Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Nog een shutdown…

Uitzending do 18:00 ** January 31st, 2019 by wim.webgang **

En nee, het is niet Facebook, maar wel Google+.
Het sluitingsplan is bekendgemaakt, en vanaf 4 februari kan je geen nieuwe profielen, communities en pagina’s meer maken. Vanaf 2 april wordt alles gewist.
De beheerders van communities en moderatoren kunnen de gegevens van hun projecten downloaden vanaf begin maart, zodat niet alle inhoud verloren gaat.

Ondertussen klaagt de baas van Mozilla, Denelle Dixon, aan dat Facebook niet transparant genoeg is. Ze richtte zich daarbij tot de Europese commissaris voor Digitale Economie en maatschappij, Mariya Gabriel. Zij is ook verantwoordelijk voor ICT onderzoek en ontwikkeling.
Mozilla wil inzicht krijgen in de manier waarop de advertenties aangeboden worden, om de gebruikers meer doorzicht te geven in wie hen op welke manier probeert te beïnvloeden…

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Terug aan het werk * Even Cupertino bellen * Berichtje van de bank * Privacy brengt op

i-nieuws 6 na 6 ** January 31st, 2019 by wim.webgang **

Terug aan het werk

Door een voorlopige maatregel kunnen de overheidsdiensten in de VS weer aan de slag; er is na meer dan een maand geld vrijgemaakt om de lonen te betalen.

Behalve allerlei administratieve diensten die voor de burgers onbereikbaar waren, lag bv ook de NASA plat. Op het hoofdkwartier in Washington werden de personeelsleden onthaald op een uitgestelde nieuwjaarsreceptie. Daar werd de schade opgenomen: sommige werknemers van NASA zochten ander werk en komen niet terug. Sommige onderaannemers die niet betaald konden worden, moesten ook mensen ontslaan. Sommige werknemers hebben doorgewerkt maar zullen daar nooit voor betaald worden. En mogelijke vertraging van NASA projecten moet nog berekend worden. Zo zouden testprogramma’s voor een nieuwe raket al vertraging hebben opgelopen.

Berichtje van de bank

En het lekken gaat vrolijk verder. In India stond een server open met miljoenen financiele gegevens. Het was een databank van de grootste bank van India, nota bene een bank in handen van de overheid. De databankserver had geen wachtwoord.
De gegevens die te lezen waren bevatten tekstberichten van een dienst om via de gsm bankrekeninginformatie op te vragen. De server zou de gegevens van de laatste twee maanden bevat hebben. Om de gegevens van de server op te vragen moest je wel weten waar te zoeken.

Hieronder een link naar hun privacy statement:

https://www.sbichicago.com/assets/files/JUUbWAd1

Even Cupertino bellen

Dinsdag stonden IT-en andere nieuwssites even op hun kop toen er een bug bekend werd die iphone gebruikers treft. Een foutje in de FaceTime video-gespreks-app liet een gebruiker toe een andere op te bellen, en zonder dat die opgenomen heeft, al beeld en geluid te krijgen.

Op de support pagina van facetime staat alleen : “Iedereen mag meepraten”, niet “Iedereen mag meeluisteren”.

Apple heeft de Group Calling functie dus uitgeschakeld om misbruik te voorkomen. Ze zullen later een fix uitbrengen voor het probleem.

Maar daar blijft het waarschijnlijk niet bij. In Houston is al een rechtszaak aangespannen tegen Apple omdat hij als advokaat afgeluisterd werd in een vertrouwelijk gesprek met een klant. Hij zal dan wel zijn schade moeten kunnen aantonen.

https://www.apple.com/support/systemstatus/

Privacy brengt op

Met alle schandalen, waaronder het lek van gegevens van bijna 30 miljoen gebruikers dat nu door het FBI onderzocht wordt, zou je verwachten dat het niet zo goed gaat met Facebook. Het bedrijf is 15 jaar oud en wordt geplaagd door problemen als fake news en verkiezingsbeinvloeding. Je zou verwachten dat gebruikers het platform massaal links laten liggen, en dat investeerders er hun handen van aftrekken.
Maar in het vierde boekhoudkundige kwartaal heeft Facebook de omzetverwachtingen overtroffen. Ze zouden ook wat gebruikers betreft nog twee percent gegroeid zijn.
Het weggeven van je privacy brengt duidelijk op, misschien niet voor de gebruikers, maar toch voor de investeerders. Of wat denk je van meer dan vier miljard winst op meer dan 12 mijard omzet. Die komt van reklameinkomsten, dus het ten gelde maken van de gegevens van de gebruikers.

https://www.statista.com/statistics/223289/facebooks-quarterly-net-income/

compiled by BCP v.0.3.6

Lift ^ | Lift v | Comments Off

The network is my computer

Uitzending do 18:00 ** January 24th, 2019 by wim.webgang **

Fosdem
Deze uitzending kijken we nog even verder naar het programma van FOSDEM, bv: deze Fosdem tips

The Network is the Computer – - The Cloud is just another sun – - The network is my computer …
We moeten op zoek naar nieuwe slogans.
En naar “federated services”..

Ook wat Linus bezighoudt…
In Interview met Linus Torvalds in Linux Magazine praat hij over wat hem bezighoudt, en dat is niet de evolutie van de Linux kernel, of de hardwarebugs die ze moesten fixen de laatste tijd.
Ook hij waarschuwt voor de bovenstaande paradox: je kan op je eigen computer open source gebruiken, maar de diensten die je gebruikt zijn dat niet!

Oproep: Netwerken met manieren

Constant vzw doet de volgende oproep:
http://constantvzw.org/site/Call-for-participants-Networks-with-an-Attitude.html?lang=nl

Tansmediale
CTM festival (20) in Berlijn: https://2019.transmediale.de/partner-program

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Yes We Hack * Internet investeringen * Sponsor voor wikimedia * Wordt Amerika wakker?

i-nieuws 6 na 6 ** January 24th, 2019 by wim.webgang **

Yes We Hack

Frankrijk heeft – bij monde van zijn sekretaris van defensie – de oorlog verklaard aan de hackers die Frankrijk aanvallen. Cyberoorlog is oorlog zoals andere oorlog, en er zullen cyberwapens ingezet worden, verklaarde ze in Rijsel op een congres voor Cybersecurity.
Florence Parly gaat zelfs nog een stapje verder: Frankrijk zal niet aarzelen om zelf toe te slaan: de beste verdediging is de aanval. Ze wist ook te vertellen dat het ministerie van defensie een premiesysteem heeft opgezet voor bugs. Dat zal eind februari officieel gestart worden onder de naam Yes We Hack.
Ze wil nauwere samenwerking tussen de militaire industrie en het ministerie van defensie.

Frankrijk onderscheid zich hiermee van andere landen van de NAVO, als Groot-Brittanië, die over hun mogelijke hacking capaciteit stil blijven, maar ze duidelijk wel hebben.

Hacher is het Franse woord voor hacken, maar meestal wordt toch de Engelse term gebruikt, ondermeer als titel van een tijdschrift.

nb: idd, Belgie komt niet voor.

Internet investeringen

In de VS werd het principe van net neutraliteit losgelaten, ondermeer onder druk van de kabelmaatschappijen. Die argumenteerden dat er meer geïnvesteerd zou worden in het netwerk door de net neutraliteit op te geven. In juni 2018 werd de wet van kracht, maar ze werd al opgesteld eind december 2017.

Ars Technica heeft nu de investeringen van Comcast in netwerkkabels bekeken, en het blijkt dat die sindsdien niet gestegen zijn, integendeel, ze zijn een paar procent gedaald. Comcast is de grootste aanbieder van internet voor gewone gebruikers. Ook andere providers als Charter en Verizon lijken minder te investeren.

Door het opgeven van netneutraliteit kan de provider beslissen om bepaalde vormen van internetverkeer wat af te remmen, of maximum gebruik op te leggen. Dan kunnen ze wat langer wachen om de infrastruktuur uit te breiden.
En op plaatsen waar ze weinig opbrengst verwachten, hoeven ze niet te investeren. Daardor blijven bepaalde gebieden achter op gebied van breedband internetaansluiting.

Sponsor voor wikimedia

Google heeft op het World Economic Forum aangekondigd om Wikimedia, het project dat wikipedia maakt, extra te gaan steunen met 3,1 miljoen. Niet alleen het bedrijf zelf, maar ook werknemers van Google zamelden geld in voor het Wikimedia project.

Wordt Amerika wakker?

Volgens een poll zouden meer Amerikanen dan ooit wakker liggen van het milieu, meer bepaald de klimaatopwarming. Bijna de helft van de ondervraagden vrezen dat het hun persooniljk leven zal beïnvloeden. De extreme weersomstandigheden kunnen ook in de VS nog moeilijk ontkend worden. Ze zien de klimaatwijziging niet meer als een vage voorspelling, maar als een werkelijke bedreiging vandaag.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Fosdem tips

Uitzending do 18:00, WebGang blog ** January 20th, 2019 by wim.webgang **

Volgende uitzending kijken we nog even verder naar het programma van FOSDEM, bv:

  • Kan er vandaag iemand leven in volle software vrijheid?
    De Vrije en Open Source Software community (FOSS) lijdt onder een diepgaande paradox: er wordt iedere dag meer vrije software geschreven en gebruikt, maar het wordt ook elke dag een beetje moeilijker om produktief te werken zonder toch ergens proprietary software te gebruiken.

    De ontwikkeling van netwerk diensten, die een mengeling gebruiken van gesloten software op hun servers, gecombineerd met gesloten apps of javascript dwingen steeds meer de gebruikers naar gesloten software. En omdat de gebruiker dikwijls de gemakkelijkste weg volgt, wordt het moeilijker om verzet te bieden en te blijven kiezen of zoeken naar consequent gebruik van open source en free software…

  • The Cloud is Just Another Sun
    Zondag 16:00 (Zaal Janson)
    Geschiedenisles en oproep voor de toekomst
  • 2019 – Fifty years of Unix and Linux advances
    by John maddog Hall
    Zondag 17:00 (Zaal Janson)
    2019 is de 50e verjaardag van Woodstock, en wat dichter bij de aarde: mensen op de maan, en wat dichter bij de IT wereld: het ontstaan van Unix en van Arpanet (als voorloper van internet), en 1969 is ook het jaar waarin John ‘maddog’ Hall begint te programmeren, en daardoor geen tijd meer vindt om zich te scheren… *
    * Althans, sindsdien heeft hij zijn bekende baard laten groeien….

Lift ^ | Lift v | Comments Off

radiogarden GIRL

Uitzending do 18:00 ** January 17th, 2019 by wim.webgang **

GIRL
Gnome Internet Radio Locator …
(upd: vermeldt Brussel en Gent, maar niet Antwerpen …)
https://mail.gnome.org/archives/gnome-announce-list/2019-January/msg00010.html

zie ook radio.garden, een wereldbol om over te scrollen en radio’s te ontdekken. Radio Centraal komt ook voor …
http://radio.garden/

Fosdem is op komst ….

fosdem https://hsbxl.be/events/byteweek/2019/

decentralized room /
https://fosdem.org/2019/schedule/track/decentralized_internet_and_privacy/

en meer in de brusselse hackerscene…
https://hsbxl.be/events/byteweek/2019/

Muziek
Phillip_Gross_-_01_-_Casablanca
Jacobus – So Much Coffee
Mr Pomme – Succubus

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Verzameling nummer één * Gnome radio * Batterij-eiland * Tidal wast witter * Kunstmatig slim

i-nieuws 6 na 6 ** January 17th, 2019 by wim.webgang **

Verzameling nummer één

Op troyhunt.com verscheen een artikel met de titel “De collection number one-datalek van 773 miljoen gegevens”.

De auteur beschrijft een verzameling van e-mail adressen en wachtwoorden die miljoenen en miljoenen lijnen van gegevens bevat. Die zaten verspreid in allerlei verschillende soorten documenten en lijsten. Hij heeft daar zelf de dubbels uitgefilterd en komt uit bij unieke gegevens van 773 miljoen accounts.

Over de echtheid van de gegevens twijfelt de onderzoeker niet: hij vond er zijn eigen e-mail adres en wachtwoord terug, en die klopten. Gelukkig voor hem gaat het over oude gegevens, van een e-mail adres of wachtwoord dat niet meer in gebruik is.

De uitgekuiste lijst is afgeleverd bij de online dienst HIBP. Daar kan een gebruiker op een website checken of zijn gegevens voorkomen in bekende uitgelekte gegevens. Gelukkig kan je er niet de wachtwoorden opzoeken, zo slim zijn ze wel.

Toch wil de onderzoeker een mogelijkheid bieden om als gebruiker te checken of een vroeger gebruikt wachtwoord voorkwam in de verzameling. Daarom kan je op een andere zoekfunctie het verdachte wachtwoord ingeven, en de databank zal antwoorden hoe dikwijls het voorkomt in de hele verzameling van gekende gekraakte wachtwoorden.

Bij het unieke wachtwoord “1234″ krijg je bv de melding dat het wachtwoord meer dan een miljoen keer voorkomt.

Dan blijft het natuurlijk de vraag of het een goed idee is om je huidig wachtwoord in te geven om dat te checken…

https://haveibeenpwned.com/Passwords

Gnome radio

Er is voorbije zondag een nieuwe versie uitgekomen van Gnome Internet Radio Locator, met versienummer 1.6.0. Het is een zogenaamde stable release.
Er zijn Europese internetradio’s opgenomen van Norwegen, Zweden, Denemarken, Groot-Brittanie, Frankrijk en Belgie. En verder nog stations van de VS, Canada, Mexico, Guatemala enz.

https://mail.gnome.org/archives/gnome-announce-list/2019-January/msg00010.html

zie ook radio.garden, een wereldbol om over te scrollen en radio’s te ontdekken. Radio Centraal komt ook voor …

Batterij-eiland

Griekenland is in gesprek met Tesla om te kijken of ze de energievoorziening op afgelegen eilanden anders kunnen aanpakken. Nu worden daar generatoren gebruikt en draait de energievoorziening bijna volledig op fossiele brandstoffen.

In het voorstel van Tesla zouden er zonnepanelen geinstalleerd worden. De energie die overdag daarmee geproduceerd wordt, wordt opgeslagen in batterijen. De eilanden kunnen dan onderling verbonden worden om een netwerk uit te bouwen, een zogenaamd microgrid.

Volgens de Griekse minister van energie ziet het er naar uit dat die vorm economisch haalbaar is met de huidige stand van de technologie.

Tidal wast witter

In Noorwegen rommelt het rond Tidal. De online muziekleverancier zou luistercijfers gemanipuleerd hebben. Een universiteit onderzocht gegevens van een harde schijf, die gegevens zou bevatten van binnen Tidal. Het waren gedetailleerde gegevens over welke gebruikers wat gespeeld hadden wanneer, en de optellingen per artiest klopten met wat de officiele cijfers waren. Het onderzoek leverde onmogelijk grote aantallen gespeelde songs voor bepaalde gebruikers op. De universiteit vond ook patronen, waar bepaalde songs op kunstmatige manieren waren toegevoegd in de gegevens van gebruikers.

Tidal, de muziek-streaming dienst uit 2014 die overgenomen werd door rapper Jay-Z, werd geherlanceerd, met de aanwezigheid van heel wat sterren uit de muziekwereld. Ze zouden streaming van muziek op internet zelf in handen nemen, en bedrijven als Apple een lesje leren. Daar waren artiesten nl ontevreden over wat het hen opbracht. Tidal moest een betalende dienst worden, die betere kwaliteit bracht.
Tidal kwam eind 2017 in de problemen. Het geld was bijna op, er waren miljoenen dollar verlies geleden, en de investering van kabelbedrijf Sprint kon het bedrijf niet redden.

Kunstmatig slim

Finland heeft een strategie ontwikkeld om zijn democracy te wapenen tegen manipulatie via complexe beïnvloedingssystemen. Die oefenen invloed uit op sociale media door gebruik te maken van Kunstmatige Intelligentie. Dus startte een prof van de universiteit van Helsinki een cursus om burgers te laten kennismaken met kunstmatige intelligentie. De bedoeling is dat één procent van de inwoners van het land de cursus volgt; dat zijn dan een goede vijftigduizend deelnemers. De cursus wordt online gegeven, en is zo opgesteld dat niet-technologisch geschoolde deelnemers hem kunnen volgen. Eind vorig jaar hadden al meer dan tienduizend inwoners de cursus gevolgd. Finland is een klein land, met ongeveer de helft van het inwonersaantal van Belgie. Ze zijn geen grootmacht op het gebied van supercomputers en ontwikkeling van kunstmatige intelligentie, maar ze mikken er nu wel op om er met de nodige kennis mee om te gaan. Dat kan er toe leiden dat ze – dankzij dat inzicht – er beter in slagen om de juiste regelgeving te ontwikkelen om hun democracy en maatschappij te beschermen tegen misbruik van KI. Maar ook dat ze in de voorhoede spelen in het gebruiken en ontwikkelen van toepassingen van KI.

Finland stond in 2014 even op 37 in de wereldwijde lijst van supercomputers, maar ze zijn ondertussen gezakt buiten de top 100. Ze investeren nu wel in twee nieuwe systemen met een gezamelijke piek-capaciteit van 11 petaflops, waarvan de sterkste 6,5 petaflops (of 6500 Tflops); die zou nu terug rond de 37e plaats zitten.

Ter vergelijking: De laatst geïnstalleerde supercomputer in Leuven, Genius, haalt maar 600 teraflops; weliswaar 64 bits, en zit zelfs niet in de top 500. In 2016 zaten ze even in de top 200 met hun BrEniac die 548 Teraflops waard was.

compiled by BCP v.0.3.6

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Spionnenverhalen

WebGang blog ** January 10th, 2019 by wim.webgang **

Antivirus, spyware, of vriend?
https://www.politico.com/story/2019/01/09/russia-kaspersky-lab-nsa-cybersecurity-1089131

De addware-apps lijst:

https://documents.trendmicro.com/assets/AdwareFoundonGooglePlay_Appendix.pdf

Raspberry pi bord dat meer dan 3 keer zoveel kost als de pi zelf: UniPi.
Maar lijkt wel handig voor het bouwen van een kleine domoticatoepassing, of zelfs voor machinesturing als je deze foto ziet waar er een paar rijen onder elkaar in een kast gebouwd zijn om PLC functionaliteit te leveren.

Zamia
Verder een artikel over AI, en “Spraakherkenning met Zamia”, Kaldi ASR, ELIZA, …
(zie ook http://zamia-speech.org)

Muziek
(nota: waarschijnlijk is niet al deze muziek ook effectief gebruikt)
Random selection prepared 01/10/2019 18:05:17 by WebgangBCP v.0.3.6
Mr Pomme – Necro Hip Hop
Gloomer – No Longer A Fragment ft. Jim Carrey
Jacobus – So Much Coffee
Jimmy Dirtnail – Death To My XTC
Mr Pomme – DUPSKE
Jacobus – The Hallucination Celebration
Recon – The devil in you (no vocals)
Gloomer – The Future Me (18 Sound Effects)
Phillip_Gross_-_01_-_Casablanca
Lordbone – Gone But Not Forgotten (4R2)

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Telecom reorganisatie * Adware * Oude IT cultuur * Versleutelde telefoon

i-nieuws 6 na 6 ** January 10th, 2019 by wim.webgang **

Telecom reorganisatie

Niet alleen bij Proximus hangt er een donkere wolk boven het personeel; ook bij het Amerikaans AT&T hangt er een grote reorganisatie in de lucht. Dat is niet zo leuk voor president Trump, wiens regering kwistig met belastingsverminderingen strooide voor grote bedrijven, waar ondermeer AT&T van kon genieten. Officieel moest dat de werkgelegenheid ten goede komen, maar nu er duidelijk banen op de tocht staan lijkt het personeel er niet beter van te worden.

Dus lijken alleen de aandeelhouders voordeel over te houden. Het bedrijf maakte mee dankzij de belastingshervorming van december vorig jaar, 19 miljard winst in het vierde kwartaal. AT&T zit in een procedure om Time Warner over te nemen, dus dat geld komt goed van pas. Die overname zit voorlopig wel geblokkeerd omdat er gevaar is voor concurrentievervalsing.

Concurrentievervalsing? Daarmee komen we bij de gebruikers. Recente wetgeving schaadde de consumentenbescherming en tastte de net neutraliteit aan.

De Canadese telecom vindt daar inspiratie. Ze vragen de toestemming van hun klanten om alle hun telecomgebruik te mogen volgen. Dat kan gaan over een combinatie van vaste telefoon, gsm, internet en tv-gebruik, plus alle mogelijke apps. Maar het is in de klanten hun eigen voordeel: in ruil krijgen ze advertenties op maat!

Adware

De app-stores van de grootste smartphonesystemen zijn gedegradeerd tot catalogi van ad- en spyware. Google heeft net 85 Android apps van zijn online platform verwijderd. Niet uit eigen beweging, wel nadat een extern onderzoeksburo Trend Micro ze aanwees als bron van adware.
De smartphone toepassingen werden miljoenen keren gedownload. De populairste, een app om je smartphone als afstandsbediening te gebruiken, was 5 miljoen keer gedownload.

Hier vind je een pdf van TrendMicro met de lijst van apps onder te titel

“Adware vermomd als spelletjes en afstandsbediening …”

https://documents.trendmicro.com/assets/AdwareFoundonGooglePlay_Appendix.pdf

Oude IT cultuur

Hoewel Microsoft zich volledig op de open source wereld heeft gegooit, en gezocht heeft naar manieren om bv geld te verdienen met het verhuren van Linux servers in de cloud, komt soms de ware aard boven. Ze hebben een nieuwe dienst op hun cloud, die afgekort MRDS heet. Er bestaat een app voor iOS, die het mogelijk maakt op een Apple tablet hun virtuele desktop te draaien. Je kan daarmee de iPad een beetje gebruiken als de bediening van een virtuele Windows computer die bij Microsoft draait. Eén probleem; als je een muis wil gebruiken: het is het vooral de Microsoft muis die ondersteund is.

Versleutelde telefoon

In New York loopt het proces tegen een Mexicaanse drugsbaron die in 2016 werd opgepakt in Mexico en in 2017 werd uitgeleverd aan de VS. De man wist tientallen jaren te ontsnappen aan de politiediensten en gebruikte daarbij zowel klassieke ontsnappingstunnels, maar ook technologische als versleutelde telefoongesprekken via internet, en verder social engineering in de vorm van omkoping.
Het verhaal gaat dat hij werd geklist nadat hij een interview had gegeven aan Rolling Stone, en contacten had om zijn leven te laten verfilmen.
Maar er zat meer achter. Het FBI had de techneut van het kartel overgehaald om mee te werken. Ze lieten hem een zogezegde upgrade uitvoeren aan de servers die gebruikt werden voor de versleutelde telefoongesprekken van het kartel.
Ze gebruikten een VOIP systeem, met versleutelde communicatie waar enkel de leden van het kartel toegang toe hadden.
De upgrade moest maskeren dat de servers werden overgezet van Canada naar Nederland. Daarbij kreeg het FBI de sleutel in handen. Daardoor kon het FBI de gesprekken beginnen afluisteren blijkt uit de uitgeschreven telefoongesprekken die tijdens het proces gebruikt werden.

compiled by BCP v.0.3.6

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Scribus

Uitzending do 18:00 ** January 3rd, 2019 by wim.webgang **

Brandy
Even terugblikken op de BBC Micro computer; een populaire homecomputer die het VK naar de top van de computergeletterdheid bracht in de jaren tachtig.
Uiteindelijk was het overdenken van een heruitgave van de micro de weg naar het maken van de Raspberry Pi.
Ook de basic taal, sorry BASIC (want in de basic op de micro moest alles in hoofdletters), werd populair met de micro.

Nu diezelfde basic op je Raspberry Pi installeren? Kan! sudo apt-get install brandy

Scribus
Zie verder..

Lift ^ | Lift v | Comments Off

« Previous Entries