Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Twee pinguins op de tram

Uitzending do 18:00 ** February 27th, 2025 by wim.webgang **

Twee-processor-kernen abonnementenscanner

Lydia belt in met een verhaal over de opmerkelijke aanwezigheid van 2 pinguins op de tram hier in Antwerpen (niet richting zoo).
Ze ziet dat de terminals om de abonnementen te scannen aan het opstarten zijn, en ze keert op haar stappen terug omdat ze dacht een bekend logo gezien te hebben: idd Tux! Dit is het opstartscherm van een Linux systeem.

We zijn ons verder niet bewust van wat voor systeem het is, ook het merk op de kastjes levert geen verdere sporen op over wat / hoe daar Linux gebruikt zou worden. Updates welkom als je daar meer over weet…

openflexure: 3D geprinte microscoop
Kort interviewtje op hun infostand op FOSDEM 2025. Met standaard componenten, open source designs voor 3D print, een raspberry pi ..

https://openflexure.org/

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Duitse fusie * Versleuteling uitgeschakeld * Nieuwe Framework computer * Kraak van de maand

i-nieuws 6 na 6 ** February 27th, 2025 by wim.webgang **

Duitse fusie

In Duitsland is Proxima Fusion, een startup gelinkt aan het Max Planck Instituut voor plasmafysica, bezig met de ontwikkeling van een kernfusie reaktor. Ze zijn een jaar geleden begonnen met de ambitie om binnen twee jaar een model klaar te hebben voor het ontwerpen van een fusie-reaktor met gebruik van quasi-isodynamic (QI) stellarators. Ze bouwen voort op de kennis van magnetic confinement fusion, evoluerende kennis van de stellator, computerontwerp en magneet technologie en supergeleiding bij hoge temperatuur.

Ze hebben daarover nu, een werk gepubliceerd op ScienceDirect, een peer-to-peer review open source wetenschappelijke publicatie voor technologisch, wetenschappelijk en medisch onderzoek. Tegen 2031 willen ze een reaktor operationeel hebben.

Er is tien jaar geleden een experimentele reaktor gebouwd in Greifswald, een havenstad in het oosten van Duitsland: de “Wendelstein 7-X”, in samenwerking met België trouwens.
Het is een spectaculaire intallatie, waar men binnenin een temperatuur probeert te bereiken zoals in de zon, zodat kernfusie mogelijk wordt. Tegelijk moet er natuurlijk waanzinnig gekoeld worden om dat in goede banen te houden, en uiteindelijk moet die koeling gecombineerd worden met het opwekken van electrische energie. Het is er uiteindelijk gelukt om die temperatuur van 15 miljoen graden te halen, maar in tegenstelling tot de zon levverde dat hier geen kernfusie op. Daarvoor is immers de combinatie van temperatuur en druk nodig, en de druk is in de zon veel groter dan hier op aarde in de Wendelstein.
Dat probeert men nu te compenseren door het nog opdrijven van de temperatuur, richting honderd miljoen graden, wat een gigantische uitdaging is.
Nu reeds is de lengte van de koelleidingen in de reaktor meer dan zes kilometer.

De zon achterna

Chinese onderzoekers zijn er volgens berichten van begin dit jaar in geslaagd die honderd miljoen graden te bereiken en een tijd stabiel te houden.

Een Japans-Europees project werkt aan een temperatuur van tweehonderd miljoen graden. Die reaktor heet JT-60SA en is een zogenaamde Tokamak reaktor. Het is een voorloper van het internationaal kernfusieproject ITER project met een reaktor in Frankrijk.

Het ITER had vorig jaar slecht nieuws; daar werd in 2024 aangekondigd dat er vertraging werd opgelopen door fabricagefouten en corona, en dat er 5 miljard extra nodig zal zijn, waarbij ze mikken op 2033 om een oprationele reaktor te hebben.

https://www.ipp.mpg.de/en

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0920379625000705?via%3Dihub

Versleuteling uitgeschakeld

In Groot-Brittanië heeft Apple de eigenaardige update gedaan om de encrypty van hun gebruikers af te zetten. Het gaat daarbij om gebruikers van een iPhone met iCloud dienst.
De Britse overheid heeft nieuwe wetgeving ingevoerd die eist dat de overheid via een achterdeurtje toegang heeft tot versleutelde communicatiesystemen. Apple reageerde niet hoe de wetgever verwachtte. Ze schakelden de encryptie gewoon uit, en nu hoeven ze niets te doen om aan de wetgeving te voldoen.

Het is ook een goede test voor Apple: Als gebruikers niet of nauwelijks reageren, is de privacy door encryptie voor hen blijkbaar niet zo’n grote priotiteit, en hoeven ze daar niet zoveel middelen aan te besteden.

In het algemeen is er een grote discrepantie tussen het belang dat gebruikers beweren te hechten aan privacy, en de bereidheid om daar iets voor over te hebben.

Nieuwe Framework computer

Framework computer is een Amerikaanse laptopfabrikant die probeert zijn toestellen zo herstelbaar mogelijk te maken, om ze duurzamer te maken. Ze publiceren zelf reparatiehandleidingen. Bovendien is het één van de zeldzame leveranciers die een Linux systeem als keuze heeft bij aankoop van een laptop.

Het bedrijf heeft nu ook een gewone pc in zijn aanbod. Ook daar is het nog uniek dat je het besturingssysteem Linux kan kiezen. Ze zeggen duidelijk: no crapware, choose your software.

De herstelbaarheid van toestellen hangt dikwijls af van hoe gemakkelijk verschillende onderdelen uit te bouwen zijn. Bij deze pc is het antwoord daarop duidelijk: je moet hem zelf ineenzetten, in zes eenvoudige stappen. Je moet een paar onderdelen op hun plaats zetten, er moeten een paar schroefjes vastgedraaid worden, de rest kan gemakkelijk samengeklikt worden.

Ze gebruikten een speels concept voor het voorpaneel van de computerkast, die bestaat uit een rooster van vierkante roostertjes van verschillende kleuren, die je als tegeltjes zelf kan schikken, er is dus geen standaard uitzicht van het toestel.

https://frame.work/be/en/linux

Ze hebben een eigen wiki om mensen op gang te helpen met Linux:

https://guides.frame.work/Wiki/Framework_Support_Linux_Expectations_Guide

Kraak van de maand

Noord Koreaanse computerinbrekers haalden die titel binnen door in te breken in een cryptocurrency-wisselagent. Ze stalen meer dan 400.000 ethereum bij Bybit, dat gevestigd is in Dubai. De waarde in dollars zou tegen 1,5 miljard zijn. Er is een beloning uitgeloofd van tien procent daarvan om het gestolen cryptogeld terug te krijgen. Maar er wordt aangenomen dat het inbrekers waren die vanuit Noord-Korea opereerden, dus de kans is klein.
Er was nochtans geen straf programmeerwerk nodig om de inbraak te realiseren, wel het opzetten van een slimme combinatie van instinkers en phishing en een keten van uitwisselsystemen om het spoor te verdoezelen naar de eindbestemming. Veel van de waarde zal ook een tijd niet opgenomen worden tot het rustiger is rond de zaak, en de aandacht verslapt.

compiled by BCP v.0.6.9

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Humane uitgeschakeld * Murena pixel * Nieuwe trein * Nikola failliet * Game met broncode * Einde Android App store

i-nieuws 6 na 6 ** February 20th, 2025 by wim.webgang **

Humane uitgeschakeld

Humane was een bedrijf dat een soort electronische badge ontwikkelde die de verbinding maakte tussen de mens een een AI systeem, en die verkocht als Humane AI Pin , voor 700 dollar, plus een abonnement van 24 dollar per maand.
De badge had een batterij, een microfoon, een kleine beamer en een camera, en kon met door de gebruiker geaktiveerd worden en bediend door middel van gebaren en stem. De humane pin projecteerde als feedback een schermbeeld op bv je hand die je voor de pin houdt.
Dat alles vreet batterijcapaciteit, en werkte niet echt soepel, los van hoe onnozel het er uit ziet als je dat aan het bedienen bent.

Humane kreeg zijn produkten en diensten niet genoeg verkocht en zocht een overnemer, die het vond in HP.

Humane verwittigde hun gebruikers dat hun “pins” nog normaal zullen werken tot het einde van de maand – en het is een korte maand! (feb 2025).

Hp heeft het bedrijf niet overgenomen voor het produkt dat het verkocht, maar voor de ingenieurs. Die zullen bij HP ingezet worden op andere projecten.

Murena pixel

Murena heeft de uitgaven van een nieuwe versie van de Pixel Tablet aangekondigd; de Murena Pixel Tablet. Ze gaan uit van een gewone Pixel Tablet en strippen alle typische Google dingen er uit om de privacy van de gebruiker te verhogen. Er wordt een alternatieve app store aangeboden: eOS App Lounge. Het resultaat moet zo’n 550 dollar kosten.
Murena heeft een paar jaar geleden ook al een privacy vriendelijk smartphone uitgebracht met een Android gestript van Google apps, services enz. Al die Google apps en diensten gaan honderden keer per dag verbinden met Google servers, ook al doe je helemaal niets op je smartphone.
Murena is voortgebouwd op LineageOS, een fork van het open source deel van Android. Google startte met Android als open source smartphone systeem gebaseerd op de Linux kern, en daardoor kan er een open source variant afgesplitst worden, zoals deze /e/OS Android.

Nieuwe trein

In Canada zetten ze in op de ontwikkeling van een nieuwe spoorverbinding tussen Toronto en Quebec stad.
Het project heet Alto en is het grootste in de geschiedenis van Canada. Het bevat meer dan 1000 km spoor. De trein moet op het traject 300 km/u halen, en een aantal steden aandoen als Peterborough, Ottawa, Montreal, Laval, Trois-Rivières.
Voorlopig worden de kosten op 3,9 miljard dollar geschat en er gaan meer dan 50.000 jobs voor nodig zijn.
Maar voorlopig is het enkel een aankondiging, de politieke evolutie in Canada zal uitwijzen of het ook gerealiseerd wordt. Er wordt al tientallen jaren gesproken over een hogesnelheidslijn, en er werden al verschillende studies aan gewijd.
Toronto en Quebec liggen 800 km uit elkaar.

Nikola failliet

Het bedrijf Nikola heeft aangekondigd zijn aktiviteiten stop te zetten, en het bedrijf op te doeken. Ze vroegen bescherming aan onder de VS wet Chapter 11, en zullen onder toezicht alles veilen wat ze in huis hebben om een gedeelte van de schulden af te betalen.
De oorzaak is niet duidelijk, maar schommelt mogelijk tussen twee: enerzijds de aarzeling van de transportsector om over te schakelen op electrische voertuigen, nog versterkt door de huidige politieke wind die richting fossiele brandstoffen waait, en een batterijenfabrikant die ermee ophield. En anderzijds mogelijke fraude van een oprichter, die veroordeeld werd maar in beroep ging.

Game met broncode

Valve heeft van Team Fortress 2 de broncode vrijgegeven, zodat fans die kunnen bekijken, aanpassen en hun eigen spelen mee kunnen maken, zolang ze die niet commerciëel uitbrengen.

Einde Android App store

Amazon zal zijn Android App store sluiten op 20 augustus 2025. Ze boden met hun App store een alternatief aan voor de Google Play store, en combineerden dat met hun eigen Kindle Fire tablets als vervolg op de e-readers om electronische boeken te lezen.

.

compiled by BCP v.0.6.9

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Waarom Haiku?

WebGang blog ** February 15th, 2025 by wim.webgang **

Waarom Haiku gebruiken?
Mooie aanvulling op voorbije uitzending: https://youtu.be/tHHxAa3LiNE?t=118

Waarom niet?
Ik heb op mjin pc twee beeldschermen aangesloten die in “portrait” mode staan, vertikaal gedraaid dus. Is handig bij het werken in lange teksten (broncode).
- Ik krijg maar beeld op 1 van de 2 monitors
- Haiku heeft geen mogelijkheid in de instellingen om mijn scherm in te stellan als vertikaal gedraaid staand.
Geen twee schermen kunnen aansturen is voor een “desktop oriented” besturingssysteem natuurlijk een nadeel…

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Webgang op Haiku

Uitzending do 18:00 ** February 13th, 2025 by wim.webgang **

De opnames werden gemaakt op FOSDEM 2025 in Brussel, waar Free Software en Open Source projecten van over Europa en heel de wereld worden voorgesteld aan het publiek van de developers meeting. We spreken met de makers van drie verschillende besturingssystemen.

1. Haiku
De eerste infostand die we zien op FOSDEM is die van Haiku, we doen een praatje (Engels) met de standhouder, die nadien gewoon een Limburger blijkt te zijn. Haiku is geen Linux, maar een project om een gebaseerd op het ooit ter ziele gegane BeOS, dat desktop gericht was. Hij geeft ons ook een DVD mee, die eigenlijk een collectorsitem is want al een paar jaar oud. Hij raadde aan een recente versie van Haiku af te halen en op usb-stick te zetten om het te installeren en uit te proberen, wat ik hem beloof.
-
Deze post is geschreven vanuit het Haiku operating systeem.
Gestart vanop een usb-key, niet vast geinstalleerd op de harde schijf, zoals we in de studio ook doen met de beschikbare computer.
Ik heb de eerste keer de instelling van het toetsenbord niet gekozen, en moet nu dus vanuit een denkbeeldig qwerty toetsenbord werken tot ik die instellingen terugvindt… (lukt even later).

Bij-installeren van software gaat via het HaikuDepot.

In de laatste programma’s in het menu vindt ik het allereerste opstartmenu.
Daarin ook een keuze voor taal en toetsenbord, en eens daar Belgisch geselecteerd, werkt dat onmiddellijk in dit browservenster dat ik heb openstaan, zondat dat ik bewaar of zo moet doen.

Het is wel wennen: hoe door de vensters bladeren want alt-tab werkt niet. Iets met CTRL-Tab lijkt te werken.
Hoe een venster “klein zetten”? Want het venster zelf heeft daar geen symbolen voor in de vensterrand – die trouwens als een soort ruitertje bovenop het venster zit, met de breedte van de titel van het programma/document dat open is, en dus niet de hele breedte van het venster. Dat wint plaats, en je kan iets meer zien wat er onder zit. Een groter/kleiner symbool zit er trouwens wel op, enkel niet het symbool om het venster helemaal te verbergen naar een logo’tje in de takenb… ah nee er is geen takenbalk.
Ook de shortcuts om in de tekst vooruit of naar boven te springen lijken anders te zijn dat ik gewend ben (ctrl-pijltje links/rechts bv).

De browser is niet Firefox maar Webpositive, gemaakt met “..” (kopieren en plakken werkt dus ook niet hoe ik het gewend ben); dus webkit .. enz.

kopieer en plak werkt met alt-c en alt-v ontdek ik; dus:

HaikuWebKit 1.9.14
WebKit 619.1.13

https://nl.wikipedia.org/wiki/Haiku_(besturingssysteem)

2. Tumbleweed (vs Arch?)
Tumbleweed ken ik als de versie van OpenSUSE die doorlopend geüpdate wordt (tgo de Leap die verisnummers heeft als 15.0 tot 15.5, 16..enz. en waarbij je kiest een update te doen naar het volgend versie(sub)nummer. Ik heb al op verschillende toestellen met Tumbleweed gewerkt, en ooit vroeger wel eens een probleem mee gehad dat bepaalde software niet meer werkte na een update. Als ik op de stand aankom is er een discussie bezig tussen de standhouders en een bezoeker die als achtergrond “Arch Linux” heeft.

De ontwikkelaars zeggen dat “Tumbleweed” nooit “breaks like Arch does”. Een steek.
En als het toch breekt kan je met je snapshots teruggaan naar de vorige versie.

3. Rocky Linux
CentOS is verdwenen, Rocky is hier.
Clone en vrije versie van Red Hat, wat vroeger gedaan werd door het CentOS project. Dat verloor echter zijn sponsoring, en de mensen van het Rocky project zetten de inspanning voort…

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Gnome heeft ons verlaten * GPL 3 in de rechtbank * Het laatste wat we van de Titan horen

WebGang blog ** February 13th, 2025 by wim.webgang **

Gnome heeft ons verlaten

Gnome heeft zijn laatste versie, 47 Denver, uitgebracht in september vorig jaar.

Ze leggen bv nadruk op hun verbeterde weergave op kleine schermen (zoals tablets of smartphones), en een nieuwe stijl van dialoogvensters die ook eerder doen denken aan het uitzicht en gebruik van een systeem op mobiele toestellen.

Niet iedereen is daar even blij mee dat Gnome zich meer richt naar de consumentenmarkt, want heel wat intensieve laptop en computergebruikers met Gnome, voelen dat ze wat in de kou blijven staan. Een van de dingen die hen ergert is dat de benaming helemaal is opgeschoven met concepten als “activities”, typisch voor tablets.

Maar in het Linux eco-systeem is er veel keuze, dus zij zijn bv overgestapt naar Cinnamon, Mate of naargelang de omstandigheden het lichtere XFCE of het totaal andere concept van KDE.

Dit hoeft geen ramp te zijn, immers in het verleden is ook al gebleken dat het samenkomen van twee takken best mogelijk is, wat hier zou kunnen gebeuren met bv Cinnamon en Gnome.

https://release.gnome.org/47/

GPL 3 in de rechtbank

In de VS loopt een rechtszaak in beroep over een conflict tussen twee partijen over de interpretatie van de GPL v3.

Wie zelf vrije software schrijft of aan open source software onder de GPL meewerkt, kan met argusogen toekijken.

Neo4j had immers GPL3 software gebruikt in een eigen software, en die uitgegeven onder een GPL3 licentie met een een toegevoegd stukje over extra beperkingen.
Die extra beperkingen werden genegeerd door een volgend project van John Mark met zijn klein bedrijfje “Pure Think”, omdat hij die als niet geoorloofd beschouwde voor GPL3 software.

De omstreden toevoeging heet “The Commons Clause” en is te vinden op:

https://commonsclause.com/

https://www.youtube.com/watch?v=CO_gDpilmoE

Het laatste wat we van de Titan horen

De Titan was een zelfgemaakte duikboot die gebruikt werd om naar het wrak van de Titanic te duiken. Na een aantal keer ging dat fout en de duikboot kwam niet meer boven water. Alle vijf inzittenden, waaronder een van de bouwers van de duikboot, kwamen om. Nu heeft een onderzoekscentrum voor de oceanen een geluidsregistratie vrijgegeven van ongeveer het moment van het verdwijnen van de duikboot, waarvan aangenomen wordt dat hij onder de druk van het water ineengeklapt is.
Eigenlijk is het een soort meting van het geruis van de oceaan, dat plotseling verstoord wordt door een sterker geluid.
Omdat de richting en de tijd kloppen met het verdwijnen van de radar van de duikboot, wordt aangenomen dat dit het laatse geluid is dat de Titan voortbracht.

compiled by BCP v.0.6.9

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Beginnen programmeren (op Linux)

WebGang blog ** February 9th, 2025 by wim.webgang **

Bij het beginnen met programmeren zoek je een programmeertaal en -omgeving waarmee je gemakkelijk onmiddellijk aan de slag kan om werkende programma’s te maken, en waarover je liefst veel documentatie en voorbeelden van vindt. Er wordt dikwijls gekeken naar Python, en voorbijgegaan aan Gambas. Die laatste is nieuwer, er is weinig over gepubliceerd, maar heeft een geweldige programmeeromgeving om in te werken. Eens Gambas3 geïnstalleerd heb je met een paar kliks je “Hello world” draaien:

Hello World
(Desktop)

- File, new project. Kies bv “Graphical Application” en geef een naam (kijk welke directory je gaat gebruiken). Create.
- Je krijgt een leeg venster (Form) om objecten op te zetten; kies onderaan een “TextLabel” (symbool: A), zet het op de “Form” door een klik en dan te “trekken” om de grootte aan te geven.
(TextLabel1 is geselecteerd)
- klik in de rechtse kolom op de eigenschap “Text” en vul daarnaast in “Hello World”.

Klaar.

Klik “run” in het menu (pijltje “>”)

Je kan programma’s maken die een databank aanspreken, foto’s maken, muziek spelen, …

Bij het vergelijken met andere programmeertalen/omgevingen wordt bv gezegd:
- De IDE werkt goed
- Help functie werkt goed
- Programma’s draaien snel (zie ook de JIT compiler)
- Verwarrende gebruik van naam/titel: project naam = naam van de file/directory, titel kan wat meer fantasie hebben.
- verborgen broncode bestanden in .src directory: tja, waarom is dat nodig? Misschien om te vermijden dat je per vergissing die gaat openen met een andere editor die de syntax zou kunnen veranderen? Persoonlijk vindt ik het ook niet nodig om daar een “hidden directory” van te maken.
- settings: zeer handig systeem, ook unix-stijl, maar je moet het weten; de instellingen worden bewaard in “~/.config/gambas3“, zowel die van de gambas IDE als die van je eigen programma’s, onder de programmanaam.conf dan.
- er zijn een hoop voorbeeldprogramma’s, die je online kan afhalen (“softwarefarm” zelfs vanuit de IDE).
- andere locaties: “~/.local/share/gambas3″ voor gambas packages, als je zelf libraries maakt: “.local/share/gambas3/lib/”; zelf libraries maken is niet moeilijk, maar waarschijnlijk niet waar je mee begint.
- er is nog weinig over gepubliceerd, belangrijkste zijn de levendige community met een interessante mailinglist en de documentatiesite, en een paar websites over gambas.

Hello World
als script (CLI) is nog eenvoudiger:

- File, new project. Kies bv “Command-line Application” en geef een naam bv HelloWorldCLI (kijk welke directory je gaat gebruiken). Create.
- Je krijgt een leeg venster om in te werken; Links zie je onder “Sources” al een “Main” staan. Klik daarop om die te openen

Klaar! Want, verrassing: de code staat er al, een Public Sub Main() met Print "Hello World” erin en afgesloten met End.

Druk gewoon op start om uit te voeren!

Je kan hiermee command line (CLI) programma’s maken, en een script om op te nemen in je cronjobs, enz.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

25 jaar Fosdem

Uitzending do 18:00 ** February 6th, 2025 by wim.webgang **

Fosdem editie 2025
Ze vierden bij FOSDEM in Brussel op de ULB op 1 en 2 februari 2025 hun jubileum met de uitgave van een lelijke T-shirt (die ik dan ook niet gekocht heb), maar het gaat over de inhoud, en daar zijn ze gelukkig onklopbaar voor de prijs ;-)
De andere T-shirts die ik wel gekocht en gekregen heb, heb ik vandaag allemaal (over elkaar) aan en ik trek ze matroesjka-gewijs één na één uit om me aan tepassen aan het onderwerp dat besproken wodt op dat moment.
Verslag van Wim en Marthe. (algemeen en o.v. want Marthe brengt ook een gast mee en dat gaat voor; volgende weken nog deelverslagen)
Marthe heeft twee gasten bij vandaag, dus het verslag over FOSDEM is voor de volgende weken.

Interview (Engeltalig) met twee “computer science” vrouwen die in Antwerpen terechtkomen…

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Geen verval-mails meer * Javascript, de naam

i-nieuws 6 na 6 ** February 6th, 2025 by wim.webgang **

Javascript, de naam

Javascript is de naam die gebruikt wordt voor scripttaal gebruikt in webtoepassingen, en ze was gebaseerd op de programmeertaal Java, origineel ontwikkeld door James Gosling die bij Sun Microsystems werkte.
Javascript werd ontwikkeld door een Netscape programmeur, Netscape was de voorloper van de software om websites te bezoeken, zoals Firefox, Safari enz.
Met Javascript maken websitebouwers websites interactief en het is een van de technieken naast HTML en CSS om websites te bouwen. Er wordt over de hele wereld samengewerkt aan javascript bibliotheken en projecten, en daar wordt nu door Oracle een steen in de kikkerpoel geworpen.
Oracle wil het huidige gebruik van de naam JavaScript verbieden omdat er te veel verwarring zou kunnen ontstaan met producten van Oracle waar JavaScript in gebruikt wordt. Oracle kwam in bezit van heel wat rechten toen het Sun overnam, waaronder Java, en ze registreerden JavaScript als merknaam.
Maar op dat moment was JavaScript al zo breed in gebruik als algemene term voor de open standaard die op verschillende manieren uitgevoerd is in projecten – niet door Oracle-, dat die registratie werd aangevochten bij de rechtbank. Er wordt aangevoerd dat Oracle bij de aanvraag frauduleuze stukken indiende om zich de naam toe te eigenen, en dat JavaScript geen product van Oracle is.

https://deno.com/blog/deno-v-oracle2

Geen verval-mails meer

De organisatie “Let’s encrypt” gaat stoppen met het herinneren van de gebruikers aan de vervaldatum van hun certificaat. Het is voor gebruikers belangrijk dat ze in het oog houden wanneer hun certificaat hernieuwd moet worden, want de beoordeling van de verbinding met hun servers als “veilige verbinding” hangt daar van af. Let’s encrypt stuurde een mail als het bijna tijd was om het certificaat te vernieuwen, maar ondertussen zijn er zo veel miljoenen certificaten dat ze veel te veel mails moeten sturen, en dat kost hen te veel geld. Let’s encrypt is een non-profit, die tot doel had het web veiliger te maken door ervoor te zorgen dat iedereen met een website gratis een certificaat kon krijgen om de https verbinding te gebruiken voor de site, herkenbaar aan het slotje of ander veilig icoon in de browser.
Let’s encrypt begon rond 2016 met het uitreiken van de gratis certificaten, en rond 2019 zaten ze aan 1 miljoen uitgereikte certificaten per dag, wat ondertussen nog eens verzesvoudigd is.
De meeste certificaten worden gebruikt via een hosting provider waar een website-eigenaar zijn website heeft staan, en dan is het de provider die de certificaten aanvraagt en vernieuwt. Die providers hebben ondertussen automatische systemen in gebruik om de vervaldata in het oog te houden en/of om de certificaten automatisch te verlengen. Er worden dus weinig negatieve gevolgen verwacht van het afschaffen van de herinneringsmails.

compiled by BCP v.0.6.9

Lift ^ | Lift v | Comments Off