Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Geboren in 2012

Uitzending do 18:00 ** December 13th, 2012 by wim.webgang **

Distro van het jaar
Het zal moeilijk worden om een rubriek als distributie van de maand af te sluiten in december, want er blijven maar Linux distributies bijkomen. Dit zijn er enkele die in 2012 geboren werden:

  1. Bedrock Linux
  2. Cinnarch
  3. Linux Lite
  4. Qubes OS
  5. SolusOS

En dat zijn nog maar de “gewone” Linux distributies, voor op “gewone” pc’s (en servers). Daarnaast heb je nog de ontwikkelingen rond nieuwe computerbordjes als de “Raspberry Pi”, die

Even kort voorstellen :

  1. Bedrock Linux: probeert een soort universele distributie te zijn. Het is de bedoeling om in Bedrock Linux softwarepaketten van verschillende andere distributies te kunnen gebruiken, door elkaar. Sommige verschillen tussen distributies zitten bv in de plaats of directory waar onderdelen bewaard worden, en dat proberen ze te overbruggen.
  2. Cinnarch: de naam zegt het zelf al: een samentrekking van Cinnamon en van Arch (Linux). Cinnamon is een desktop die afgesplitst is van Gnome, en die probeert een meer traditionele dekstop te bieden, vergelijkbaar met Gnome2. Cinnamon werd bekend omdat het gebruikt werd door Linux Mint vanaf versie 12. Arch Linux is een distributie die een snelle lichte Linux wil, en richt zich tot de professionelere gebruiker. Het is een “rollende distributie”, ze evolueert doorlopend en wordt niet in stappen van grote versienummers uitgebracht.
  3. Linux Lite: een Ubuntu afgeleide die lichter is door ondermeer gebruik te maken van de XFCE desktop (in plaats van Gnome of KDE). Daardoor kan die nog op oudere apparaten draaien of is hij op huidige hardware sneller. De huidige versie 1.0.2 is gebaseerd op Ubuntu 12.04, wat een LTS versie is (5 jaar ondersteuning).
  4. Qubes OS: Dekstop Linux, gebaseerd op Fedora, met de nadruk op “security”. Ze beginnen daarom niet met een Linux kern, maar met VMS, een virtualisatie-systeem. Daar bovenop gebruiken ze pas Linux, wat de mogelijkheid geeft om het systeem veel zekerder te maken, en te vermijden dat desktop programma’s elkaar te veel kunnen be├»nvloeden, wat nu wel kan. (Lees meer wat ontwikkelaar Joanna daarover zegt op The Invisible Things..)
  5. SolusOS: op Debian gebaseerde distributie die de huidige Gnome 3 desktop aangepast heeft om eruit te zien en aan te voelen als de vroegere Gnome 2 waaraan heel wat gebruikers gewend en gehecht waren geraakt.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.