Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Fast Linux gaming

Uitzending do 18:00 ** December 30th, 2012 by wim.webgang **

http://www.youtube.com/watch?v=bLlBtxiadP8

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Prettige Feestdagen – webgang team

Uitzending do 18:00, i-nieuws 6 na 6 ** December 27th, 2012 by wim.webgang **

Wij genieten van de kerstvakantie (dus geen nieuws en programma), u geniet van onze vroeger startende collega’s van Beatscapes. Tot volgend jaar!

Prettige Feestdagen - webgang team

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Karma: Gratis Film! En Model “A” voor onder de kerstboom?

Uitzending do 18:00 ** December 20th, 2012 by wim.webgang **

Karma, de film (affiche/flyer)WebGang’s laatste aflevering van 2012; we hebben alvast wat kadootjes: een gratis film! Een gratis interview erbij! En aangezien sinds twee weken alle TV’s afstaan: een idee voor een nieuwe hobby..

CityGang: Interview “Karma”

Waarom heet deze Antwerpse Kenisman-Biba below-zero-budget film “Karma Tha Movie”?

We vragen dat en nog veel meer aan Biba, de helft van het Kenisman-Biba team.
(een gezellig interview bij een glaasje wijn)

Trailer van Karma tha movie

En zoals beloofd hier de link natuurlijk:
 • de algemene website is http://www.karmathamovie.com/
 • daar kan je kiezen voor de “Vlaamse” versie (originele opname klinkt redelijk Antwerps)
 • of voor de Engelse ondertitels-versie (zelfde geluid dus, maar met lettertjes).
 • De muziek is van Andrew “Chi” Claes, en leeft zijn eigen leven.Karma, the music

Klik en bibber!


Model “A”
De A heeft niets met Antwerpen te maken deze keer; dit is het nieuwe model van dit Engelse Raspberry Pi computerbordje voor zelfbouwprojecten. Deze versie heeft geen netwerk-aansluiting, in tegenstelling tot Model B dat al eerder beschikbaar was, en kost maar 25 dollar. Door de universele pinnetjes van de GPIO connector kan je er lustig op los experimenteren.

Een Britse vzw maakt de apparaten, of eerder het moederbord, met de bedoeling de studenten terug dichter bij zelf doen en zelf programmeren te brengen. De “Pi” draait op Linux, en een lichte desktop (LXDE) en kan geprogrammeerd worden met o.m. .. python.

Hier een link om er mee aan de slag te gaan: engadget-getting started-guide how to..

Ik zet even de eigenschappen op een rij – sorry, op een Gimpje:

Raspberry Pi Model A - zonder Netwerk: bord met connecties

Lift ^ | Lift v | Comments Off

3D vuurwapens * Thingiverse * Energiezuinigste Raspberry Pi * Stoommachine

i-nieuws 6 na 6 ** December 20th, 2012 by wim.webgang **

Energiezuinigste Raspberry Pi

Dit kleine en goedkope computermoederbord voor zelfbouwprojecten werd bekend met zijn model B. Nu is er een nieuw model uitgekomen dat nog minder energie verbruikt, maar daarvoor wel een netwerkaansluiting mist, alsook de bijhorende netwerkchip. Zelfs als het netwerk niet aangesloten is gebruikt de netwerkaansluiting meer dan de helft van de stroom van een Raspberry Pi in rust.

Het maakt de “A” versie natuurlijk veel minder bruikbaar, eigenlijk alleen voor stand-alone toepassingen. Communicatie kan nog wel via de ingebouwde cardreader.

Zie ook: deze foto’s en filmpje op adafruit
(www.adafruit.com/blog/2012/12/13/raspberry-pi-model-a-photos-video-raspberry_pi-raspberrpi/)

Thingiverse
Thingiverse kondigt zich aan als het universum van dingen. Ontwerpers van een 3-dimensionaal “ding” uploaden hun patroon om het te maken, voorzien het van foto’s en een gebruiksaanwijzing of beschrijving.
Gebruikers kunnen ook hun eigen variant van een 3D-ontwerp uploaden.
Voorbeeld van een “thing”: een openplooibaar doosje om de oortjes van je muziekspeler in op te bergen, dat zo’n vorm heeft dat de oortjes vastgehouden worden en dat je het snoer kan oprollen, waarna je twee zijkanten toeklapt zodat het een gesloten doosje wordt.
Andere: batterijhouder, munten, decoratie, …
http://www.thingiverse.com/

3D vuurwapens
Makerbot, het bedrijf dat 3D-printers maakt, heeft beslist zijn beleid op gebied van wapenonderdelen aan te passen. Ze halen de patronen van wapenonderdelen van hun Thingiverse platform. Thingiverse is een website waar gebruikers 3D-patronen kunnen uitwisselen voor allerlei lasersnij- en 3D-printapparatuur. Ze hadden in hun gebruiksvoorwaarden als staan dat je er geen wapens of onderdelen op mag zetten, maar ze grepen niet aktief in tot nu toe.
Het weren van wapenonderdelen gebeurt na het schietincident in de school in Newtown, maar ook nadat een groep die zich “Defense Distributed” noemt, heeft aangekondigd een volledig zelfbouw 3D-printbaar wapen te willen maken. De kans is groot dat ze het zouden uploaden op Thingiverse.
Er ontstond vooral ongerustheid nadat ontwerpen opdoken voor het belangrijkste stuk van een semi-automatisch geweer. Dat zou je kunnen aanvullen met onderdelen die je via internet bestelt, en daarmee zou je een wapen kunnen maken zonder aanvraag of vergunning.


3D-voortplanting
De rage van 3D-printing gaat terug tot het opmerkelijke moment dat de RepRap gebouwd werd. Dat was een open source prototype-machine waarmee je ingewikkelde 3-dimensionele voorwerpen kon maken door plastic te smelten naar een bepaalde vorm. Je kon de RepRap gebruiken om een RepRap te bouwen, en daarmee kon de machine zich zogezegd “voortplanten”.
Tegenwoordig heb je voor een paar honderd Euro al een 3D printer, maar naargelang de grootte van de objecten die je kan maken, en de precisie wordt dat meer dan duizend Euro. Het gaat daarbij niet over industriële toestellen, maar wel zogenaamde “3D Desktop Printers” voor thuisgebruik. Je sluit hem aan op je computer met een usb-kabel. De machine wordt gevoed met een plastic kabel die het smeltmateriaal aanlevert, en is verkrijgbaar per rol, en ook in verschillende kleuren. Er zijn gebruikersgroepen en er is ook een fotowebsite waar de mislukkingen gedocumenteerd worden: “The art of 3D Print Failure”. Je kan er bv leren dat je printer waterpas moet staan.

www.reprap.org

Stoommachine
De Steamcommunity site kondigt aan dat het “Steam for Linux” beta programma opengesteld is voor het publiek. Er is ook een steam installatie pakket beschikbaar in een publieke directory op het internet (*). Voordien was de testversie enkel in beperkte kring beschikbaar, in een testprogramma beperkt tot 1000 ervaren Linux gebruikers.
Om de opvolging van de fouten vlot te laten verlopen is een speciale GitHub dienst geopend, waar gebruikers zelf fouten kunnen melden en de toestand ervan opvolgen.
Verder hebben ze een mailing list om geïnteresseerden op de hoogte te houden van updates.
De Steam Game Engine die ontwikkeld wordt door het Valve Linux team, zal Linux gebruikers toelaten computerspelletjes te spelen als Team Fortress 2, Serious Sam 3, Killing Floor en andere.
Valve werkte ook mee aan nieuwe NVIDIA GeForce drivers voor grafische kaarten, die de snelheid op Linux verbeterde, soms zelfs verdubbelde.
Spelen op Linux wordt populairder, bleek alvast uit de cijfers van de downloadsites van Ubuntu. Het Ubuntu Developer Center publiceert maandelijks een lijst met de populiarste software, zowel van de betalende als de gratis downloads. De top-10 van die lijsten bestaat voor een steeds groter deel uit computergames.
Hier de top-10 voor november..

* repo.steampowerd.com/steam

QT 5.0
Op de Qt Blog werd het programmeerplatform Qt 5.0 aangekondigd. Het is een open source C++ programmeerplatform dat beschikbaar is voor Linux, Mac OS-X en Windows. Qt 5 is volgende grote stap na de Qt 4 reeks, die ondermeer gebruikt wordt om de KDE desktop te maken. Qt 5 zou grotendeels compatibel blijven met Qt 4, zodat programma’s die gemaakt werden voor Qt 4 met geen of weinig aanpassingen kunnen gecompileerd worden op Qt 5.
Aan deze versie hebben 427 mensen meegewerkt.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Geboren in 2012

Uitzending do 18:00 ** December 13th, 2012 by wim.webgang **

Distro van het jaar
Het zal moeilijk worden om een rubriek als distributie van de maand af te sluiten in december, want er blijven maar Linux distributies bijkomen. Dit zijn er enkele die in 2012 geboren werden:

 1. Bedrock Linux
 2. Cinnarch
 3. Linux Lite
 4. Qubes OS
 5. SolusOS

En dat zijn nog maar de “gewone” Linux distributies, voor op “gewone” pc’s (en servers). Daarnaast heb je nog de ontwikkelingen rond nieuwe computerbordjes als de “Raspberry Pi”, die

Even kort voorstellen :

 1. Bedrock Linux: probeert een soort universele distributie te zijn. Het is de bedoeling om in Bedrock Linux softwarepaketten van verschillende andere distributies te kunnen gebruiken, door elkaar. Sommige verschillen tussen distributies zitten bv in de plaats of directory waar onderdelen bewaard worden, en dat proberen ze te overbruggen.
 2. Cinnarch: de naam zegt het zelf al: een samentrekking van Cinnamon en van Arch (Linux). Cinnamon is een desktop die afgesplitst is van Gnome, en die probeert een meer traditionele dekstop te bieden, vergelijkbaar met Gnome2. Cinnamon werd bekend omdat het gebruikt werd door Linux Mint vanaf versie 12. Arch Linux is een distributie die een snelle lichte Linux wil, en richt zich tot de professionelere gebruiker. Het is een “rollende distributie”, ze evolueert doorlopend en wordt niet in stappen van grote versienummers uitgebracht.
 3. Linux Lite: een Ubuntu afgeleide die lichter is door ondermeer gebruik te maken van de XFCE desktop (in plaats van Gnome of KDE). Daardoor kan die nog op oudere apparaten draaien of is hij op huidige hardware sneller. De huidige versie 1.0.2 is gebaseerd op Ubuntu 12.04, wat een LTS versie is (5 jaar ondersteuning).
 4. Qubes OS: Dekstop Linux, gebaseerd op Fedora, met de nadruk op “security”. Ze beginnen daarom niet met een Linux kern, maar met VMS, een virtualisatie-systeem. Daar bovenop gebruiken ze pas Linux, wat de mogelijkheid geeft om het systeem veel zekerder te maken, en te vermijden dat desktop programma’s elkaar te veel kunnen beïnvloeden, wat nu wel kan. (Lees meer wat ontwikkelaar Joanna daarover zegt op The Invisible Things..)
 5. SolusOS: op Debian gebaseerde distributie die de huidige Gnome 3 desktop aangepast heeft om eruit te zien en aan te voelen als de vroegere Gnome 2 waaraan heel wat gebruikers gewend en gehecht waren geraakt.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Linux 3.7 * Linux snijdt wortels weg * Couchbase 2.0 *

i-nieuws 6 na 6 ** December 13th, 2012 by wim.webgang **

Linux 3.7

De ontwikkeling van de Linux kern is zover gevorderd dat versie 3.7 officieel is vrijgegeven. Een van de belangrijke uitbreidingen is ondersteuning van de nieuwe ARM 64-bit processoren, waaronder ARM-multiplatform, waardoor Linux met dezelfde kern kan draaien in verschillende ARM processoren.
Er zijn ook uitbreidingen en verbeteringen aan Btrfs, veel verbeteringen aan netwerk- en bestandssystemen, en natuurlijk veel kleine verbeteringen en nieuwe drivers.

Linux snijdt wortels weg

In de volgende Linux kern zal geen code meer zitten voor de intel 386 processor. Ingo Molnar, verantwoordelijk voor een deel van de Linux kern broncode, heeft grote kuis gehouden. In 24 broncodebestanden verwijderde hij 425 stukken code die te maken hadden met die bepaalde oude intel processor. Deze 32-bit processor dateert van 1991, en door de code voor die processor uit de Linux kern te halen wordt die veel eenvoudiger. Bovendien moet bij aanpassing in de toekomst ook geen rekening meer gehouden worden met de verwijderde code. Het is natuurlijk een belangrijke breuk, want Linus Torvalds, oprichter van Linux, begon ooit te programmeren op een computer met zo’n processor. Toch reageerde hij positief: “Ik ga niet sentimenteel doen, goed opgekuist”.

Couchbase 2.0

Couchbase heeft deze versie 2.0 van een NoSQL database uitgebracht. Ze heeft bv “Cross Datacenter Replication”, dat is de mogelijkheid om te draaien over servers in verschillende datacentra, waarbij de verschillende servers dezelfde versie van de data hebben. Dat zorgt voor grotere zekerheid (omdat er meer kopies zijn), en groter snelheid (omdat het opvragen van gegevens op verschillende plaatsen kan gebeuren.

NoSQL duidt aan dat het niet om de typische relationele database met tabellen gaat, maar om een tekstdatabank. Die is beter uitgerust om het zoeken in tekst snel en gemakkelijk te maken. Tekst is immers ook data, maar heeft niet de struktuur van een MySQL databank nodig. Heel wat webdocumenten, zoals blog posts, bestaan voor een belangrijk deel uit tekst. Maar ook in bedrijven, waar alle interne documenten worden gestockeerd, is men soms beter af met een database die afgesteld is op documenten in plaats van op records en velden.

Couchbase komt voort uit een combinatie van andere open source databank projecten, namelijk CouchDB van Apache en Membase van Northscale.


Membase was een project dat samen met MemCached gericht was op dynamische webtoepassingen. Het werd oorspronkelijke als commercieel project opgestart, maar nadien open source gemaakt om meer ontwikkelaars en gebruikers te bereiken.

Apache is de groep die ’s werelds belangrijkste en meestgebruikte gelijknamige webserver maakt, maar die ook andere open source projecten onder hun vleugels hebben, zoals OpenOffice na de afsplitsing van LibreOffice.

CouchDB van Apache was geschreven in de programmeertaal ERlang, en Couchbase herschreef alles in C om een snellere databank te verkrijgen. Couchbase bestaat uit een aantal ontwikkelaars van het vroegere Apache project, die er in 2011 uitstapten om aan een eigen opvolger te werken. Ze doen dat als bedrijf, en trokken externe investeerders aan.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

TV killer: “Het is niet illegaal om een TV af te zetten”

Uitzending do 18:00 ** December 6th, 2012 by wim.webgang **

… maar het wordt wel interessant als je TV’s af begint te zetten in publieke plaatsen als wachtzalen, cafe’s, enz. Tijdverdrijf voor hackers? Inderdaad .. de uitvinder van de “TV Be Gone”, de universele tv-AFstandsbediening, Mitch Altmann geïnterviewd.

Over TV’s, de keuze om NIET te kijken, en het middel om ze af te zetten. Over het gedrag van grote bedrijven en beperkingen op consumentenprodukten (F*** these A*******).
Over een pre-hacker leven waarin je:
-> tegen je zin en nog moe opstaat om in de auto te stappen om tegen je zin naar een werk te rijden wat je niet graag doet, en waar je jezelf vol koffie giet om door de dag te komen, waarna je uitgeput thuiskomt en voor de TV gaat zitten en blijft kijken tot veel te laat, waardoor je de volgende ochtend …->
Of, zegt Mitch, ga iets leuk doen, dat je vrienden ook leuk vinden, maak er je werk van, en hack jezelf een leven.

Bekijk-het-filmpje-van-de-hackersversie

Bekijk foto's en het filmpje van de hackersversie

Zijn TV-killer “TV B Gone” op www.cornfieldelectronics.com
Door hem opgerichte hackerspace Noisebridge:
https://www.noisebridge.net/wiki/User:Maltman23

Ivo bedankt voor de tip en VoidWarranties voor de gastvrijheid.

Marthe belt even in want ze kon niet naar het programma komen omdat ze zelf in de Open Garage in Borsbeek zit

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Illegale filmpjes * Vergiftigd geschenk * Sneeuw op de server * 36 miljoen

i-nieuws 6 na 6 ** December 6th, 2012 by wim.webgang **

Illegale filmpjes

Grote filmstudies hebben Google in november gevraagd om zoekresultaten uit te filteren die verwijzen naar pagina’s met illegale kopies van hun auteursrechterlijk beschermd materiaal. Ze eisen het verwijderen van de zoekresultaten op basis van de Digital Millenium Copyright Act, beter bekend als “DMCA”.

Het grappige is nu dat er heel wat sites tussen zitten waar hun eigen filmpromotie opstaat. Dat komt omdat de filmstudio’s een programma gebruiken dat het web afschuimt op zoek naar hun materiaal. Zo waren er websites bij van media die een filmbespreking publiceerden, plaatsen waar legale kopies online stonden, en hun eigen facebookpagina’s met reklame voor de films. Zelfs de wikipedia-vermelding van een film kwam erin voor. Bovendien zitten er zelfs pagina’s bij die geen enkel verband hebben met de bedoelde beschermde films, en die op een toevallige samenloop van termen in de lijst terechtkwamen.


Vergiftigd geschenk

Windows 8 wordt in een artikel van Philip Greenspun “een kerstgeschenk voor iemand die je haat” genoemd. Hij breekt het Microsoft systeem, dat het moet gaan maken op de tablet, redelijk grondig af. Hij neemt van drie verschillende systemen een kenmerkende eigenschap die hij als uitstekend beschouwt:
- in iOS een “Home” knop op ieder toestel, waarmee je telkens naar die vaste “home” plek komt als gebruiker.
- in Android: de vaste plaats op het scherm van de “home” en van de “terug” of “back” knop
- in oude Windowsversies en Android: de mogelijkheid om met rechtsklik informatie te krijgen over een object op het scherm (Android: klik-vasthouden).
“Ze hebben sinds 2008 tijd om Android te bestuderen. Ze hebben sinds 2007 tijd om de iPhone te bestuderen. En wat hebben ze ervan gemaakt? Microsoft brengt op de meest ongemakkelijke en onsamenhangende manier de Xerox desktop-standaarden samen. Hij besluit Windows gebruikers best hun Windows 7 computer bijhouden op op internet te kunnen opzoeken hoe ze hun Windows 8 tablet moeten gebruiken. Hij merkt bovendien op dat hij het systeem kon uitproberen met de beste en snelste hardware die beschikbaar was.

http://blogs.law.harvard.edu/philg/2012/12/05/christmas-gift-for-someone-you-hate-windows-8/

Hij klaagt dus niet over de snelheid, maar gebruikers van iets mindere toestellen zullen er misschien nog slechtere ervaringen hebben.
Oorspronkelijk kreeg het systeem lovende kritieken van de traditionele IT-pers. MS pakte ook uit met goede verkoopscijfers. Maar ondertussen werden die genuanceerd als vergeleken wordt met de verkoop van apparaten met andere sytemen als iOS en Android.


Sneeuw op de server

Rond deze tijd een Suse/OpenSuse server moeten starten? Dan zal je verrast worden door een sneeuwlandschap met pinguins in die heen en weer ijsberen. Je kan ze bovendien met de cursortoetsen besturen; het is een soort spelletje. Niet vergeten de server te starten daarna …

36 miljoen

Voorbije zomer werd met malware zo’n 36 miljoen euro ingepikt. De goed geplande operatie kreeg de bijnaam “Eurograbber attack”. Er zouden meer dan 30.000 bankgebruikers benadeeld zijn. Hun computer of smartphone werd besmet met malware, en er werd van hun rekening van 500 tot honderdduizenden euro afgehaald. De slachtoffers zijn verspreid over verschillende landen in Europa; ondermeer in Italie, Spanje, Nederland, Duitsland.

Lift ^ | Lift v | Comments Off