Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Gedeeld internet in de VS * Luchtverkeersregels * Radio-helden

WebGang blog ** December 6th, 2007 by wim.webgang **

06/12/2007

Gedeeld internet in de VS

In de VS ligt een wet klaar die het wel heel moeilijk maakt voor mensen die vrijgevig zijn met hun internetverbinding. Al wie een draadloos netwerk heeft en dat laat openstaan, zodat andere gebruikers daarlangs op het internet kunnen, moet illegale beelden aangeven, maar ook obscene cartoons en tekeningen horen erbij. De voorgestelde boetes gaan tot 150.000 dollar. De wet dient officieel om minderjarigen te beschermen, en wordt “Securing Adolescents From Exploitation online” of afgekort “SAFE” genoemd. Ze heeft waarschijnlijk gevolgen voor gebruikers met een open netwerk en voor internetproviders die draadloos internet aanbieden. Helaas is niet erg duidelijk wat er juist instaat, want de laatste beschikbare tekst zou nog gewijzigd zijn voor hij gisteren ter stemming in de kamer werd aangeboden. Er werden geen hoorzittingen of commissies aan gewijd, en er werd mondeling over gestemd. Misschien wordt wat meer bekend over de inhoud als ze naar de senaat gaat, waar ze ook nog goedgekeurd moet worden.

Luchtverkeersregels

In de VS maken de verantwoordelijken voor luchtvaart zich zorgen over de groeiende vloot onbemande vliegende toestellen. Niet alleen de militairen hebben ingezet op onbemande vliegtuigjes, ook steeds meer burgertoepassingen duiken op. Ze vrezen binnenkort geconfronteerd te worden met botsingen. Ze roepen de overheid op om in te grijpen en het verkeer van onbemande toestellen aan banden te leggen of het onbemand luchtverkeer minstens te regelen.
Onbemande toestellen zullen ingezet worden voor verkeersobservatie, hulpverleningsdiensten, luchtfotografie, enz.
Vorige maand had een onbemand toestel, vergelijkbaar met diegenen die door het Amerikaanse leger worden ingezet in Irak en Afganistan, een ongeluk. Het werd ingezet door de douane en werd op afstand bestuurd, vanuit een legerbasis. De “virtuele piloot” deed een verkeerde handeling en zette daarmee per vergissing de motor uit. Zoals voorspelbaar volgde het toestel de wetten van de zwaartekracht en viel naar beneden.


Radio-helden

In grote stukken van Oregon raasde een noodweer over bewoonde gebieden en richtte heel wat schade aan. De wind en het water stelden een groot deel van de infrastructuur buiten werking, waardoor de hulpdiensten zonder communicatie zaten. Dan bleken het zogenaamde ‘radioamateurs’ te zijn die de nooddiensten uit de nood hielpen door voor de communicatie te zorgen. Ze vormden een netwerk en gaven belangrijke gegevens door over de toestand en de noden van specifieke gebieden.
Radio-amateurs gebruiken radiogolven in een speciaal daarvoor vrijgehouden gebied boven de AM band om met elkaar te communiceren. Het woord “amateur” is relatief, het is een hobby waar een vergunning voor nodig is en overheden leggen soms voorwaarden op. Ook in New York na de 9/11 ramp waren het radio-amateurs die mee hielpen de communicatie op poten te zetten, vele diensten hadden immers hun hoofdkwartier in de getroffen gebouwen.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.