Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Webgang vliegt er uit

Uitzending do 18:00 ** December 27th, 2007 by wim.webgang **

webgang vliegt eruit (foto webgang) We vliegen er in de eindejaarsperiode eens uit (ipv erin).
Webgang wordt vervangen door de sympathieke jongens van Beatscapes die een uurtje vroeger komen. Bedankt!
Tot volgend jaar.

Webgang Team.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

DRM muur brokkelt af * Apple en koffie * Afgeremd door Vista

i-nieuws 6 na 6 ** December 27th, 2007 by wim.webgang **

27 12 2007

DRM muur brokkelt af

Het DRM systeem dat door de Amerikaanse media-industrie is opgezet om de bewegingsvrijheid van mediabestanden op computers te beperken, verliest steeds meer grond. Hoewel grote muziekgroepen mee achter het systeem zaten, haakt alweer een groep af, deze keer Warner Music. Dat was vroeger een fervent aanhanger, maar topman Edgar Brofman gaf toe dat het geen goed idee was ten oorlog te trekken tegen hun eigen klanten. Ze gaan in de toekomst ook DRM vrije muziek aanbieden via Amazon. Eerder kreeg het DRM systeem ook al de wind van voren van Apple voorman Steve Jobs, die eigenlijk van het DRM systeem afwil dat momenteel de muziek van Apple’s downloadshop Veel klanten hebben er een aversie tegen, en Apple doet uitschijnen dat het het systeem opgelegd heeft gekregen van de platenfirma’s.

Apple en koffie

Apple heeft nu wel een mobiele telefoon op de markt gebracht, maar behalve bellen en muziek was nog niet echt duidelijk waarvoor het apparaat moest dienen. Apple heeft een traditie van verrassende toepassingen en lijkt dat ook nu weer waar te maken richting … koffie. Ze zouden het mogelijk maken om via hun toestel een koffie te bestellen in een keten van hippe koffiehuizen, nog voor aankomst in de betreffende zaak. Eens binnen en een tafel gezocht, wordt de electronische klant verwittigd door een knipperende gsm dat zijn koffie klaar staat, en hij voorbij de rij wachtenden kan gaan om aan de kassa zijn koffie af te rekenen en mee te nemen. Apple zou een patent hebben aangevraagd op “draadloos bestellen”.


Afgeremd door Vista

Microsoft moest bij het invoeren van Vista een paar stappen terugzetten, en werd zelfs verplicht om terug XP aan te bieden, zijn vorige besturingssysteem. Klanten ergerden zich aan de incompatibiliteit, onder meer van de user interface (zowat alle gebruikshandelingen veranderden), en de trage werking op nieuwe hardware. Computerverkopers voelden hun verkopen geremd door de aarzeling van de klanten. Volgens technologie guru Walter Mossberg zou het systeem ook een beperking zijn voor een nieuw product als Dell’s XPS one. Dat is een zichtbaar door iMac geïnspireerd toestel, een scherm + computer in 1 stuk op een gebogen metalen voet en met een origineel klavier. Technisch zou het toestel de Mac zelfs voorbijsteken, maar in gebruik blijft het achter want OS-X Panther is een sneller en beter systeem volgens hem.

zijn website: Gizmodo.com.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

VDAB Opt-in of opt-out: Verzetsbrief

Uitzending do 18:00 ** December 20th, 2007 by wim.webgang **

Laatste WebGang uitzending van 2007:

 • "De VDAB krijgt via het Rijksregister toegang tot de nationaliteitsgegevens van werkzoekenden."
  cv databank voor kansengroepen: de cv-databank en de “vrijblijvende uitnodiging” om er in terecht te komen. Ah ja, default=on, net zoals bij “[x] Wil graag op de hoogte gehouden worden van toekomstige aanbiedingen” op menige website. Dus niet reageren op die brief in juni (vakantie?) is bingo. Maar uittekenen als kansengroeper kan mits een bijgevoegde verzetsbrief:

  [] Ik ga niet akkoord dat ik in de VDAB-databank vermeld wordt als behoort tot de kansengroep Persoon van allochtone origine.
  [] Ik ga niet akkoord om mijn cv te verspreiden via de cv-databank als Persoon van allochtone origine.

  Opsturen naar Postbus 3, of ook nadien persoonlijk af te geven aan eender welk loket bij uw consulent in de werkwinkel.
  "Het gaat hier dus over positieve discriminatie, niet over stigmatisering"

 • Wij belden met Nancy Vercammen van de VDAB om onze wenkbrouwfrons daarover te laten behandelen.
 • Wij bestellen een supercomputer voor onder de Kerstboom, misschien zo een als die studenten van het MIT met hun fiets voorzien hebben van de nodige electriciteit: een bescheiden 1200 Watt slechts, of zowat de gemiddelde gezins tuin-kerstverlichting dezer dagen.
  Het filmpje bekijk je hier.
 • Dank aan Warre voor Warrescapes in the acoustical background!

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Linux of Unix * Supercomputer op dynamo * En dan nu een echt geheim * Firefox 2008

i-nieuws 6 na 6 ** December 20th, 2007 by wim.webgang **

Hier komt donderdag na het de uitzending de tekst van het webgang-i-nieuws. Tot later!
(Wegens technische problemen nog niet beschikbaar op donderdag)
Read the rest of this entry »

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Open Source processor, Wackypedia, Movable Type

Uitzending do 18:00 ** December 13th, 2007 by wim.webgang **

Naast lachen met de laser ook met het “onderzoek” van Webwereld: Niet Google op nummer 1 in NL, maar de eigen homepages van de providers (pre-install in de browser weetjewel …)

Links:
Sun open source processor: http://hardware.slashdot.org/hardware/07/12/12/2250242.shtml

Werk aan wikipedia:

http://politics.slashdot.org/politics/07/12/12/1551201.shtml

Movable Type was al gratis, en de source code was beschikbaar, maar nu wordt het echte “vrije software” en komt onder de GPL .. de MT dot org community

Muziek:
12321 (Pork Four)
Don’t Make Me Cry Again (Digitalverein)
Listo para la accion retardada (Dr Kesler)
Thirsteen (DoF)

… en in de achtergrond misschien nog B. Sprout’s First Fight (James Watts), Clear (Michael Jackson), Full Speed Dead (Crashed By Car), The Force May Be With You (Idmonster), Wittle star (Idmonster vs Stina Nordenstam)

Lift ^ | Lift v | Comments Off

ABL in de lucht * Stratenscanner in China * Chatbabes in Rusland * Materiaalscanner in operatiezaal

i-nieuws 6 na 6 ** December 13th, 2007 by wim.webgang **

13/12/2007


ABL in de lucht

ABL staat hierbij niet voor het Belgisch Leger, maar voor AirBorne Laser.
Dat is een Laserstraalkanon voor een vliegtuig. Het is door Boeing ontwikkeld voor het Raketverdedigingssysteem van het Amerikaanse Leger. Het is de bedoeling om een raket onschadelijk te maken door er een laserstraal met een grote energielading op los te laten. Die laserstraal is niet sterk genoeg om de raket te vernietigen, maar ze zou die zo hard beschadigen dat de raket zichzelf vernietigt, of toch minstens buiten gebruik raakt. Praktijktesten zullen daarvoor het bewijs moeten leveren. Er werden al tests gedaan met een laser met lage kracht, om het principe uit te testen. Vanuit een vliegtuig werden stilstaande en bewegende doelen op de grond getroffen, elke keer raak volgens het bedrijf. Er zijn ook andere, lichtere versies, zoals de ATL: Advanced Tactical Laser. Het verkoopspraatje luidt dat de wapens minder “Collateral Damage” opleveren.

(richt de laser op het artikel)

Stratenscanner in China

De Olympische spelen in Beijing krijgen een supergesofisticeerd computersysteem. Niet om de punten te tellen, maar om de spelen te beschermen tegen de dreiging van het terrorisme. Het systeem is aangesloten op een netwerk van camera’s die doorlopend de omgeving afspeuren. Het is natuurlijk moeilijk om aan een computer uit te leggen waar hij naar moet kijken. Maar toch zou het systeem dat kunnen, het wordt dan ook het Slim ToezichtsSysteem genoemd. Het netwerk wordt nu aangelegd, en moet klaar zijn tegen augustus 2008, als de spelen beginnen. Het is gemaakt door de Amerikaanse computerreus IBM. Die krijgt door het gebruik op de Spelen een mooie etalage voor het systeem, dat ook in de VS in steden als Chicago gebruikt zou gaan worden. Het netwerk is uitgebouwd zoals het internet, het werkt met camera’s die een IP adres hebben. Het zou bestaande analoge camera’s kunnen integreren. Zowel het vergaren als het verwerken van de beelden zijn dure en intensieve toepassingen voor de apparatuur.


Chatbabes in Rusland

In Rusland is een chatbot ontwikkeld die zich in online chat forums voordoet als vrouw. Door een combinatie van sociale technieken en toepassing van een aantal profielen – van “Romantisch” tot “Vluggertje”- laten gesprekspartners zich vangen. Het doel van de CyberLover is eigenlijk in het gesprek persoonlijke details los te krijgen. Uiteindelijk is het in een gesprek heel gewoon om bv een fotootje uit te wisselen of op een link te klikken waarover de andere praat. Daarachter kan dan andere inbraaksoftware schuil gaan die het gemunt heeft op identiteits- en bank gegevens.

Materiaalscanner in operatiezaal

In de VS heeft men vastgesteld dat na een operatie in het lichaam achtergelaten voorwerpen voor een groot aantal problemen kan zorgen als pijn, infecties, bijkomende wonden, en zelfs de dood in sommige gevallen. Maar toch is het enorm moeilijk om met zekerheid alles te verwijderen. Vooral bloedstelpende watten kunnen soms zo doordrongen geraken dat ze helemaal de kleur van het omliggend weefsel hebben gekregen. Zo worden ze uit het oog verloren bij het dichtnaaien. Nu is in samenwerking met de zusters uit een ziekenhuis een systeem ontwikkeld om de watten een barcode te geven. Ze worden allemaal gescand voor gebruik, en een computer houdt de stand van het materiaal bij. Bij het verwijderen worden ze uitgescand, en de computer geeft pas zijn finale akkoord als alle materiaal terug uitgescand is.

Bij 1500 patienten per jaar worden voorwerpen vergeten in de VS.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

SAFE of LAF? In your Face(book)!

Uitzending do 18:00 ** December 6th, 2007 by Lydia **

- een pc van 199 dollar in Wall Mart (blijkbaar met Linux ipv Windows )
- SAFE (Securing Adolescents From Exploitation-online) of LAF (Limiting Adults Freedom)
-en daarna naar de Muhka-hack: feministische artistieke interventie (http://www.ooooo.be/ificantdance) zie foto.
- Facebook: sociaal tem zakelijk netwerk, maar wel met “meekijkers”
(met dank aan Johan van Beatscapes voor de aanvulling)
- en vrije muziek, o.m.: Likgiltligheten (Inte likgiltig längre mix by plosive) van Partikel, Marie Il Pleut (..), Silver Highways van Mujuice en meer …

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Gedeeld internet in de VS * Luchtverkeersregels * Radio-helden

WebGang blog ** December 6th, 2007 by wim.webgang **

06/12/2007

Gedeeld internet in de VS

In de VS ligt een wet klaar die het wel heel moeilijk maakt voor mensen die vrijgevig zijn met hun internetverbinding. Al wie een draadloos netwerk heeft en dat laat openstaan, zodat andere gebruikers daarlangs op het internet kunnen, moet illegale beelden aangeven, maar ook obscene cartoons en tekeningen horen erbij. De voorgestelde boetes gaan tot 150.000 dollar. De wet dient officieel om minderjarigen te beschermen, en wordt “Securing Adolescents From Exploitation online” of afgekort “SAFE” genoemd. Ze heeft waarschijnlijk gevolgen voor gebruikers met een open netwerk en voor internetproviders die draadloos internet aanbieden. Helaas is niet erg duidelijk wat er juist instaat, want de laatste beschikbare tekst zou nog gewijzigd zijn voor hij gisteren ter stemming in de kamer werd aangeboden. Er werden geen hoorzittingen of commissies aan gewijd, en er werd mondeling over gestemd. Misschien wordt wat meer bekend over de inhoud als ze naar de senaat gaat, waar ze ook nog goedgekeurd moet worden.

Luchtverkeersregels

In de VS maken de verantwoordelijken voor luchtvaart zich zorgen over de groeiende vloot onbemande vliegende toestellen. Niet alleen de militairen hebben ingezet op onbemande vliegtuigjes, ook steeds meer burgertoepassingen duiken op. Ze vrezen binnenkort geconfronteerd te worden met botsingen. Ze roepen de overheid op om in te grijpen en het verkeer van onbemande toestellen aan banden te leggen of het onbemand luchtverkeer minstens te regelen.
Onbemande toestellen zullen ingezet worden voor verkeersobservatie, hulpverleningsdiensten, luchtfotografie, enz.
Vorige maand had een onbemand toestel, vergelijkbaar met diegenen die door het Amerikaanse leger worden ingezet in Irak en Afganistan, een ongeluk. Het werd ingezet door de douane en werd op afstand bestuurd, vanuit een legerbasis. De “virtuele piloot” deed een verkeerde handeling en zette daarmee per vergissing de motor uit. Zoals voorspelbaar volgde het toestel de wetten van de zwaartekracht en viel naar beneden.


Radio-helden

In grote stukken van Oregon raasde een noodweer over bewoonde gebieden en richtte heel wat schade aan. De wind en het water stelden een groot deel van de infrastructuur buiten werking, waardoor de hulpdiensten zonder communicatie zaten. Dan bleken het zogenaamde ‘radioamateurs’ te zijn die de nooddiensten uit de nood hielpen door voor de communicatie te zorgen. Ze vormden een netwerk en gaven belangrijke gegevens door over de toestand en de noden van specifieke gebieden.
Radio-amateurs gebruiken radiogolven in een speciaal daarvoor vrijgehouden gebied boven de AM band om met elkaar te communiceren. Het woord “amateur” is relatief, het is een hobby waar een vergunning voor nodig is en overheden leggen soms voorwaarden op. Ook in New York na de 9/11 ramp waren het radio-amateurs die mee hielpen de communicatie op poten te zetten, vele diensten hadden immers hun hoofdkwartier in de getroffen gebouwen.

Lift ^ | Lift v | Comments Off