Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Covid VS * G5 en vliegen * Twitter ADX

i-nieuws 6 na 6 ** May 5th, 2022 by wim.webgang **

Covid VS

Het aantal Covid doden in de VS heeft dekaap van 1 miljoen overschreden, iets meer dan twee jaar nadat het eerste geval ontdekt werd in de VS. Op de site statista.com verschenen cijfers die de sterfte vergelijken met het aantal inwoners, en zo geeft de kolom “doden/miljoen inw” een lijst in volgorde van de impact van corona.
Bovenaan staat Peru, met meer dan 6450 doden per miljoen inwoners, dan volgt Bulgarije met 5315. Bosnië-Herzegovina, Hongarije, Georgië, Noord-Macedonië en Moldavië meer dan 4000 doden per miljoen inwoners.
In de groep van meer dan 3000 doden per miljoen zitten landen als Polen, Brazilië, …
De VS zit net op de grens van 3000 doden per miljoen.
Kort daarachter, meer dan 2700 staat Italië op de 25e plaats staat België met 2710, gevolgd door Griekenland.
Landen met minder dan België: Groot-Brittanië, Rusland, Spanje, Portugal, Frankrijk, Zweden, enz
Duitsland zit een pak lager, op 1600, en ook opvallend Nederland 1240.

In de VS neemt het aantal geboorten wel weer toe, na het dipje dat veroorzaakt werd door Covid19 en de hoge werkloosheid van bijna 15 procent. Maar zowel de economie als de overheidssteun voor gezinnen trokken aan, en enkele tienduizenden missende geboortes werden ingehaald.
De algemene lijn van de laatste vijftien jaar blijft wel dalend, met twintig procent, waardoor ook in de VS tekorten op de arbeidsmarkt worden verwacht.

https://www.statista.com/statistics/1104709/coronavirus-deaths-worldwide-per-million-inhabitants/

G5 en vliegen

In de VS is er ongerustheid over de uitrol van de G5 gsm netwerken. De frequentie die gebruikt wordt door G5 zou een probleem kunnen zijn voor de luchtvaart. Er wordt gevreesd dat de altimeters van de vliegtuigen gestoord kunnen worden door 5G. De altimeter vertelt het vliegtuig op welke hoogte het is. Vooral bij het landen in slechte weersomstandigheden is dit gevaarlijk. Daarom wil de overheid vanuit de FAA een rondetafel met alle betrokken partijen in het vliegwezen in de VS. Er zou gesproken worden om de altimeter in de vliegtuigen te vervangen door een ander type, dat niet gevoelig is voor 5G storing.
De gsm-operatoren hebben zelf al vrijwillig hun ontplooïng van het 5G netwerk in januari uitgesteld tot juli.
Ondertussen zijn er voor de systemen van de vliegtuigen antennefilters in de maak, maar het moet nog bepaald worden waar die eerst zullen toegepast worden. Van een aantal toestellen heeft de FAA vastgesteld dat de altimeters ervan niet gevoelig zijn voor storing van 5G, en die zijn vrijgesteld van ingrepen.

Twitter ADX

Misschien voelt twitter de hete adem van Mastodon in de nek, maar in ieder geval timmeren ze aan een weg om een gedecentraliseerd, open source project op de kaart te zetten onder de projectnaam “Authenticated Data Experiment”, wat ze afkorten tot ADX.
De afdeling die daar mee bezig is, heet Bluesky, en is een soort afsplitsing van Twitter. Het project is opgezet in 2019, maar pas formeel naar buiten gebracht dit jaar. Nu verschijnt er voor het eerst code op GitHub, het platform voor delen van open source code. De licentie is die van het MIT, de universiteit die zijn eigen open source licentie publiceert. Die licentie laat gebruik en wijzigingen toe voor zowel prive gebruik als voor commercieel gebruik, maar dat alles zonder verantwoordelijkheid van de originele auteurs van de software.
Bij de documenten die gepubliceerd werden zit ook een overzicht van de architectuur van ADX.
De baas van Bluesky waarschuwt dat alles nog in een vroege ontwerpfase zit, en dat er nog veel kan veranderen.
Het is in ieder geval de bedoeling een protocol te maken dat werkt met “Personal Data Repositories”, waarbij de controle meer bij de gebruikers zit. Ook wilden ze onderzoek doen naar het breedschalig toepassen van technologie voor niet-centraal geleide sociale communicatie, en door de MIT licentie is het mogelijk dat Twitter en anderen daar gebruik van maken.
Bluesky wil mondjesmaat broncode vrijgeven, maar op hun eigen tempo, en beslist van binnenuit.

Het is nu maar de vraag wat de nieuwe baas van Twitter, Elon Musk, daarvan vindt. Hij wou ook wel iets open sourcen ivm Twitter, maar dit project dateert van voor zijn ingrijpen, en het is niet duidelijk of hij dezelfde doelstellingen heeft.
Bluesky zelf zegt dat ze wel gefinancierd zijn door Twitter, maar dat ze een eigen koers varen, en dat die in hun eigen richting kan evolueren. Ze zien zich als collega’s van de andere decentrale netwerkprojecten als Mastodon.

In de broncode kan je zien dat het ADX project oorspronkelijk “Bluesky Experiment” heette

Git repo:

https://github.com/bluesky-social/adx

Concept:

https://github.com/bluesky-social/adx/blob/main/architecture.md

Licentie:

https://github.com/bluesky-social/adx/blob/main/LICENSE

compiled by BCP v.0.6.1

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.