Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang

Private

Laatste titels:

Sparky 5.0

Distro vd maand, Uitzending do 18:00 ** October 26th, 2017 by wim.webgang **

Sparky

Installatie en updates
De installatie verloopt zeef vlotjes (audio verslag). Updates ook.
Bij-installeren
Programma’s bij-installeren ook, voor zover ze voorkomen in de bestaande softwareverzamelingen (repositories); bv Gimp is geen probleem, een programmeeromgeving als Gambas3 vind je hier niet. En er is ook helemaal geen documentatie of vermelding over te vinden (mbt Sparky).
(ps: met een omweg is die toch te installeren)

Aanpassen desktop:
Link maken op desktop: kopieer een bestaande, bv die voor Firefox, en pas de instellingen aan:
Rechtsklik, properties:
- stel eventueel andere opdracht in, bv ipv firefox %u firefox –private
- icoon: klik op icoon, dan krijg je een bestandsbeheer-venster, maar helaas niet in de juiste directory met beschikbare iconen. Je hebt links wel een keuze iconen, maar dan kom je in een struktuur van mappen en bestanden terecht waar je moet gaan kiezen op basis van de bestandsnaam. Je moet ook maar weten wat de betekenis is van de directories als mate, adwaita en submappen als 48×48 enz.

Ik zie hier geen mogelijkheid om in “preview” te zetten, wat toch de beste manier is om een icoon te kiezen lijkt me.

Een weg daaromheen: je neemt je bestandsbeheer vanuit bv je “home” map op de desktop, en gaat dan zelf naar de iconen. Je hebt niet die keuze links, dus je moet bovenaan op het “edit” symbool links naast de url balk klikken om ineens de locatie te plakken die je wel gezien hebt in de keuze bij select custom icon : /usr/share/icons/mate/48×48

Je kan hier wel de beeldjes zien, en kiest een naam die je dan plakt in je icoon keuze en aanvult met de naam die je zelf moet tikken:
/usr/share/icons/mate/48×48/status/user-invisible.png

Gebruik
Ik heb geen noemenswaardige problemen gehad bij het gebruik van Sparky deze maand.
Ik heb trouwens wel een pluim voor de bestandsbeheerder, die blijkbaar “Caja” heet (nog nooit van gehoord – maar naar’t schijnt ongeveer gewoon Nautilus), en die ook toelaat om bestanden op een andere locatie te bereiken. Om bv bestanden op een server te zetten met ftp kan je in de URL gewoon ftp://username@servername@domain.tld ingeven. Het wachtwoord wordt gevraagd. Daarbij kan je kiezen of het enkel voor nu dient, of je het kan gebruiken tot je uitgelogd bent en het dan vergeten wordt, of het langer bewaard blijft. En ook heel handig: als je kiest bewaren voor deze sessie komt er een link op de desktop naar die ftp locatie, zodat je ze geamakkelijk kan (her)openen. Eigenlijk ziet het eruit als een gemounte drive. Je kan hem dus ook manueel “unmounten” door op het uitwerp symbool te klikken, om de verbinding al vroeger manueel te verbreken.

Een startende systeem-DVD op usb-stick overbrengen:
- usb wordt automatisch herkend en geopende op de desktop
- DVD wordt herkend en er wordt gevraagd wat je ermee wil doen: Niets, Open in map, Open Caja, open met ander programma …
Ik probeer eerst met live USB creator, maar die kan (vreemd genoeg) enkel vanaf een ISO bestand werken, niet vanaf een echte DVD.

Ik gebruik dus de commandline. Je krijgt geen root terminal, je moet werken met sudo.
lsblk toont dat de dvd op sr0 zit en de DVD op sdb, ik gebruik dan het dd commando om de kopie te maken, dat is geen probleem, onder de motorkap zijn Linux systemen gelukkig nog goede verwanten.

Game over
Volgens deze* website is Sparky populair bij Gamers, één van de 5 beste zelfs…
(*) https://www.addictivetips.com/ubuntu-linux-tips/best-linux-distributions-for-gaming/

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Linux Mint 16

Distro vd maand ** March 1st, 2014 by wim.webgang **

De installatie ging vlotjes, webgang gebruikt een weekje Linux Mint 16!

Linux Mint 16

Linux Mint 16

Bij gebruik

  • Eigenaardigheid: de datum wordt weergegeven in een mengeling van Frans en Duits..LinuxMint Desktop Datum
  • Laatst gebruikte programma blijft niet bewaard in startmenu.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

De “bottle” is groen…

CityGang, Distro vd maand, Uitzending do 18:00 ** November 19th, 2013 by wim.webgang **

CityGang:
Lydia trekt rond in Canada (deel 2)

Bottle
Dinsdag. De teller op de website van het OpenSUSE Linux project, die de dagen aftelde, is overgeschakeld naar uren:

De teller op de website van het OpenSUSE project..

Van dagen naar uren

Wij draaien ondertussen al geruime tijd de openSUSE 13.1 “Bottle” milestone 0, met Kernel 3.8.2.1-desktop. Waarom deze distributie de bijnaam fles kreeg is nog niet duidelijk.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Februari: SolusOS (Linux in Limburgs)

Distro vd maand ** January 26th, 2013 by wim.webgang **

Ik heb het al eerder gezien bij de taalkeuzes, maar hier dus in de installatieprocedure van SolusOS… Nederlands (België/Nederland versie), Limburgs (België/Nederland versie)

Schermafbeelding: Taalkeuze in solusos

Taalkeuze in solusos


Read the rest of this entry »

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Januari: OpenDingux

Distro vd maand ** January 19th, 2013 by wim.webgang **

Een distro waar we zelf geen ervaring mee hebben: OpenDingux.
Het unieke van het “Zero” project is dat het toestel op een speciaal aangepaste versie van Linux draait, “OpenDingux” … (zie ons i-nieuws)

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Doudoulinux en Mandriva

Distro vd maand, Uitzending do 18:00 ** October 25th, 2012 by wim.webgang **

Distributies van de maand:

- Mandriva
Mandriva One 2011: Ziet er op het eerste zicht interessant uit: gebruiksvriendelijke distro bedoeld voor gamakkelijke gebruik en installatie op de desktop. Je moet helaas wel kiezen: Mandriva One is de “gratis” versie, en andere versies zijn betalend. Dat is niet alleen ongebruikelijk (alhoewel: ook Ubuntu vraagt nu een vrijwillige bijdrage), het werkt ook drempelverhogend. In de betalende versies zitten meer drivers (meestal de “commerciele” of “proprietary” drivers van firma’s die voor hun hardware geen inzicht geven voor het schrijven van de Linux drivers). Met als gevolg dat je in Mandriva One eigenlijk op zoek moet naar “hoe software bij-installeren”. Mogelijk kan je wel een manier vinden om toch alles bij te installeren wat bestaat voor Mandrake, met genoeg kennis over hun pakketsysteem en de repositories daarvoor.
Mandriva gebruikt KDE, en die start standaard op met alle bewegings-reakties aktief; dwz met de muis naar een hoek van het scherm bewegen geeft een of andere aktie als het overzicht van alle openstaande programma’s tonen. Dit soort gedrag – dat je ook hebt op Mac trouwens, en gezien werd als een van de desktop-vernieuwingen – kan je natuurlijk wel afzetten. Als je het niet kende (van een Mac bv), kan het behoorlijk enerverend zijn. Floris heeft Mandriva ondertussen terug vervangen door wat anders…

- DouDou Linux
(getest 14/10 en verder)

Boot van dvd: mooi keuzemenu met domeinnaam, leuke achtergrond tekening, en een keuzelijst van 7 programma’s: Gamine, Pysycache, childsplay, tuxpaint, gcompris, mini dodoulinux, whole doudoulinux. Verder knoppen shut down en restart. beneden een login veld, taal-instellingen waar alleen engels in zit, settings instelling waar je kan kiezen uit Last Session of 15 andere keuzes waarin programma’s maar ook Openbox gnome, openbox kde, Failsafe Gnome en failsafe terminal.
Na het openen van de instellinten onder “tune” krijg je wel de geluiden aangezet (volume control ALi 5451 (Alsa mixer), na het aanzetten bij Vol control preferences van IEC958 Playback AC97-SPSA.
Het opnemen na instellinge als (Microphone) Capture, waarna je een recording tab krijgt bij volume control, met schuifregelaar; kreeg ik nog geen opname, maar ik ben ook niet zeker van de ingebouwde micro.

Er zitten een paar goeie dingen in: je kan het activity menu zelf aanpassen; je bepaalt daarmee het startscherm zelf. De player die beschikbaar is, laadt onmiddellijk een speellijst met muziek uit een bepaalde map; die kan je zelf ook aanpassen. Helaas: voor kleine kinderen zou een icoon beter zijn dan een naam in een speellijst.
Bij het afsluiten een heel mooi eindscherm.
Hoe installeren? Nergens is een mogelijkheid om te installeren voorzien; ik zou het verwachten in “Tune, System.”
Het aanbod van de spelletjes is nogal beperkt, en dus helaas ook de “fun” voor de gebruikers.

Lift ^ | Lift v | Comments Off