 bladzijden een gunstige wind doen waaien over het groene-stroom project. De eerste aanvraag dateerde al van 2001, maar nu kan de definitieve vergunning afgeleverd worden. Er moet een wind-farm gebouwd worden in Massachusetts voor de kust van Nantucket Sound. De installatie gaat bestaan uit 130 windturbines, die 420 Megawatt electriciteit gaan leveren.

Bovendien zouden er honderden banen gecreëerd worden door het project. Niet alleen tijdelijk -voor de bouw ervan, maar ook nadien bij het beheer en onderhoud is bijkomende werkgelegenheid gegarandeerd.

Het wordt voorgesteld als het eerste “off shore” project voor windenergie in de VS. De installatie zou voorzien in driekwart van de electriciteitsnoden van de hele regio. Momenteel komt bijna de helft van het stroomverbruik van de regio uit een installatie die gas en olie verbrandt en waar al enkele ongelukken gebeurden met de levering van olie.


- in april 2003 liep een schip aan de grond en kwamen bijna honderdduizend vaten olie in zee terecht, waardoor honderden vogels stierven en grote visgebieden en schaaldierpopulaties verdwenen.
- langer geleden, op 15 december 1976, liep een tanker vast op ondiepe bodem, en kwamen meer dan 7 miljoen vaten olie in het milieu terecht.

De schaal van het huidige project:
The footprint for the proposed project covers 24 square miles, 15.8 miles from the island town of Nantucket. The project envisions 130 horizontal-axis wind turbines, each having a hub height of 440 feet higher than the Statue of Liberty, which stands at 305 feet. The blade diameter is 364 feet. The turbines would be sited between 4-11 miles offshore depending on the shoreline. This is enough to meet the needs of 420,000 homes.

Zie ook: capewind.org

 
Afval van Trinity teruggevonden

Er is in 2004 een glazen kruik gevonden in een oude brandkast op de bodem van een stort. In de glazen verpakking zat 400 mililiter kernafval waarvan wetenschappers op zoek gingen naar de bron. Die is nu geïdentificeerd: het is plutonium-239 van Trinity. Trinity was het eerste kernwapen dat in de VS gemaakt werd. Het werd getest op 16 juli 1945. Iets meer dan drie weken later vielen de atoombommen op Japan.

Door verval evolueert het plutonium naar uranium volgens de wetenschappers die de bron opspoorden. Terugrekenend kwamen ze uit in de tijd dat er 11 kernreaktoren bestonden in de VS en ze konden afleiden dat er 4 echte kandidaten waren voor dit type van afval. Dit staal is nu een historisch voorwerp; het eerste plutonium ooit voor kernwapens, en bovendien van een uitzonderlijke kwaliteit. Het is niet helemaal duidelijk waarom het niet gebruikt werd trouwens. Maar volgens bepaalde bronnen zou de kluis waarin het bewaard werd besmet zijn door andere radioaktiviteit, en daarom zou die afgedankt zijn. En verloren geraakt blijkbaar.

Ja, we kunnen

Scott McNealy is gevraagd een paper te schrijven voor de Obama adminstratie, over hoe er zuiniger met it-middelen kan omgegaan worden. Hij is één van de oprichters van Sun, een unix bedrijf dat de laatste jaren aan het opschuiven is in de richting van open source. Dat hij zo’n vraag krijgt, wordt met aandacht gevolgd in de IT wereld. Het is geweten dat Obama op zoek zal gaan naar besparingen in de overheidsdiensten, en de kosten van softwarelicenties zijn hoog, mede door de monopoliepositie van enkele bedrijven.

Natuurlijk is het verdacht dat de man zelf er mee uitpakt en is het maar meesurfen op de populariteit van Obama.

Lees op bbc …

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Linpus

Uitzending do 18:00 ** January 15th, 2009 by wim.webgang **

250px-linpus Linpus Linux
Afgeleid van Fedora (Red Hat) volgens wikipedia, komt niet voor in de distrowatch top 10. Het is een van de minder bekende Linux distributies, met aziatische oorsprong, en gericht op kleine computertjes (netbooks).
Daar is het als kant en klaar systeem bedoeld, waar je niets aan moet doen. En het ook niet de bedoeling is er iets aan te doen.

Maar het kan natuurlijk wel; volgende week meer daarover.

Link www.linpus.com

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Censuur snijdt in geschiedenis * Bio-pas * Wikipedia breidt uit

WebGang blog ** January 15th, 2009 by wim.webgang **

15/01/2008


Censuur snijdt in geschiedenis

In het Verenigd Koninkrijk is aan de internetproviders opgelegd om door middel van een zwarte lijst de toegang tot bepaalde internetsites af te snijden voor hun gebruikers. Verschillende internetproviders snijden bv de toegang af tot de “wayback machine”. Dat is een internet-archief waarin je kan terugzoeken in de toestand van het internet in het verleden tot en met 1996.

Blijkbaar is sommige inhoud uit dat verleden nu op de IWF zwarte lijst terechtgekomen. En als gevolg kunnen gebruikers van sommige providers nu helemaal niet meer op de “wayback machine” website.

Er doken vroeger ook al vragen op over de manier waarop die zwarte lijst wordt samengesteld en toegepast. Zo was voor een groot stuk van Engeland de wikipedia site niet meer te bereiken. Oorzaak was een hoes van een album van de Scorpions, die blijkbaar zo aanstootgevend was dat ze als afbeelding op de zwarte lijst kwam.
Het album verscheen in 1976 en betekende de overstap van de band naar hardrock. Het was trouwens bij de lancering al omstreden en werd heruitgebracht met een andere hoes.

De wayback machine: www.archive.org

Bio-pas

In de EU zal het biometrische identiteitskaart ingevoerd worden. Die bevat de mensen hun vingerafdrukken en een foto. Daarmee valt Europa ook voor de naweeën van “nine eleven”.
Er is nochtans heel wat verzet tegen. Mensenrechten groepen vinden dat het geen goed idee is om zoveel persoonlijke gegevens van onschuldige mensen op te slaan. Technici zeggen dat de nieuwe technologie niet per se veiliger is dan de oude. Misschien integendeel, want eens het systeem ergens gekraakt wordt, kan er gemakkelijker op grote schaal misbruik van gemaakt worden.

 

Wikipedia breidt uit

Wikipedia heeft geïnvesteerd in servers en opslagcapaciteit om zich aan te passen aan de veranderende behoeften. Er is steeds meer auteursrechtenvrij beeldmateriaal beschikbaar dat in wikipedia kan opgenomen worden, en er komt ook historisch materiaal beschikbaar. Steeds meer media-bestanden die steeds groter worden, en tot nu toe had wikipedia niet de middelen die op te nemen. Een filmpje van 100 Mb was bv al een probleem. De totale opslagcapaciteit van de server was 2 Terabyte. Die capaciteit werd uitgebreid tot 24 TeraByte in een eerste stap, en tot 48 TB in een tweede stap. Het hoofdkwartier zit met servers in Florida, en er zijn grote bufferservers in Amsterdam en in Zuid-Korea. In totaal zijn er meer dan 400 servers in gebruik, van verschillende makelij.

Blijkbaar heeft Sun middelen vrijgemaakt voor wikipedia. Die zou draaien op sun server en opslagsystemen, en als databank wordt grotendeels MySQL gebruikt, een vrije software databank van een bedrijf dat onlangs door Sun gekocht werd.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Hamer op de harde schijf

Uitzending do 18:00 ** January 10th, 2009 by wim.webgang **

Zoals ons nieuws “privacy 2009″ al duidelijk maakte: van je digitale sporen afgeraken is niet zo gemakkelijk. De harde schijf in die oude pc of laptop – zelfs al gaat hij naar een erkend inzamelpunt – waar komt die uiteindelijk terecht, en wat staat er nog op? Internet-toegang codes? E-mail wachtwoord? Mail van een paar jaar? Brieven, teksten, bankgegevens? Om echt zeker te zijn hanteer je best de hamer om de harde schijf buiten gebruik te stellen: dan ontdek je misschien dat harde schijven soms van glas zijn. Hier weten ze hoe ermee om te gaan: (filmpje).
En verder:

 • Eind-goed-al-goed van “PJ” is geen Groklaw-afscheid (link)
 • Afscheid van de XO1 is geen OneLaptopPerChild afscheid: hier is de XO2! (en hier enkele van de commerciële copycats voor het westen: netbooks)

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Ontslagen bij OLPC * Teveel werkloosheid voor de server * Groklaw heeft doel bereikt * Privacy 2009 * FreeRunner op de markt * Vietnam gaat Linux

i-nieuws 6 na 6 ** January 8th, 2009 by wim.webgang **

08/01/2008


Ontslagen bij OLPC

Zoals met de rest van de economie gaat het ook met het OLPC project niet goed. De helft van het personeel van het project zal afgedankt worden. Overblijvende werknemers zullen hun loon zien dalen. Het OLPC project stopt de ontwikkeling van de “Sugar” desktop; die zal vrijgegeven worden aan de community, en hoeft dus niet definitief te verdwijnen.
De grote sterkte van het project was om op grote schaal kleine laptops voor ontwikkelingslanden te produceren en goedkoop te verkopen door steun uit het westen. Dat de ontwikkelingslanden het moeilijk hebben is ingecalculeerd, maar dat nu in het westen zo’n grote financiële crisis heerst niet, en het project lijkt daarmee onderuitgehaald te worden.
Maar anderzijds beklemtonen ze dat ze verderwerken aan versie 2, die iets kleinder wordt dan versie 1. Daarbij zou het toetsenbord vervangen worden door een scherm. Beide schermen worden aanraakgevoelig, en het onderste scherm kan een toetsenbord tonen. Maar evengoed kan de XO2 volledig opengeklapt, plat op tafel liggen waarbij de beide schermdelen een groot touchscreen-speelbord vormen, waarop bv geschaakt kan worden. Of als boek gebruikt vertonen beide kanten van het scherm een bladzijde van een boek.

http://wiki.laptop.org/go/XO-2

Ook vroeger hadden ze het al moeilijk om hun doestellingen te verwezenlijken. Hun ontwerp was immers goed, maar daardoor ook erg bedreigend voor de laptop- en chip-fabrikanten. Die wisten tijdens de samenwerking met het project zodanig veel vertragingsmaneuvers in te bouwen, dat ze tijd hadden om ondertussen zelf commerciële tegenhangens te ontwikkelen die voorbije jaar als “netbooks” op de markt kwamen. Ook de lobby van de software-industrie sloeg toe en onder dreiging van het verliezen van andere Universiteitsbudgetten, gesponsord door bedrijven, werd het idee van de vrije software op de OLPC’s losgelaten. Onder druk van MS kwam er ook een Windows versie.

Teveel werkloosheid voor de server

In de VS deed zich ondermeer in New York en North Carolina een probleem voor met een te groot aantal werklozen. In North Carolina kregen de webservers van de werkloosheidsdienst 3 keer zoveel aanvragen te verwerken als normaal, en daardoor was de server een paar dagen van de kaart. Pas toen er een werd bijgezet konden de aanvragen terug vewerkt worden. Ook in Ohio gingen de servers 2 dagen plat door te veel aanvragen. In New York was het systeem ook ongeveer een dag niet te gebruiken, naar verluidt door problemen met het inlogsysteem. Natuurlijk grijpt iedereen dan naar de telefoon, en hoewel het telefoonnet het verkeer wel aankon, was er niet genoeg personeel om al die oproepen te beantwoorden. Op sommige plaatsen werd een callcenter ingezet om het extra volume te verwerken.

Groklaw heeft doel bereikt

Ook Groklaw lijkt te gaan afslanken. Ze gaan het aantal aktiviteiten beperken tot hun oospronkelijke doelstellingen; namelijk een juist en verstaanbaar archief vormen voor bestudering door rechtenstudenten en historici van “de zaak SCO”. De zaak werd gevolgd sinds mei 2003,”. De opdracht die ze zich gesteld hadden is daarmee volbracht, want de zaak eindigde ermee dat Novell de zaak won en SCO werd in het ongelijk gesteld. SCO heeft nog wel beroep aangetekend.
Wat gaat verdwijnen zijn de dagelijkse nieuwtjes. De zaak van SCO is immers in een stadium van beroep gekomen waarbij geen nieuwe elementen kunnen aangebracht worden. De “Leading Lady” van de Groklaw site, een vrouw die schrijft onder de afkorting “PJ”, kondigde het aan op dinsdag, in een eerste “post” na haar vakantie. Het volgende grote probleem, zegt ze, is proberen het Groklaw materiaal te behouden voor de toekomst. Met digitale media is dat een uitdaging op zich.

Lees hier de
groklaw.net post van PJ
.

 

Privacy 2009

Volgens een klant van een electronicawinkel, die in september een Blu-Ray speler kocht gebeurde er iets eigenaardigs: hij kreeg een CD thuis met een update voor zijn toestel. Goede dienstverlening, vond hij, maar hij vroeg zich af hoe de klantendienst van de speler aan zijn adres kwam. Hij had nooit de registratiekaart ingestuurd, zijn toestel ook niet online geregistreerd. Evenmin had hij in de winkel zijn naam of adres opgegeven. Wel herinnerde hij zich dat hij betaald had met zijn creditcard.

Als het zo gemakkelijk is om aan persoonlijke gegevens te komen, is fraude natuurlijk dichterbij. Andere manieren waarop persoonlijke gegevens ongewild ontsnappen zijn inbraak in computers en hoe langer hoe meer ook achtergelaten digitale schaduw. Alle computers met een harde schijf die afgedankt worden, bevatten mogelijk gevoelige gegevens als namen, wachtwoorden, bankgegevens enz. Een Engels computertijdschrift deed maar weer eens de proef: er werden acht tweedehandscomputers gekocht op e-bay, en daarvan wist men zo’n 22.000 “verwijderde” bestanden terug te halen. Ook criminelen weten dat en verzamelen mogelijk van allerlei bronnen als inzamelpunten de harde schijven om er gegevens van te recupereren. Er bestaan wel softwareprogramma’s die de harde schijf helemaal overschrijven, maar ook daarvan kunnen soms nog gegevens gerecupereerd worden in een labo.

Daarom raden we bv ronduit aan de harde schijf fysiek te vernietigen. Maar zelfs met een hamer de harde schijf bewerken is soms niet genoeg. Verbranden of langdurige onderdompeling in zuur is waarschijnlijk nog beter. Opgelet voor de milieubelastende stoffen in de HD!

FreeRunner op de markt

OpenMoko maakte bekend dat ze een nieuw toestel klaar hebben als opvolger van de Neo 1973. Dat was een gsm-achtig toestel dat volledig open was van ontwerp, en waarvoor iedereen zelf toepassingen kan programmeren en kan experimenteren met het ontwerp. Want zelfs het ontwerp en de schema’s zijn gepubliceerd en kunnen door iedereen bestudeerd worden. .

Het nieuwe toestel heet “FreeRunner” en heeft een processor van 500 Mhz, zowat dubbel zo snel als zijn voorganger. Hij heeft Wifi, bewegingssensor, en betere grafische mogelijkheden. Het touch-screen is 2.8 inch, en de vorm zou niet veel afwijken van de Neo.
De nieuwe FreeRunner is ontstaan door de vele reakties die OpenMoko kreeg van gebruikers en ontwikkelaars die zich op de Neo stortten.
De toestellen worden vooral gemaakt voor programmeurs en ontwikkelaars van toepassingen.

wiki.openmoko.org/wiki/Neo1973
3D: guruworkshop.com/omoko/
Een blik op de binnenkant op deze “Beginnen met ..

Het is zo’n beetje het tegenovergestelde van de G-Phone. Die bestaat immers niet als toestel, maar alleen als softwareplatform.

Hardwarefabrikanten kunnen hun eigen toestellen bouwen om dat platform erop te installeren. OpenMoko werkt omgekeerd; zij maken een toestel met een Linux besturingssysteem en ze kijken er zelf naar uit wat ermee gebeurt.

Het is totaal NIET te vergelijken met de i-Phone. Dat is immers een kant-en-klaar eind-consumentenprodukt, terwijl de Neo bedoeld is als experimenteer-toestel voor een kleine groep geïnteresseerden. Toch laat dat het bedrijf toe genoeg te verkopen om verder te bestaan.

Vietnam gaat Linux

Het Vietnamese ministerie van Informatie en Communicatie wil massaal Linux gaan gebruiken in overheidsdiensten. Ze willen alle servers op Linux laten draaien. Daarnaast willen ze OpenOffice.org, Firefox en Thunderbird invoeren zoveel ze kunnen, waarbij ze op 70 procent mikken tegen het einde van dit jaar.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

5 promille Webgang + Beatscapes: wanneer terug nuchter?

Uitzending do 18:00 ** January 1st, 2009 by wim.webgang **
 • Jaaroverzicht van het nieuws: na het vinden van de belangrijkste momenten, waaronder de plotselinge beschikbaarheid van Linux computertjes in de winkel in 2008. En het nieuws dat we misten, zoals een programma van MS om kleine startende bedrijfjes te voorzien van software. Opvallend: ze moeten betalen als ze stoppen met die te gebruiken.
 • Zijn we al terug nuchter? M.a.w. hoe lang duurt het eer de alcohol verteerd is? We staken een rekenblad met wat formules in elkaar om zelf te bereken wanneer we bv terug kunnen autorijden. En we delen die graag met jullie.
  Wanneer terug nuchter? Vul eerst in: beginuur en je gewicht.

  Je krijgt een tabel als een agenda waar je per uur je drankjes kan invullen.
  Er zijn er een paar voorzien, maar je kan zelf aanvullen. Onderaan staan de beschikbare drankjes, hun alcoholgehalte en de inhoud van “1 consumptie”.

 • Download hier: AlcoholVertering.sxc (OOo 1) of AlcoholVertering.ods (OOo 2)
 • Tijdens het programma doken er al ideeën op voor uitbreiding: verschil tussen man/vrouw, effect van eten tussendoor, formule aanpassen voor moment waarop de maaginhoud plotseling geleegd wordt, enz ….
 • Alle wijzigingen welkom! webgang atradiocentraal.be

Lift ^ | Lift v | Comments Off