Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

CCC enz

RadioLab, Uitzending do 18:00 ** January 16th, 2025 by wim.webgang **

Marthe was op CCC congres en brengt verslag.

media.ccc.de

meshtatic (gebruikt lora)

Reticulum https://reticulum.network/

zima bord 832 (8 Gig geheugen)

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Directory structure (stockpi project)

Stockpi, WebGang blog ** January 11th, 2025 by wim.webgang **

https://gitlab.com/stockpi/stockpilib/-/wikis/Directory-structure

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Lijst van apps die je locatiedata misbruiken

WebGang blog ** January 10th, 2025 by wim.webgang **

Op allerlei legale en illegale manieren proberen handelaars in gegevens aan hun data te komen, bv door te infiltreren in ontwikkeling van apps, schrijft 404media.
Door de onderzoekers bijeen gezocht en in een overzicht geplakt (op google docs):

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1Ukgd0gIWd9gpV6bOx2pcSHsVO6yIUqbjnlM4ewjO6Cs/edit?gid=1257088277#gid=1257088277

Ok, dat is dus waarom je zoon zegt om niet zomaar een app te installeren…

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Raspberry Pi 500: eerste indruk

RadioLab ** January 9th, 2025 by wim.webgang **

Een Raspberry Pi 500 in de studio:
- Uitpakken van raspberry pi 500
- vergelijken van de vorm en uitzicht met de pi 400
- aansluitingen
- opstarten
- installatieprocedure
- herstarten in een paar seconden

(wordt vevolgd met bv software bij-installeren enz)

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Telegram buigt * Een wereld zonder feiten * Dark Side AI * Draagbare Linux game console

i-nieuws 6 na 6 ** January 9th, 2025 by wim.webgang **

Telegram buigt

De Amerikaanse overheid is er sterk in geworden om gegevens los te krijgen van de sociale media, communicatie en andere internetbedrijven, zelfs van Telegram. Uit een rapport van Telegram zelf blijkt dat de VS 900 aanvragen deed voor opvragen van gegevens van 2253 gebruikers. Oorspronkelijk ging Telegram niet in op vragen om gebruikers gegevens te overhandigen, maar dat veranderde toen in Frankrijk de baas van Telegram gearresteerd werd. Een maand later zagen gebruikers van Telegram een update van de privacy policy van het bedrijf, waarin staat dat het zal voldoen aan de gerechtelijke aanvragen van gebruikersgegevens door bevoegde overheden.

https://t.me/transparency

Een wereld zonder feiten

Maria Ressa, als journalist Winnaar van de Nobelprijs voor de vrede in 2021, waarschuwt voor het einde van fact checking in de VS. Als journalist in de Filippijnen werd ze vervolgd voor haar journalistiek werk, ondermeer via de door haar mee opgerichte nieuwssite Rappler. Journalisten hebben standaarden en ethiek, en als die geen rol meer kunnen spelen in de media, en als sociale media niet meer aan fact-checking doen, dan effenen we het pad voor de dicatuur.
Ze verwijst meer bepaald naar de beslissing van Zuckerberg om te stoppen met de huidige vorm van fact-checking, die gebeurt door externe fact-checkers.
Dat kost natuurlijk geld, maar Zuckerberg motiveert het door te zeggen dat die fact-checkers politiek vooringenomen zijn. Hij wil samenwerken met de toekomstige president Trump om wereldwijd in te gaan tegen overheden die Amerikaanse bedrijven op het matje roepen, en “censuur opleggen”.
Maria Ressa vindt dat gemakkelijk te weerleggen argumentatie: zij is geen voorstander van censuur, integendeel, maar ze wijst er op dat het Facebook platform ook in het verleden al meermaals misbruikt werd door haatzaaiende groepen, zoals voor de moordpartijen in Myanmar. Dat heeft Facebook toen zelf toegegeven. Ook Amnesty International heeft al geklaagd dat overheden soms Facebook misbruiken, bv in de Filippijnen waar ze activisten labelen als communisten.

Dark Side AI

We zullen moeten leren leven met de inzet van KI bij verzekeringsmaatschappijen en andere grote bedrijven die er personeel mee uitsparen, bij media waar ze auteurs vervangen, in films, bij beeldcreatie-programma’s, bij religieuze ceremonies enz.
Ook de Dark Side gebruikt AI, zo bleek op een persconferentie in Las Vegas, waar de politie vertelde dat de aanslagpleger met de Cybertruck intensief ChatGPT raadpleegde voor hulp over wapens, explosieven, enz.

https://www.youtube.com/watch?v=LnB6xVjxRmg

Draagbare Linux game console

Op de grote consumenten electronicabeurs CES in de VS zijn allerlei nieuwtjes te zien, als een laptop met een uitrolbaar scherm dat daarmee dubbel zo groot als de originele 14 inch wordt, of een monitor waarvan de luidsprekerfunctie met KI die zo gericht werkt dat alleen wie mooi voor het scherm zet, het geluid hoort.

En er is een nieuwe draagbare game-console voorgesteld die op het SteamOS besturingssysteem van Valve draait. Dat is een Linux systeem, gebaseerd op de Arch Linux distibutie.
Het apparaat met de naam Legion G S, heeft een 8 inch LCD aanraak-scherm van 1920 x 1200 pixels, en de controllers zijn vast, maar er zijn 2 USB-C uitbreidingspoorten voorzien. Het draait op een Ryzen Z1 processor, heeft 32 GB geheugen, en kan met SSD’s voorzien worden tot 1 TB aan opslag. Dat zijn de specificaties van een serieuze computer, en de prijs is er dan ook naar: 500 dollar.

compiled by BCP v.0.6.7

Lift ^ | Lift v | Comments Off

We staan 10 libjaren achter

WebGang blog ** January 2nd, 2025 by wim.webgang **

Op de site van Chaoss ontdekte ik een interessante nieuwe maat in de (open source/free software) softwarewereld: de libyear, oftewel het libjaar. “lib” komt van library, dat zijn bestaande softwaremodules die in een (Linux-) systeem gebruikt worden door andere software, waar ze meer basic diensten aan leveren.

Bv een muziekspeler als Amarok zal een library gebruiken voor het decoderen van muziekbestanden.

De muziekspeler kan allerlei updates krijgen in de “user interface”, dus de zichtbare delen van het programma, rechtstreeks gemanipuleerd door de gebruiker, zonder dat er iets veranderd aan de library die de muziekbestanden echt leest. Stel dat bv de mp3 standaard uitbreidt, dan moet 1) de nieuwe library geïnstalleerd worden en 2) de interface (het gebruikersprogramma) aangepast worden om gebruik te maken van de nieuwe mogelijkheden.

Eén programma kan veel libraries gebruiken, en soms zit in een library ook een fout of een beveiligingsprobleem, dus het recent houden van de libraries kan belangrijk zijn. De libjaren drukken uit hoever de software achterstaat op de officiële stand van zaken van een library.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Closed source: Hier scheiden onze wegen

Uitzending do 18:00 ** January 2nd, 2025 by wim.webgang **

Volksdata van VW
We eindigen ons programma met een fagment van de talk op het CCC congres over de datalek bij de softwaretak van de volkswagengroep.

Wat is het perspectief voor “Re-licensed” open source projecten?

De Linux Foundation startte een project dat dit keer geen softwareproject was, maar een onderzoek naar de gezondheid van open source projecten, meer bepaald projecten waarin overgeschakeld werd naar een minder vrije licentie.
Ze namen drie projecten onder de loep: Elasticsearch, Redis, en Terraform.

Redis is de afkorting van Remote Dictonary Server. Het is software om een database in het geheugen te houden, waardoor die veel sneller is, wat bv handig is voor cache toepassingen. Het is geen relationele database, maar een NoSQL database, die werkt met een key-value systeem en een secondaire neerslag op disk. Het ondersteunt ook clustering. Redis is geprogrammeerd in C, maar kan vanuit veel verschillende programmeertalen gebruikt worden. Veel grote website-systemen gebruiken Redis.
De eerste code werd geschreven door een Italiaanse programmeur die het nodig had voor analysewerk dat hij met zijn opstartend bedrijfje deed. Hij maakte zijn code open source, verschillende projecten begonnen Redis te gebruiken, en commerciële bedrijfjes die Redis dienstverlening deden. Bij één daarvan, Redis Labs, ging de oospronkelijke programmeur in dienst in 2015. Maar er waren ook andere programmeurs die er aan werkten, en veel andere programmeurs van andere bedrijven of organisaties, een gezonde “community” dus.
Redis Labs had ondertussen aan de licentie gesleuteld, en zich hernoemd tot Redis, zoals de software. Ze kochten alle rechten op de naam en in 2020 stapte de originele programmeur op bij Redis, en liet het het project helemaal in hun handen. Daar bleef men aan de licentie sleutelen, om in 2024 bij een helemaal eigen licentievorm uit te komen die ze “source available” noemen, terwijl het vroeger een BSD licentie was.
Allerlei externe programmeurs haakten af, en uiteindelijk werken er alleen nog programmeurs van Redis zelf aan de software.

Er werd door de oorpsronkelijke community van de vroegere versie die nog een een BSD licentie was uitgegeven, een nieuw project gestart met de naam Valkey, onder een BSD licentie. Deze zogenaamde “fork” werd gesponsord door de Linux Foundation, en had na vijf maanden een release klaar. Er werkten 18 vroegere programmeurs aan mee, 11 nieuwe, en ze werken voor tien verschillende werkgevers.

Bij Elasticsearch (een zoekmachinesoftware) onstond er na het invoeren van een nieuwe licentie ook een afsplitsing onder de naam OpenSearch. Het bedrijf Elastic begon in 2021 met wijzigingen aan de licentievorm, weg van de oorspronkelijke Apache licentie. De fork OpenSearch heeft een Apache licentie maar ook een GNU Affero GPL licentie, en is dus zowel “open source” als “Free Software”.

En bij Terraform (datacenter management software oorspronkelijk onder de Mozilla Public License) heette de fork OpenTofu. Die onstond nadat Hashicorp, het bedrijf achter Terraform, in 2023 overschakelde op een commerciële licentie.

Het onderzoek concludeert dat de afgesplitste projecten die met een open source licentie blijven werken, een grotere organisatorische diversiteit hebben dan de gesloten projecten, wat een gezondere situatie is voor de evolutie van de software.

Community Health Analytics in Open Source Software: https://chaoss.community/
Elasticsearch, Terraform, Redis: https://en.wikipedia.org/

M: 2/1+2; 1:7

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Raspberry Pi holding * Verloren data

i-nieuws 6 na 6 ** January 2nd, 2025 by wim.webgang **

Raspberry Pi holding

De non profit Raspberry Pi Foundation heeft de voorbije zomer zijn commerciële poot, de Raspberry Pi Holding, naar de beurs gebracht.
Dat bedrijf moet de productie en verkoop van de educatieve Raspberry Pi bordjes in goede banen leiden, waarbij de winst naar de Non-Profit gaat, wat al meer dan 47 miljoen euro opleverde.
De introductie op de beurs gebeurde aan 2,8 pond per aandeel (nu ongeveer 3,38 euro). Het aandeel groeide al snel met meer dan 30 procent.
Eind 2023 werd het rapsberry pi 5 bord uitgebracht, een krachtigere versie in de reeks van educatieve bordjes, en vorig jaar begon de verkoop daarvan goed te lopen, er werden er meer dan 1 miljoen van verkocht. En met de kerstdagen zullen er waarschijnlijk ook veel onder de kerstboom gelegen hebben.
Wie zelf op de site van de Londense beurs gaat kijken, ziet in december een piek ontstaan in het aandeel die rond kerstmis op 600 GBX ligt (opgelet dat zijn pence, dus 6,4 pond, bijna het dubbel van de prijs van eind november).

Voor de Londense beurs is het een meevaller dat er nog eens een Brits bedrijf kiest voor een beursgang ter plaatse in plaats van in de VS.

En dat het aandeel het zo goed doet komt waarschijnlijk omdat het computerbordje niet enkel meer voor de educatieve markt gemaakt wordt. Er zijn veel fabrikanten van apparatuur die rechtstreeks Raspberry Pi bordjes inbouwen in apparaten die ze op de markt brengen. Volgens de website gaat 72 procent van hun verkoop tegenwoordig naar embedded en industriële toepassingen. De jaaromzet van 2023 bedroeg mmer dan 255 miljoen dollar, en die van 2024 zal waarschijnlijk hoger liggen. Hopelijk zal het succes er ook voor zorgen dat de educatieve klanten niet meer moeten wachten op hun bordjes zoals in de coronatijd toen heel wat projecten vastliepen op wachttijden die opliepen tot een half jaar.

https://investors.raspberrypi.com/

https://www.londonstockexchange.com/stock/RPI/raspberry-pi-holdings-plc/company-page

Verloren data

De Chaos Computer Club (CCC) en het Duitse tijdschrift Der Spiegel signaleerden een gegevenslek bij de Volkswagen groep; de CCC noemt het “volksdata”.
Ze werden getipt door een vrouw die een datalek ontdekt had.

Het gaat hierbij vooral over de electrische wagens van VW, Audi, Skoda, Seat.

Op het congres van de CCC was zware verontwaardiging te horen over het feit dat de autofabrikant zoveel gegevens over het gebruik van de auto verzamelt en opslaat. Dat zijn een aantal technische gegevens als de laad-toestand van de batterij, maar ook gegevens
die privacy gevoelig zijn, zoals de tijdstippen en locatie van start en aankomst van alle ritten.

Uit die gegevensverzameling is gemakkelijk af te leiden dat een wagen dagelijks parkeert op de parking van een regeringgebouw, een militaire luchthaven, een politiekantoor, of de inlichtingendienst. En inderdaad, er zitten ook wagens bij die gebruikt worden door de politie bv.

De VW groep zegt die data niet verder te delen met anderen. Maar helaas is het door een slordigheid in een van hun systemen mogelijk geweest om aan de data te geraken. De CCC zette er een paar onderzoekers op en die konden allerlei gegevens combineren en zo specifiek het autogebruik van een bepaalde politieker oplijsten, wat terug te vinden is in een artikel in Der Spiegel.

https://mirror.netcologne.de/CCC/congress/2024/mp3/38c3-598-deu-Wir_wissen_wo_dein_Auto_steht_-_Volksdaten_von_Volkswagen_mp3.mp3

compiled by BCP v.0.6.7

Lift ^ | Lift v | Comments Off