Duitse fusie
In Duitsland is Proxima Fusion, een startup gelinkt aan het Max Planck Instituut voor plasmafysica, bezig met de ontwikkeling van een kernfusie reaktor. Ze zijn een jaar geleden begonnen met de ambitie om binnen twee jaar een model klaar te hebben voor het ontwerpen van een fusie-reaktor met gebruik van quasi-isodynamic (QI) stellarators. Ze bouwen voort op de kennis van magnetic confinement fusion, evoluerende kennis van de stellator, computerontwerp en magneet technologie en supergeleiding bij hoge temperatuur.
Ze hebben daarover nu, een werk gepubliceerd op ScienceDirect, een peer-to-peer review open source wetenschappelijke publicatie voor technologisch, wetenschappelijk en medisch onderzoek. Tegen 2031 willen ze een reaktor operationeel hebben.
Er is tien jaar geleden een experimentele reaktor gebouwd in Greifswald, een havenstad in het oosten van Duitsland: de “Wendelstein 7-X”, in samenwerking met België trouwens.
Het is een spectaculaire intallatie, waar men binnenin een temperatuur probeert te bereiken zoals in de zon, zodat kernfusie mogelijk wordt. Tegelijk moet er natuurlijk waanzinnig gekoeld worden om dat in goede banen te houden, en uiteindelijk moet die koeling gecombineerd worden met het opwekken van electrische energie. Het is er uiteindelijk gelukt om die temperatuur van 15 miljoen graden te halen, maar in tegenstelling tot de zon levverde dat hier geen kernfusie op. Daarvoor is immers de combinatie van temperatuur en druk nodig, en de druk is in de zon veel groter dan hier op aarde in de Wendelstein.
Dat probeert men nu te compenseren door het nog opdrijven van de temperatuur, richting honderd miljoen graden, wat een gigantische uitdaging is.
Nu reeds is de lengte van de koelleidingen in de reaktor meer dan zes kilometer.
De zon achterna
Chinese onderzoekers zijn er volgens berichten van begin dit jaar in geslaagd die honderd miljoen graden te bereiken en een tijd stabiel te houden.
Een Japans-Europees project werkt aan een temperatuur van tweehonderd miljoen graden. Die reaktor heet JT-60SA en is een zogenaamde Tokamak reaktor. Het is een voorloper van het internationaal kernfusieproject ITER project met een reaktor in Frankrijk.
Het ITER had vorig jaar slecht nieuws; daar werd in 2024 aangekondigd dat er vertraging werd opgelopen door fabricagefouten en corona, en dat er 5 miljard extra nodig zal zijn, waarbij ze mikken op 2033 om een oprationele reaktor te hebben.
https://www.ipp.mpg.de/en
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0920379625000705?via%3Dihub
Versleuteling uitgeschakeld
In Groot-Brittanië heeft Apple de eigenaardige update gedaan om de encrypty van hun gebruikers af te zetten. Het gaat daarbij om gebruikers van een iPhone met iCloud dienst.
De Britse overheid heeft nieuwe wetgeving ingevoerd die eist dat de overheid via een achterdeurtje toegang heeft tot versleutelde communicatiesystemen. Apple reageerde niet hoe de wetgever verwachtte. Ze schakelden de encryptie gewoon uit, en nu hoeven ze niets te doen om aan de wetgeving te voldoen.
Het is ook een goede test voor Apple: Als gebruikers niet of nauwelijks reageren, is de privacy door encryptie voor hen blijkbaar niet zo’n grote priotiteit, en hoeven ze daar niet zoveel middelen aan te besteden.
In het algemeen is er een grote discrepantie tussen het belang dat gebruikers beweren te hechten aan privacy, en de bereidheid om daar iets voor over te hebben.
Nieuwe Framework computer
Framework computer is een Amerikaanse laptopfabrikant die probeert zijn toestellen zo herstelbaar mogelijk te maken, om ze duurzamer te maken. Ze publiceren zelf reparatiehandleidingen. Bovendien is het één van de zeldzame leveranciers die een Linux systeem als keuze heeft bij aankoop van een laptop.
Het bedrijf heeft nu ook een gewone pc in zijn aanbod. Ook daar is het nog uniek dat je het besturingssysteem Linux kan kiezen. Ze zeggen duidelijk: no crapware, choose your software.
De herstelbaarheid van toestellen hangt dikwijls af van hoe gemakkelijk verschillende onderdelen uit te bouwen zijn. Bij deze pc is het antwoord daarop duidelijk: je moet hem zelf ineenzetten, in zes eenvoudige stappen. Je moet een paar onderdelen op hun plaats zetten, er moeten een paar schroefjes vastgedraaid worden, de rest kan gemakkelijk samengeklikt worden.
Ze gebruikten een speels concept voor het voorpaneel van de computerkast, die bestaat uit een rooster van vierkante roostertjes van verschillende kleuren, die je als tegeltjes zelf kan schikken, er is dus geen standaard uitzicht van het toestel.
https://frame.work/be/en/linux
Ze hebben een eigen wiki om mensen op gang te helpen met Linux:
https://guides.frame.work/Wiki/Framework_Support_Linux_Expectations_Guide
Kraak van de maand
Noord Koreaanse computerinbrekers haalden die titel binnen door in te breken in een cryptocurrency-wisselagent. Ze stalen meer dan 400.000 ethereum bij Bybit, dat gevestigd is in Dubai. De waarde in dollars zou tegen 1,5 miljard zijn. Er is een beloning uitgeloofd van tien procent daarvan om het gestolen cryptogeld terug te krijgen. Maar er wordt aangenomen dat het inbrekers waren die vanuit Noord-Korea opereerden, dus de kans is klein.
Er was nochtans geen straf programmeerwerk nodig om de inbraak te realiseren, wel het opzetten van een slimme combinatie van instinkers en phishing en een keten van uitwisselsystemen om het spoor te verdoezelen naar de eindbestemming. Veel van de waarde zal ook een tijd niet opgenomen worden tot het rustiger is rond de zaak, en de aandacht verslapt.
compiled by BCP v.0.6.9