Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Telecom reorganisatie * Adware * Oude IT cultuur * Versleutelde telefoon

i-nieuws 6 na 6 ** January 10th, 2019 by wim.webgang **

Telecom reorganisatie

Niet alleen bij Proximus hangt er een donkere wolk boven het personeel; ook bij het Amerikaans AT&T hangt er een grote reorganisatie in de lucht. Dat is niet zo leuk voor president Trump, wiens regering kwistig met belastingsverminderingen strooide voor grote bedrijven, waar ondermeer AT&T van kon genieten. Officieel moest dat de werkgelegenheid ten goede komen, maar nu er duidelijk banen op de tocht staan lijkt het personeel er niet beter van te worden.

Dus lijken alleen de aandeelhouders voordeel over te houden. Het bedrijf maakte mee dankzij de belastingshervorming van december vorig jaar, 19 miljard winst in het vierde kwartaal. AT&T zit in een procedure om Time Warner over te nemen, dus dat geld komt goed van pas. Die overname zit voorlopig wel geblokkeerd omdat er gevaar is voor concurrentievervalsing.

Concurrentievervalsing? Daarmee komen we bij de gebruikers. Recente wetgeving schaadde de consumentenbescherming en tastte de net neutraliteit aan.

De Canadese telecom vindt daar inspiratie. Ze vragen de toestemming van hun klanten om alle hun telecomgebruik te mogen volgen. Dat kan gaan over een combinatie van vaste telefoon, gsm, internet en tv-gebruik, plus alle mogelijke apps. Maar het is in de klanten hun eigen voordeel: in ruil krijgen ze advertenties op maat!

Adware

De app-stores van de grootste smartphonesystemen zijn gedegradeerd tot catalogi van ad- en spyware. Google heeft net 85 Android apps van zijn online platform verwijderd. Niet uit eigen beweging, wel nadat een extern onderzoeksburo Trend Micro ze aanwees als bron van adware.
De smartphone toepassingen werden miljoenen keren gedownload. De populairste, een app om je smartphone als afstandsbediening te gebruiken, was 5 miljoen keer gedownload.

Hier vind je een pdf van TrendMicro met de lijst van apps onder te titel

“Adware vermomd als spelletjes en afstandsbediening …”

https://documents.trendmicro.com/assets/AdwareFoundonGooglePlay_Appendix.pdf

Oude IT cultuur

Hoewel Microsoft zich volledig op de open source wereld heeft gegooit, en gezocht heeft naar manieren om bv geld te verdienen met het verhuren van Linux servers in de cloud, komt soms de ware aard boven. Ze hebben een nieuwe dienst op hun cloud, die afgekort MRDS heet. Er bestaat een app voor iOS, die het mogelijk maakt op een Apple tablet hun virtuele desktop te draaien. Je kan daarmee de iPad een beetje gebruiken als de bediening van een virtuele Windows computer die bij Microsoft draait. Eén probleem; als je een muis wil gebruiken: het is het vooral de Microsoft muis die ondersteund is.

Versleutelde telefoon

In New York loopt het proces tegen een Mexicaanse drugsbaron die in 2016 werd opgepakt in Mexico en in 2017 werd uitgeleverd aan de VS. De man wist tientallen jaren te ontsnappen aan de politiediensten en gebruikte daarbij zowel klassieke ontsnappingstunnels, maar ook technologische als versleutelde telefoongesprekken via internet, en verder social engineering in de vorm van omkoping.
Het verhaal gaat dat hij werd geklist nadat hij een interview had gegeven aan Rolling Stone, en contacten had om zijn leven te laten verfilmen.
Maar er zat meer achter. Het FBI had de techneut van het kartel overgehaald om mee te werken. Ze lieten hem een zogezegde upgrade uitvoeren aan de servers die gebruikt werden voor de versleutelde telefoongesprekken van het kartel.
Ze gebruikten een VOIP systeem, met versleutelde communicatie waar enkel de leden van het kartel toegang toe hadden.
De upgrade moest maskeren dat de servers werden overgezet van Canada naar Nederland. Daarbij kreeg het FBI de sleutel in handen. Daardoor kon het FBI de gesprekken beginnen afluisteren blijkt uit de uitgeschreven telefoongesprekken die tijdens het proces gebruikt werden.

compiled by BCP v.0.3.6

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.