Foutje in rekenblad * Kind consument * Interessante combinatie * Japan op waterstof * Windows games op mac
i-nieuws 6 na 6 ** June 8th, 2023 by wim.webgang **Foutje in rekenblad
In Oostenrijk werd na een verkiezing voorbije weekend Hans Peter Doskozil tot nieuwe leider aangewezen in de SPÖ, de “Sozialdemokratische Partei Österreichs”. Hij zag daarmee een levensdroom in vervulling gaan, antwoordde hij op de felicitaties zaterdag.
Maar maandag werd inderhaast een persconferentie bijeengeroepen door Michaela Grubesa, voorzitter van de kiescomissie; ondertussen was de uitslag nog eens gecontroleerd. Toen bleek dat er een fout was gemaakt in de spreadsheet die gebruikt was om de stemmen te tellen, en dat eigenlijk Andreas Babler de verkiezing tot partijvoorzitter gewonnen had. Hij werd dan ook aangesteld als partijvoorzitter, en vroeg onmiddellijk om de uitslag nog eens na te kijken, zodat hij tenminste zeker kon zijn. Babler kan alvast beginnen met de informatica in zijn partij op punt te stellen eer hij de rest van de malaise in zijn partij aanpakt.
https://www.tagesschau.de/multimedia/audio/audio-163046.html
Kind consument
Microsoft moet 20 miljoen dollar betalen in de VS nadat het illegaal privacy gevoelige gegevens van kinderen verzamelde en bewaarde in een periode voor 2019. Het bedrijf overtrad de “Children’s Online Privacy Protection Act”.
Dat gebeurde door hun gameconsole, die de gebruiker een account laat aanmaken, waarvoor gegevens worden gevraagd als naam, e-mail adres, geboortedatum, enz.
In het scherm stond een vakje om aan te vinken dat het bedrijf toelating krijgt om die gegevens te delen met externe advertentiebedrijven. En die keuze stond standaard aangevinkt.
De ouders werden tot op dat moment niet betrokken, en konden dus niet hun toestemming geven. Het bedrijf stelde de ouders ook niet in staat om te zien welke informatie over het kind opgeslagen was bij hen. Als ouders nadien de aanmaak van de gegevens van het kind niet bevestigden had de informatie binnen de twee weken verwijderd moeten worden, wat ook niet gebeurde.
https://www.ftc.gov/news-events/news/press-releases/2023/06/ftc-will-require-microsoft-pay-20-million-over-charges-it-illegally-collected-personal-information
Interessante combinatie
In Australië ligt een computerfabrikant onder vuur voor bedrieglijke praktijken op hun website. Het bedrijf, dat in de top-3 zit van computerverkoop, bood klanten bij aankoop van een pc via hun webshop een scherm aan met een korting. De korting werd getoond als een doorstreepte prijs, met daarnaast een lagere prijs. Maar consumentenbescherming stelde vast dat die aangeboden monitor soms duurder was dan als de klant gewoon apart een monitor had gekocht.
De rechtbank vond het bedrijf verder ook schuldig aan het gebruik van misleidende verkoopspraatjes als ” zoveel procent korting inbegrepen” en “totale besparing ..”. Het bedrijf moet een aantal klanten terugbetalen.
Het soort aanbiedingen dat hier beschreven wordt komt bij veel webwinkels voor, ook bij ons. En het lijkt misschien een lesje voor zo’n bedrijf dat het daar niet zomaar mee wegkomt, het is waarschijnlijk vooral een lesje voor de klanten: geloof niet de rooskleurige aanbiedingen, en ga niet impulsief extra aangeboden produkten bevestigen zonder apart de prijs te checken.
https://www.accc.gov.au/sites/www.accc.gov.au/files/2023-06/Dell%20jpg.png
Japan op waterstof
De regering in Japan heeft aangekondigd te investeren in waterstoftechnologie om de CO2 uitstoot aan te pakken.
Tot nu toe is de waterstof die als brandstof gebruikt wordt in Japan gemaakt door gebruik van fossiele brandstoffen. Maar nu wil het land mijarden investeren om een hele toevoerketen te ontwikkelen voor waterstof. Er zullen onder andere tankers voor het transport van waterstof ontwikkeld worden. Tegen 2040 moet het gebruik verzesvoudigen tot twaalf miljoen ton. Het probleem blijft natuurlijk dat er energie nodig om waterstofgas te maken. Voordeel is dat het bufferend kan werken; als er overschot van zon en windenergie is, kan de waterstof aangemaakt worden en gespreid opgebruikt worden.
Windows games op mac
Weinig uitgevers van computerspelen doen de moeite om een echte Mac versie van hun spel te maken. Apple heeft nu een Game Porting Toolkit gemaakt, die ontwikkelaars moet toelaten om van hun Windows spelletjes een versie te maken voor op Mac. Het zou vergelijkbaar zijn met wat Valve heeft ontwikkeld onder de naam “Proton” voro hun “Steam” platform.
De toolkit van Apple heeft een soort emulatie-omgeving, waarbinnen de ontwikkelaar het Windows game kan starten, en onderzoeken wat de mogelijke problemen kunnen zijn, bv op gebied van grafische mogelijkheden.
De technologie zou gebaseerd zijn Crossover, een bestaande software van CodeWeavers, die toelaat een aantal Windows programma’s te draaien op Mac of Linux. Het vertaalt tijdens de uitvoering van het programma de bevelen van het programma naar bevelen voor Mac of Linux.
Je hebt daarbij geen Windows Licentie of software nodig, dat in tegenstelling als andere oplossingen als dual-boot of virtuale machines.
Crossover is de commerciële variant van de open source software “Wine”, die populair was op het Linux platform om bv een bestaande Windows app te draaien binnen Linux.
Jim Lynch van infoworld schreef 10 jaar geleden een artikel over Crossover en Wine en zei daarin:
“Fortunately for me, I have no use for any Windows applications. I left that platform years and years ago, and there’s nothing there that I need to use in terms of applications.”
compiled by BCP v.0.6.2