Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang

Private

Laatste titels:

Programmez in het Frans; Domotica

Uitzending do 18:00 ** October 11th, 2018 by wim.webgang **

Privacy issue
Linux Magazine
In tegenstelling tot de afluisterpraktijken bij “Super Micro” (het zou de naam van de ingebouwde afluisterchips zelf kunnen zijn):
Linux Magazine / LinuxVoice
Een magazine gewijd aan privacy, hoe je privacy te verbeteren op je Linux systeem enz

Programmez! #209 Le magazine des développeurs
(teruggevonden uit mijn vakantiespullen)
In dit Franse tijdschrift van juli/augustus 2017 aandacht voor domotica of home automation, in de vorm van een paar artikels over “Jeedom”. Jeedom is een programma ontwikkeld door 2 Fransen, opent het eerste artikel. Onmiddellijk valt me op dat de twee auteurs van de artikels over Jeedom eigenlijk Belgen zijn, van het bedrijf Oditech.

Jeedom
Jeedom zelf dus, een programma dat het brein kan vormen van de domotica installatie. Het bestaat uit een kern, die kan draaien op lichte hardware als een raspberry pi, op NAS-achtige apparaten, op een virtuele pc, of gewoon op een pc. Het is een onafhankelijke oplossing, dus je hebt geen “cloud” diensten van een andere aanbieder nodig, en dat maakt het zeker interessant voor wie een beetje op zijn privacy gesteld is.

Naast de persoonlijke assistent of smart speaker of eender onder welke vorm het binnenhuisspionnetje mag verkocht worden, is de domotica installatie een interesse-punt voor bedrijven die geïnteresseerd zijn in marketinggegevens. Terecht legt dit Franse project dus nadruk op zijn onafhankelijke keuze.

Het programma ondersteunt natuurlijk wel zoveel mogelijke randapparatuur en protocollen. Z-Wave, RFXcom, RTS SOMFY, EnOcean, enz worden vermeld. Verder is het flexibel in uitzicht dankzij views en widgets. Het is flexibel in gebruik dankzij de plugin structuur en een online markt van gratis en betalende insteek-programma’s. Een van de plugins is bv “Arduidom”. Het zal niet verwonderen dat Arduino ingezet wordt in de rand om allerlei metingen en sturingen te doen.

Het programma zelf draait op een webserver die php ondersteunt, en maakt gebruik van JavaScript en NodeJS. Als databank gebruikt het MySQL. Allemaal dingen die op een standaard Linux server gangbaar zijn.

Het artikel vermeldt desings, objecten, plugins, interacties, scenario’s en logs. De core van Jeedom blijkt zowat alles te loggen, en heel wat plugins hebben een eigen logfunctie. Dat lijkt me handig – zeker bij het opbouwen van de domotica installatie als alles nog niet op punt staat. En later om de omstandigheden te checken van eigenaardige of onverklaarbare gebeurtenissen.

Bovendien heeft Jeedom ook een API, zodat het kan interageren met allerlei externe programma’s.

Randapparatuur
Het tweede artikel beschrijft in detail hoe een bewegingsmelder kan aangesloten worden op de Jeedom server. Ze beschrijven daarin welke hardware je nodig hebt, en hoe je het zenderdeel ervan flasht met een ander systeem-firmware.

Er is broncode bijgevoegd, en er wordt uitgelegd hoe je kan waarnemen hoe het programma werkt: via een webpagina die je steeds ververst om de nieuwe waarde te zien, of via de “ESPlorer” console.

En dan komt de kat op de koord: om op afstand gewaarschuwd te worden dat er een beweging opgemerkt is, kan je een externe dienst gebruiken, via een plugin, en kom je toch weer bij een derde partij terecht. Zij gebruiken in hun voorbeeld “pushbullet.com”, die gratis is, maar ze leggen niet uit wat de gevolgen van deze “gratis” zijn.

Het zou interessant zijn om te weten wat het zou kosten om in plaats daarvan m2m (machine to machine) of Lora te gebruiken (in België).

Maar hiermee lijkt ook een breder nadeel van Jeedom en zijn ecosysteem te zijn aangesneden. Je komt heel snel op het punt dat je een betalende plugin nodig hebt. Het aanleggen van iets als een “shop”, waar ontwikkelaars hun plugins betalend kunnen aanbieden als ze willen, heeft blijkbaar als een stimulans gewerkt om geld te vragen voor de plugins.

https://www.jeedom.com/site/fr/soft.html

Hier een Franstalige site die een overzicht geeft van Frans(talig-vriendelijke) domotica software, met enkele collega’s/concurrenten van Jeedom.

Calaos wordt daar gezien als een project om in het oog te houden, maar dat meer aansluiting zou moeten vinden bij de Engelstalige wereld om echt gelanceerd te geraken.

Domoticz

Domoticz wordt incontournable genoemd. Met zijn vijf jaar ontwikkeling een uitgerijpt pakket waarin alles wat aangeboden wordt (en dat is veel) eenvoudig werkt op zowat alle computers; je hebt geen plugins nodig. Er zijn externe, betalende programma’s die met Domoticz kunnen samenwerken.


Assistant pour la maison

En ondanks de nadruk op de Franstalige domotica oplossingen, verwijzen ze toch ook naar enkele andere internationale (meestal Engelstalige) programma’s:

- Home assistent: helemaal consequent ontwikkeld in python, het kan dus draaien op alles waar python op draait, vanaf bv raspberry Pi. Ook voor configuratie wordt consequent met bestanden gewerkt om de instellingen te bewaren. Ik vermoed dat het gemaakt wordt door een Nederlander (http://paulusschoutsen.nl/blog/) Home assistant valt onder een open source licentie (MIT/Apache naargelang waar je kijkt).

- OpenHAB: wordt de standaard genoemd, met de kanttekening dat de interface zelf moet geprogrammeerd worden; er is een mobiele applicatie voorhanden. In de toekomst zou wel een grafische interface beschikbaar komen. OpenHAB heeft een grote gebruikerscommunity en is uitgegeven onder gpl v3.*
* ps: gebruikt JsonDB storage (geen mysql?)

En dan wordt nog een lijstje gegeven met andere software om zelf te verkennen. Eerste op die lijst is DomotiGa, zover ik weet ook een Nederlandse ontwikkeling, geprogrammeerd in Gambas (wat dan toch weer een Franse ontwikkeling is – een object-geörienteerd-achtige IDE/interpreter/compiler voor Linux waarmee zowel scripts als GUI programma’s gemaakt kunnen worden). DomotGa dus, Gpl v3, en gebruikt een MySQL server.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Tesla opsteker * Nobelprijs economie * KDE 5.14 * Super Micro

i-nieuws 6 na 6 ** October 11th, 2018 by wim.webgang **

Tesla opsteker

Tesla heeft een opstekertje met zijn biezonder goede score op de veiligheidstest van twee van zijn wagens, model S en model X, en meer recent met de model 3. De test kijkt naar de kans op verwondingen bij een ongeval bij wagens die in de VS op de markt gebracht worden. De model 3 steekt er momenteel ver boven de andere auto’s uit, en dat zou mee te danken zijn aan zijn gewichtsverdeling. De batterijen zitten verwerkt in de vloer, en maken de auto daarmee stabieler dan auto’s waar het gewicht hoger in het motorcompartiment zit.
Strafpleiter Jef Vermassen heeft dat onlangs aan den lijve ondervonden…

Die positieve resultaten vormen een opsteker voor oprichter Musk, die onlangs een stap terug moest zetten als topman van het bedrijf. Dat kwam door zijn wat te onvoorzichtig tweet gedrag, waarin hij sprak over zijn idee om Tesla terug van de beurs te halen. Maar beleggers nemen dat allemaal niet zo licht op, en de beurswaakhond SEC beschuldigde Musk van koersmanipulatie, en startte een onderzoek. Dat zorgde er op zich voor dat de aandelen onder druk kwamen, en misschien had het meer invloed dan de tweets van Musk. Uiteindelijk moest Musk aftreden als voorzitter van de raad van bestuur van Tesla. Maar nu heeft hij nog minder reden om zich in te houden, en hij noemde de SEC in een tweet al de Speculanten Commissie.

Nobelprijs economie

De Nobelprijs economie voor 2018 ging naar William Nordhaus en Paul Romer, en er zit een duidelijke richting in die keuze, waar duurzaamheid en technologie deel van uitmaken. Willian Nordhaus begon al in de jaren 70 het verband tussen economische groei en milieuschade te onderzoeken, en kwam daar al tot verband met de opwarming van de aarde.

Paul Romer gaat bewust met informatie en informatietechnologie om. Hij vindt dat onderzoek zo open mogelijk moet zijn, en hij stelde vast dat het gebruik van gewone commerciele programma’s zijn collega’s zo goed als verplicht om dezelfde software aan te schaffen als ze zijn onderzoek willen checken.
Niet verwonderlijk dat hij daarna bij FOSS terechtkomt. Zo gebruikt hij nu bv Python als programmeertaal voor zijn onderzoek.

Zijn blog had even te lijden onder het slashdot effect:

https://paulromer.net/my-unclear-comments-about-the-doing-business-report/

Forbidden
You don’t have permission to access /my-unclear-comments-about-the-doing-business-report/ on this server.
Apache/2.4.18 (Debian) Server at paulromer.net Port 443

.. en al dagen lang. Misschien kan je hier terecht in het internet archief:

https://web.archive.org/web/20180830032137/https://paulromer.net/

Hij gebruikt nu Jupyter notebooks, en dat zijn geen laptops, maar een manier om informatie van bv onderzoek te delen. Het is open source en het laat toe code, documenten, grafieken, data enz te delen.

http://jupyter.org/

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Vaarwel “Linux User and Developer”…

Uitzending do 18:00 ** October 4th, 2018 by wim.webgang **

Helaas: Het laatste nummer van Linux User en Developer ligt hier voor ons op de mengtafel.

Het is totaal onduidelijk wat er aan de hand is, de redaktie lijkt zelf verrast te zijn door de beslissing. De meest voor de hand liggende verklaring is natuurlijk dat het tijdschrift niet meer rendabel was. Hieronder “the last post” (op twitter):

The tweet we never wanted to send: After 19 years, Linux User and Developer magazine will be closing. Our last issue (196) will be on sale 20 Sept.

Linux User & Developer was een tijdschrift dat interessant was voor de gevorderde Linux gebruiker, en inderdaad, “ontwikkelaars”, of “programmeurs”.

In dit laatste nummer bv
- Light (32 bit?)-, en Purpose-built Distributions, andere Linux installaties
- disk partitionering en cloning tools
- Raspberry pi: o.a. packages maken om je eigen apps te verspreiden
- beveiliging
- een overzicht van IDE’s (programmeeromgevingen/editors).
- vergelijking tussen VMware Workstation en VirtualBox
- opvallend veel reklame voor andere magazines van “Future Publishers” (Rapsberry Pi for beginners: 1, Mac Format: 1, enz) . Liefst 4 volledige pagina’s voor “Linux Format”, het andere Linux tijdschrift van dezelfde uitgeverij, veel andere advertenties zijn niet te vinden (zou de EFF moeten betalen voor het achterblad?) Wel: een verloren gelopen flyer om op Linux User & Developer te abonneren.

De bestaande abonnees zullen als compensatie Linux Format in de bus krijgen tot het einde van hun abonnement, staat ergens.

Solid
Het is maar de vraag of die grote bedrijven, die nu het internet beheersen gediend zijn met het nieuwe plannetje van Tim Berners-Lee:

Tim Berners-Lee en het gedecentraliseerde www: Herstellen van het evenwicht?

Meer Linux…
Google programmeurs maken de Linux driver om een Apple trackpad aan te sluiten en gebruiken op Linux.

Het Amerikaanse system76 slaagt er steeds beter in om zijn eigen Linux computers te maken en op de markt te brengen.
Je kan voorlopig enkel op voorhand intekenen.

LinkNYC: Gratis tablets in de straat van NYC: vol sensors om vandalisme en misbruik op te sporen, en de browser buiten gebruik gesteld omdat er te veel misbruik was. Communiceren kan er wel op want ze vervangen de oude telefooncellen, en deze hebben een ingebouwde UPS (noodvoeding – batterij). Maar draaien ze eigenlijk op Linux? Android ? (pdf!)

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Solid * Apple in MM * Debian 25 * Slackware 1.0 * …

i-nieuws 6 na 6 ** October 4th, 2018 by wim.webgang **

Apple MM

Volgens zdnet zijn er een aantal laptops van Apple verkocht waarin het brein, de intel chip, in een fabriekstoestand stond, de zogenaamde “Manufacturing Mode”. Deze stand van de processor dient om tijdens de productie van computers een aantal automatische testen te kunnen doen. Die testprogramma’s moeten toegang hebben tot bepaalde functies, en daarom wordt de processor in “Manufacturing Mode” gezet. Na het testen moet deze toegang terug gesloten worden door de processor in de gewone stand te zetten. Dat zou dus bij een aantal laptops van Apple niet gebeurd zijn, waardoor de processor toeliet om er controle over te nemen.
Onderzoekers die als premiejagers op zoek waren naar mogelijke nieuwe fouten in intel processoren, ontdekten in de vele instellingen van de omstreden Management Engine de optie van Manufacturing Mode.

Apple heeft via een update in hun besturingssysteem de lekken gedicht voor High Sierra en El Capitain.
Ook andere fabrikanten gebruiken chips van Intel met ME (bv Lenovo), maar daarover hebben de onderzoekers geen uitspraken gedaan.

Solid

Solid is een project van ondermeer Tim Berners-Lee, één van de oospronkelijke ontwikkelaars van het internet, en wel eens de uitvinder ervan genoemd. Helemaal tevreden met de evolutie van zijn uitvinding is hij niet, want het oorspronkelijk vrije world wide web, wat iedereen gelijke kansen en mogelijkheden gaf, is verworden tot een speelbal van grote monopoliebedrijven. Van de vrijheid en de onafhankelijkheid van de gebruikers is weinig overgebleven. En dus begon hij na te denken over wat er anders zou moeten, en hoe. Het resultaat daarvan is “Solid”.

Solid moet ervoor zorgen dat de gebruikers onafhankelijker worden van de bedrijven die hun via het web allerlei programma’s aanbieden. Nu zitten de gegevens in die platformen, en hebben de gebruikers geen controle over wat er met hun gegevens gebeurt. Die bezorgdheid wordt door heel wat privacy-bewuste internetters al langer gedeeld, en door de vele data-lekken beginnen gewone gebruikers er zich ook bewuster van te worden.

Met solid is het de bedoeling dat de gegevens van de gebruikers terug onder controle komen van die gebruikers, maar dat ze er wel overal gemakkelijk aankunnen om ze te gebruiken. Het is een gedecentraliseerd systeem.

Het solid platform is ondertussen zover ontwikkeld dat Tim Berners-Lee oproept om er applicaties mee te bouwen. Hij zou zelf al een paar demonstratieprogramma’s klaarhebben, waarmee hij kan chatten, een todo list bijhouden, adresboek enz.

De data wordt opgeslagen in een pod: Personal Online Datastore. Het zijn de gebruikers die bepalen wat er mee gebeurt. Op het moment dat bv een gebruiker zijn lijstje van online vrienden op het scherm krijgt, komen die namen niet van een internetbedrijf dat alle namen heeft, maar van de pods van die vrienden zelf!

In zijn visie is er wel plaats voor de bedrijven, maar de verhoudingen zullen veel evenwichtiger worden.

De code is te vinden op GitHub, en om zelf aan de slag te gaan wordt enige kennis aanbevolen van html, css en javascript.

https://solid.inrupt.com/

Begin nu te bouwen:

https://solid.inrupt.com/docs/app-on-your-lunch-break

Debian 25

Op 16 augustus 1993 startte het project van Ian Murdock, en werd “the Debian Linux Release” aangekondigd. De distributie is nog steeds toonaangevend, en vormt de basis waarop andere distributies als Ubuntu worden gebouwd.
Het is ook een geliefde distributie voor servers; en diende als basis voor Raspbian, het standaard systeem van de Raspberry Pi.

Slackware

De 25e verjaardag van Linux, meer bepaald de Linux kern, werd al in 2016 gevierd, ondermeer met een interview met Linus Torvalds op de LinuxCon van dat jaar. Maar de Linux distributies, die de de Linux kern combineerden met allerlei hulpmiddelen en programma’s, maakten er een bruikbaar en bereikbaar systeem van voor de massa. Weliswaar voor de ietswat technisch geïnteresseerde massa in het begin.

De eerste distributie die ik zelf in handen kreeg, op 2 cd’s, was Slackware. Misschien wel de eerste Linux distributie, die in het begin op diskette uitkwam, op stapels diskettes eerder: tientallen diskettes had je nodig om een werkende desktop op je computer draaiende te krijgen.

Ondertussen bestaat slackware nog altijd in al zijn eigenheid; zo hebben ze bv niet het nieuwe opstartsysteem ingevoerd dat in de meeste andere Linux distributies wordt gebruikt.

Aankondiging van versie één van slackware:

http://www.slackware.com/announce/1.0.php


Verder nog Subor, Robotleger, …

Lift ^ | Lift v | Comments Off