Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Bomkoffer? Of Survival koffer?

WebGang blog ** May 27th, 2022 by wim.webgang **

In opvolging van de Spionnenkoffer RadioLab uitzending van 26/5:

 • Het idee van de bomkoffer met al die componenten is al uitgevoerd! Code op github.com/tlhosep/joy-it-game (git clone https://github.com/tlhosep/joy-it-game
  en cd joy-it-game/joy-it-game, start met “./deploy_game.sh” doet een hoop werk, user ‘admin’ with Password test1234 created, .. maar eindigt in “AttributeError: ‘_StyleFromDict’ object has no attribute ‘WARNING’
  Something went wrong with the setup, please try again…
  “)
 • Er bestaat blijkbaar een heel erg met Joy-Pi vergelijkbaar product, CrowPi, dat trouwens in een paar viarianten bestaat; als volledig gemonteerd met Pi erin, en bovendien met luidsprekers ingebouwd, en met een ander draadloos toetsenbord, touchscreen met pen, oortjes, gamecontrollers, enz: crowpi

  https://www.youtube.com/watch?v=ugDVbObV_-0

 • En de oorsprong gaat terug tot een kickstarter project: https://www.kickstarter.com/projects/elecrow/crowpi-lead-you-go-from-zero-to-hero-with-raspberr
 • Silvia vond (de link naar) de Survival koffer:…surviving-the-apocalypse…

Lift ^ | Lift v | Comments Off

sPIonnenkoffer: experimenteerbord voor Raspberry Pi

RadioLab, Uitzending do 18:00 ** May 26th, 2022 by wim.webgang **

spionnenkoffer
- Joy-Pi (van Joy-It) uitgekomen rond 2018.
- Volgens de doos: “The education box for maker and students”

Maar zonder Raspberry Pi! Volgens de opdruk op het bord Raspberry pi 2 of 3, volgens de handleiding gaat ook 4.

Een heel erg complete koffer vol met sensoren en actuatoren, een 7″ beeldscherm ingebouwd in deksel, met camera, afstandsbediening, draadloos klein toetsenbord, ir afstandsbediening, rfid-tags, afstandssensor, pir sensor, micro, zoemer, bibbermotor, servo en stappenmotor, LED-vierkant, LCD display, 4delig segment display, weerstand+ rode led, ..
Ook andere overgangs/koppelstukken/verbindingen zijn voorzien, o.a. micro-usb (nodig voor keyboard), haakse minijack, gpio-kabel, hdmi mini naar flatcable (?) … Er zit zelfs een schroevendraaier bij om de Pi te monteren met schroefjes. Drukknopjes in kruis en veld 3*4.
Het voedingsdeel is uitgebreid, en wordt verbonden met een bijgeleverde kabel met extern blokje als voeding vanuit het stopcontact.

GPIO
Daar draait het allemaal om bij de Raspberry Pi, en dat hebben ze hier goed begrepen: twee kolommen leds geven de toestand van de GPIO pinnen aan met gekleurde lichtjes.

Ik mis wel een opbergvakje voor de losse componenten, bv uitneembaar en bewaard ter hoogte van de rfid tag voeler. En de stroomkabelaansluiting achteraan van buitenaf te bereiken zodat je de koffer kan dichtklappen zonder de kabel te pletten.
En voor wie nog meer wil bestaat er een uitbreidingsset met potentiometer, kabeltjes, groter breadboard, magnetisch veld sensor, joystick, i2c, en vooral: een GPIO splitter, zodat je tegelijk de gpio aan het experimenteerbord kan aansluiten, maar tegelijk toch ook nog de pinnen ter beschikking hebt.

Downloads:
- Datablad (pdf, 2018)
- Korte beschrijving (pdf)
- Handboek (python): pdf is nog geupdate 8/4/2022!
- Scratch gebruik ; pdf (2019)
- mini-keyboard (pdf)
- scipts, images, …
https://joy-pi.net/de/downloads
In 2021 hebben ze een nieuwe versie gemaakt die “joy-pi note” genoemd wordt, maar die wel veel duurder is. Bij de note is het echt de bedoeling een soort laptop te hebben, met groter scherm en uitneembaar toetsenbord waaronder het experimenteerbord zit.

Arduino experimenteerbord 3:
Whadda stem shield for Arduino (Om de reeks van de Arduino experimenteerborden af te sluiten)

- Whadda WSEDU10 shield voor Arduino
Helaas, en dat stond niet duidelijk aangegeven op de site, is dit geen kant en klaar opsteekbord of shield, zoals we gewoon zijn van Whadda, maar een soldeerproject dat ontstaan is in een Bernardusschool. Deze doos bevat een verzameling losse componenten om zelf op een bord te solderen…

Teruggevonden link Verloren link
WebGang blog ** July 7th, 2018 by wim.webgang **

http://wiki.ninux.org/FrontPage

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Eend ga weg! * Doe het zelf van Apple

i-nieuws 6 na 6 ** May 26th, 2022 by wim.webgang **

Eend ga weg!

Wie Firefox gebruikt om op het web te surfen, heeft zeker al de zoekmachinekeuze gezien voor DuckDuckGo. Deze zoekmachine zou privacyvriendelijker zijn dan Google of Bing, en geen geschiedenis bijhouden of geen andere volgtechnologie gebruiken.
Maar je kan je natuurlijk afvragen waar ze plots vandaan komt. Google bestaat al meer dan twintig jaar, en Microsoft is al meer dan tien jaar met Bing bezig om een paar procent van de zoekmarkt te veroveren.
Waar komt DuckDuckGo dan plots vandaan als alternatief voor Google? Net als Microsoft in de beginperiode van hun zoekmachine, gebruikt DuckDuckGo resultaten van andere bronnen en zoekmachines. Ze sloten bv een contract met … Bing van Microsoft.
Het zou dus interessant zijn om te zien wat er in die overeenkomst staat. Maar helaas, er is een andere overeenkomst die dat verhindert: een non-disclosure of geheimhoudclosule die bestaat tussen Microsoft en DuckDuckGo.
Als Microsoft de advertenties levert op de zoekresultaten van DuckDuckGo, en je klikt daar op, dan val je vanf dan onder de privacy policy van Microsoft. En hun Advertising Platform en hun partners..

https://help.duckduckgo.com/duckduckgo-help-pages/company/ads-by-microsoft-on-duckduckgo-private-search/

Doe het zelf van Apple

Onder druk van overheden en de campagne “recht op repareren”, heeft Apple nu in de VS een soort doe-het-zelf paketten op de markt voor een paar van hun smartphones. Een welgekomen gebaar als je weet dat de herstelling van een scherm van een iPhone tot al snel een paar honderd euro kost.
Maar vroege gebruikers van deze dienst zijn niet erg uitgelaten*. Ten eerste moet je diepgaand bewijzen dat je een toestel van hen hebt, en ook nog het serienummer er van kent. En het blijft allemaal beperkt tot originele onderdelen van Apple zelf, als je iets anders koopt elders, ben je aan je lot overgelaten.

* En de ifixit site ook al niet:

https://nl.ifixit.com/News/59239/apples-self-repair-vision-is-here-and-its-got-a-catch

en

Fairphone 4 Teardown: If Only Apple Made Phones Like This

https://nl.ifixit.com/News/55818/fairphone-4-teardown-if-only-apple-made-phones-like-this

compiled by BCP v.0.6.1

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Losse flodders

Uitzending do 18:00 ** May 19th, 2022 by wim.webgang **

Losse flodders

Napster, de vroegere illegale muziekdeeldienst, duikt weer op in de verkoop van de naam. Twee bedrijven van de web3 sektor zijn enthousiast over het verwerven van de Napster Group.

De nationale bank van Zambia heeft een cyberaanval te verwerken gekregen. Ze delen mee dat ze niet ingaan op de eisen van de computerinbrekers. Ze betalen geen losgeld voor het ontsleutelen van hun systemen, ze lossen het zelf wel op zeggen ze.

Apple zou is allerlei technologieën aan het testen voor toekomstige schermen, vooral richting opvouwbaar scherm, waar de concurrentie al mee op de markt is.
E-ink technology heeft een Electronic Paper Display, en Apple zou die aan het testen zijn voor hun toekomstige apparaten. E-Ink levert al de schermen voor de electronische boeken of e-readers van Kindle.
Maar nog eerder dan dat de iPhones opvouwbaar worden, kunnen we verwachten dat ze een USB-C aansluiting krijgen. USB-C aan de kant van het toestel, wel te verstaan, terwijl ze nu een lightning aansluiting hebben aan het toestel.
Apple verdient veel geld met hun eigen soorten aansluitingen en kabels, dus waarnemers zien er eerder een schijnbeweging in van Apple. Het bedrijf kan zich veel veroorloven bij zijn gebruikers; ze verkopen zelfs iPhones waar een speciaal kabeltje bij zit maar geen echte adapter. Je komt dus buiten met een onbruikbare combinatie, of je moet opladen van een recente laptop of zo, of zelf nog een blokje bijkopen.


Muziek

18:10 Gloomer – Gloomy – Zero There
18:15 stazin – e-mailin to Shiva
18:30 M33 Project – Dream Come True
18:37 Julien Cuypers – Parralel Universe
18:51 M33 Project – In Urbanitat
19:00 Gloomer – Gloomy – Within a Dream (Ambient Online Compilation 15)

Lift ^ | Lift v | Comments Off

TokTok * ESG index * Afhaken * Ontzilten * Domme slimme afstandsbediening

i-nieuws 6 na 6 ** May 19th, 2022 by wim.webgang **

TokTok

Bij het online platform om filmpjes te delen kloppen steeds meer oudere jongeren aan, ondekten onderzoekers uit Singapore. Op Oxford University Press verscheen hun paper waarin de meest populaire filmpjes van accounts van 60-plussers op TikTok werden onderzocht.
De inhoud van die filmpjes valt uiteen in drie groepen:
1. Oudere volwassenen die willen ingaan tegen stereotypen over ouderen
2. kwetsbaarheden van ouderen
3. discriminatie op basis van leeftijd
Sommige filmpjes worden miljoenen keren bekeken, dus TikTok is zeker niet alleen een jongerenplatform.

Het rapport is te lezen op de site, waar het als pdf beschikbaar staat onder de creative commons licentie.

ESG index

Jaarlijks wordt de ESG index geaktualiseerd. Daarin wordt een top 500 gemaakt van bedrijven die scoren op gebied van milieu, sociale en andere kenmerken. Opname in die lijst dienst als een aanbeveling voor investeerders. De eigenschappen die ook bekeken worden zijn hoe het bedrijf omgaat met personeel en ande betrokkeken, met de omgeving, buren, enz, alles bij elkaar honderd aandachtspunten.
Tesla viel dit jaar uit de index, door gebrek aan low-carbon strategie, luchtvervuiling van het bedrijf, en de bedrijfscultuur. Dat hun produkt, de electrische auto’s, geen uitstoot hebben, wordt niet in aanmerking genomen in de criteria, het gaat puur over de bedrijfsvoering op zich. Zo komt het dat bv Exxon Mobile, een olie en gas multinational, wel in de index zit.
Dat ontlokte Tesla CEO Elon Musk natuurlijk een tweet …

Afhaken

Bij Netflix lijken nogal wat abonnees af te haken. Misschien omdat ze minder kijken nu de corona epidemie op een laag pitje staat. Het kan ook te maken hebben met hun prijsverhoging. Zo’n tweehonderdduizend abonnees zouden hebben opgezegd de laatste drie maanden, en de komende drie maanden zouden nog eens tien keer zoveel gebruikers kunnen afhaken.
En in heel wat bedrijven, die het thuiswerken van tijdens de corona-epidemie terugdraaien, haken werknemers af als ze verplicht worden terug op kantoor te komen werken. Ook topmensen, zoals bij Apple, waar de baas van de afdeling Machine Learning opstapte. Hij zou aan de slag gaan bij Google, dat iets meer flexibel lijkt op dat gebied.

Ontzilten

De jaarlijkse prijs van de ondernemerswedstrijd aan het befaamde MIT, universiteit in de VS, is gewonnen door een ontziltingsproject.
Het project heet Nona Desalination, en het ontwikkelde een apparaat om zout water om te zetten in drinkbaar water. Het apparaat is een grote stap vooruit met de huidige bestaande ontziltingsapparaten; dit kost maar de helft om te maken, en heeft maar 1/10 van de energie nodig.

Gewone ontziltingsmachines gebruiken de omgekeerde osmose, wat veel energie kost. Dit systeem gebruikt electrisch stroom, in een technologie die ontwikkeld is aan het onderzoekslab voor electronica aan dezelfde universiteit MIT.
Het systeem gebruikt maar ongeveer de energie nodig om een smartphone op te laden, en heeft daarvoor een ingebouwd zonnepaneel.
Er is al een prototype ontwikkeld, en nu willen ze een eerste model op de markt brengen voor op zeilschepen. Nog later willen ze apparatuur maken voor rampbestrijding. De technologie zou ook voor andere toepassingen kunnen ingezet worden, als het afscheiden van zuurstof, of scheiden van componenten van olieprodukten.
De prijs zelf bestaat uit 100.000 dollar. Er namen zestig teams deel, en nu waren er nog acht finalisten. De tweede prijs ging naar een team dat Kunstmatige Intelligentie inzet om agressie en discriminatie uit online platformen te weren, en de derde ging naar een team dat thuistesten voor tuberculose, streptokokken (keelontsteking), enz ontwikkelt.

Domme slimme afstandsbediening

Een afstandsbediening is handig, maar roept ook altijd vragen op over hoe veilig ze is; en een onderzoeker verdiepte zich in de afstandsbediening van een Tesla. Daar wordt het slot van de deur losgemaakt als de eigenaar in de buurt komt van de auto. De draadloze verbinding die daarvoor gebruikt wordt is bluetooth.
De code die de telefoon uitzendt om de deur te openen, wordt alleen gestuurd als de auto ook effectief in de buurt is.
De onderzoeker van beveiligingsbedrijf NCC Group, heeft nu een middel ontwikkeld om van de korte-afstandsbediening een lang-afstandsbediening te maken.
Voor de kraak van een Tesla bv, zijn twee deelnemers nodig; één die zich in de buurt van de eigenaar en zijn gsm bevindt, en de andere die zich bij de auto bevindt. Beide deelnemers hebben apparatuur bij die via internet met elkaar verbonden is. Diegene in de buurt van de gsm, ontvangt het signaal van de gsm en stuurt het via internet onmiddellijk door naar de deelnemer in de buurt van de auto, die het daar uitzendt alsof het uit zijn gsm komt. De auto denkt dat de eigenaar in de buurt is en opent.

Deze vorm van kraak wordt een Relay Staion Attack genoemd.
De bluetooth die gebruikt wordt is BLE, wat staat voor Bluetooth Low Energy. Deze vorm van kraak gebruikt de laagste vorm van communicatie van de bluetooth stack, de link layer, en weet zo de beveiligingen, die zich vooral in de hogere lagen bevinden, te omzeilen.

De onderzoeker moest er wel zelf zijn hulpmiddelen en software voor ontwikkelen. De apparatuur zou maar rond de honderd euro gekost hebben.

Ook andere toegangssystemen (op bv voordeuren) en andere toepassingen die BLE gebruiken om iets vrij te geven, zijn onderhevig aan dit probleem.

Hij heeft kritiek op het gebruik van BLE voor deze toepassingen. Dat was daar helemaal niet voor bedoeld, en er zou minstens een aktie of een bevestiging moeten gevraagd worden van de gebruiker, om het wat veiliger te maken. Maar blijkbaar werd vooral voor het gemak gekozen, met een prijs.

Want de kraak kan in principe ook gebeuren door een “passieve” deelnemer, nl apparatuur die opgesteld is in de nabijheid van de gebruiker of zijn gsm.

De onderzoeker heeft een filmpje gemaakt waarin hij zijn gsm thuis naast een laptop met speciale software legt, en hij met een andere laptop, zonder zijn gsm, naar de auto gaat. Aan die laptop is wat apparatuur aangesloten, en daarmee kan hij, met het contact tussen die twee laptops, in zijn auto stappen.

In toekomstige vormen van deze draadloze sleutels zal waarschijnlijk een pincode gevraagd worden van de gebruiker.

https://newsroom.nccgroup.com/news/ncc-group-uncovers-bluetooth-low-energy-ble-vulnerability-that-puts-millions-of-cars-mobile-devices-and-locking-systems-at-risk-447952

compiled by BCP v.0.6.1

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Arduino “Stem shield”

WebGang blog ** May 16th, 2022 by wim.webgang **

in voorbereiding op ons radiolab van 26/5

Nog een experimenteerbord voor Arduino
In een ooghoek gezien, en omdat we toch met Arduino shields bezig waren, onmiddellijk besteld: Stem Shield for Arduino (WSEDU10). Kost rond 20 euro, tien euro minder dan de vorige die we besproken hebben, ik was dus benieuwd. Mogelijkheden klinken veelbelovend: temperatuursensor, lichtsensor, 7 segment display, 6 leds groen/geel/rood, 4 drukknoppen, 1 schuifschakelaar, 1 potentiometer, 1 zoemer, servo-aansluiting, infrarood-led..

Verrassing
Dit is een doos met alle onderdelen, weerstandjes, bord, enz om zelf zo’n shield in elkaar te solderen.
Misschien had ik het niet uit de lijst van producten moeten kopen alvorens eens naar de details te kijken (daar stond het alvast niet bij), of elders op internet te gaan kijken wat deze doos juist was.
Op het doosje zelf staat het wel duidelijk op: een symbool van een soldeerbout, en “learn how to solder and code”.

Wie?
Officieel is dit een set van “WHADDA”, en die zit in een mooi kartonnen doosje.
In het piepklein staat er op dat het eigenlijk gemaakt is door Velleman, inderdaad een fabrikant van zelf in elkaar te solderen setjes.
Iets groter staat dat het een samenwerking is met het Bernardus Technicum, een school in Oudenaarde.
Er zoud een educatief project beschikbaar zijn op projects4edu.be, in het Nederlands.
Op de achterkant staan de onderdelen, nogal klein, apart afgebeeld.

Ontbrekend
Ps: Als ik de onderdelen goed bekijk zie ik dat er geen schuifpotentiometer bij zit (maar een draaipotentiometer in de plaats veronderstel ik).

Ik moet eens nadenken of ik die als soldeerproject in elkaar ga laten zetten door een kind van de lagere school, van de middelbare school, of ik er zelf tijd in ga steken…

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Spreken met Linux

Uitzending do 18:00 ** May 12th, 2022 by wim.webgang **

Surfen
Editorial van iX spreekt over hoe Chrome in honderd versies tijd het internet “zermalmt” heeft.
De editor vindt dat Firefox -al is die niet perfect- moet blijven bestaan als laatste strohalm voor de gebruikers.

Spreken
Spreken met Linux, hier in de studio met openSUSE: Yast, Software, search: “speak”

 • espeak
 • espeak-ng

Meer “spreken met Linux

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Google betaalt voor nieuws * Nvidia open source * El Salvador verliest * Verlies bij coinbase

i-nieuws 6 na 6 ** May 12th, 2022 by wim.webgang **

Google betaalt voor nieuws

Uitgevers uit ondermeer Duitsland, Frankrijk en Nederland hebben hun slag thuisgehaald: Google gaat nu betalen voor hun nieuws.
Google gaat de komende maanden met nog meer mediabedrijve akkoorden sluiten, en maakt een online tool beschikbaar om dat te vergemakkelijken. Het zou gaan over duizenden nieuwsuitgevers.
De huidige overeenkomsten gaan vooral over Duitse uitgevers, zoals die van “Der Spiegel”, en “Die Zeit”.
Daarmee voegt Google zich eindelijk naar een wet die al drie jaar geleden in Europa werd goedgekeurd.

Nvidia open source

Na jaren van klachten uit de Linux wereld, heeft Nvidia nu toch eindelijk de stap gezet naar open source drivers voor de Linux kern. De user-space software blijft closed source, maar de Linux GPU kernel module wordt formeel open source. De GPU wordt zowel gebruikt op de desktop, als in specifieke toepassingen op servers in data centra, en beide soorten gebruik zullen er voordeel bij hebben.
In 2012 had Linus Torvalds in een lezing uitgehaald naar Nvidia, en daarbij voor de grap het F-word gebruikt. Nvidia verdedigde zicht toen dat ze de frustratie begrijpen maar dat ze hun keuzes gemaakt hebben, die niet iedereen zullen bevallen.
In 2019 kwamen er al signalen dat Nvidia aan “iets” open source werkte, maar het heeft in totaal dus 10 jaar geduurd na de uitval van Torvalds. Nu is het dan eindelijk zo ver, en Nvidia brengt code uit onder een dubbele licentie: de MIT en de GPL licenties.

https://github.com/NVIDIA/open-gpu-kernel-modules

El Salvador verliest

De president van El Salvador had vorig jaar in september aangekondigd de bitcoin tot wettelijk betaalmiddel te verklaren.
Bovendien zou het land zelf een bitcoin portefeuille aanleggen.
Daarvoor koopt hij bitcoins aan voor El Salvador, en ze hebben nu meer dan 2300 bitcoins, waarvan de laatste schijf van 500 bitcoins nog deze week. El Salvador betaalde daar meer dan honderd miljoen dollar voor, maar door de dalende koers van de bitcoin, zijn ze nu nog maar zo’n 75 miljoen waard.
De overheid maakte een digitale portefeuille-app om de inwoners aan het gebruik van bitcoins te doen wennen, en gaf iedereen voor dertig dollar waarde in die portefeuille. Dat trok wel wat gebruikers aan , waarvan er nog een twintig procent de portefeille app bleef gebruiken na het incasseren van de beloning.

En terwijl waarnemers de kredietwaardigheid van het land in vraag beginnen stellen, plant de president een nieuwe stad, een soort bitcoin city. Dat zou een stad zijn waar alles met bitcoins wordt betaald, ook de btw, en waar er verder geen belastingen zijn. De energie zou er komen van een vulkaan.

Verlies bij coinbase

Het grootste wisselkantoor voor digitale munten in de VS, Coinbase, moest toegeven dat hun gebruikersbasis met zo’n vijfde gezakt is. De financiële resultaten van het bedrijf laten ook dikke verliezen zien, honderden miljoenen in het laatste kwartaal.
Bovendien kunnen ze niet garanderen dat de klanten die hun cryptomunten bij Coinbase bewaren, hun munten kunnen recupereren als Coinbase failliet zou gaan. Coinbase houdt meer dan 250 miljard bij voor zijn klanten.
De baas van Coinbase gaf ook toe dat ze onder druk van de Nationale bank van Indië hun aktiviteiten daar hadden teruggedraaid.

BAC-UST link

In 2020 dook Basis Cash op, een “algoritmische stablecoin” digitale munt die probeerde zich vast te klinken aan minstens de waarde van de us-dollar. Maar de BAC, zoals Basis Cash afgekort wordt, zakte in 2021 onder de dollar, en bereikte een dieptepunt van 1 cent.
Een van de anonyme mede-stichters van de BAC blijkt Do Kwon te zijn, oprichter van Terraform Labs, en uitgever van de stablecoin TerraUSD, afgekort UST.

Ondertussen gaat het ook niet zo goed met UST, want die schommelde onder de dollar, tot rond een halve dollar.
En ook de LUNA, een ander digitaal token, was in vrije val, waar he top een week meer dan negentig procent zakte.
Do Kwon is op zoek naar bijkomende geldschieters.

De Amerikaanse overheid is aan het bekijken of stablecoins moeten gereglementeerd worden.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Wachtwoord vergeten

Uitzending do 18:00 ** May 5th, 2022 by wim.webgang **

- briefje in je portefeille of blaadje in je agenda.
- OwnKeepass
- KDE Wallet
- Root, wijzig wachtwoord.

Nieuwe account op KDE: snel de screensaver afzetten!
(en andere aanpassingen).

Muziek
18:08 Julien Cuypers – The Meaning Of Expression
18:29 M33 Project – Emotional Soundtrack
18:47 Animadvert – Fight (the climate change)
18:52 M0RPH3XX – ALOMAJA(Radio Edit)
19:00 Siddhartha Corsus – Lost My Mind (Good Riddance)

05-05-2022 by WebgangBCP v.0.6.1

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Covid VS * G5 en vliegen * Twitter ADX

i-nieuws 6 na 6 ** May 5th, 2022 by wim.webgang **

Covid VS

Het aantal Covid doden in de VS heeft dekaap van 1 miljoen overschreden, iets meer dan twee jaar nadat het eerste geval ontdekt werd in de VS. Op de site statista.com verschenen cijfers die de sterfte vergelijken met het aantal inwoners, en zo geeft de kolom “doden/miljoen inw” een lijst in volgorde van de impact van corona.
Bovenaan staat Peru, met meer dan 6450 doden per miljoen inwoners, dan volgt Bulgarije met 5315. Bosnië-Herzegovina, Hongarije, Georgië, Noord-Macedonië en Moldavië meer dan 4000 doden per miljoen inwoners.
In de groep van meer dan 3000 doden per miljoen zitten landen als Polen, Brazilië, …
De VS zit net op de grens van 3000 doden per miljoen.
Kort daarachter, meer dan 2700 staat Italië op de 25e plaats staat België met 2710, gevolgd door Griekenland.
Landen met minder dan België: Groot-Brittanië, Rusland, Spanje, Portugal, Frankrijk, Zweden, enz
Duitsland zit een pak lager, op 1600, en ook opvallend Nederland 1240.

In de VS neemt het aantal geboorten wel weer toe, na het dipje dat veroorzaakt werd door Covid19 en de hoge werkloosheid van bijna 15 procent. Maar zowel de economie als de overheidssteun voor gezinnen trokken aan, en enkele tienduizenden missende geboortes werden ingehaald.
De algemene lijn van de laatste vijftien jaar blijft wel dalend, met twintig procent, waardoor ook in de VS tekorten op de arbeidsmarkt worden verwacht.

https://www.statista.com/statistics/1104709/coronavirus-deaths-worldwide-per-million-inhabitants/

G5 en vliegen

In de VS is er ongerustheid over de uitrol van de G5 gsm netwerken. De frequentie die gebruikt wordt door G5 zou een probleem kunnen zijn voor de luchtvaart. Er wordt gevreesd dat de altimeters van de vliegtuigen gestoord kunnen worden door 5G. De altimeter vertelt het vliegtuig op welke hoogte het is. Vooral bij het landen in slechte weersomstandigheden is dit gevaarlijk. Daarom wil de overheid vanuit de FAA een rondetafel met alle betrokken partijen in het vliegwezen in de VS. Er zou gesproken worden om de altimeter in de vliegtuigen te vervangen door een ander type, dat niet gevoelig is voor 5G storing.
De gsm-operatoren hebben zelf al vrijwillig hun ontplooïng van het 5G netwerk in januari uitgesteld tot juli.
Ondertussen zijn er voor de systemen van de vliegtuigen antennefilters in de maak, maar het moet nog bepaald worden waar die eerst zullen toegepast worden. Van een aantal toestellen heeft de FAA vastgesteld dat de altimeters ervan niet gevoelig zijn voor storing van 5G, en die zijn vrijgesteld van ingrepen.

Twitter ADX

Misschien voelt twitter de hete adem van Mastodon in de nek, maar in ieder geval timmeren ze aan een weg om een gedecentraliseerd, open source project op de kaart te zetten onder de projectnaam “Authenticated Data Experiment”, wat ze afkorten tot ADX.
De afdeling die daar mee bezig is, heet Bluesky, en is een soort afsplitsing van Twitter. Het project is opgezet in 2019, maar pas formeel naar buiten gebracht dit jaar. Nu verschijnt er voor het eerst code op GitHub, het platform voor delen van open source code. De licentie is die van het MIT, de universiteit die zijn eigen open source licentie publiceert. Die licentie laat gebruik en wijzigingen toe voor zowel prive gebruik als voor commercieel gebruik, maar dat alles zonder verantwoordelijkheid van de originele auteurs van de software.
Bij de documenten die gepubliceerd werden zit ook een overzicht van de architectuur van ADX.
De baas van Bluesky waarschuwt dat alles nog in een vroege ontwerpfase zit, en dat er nog veel kan veranderen.
Het is in ieder geval de bedoeling een protocol te maken dat werkt met “Personal Data Repositories”, waarbij de controle meer bij de gebruikers zit. Ook wilden ze onderzoek doen naar het breedschalig toepassen van technologie voor niet-centraal geleide sociale communicatie, en door de MIT licentie is het mogelijk dat Twitter en anderen daar gebruik van maken.
Bluesky wil mondjesmaat broncode vrijgeven, maar op hun eigen tempo, en beslist van binnenuit.

Het is nu maar de vraag wat de nieuwe baas van Twitter, Elon Musk, daarvan vindt. Hij wou ook wel iets open sourcen ivm Twitter, maar dit project dateert van voor zijn ingrijpen, en het is niet duidelijk of hij dezelfde doelstellingen heeft.
Bluesky zelf zegt dat ze wel gefinancierd zijn door Twitter, maar dat ze een eigen koers varen, en dat die in hun eigen richting kan evolueren. Ze zien zich als collega’s van de andere decentrale netwerkprojecten als Mastodon.

In de broncode kan je zien dat het ADX project oorspronkelijk “Bluesky Experiment” heette

Git repo:

https://github.com/bluesky-social/adx

Concept:

https://github.com/bluesky-social/adx/blob/main/architecture.md

Licentie:

https://github.com/bluesky-social/adx/blob/main/LICENSE

compiled by BCP v.0.6.1

Lift ^ | Lift v | Comments Off