Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Van Lite naar desktop, Gambas3-ide en VNC, database

RadioLab ** June 29th, 2023 by wim.webgang **

Onderaan de links naar downloads en andere verwijzingen.
RadioLAB-stockpi-3pi
3 Pi’s in de studio

Eigenlijk was het de bedoeling vandaag de database server te installeren, maar we moeten eerst even afstemmen met de stand van zaken op onze verschillende pi’s.

We hebben drie pi’s in de studio: (foto rechts)

1. Vooraan zichtbaar: pi met touchscreen, Pi 4, 8GB

2. Midden (boven het koffiekopje): Pi 3B+ met Lite OS (geen destkop, enkel commandolijn), de bediend wordt vanop de laptop via ssh.

3. Boven achteraan: in de achtergrond aangesloten op een groot scherm, waar Raspberry Pi OS, en Gamba3 op draait met een voorbeeldprogramma.
(examples/Database/PictureDatabase)

1. Stockpi case

new case
Silvia stelt haar nieuwe behuizing voor : een volledig voorzien pakket van smartipi, met kabeltjes, afstandsbusjes enz. kost rond 40 euro, is zeer volledig pakket met uitsparingen voor alle aansluitingen, en achteraan een ventilatoropening voor de bijgeleverde (en ingebouwde) ventilator. De Raspberry Pi 4 (met 8 Gig geheugen?) wordt via een kabeltje naar een poort op de buitenkant voorzien van stroom (usb-c).
Ook de Raspberry Pi cameramodule kan in de behuizing gemonteerd worden.

Daar een standaard 7″ Raspberry Pi scherm bij (touchscreen), en een VNC verbinding…en je bent vertrokken.

Silvia heeft een recenter systeem dan op onze eerste proof of concept machine, en merkt op dat de daarin gebruikte library/software voor de camera ondertussen verouderd is, en vervangen door een andere.

Bij die VNC verbinding valt op dat je enkel het bestaande scherm kan overnemen; als dat klein is, en een programma meer plaats nodig heeft op het scherm, blijft dat zo (bv de Gambas IDE = programmeeromgeving).
Het programmeren op de pi vanop een andere pc via VNC is dus niet zo handig omdat de schermlimiet blijft.

Een extra scherm aansluiten aan de ingebouwde pi is niet zomaar mogelijk: de aansluiltingen zijn intern gemaakt naar het touch screen. Wim herkent die situatie ook van de Joy-Pi, die in een experimenteerkoffer ingebouwde Pi.
Ook de audio-uitgang van de Pi is niet meer bereikbaar, maar je kan wel in de behuizing een kabeltje aansluiten en dat naar buiten leiden.
En de SD kaart is net bereikbaar van de buitenkant.

2. Lite

Marthe heeft een “headless” Pi, die ze bedient via een ssh verbinding vanop haar laptop, zodat ze er geen scherm voor nodig heeft. Je kan op de “Lite”, een systeem zonder desktop ook programma’s draaien die “command line” zijn.
Je kan met Gambas zo’n CLI programma’s maken:
Gambas3 menu, Nieuw project, kies “Command Line application” (“terminal project”), je kiest de map waarin je dat wil zetten, bv /home/webgang/dev/gb3, je kiest naam bv programma en er opent een project met als code voor het printen van “Hello world” op het scherm. Het project is bewaart in een map met de programma naam.
Gambas3 menu, maak uitvoerbaar programma: nu wordt een programma.gambas gemaakt in de map die je kiest in dat venster.

Gambas mappenstruktuur:
- de programmeeromgeving is geïnstalleerd in het systeem, dus die vind je niet bij je eigen bestanden in /home/gebruiker.
- de voorbeeldprogramma’s worden niet altijd automatisch geïnstalleerd, check je softwarebeheerder om na te installeren (zoek gambas3..).
- Gambas gebruikt een project, en het maakt een uitvoerbaar programma (extentie .gambas), en je kan je project “inpakken” tot .tar.gz bestand om het te sturen, delen, kopieren, backupen..
- Dus we hebben 3 mappen nodig; bv:

Ik begin in:
/home/webgang/dev/

gb3/prj –> hier ga je werken, programmeren in het project met broncode, iconen, helpfiles, enz. Gambas maakt er zelf “hidden directories” aan waar de broncode terechtkomt.
gb3/run –> hier zet je het uitvoerbare programma (map kiezen bij compileren naar uitvoerbaar programma) bv programma.gambas.
gb3/src –> hier bewaar je de geëxporteerde gecomprimeerde bestanden, bv programma.tar.gz

Je kan een uitvoerbaar programma draaien op een pi met Lite, als het gekozen is als project voor de terminal (CLI), niet als het een “grafisch” programma” is, dan heb je minstens een “lite” desktop nodig.

Om de programmeeromgeving te kunnen gebruiken om te programmeren moet je de IDE installeren, en heb je dus ook (minstens een Lite) desktop nodig als xfce, lxde, pixel, …

Marthe gaat dus haar huidig systeem uitbreiden met een desktop; dat kan en is bv hier beschreven :
https://raspberrytips.com/upgrade-raspbian-lite-to-desktop/
Bij-installeren:
– Xorg: the display server.
– LightDM: the display manager.
– Any desktop environment (PIXEL, KDE, MATE etc.).

Je moet in de instellingen (raspi-config) ook nog aangeven dat je vanaf nu standaard in de desktop wil opstarten bv.

3.IronPi

Deze pi is tijdelijk ingebouwd in een aliminiumbehuizing die berschermt bij transport. De SD-kaart krijg je er niet uit zonder tangetje, maar de rest van de aansluitingen zijn wel goed bereikbaar, dus kan gemakkelijk een extern scherm aangesloten worden. Daarmee krijgt de desktop wel de grootte van dat extern scherm, en kan je comfortabel werken.

Concept: PictureDatabase
Er is een voorbeeldprogramma van Gambas community dat foto-databank demonstratie geeft, en wat erg overeenkomt met wat wij zouden moeten hebben. De uitvoering van deze demo is zeer summier, er wordt geen database server gebruikt maar SQlite, wat de gegevens in bestanden bewaart.

Het voorbeeld programma zit in het Gambas startscherm onder “Software Farm”, “Voorbeelden”, (eventueel filter “Database”) ; “PictureDatabase 3.0.9
Klik en eventueel op de knop inloggen klikken bovenaan rechts, je kan dat met “anoniem” als gebruiker.
Links beneden krijg je dan de download knop voor PictureDatabase, of doe download + installeren om het mooi in de Gambas3 IDE te krijgen (bij Voorbeelden in het openingsscherm).
Dit voorbeeld maakt een interface voor een beelden-databank, dateert van 2015, en is gemaakt door “Princeton”

De databank

We zien in het voorbeeldprogramma in Gambas een alternatief: SQLite.
Voor ons project gaan we naar een echte database server, zoals postgresql of mysql, meestal vervangen door mariadb tegenwoordig.
MySQL/MariaDB is iets bekender en wordt veel in web-applicaties (wordpress, enz) gebruikt, en heeft een gekende phpMyAdmin interface.
Ook voor postgresql bestaat een web-interface. Zelf meer vertrouwd met mariadb heb ik die geïnstalleerd:

sudo apt install mariadb-server

Moet ook nog verder geconfigureerd worden…

sudo mysql_secure_installation

Klaar. Verbinden met:

sudo mysql -uroot -p

Wordt vervolgd
Volgend RadioLAB: 27 juli


Links

Download van het camera-test voorbeeld van vorige RadioLAB: https://sourceforge.net/projects/webgang/files/RaspberryGambas3/ (op 29/5 gepubliceerd als camDemoExtended2-0.0.2.tar.gz)

Gambas3 voor Linux: (klik ook op Unsupported distributions “show” of kijk in de softwareverzameling van je eigen Linux distributie) https://software.opensuse.org/package/gambas3

Onze StockPi Wiki: https://gitlab.com/wim.webgang/stockpi/-/wikis/home

StockPi project op GitLab: https://gitlab.com/wim.webgang/stockpi

Raspberr Pi wordt gemaakt door de Raspberry Pi Foundation, een non-profit: https://www.raspberrypi.org/

WTF is “Raspberry Pi”??

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Nieuwe Proxmox * UniventionCS * Gelekt via hoorzitting * Kunstmatige suiker * Electrisch vervoer

i-nieuws 6 na 6 ** June 29th, 2023 by wim.webgang **

Nieuwe Proxmox

Er is deze maand nieuwe Proxmox software verschenen: Proxmox Virtual Environment 8.0 en Proxmox Backup Server 3.0.
Beiden zijn gebaseerd op Debian Gnu/Linux 12, begenaamd “bookworm”.

Proxmox VE of Virtual Environment is een open source systeem voor het beheer van virtuele omgevingen als servers, netwerk en opslagsystemen.
Het integreert Linux, Linux containers en de KVM hypervisor. Het gebruikt een web-based controlepaneel om de virtuele servers en de containers te beheren.
Het kent software defined storage om de opslag te bundelen en flexibel beschikbaar te maken.
Het kent clusters om met een combinatie van toestellen mogelijk fouten of uitval live op te vangen. Het heeft geïntegreerd gereedschap om te herstellen van een rampsituatie.
ProxMox VE wordt bv gebruikt in het datacentrum om flexibel de beschikbare hardeware toe te wijzen en uit te breiden.

Natuurlijk heeft dat ook gevolgen voor de backups. Voor fysieke servers kon een backup ’s nachts gedaan worden als er toch geen gebruikers aktief waren, maar in de grote virtuele systemen die dag en nacht draaien kan dat niet meer.
Proxmox ontwikkelde een eigen backup server, die Virtuele Machines, Linux containers, en echte fysieke servers kan backup-en. En die bij problemen ook snel terug kan halen uit de backup en terug beschikbaar kan maken.
Ze gebruiken een incrementele backup, waarbij alleen de verschillen tussen de huidige en de vorige toestand worden opgeslagen voor een nieuwe backup, en is daarom spaarzaaam met netwerkcapaciteit en opslagruimte voor de backup. Bij het opslaan van de backup kan encrypty toegepast worden voor de veiligheid.
Ook hier wordt het beheer via een web-based controlepaneel in de browser gedaan (poort 8006).

Deze virtualisatie wordt gebruikt in datacentra waar grote hoeveelheden computers voor veel gebruikers en toepassingen werken, maar vindt ook zijn weg naar de kleinere serverrrooms in bedrijven en organisaties. Bedrijven hebben ook ondersteuning van Proxmox, want hoewel de software open source is, zijn er betalende abonnementen en onderhoudscontracten voor bedrijven die dat willen uitbesteden.
Wie er zelf mee aan de slag wil kan dat; je kan een image downloaden, en zelf op een vrije server installeren.

Aankondigingen zijn terug te vinden op:

https://forum.proxmox.com

UniventionCS

Univention Corporate Server of UCS, is een open source servertoepassing die helpt om je servers, toepassingen, en gebruikers centraal te beheren. UCS is gebouwd op Debian GNU/Linux en installeert zichzelf op een server naar keuze, op een manier die geen specifieke Linux kennis vereist. Je kan vanuit UCS Windows, Linux en Mac systemen beheren via standaard API’s en een webinterface.
Als directory service wordt OpenLDAP gebruikt.
Je kan er bv serverdiensten mee beheren als Webservers, mailservers, printservers enz.
Het gebruikersbeheer laat toe gebruikers bij te maken, hun wachtwoord in te stellen, en de rechten toe te kennen voor bepaalde diensten. Voor gelijkaardige gebruikers kunnen groepen en templates aangemaakt worden. DNS en DHCP zijn geïntegreerd.
Je kan deze UCS downloaden en zelf installeren, en ook hier zijn er abonnementen voor bedrijven die een externe partij nodig hebben voor professionele ondersteuning.
Er is een Univention app center catalogus met ondermeer Etherpad, jitsi meet, kopano, wordpress, matrix, Nextcloud, Gitlab Enterprise, Egroupware, Dudle (een soort open source Doodle) enz.

De UCS download is beschikbaar van de website www.univention.com

Gelekt via hoorzitting

Door een hoorzitting van de FTC, de Amerikaanse overheidsinstelling die waakt over ondermeer monopolievorming, kwamen er interne documenten van Sony naar buiten.
Die had Sony verstrekt op vraag van de FTC, die bezig was met een onderzoek naar de praktijken van Microsoft. De documenten van Sony werden aangeleverd met een aantal zwart gemaakte passages die vertrouwelijke informatie bevatten.
De documenten met de doorstreepte tekstdelen werden ingescand, en publiek gemaakt. Als je de scan goed bekijkt dan zie je in de zwarte balkjes toch een soort lichtere delen, alsof de oorspronkelijke tekst een beetje blinkt. Als je er zo naar kijkt kan je de verborgen tekst ontcijferen. Dat leverde achter-de-schermen informatie op over de ontwikkeling van games als Horizon Forbidden West, The Last of Us enz.
Het ontwikkelen van zo’n game kost blijkbaar meer dan 200 miljoen, en er werken twee-tot driehonderd werknemers aan mee. De ontwikkeling kan jaren duren, soms verlopen er vijf jaar vanaf de start van de ontwikkeling tot het spel klaar is.
Call of Duty van Activision is misschien het populairste spel, en blijkbaar komt er eind dit jaar nog een nieuwe versie van uit. Er zijn gamers op de playstation die alleen maar dit game spelen, en voor Sony is het spannend wat Microsoft gaat doen nu ze de makers ervan hebben opgekocht. Microsoft zou het alleen voor XBox kunnen uitbrengen, waardoor Sony een deel van zijn markt ziet verdwijnen.

/28/23777220/guess-how-much-sony-paid-to-make-horizon-forbidden-west-and-the-last-of-us-part-ii

Kunstmatige suiker

Volgens Reuters staat er een veelgebruikt kunstmatig zoetmiddel op het punt om te verschijnen op de lijst van carcinogenen of mogelijk kankerverwekkende stoffen van het IARC (International Agency for Research on Cancer).
JECFA, een onderdeel van de Wereldgezondheidsorganisatie dat zich bezighoudt met onderzoek naar additieven in voeding, gaat het produkt aspartaam onderzoeken, en zal rond half juli de resultaten bekendmaken.
De genoemde stof wordt gebruikt als alternatief voor suiker in snoep en frisdrank.
De dieetproducten zullen misschien op zoek moeten naar een alternatief voor het alternatief voor suiker. Alhoewel internationale groepen die de fabrikanten van de zoetigheden vertegenwoordigen al geprotesteerd hebben tegen de communicatie. Ze trekken de autoriteit van de IARC in twijfel, en vinden dat het onnodig paniek zaait.
Anderzijds is er al een fabrikant die aspartaam uit zijn drankjes verwijderde.

Electrisch vervoer

In Italië loopt een miljardenproject om treinen op electrische batterijen te laten rijden.
De Hitachi Massaccio trein is een hybride die op diesel, op electriciteit en op batterijen kan rijden. Er zijn er nu twintig in gebruik genomen. De trein telt drie tot vier rijtuigen en kan 300 passagiers vervoeren. Als de trein door bewoond gebied rijdt, wil men de uitstoot en de geluidsverlast beperken door hem electrisch te laten rijden, ook op plaatsen waar normaal diesel gebruikt wordt omdat er geen hoogspanningsleidingen zijn. Ze kunnen maar zo’n 15 km op batterijen rijden, dan zijn die leeg. De batterijen worden bijgeladen als er terug leidingen zijn. Toekosmtige modellen zullen nog verbeteringen bevatten, en moeten tot 100 km autonomie op batterijen halen. Waar mogelijk zullen de verbeteringen ook op de huidige hybride modellen toegepast worden.
Ook voor de rest van de productie van die treinen heeft de fabrikant geprobeerd de CO2 uitstoot laag te houden, er is voor meer dan 90 procent met gerecycleerd materiaal gewerkt. Als de trein moet remmen, wordt er via dynamo’s in de remmen electriciteit opgewekt. De treinen zouden nu al de helft verbruiken van gelijkaardige diesel modellen. Op termijn moeten het er 135 worden in het spoorweg-netwerk van Trenitalia.
Met electrisch vliegen gaat het iets minder goed. De NASA heeft juist aangekondigd het project van een electrisch vliegtuig op Litium-ion batterijen stop te zetten. Hun experimentele project X-57 liep vertraging op omdat het leed aan verschillende veiligheidsproblemen, en het oplossen daarvan was budgettair niet meer haalbaar.

Wie nog een blik op het model wil werpen, kan het nog vinden op de site van de NASA:

https://www.nasa.gov/feature/x-57-project-creates-paths-toward-electric-aviation

compiled by BCP v.0.6.3

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Raspberry pi imager

Uitzending do 18:00 ** June 22nd, 2023 by wim.webgang **

Een Raspberry Pi systeem installeren wordt zo gemakkelijk mogelijk gemaakt, tot en met een grafische applicatie om de image op het SD kaartje te schrijven. Marthe probeert op een zeer minimal desktop die imager te gebruiken, maar dat lijkt niet zo vanzelfsprekend. Bovendien is er nergens meer iets te vinden over de manuele manier van installeren. Bovendien zou je dan op een speciale manier op voorhand het wachtwoord moeten meegeven, via een file op dat kaartje ergens? Frustratie…

Is het misschien mogelijk om een andere distributie te installeren om het probleem te omzeilen? Een oudere?

Gelukkig geraken we daar in het programma een stapje verder mee, ook dankzij de software verzameling (lijst van packages) die gedocumenteerd wordt op software.opensuse.org; inderdaad, niet alleen voor de eigen opensuse Linux distributie, maar ook voor Fedore, Debian, Raspbian, …

(een stukje voorbereiding voor volgende week RadioLAB StockPi!)

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Duikboot-controller * Lage cijfers * Discord verdienmodel * Monopolie-beschuldigingen * Geen Grammy voor AI * Hittegolf onder zee

i-nieuws 6 na 6 ** June 22nd, 2023 by wim.webgang **

Duikboot-controller

De vermiste duikboot met miljardair aan boord die al een paar dagen zoek is, was vroeger op youtube al een hit. Voor een reportage van CBS die uitgezonden werd in november 2022 ging een reporter mee in de onderzeeër. De duikboot van het bedrijf OceanGate is speciaal gemaakt om deze duik naar de Titanic te doen, en wordt te water gelaten vanaf een schip op de oceaan. Het is geen gemakkelijke plek, en de weersomstandigheden moeten goed genoeg zijn om een duik te wagen, wat dagen geduld kan vergen. De opvarenden zijn betalende passagiers, die honderdduizenden dollars neertellen om mee te kunnen.
De baas van het bedrijf OceanGate, Stockton Rush, besefte dat toerisme naar het wrak nu moest gebeuren. Het wrak van de Titanic zal helemaal verdwijnen doordat het vergaat en overgroeit. Hij zag de onderneming als een investering, en hoopte op termijn heel wat toeristen tot dicht bij het wrak van de Titanic te brengen. Hij doopte de duikboot dan ook “Titan”. Misschien niet direct een naam waarvan je denkt dat die geluk gaat brengen. Hij nam bij de bouw van deze boot ook genoeg risico’s. Hij maakte de boot zo minimaal mogelijk, en gebruikte voor de binnenkant gewone onderdelen die ook gebruikt worden in caravans of bij computerconsoles. Inderdaad, de besturing van de duikboot gebeurde met een draadloze Logitech controller. Dankzij het nieuws is die F710 op slag een gegeerd item geworden op internet en overal uitverkocht.
De struktuur van de duikboot ontworpen als een sterke buis, waar vooraan een koepel op geschroefd wordt. Hij wordt voor het duiken – nadat de bemanning aan boord – is langs de buitenkant afgesloten. Er zijn geen luiken in die toelaten onder water uit of in de duikboot te gaan, hij moet terug aan boord gehesen worden om de bouten los te maken en de voorkant er af te halen. Maar als duikboot was hij niet gekeurd, en voldeed aan geen ankele norm. En dan gaat het niet alleen over de joystick, maar ook over de communicatie, die vroeger al eens uit bleek te vallen. Aan boord zijn geen instrumenten, er wordt gestuurd op basis van bevelen van op de boot, die via de walkie talkie gegeven worden. Ook vroeger was de boot aan de oppervlakte de duikboot al eens kwijt, maar toen was het terug goedgekomen.
Op dinsdag is het nog niet duidelijk hoe het gaat aflopen met de zoektocht vanop boten en vliegtuigen, maar een ding staat vast: er is maar zuurstof tot (vandaag) donderdag.

https://youtu.be/29co_Hksk6o

Lage cijfers

Wie in de examens zit en vreest met lage cijfers te eindigen, kan zich troosten met het algemene verval in de VS. De gemiddelde vaardigheden van dertienjarigen zijn er serieus gedaald de laatste jaren. Volgens NPR.org vallen de resultaten voor wiskunde en leesvaardigheid tot nooit geziene diepten sinds tientallen jaren.
Voor wiskunde leverden testen op 500 punten een resultaat op dat ongeveer 10 punten lager ligt dan het jaar 2019-2020. De punten daalden harder bij wiskunde dan bij taal. De punten daalden harder bij de mindere studenten dan bij de betere, dus de kloof wordt groter. En helaas ook meer bij meisjes dan bij jongens. De gevolgen slepen de jongeren de rest van hun leven mee. De oorzaak: COVID. Het Nationaal Centrum voor onderwijsstatistiek in de VS verwachtte wel zo’n gevolgen van de pandemie. Er wordt ook geprobeerd het probleem aan te pakken, met ht “American Rescue Plan”, en het daarbijhorend geld. Daarmee kunnen extra leerkrachten aangeworven worden, en er kan andere ondersteuning verbeterd worden.

Discord verdienmodel

Discord is bezig met nieuwe manieren te ontwikkelen om geld te verdienen aan zijn serverdiensten. Discord is de sympatieke berichtendienst die bedoeld is om “commmunities” te vormen en gebruikers kunnen op allerlei manieren communiceren; via spraak of video-oproepen, met berichten in gemeenschappelijke of prive-chats, streaming enz. Het is populair bij de gamers.
Er bestaan apps voor Windows, Mac en Linux, en ontstond als communicatiemiddel voor gamers die tactische plannen wilden smeden met elkaar tijdens het spelen.
In 2017 landeerde Discord een betalend abonnement.
Ze voerden begin deze week nieuwe “media channels” in, speciaal bedoeld voor betalende abonnees. En ze plannen nog meer betalende diesnten die door gebruikers kunnen geleverd worden aan anderen, en waar Discord dan een procentje op krijgt.

Monopolie-beschuldigingen

Google heeft dinsdag formeel een klacht ingediend tegen Microsoft bij de US Trade Commission voor misbruik van monopoliemacht bij zijn cloud-diensten.
Microsoft gebruikt de licentievoorwaarden van zijn Office365 software om klanten te strikken in hun cloud-diensten, zegt Google. Microsoft heeft ondertussen de tweede plaats wereldwijd bereikt als cloud-leverancier, na Amazon, en dat dankzij het hefboompje van de Windows en Office.
Voorheen had Google ook al in Europa de kat de bel aangebonden. Daar had het alvast succes, en pastte Microsoft zijn voorwaarden aan om het minder duur te maken om klanten ook andere cloud diensten te laten gebruiken. In de VS gebeurde dat niet.
Eens je een cloud dienst begint te gebruiken, en je wil veranderen, ben je overgeleverd aan de goodwil en de daarbijhorende prijzen om je data overgezet te krijgen. En de partij waar je weggaat heeft daar weinig belang bij, en zal weggaan dus duur maken. Daarmee maken ze het moeilijk tot onmogelijk om weg te gaan.

Diezelfde FTC klaagt trouwens cloud-kampioen Amazon aan voor andere praktijken: het zou zijn gebruikers illegaal in de betalende “Prime service” dwingen, en het moeilijk maken om van dat abonnement af te komen. Op de website werden vallen gespannen om gebruikers te laten opteren voor de Prime Service, en er werd een doolhof ontworpen om de klant te beletten het abonnement op te zeggen.


Denk ook aan wat we zien bij ons, bv in de scholen, die dwingende opkomst van Office365 en de Microsoft Cloud, soms onder het mom van Covid.

Geen Grammy voor AI

Het nieuwe reglement voor de Grammy Awards werd eind vorige week gepubliceerd. De muziekprijzen zijn bedoeld voor mensen, niet voor Kunstmatige Intelligentie, zo lijkt de bedoeling te zijn. Maar het gebruik van KI door mensen wordt niet verboden om in aanmerking te komen voor de Grammies.

Wie de regels wil nalezen: naras.a.bigcontent.io/v1/static/66th_Rules&Guidelines

Ze beslaan meer dan zeventig bladzijden. Na de stukjes over remixen en samplen vind je op blz 14 het hoofdstuk “Generative Artificial Intelligence” .
Daarin staat: “Een werk dat geen menslijke bijdragen bevat komt niet in aanmerking voor een Grammy. De menselijke bijdrage moet aanzienlijk zijn, dus voor de vorm een beetje menselijkheid toevoegen aan een KI werk is niet voldoende. In januari 2024 volgt de finale stemming van de volgende uitvoering van de Grammy Awards, de 66e ondertussen. Hoe ze daarbij de controle gaan voeren over het gebruik van KI blijft een raadsel…

Hittegolf onder zee

En behalve de zoektocht naar de Titan gebeuren er nog andere vreemde dingen onder water. Voor de kust van Groot Brittanië en Ierland heerst een onderwater hittegolf. Dat is misschien leuk als je gaat zwemmen, maar wetenschappers maken zich ongerust over een record temperatuur die een paar graden Celcius hoger ligt dan normaal, en op sommige plaatsen zelfs 5 graden.
Dat kan het hele leven in de zee ontwrichten. Op sommige plaatsen in de wereld leidde het tot grote sterfte bij bepaalde soorten.
De vaststelling gebeurde op basis van de metingen van april en mei, en ook de voorlopige cijfers van juni bevestigen de trend.

Nu de mens bewezen heeft niet ingrijpend te kunnen optreden tegen de zichtbare klimaatverandering, of gepland ingrijpen zelfs wat wil afzwakken of terugdraaien, valt te vrezen dat voor deze onzichtbare hittegolven ook niet veel maatregelen zullen genomen worden.

En dus zullen de effecten van de klimaatverandering blijven toenemen. Wetenschappers maken ons er attent op dat de aktiviteit van de mens opgeteld moet worden bij de andere schommelingen waarvan we niet altijd de oorzaak kennnen. Bv minder woestijnzand dat over zee geblazen wordt en dus minder licht weerkaatst, effecten van het met tussentijden opduikende fenomeen van El Nino, en de aktiviteit van de mens op gebied van CO2, zwaveluitstoot enz. Als de pieken van die invloeden samenvallen, worden de gevolgen extremer.

Het fenomeen treedt het sterkst op aan de oostkust van Ierland en Groot-Brittanië, dus het noorden van de Noordzee. Het is er warmer dan het water tussen Spanje en Italië bv.
De hittegolf onder water zit in ieder geval ook aan de zuidkust van Noorwegen en Zweden, en in de Golf van Finland, tussen Finland, Estland (Tallin), en het Russische Sint-Petersburg.

Zou natuurherstel overbodig zijn denk je?

compiled by BCP v.0.6.3

Lift ^ | Lift v | Comments Off

BCP: print probleem

Uitzending do 18:00 ** June 22nd, 2023 by wim.webgang **

Exit gb.pdf
Bij installatie van BCP op een recente Gambas3 programmeeromgeving (op Linux desktop) kan je een foutmelding krijgen ivm de “pdf” component (“gb.pdf missing”). Inderdaad, in Gambas is gb.pdf op pensioen gestuurd en vervangen door de “poppler” library (gb.poppler) vanaf Gambas 3.15.0. (zie aankondiging hier (06 juli 2020))
Helaas is het niet zo eenvoudig als “pdf” afzetten en “poppler” aanzetten. Bij mij loopt de tekst helemaal door elkaar, alsof op een oude typmachine of matrix-printer de rol het papier niet verder gedraaid heeft bij het typen van een nieuwe lijn.

gb.pdf <> gb.poppler
De “pdf” en de “poppler” library gedragen zich dus niet hetzelfde. Als je alle code hetzelfde laat, en je vinkt in plaats van de ontbrekende “pdf” de nieuwe “poppler” aan, gaat het mis. Bij overgang naar de poppler component moet je je broncode aanpassen. Op het eerste zicht lijkt het gemakkelijk te verhelpen: ergens moet er wat meer opgeschoven worden naar onder, carriage return, harde return, line feed, of hoe het ook mag heten.
Er is wel hoop, want de Gambas programmeeromgeving kan printen sinds 3.14.0, en in de huidige 3.18.x kan je nog altijd je broncode vanuit Gambas3 printen, met paginanummer en header.

To print or not to print
Maar het blijft de vraag hoeveel prioriteit het vrijwilligers-team van Webgang developers er aan hecht.. (printen wordt in de praktijk niet wekelijks gebruikt, eerder uitzonderlijk zelfs, en je kan de teksten ook altijd kopieren en elders inplakken om te printen, zonder veel moeite.)

Conclusie
- BCP kon het nieuws printen van ongeveer versie 0.3.1
- in “oude” versie van BCP en “oude” versie van Linux/gambas3 werkt het printen via pdf.
- bij combinatie van nieuwere Linux installatie / nieuwere Gambas3 kan er een probleem ontstaan (met de huidige/oude broncode van BCP, bv nieuw geïnstalleerde openSUSE 15.3 + Gambas 3.18).
- als de code aangepast wordt aan de “poppler” component, zou printen terug moeten werken.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

[Planning: RadioLAB (LTS) e.a. ideeën]

(Op komst...) ** June 19th, 2023 by wim.webgang **

Volgend RadioLAB: 16 mei 2024 : (Bijna een jaar geleden (29/5) startte StockPi.. hoever staan we? “?“)

Op Gitlab: Stockpi project ;
Huidig stockpi werk:
Read the rest of this entry »

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Over het randje * Nieuwe R4 * Nature bant AI * Ofcom data * Nieuwe monopoly-zaak Google

i-nieuws 6 na 6 ** June 15th, 2023 by wim.webgang **

Over het randje

De Edge browser van Microsoft heeft een ingebouwde beeldverbeteraar ingebouwd. Die kan de resolutie van het beeld opkrikken. Maar daarvoor sturen ze wel een link van het beeld dat jij bekijkt op internet naar Microsoft.
Natuurlijk hoduen ze dat niet bij. En natuurlijk hebben ze eerst toestemming gevraagd aan de gebruiker. Of nee, maar ze gaan dat wel vragen.
En de gebruiker zal het ook kunnen afzetten moest hij toevallig zo’n privacy purist zijn.
Dus ofwel traint Microsoft een KI programma met de combinatie van jouw profiel en het beeldmateriaal, mogelijk voor toekomstige toepassingen.
Ofwel gebruiken ze die online verbinding om live de afbeelding te “verbeteren”. Dus te bepalen hoe die afbeelding er bij jou uitziet.
Dat is waar het op neerkomt: Microsoft bepaalt dus hoe het beeld van een website er bij jou op dat moement gaat uitzien. Zijn de gebruikers van Edge zich daar van bewust? En aangezien verbeteren een verandering is, hebben ze het recht om de afbeelding van websites te veranderen?

Of is dit het antwoord van MS aan Google voor hun “webp” formaat?

Nieuwe R4

Het open source hardwareproject Arduino kondigde een nieuw microcontroller bord aan in de reeks van de Arduino UNO. Het nieuwe bord heet Arduino UNO R4, en zal verschijnen in twee uitvoeringen: UNO R4 minima en UNO R4 WiFi. De voorganger R3 was een 8 bit ATmega microcontroller en bestaat al meer dan tien jaar en miljoenen gebruiker bouwden er projecten mee.
De hersens van het nieuwe UNO R4 bord worden gevormd door een 32-bit Renesa RA4M1 Cortex M4 processor, die weer wat krachtiger is dan die in de vorige bordjes. De processor draait aan 48 MHz en zou dus drie keer sneller moeten zijn het vorige model UNO R3. Het SRAM geheugen bedraagt 32 kB ipv 2 kB, en het flash geheugen bedraagt 256 kB in plaats van 32 kB, zodat je projecten kan maken met grotere, complexere programma’s. Het bord heeft een USB-C aansluiting om programma’s in te laden (en eventueel voeding te krijgen). Het bord kan voorzien worden van spanning tot 24 Volt, waar de R3 maar tot maximum 20 Volt aankon. De UNO R4 beschikt over een CAN bus aansluiting voor communicatie met andere apparaten, bekend uit de autoindustrie. Er is ook aan 12 bit DAC ingebouwd zoals je in eenvoudige geluidskaarten vindt.
De minima is de goedkopere uitvoering, terwijl de uitvoering met WiFi een Espressif S3 WiFi module bevat en dus meer kost.
Verder houdt het bord zich aan de standaard van de vorige UNO bordjes, zodat het compatibel is met de bestaande “Shields” of uitbreidingsborden die op de contacten van de UNO passen, en het werkt ook met 5 Volt, zodat de voedingen passen.
De details van het bord zijn nog niet helemaal vrijgegeven, en op de site van Arduino is een foto zichtbaar met een geel vlak dat een deel van het bord verbergt. Alleen als ontwikkelaar van software voor het bord kan je momenteel intekenen om een exemplaar te bestellen nog voor het algemeen beschikbaar wordt voor verkoop.

DAC= Digital Ananlogue Converter

Nature bant AI

Het blad Nature heeft in zijn editoriaal aangekondigd dat het geen beelden of video’s gaat gebruiken die gemaakt zijn met Kunstmatige Intelligentie-generatoren. Ze maken zich zorgen over de integriteit van hun wetenschappelijk imago, over privacy en toestemming van materiaal dat gebruikt is om het KI model te trainen, enz.
Het blad heeft een lange geschiedenis, het werd opgericht in 1869, en is dus al meer dan 150 jaar oud. Dan kan je je al eens zorgen maken over je reputatie. Ze discussierden intern maanden over deze beslissing, en wonnen ook externe raad in.

Ofcom data

Ondanks de “off” in de naam van het Britse Ofcon, werden hun systemen online gekraakt door computerinbrekers.
Ofcom is de Britse telecom toezichthouder, zoals ons BIPT. Ofcom is de instantie waar de Brit terecht kan met klachten over internetverbinding, telefoon, tv, radio, post, enz. Ook voor informatie over prijzen en snelheden van internetverbindingen.
Helaas heeft de toezichthouder niet genoeg toezicht gehouden op de toegang tot de dossiers waaraan ze werkten. Ook de gegevens van honderden van hun eigen werknemers kwamen in verkeerde handen.
De inbraak zou het werk zijn van de bende met de naam “MOVEit”.
Die bende brak voorheen ondermeer in bij de BBC en British Airways, toen werden ze de “Clop gang” genoemd.

Nieuwe monopoly-zaak Google

Er duikt een nieuwe monopoly zaak op tegen Google in Europa. Het zou de zwaarste anti-trust zaak tegen Google worden, en gaan over de advertentietak van Google, die zorgt voor zo’n 4/5 van alle Google inkomsten. Zo zou Google bv jaarlijks meer dan tweehonderd miljard uit zijn advertenties halen.
Gisteren woensdag moest de aanklacht verschijnen.

compiled by BCP v.0.6.3

Lift ^ | Lift v | Comments Off

digitale ongehoorzaamheid

Uitzending do 18:00 ** June 15th, 2023 by wim.webgang **

digitale ongehoorzaamheid

technological disob..
Verslag van Marthe over experimenteren met stem, zonne-telefoon fotofoon, … steganografie ..
Zie ook Rotterdam opto-acoustics “Worm” en V2.
Space Time Helix performance “Brutus kathedraal”.
Zie confluxfestival.nl
BCP v. 0.6.3
Nieuwe versie van “BCP”:
- Afhalen van de nieuws teksten van gitlab in menu action ..

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Van Wine naar Bottle

Uitzending do 18:00 ** June 8th, 2023 by wim.webgang **

“Wine” kenden we al in Webgang, maar Silvia leert ons “Bottles” kennen…
wine
bottles

en verder een “radiolab” doos anno 1972 en hoe we ons “right to repair” afdwingen van een fabrikant van handlabeldrukkers die beslist dat ons x jaren oude appararaat niet meer gebruikt mag worden door de cartridges een klein beetje van vorm te veranderen zodat ze niet meer passen. Hier die kniptang! *
(* door een stukje van de cassette van het lint van een ander type af te knippen, past die perfect, en kan je blijven labelen…)

(Foto Silvia)

Hier die batterij!

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Foutje in rekenblad * Kind consument * Interessante combinatie * Japan op waterstof * Windows games op mac

i-nieuws 6 na 6 ** June 8th, 2023 by wim.webgang **

Foutje in rekenblad

In Oostenrijk werd na een verkiezing voorbije weekend Hans Peter Doskozil tot nieuwe leider aangewezen in de SPÖ, de “Sozialdemokratische Partei Österreichs”. Hij zag daarmee een levensdroom in vervulling gaan, antwoordde hij op de felicitaties zaterdag.
Maar maandag werd inderhaast een persconferentie bijeengeroepen door Michaela Grubesa, voorzitter van de kiescomissie; ondertussen was de uitslag nog eens gecontroleerd. Toen bleek dat er een fout was gemaakt in de spreadsheet die gebruikt was om de stemmen te tellen, en dat eigenlijk Andreas Babler de verkiezing tot partijvoorzitter gewonnen had. Hij werd dan ook aangesteld als partijvoorzitter, en vroeg onmiddellijk om de uitslag nog eens na te kijken, zodat hij tenminste zeker kon zijn. Babler kan alvast beginnen met de informatica in zijn partij op punt te stellen eer hij de rest van de malaise in zijn partij aanpakt.

https://www.tagesschau.de/multimedia/audio/audio-163046.html

Kind consument

Microsoft moet 20 miljoen dollar betalen in de VS nadat het illegaal privacy gevoelige gegevens van kinderen verzamelde en bewaarde in een periode voor 2019. Het bedrijf overtrad de “Children’s Online Privacy Protection Act”.
Dat gebeurde door hun gameconsole, die de gebruiker een account laat aanmaken, waarvoor gegevens worden gevraagd als naam, e-mail adres, geboortedatum, enz.
In het scherm stond een vakje om aan te vinken dat het bedrijf toelating krijgt om die gegevens te delen met externe advertentiebedrijven. En die keuze stond standaard aangevinkt.
De ouders werden tot op dat moment niet betrokken, en konden dus niet hun toestemming geven. Het bedrijf stelde de ouders ook niet in staat om te zien welke informatie over het kind opgeslagen was bij hen. Als ouders nadien de aanmaak van de gegevens van het kind niet bevestigden had de informatie binnen de twee weken verwijderd moeten worden, wat ook niet gebeurde.

https://www.ftc.gov/news-events/news/press-releases/2023/06/ftc-will-require-microsoft-pay-20-million-over-charges-it-illegally-collected-personal-information

Interessante combinatie

In Australië ligt een computerfabrikant onder vuur voor bedrieglijke praktijken op hun website. Het bedrijf, dat in de top-3 zit van computerverkoop, bood klanten bij aankoop van een pc via hun webshop een scherm aan met een korting. De korting werd getoond als een doorstreepte prijs, met daarnaast een lagere prijs. Maar consumentenbescherming stelde vast dat die aangeboden monitor soms duurder was dan als de klant gewoon apart een monitor had gekocht.

De rechtbank vond het bedrijf verder ook schuldig aan het gebruik van misleidende verkoopspraatjes als ” zoveel procent korting inbegrepen” en “totale besparing ..”. Het bedrijf moet een aantal klanten terugbetalen.

Het soort aanbiedingen dat hier beschreven wordt komt bij veel webwinkels voor, ook bij ons. En het lijkt misschien een lesje voor zo’n bedrijf dat het daar niet zomaar mee wegkomt, het is waarschijnlijk vooral een lesje voor de klanten: geloof niet de rooskleurige aanbiedingen, en ga niet impulsief extra aangeboden produkten bevestigen zonder apart de prijs te checken.

https://www.accc.gov.au/sites/www.accc.gov.au/files/2023-06/Dell%20jpg.png

Japan op waterstof

De regering in Japan heeft aangekondigd te investeren in waterstoftechnologie om de CO2 uitstoot aan te pakken.
Tot nu toe is de waterstof die als brandstof gebruikt wordt in Japan gemaakt door gebruik van fossiele brandstoffen. Maar nu wil het land mijarden investeren om een hele toevoerketen te ontwikkelen voor waterstof. Er zullen onder andere tankers voor het transport van waterstof ontwikkeld worden. Tegen 2040 moet het gebruik verzesvoudigen tot twaalf miljoen ton. Het probleem blijft natuurlijk dat er energie nodig om waterstofgas te maken. Voordeel is dat het bufferend kan werken; als er overschot van zon en windenergie is, kan de waterstof aangemaakt worden en gespreid opgebruikt worden.

Windows games op mac

Weinig uitgevers van computerspelen doen de moeite om een echte Mac versie van hun spel te maken. Apple heeft nu een Game Porting Toolkit gemaakt, die ontwikkelaars moet toelaten om van hun Windows spelletjes een versie te maken voor op Mac. Het zou vergelijkbaar zijn met wat Valve heeft ontwikkeld onder de naam “Proton” voro hun “Steam” platform.

De toolkit van Apple heeft een soort emulatie-omgeving, waarbinnen de ontwikkelaar het Windows game kan starten, en onderzoeken wat de mogelijke problemen kunnen zijn, bv op gebied van grafische mogelijkheden.

De technologie zou gebaseerd zijn Crossover, een bestaande software van CodeWeavers, die toelaat een aantal Windows programma’s te draaien op Mac of Linux. Het vertaalt tijdens de uitvoering van het programma de bevelen van het programma naar bevelen voor Mac of Linux.
Je hebt daarbij geen Windows Licentie of software nodig, dat in tegenstelling als andere oplossingen als dual-boot of virtuale machines.

Crossover is de commerciële variant van de open source software “Wine”, die populair was op het Linux platform om bv een bestaande Windows app te draaien binnen Linux.

Jim Lynch van infoworld schreef 10 jaar geleden een artikel over Crossover en Wine en zei daarin:

“Fortunately for me, I have no use for any Windows applications. I left that platform years and years ago, and there’s nothing there that I need to use in terms of applications.”

compiled by BCP v.0.6.2

Lift ^ | Lift v | Comments Off

« Previous Entries