Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Herinnering: Linux les

WebGang blog ** July 29th, 2014 by wim.webgang **

Linux cursus begint in augustus:

https://www.edx.org/course/linuxfoundationx/linuxfoundationx-lfs101x-introduction-1621

(vermeld in ons programma in mei toen de cursus aangekondigd werd)

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Opgelet: geen webgang donderdag 31/7

WebGang blog ** July 26th, 2014 by wim.webgang **

In tegenstelling wat tijdens het programma van 24/7 gezegd werd (“tot volgende week”), is er op donderdag 31 juli geen WebGang uitzending.

Beatscapes neemt (met plezier neem ik aan) over, zodat u niet met virtuele radiostilte zit.

Schrijf ook al maar in onder voorbehoud: 28 augustus. We moeten nog bekijken of Marthe dan programma kan maken.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Onderzoeksjournalistiek en infosec

Uitzending do 18:00 ** July 24th, 2014 by wim.webgang **

… een handleiding

De kladversie van Information Security for Journalists is in omloop.

 • Inleiding
 • We kijken naar een “veilige” pc of laptop.
  Dat betekent een toestel waar niemand mee geprutst (camera, micro, wireless..) heeft of kan hebben (besteld in een winkel), maar dat je dus zelf koopt, cash betaalt, en daarna liefst zelf installeert. Bovendien verlies je het geen moment uit het oog. Een beetje paranoia is wel nodig voor informatie-veiligheid of “infosec”

Kan onze inlichtingendienst gebruik maken van de gegevens van de NSA? In Nederland wel

http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBDHA:2014:8966

Muziek:
- Kukimagnet – Voyager
- Psilocybines : ADM- The 4 Horsemen of the Apocalypse + ADM-Pandemonium
- Exzone: IOX
- Clandestine Monarchy: Collective

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Privacy-dropbox?

i-nieuws 6 na 6 ** July 24th, 2014 by wim.webgang **

Privacy-dropbox?

De onthullingen van Snowden werken nog steeds door, evenals zijn huidige commentaren. Door de onthullingen worden veel vragen gesteld over diensten op internet, zoals Dropbox. Zijn de gegevens in mijn dropbox account ook ter inzage van de NSA, en of van anderen? Volgens Snowden is dropbox “hostile to privacy”.

Net nu Dropbox een filiaal opent in Groot-Brittanië, kunnen ze dan ook niet anders dan daarop reageren.
Volgens de verantwoordelijke voor de zakelijke klanten houdt dropbox de data op de servers versleuteld bij. Maar als de gebruiker extra bekommerd is om zijn privacy moet hij zelf encryptie gebruiken op zijn bestanden, voor hij ze bewaart op dropbox.

Maar dan moet hij ook de nadelen erbij nemen, merkt hij op. Er worden net allerlei aantrekkelijke nieuwe diensten aangeboden als zoeken in je data, previews op het scherm, enz. Dat werkt niet als je zelf je data versleutelt. Bovendien waarschuwt hij voor het vergeten van het wachtwoord; de data is er dan nog en zij kunnen niet helpen.

Om de afstraling van betrouwbaarheid te verhogen, zo lijkt het wel, namen ze een paar maanden geleden Condoleezza Rice op in hun bestuur. Die maakte naam als harde tante onder Bush, en was bovendien betrokken in het opzetten van het spionageprogramma dat nu door Snowden aan de oppervlakte werd gebracht, dus niet iedereen was enthousiast.

Het punt van Snowden is echter dat Dropbox ook gewoon moet gehoorzamen als de overheid data van gebruikers opvraagt, of dat bij een of andere inbraak of fout de data in verkeerde handen kan komen. Snowden beveelt aan een dienst te gebruiken die alleen je versleutelde bestanden bewaart, zonder zelf de sleutel te hebben. Dan valt er al minder te halen door overheden. Dropbox zegt dat ze minder dan 250 aanvragen van “national security” kregen het voorbije jaar.

EFF volgt een aantal bedrijven op, en er is een opmerkelijke evolutie op een jaar tijd:

https://www.eff.org/who-has-your-back-2014

https://www.eff.org/who-has-your-back-2013

….
(je kan teruggaan tot 2011)

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Ramona en Ruelles (autonome radiouitzending)

Uitzending do 18:00 ** July 17th, 2014 by wim.webgang **

Hoewel de voorbereiding van het programma * toevallig mooi samenviel met de ontslagronde bij Microsoft, kregen we een verrassend ander programma:
remote broadcast via streaming of zoiets. Een interessant bouwsel van Marthe, waar ondermeer een Raspberry Pi in verwerkt zit.

Verder nog wat batterijen, een microfoon/digitaliseerder en een mobiele telefoon voor de unplugged/onafhankelijke upload naar het internet.

Het geheel is volledig draagbaar, en maakt het mogelijk met een micro over een raspberry pi naar een gsm met data-verbinding naar internet een stream aan te leveren.

Marthe test in de uitzending twee versies: Ramona en Ruelles

Marthe live vanop het balkon dus:

 • We hadden wat problemen met een tussen-apparaat dat er dan maar tussenuit vloog.
 • We hadden een metaalachtige echo.
 • We ondervonden verder dat het onhandig is dat de “mobiele radiomaker” geen monitor heeft van de studio, en er dus niet kan afgesproken worden voor de switch of tijdens de uitzending.**
  In ons geval zou een fm-radiootje geholpen hebben, maar de constructie is natuurlijk bedoeld voor uitzending vanop langere afstand.

** Misschien moet de uitzender op een of andere manier “aftellen” alvorens te beginnen; dat zou het in de studio gemakkelijker maken om de overgang te beheren. Ook naar het einde toe zou op voorhand een teken moet komen dat herkenbaar is en de studio wakkerschut om terug over te nemen.

PS: (hieronder het programma dat u niet hoorde:)


Read the rest of this entry »

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Open Hardware Conferentie * FreeBSD 9.3 is uit * Dom vergeten

i-nieuws 6 na 6 ** July 17th, 2014 by wim.webgang **

Dom vergeten

Sony vergat een van zijn domeinnamen te verlengen, met als gevolg dat een aantal online spelen niet meer werkten voorbije dinsdag.

Aangezien Sony geen eigenaar meer was van de domeinnaam, kwamen de oproepen op die naam niet meer aan bij de servers van Sony, in waren de Sony Online Entertainment Games buiten gebruik.

Zeven weken eerder was een aanmaning gestuurd om te betalen, maar het e-mail adres waarnaar die vraag ging, werd bij Sony door niemand meer gebruikt, en dus werd de naam afgesloten.

De domeinnaam “sonyonline.net” werd gebruikt door de toestellen, en ook voor de online fora, zodat ongeruste gamers geen informatie vonden op de hun bekende sites.

FreeBSD 9.3 is uit

FreeBSD 9.3 is de opvolger van 9.2. Logisch, niet? FreeBSD is een unix-achtig systeem, dat met een BSD licentie werkt.

Officiële aankondiging hier:

http://www.freebsd.org/releases/9.3R/announce.html

Open Hardware Conferentie

De 33e versie van de Digitale Communicatie conferentie gaat dit jaar door in Austin in Texas, van 5 tot 7 september. De officiële titel is “ARRL and TAPR Digital Communications Conference”. De oproep voor papers en presentaties is eergisteren afgesloten, dus binnenkort zullen er meer details bekend zijn over het programma.

http://www.tapr.org/dcc.html

313
In Australië werd artikel 313 van de telecommunicatiewet gebruikt om van de overheid uit een aantal websites te blokkeren. Het was de bedoeling een lijst van 1200 sites te blokkeren, maar dat liep fout, en in werkelijkheid werden 250.000 sites geblokkeerd. Bovendien wordt sinds 2012 veel te los omgesprongen met dat artikel, beweren critici. Telecommunicatie-operatoren kunnen gedwongen worden websites te blokkeren, en er is geen transparantie over welke dienst het verbod heeft opgelegd.
Er is nu een parlementaire onderzoekscommissie opgericht, die het gebruik van dat wetsartikel gaat onderzoeken.

Herscholing
Er heerste al een tijd een gerucht dat er bij Microsoft banen zouden verdwijnen. Dat zou ondermeer komen door de overname van de gsm-afdeling van Nokia. In de voorbije jaren waren bij Nokia al zo’n 25.000 banen verdwenen, ondermeer door delocalisatie.
De Nokia gsm’s zullen nu Microsoft gsm’s worden, en al het overlappend personeel zal weggesnoeid worden. Dat zal in twee golven gaan, de eerste golf bestaat uit zo’n 13.000 banen, ongeveer tegen het einde van het jaar, en op termijn gaat het richting 20.000.

Een citaat uit de brief aan de werknemers:

“… we plan to shift select Nokia X product designs to become Lumia products running Windows. This builds on our success in the affordable smartphone space …”

(te vinden in het news center op microsoft.com)

Heel wat Microsoft medewerkers zullen zich dus moeten omscholen, misschien kunnen ze in hun vrije tijd wat Linux leren. Bij de ex-Nokia werknemers kunnen ze misschien wel wat opsteken, want Nokia ontwikkelde mee aan Qt, wat gebruikt wordt voor KDE op Linux.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Tanenbaum op pensioen, minix niet

Uitzending do 18:00 ** July 10th, 2014 by wim.webgang **

A. Tanenbaum
In de unix wereld bekend als prof, in de Linux wereld bekend van het debat met Linus Torvalds.
De wikipedia pagina van A. Tanenbaum en die van Minix

Download Minix 3 hier: http://www.minix3.org/

Muziek
Clandestine Monarchy – Collective
Sleepinghills mini-ma
Kazan RiverMofo
Gloomer The world of X
Trimetrick Resting bitch face
Gloomer ft junior World is not so fine
Kayada y konstelada The Antique bicycle

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Europees copyright * Tanenbaum op pensioen

i-nieuws 6 na 6 ** July 10th, 2014 by wim.webgang **

Tanenbaum op pensioen
Professor Andy Tanenbaum, van de Vrije Universiteit in Amsterdam, gaat met pensioen. Hij was geboren in New York in 1944, en gaf in Amsterdam les over besturingssystemen. Als illustratie startte hij een unix-achtig besturingssysteem dat hij met de studenten verder uitbouwde, en dat de naam Minix kreeg. Jaren later begon in het noorden van Europa een student aan een gelijkaardig project, Linux. Linus Torvalds deed een oproep op de mailinglist van Minix om medewerkers en testers te zoeken. Hij kende Minix, maar hij verschilde van mening met Tanenbaum over een aantal ontwerpprincipes, en op termijn werd Linux groter dan Minix, en het werd meer in de praktijk gebruikt.
Minix bleef evengoed bestaan, en is nu aan versie 3. Bij de aankondiging van het pensioen wordt trouwens ook gezegd dat het minix project verdergaat. Het heeft momenteel een BSD-licentie.
Minix is te downloaden van de website www.minix3.org.

Europees copyright

De nieuwe voorzitter van de europese commissie, Juncker, heeft een eengemaakt copyright in de Europese Unie bovenaan op zijn verlanglijstje staan.

Onlangs lekte al een document uit dat een voorbereiding leek voor een nieuwe copyright politiek: “White paper a copyright policy for creativity an innovation in the european union”. Het vermeldt geen exacte datum, wel “2014″ en “draft”.

Een van de doelen is “achieving a copyright marketplace and value-chain that works efficiently for all players”; een auteursrechten-marktplaats creëren en een waarde-ketting voor alle betrokkenen; we kunnen zowel benieuwd zijn als op onze hoede…

http://senficon.eu/2014/07/frage-an-juncker-zum-urheberrecht/

Lift ^ | Lift v | Comments Off

The World of X

Uitzending do 18:00 ** July 3rd, 2014 by wim.webgang **

Juli LV – LF

26.5 graden in de studio. Eerder weer om op een terrasje te zitten met een frisse rosé en de juli-uitgaven van Linux Format en Linux Voice, twee verwante (*) Linux tijdschriften uit UK, met een positieve verrassing in de nieuwkomer Linux Voice.

LV juli 2014 dus, met o.a.
ps, Iso Master, Dianara, Creat a Font, Build a robot e.a. Raspberry Pi projecten, ssh, virtualbox, John Von Neumann, programmeren voor Android, enz.

(*) We vonden Dr Brown als auteur van “Core Technology: processes” in LV, en van “Administeria: nftables” in LF. Concullega’s?

Muziek

 • RiverMofo (KaZan)
 • The World of X (Gloomer)
 • Bubble (Clandestine Monarchy)
 • ADM Sextap # Bandoleer (Alex Hunter)
 • World is not so fine (Gloomer ft Junior)

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Zonnebanken

i-nieuws 6 na 6 ** July 3rd, 2014 by wim.webgang **

Zonnebank

In Boston in de VS loopt een experiment om een aantal banken in het park te voorzien van zonnepanelen. Met die electriciteit doet de bank zelf helemaal niets.
Maar de bank heeft een usb aansluiting om mobiele apparaten op te laten laden door de bankzitter. Het zou ook de bedoeling zijn ze data te laten verzamelen en doorsturen, zoals luchtkwaliteit en geluidsniveaus.

Lift ^ | Lift v | Comments Off