Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Chinese smartphone * ff.com * Oceanen als buffer

i-nieuws 6 na 6 ** October 29th, 2018 by wim.webgang **

Chinese smartphone

Ondanks de handelsoorlog tussen de VS en China, en het afblokken van Chinese bedrijven die belangrijke overnames doen op de Amerikaanse technologiemarkt, geraakt OnePlus toch verder de VS binnen. OnePlus is een Chinees bedrijf dat smartphones maakt, en om zijn technische prestaties bekend is bij de freaks. Nu heeft OnePlus een overeenkomst met telecomoperator T-Mobile in de VS, en brengen ze zo hun toestel 6T op de markt. Hoewel het meer dan 500 dollar kost, speelt het met eigenschappen die in de nog duurdere regionen thuishoren.
Een andere belangrijke overeenkomst is die met Qualcomm, een Amerikaans bedrijf dat de processor van de smartphones maakt. Daar is OnePlus nu een van de grootste klanten geworden, en daarmee geraken Chinese en Amerikaanse belangen meer verstrengeld.

ff.com
Een bedrijf dat zich hoopte op te werken in de markt van de electrische auto’s, lijkt te verdwijnen. Faraday Future heet het bedrijf, en hun doel was om Tesla naar de kroon te steken met electrische luxewagens. Ze recruteerden bij allerlei grote autobouwers en technologiebedrijven.
Er werd een prototype ontwikkeld van een SUV, de FF91, en er werd een productiehal opgezet in Californie.
Maar er waren ook problemen. Het prototype schoot in brand kort nadat het éénmaal publiek getoond was in een beperkte kring bestaande uit personeelsleden en aanverwanten. Er waren schulden.
Leveranciers werden niet betaald, lonen werden bevroren, directieleden namen ontslag. Nu het laatste directielid van de oorspronkelijke oprichters ook ontslag neemt, wordt het duidelijk dat het gedaan is met het bedrijf. In 2017 hadden ze al financiële problemen, maar toen werd een Chinese financier gevonden om niew geld in het bedrijf te pompen. Daarbij moesten verregaande toegevingen gedaan worden op gebied van toegang tot bedrijfsgeheimen. De investeerder zou ondertussen met die kennis al centra in China aan het bouwen zijn. Ze zijn niet bereid om nog geld in het Amerikaanse bedrijf te pompen.

De toekomst van het futuristische Faraday Future heeft niet lang geduurd.
Hum website is www.ff.com

https://www.ff.com/

Oceanen als buffer

Gisteren, 31 oktober, verscheen een rapport van de universiteit van Princeton over de opwarming van de oceanen. Daaruit blijkt dat de mens zich misschien serieus mispakt heeft bij het inschatten van de opwarming van de aarde. De metingen daarvoor gebeurden voornamelijk aan land, omdat daar de meeste historische vergelijkingsdata voorhanden is. Verspreid meten in de oceanen, op een systematische manier, is pas recent gestart. Voor het eerst maken ze nu publiek de balans op van de laatste 25 jaar, van 1996 tot 2016. Ze keken naar de hoeveelheid energie die de oceanen ieder jaar hebben opgenomen in die periode, en berekenden die op meer dan 13 zettajoule.
(13.000.000.000.000.000.000.000 joule)
Dat vergeleken ze met de cijfers van het vijfde Rapport over klimaatverandering van de United Nations. De conclusie met de huidige metingen ligt 60 procent hoger*. De Oceanen hebben gewerkt als een grote onzichtbare buffer. Oceanen spelen een belangrijke rol in allerlei klimaatfenomenen, en we zullen met de huidige kennis dus weer een tandje moeten bijsteken om de klimaatopwarming te stoppen.

* Upd 15/11: Later kwamen de wetenschappers terug op de zekerheid van die conclusies. De interpretatie van een aantal onbekende factoren zou niet correct verlopen zijn, en dat zou de zekerheid naar beneden halen, zonder echter de algemene conclusie over de opwarming onderuit te halen.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

GIT clone

Uitzending do 18:00 ** October 25th, 2018 by wim.webgang **

Marthe volgde een GIT workshop en kwam enthousiast terug, met een opname.

. wij doen een git clone.

Hoewel GIT ontworpen is om broncode van computerprogramma’s in te beheren, kan het ook gebruikt worden om allerlei andere tekstgebaseerde bestanden in bij te houden. Met GIT wordt het gemakkelijk om samen te werken aan die bestanden, omdat er een versie-beheer gebeurt (wie veranderde wat wanneer). In pincipe zouden we onze nieuwsteksten erin kunnen schrijven ….

Meer over basiscommando’s bv op linuxuser.copyleft.be :
(Reeks Githandboek (nl)commando’s vbbranch, mergeGitLab vbSourceForge vbgit en gambas)

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Sabotage * Plastiek is aangekomen * Minimumtax * Apple koopt in * Aurora op de knieën * In de zak * GitHub probleem

i-nieuws 6 na 6 ** October 25th, 2018 by wim.webgang **

Sabotage

Twee technologiebedrijven zijn in Europa veroordeeld voor het saboteren van de producten die ze hun klanten verkocht hadden. In Italië heeft de dienst die de concurrentie bewaakt, geconcludeerd dat Samsung en Apple door softwareupdates een negatief effect hadden op de prestaties van hun toestel.
De bedrijven kregen boetes van vijf en tien miljoen euro. Doordat de apparaten trager werden, waren klanten meer geneigd om een nieuw te kopen. Niet alleen vertraagde de softwareupdates de werking van het apparataat, maar soms werkte het achteraf gewoon minder goed, sommige functies werkten gewoon niet meer. De gebruikers werden op voorhand niet verwittigd van de gevolgen van de updates, en ze kregen ook geen enkele kans om de originele functies terug te krijgen.

Plastiek is aangekomen

Volgens de New York Times is het plastiek nu terug aangekomen bij de mens. In de stoelgang van mensen uit Japan, Finland, Rusland, Polen, Groot-Brittanië en Nederland is een schare van microplastics terug gevonden. En iedereen testte positief op microplastics.
Biologen hadden gewaarschuwd dat de microplastics via de voedselketen terug bij de mens zouden komen, en dat we niet weten welk effect ze in het menselijk lichaam zullen hebben. Het interessante van de studie is dat de mensen gevraagd werden om een dagboek bij te houden van hun maaltijden. De stalen werden onderzocht op deeltjes van 0.002 tot 0.02 inch. Er werden verschillende soorten plastic ontdekt, zoals polypropyleen en polyethyleen, die bv gebruikt worden voor het maken van plastic flessen en stopjes. Over heel de wereld worden die gemaakt en gebruikt, en het gebruik stijgt nog. Momenteel worden er één miljoen plastic flessen verkocht. Per minuut.

Minimumtax

In Duitsland wordt gesproken over een minimumtax voor bedrijven als Facebook, Google, Uber, enz

Nu ontsnappen die bedrijven omdat ze hun omzetten officieel boeken in landen met lage belastingstarieven, fiscale dumping, of doordat ze eenvoudigweg geen fysieke aanwezigheid hebben voor de diensten die ze digitaal aanbieden.
De belastingssystemen zijn niet mee geëvolueerd.

Maar Europa wil nu zijn deel, en gaat voorzichtig op zoek naar een manier om toch iets te doen; o.m. door te belasten op de gemaakte omzet, bv 3 procent.

Frankrijks trekt aan de kar, maar andere landen, als Ierland, gaan dwars liggen. Ierland heeft veel hoofdzetels van internetbedrijven, en ze willen die niet kwijtraken. Die zijn er immers gekomen vanwege de loktarieven van Ierland.

Als Europa erin slaagt om een Europese taks te heffen, moeten ze die ook nog verdelen onder de lidstaten. Het wordt interessant om te zien wat Groot Brittanie gaat doen, dat bv ook te maken heeft met belanstingsontduiking. Zo heeft volgens de Guardian Apple in Ierland bv 5000 werknemers, en in het VK 6500. Maar de hoofdzetel is in Ierland gevestigd, en daar zijn de belastingen laag voor Apple. Het zou in Groot-Brittanie maar 1/50 van de belastingen betalen die het normaal zou moeten.
En misschien zullen de bedrijven eerst verplicht moeten worden om meer details te geven over wat ze waar doen met welke gegevens, klanten, reklameregie, enz.

Apple koopt in

Apple koopt een deel van Dialog Semiconductor, een Europese chipbouwer, waarschijnlijk het deel met de smartphone gerelateerde ontwikkelingen. Het bedrijf heeft vestigingen doorheel heel Europa (Nederland, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Italie, Griekenland en Turkije); enkele in Groot-Brittanie, en de Westkust van de VS.
Apple zou zeshonderd miljoen dollar betalen. Ze kennen het bedrijf goed want ze werken er al mee samen sinds de eerste iphone. Met de overeenkomst gaan ook driehonderd werknemers over naar Apple.
Dialog doet verder nog zaken voor IOT, automotive, en andere computer en opslagtoepassingen.

Aurora op de knieën

Amazon ligt overhoop met Oracle, de leverancier van hun databanken. Waar Amazon in het begin een online winkel was die de databank van een externe leverancier gebruikte, zijn ze nu zelf geövolueerd naar een technologiebedrijf. Ze bieden allerlei web en clouddiensten aan, en draaien die die meer en meer op eigen software. Zo worden ze stilaan concurrenten van Oracle. Vooral ook omdat ze de onderliggende databanken van Oracle beginnen te vervangen door eigen technologie, die ze Aurora noemen. En ze bieden Aurora als dienst aan in hun Amazon Relational Database Systemen. Ze noemen hun Aurora weinig bescheiden de “relationele databank gebouwd voor de cloud”.

Ook de Oracle databanken in hun eigen magazijnen zijn ze stilaan aan het vervangen. Dat ging goed tot ze bij de dertiende waren gekomen. Toen het 16 juli was, de dag dat ze gigantische koopjesactie deden met de naam Prime Day, ging het fout. Door grote kortingen werd de site bestormd, en kregen de magazijnen ongezien veel bestellingen te verwerken. De computersystemen kraakten, en dat van Ohio, het grootste magazijn van de 13 overgeschakelde, kreeg het zo moeilijk dat de vertragingen merkbaar begonnen op te lopen. Meer dan tienduizend pakjes liepen vertraging op (Er moesten meer dan één miljoen pakjes per dag verwerkt worden, dus iets meer dan 1 procent). Het duurde uren eer het probleem opgelost was.

Oracle lachtte in zijn vuistje. Hun voorzitter stelde botweg dat Amazon niet zonder Oracle kan.

Dat valt natuurlijk nog te bezien. Amazon gaf de vertragingen toe, maar merkte op dat het systeem niet crashte.
Amazon zal hier ook wel iets uit geleerd hebben.

Nu hebben ze – misschien ongewild – een heel goed idee van de maximale capaciteit van hun systeem, of van de manier om die te verbeteren.
Hun databank is stabiel, want hoewel ze zwaar overbelast werd, is ze niet gecrasht.
Ook voor de geloofwaardigheid naar de klanten die databankdiensten kopen van Amazon, is het belangrijk de eigen databank zelf te gebruiken voor de eigen e-commerce. En dat hebben ze nu bewezen.


Volgens een rapport dat uitgelekt is, zou het Aurora systeem gebaseerd zijn op PostgresQL. Er zouden minder tools in zitten om problemen van een draaiende databank te onderzoeken en/of er zou minder kennis aanwezig zijn geweest over de mogelijke diagnosemethodes en remedies.
Het is interessant om te zien dat Amazon dus niet vanaf nul een eigen databank ontworpen en geprogrammeerd heeft, maar vertrokken is van een bestaand open source project.

Dat ze voor PostgresQL kozen kan verschillende oorzaken hebben. De kwaliteit van de databank staat buiten twijfel. PostgresQL is al breed verspreid. Het zit bv in de softwareverzameling van de meeste Linux distributies, maar draait ook vlot op andere unix-achtige systemen.

En wie nu denkt de afgeleide cloud versie van Amazon te kunnen downloaden voor zijn eigen serverfarm, zou zich kunnen mispakken. PostgresQL is open source maar heeft niet de bescherming van Free Software of vrije software met de GPL licentie. Het gebruikt een lossere BSD achtige licentie, omdat het zijn wortels heeft aan de universiteit van Berkeley.

Met die licentie kan je dus de broncode gebruiken voor eigen doelen, en ben je niet verplicht om de eigen gewijzigde versie ook terug vrij te geven.

Ter vergelijking: MySQL heeft een dubbele licentie, je kan daar kiezen voor de GPL weg, of je kan een commerciële licentie nemen.
MariaDB is GPL2.

In de zak

Eén van de nadelen van het gebruik van Clouddiensten, is dat alle informatie van een bedrijf op één plaats zit, waardoor één kwetsbare plek bestaat, nl het beheer van die Cloud dienst. Er duikt weer een verhaal op van een Amazon S3 storage bucket die verkeerd geconfigureerd was, waardoor de gegevens van een internet service provider in de VS, Pocket iNet, maanden op voor anderen te grabbel lagen. In totaal meer dan zeventig gigabyte van belangrijke internet informatie was voor onbevoegden bereikbaar, zoals schema’s van het interne netwerk, foto’s van de hardwareconfiguraties, inventarissen, enz. En ook nog lijstjes met wachtwoorden – gewoon leesbaar – en sleutelgegevens voor toegang tot AWS voor de werknemers van de internetprovider.
Toen de onderzoekers Pocket iNet verwittigden, duurde het liefst zeven dagen eer de toegang beveiligd werd.
De onderzoekers namen herhaaldelijk contact op, en ze gebruikten ondermeer de gegevens die ze vonden in de openstaande server, om de juiste verantwoordelijken te contacteren.

GitHub probleem

GitHub, eens de lieveling van programmeurs over de hele wereld, heeft een pijnlijke week achter de rug. Op zondagmiddag ontdekten veel programmeurs dat het systeem van Github problemen had. De website werkte met horten en stoten, en gaf bestanden van lang geleden in plaats van recente bestanden. Allerlei wijzigingen blijven onzichtbaar op de site.
Blijkbaar was er een opslagsysteem in de fout gegaan, en GitHub moest overschakelen op een reservesysteem en backups terughalen.
(zie GitHubProblems screenshot)
Maandag tegen de middag konden ze dan enigszins opgelucht melden dat het terugzetten van de backups weliswaar langer duurde dan gepland, maar dat ze de evolutie in het oog houden en hoopten binnen een uur en een half terug volledig operationeel te zijn.

https://status.github.com/messages

https://blog.github.com/2018-10-21-october21-incident-report/

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Basic

Uitzending do 18:00 ** October 18th, 2018 by wim.webgang **

Naar aanleiding van het overlijden van Paul Allen kijken we even terug naar de opkomst van Basic.

Basic, onstaan in de jaren 60, groot geworden in de jaren 70, explosief gegroeid in de jaren 80 met de opkomst van de homecomputers (microcomputers) en de IBM pc.

Voor velen de eerste kennismaking met programmeren, en zo was het ook bedoeld. Toen de van Fortran afgeleide taal ontworpen werd diende ze om studenten eenvoudige programmeeropdrachten te laten uitvoeren. Basic moest zo toegangkelijk mogelijk zijn.

In het begin had Basic de opvallende eigenschap dat de programmacode altijd begon met een nummer, meestal in tientallen:

10 CLS
20 INPUT "geef nieuw getal", A1
30 PRINT A1

Hoewel Basic naar de achtergrond verdwenen is, zijn er nog wel sporen terug te vinden in sommige huidige programmeertalen. Zo is er bv Gambas op Linux, waarvan de afkorting zou staan voor : Gambas Almost Means BASic. Maar deze programmeeromgeving en taal is fundamenteel anders: ze is object georienteerd, heeft een grafische IDE, kan gecompileer worden, is niet alleen open source maar ook Free Software onder de GPL licentie, enz.
http://gambas.sourceforge.net/en/main.html

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Paul “Basic” Allen

i-nieuws 6 na 6 ** October 18th, 2018 by wim.webgang **

DOS-man overleden

Paul Allen, de man die met MS-DOS de wereld veroverde, is maandag overleden. Paul wist met zijn beginnnend bedrijfje een goedkoop besturingssysteem voor microcomputers te kopen dat QDos heette. En hoewel wij allemaal in onze eerste computercursus geleerd hebben dat DOS een afkorting is van Disk Operating System, stond de afkorting QDOS eigenlijk voor Quick and Dirty Operating System. En die erfenis zijn ze eigenlijk nooit meer kwijtgeraakt. Ze haalden de Q er wel af, bedachten een sluwe licentie, en lieten IBM het gebruiken onder de naam PC-DOS. Zelf brachten ze het ondertussen uit als MS-DOS, en maakten ze woekerwinst op de namaakmarkt van IBM-compatibele pc’s. De naam die hij bedacht voor zijn bedrijfje, dat hij samen met schoolkameraad Billy opgericht had, was het niet bijzonder geniale met een koppelteken aan elkaar geplakte microcomputers en software: “micro-soft”. Bill, die de geniale deal met IBM gesloten had, werkte Allen na een tijdje buiten uit Microsoft. Hij probeerde hem eerste uit te kopen, maar Paul had ook wel door dat er nog heel wat computers zouden bijkomen, en hij zich dus niet moest haasten om zijn aandelen van hun bedrijfje te verkopen.
Een paar jaar later was hij daardoor multimiljonair, hoewel hij al weg was bij het bedrijf.
Misschien de belangrijkste erfenis van Allen is wel Basic, een sinds 1964 bestaande taal die hij met zijn beginnend bedrijfje beschikbaar maakte voor allerlei homecomputers, die in de periode net voor de IBM-pc opdoken. Hij was schoolmoe en overtuigde zijn schoolkameraad Billy om ook te stoppen en samen een bedrijfje op te richten. De vele homecomputers hadden allemaal wel een vorm van Basic, en voor veel computergebruikers was het hun allereerste kennismaking met programmeren. In sommige computers was Basic ingebouwd in de ROM zodat je het niet apart van disketten moest laden alvorens te beginnen. Basic werd ook razend populair wegens de vele spelletjes die erin geschreven werden. Het was de eerste echt universele programmeertaal die voor zowat alle computers bestond. Maar onderling waren er grote verschillen, dus je kon zomaar niet de Basic code van een computer draaien op de andere.
Ook nu bestaan er nog ongelooflijk veel soorten basic.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Programmez in het Frans; Domotica

Uitzending do 18:00 ** October 11th, 2018 by wim.webgang **

Privacy issue
Linux Magazine
In tegenstelling tot de afluisterpraktijken bij “Super Micro” (het zou de naam van de ingebouwde afluisterchips zelf kunnen zijn):
Linux Magazine / LinuxVoice
Een magazine gewijd aan privacy, hoe je privacy te verbeteren op je Linux systeem enz

Programmez! #209 Le magazine des développeurs
(teruggevonden uit mijn vakantiespullen)
In dit Franse tijdschrift van juli/augustus 2017 aandacht voor domotica of home automation, in de vorm van een paar artikels over “Jeedom”. Jeedom is een programma ontwikkeld door 2 Fransen, opent het eerste artikel. Onmiddellijk valt me op dat de twee auteurs van de artikels over Jeedom eigenlijk Belgen zijn, van het bedrijf Oditech.

Jeedom
Jeedom zelf dus, een programma dat het brein kan vormen van de domotica installatie. Het bestaat uit een kern, die kan draaien op lichte hardware als een raspberry pi, op NAS-achtige apparaten, op een virtuele pc, of gewoon op een pc. Het is een onafhankelijke oplossing, dus je hebt geen “cloud” diensten van een andere aanbieder nodig, en dat maakt het zeker interessant voor wie een beetje op zijn privacy gesteld is.

Naast de persoonlijke assistent of smart speaker of eender onder welke vorm het binnenhuisspionnetje mag verkocht worden, is de domotica installatie een interesse-punt voor bedrijven die geïnteresseerd zijn in marketinggegevens. Terecht legt dit Franse project dus nadruk op zijn onafhankelijke keuze.

Het programma ondersteunt natuurlijk wel zoveel mogelijke randapparatuur en protocollen. Z-Wave, RFXcom, RTS SOMFY, EnOcean, enz worden vermeld. Verder is het flexibel in uitzicht dankzij views en widgets. Het is flexibel in gebruik dankzij de plugin structuur en een online markt van gratis en betalende insteek-programma’s. Een van de plugins is bv “Arduidom”. Het zal niet verwonderen dat Arduino ingezet wordt in de rand om allerlei metingen en sturingen te doen.

Het programma zelf draait op een webserver die php ondersteunt, en maakt gebruik van JavaScript en NodeJS. Als databank gebruikt het MySQL. Allemaal dingen die op een standaard Linux server gangbaar zijn.

Het artikel vermeldt desings, objecten, plugins, interacties, scenario’s en logs. De core van Jeedom blijkt zowat alles te loggen, en heel wat plugins hebben een eigen logfunctie. Dat lijkt me handig – zeker bij het opbouwen van de domotica installatie als alles nog niet op punt staat. En later om de omstandigheden te checken van eigenaardige of onverklaarbare gebeurtenissen.

Bovendien heeft Jeedom ook een API, zodat het kan interageren met allerlei externe programma’s.

Randapparatuur
Het tweede artikel beschrijft in detail hoe een bewegingsmelder kan aangesloten worden op de Jeedom server. Ze beschrijven daarin welke hardware je nodig hebt, en hoe je het zenderdeel ervan flasht met een ander systeem-firmware.

Er is broncode bijgevoegd, en er wordt uitgelegd hoe je kan waarnemen hoe het programma werkt: via een webpagina die je steeds ververst om de nieuwe waarde te zien, of via de “ESPlorer” console.

En dan komt de kat op de koord: om op afstand gewaarschuwd te worden dat er een beweging opgemerkt is, kan je een externe dienst gebruiken, via een plugin, en kom je toch weer bij een derde partij terecht. Zij gebruiken in hun voorbeeld “pushbullet.com”, die gratis is, maar ze leggen niet uit wat de gevolgen van deze “gratis” zijn.

Het zou interessant zijn om te weten wat het zou kosten om in plaats daarvan m2m (machine to machine) of Lora te gebruiken (in België).

Maar hiermee lijkt ook een breder nadeel van Jeedom en zijn ecosysteem te zijn aangesneden. Je komt heel snel op het punt dat je een betalende plugin nodig hebt. Het aanleggen van iets als een “shop”, waar ontwikkelaars hun plugins betalend kunnen aanbieden als ze willen, heeft blijkbaar als een stimulans gewerkt om geld te vragen voor de plugins.

https://www.jeedom.com/site/fr/soft.html

Hier een Franstalige site die een overzicht geeft van Frans(talig-vriendelijke) domotica software, met enkele collega’s/concurrenten van Jeedom.

Calaos wordt daar gezien als een project om in het oog te houden, maar dat meer aansluiting zou moeten vinden bij de Engelstalige wereld om echt gelanceerd te geraken.

Domoticz

Domoticz wordt incontournable genoemd. Met zijn vijf jaar ontwikkeling een uitgerijpt pakket waarin alles wat aangeboden wordt (en dat is veel) eenvoudig werkt op zowat alle computers; je hebt geen plugins nodig. Er zijn externe, betalende programma’s die met Domoticz kunnen samenwerken.


Assistant pour la maison

En ondanks de nadruk op de Franstalige domotica oplossingen, verwijzen ze toch ook naar enkele andere internationale (meestal Engelstalige) programma’s:

- Home assistent: helemaal consequent ontwikkeld in python, het kan dus draaien op alles waar python op draait, vanaf bv raspberry Pi. Ook voor configuratie wordt consequent met bestanden gewerkt om de instellingen te bewaren. Ik vermoed dat het gemaakt wordt door een Nederlander (http://paulusschoutsen.nl/blog/) Home assistant valt onder een open source licentie (MIT/Apache naargelang waar je kijkt).

- OpenHAB: wordt de standaard genoemd, met de kanttekening dat de interface zelf moet geprogrammeerd worden; er is een mobiele applicatie voorhanden. In de toekomst zou wel een grafische interface beschikbaar komen. OpenHAB heeft een grote gebruikerscommunity en is uitgegeven onder gpl v3.*
* ps: gebruikt JsonDB storage (geen mysql?)

En dan wordt nog een lijstje gegeven met andere software om zelf te verkennen. Eerste op die lijst is DomotiGa, zover ik weet ook een Nederlandse ontwikkeling, geprogrammeerd in Gambas (wat dan toch weer een Franse ontwikkeling is – een object-geörienteerd-achtige IDE/interpreter/compiler voor Linux waarmee zowel scripts als GUI programma’s gemaakt kunnen worden). DomotGa dus, Gpl v3, en gebruikt een MySQL server.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Tesla opsteker * Nobelprijs economie * KDE 5.14 * Super Micro

i-nieuws 6 na 6 ** October 11th, 2018 by wim.webgang **

Tesla opsteker

Tesla heeft een opstekertje met zijn biezonder goede score op de veiligheidstest van twee van zijn wagens, model S en model X, en meer recent met de model 3. De test kijkt naar de kans op verwondingen bij een ongeval bij wagens die in de VS op de markt gebracht worden. De model 3 steekt er momenteel ver boven de andere auto’s uit, en dat zou mee te danken zijn aan zijn gewichtsverdeling. De batterijen zitten verwerkt in de vloer, en maken de auto daarmee stabieler dan auto’s waar het gewicht hoger in het motorcompartiment zit.
Strafpleiter Jef Vermassen heeft dat onlangs aan den lijve ondervonden…

Die positieve resultaten vormen een opsteker voor oprichter Musk, die onlangs een stap terug moest zetten als topman van het bedrijf. Dat kwam door zijn wat te onvoorzichtig tweet gedrag, waarin hij sprak over zijn idee om Tesla terug van de beurs te halen. Maar beleggers nemen dat allemaal niet zo licht op, en de beurswaakhond SEC beschuldigde Musk van koersmanipulatie, en startte een onderzoek. Dat zorgde er op zich voor dat de aandelen onder druk kwamen, en misschien had het meer invloed dan de tweets van Musk. Uiteindelijk moest Musk aftreden als voorzitter van de raad van bestuur van Tesla. Maar nu heeft hij nog minder reden om zich in te houden, en hij noemde de SEC in een tweet al de Speculanten Commissie.

Nobelprijs economie

De Nobelprijs economie voor 2018 ging naar William Nordhaus en Paul Romer, en er zit een duidelijke richting in die keuze, waar duurzaamheid en technologie deel van uitmaken. Willian Nordhaus begon al in de jaren 70 het verband tussen economische groei en milieuschade te onderzoeken, en kwam daar al tot verband met de opwarming van de aarde.

Paul Romer gaat bewust met informatie en informatietechnologie om. Hij vindt dat onderzoek zo open mogelijk moet zijn, en hij stelde vast dat het gebruik van gewone commerciele programma’s zijn collega’s zo goed als verplicht om dezelfde software aan te schaffen als ze zijn onderzoek willen checken.
Niet verwonderlijk dat hij daarna bij FOSS terechtkomt. Zo gebruikt hij nu bv Python als programmeertaal voor zijn onderzoek.

Zijn blog had even te lijden onder het slashdot effect:

https://paulromer.net/my-unclear-comments-about-the-doing-business-report/

Forbidden
You don’t have permission to access /my-unclear-comments-about-the-doing-business-report/ on this server.
Apache/2.4.18 (Debian) Server at paulromer.net Port 443

.. en al dagen lang. Misschien kan je hier terecht in het internet archief:

https://web.archive.org/web/20180830032137/https://paulromer.net/

Hij gebruikt nu Jupyter notebooks, en dat zijn geen laptops, maar een manier om informatie van bv onderzoek te delen. Het is open source en het laat toe code, documenten, grafieken, data enz te delen.

http://jupyter.org/

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Vaarwel “Linux User and Developer”…

Uitzending do 18:00 ** October 4th, 2018 by wim.webgang **

Helaas: Het laatste nummer van Linux User en Developer ligt hier voor ons op de mengtafel.

Het is totaal onduidelijk wat er aan de hand is, de redaktie lijkt zelf verrast te zijn door de beslissing. De meest voor de hand liggende verklaring is natuurlijk dat het tijdschrift niet meer rendabel was. Hieronder “the last post” (op twitter):

The tweet we never wanted to send: After 19 years, Linux User and Developer magazine will be closing. Our last issue (196) will be on sale 20 Sept.

Linux User & Developer was een tijdschrift dat interessant was voor de gevorderde Linux gebruiker, en inderdaad, “ontwikkelaars”, of “programmeurs”.

In dit laatste nummer bv
- Light (32 bit?)-, en Purpose-built Distributions, andere Linux installaties
- disk partitionering en cloning tools
- Raspberry pi: o.a. packages maken om je eigen apps te verspreiden
- beveiliging
- een overzicht van IDE’s (programmeeromgevingen/editors).
- vergelijking tussen VMware Workstation en VirtualBox
- opvallend veel reklame voor andere magazines van “Future Publishers” (Rapsberry Pi for beginners: 1, Mac Format: 1, enz) . Liefst 4 volledige pagina’s voor “Linux Format”, het andere Linux tijdschrift van dezelfde uitgeverij, veel andere advertenties zijn niet te vinden (zou de EFF moeten betalen voor het achterblad?) Wel: een verloren gelopen flyer om op Linux User & Developer te abonneren.

De bestaande abonnees zullen als compensatie Linux Format in de bus krijgen tot het einde van hun abonnement, staat ergens.

Solid
Het is maar de vraag of die grote bedrijven, die nu het internet beheersen gediend zijn met het nieuwe plannetje van Tim Berners-Lee:

Tim Berners-Lee en het gedecentraliseerde www: Herstellen van het evenwicht?

Meer Linux…
Google programmeurs maken de Linux driver om een Apple trackpad aan te sluiten en gebruiken op Linux.

Het Amerikaanse system76 slaagt er steeds beter in om zijn eigen Linux computers te maken en op de markt te brengen.
Je kan voorlopig enkel op voorhand intekenen.

LinkNYC: Gratis tablets in de straat van NYC: vol sensors om vandalisme en misbruik op te sporen, en de browser buiten gebruik gesteld omdat er te veel misbruik was. Communiceren kan er wel op want ze vervangen de oude telefooncellen, en deze hebben een ingebouwde UPS (noodvoeding – batterij). Maar draaien ze eigenlijk op Linux? Android ? (pdf!)

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Solid * Apple in MM * Debian 25 * Slackware 1.0 * …

i-nieuws 6 na 6 ** October 4th, 2018 by wim.webgang **

Apple MM

Volgens zdnet zijn er een aantal laptops van Apple verkocht waarin het brein, de intel chip, in een fabriekstoestand stond, de zogenaamde “Manufacturing Mode”. Deze stand van de processor dient om tijdens de productie van computers een aantal automatische testen te kunnen doen. Die testprogramma’s moeten toegang hebben tot bepaalde functies, en daarom wordt de processor in “Manufacturing Mode” gezet. Na het testen moet deze toegang terug gesloten worden door de processor in de gewone stand te zetten. Dat zou dus bij een aantal laptops van Apple niet gebeurd zijn, waardoor de processor toeliet om er controle over te nemen.
Onderzoekers die als premiejagers op zoek waren naar mogelijke nieuwe fouten in intel processoren, ontdekten in de vele instellingen van de omstreden Management Engine de optie van Manufacturing Mode.

Apple heeft via een update in hun besturingssysteem de lekken gedicht voor High Sierra en El Capitain.
Ook andere fabrikanten gebruiken chips van Intel met ME (bv Lenovo), maar daarover hebben de onderzoekers geen uitspraken gedaan.

Solid

Solid is een project van ondermeer Tim Berners-Lee, één van de oospronkelijke ontwikkelaars van het internet, en wel eens de uitvinder ervan genoemd. Helemaal tevreden met de evolutie van zijn uitvinding is hij niet, want het oorspronkelijk vrije world wide web, wat iedereen gelijke kansen en mogelijkheden gaf, is verworden tot een speelbal van grote monopoliebedrijven. Van de vrijheid en de onafhankelijkheid van de gebruikers is weinig overgebleven. En dus begon hij na te denken over wat er anders zou moeten, en hoe. Het resultaat daarvan is “Solid”.

Solid moet ervoor zorgen dat de gebruikers onafhankelijker worden van de bedrijven die hun via het web allerlei programma’s aanbieden. Nu zitten de gegevens in die platformen, en hebben de gebruikers geen controle over wat er met hun gegevens gebeurt. Die bezorgdheid wordt door heel wat privacy-bewuste internetters al langer gedeeld, en door de vele data-lekken beginnen gewone gebruikers er zich ook bewuster van te worden.

Met solid is het de bedoeling dat de gegevens van de gebruikers terug onder controle komen van die gebruikers, maar dat ze er wel overal gemakkelijk aankunnen om ze te gebruiken. Het is een gedecentraliseerd systeem.

Het solid platform is ondertussen zover ontwikkeld dat Tim Berners-Lee oproept om er applicaties mee te bouwen. Hij zou zelf al een paar demonstratieprogramma’s klaarhebben, waarmee hij kan chatten, een todo list bijhouden, adresboek enz.

De data wordt opgeslagen in een pod: Personal Online Datastore. Het zijn de gebruikers die bepalen wat er mee gebeurt. Op het moment dat bv een gebruiker zijn lijstje van online vrienden op het scherm krijgt, komen die namen niet van een internetbedrijf dat alle namen heeft, maar van de pods van die vrienden zelf!

In zijn visie is er wel plaats voor de bedrijven, maar de verhoudingen zullen veel evenwichtiger worden.

De code is te vinden op GitHub, en om zelf aan de slag te gaan wordt enige kennis aanbevolen van html, css en javascript.

https://solid.inrupt.com/

Begin nu te bouwen:

https://solid.inrupt.com/docs/app-on-your-lunch-break

Debian 25

Op 16 augustus 1993 startte het project van Ian Murdock, en werd “the Debian Linux Release” aangekondigd. De distributie is nog steeds toonaangevend, en vormt de basis waarop andere distributies als Ubuntu worden gebouwd.
Het is ook een geliefde distributie voor servers; en diende als basis voor Raspbian, het standaard systeem van de Raspberry Pi.

Slackware

De 25e verjaardag van Linux, meer bepaald de Linux kern, werd al in 2016 gevierd, ondermeer met een interview met Linus Torvalds op de LinuxCon van dat jaar. Maar de Linux distributies, die de de Linux kern combineerden met allerlei hulpmiddelen en programma’s, maakten er een bruikbaar en bereikbaar systeem van voor de massa. Weliswaar voor de ietswat technisch geïnteresseerde massa in het begin.

De eerste distributie die ik zelf in handen kreeg, op 2 cd’s, was Slackware. Misschien wel de eerste Linux distributie, die in het begin op diskette uitkwam, op stapels diskettes eerder: tientallen diskettes had je nodig om een werkende desktop op je computer draaiende te krijgen.

Ondertussen bestaat slackware nog altijd in al zijn eigenheid; zo hebben ze bv niet het nieuwe opstartsysteem ingevoerd dat in de meeste andere Linux distributies wordt gebruikt.

Aankondiging van versie één van slackware:

http://www.slackware.com/announce/1.0.php


Verder nog Subor, Robotleger, …

Lift ^ | Lift v | Comments Off