Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Paul “Basic” Allen

i-nieuws 6 na 6 ** October 18th, 2018 by wim.webgang **

DOS-man overleden

Paul Allen, de man die met MS-DOS de wereld veroverde, is maandag overleden. Paul wist met zijn beginnnend bedrijfje een goedkoop besturingssysteem voor microcomputers te kopen dat QDos heette. En hoewel wij allemaal in onze eerste computercursus geleerd hebben dat DOS een afkorting is van Disk Operating System, stond de afkorting QDOS eigenlijk voor Quick and Dirty Operating System. En die erfenis zijn ze eigenlijk nooit meer kwijtgeraakt. Ze haalden de Q er wel af, bedachten een sluwe licentie, en lieten IBM het gebruiken onder de naam PC-DOS. Zelf brachten ze het ondertussen uit als MS-DOS, en maakten ze woekerwinst op de namaakmarkt van IBM-compatibele pc’s. De naam die hij bedacht voor zijn bedrijfje, dat hij samen met schoolkameraad Billy opgericht had, was het niet bijzonder geniale met een koppelteken aan elkaar geplakte microcomputers en software: “micro-soft”. Bill, die de geniale deal met IBM gesloten had, werkte Allen na een tijdje buiten uit Microsoft. Hij probeerde hem eerste uit te kopen, maar Paul had ook wel door dat er nog heel wat computers zouden bijkomen, en hij zich dus niet moest haasten om zijn aandelen van hun bedrijfje te verkopen.
Een paar jaar later was hij daardoor multimiljonair, hoewel hij al weg was bij het bedrijf.
Misschien de belangrijkste erfenis van Allen is wel Basic, een sinds 1964 bestaande taal die hij met zijn beginnend bedrijfje beschikbaar maakte voor allerlei homecomputers, die in de periode net voor de IBM-pc opdoken. Hij was schoolmoe en overtuigde zijn schoolkameraad Billy om ook te stoppen en samen een bedrijfje op te richten. De vele homecomputers hadden allemaal wel een vorm van Basic, en voor veel computergebruikers was het hun allereerste kennismaking met programmeren. In sommige computers was Basic ingebouwd in de ROM zodat je het niet apart van disketten moest laden alvorens te beginnen. Basic werd ook razend populair wegens de vele spelletjes die erin geschreven werden. Het was de eerste echt universele programmeertaal die voor zowat alle computers bestond. Maar onderling waren er grote verschillen, dus je kon zomaar niet de Basic code van een computer draaien op de andere.
Ook nu bestaan er nog ongelooflijk veel soorten basic.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.