Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Het internet is vol

Uitzending do 18:00 ** October 31st, 2019 by wim.webgang **

IP v4 is op

We weten het al lang, de adressen waarmee de computers op het internet kunnen communiceren geraken op. Toch de originele adressen van het internet protocol versie 4, afgekort ip v4 of ip4. Dat is het adressysteem waarbij computers een nummer krijgen dat bestaat uit 4 getallen, gescheiden door een punt, zoals in 192.168.1.100. Elk getal is de decimale weergave van een 8 bits getal, en kan dus maar tot 256 gaan; of van 0 tot 255. Theoretisch zijn er daarmee zo’n 4,3 miljard combinaties mogelijk. Maar die kunnen niet allemaal gebruikt worden; er is een reeks voorbehouden voor speciale vormen van gebruik, als testnetwerken en interne netwerken. Er blijven er nog een goede 3,5 miljard over, meer dan genoeg zou je denken. Maar ook daar is er een probleem. In het begin werd kwistig omgegaan met de toekenning van adressen, en een aantal bedrijven hebben grote groepen van adressen toen in handen gekregen. Oorspronkelijk geen probleem, ip adressen werden alleen gebruikt door instellingen en bedrijven. Wie in de beginperiode van het internet van thuis uit op internet ging, belde in met een modem op een computersysteem van een provider. Maar toen de dsl en kabel verbindingen ervoor zorgden dat huishoudens zowat 24 uur per dag online konden zijn, en die allemaal een ip adres gebruikten, begonnen de bruikbare adressen te slinken. Ondertussen zijn er nog heel wat online apparaten bijgekomen (denk aan internet of things) alsook smartphones die online gaan en een internetadres gebruiken. De oganisatie die de internetadressen beheert, heeft nu aangekondigd dat ze in november door hun ip4 adressen zitten.

Er is een oplossing die vergelijkbaar is met wat met de telefoonnummers gebeurde: telefoonnummers zijn in de loop der tijd steeds langere getallen geworden. Op internet gebeurt dat met de opvolger van IPv4, nl IPv6. Helaas zijn die getalllen nogal veel groter, en worden ze niet meer als menselijk leesbaar getal weergegeven, maar als hexadecimaal getal. Dat bestaat uit een combinatie van letters en cijfers, die staan voor 128 bits, waar IPv4 voor 4 x 8 of dus 32 bits stond.
En in plaats van 4 getallen per ip adres krijg je dus 8 getallen per ip adres te onthouden, gescheiden door een dubbele punt.
bv: db8:abc:ef01:2345:abcd:b201:5482:d023

In 2011 gebeurden de eerste wereldwijde testen met IPv6, en vanaf 2012 werd IPv6 ook effectief op beperkte schaal in gebruik genomen.

Maar voor de rest werd veel geaarzeld, en bleven bedrijven IPv4 adressen aanvragen. Met als gevolg dat ze morgen dus op zullen zijn. Wie dan nog een IPv4 adres wil, moet wachten tot er één vrijkomt.

ps
Doet me denken aan een vraag die iemand me lang geleden stelde: “Kan het internet eigenlijk vol geraken?” Ja dus?

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Hoe gaat het met Huawei? * Bug Store * Afstandswerk * Politiek geband

i-nieuws 6 na 6 ** October 31st, 2019 by wim.webgang **

Hoe gaat het met Huawei?

Nadat de VS een boycot invoerde op Huawei apparatuur, en zijn bondgenoten in Europa en elders probeerde te overtuigen hetzelfde te doen, duiken er cijfers op over de gevolgen voor het bedrijf.
En Trump zal het misschien niet graag horen, maar het bedrijf floreert als nooit tevoren. Het groeide 66 procent, maar die groei is vooral te danken aan de eigen Chinese markt. Misschien wel uit een nationalistische reflex kochten Chinezen er in verhouding meer Huawei, en dat ging niet alleen ten koste van het aandeel van andere Chinese fabrikanten als Vivo en Xiaomi, maar ook ten koste van het Amerikaanse Apple. Dat zat vroeger rond 20 procent, maar zou nu naar 5 procent evolueren.
Maar ook andere Amerikaanse fabrikanten delen in de klappen. Huawei vervang alle Amerikaanse onderdelen in hun toestellen. En ook voor het besturingssysteem dat vroeger van Google kwam, werken ze aan vervanging. Dat kunnen ze voor de Chinese markt nog gemakkelijker dan voor de westerse markt omdat niet alle Google diensten in China verkrijgbaar of populair zijn. Die diensten zijn nauw geïntegreerd in het Android systeem.
In China wordt Huawei ook niet geremd met de uitrol van G5 netwerken, en hun toestellen zijn ook daar al op voorzien. China zou dus wel eens het voortouw kunnen nemen op gebied van 5G.

Bug Store

Vorige week ontstond een eigenaardige golf van wijzigingen in de beoordeling van apps in de app Store van Apple. Meer dan 300 apps verloren plots de besprekingen en waarderingen van gebruikers op het platform. Ze geraakten gemiddeld de helft van hun punten kwijt volgens een blog voor app bouwers. 20 miljoen ratings waren op twee dagen tijd verdwenene, opgegeten leek wel door de App Store. Was Apple de ratings aan het herzien? Was er een malware in de site binnengedrongen? Ontwikkelaars van de getroffen apps die hun inkomsten zagen smelten met het verdwijnen van de positieve ratings, tastten in het duister. Tot Apple eergisteren toegaf dat er een problee, was, een soort bug in de App Store. Ze zouden de fout oplossen en alle kwoteringen terug herstellen.

Afstandswerk

Telewerken zou volgens de gangbare kennis produktiever zijn dan op kantoor werken. Waarom dat is, daar is niet iedereen het over eens. Misschien ebt het productiviteits effect ook weg eens de werknemer zich niet meer geprivilegeerd voelt. Het is voor bedrijven wel interessant om te kijken welke factoren bijdragen aan die hogere productiviteit, want misschien kan de organisatie daaruit leren voor de andere kantoorwerkers.

Een opvalldend element is het niet meer rechtstreeks in contact zijn met de medewerkers. De hele tijd overschakelen om vragen onmiddellijk te beantwoorden is niet alleen vermoeiend, het is ook dodelijk voor de efficientie en de creativiteit. Er is geen diepgaande concentratie of focus meer mogelijk, waardoor mogelijk ook meer fouten optreden.

De sleutel zou dus de asynchrone communicatie kunnen zijn. De communicatie verloopt iets trager, kan doordachter geformuleerd worden en is daardoor misschien effectiever. En de communicatie bestaat uit minder onderbrekingen. Het telewerken heeft de asynchrone communicatie terug binnengebracht in het werk, en die zou een blijvende rol kunnen spelen. Je ziet dat sommige orginisaties ook naar hun klanten of gebruikers toe een moment van telefonische onbereikbaarheid of toch minstens asynchrone communicatie inbouwen. (bv SD worx op vrijdagnamiddag). Het geeft werknemers de tijd om een aantal dingen bij te werken waar anders nooit tijd voor is.

Grote bedrijven die telewerken al langer geleden massaal invoerden, komen er ook een beetje van terug. De productiviteitswinst neemt na verloop van tijd af, werknemers vereenzamen en verliezen voeling met het bedrijf. Er wordt gezocht naar tussenvormen. Bv 2 a 3 dagen telewerk, of coworking plaatsen.
Werkgevers kunnen co-working plaatsen reserveren voor hun werknemers die dan zo’n beetje kunnen kiezen waar ze werken.
Volgens Regus waren er in 2017 wereldwijd al meer dan 15.000 coworking ruimtes. Ook in Antwerpen duiken er steeds meer op, formele zoals business spaces in omgevormde kantoorruimtes, en informele als in de ruimtes boven of achter cafe’s, en dan zijn er nog de koffiebars die expliciet mikken op telewerkers.

Politiek geband

Twitter kondigde dapper aan politieke advertenties te weren in de toekomst. Gisteren hebben ze dat bekend gemaakt met .. een tweet natuurlijk.
De aankondiging kwam van Jack Dorsey zelf, de CEO van Twitter. Deze nieuwe euh “politiek” bij Twitter geldt wereldwijd.

Hij trapte ook Facebook even na dat enkel aankondigingen deed over het proberen te vermijden in de toekomst dat hun platform nog misbruikt zou worden. Ook het weren van advertenties van politici die pertinente leugens beweren ziet Facebook niet zitten.

compiled by BCP v.0.4.4

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Hersenherkenning

Uitzending do 18:00 ** October 24th, 2019 by wim.webgang **

Hersenscans
Onderzoekers van de mayonaise kliniek – sorry mayo clinic, hebben geponeerd dat uit de hersensscans genoeg informatie kan afgeleid worden om het gezicht te reconstrueren tot op het niveau dat het vergeleken kan worden met gelaatsscans.

40 grote festivals hebben onder druk van aktievoerders aangekondigd dat ze de hersenscans, sorry, de gelaatsherkenningssoftware NIET gaan inzetten.

Voorwaarden
gitlab wijzigt zijn voorwaarden. Misschien moet je via de webinterface inloggen om de nieuwe voorwaarden te bevestigen alvorens je verder gebruik kan maken van de API enz..

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Catalina Bug * Google boeking * 179 GB

i-nieuws 6 na 6 ** October 24th, 2019 by wim.webgang **

Catalina Bug

Apple gebruikers hebben de laatste tijd wel wat problemen met hun software. OS X is voorgeïnstalleerd op de iMac die je koopt, dus je kiest niet zelf voor welk systeem, zelfs niet voor welke versie. Het mail programma van Apple had een vervelend gebrek in een nieuwere versie van Mail, en je dat werd niet zo snel verholpen; waarbij je alleen in een oudere vorm kon overschakelen.
De Safari browser crashte en met wat pech kreeg je hem niet meer in gang. Vervelend want het systeem roept die browser voor vanallen en nog wat aan, en dan krijg je steeds de foutmelding van de mislukte opstart. Je kan niet de zelf geïnstalleerde Firefox instellen als standaard browser voor alles wat web nodig heeft, dus blijf je zitten met de foutmeldingen. Ten einde raad doe je een upgrade naar de volgende versie van OS X, Catalina, krijgt weer met andere problemen te maken. Bv plots niet meer aan een gedeelde map op een server kunnen.

Een vroeger medewerker van Apple denkt wel te weten wat er aan de hand is. Hij merkt op dat er te veel nieuwigheden worden ingevoerd op te korte tijd. De softwareontwikkelaars en testers werken dag en nacht, week en weekend, en voelen nog de hete adem van de verschijningsdatum van de software in hun nek hijgen.

Als er fouten doorgaan, heeft Apple wel een goed systeem om informatie over een crash te verzamelen, en daaruit de oorzaak van de crash te vinden. Het systeem van apple is daardoor erg stabiel. Maar dat betekent niet dat er geen fouten zijn. De fouten die geen crash veroorzaken worden veel minder goed geinventariseerd; dat kan ook niet automatisch zoals bij de crash reports. Apple moet daarvoor voortgaan op meldingen van gebruikers. Dat zijn er minder, met minder goede data; er valt minder gemakkelijk statistiek uit te trekken aan welke problemen dringend gewerkt moet worden.

Als je niet kan verbinden met een netwerk drive, dan is er geen crash. De gebruiker is gefrustreerd en zal dikwijls niet de moeite nemen om het aan Apple te melden.

Why iOS 13 and Catalina Ara So Buggy….

Google boeking

Bij Google is er protest ontstaan over een nieuw systeem om het gedrag van werknemers te monitoren. Er zou volgens ingewijden een werkgroep zijn opgericht binnen Google, om een speciale versie van de Crhome browser te maken, die toelaat dat het personeel beter te volgen.

Volgens een memo zou de software bv kijken naar gebruikers die een groot aantal ruimtes boeken of ruimte voor meer dan 100 personen. Dat ruikt naar vakbondsaktiviteit.

Maar het bedrijf doet die bewering af als onzin. De software is enkel aangepast om gebruikers voorzichtiger te doen omgaan met automatisch toevoegen van andere gebruikers aan meetings. Daarbij krijgt de gebruiker zelf een melding, niet het management. De oorzaak was een inflatie van kalender en event spam.

179 GB

197 gigabyte aan data werd op het internet gevonden door veiligheidsonderzoekers. De database was van een hotel groep. Ze hoorde bij het reservatiesysteem van de hotels.
In het systeem werden ook profielen van hotelgasten en andere commerciële informatie bijgehouden. Ook betaalinformatie zat in de databank.
De database was een Elasticsearch systeem.

De databank had geen encryptie om de gegevens te beveiligen.
Namen, adressen, gsm nummers, datums en reiskosten, incheck tijden en kamernummers, enz. waren leesbaar. Enkel de creditkaartgegevens waren onleesbaar gemaakt.

Het ging niet alleen over Amerikaanse hotels of reizen; er werd bv een Amerikaanse generaal gevonden in de gegevens over een bezoek aan Rusland en Israel.

compiled by BCP v.0.4.3

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Miljoenen kaarten * Slimme opnemer * Slimme luisteraar * De tijd van DOS

Uitzending do 18:00, i-nieuws 6 na 6 ** October 17th, 2019 by wim.webgang **

Miljoenen kaarten

Er is een inbraak geweest op een webwinkel met illegale handel in bankkaartgegevens. De gegevens van miljoenen kaarten zijn uitgelekt en kwamen bij een onderzoeker terecht. Die checkte de gegevens en besloot dat een van de grootste illegale websites met gestolen creditcard gegevens zelf bestolen was. Op de website werden de gegevens normaal verkocht aan een prijs per stuk, die serieus oploopt als er bv een pincode bij zit. Er wordt door onderzoekers gesproken over een verlies van 500 dollar per kaart. Dat is niet de gemiddelde aankoop die gedaan wordt, maar wel alle kosten, ook de adminstratieve kosten als het vervangen van de kaart enz.
Door gegevens over de site te volgen kon Brian Krebs inschatten hoeveel kaartgegevens er verkocht geraakten in een bepaalde periode. Op vier jaar tijd zou er een omzet geboekt zijn voor een waarde van zo’n 126 miljoen dollar (de verkoop ging in bitcoins). En de schade zou oplopen tot meer dan vier miljard.
Eigenaardig genoeg gebruikten de misdadigers voor hun website de layout en de naam van een beveiligingsonderzoeker, Brain Krebs. De illegale site heette BrainsClub.
Hij leek opgezet te zijn in mei 2018 aan wat we nog konden vinden van de resten van niet-beveiligde mappen. Daarin zaten bv ook de icoontjes voor verschillende types van bankkaarten.

meer op krebsonsecurity:

bv Waarom je computer beschermen tegen gekraakt worden?

https://krebsonsecurity.com/2012/10/the-scrap-value-of-a-hacked-pc-revisited/

Slimme opnemer

Android apparaten krijgen er een slimme dicteertoepassing bij. Er komt een opnamefunctie in Android apparaten, die gebruik maakt van stemherkenning. De slimme assistent in de recorder die gebruik maakt van AI, neemt ook onmiddellijk nota van wat wordt gezegd. Na de vergadering zijn je notities ineens klaar. De smartphone of ander Android apparaat zou dat zelfs zonder internetverbinding kunnen, de bewerking gebeurt op het appraat zelf.
Google demonstreerde de werking al in een live demo, waar in een micro werd gesproken, en het apparaat perfect nota nam. De werking van de opname in werkelijkheid zou minder perfect kunnen zijn.
Behalve de steno-dactylo krijg je er ook een leuke zoekfunctie bij. Je kan een zoekwoord inspreken, en dan wordt gezocht in de opname naar dat woord. Je kan dan met een tik die passage herbeluisteren.
De functie is voorlopig enkel voor de Engelse taal ontwikkeld, maar we kunnen verwachten dat er meer komt.

De tijd van DOS

Duizenden DOS-spelletjes van de jaren 90 zijn beschikbaar geworden op het internet, ondermeer dankzij het project eXoDOS.
Dat gebeurde in een update van het internet archief op archive.org. Ze begonnen in 20105 met het archiveren van dos spelletjes op hun site.

Om de spelletjes als computererfgoed te beschouwen brengt de site ze op een speelbare manier. Er start een dos emulator waarin het spel loopt. Niet alle spelletjes lopen daar vlot in, de emulator draait immers in je browser!

Ze proberen ook originele handleidingen te vinden, en dan krijg je daar ook een link naar.

Het eXoDOS project probeert spelletjes op te sporen van het begin van het ibm-pc dos tijdperk tot meer recente onafhankelijke dos games die nog steeds draaien op msdos.

eXoDOS is er in geslaagd de hand te leggen op meer dan 7000 games, met minstens een executable en soms een kopietje van een handleiding.

De spelletjes spelen over het internet is ook niet zo vanzelfsprekend. Sommige waren bedoeld om te spelen vanaf een cd speler in de computer, en je moet de hele cd al gedownload hebben in je virtuele cd speler om er aan te beginnen. En soms is het wat druk op die site en haal je geen al te hoge downloadsnelheden.

Details kan je lezen in de blog post op blog.archive.org

https://blog.archive.org/2019/10/13/2500-more-ms-dos-games-playable-at-the-archive/

en veel belangrijker, hier de link naar de …

Lift ^ | Lift v | Comments Off

oplossing

Uitzending do 18:00 ** October 10th, 2019 by wim.webgang **

voor het raadsel uit de uitzending van 3/10 https://webgang.radiocentraal.be/?p=11393

Spoiler: eigenlijk heb ik gewoon een libreoffice spreadsheet of rekenblad genomen, en een kolom gemaakt met 1 tot 100 km. Dan de kolom ernaast de tijd aan 4 km/u berekend (dus voor 1km is dat 1/4 , eronder 2/4 enz). En hetzelfde, een kolom voor 5 km per uur.
Je kan de oplossing dan aflezen in de kolommen … (nl waar een kwartier verschil optreed)

Read the rest of this entry »

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Verborgen camera * Versleutelde vogel * Google metaal * Fedora 32 bit * Veilig nummer * Collapse * Malwarehoster in Nederland

i-nieuws 6 na 6 ** October 10th, 2019 by wim.webgang **

Fedora 32 bit

Fedora, de community distributie van Red Hat, stopt met de 32 bit versie van zijn Linux. Officieel heet die “i686 32 bit”.
Er zijn te weinig kandidaten om deze 32 bit versie nog verder te onderhouden.

Dat betekent niet dat er geen 32 bit overblijft. Er zijn nog heel wat softwarepaketten die zo gemaakt worden dat dingen als multilib, wine en Steam blijven werken.

multilib dient om binaries te draaien voor andere architectuur. Een multilib setup geeft de 64 bit loader in /lib en de 32 bit loader in /lib32.

Een tegenhanger van multilib is multiarch, die gebruikt wordt door ondermeer Debian.

wine is een hulpprogramma dat zich voordoet alsof het 32 bit windows is, en wordt gebruikt om windows programma’s te draaien op Linux.

Steam is een game-engine.

Verborgen camera

In de VS is er een senator die vindt dat het welletjes is met al de spionage van technologiebedrijven op gebruikers. Net als de “parental advisary” stickers op CD’s, wil hij waarschuwingen op alle apparaten die camera’s of micro’s ingebouwd hebben, en een internetverbinding hebben. Zo bleek een home security alarmsysteem van Google, met de naam Nest, achteraf een op het eerste zicht onnodig ingebouwde microfoon te hebben.
Pas toen Google uitpakte met een virtual assistant upgrade om stembesturing mogelijk te maken, viel de gebruikers hun muntstuk, en beseften ze dat er al heel de tijd een micro in zit, terwijl dat niet op de doos stond.

Collapse

Collapse OS is de naam van een besturingssysteem dat klaar is voor de ineenstorting van de georganiseerde maatschappij.
Door een grote ontwrichting van de maatschappij en de economie zal de hele keten die nodig is voor de productie van computers ook onderbroken zijn, en kunnen er dus geen nieuwe computers bijkomen. Terwijl computers wel nodig zullen zijn om de maatschappij terug op te bouwen. Vooral complexe microprocessoren zullen we niet meer kunnen gebruiken, omdat die ook complexe apparatuur nodig hebben om ze te programmeren.

Canadees Virgi Dupras is daarom begonnen aan een besturingssysteem dat kan draaien op de meest voorkomende microprocessor: de Z80. Die is ingebouwd in kassa’s, electronische muziekinstrumenten, rekenmachines, computerspelletjes enz. Het zal de processor zijn waarvan er na het ineenstorten van de toevoerkanalen het meest van kunnen gerecupereerd worden. De Z-80 is een 8 bit processor, die veel eenvoudiger is dan de 64 bit processor in onze huidige computers. Hij is begonnen met het ontwikkelen van een speciaal systeem dat op die Z-80 kan draaien: Collapse OS.

Om klaar te zijn voor de grote ramp die onze maatschappij grondig zou ontwrichten, moet het project goed gedocumenteerd zijn, en goed verspreid zijn. Het is dus vanzelfsprekend om het een open source project te maken.

Om bij de wederopbouw fase nuttig te zijn moet het computersysteem zichzelf kunnen voortzetten, of een werkende kopie van zichzelf kunnen maken. Eens de mensheid terug op gang is, kan er dan geleidelijk terug overgeschakeld worden op complexere technologie.

Zijn doel is om klaar te zijn tegen 2030, het moment dat hij zelf waarschijnlijk acht voor de totale ineenstorting van de “supply chain”.

Hij zoekt trouwens nog vrijwilligers om mee te werken…

https://collapseos.org/roadmap.html

https://github.com/hsoft/collapseos

Google metaal

https://www.vice.com/en_us/article/8xwmnv/google-contractors-officially-vote-to-unionize?utm_source=reddit.com

Versleutelde vogel

Dinsdag 8 oktober kondigde de Mozilla Thunderbird Blog aan dat in de volgende versie encryptie ingebouwd zal zijn.
Ook de digitale handtekening zal ingebouwd worden.
Daarvoor zullen ze de OpenPGP standaard gebruiken.

Vroeger konden gebruikers een plugin installeren, de Enigmail plugin. Die werd gemaakt en al 17 jaar onderhouden door Patrick Brunschwig. Hij werkt samen met het Thunderbird team om de overgang vlot te laten verlopen. Thunderbird zou de instellingen kunnen importeren.

Thunderbird werkt met versienummers, en de aankondiging gaat over de nieuwe Thunderbird 78.
Een vroegere versie waarop de Enigmail plugin werkte, Thunderbird 68, zal onderhouden worden tot 2020.

https://blog.mozilla.org/thunderbird/2019/10/thunderbird-enigmail-and-openpgp/

Veilig nummer

Veel internetdiensten als sociale media proberen je aan te praten om me account beter te beschermen door een koppeling met je gsm-nummer. Dat zou je login veiliger maken of gemakkelijker te recupereren als er iets fout gaat met je login of wachtwoord. En net wat de privacy-klokkenluiders voorspelden, gebeurde: het gsm nummer werd nadien gebruikt voor iets anders. Bv Twitter heeft toegegeven dat ze de gsm nummers gebruikten voor advertentiedoeleinden.
Ze gaven de nummers niet door, maar lieten adverteerders wel toe om nummers op te geven om te vergelijken met twitter accounts.
Ook facebook misbruikte de nummers die gebruikers gaven voor 2 factor authentication. Dat moest het bedrijf vorig jaar toegeven nadat wetenschappelijk onderzoek had uitgewezen dat de informatie gebruikt werd, volgens techcrunch.com.

Malwarehoster in Nederland

De Nederlandse politie viel binnen in de gebouwen van een datacenter in Amsterdam, en nam er de servers in beslag van een hosting provider die zogenaamd “bullet proof” was.
Twee mannen werden opgepakt.

https://www.politie.nl/nieuws/2019/oktober/2/11-servers-botnet-offline.html

KV Solutions provides everything you need for a successful online project: web hosting, domain names, dedicated servers, VPS, IPS, Big Data……
?Virtual Private Servers · ?Shared Webhosting · ?Contact · ?Domains…

Waarom de klanten zo tevreden waren:

https://nl.trustpilot.com/review/www.kvsolutions.nl

bv Raymond op 5 maart 2018:

Zeer vriendelijke en weet waar die over praat. Verder erg vriendelijke en een duidelijke en heldere service. Zeker een aanrader om nog meer mee samen te werken.
Verder zijn er mooie ontwikkelingen opkomst.

Maar de laatste tijd doken er andere commentaren op:

19 feb. 2019
KV Solutions is infected by hackers and exploited hosts.

KV Solutions is hosting a lot of exploited virtual machines that scans other system for vulnerabilities. Our system is daily attacked by various IP addresses owned and hosted by KV solutions. We now block the compete IP range from KV Solutions to protect us from this continues threats, but our firewall still registers connection attempts to SMB (WannaCry) and SSH ports.

En dan misschien niet verwonderlijk:

Having a lot of trouble with uptime (6 mei 2019)

Having a lot of trouble with uptime, support doesn’t respond, server nullrouted without any reasoning.

en deze, die volledig anoniem postte en er niet bij zegt waarom zijn servers “suspended” werden… :

horrible didnt refund my money when… (4/9/2019)

horrible didnt refund my money when they suspended both of my servers

Maar al bij al lijken ze niet helemaal verdwenen te zijn:

Overall uptime could use work (4/10/2019 10:27)

Overall uptime could use work. And responses to tickets are a bit delayed. But otherwise their services are fine. Anyone that complains about losing their servers and them being re sold. I’ve noticed that happens if u don’t pay for your server/servers. Idk what people expect. Extra time to pay? Like if you aren’t gonna pay on time don’t complain. And regarding uptime. I have noticed my servers will get randomly rebooted at times and i have to go back into the console and ifup eth0

Verborgen camera

In de VS is er een senator die vindt dat het welletjes is met al de spionage van technologiebedrijven op gebruikers. Net als de “parental advisary” stickers op CD’s, wil hij waarschuwingen op alle apparaten die camera’s of micro’s ingebouwd hebben, en een internetverbinding hebben. Zo bleek een home security alarmsysteem van Google, met de naam Nest, achteraf een op het eerste zicht onnodig ingebouwde microfoon te hebben.
Pas toen Google uitpakte met een virtual assistant upgrade om stembesturing mogelijk te maken, viel de gebruikers hun muntstuk, en beseften ze dat er al heel de tijd een micro in zit, terwijl dat niet op de doos stond.

Versleutelde vogel

Dinsdag 8 oktober kondigde de Mozilla Thunderbird Blog aan dat in de volgende versie encryptie ingebouwd zal zijn.
Ook de digitale handtekening zal ingebouwd worden.
Daarvoor zullen ze de OpenPGP standaard gebruiken.

Vroeger konden gebruikers een plugin installeren, de Enigmail plugin. Die werd gemaakt en al 17 jaar onderhouden door Patrick Brunschwig. Hij werkt samen met het Thunderbird team om de overgang vlot te laten verlopen. Thunderbird zou de instellingen kunnen importeren.

Thunderbird werkt met versienummers, en de aankondiging gaat over de nieuwe Thunderbird 78.
Een vroegere versie waarop de Enigmail plugin werkte, Thunderbird 68, zal onderhouden worden tot 2020.

https://blog.mozilla.org/thunderbird/2019/10/thunderbird-enigmail-and-openpgp/

Google metaal

https://www.vice.com/en_us/article/8xwmnv/google-contractors-officially-vote-to-unionize?utm_source=reddit.com

Fedora 32 bit

Fedora, de community distributie van Red Hat, stopt met de 32 bit versie van zijn Linux. Officieel heet die “i686 32 bit”.
Er zijn te weinig kandidaten om deze 32 bit versie nog verder te onderhouden.

Dat betekent niet dat er geen 32 bit overblijft. Er zijn nog heel wat softwarepaketten die zo gemaakt worden dat dingen als multilib, wine en Steam blijven werken.

multilib dient om binaries te draaien voor andere architectuur. Een multilib setup geeft de 64 bit loader in /lib en de 32 bit loader in /lib32.

Een tegenhanger van multilib is multiarch, die gebruikt wordt door ondermeer Debian.

wine is een hulpprogramma dat zich voordoet alsof het 32 bit windows is, en wordt gebruikt om windows programma’s te draaien op Linux.

Steam is een game-engine.

Veilig nummer

Veel internetdiensten als sociale media proberen je aan te praten om me account beter te beschermen door een koppeling met je gsm-nummer. Dat zou je login veiliger maken of gemakkelijker te recupereren als er iets fout gaat met je login of wachtwoord. En net wat de privacy-klokkenluiders voorspelden, gebeurde: het gsm nummer werd nadien gebruikt voor iets anders. Bv Twitter heeft toegegeven dat ze de gsm nummers gebruikten voor advertentiedoeleinden.
Ze gaven de nummers niet door, maar lieten adverteerders wel toe om nummers op te geven om te vergelijken met twitter accounts.
Ook facebook misbruikte de nummers die gebruikers gaven voor 2 factor authentication. Dat moest het bedrijf vorig jaar toegeven nadat wetenschappelijk onderzoek had uitgewezen dat de informatie gebruikt werd, volgens techcrunch.com.

Collapse

Collapse OS is de naam van een besturingssysteem dat klaar is voor de ineenstorting van de georganiseerde maatschappij.
Door een grote ontwrichting van de maatschappij en de economie zal de hele keten die nodig is voor de productie van computers ook onderbroken zijn, en kunnen er dus geen nieuwe computers bijkomen. Terwijl computers wel nodig zullen zijn om de maatschappij terug op te bouwen. Vooral complexe microprocessoren zullen we niet meer kunnen gebruiken, omdat die ook complexe apparatuur nodig hebben om ze te programmeren.

Canadees Virgi Dupras is daarom begonnen aan een besturingssysteem dat kan draaien op de meest voorkomende microprocessor: de Z80. Die is ingebouwd in kassa’s, electronische muziekinstrumenten, rekenmachines, computerspelletjes enz. Het zal de processor zijn waarvan er na het ineenstorten van de toevoerkanalen het meest van kunnen gerecupereerd worden. De Z-80 is een 8 bit processor, die veel eenvoudiger is dan de 64 bit processor in onze huidige computers. Hij is begonnen met het ontwikkelen van een speciaal systeem dat op die Z-80 kan draaien: Collapse OS.

Om klaar te zijn voor de grote ramp die onze maatschappij grondig zou ontwrichten, moet het project goed gedocumenteerd zijn, en goed verspreid zijn. Het is dus vanzelfsprekend om het een open source project te maken.

Om bij de wederopbouw fase nuttig te zijn moet het computersysteem zichzelf kunnen voortzetten, of een werkende kopie van zichzelf kunnen maken. Eens de mensheid terug op gang is, kan er dan geleidelijk terug overgeschakeld worden op complexere technologie.

Zijn doel is om klaar te zijn tegen 2030, het moment dat hij zelf waarschijnlijk acht voor de totale ineenstorting van de “supply chain”.

Hij zoekt trouwens nog vrijwilligers om mee te werken…

https://collapseos.org/roadmap.html

https://github.com/hsoft/collapseos

Malwarehoster in Nederland

De Nederlandse politie viel binnen in de gebouwen van een datacenter in Amsterdam, en nam er de servers in beslag van een hosting provider die zogenaamd “bullet proof” was.
Twee mannen werden opgepakt.

https://www.politie.nl/nieuws/2019/oktober/2/11-servers-botnet-offline.html

KV Solutions provides everything you need for a successful online project: web hosting, domain names, dedicated servers, VPS, IPS, Big Data……
?Virtual Private Servers · ?Shared Webhosting · ?Contact · ?Domains…

Waarom de klanten zo tevreden waren:

https://nl.trustpilot.com/review/www.kvsolutions.nl

bv Raymond op 5 maart 2018:

Zeer vriendelijke en weet waar die over praat. Verder erg vriendelijke en een duidelijke en heldere service. Zeker een aanrader om nog meer mee samen te werken.
Verder zijn er mooie ontwikkelingen opkomst.

Maar de laatste tijd doken er andere commentaren op:

19 feb. 2019
KV Solutions is infected by hackers and exploited hosts.

KV Solutions is hosting a lot of exploited virtual machines that scans other system for vulnerabilities. Our system is daily attacked by various IP addresses owned and hosted by KV solutions. We now block the compete IP range from KV Solutions to protect us from this continues threats, but our firewall still registers connection attempts to SMB (WannaCry) and SSH ports.

En dan misschien niet verwonderlijk:

Having a lot of trouble with uptime (6 mei 2019)

Having a lot of trouble with uptime, support doesn’t respond, server nullrouted without any reasoning.

en deze, die volledig anoniem postte en er niet bij zegt waarom zijn servers “suspended” werden… :

horrible didnt refund my money when… (4/9/2019)

horrible didnt refund my money when they suspended both of my servers

Maar al bij al lijken ze niet helemaal verdwenen te zijn:

Overall uptime could use work (4/10/2019 10:27)

Overall uptime could use work. And responses to tickets are a bit delayed. But otherwise their services are fine. Anyone that complains about losing their servers and them being re sold. I’ve noticed that happens if u don’t pay for your server/servers. Idk what people expect. Extra time to pay? Like if you aren’t gonna pay on time don’t complain. And regarding uptime. I have noticed my servers will get randomly rebooted at times and i have to go back into the console and ifup eth0

compiled by BCP v.0.4.3

Lift ^ | Lift v | Comments Off

5 minuutjes

Uitzending do 18:00 ** October 3rd, 2019 by wim.webgang **

Wa wey?
John maddog Hall herinnert ons aan de intellectual property diefstal door Francis Cabot Lowell die in Groot-Brittanië de nodige
“intellectual property” ging verzamelen waar Amerika zijn industrie op bouwde en zich zo uit de landbouwstatus onttrok.

Raadseltje:

Ik ga met mijn zevenmijlslaarzen die maar 4 km/u halen naar de radio en kom 5 minuten te laat. Met mijn sportschoenen op hetzelfde moment vertrekken brengt me er 10 minuten te vroeg. Hoe ver woon ik?

Semafoon
Waar is de tijd van de “beeper”?

https://www.livep2000.nl/monitor/

19:01:2003-10-1917AMBUPosten SPIJKENISSE AUB
1420061 MKA Rotterdam-Rijnmond ( Ambulance 17-161 )

19:00:5603-10-1907AMBUA1 GROTE MOLENSTRAAT ELST GE 72753
0920117 MKA Gelderland-Midden ( Ambulance 07-117 )

19:00:4103-10-1905BRANP 2 BTW-01 BR gerucht Eilermark GVV voetbalvereniging EKERSDIJK ENSCHEDE 054331
0605945 BRW Glanerbrug ( Kazernetechniek )
0605310 BRW Twente ( Monitorcode )
0605267 BRW Glanerbrug ( TS-4331 )
0604280 BRW Glanerbrug ( Blusploeg )

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Beeper * DNA voor Trump * Huawei op Linux * Microsoft op Linux * Rook zonder vuur

i-nieuws 6 na 6 ** October 3rd, 2019 by wim.webgang **

Beeper

In Japan is de telecomfirma Tokyo Telemessage begin deze week gestopt met de pager dienst. Ze werden er ingevoerd in 1968, en toen kon het apparaat niet veel meer dan een beepend geluid weergeven bij een oproep, en een led laten branden. Vanaf de jaren 80 konden ook kleine berichten meegestuurd worden. Midden jaren negentig waren er in japan zo’n tien miljoen gebruikers. Een andere aanbieder in Japan stopte in 2007 al.
Het voordeel van de pager was zijn bereik, dat ook in gebouwen beter was dan dat van de huidige gsm.

Proximus, toen nog onder de naam Belgacom stopte er in 2006 al mee. Ze hadden in 2005 de aankondiging gedaan, toen ze nog 36.000 nummers in gebruik hadden voor de semafoon, eind jaren negentig waren het er bijna driehonderdduizend. De afbouw gebeurde door de dekking in het buitenland af te bouwen, en uiteindelijk het hele systeem buiten gebruik te stellen.

In Nederland bestaat het nog steeds onder de vorm van het P2000 (van Pager)
Dat wordt doorlopend gebruikt zowel voor kleinere incidenten als ongevallen en brandmeldingen maar ook voor rampen als trein of vliegtuigongevallen.
De berichten die uitgezonden worden op de pager frequentie kunnen door iedereen gevolgd worden, want ze zijn niet versleuteld. Journalisten maken daar bv gebruik van.

Ze hebben er ook het C2000 netwerk (C van Communication), dat in 2004 gedigitaliseerd werd en volgens de TETRA standaard werkt. Het is niet publiek te volgen. De Belgische tegenhanger heet A.S.T.R.I.D.

of via het web:

https://www.livep2000.nl/monitor/

DNA voor Trump

Binnekort is er weer extra werk voor IT’ers, want de regering Trump gaat DNA stalen nemen en de gegevens bewaren van immigranten. Ze zouden gaan beginnen met de tienduizenden migranten die in asielcentra zitten. De DNA stalen worden niet genomen omdat de asielzoekers iets mispeuterd hebben of betrokken zijn in een onderzoek, het is een algemene maatregel. Er zal ook DNA van de kinderen genomen worden. Op termijn gaat het over data van honderdduizenden migranten. De gegevens zullen beschikbaar zijn voor verschillende overheidsdiensten. Het ministerie van Homeland Security organiseert en het de FBI houdt de gegevens bij. Tot nu toe hadden ze daar DNA gegevens van mensen die opgepakt zijn in onderzoek van ernstige feiten of ervoor veroordeeld zijn.
Om dit juridisch mogelijk te maken moet de wetgeving van 2005 over DNA gegevens worden aangepast. Daarin waren immigranten beschermd tegen DNA staalname. Het ministerie van justitie werkt aan de nieuwe richtlijn.
Deze nieuwe politiek werd voorbereid sinds begin mei, toen de grenspolitie aan de grens met Mexico op beperkte schaal DNA stalen begon te verzamelen. Op dat moment zei de overheid nog dat ze niet van plan waren die informatie langdurig op te slaan of te delen met andere instanties. Dat het programma nu uitgebreid wordt bezorgt verdedigers van de privacy kopzorgen.

Huawei op Linux

Huawei [wawej] kwam onder vuur van de regering van Trump en kreeg te maken met een boycot om Amerikaanse technologie te mogen gebruiken. Daardoor moesten ze op zoek naar een ander systeem dan Android voor hun smartphones. Ze ontwikkelden HarmonyOs, een systeem voor IOT en andere apparaten. Het zou geen Linux kern hebben. HarmonyOs zit al in hun smart TV, en zou aangepast kunnen worden naar smartphones.

Maar wacht eens, [wawej] maakt ook laptops, moeten ze daar rekening houden met een boycot van Microsoft software?
Dat is nog niet gebleken, maar ze zullen er wel aan denken. ..

Op Chinese websites zijn al laptops van [wawej] te bestellen met “deepin” Linux. Het is een Chinese Linux die ontwikkeld is op basis van Debian stable. De distributie wordt geroemd om zijn mooie desktop, die bv onderaan een takenbalk heeft die lijkt op de dock van OSX. Geluiden die bij opstarten, afsluiten enz horen, kunnen in een paneel met knopjes aan en af gezet worden in een uitgebreid control center. Het systeem heeft ook een opruim-functie, die je desktop opruimt. Het gaat de bestanden op je desktop in mapjes zetten waar ze thuishoren, naargelang of het foto’s, filmpjes, documenten enz zijn.
Ze hebben ook een functie om gemakkelijk je achtergrond te laten veranderen met een interval.

Microsoft op Linux

Microsoft is nu ook voor zijn smartphones overgeschakeld op Linux, meer bepaald de Android variant van concurrent Google. Ze hebben, net als veel andere smartphone fabrikanten, de Android versie zelf aangepast aan hun smaak, zodat de gebruiker een heel erg windows achtig uitziende ervaring krijgt. Of hun Surface Duo smartphone veel Linux gebruikers kan bekoren is de vraag.

Echte Linux liefhebbers hebben zich afgewend van Android, en gaan richting Sailfish, Plasma Mobile, Ubuntu Touch of zijn opvolger, enz. Zij hebben immers niets aan een dichtgespijkerde Android die eruit ziet als windows.

Rook zonder vuur

In de Verenigde Staten is door dokters alarm geslagen over de electronische sigaret en aanverwante damp-apparaten, verkrijgbaar in vaporshops. Van verschillende patienten werd een beetje longweefsel genomen om te onderzoeken. De specialisten in longpathologie ontdekten onder de microskoop dat het weefsel het soort verwondingen toonde als bij chemisch brandwonden, vergelijkbaar met die van chemische oorlogsvoering in de eerste wereldoorlog of bij chemische rampen.

Lift ^ | Lift v | Comments Off