Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Europees copyright * Tanenbaum op pensioen

i-nieuws 6 na 6 ** July 10th, 2014 by wim.webgang **

Tanenbaum op pensioen
Professor Andy Tanenbaum, van de Vrije Universiteit in Amsterdam, gaat met pensioen. Hij was geboren in New York in 1944, en gaf in Amsterdam les over besturingssystemen. Als illustratie startte hij een unix-achtig besturingssysteem dat hij met de studenten verder uitbouwde, en dat de naam Minix kreeg. Jaren later begon in het noorden van Europa een student aan een gelijkaardig project, Linux. Linus Torvalds deed een oproep op de mailinglist van Minix om medewerkers en testers te zoeken. Hij kende Minix, maar hij verschilde van mening met Tanenbaum over een aantal ontwerpprincipes, en op termijn werd Linux groter dan Minix, en het werd meer in de praktijk gebruikt.
Minix bleef evengoed bestaan, en is nu aan versie 3. Bij de aankondiging van het pensioen wordt trouwens ook gezegd dat het minix project verdergaat. Het heeft momenteel een BSD-licentie.
Minix is te downloaden van de website www.minix3.org.

Europees copyright

De nieuwe voorzitter van de europese commissie, Juncker, heeft een eengemaakt copyright in de Europese Unie bovenaan op zijn verlanglijstje staan.

Onlangs lekte al een document uit dat een voorbereiding leek voor een nieuwe copyright politiek: “White paper a copyright policy for creativity an innovation in the european union”. Het vermeldt geen exacte datum, wel “2014″ en “draft”.

Een van de doelen is “achieving a copyright marketplace and value-chain that works efficiently for all players”; een auteursrechten-marktplaats creĆ«ren en een waarde-ketting voor alle betrokkenen; we kunnen zowel benieuwd zijn als op onze hoede…

http://senficon.eu/2014/07/frage-an-juncker-zum-urheberrecht/

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.